-
@eltonjohn said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Εγώ βλέπω να έχουν την τύχη που είχαν και τα πρώτα φυσικού αερίου του στόλου, τα Renault του 2000: στη δεκαετία τα μισά και βάλε είχαν αποσυρθεί, είτε λόγω κακής συντήρησης, είτε λόγω υψηλού κόστους αντικατάστασης των δεξαμενών αερίου.
Συμφωνώ και επαυξάνω, αλλά αυτά τα γνωρίζουν, αφού τα εχουν δει ήδη τους θερινές μήνες με τις ζέστες, που να περάσουν και τα χρόνια και να μειωθουν τα χιλιόμετρα της αυτονομιας...αλλά άλλος ειναι ο σκοπός
-
-
Γύρω στα 100 τρόλει θα διατηρηθούν σε γραμμές σε μεγάλους δρόμους, προφανώς εκτός του κέντρου, που πάει το ένα πίσω από το άλλο.
-
Στο Βόλο βάλανε στη γειτονιά μου πολύ κοντά στο σπίτι μου (διαμέρισμα σε παλιά πολυκατοικία) φορτιστή σε βενζινάδικο.
60αρη της ΔΕΗ νομίζω.
Είναι τόσο δίπλα, που Θεώρησα πως θα μπορούσα άνετα να ψαχτω για ηλεκτρικό τότε νωρίς με επιδότηση, με προοπτική σε λίγα χρόνια να μεταβώ σε μονοκατοικία. (Έχουμε και το ντίζελ)
Σε ερώτηση στο βενζίνα, μου είπε δεν είχε συνδεθεί ακόμη στο δίκτυο ο φορτιστής τότε.
Δύο χρόνια μετά, με τη διαφημιστική στήλη στο πεζοδρόμιο, ο φορτιστής είναι πάντα άδειος, παρκάρει εκεί θερμικά για πλύσιμο το βενζινάδικο... προφανώς στεκεται στη βροχή και τον ήλιο Δύο χρόνια, χωρίς σύνδεση.
Το βράδυ που κλείνει το συνοικιακό βενζινάδικο, περιφραζει τις εισόδους, ώστε και ρεύμα να είχε, θα ήταν άχρηστο...
Τα αναφέρω σαν ενδεικτικό της κατάστασης!
Τελικά, το υβριδικό της ακατονόμαστης, κόστισε λιγότερο στην αγορά, χωρίς επιδότηση, προβλέπεται και καλύτερη μεταπώληση.
Κοστίζει το ίδιο ή λιγότερο σε καύσιμο, με τον δημόσιο φορτιστή αν είχε συνδεθεί (λιγάκι λιγότερο κι από ντίζελ), με ανεφοδιασμό 3 λεπτά απαξ εβδομαδιαία, παρέχοντας τα περισσότερα απ τα πλεονεκτήματα της μπαταριοκίνησης, χωρίς τα άγχη της.
Κι όταν πάω σε μονοκατοικία, πάλι θα το σκεφτώ αν γίνω αμιγώς ηλεκτροκίνητος, παρ όλο που το ηλεκτρικό κομμάτι είναι αυτό που μ αρέσει περισσότερο στο ΨΨ... -
@piliourits said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Τελικά, το υβριδικό της ακατονόμαστης, κόστισε λιγότερο στην αγορά, χωρίς επιδότηση, προβλέπεται και καλύτερη μεταπώληση.
Κοστίζει το ίδιο ή λιγότερο σε καύσιμο, με τον δημόσιο φορτιστή αν είχε συνδεθεί (λιγάκι λιγότερο κι από ντίζελ), με ανεφοδιασμό 3 λεπτά απαξ εβδομαδιαία, παρέχοντας τα περισσότερα απ τα πλεονεκτήματα της μπαταριοκίνησης, χωρίς τα άγχη της.
Κι όταν πάω σε μονοκατοικία, πάλι θα το σκεφτώ αν γίνω αμιγώς ηλεκτροκίνητος, παρ όλο που το ηλεκτρικό κομμάτι είναι αυτό που μ αρέσει περισσότερο στο ΨΨ...Άκριβως εδώ είναι η ουσία.
Οταν μπορείς να ζησεις καθημερινά κατά 80% την εμπειρία της μπαταριοκινησης για ποιο λόγο να δεσμευτείς με ηλεκτρικό ;
Η μόνη περίπτωση να ασχοληθείς με ηλεκτρικό είναι για τεσλα που είναι άλλη φάση εντελώς.
Ασχετο αν έμενα δεν με βόλεψε λόγω μεγέθους -
Στο Βόλο βάλανε στη γειτονιά μου πολύ κοντά στο σπίτι μου (διαμέρισμα σε παλιά πολυκατοικία) φορτιστή σε βενζινάδικο.
60αρη της ΔΕΗ νομίζω.
Είναι τόσο δίπλα, που Θεώρησα πως θα μπορούσα άνετα να ψαχτω για ηλεκτρικό τότε νωρίς με επιδότηση, με προοπτική σε λίγα χρόνια να μεταβώ σε μονοκατοικία. (Έχουμε και το ντίζελ)
Σε ερώτηση στο βενζίνα, μου είπε δεν είχε συνδεθεί ακόμη στο δίκτυο ο φορτιστής τότε.
Δύο χρόνια μετά, με τη διαφημιστική στήλη στο πεζοδρόμιο, ο φορτιστής είναι πάντα άδειος, παρκάρει εκεί θερμικά για πλύσιμο το βενζινάδικο... προφανώς στεκεται στη βροχή και τον ήλιο Δύο χρόνια, χωρίς σύνδεση.
Το βράδυ που κλείνει το συνοικιακό βενζινάδικο, περιφραζει τις εισόδους, ώστε και ρεύμα να είχε, θα ήταν άχρηστο...
Τα αναφέρω σαν ενδεικτικό της κατάστασης!
Κι όταν πάω σε μονοκατοικία, πάλι θα το σκεφτώ αν γίνω αμιγώς ηλεκτροκίνητος, παρ όλο που το ηλεκτρικό κομμάτι είναι αυτό που μ αρέσει περισσότερο στο ΨΨ...Μια επισήμανση μόνο. Όπου έχει dc φορτιστή, μένει τουλάχιστον μια είσοδος ανοιχτή. Είτε σε σούπερ είτε σε βενζινάδικο. Εχω δει τα ίδια και εγώ σε βενζινάδικο όπου χρειάστηκε πάνω από ένας χρόνος για να συνδεθεί ο στημένος φορτιστής
-
-
Μερικα συμπερασματα μετα απο 1900χλμ ταξιδιου στις διακοπες μας, κυριως στην δυτικη μακεδονια. Μεση καταναλωση 17.6kwh/100km με πολυ αυτοκινητοδρομο (ειτε παθε ειτε εγνατια), αλλα και επαρχιακους δρομους. Κοινως, η καταναλωση ηταν ειτε του υψους (ΕΟ), ειτε μηδαμινη (επαρχιακοι δρομοι με ανοιχτα παραθυρα για να απολαυσουμε το αερακι).
α. το sentry mode των τεσλα ειναι χρησιμο, αλλα "καιει" αρκετα (γυρω στο 3% την ημερα, αναλογα με το οχημα. Το 3% αφορα την 75αρα μπαταρια) και δημιουργει ενα αγχος καθε φορα που σου σκαει notification. Απο την αλλη ομως, αν το εχεις, δεν θα το ενεργοποιησεις;
β. να κινηθεις στην ηπειρωτικη ελλαδα δεν υπαρχει κανενα προβλημα. Ακομα και η εγνατια πλεον εχει επαρκη καλυψη. Δεν εχει ΣΕΑ, οποτε πρεπει να βγεις απο τον "αυτοκινητοδρομο" (ο θεος να τον κανει...) για να φορτισεις, αλλα δεν ειναι τραγικο.
γ. αν μπορεις να φορτιζεις στο ξενοδοχειο με ac εισαι ανετος. Αν εχει κοντα στο ξενοδοχειο ή εστω σε σημειο που περνας συχνα, dc εισαι επισης οκ. Θα ξοδεψεις λιγο περισσοτερο χρονο, διοτι δεν θα φορτιζεις σε "νεκρο" χρονο (πχ υπνος) αλλα τα πραγματα ειναι απλα
δ. οποιος σκεφτεται να αγορασει τους επομενους μηνες ηλεκτρικο οχημα το οποιο θα χρησιμοποιει και για ταξιδια, καλα θα κανει να κοιταξει το charging curve. Ειναι κατι που εχω επισημανει αρκετες φορες, αλλα ειδικα στην ελλαδα εχει τεραστια σημασια. Οι περισσοτεροι φορτιστες μας ειναι εως 150kw. Εξαιρεση οι tesla v3 και πανω (δηλ οχι το golden hall), οι γρηγοροι electrip και οι 300αρηδες ΔΕΗ (μονο για 800v οχηματα ομως). Στους 50αρηδες δεν θα δειτε διαφορα οτι και να φορτισετε, καθως ολα τα σχετικα καινουρια ηλεκτρικα οχηματα εχουν 50kw φορτιση μεχρι το 80+%.
Στο 100-150kw ομως, εχουν τεραστιο ενδιαφερον οι καμπυλες φορτισης. Τα τεσλα με την nmc μπαταρια (lr, performance) πεφτουν κατω απο τα 100kw στο 50% soc. Αυτα με την lfp πεφτουν κατω απο τα 100kw ακομα νωριτερα, γυρω στο 43% soc.
Το kia ev3 lr αν και δεν ανεβαινει πολυ υψηλα σε ισχυ φορτισης, εν τουτοις φορτιζει ΣΤΑΘΕΡΑ στα 120kw απο το 0% εως το 65% και πεφτει κατω απο τα 100 στο 70%
Το byd sealion 7 που μαλλον εχει το καλυτερα charging curve απο οσα αμαξια εως 50k, που εχω δει, πεφτει κατω απο τα 100kw περιπου στο 78%Οταν κανεις διαδρομες καθημερινες, γυρω απο το σπιτι σου (ή τον χωρο στον οποιον εχεις εξασφαλισμενη φορτιση), δεν σε ενδιαφερουν αυτα τα θεματα, μπορεις να κατεβεις πολυ "βαθια" στην μπαταρια χωρις κανενα αγχος. Το βραδυ ή την αλλη μερα που θα πας δουλεια, θα φορτισεις. Οταν εχεις παει διακοπες, κανεις εκδρομουλες (και δεν εχεις δυνατοτητα φορτισης στο σημειο διαμονης σου), τοτε θα παιξεις μαλλον μεταξυ 30-80 ή 90% μπαταριας. ΕΚΕΙ το charging curve εχει σημασια, διοτι θες να φορτισεις γρηγορα και να φυγεις.
Στα μεγαλα ταξιδια των 500-600-700 χλμ, πρακτικα εχει λιγοτερη σημασια, διοτι οταν οδηγεια 5-6-7 ωρες, τι σημασια εχει η διαφορα των 10-15'; Και μην αρχισω να ακουω παλι χαζομαρες για "ναι, αλλα αν πρεπει να ξαναγυρισω παλι πισω απο αλεξανδρουπολη γιατι ο παπαγαλος μου εσπασε το φτερο του;"
Συμπερασμα, οταν ερθει η ωρα της επιλογης ηλεκτρικου οχηματος (που θα παει και ταξιδια, το τονιζω αυτο) μην μενετε μονο στην μεγιστη ισχυ φορτισης αλλα googlαρετε και το charging curve!
Δινω ως παραδειγμα το κια και το sealion
https://evkx.net/models/kia/ev3/ev3_long_range/chargingcurve/
https://evkx.net/models/byd/sealion_7/sealion_7_excellence/chargingcurve/
-
Είναι πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες που δίνεις για τη φόρτιση, αλλά είναι και λόγος να χαίρονται οι χεητερς...
Άντε, ο μέσος άνθρωπος να μπορεί να συγκρίνει ένα 0-100, την ιπποδύναμη και τη ροπή. Αλλά να συγκρίνει τη κλίση απ τις καμπύλες φόρτισης ανά 10-20% χωρητικότητας... πάει πολύ!
Και οι τεχνικά καταρτισμένοι, εκτός από τον χρόνο σε λεπτά, θα θέλουν να υπολογίσουν και τις απώλειες σε θερμική ενέργεια και το πως μεταφράζεται σε χρήματα, ανάλογα την πολιτική χρέωσης του κάθε σημείου φόρτισης... ντεφεκέητ χάη αντ ομπσέρβ κατάσταση...Αυτοί πάντως που θα αναγκαστούν να γυρίσουν πίσω ξαφνικά, μάλλον θα είναι για ποιο σοβαρά θέματα των υπολοίπων μελών της οικογένειας, εκτός του παπαγάλου...
-
@criuser μη νομίζεις ότι και τώρα βγαίνουν περισσότερα από 80 οχήματα έξω κατά τις ώρες αιχμής!
Ο στόλος είναι γύρω στα 200 οχήματα και δε βγαίνουν ούτε τα μισά... -
ομως το απροβληματιστο να εχεις Tesla και να ανεφοδιαστεις σε φορτιστες Tesla που ειναι μεσα στην Εθνικη οδο και σε στρατηγικα σημεια; Αν κανεις ταξιδια και σε βολευει το μεγεθος (και δε φοβασαι δολιοφθορες, ταχατες ναζί), Tesla πρεπει να παρεις. Ασε που εχουν και τη μικροτερη καταναλωση σε σχεση με τα αλλα, αρα μεγαλυτερη αυτονομια σε ιδιες KW
-
@antonn said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
ομως το απροβληματιστο να εχεις Tesla και να ανεφοδιαστεις σε φορτιστες Tesla που ειναι μεσα στην Εθνικη οδο και σε στρατηγικα σημεια; Αν κανεις ταξιδια και σε βολευει το μεγεθος (και δε φοβασαι δολιοφθορες, ταχατες ναζί), Tesla πρεπει να παρεις. Ασε που εχουν και τη μικροτερη καταναλωση σε σχεση με τα αλλα, αρα μεγαλυτερη αυτονομια σε ιδιες KW
Μόνο η απόσταση απ το έδαφος είναι λίγο ζήτημα, για όσους κινούνται κι εκτός αυτοκινητοδρόμου, που σε εξαναγκάζει στο Υ που παραείναι αχρείαστα μπούγιο (κι ακριβούτσικο. κι ασχημούτσικο σε σχέση με το 3) για χρήση στην Ελλάδα, και σκέφτεσαι μετά για κινέζικο.
Αν υπήρχε κι ένα Τεσλα κροσάκι πιο κατάλληλο για την ευρωπαϊκή λίμπιντο, θα αναγκαζόταν οι έμποροι να δίνουν τα κινεζάκια κοψοχρονιά, για να σταθούν στην αγορά. -
Είναι πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες που δίνεις για τη φόρτιση, αλλά είναι και λόγος να χαίρονται οι χεητερς...
Άντε, ο μέσος άνθρωπος να μπορεί να συγκρίνει ένα 0-100, την ιπποδύναμη και τη ροπή. Αλλά να συγκρίνει τη κλίση απ τις καμπύλες φόρτισης ανά 10-20% χωρητικότητας... πάει πολύ!
Και οι τεχνικά καταρτισμένοι, εκτός από τον χρόνο σε λεπτά, θα θέλουν να υπολογίσουν και τις απώλειες σε θερμική ενέργεια και το πως μεταφράζεται σε χρήματα, ανάλογα την πολιτική χρέωσης του κάθε σημείου φόρτισης... ντεφεκέητ χάη αντ ομπσέρβ κατάσταση...Αυτοί πάντως που θα αναγκαστούν να γυρίσουν πίσω ξαφνικά, μάλλον θα είναι για ποιο σοβαρά θέματα των υπολοίπων μελών της οικογένειας, εκτός του παπαγάλου...
Με τους haters, σε οποιοδηποτε ζητημα, δεν ασχολεισαι. Για δικους τους, παραλογους λογους, ειναι κατα ενος συγκεκριμενου ζητηματος. Δεν προκεται να τους πεισεις ποτε. Ειναι σαν να κανεις πολιτικη συζητηση με καποιον "βαμμενο" υποστηρικτη ενος κομματος. Χανεις τον χρονο σου, δεν εχει νοημα.
Ο σκοπος μου δεν ειναι να μεταπεισω τους haters, αλλα να εξηγησω μερικα πραγματα, λιγο πιο τεχνικα απο οτι βρισκουν συνηθως και καποια που ειναι αποτελεσμα μακροχρονιας συμβιωσης με ενα ηλεκτρικο οχημα, το οποιο χρησιμοποιω ως κυριο μου αυτοκινητο. Δηλαδη, οπου θα παρω αυτοκινητο, συνηθως θα παω με αυτο. Θα παω εντος πολης, θα παω σε μονοημερη εκδρομη και με αυτο θα παμε σε ΣΚ και διακοπες.
Γενικα πιστευω οτι αρκετοι (που δεν ειναι haters) καταλαβαινουν αυτα που λεμε, αρκει να τα εξηγουμε σωστα. Εδω μιλατε για στησιματα κυλινδρων, πιεσης τουρμπο και στησιμο αναρτησεων, στις 3-4 απλες χαζομαρουλες που αφορουν τα ηλεκτρικα θα κολλησετε; Δεν νομιζω
Το θεμα το κοστους, θεωρω οτι το εχουμε λυσει. Ενα ηλεκτρικο ειναι πολυ φτηνοτερο απο οποιοδηποτε αντιστοιχο θερμικο, αν φορτιζεις στο σπιτι σου. Εχει αντιστοιχο κοστος με ενα αντιστοιχο θερμικο (βενζινη και υβριδικο) αν πας ταξιδι. Μην πατε να μου συγκρινεται ομως yaris με tesla. Ειπαμε, αντιστοιχα οχηματα, αν οχι σε ιπποδυναμη, τουλαχιστον σε κατηγορια.
Για να μιλησω με νουμερα κιολας, στις διακοπες μου εκανα 1890χλμ και το οχημα εκαψε (οταν το οδηγουσα, περισσοτερα για αυτο μετα) 333kwh. Ακομα και αν υποθεσουμε οτι ολες αυτες οι kwh ηταν "ακριβες/dc", θα μου κοστισαν 333 Χ 0.60 (σας εβαλα και μια σχετικα ακριβη μεση τιμη kwh)=199.8 euro (πες χοντρικα 200 ευρω). Επομενως, για τους φανατικους της καταναλωσης, τα 1890χλμ κοστισαν (στην χειροτερη περιπτωση, οπου φορτιζες μονο σε dc) 200 ευρω, δηλαδη 10 ευρω τα 100χλμ. Ενα αντιστοιχο υβριδικο με το model y, δεν θα εχει καταναλωση περιπου 6λ/100χλμ; Ε το ιδιο βγαινει λοιπον το κοστος σε ταξιδι.
Το ντηζελ ναι ειναι πιο φτηνο, το εχουμε συζητησει. Αν καποιος ειναι πωλητης ή για καποιον λογο κανει συνεχως ταξιδια μεγαλυτερα των 300χλμ μακρια απο την βαση του (διοτι με 300χλμ καλυπτεσαι ανετα απο οικιακη φορτιση), τοτε ναι, θα του ειναι πιο οικονομικο να παρει ντηζελ.Την οικονομικη αναλυση την εκανα, ωστε να δειξω οτι τα υβριδικα δεν ειναι φτηνοτερα, ακομα και στην χειροτερη δυνατη χρηση των ηλεκτρικων (απο θεμα κοστους).
Οσο για τον "παπαγαλο", αν καποιο μελος εχει πραγματικα σοβαρο προβλημα, τοτε μονο το 100, το 166 ή το 199 θα δωσει αμεση λυση. Η μιση ωρα παραπανω, δεν θα κανει τη διαφορα. Ειναι χαζο επιχειρημα αυτο και χρησιμοποιειται αποκλειστικα απο haters.
edit: το οχημα εκαψε αλλες 45kwh, ενω ηταν παρκαρισμενο. Η συντριπτικη πλειοψηφια αυτων ηταν το sentry, λιγες ακομα ηταν το overheat protection (καποιες φορες το ειχα αναψει) και οι απειροελαχιστες ηταν η καταναλωση οταν το οχημα ειναι απλα ακινητο. Το sentry δεν το προσμετραω διοτι ειναι ενα συστημα που εχουν ελαχιστα ηλεκτρικα (νομιζω μονο τα xpeng το εχουν) και κανενα απολυτως θερμικο. Επισης ειναι ενα συστημα το οποιο ο κατοχος αν θελει το ενεργοποιει. Χωρις sentry και χωρις overheat protection, τα ηλεκτρικα δεν καινε σχεδον τιποτα. Το εχω τσεκαρει αυτο τοσο με το τεσλα οσο και με το byd. Επομενως κοστος "ακινησιας" δεν εχει νοημα να κατσουμε να υπολογισουμε.
-
@antonn said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
δεν φτανω πλεον στο σημειο (οπως ελεγα καποτε) "μονο τεσλα". Εξακολουθω να τα θεωρω πολυ καλη λυση, αλλα δεν ειναι η μοναδικη και ο πιθανος αγοραστης πρεπει να ζυγισει διαφορα θεματα που τον απασχολουν. Αν καποιος μπορει να διαχειριστει στην καθημερινοτητα του ομως το μεγεθος τους, τοτε ναι, θεωρω οτι κερδιζουν πολλους ποντους.
Το θεμα των φορτιστων τους βοηθαει, αλλα δεν ειναι τοσο τεραστιο συγκριτικο πλεονεκτημα οσο παλαιοτερα. Αν εχεις μη-τεσλα, δεν μπορεις να πας σε αταλαντη, ψαθοπυργο, golden hall. Το golden hall δεν μας πολυενδιαφερει, διοτι υπαρχουν πολλοι αλλοι dc στην αθηνα. Ουτε καν ιδιαιτερα γρηγοροι δεν ειναι οι φορτιστες του.
Λαρισα, θεσσαλονικη και ιωαννινα, φορτιζεις κανονικα οποιοδηποτε ηλεκτρικο οχημα εχεις.
Γενικα τα τεσλα, ειδικα το model 3, εχουν εξαιρετικες καταναλωσεις, αλλα οπως ειπα, ο καθενας ζυγιζει τα παντα πριν αποφασισει. -
@dettol said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Το ντηζελ ναι ειναι πιο φτηνο, το εχουμε συζητησει. Αν καποιος ειναι πωλητης ή για καποιον λογο κανει συνεχως ταξιδια μεγαλυτερα των 300χλμ μακρια απο την βαση του (διοτι με 300χλμ καλυπτεσαι ανετα απο οικιακη φορτιση), τοτε ναι, θα του ειναι πιο οικονομικο να παρει ντηζελ.
εγώ ακόμα και σε αυτό διαφωνώ, γιατί πρώτον στο diesel οι μετρήσεις που έχουν γίνει, έχουν γίνει αποκλειστικά στο κόστος καυσίμου, χωρίς να μπει η παράμετρος του κόστους συντήρησης, που το ηλεκτρικό απέχει αιώνες. Ενα αμάξι κρίνεται συνολικά, και οχι επιμερους στο καύσιμο. Επίσης, οι συγκρίσεις οχημάτων καταναλώσεων diesel στα 4-5 λίτρα (πχ citroen aircross) με ένα Tesla awd LR 500+ ίππων, ειναι ανευ ουσίας, μιλάμε για δύο διαφορετικούς κόσμους... και τέλος, η τιμή 0.60 ανά kwh είναι η μέγιστη που θα μπορούσε να πετύχει κάποιος σε ένα ταξίδι, υπό όρους καλής πρόθεσης και διάθεσης, μπορεί κάποιος να φορτίσει σε χαμηλότερες τιμές και να πετύχει συνολικά καλύτερη οικονομία στο ταξίδι του, χωρίς να φορτίζει αποκλειστικά σε DC 150αρηδες. Σε γενικές γραμμές όμως, συμφωνώ οτι αν κάποιος κάνει ταξίδια, καλύτερα να εχει ένα πετρέλαιο, για διαφορετικούς λόγους όμως απο το κόστος.
-
@bekiaris said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Το ντηζελ ναι ειναι πιο φτηνο, το εχουμε συζητησει. Αν καποιος ειναι πωλητης ή για καποιον λογο κανει συνεχως ταξιδια μεγαλυτερα των 300χλμ μακρια απο την βαση του (διοτι με 300χλμ καλυπτεσαι ανετα απο οικιακη φορτιση), τοτε ναι, θα του ειναι πιο οικονομικο να παρει ντηζελ.
εγώ ακόμα και σε αυτό διαφωνώ, γιατί πρώτον στο diesel οι μετρήσεις που έχουν γίνει, έχουν γίνει αποκλειστικά στο κόστος καυσίμου, χωρίς να μπει η παράμετρος του κόστους συντήρησης, που το ηλεκτρικό απέχει αιώνες. Ενα αμάξι κρίνεται συνολικά, και οχι επιμερους στο καύσιμο. Επίσης, οι συγκρίσεις οχημάτων καταναλώσεων diesel στα 4-5 λίτρα (πχ citroen aircross) με ένα Tesla awd LR 500+ ίππων, ειναι ανευ ουσίας, μιλάμε για δύο διαφορετικούς κόσμους... και τέλος, η τιμή 0.60 ανά kwh είναι η μέγιστη που θα μπορούσε να πετύχει κάποιος σε ένα ταξίδι, υπό όρους καλής πρόθεσης και διάθεσης, μπορεί κάποιος να φορτίσει σε χαμηλότερες τιμές και να πετύχει συνολικά καλύτερη οικονομία στο ταξίδι του, χωρίς να φορτίζει αποκλειστικά σε DC 150αρηδες. Σε γενικές γραμμές όμως, συμφωνώ οτι αν κάποιος κάνει ταξίδια, καλύτερα να εχει ένα πετρέλαιο, για διαφορετικούς λόγους όμως απο το κόστος.
προσπαθησα, οσο ειναι δυνατον, να απλοποιησω τη συγκριση, χωρις να μπλεξω με τα "ναι, μεν αλλα...". Προφανως, επισης, αν ξεκινησεις με γεματη μπαταρια και γυρισεις με αδεια, εχεις κερδισει και αλλα χρηματα λογου του φτηνου-οικιακου ρευματος. Επισης, αν λεγαμε για κοστος συντηρησης, θα αρχιζε μετα το "ναι, αλλα ποσο θα κοστισει η μπαταρια να την αλλαξεις" και δεν θα τελειωναμε ποτε
Οπως ειπα, προτιμησα να το κρατησω οσο απλο γινεται. -
Επισης, αν λεγαμε για κοστος συντηρησης, θα αρχιζε μετα το "ναι, αλλα ποσο θα κοστισει η μπαταρια να την αλλαξεις" και δεν θα τελειωναμε ποτε
συμφωνώ απόλυτα, με την ίδια λογική θα μπορούσαμε να πούμε αν χάλαγε η τρόμπα πετρελαίου ή μία βλάβη στον κινητήρα εκτός εγγύησης, η κουβέντα αυτή δεν βγάζει πουθενά, εστιάζω στα προβλεπόμενα, απο εκεί και πέρα οι αστάθμητοι παράγοντες σε κάθε περίπτωση ειναι αρκετοί. Σε γενικές γραμμές εγώ θα πω, οτι ο καθένας αγοράζει αυτο που του αρέσει και τον βολεύει, κάθε τεχνολογία έχει τα καλά της και τα κακά της, εχω στην οικογένεια αμάξι πετρελαίου και μάλιστα το βρίσκω πολύ οικονομικό. αλλά οπως και να το κάνουμε, αλλαο πράγμα ενα τετρακίνητο Υ
-
Κινούμαι Ηλεκτρικά 3: Έξι απαντήσεις σε ερωτήσεις πολιτών
https://www.4troxoi.gr/epikairotita/ellada/kinoymai-ilektrika-3-exi-apantiseis-se-erotiseis-politon/
-
-
@a-d-p said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Κινούμαι Ηλεκτρικά 3: Έξι απαντήσεις σε ερωτήσεις πολιτών
https://www.4troxoi.gr/epikairotita/ellada/kinoymai-ilektrika-3-exi-apantiseis-se-erotiseis-politon/
Αν οι εταιρείες Leasing μπορούν και αυτές να πάρουν την επιδότηση, τότε μάλλον είναι αυτές που εξαντλούν τους περισσότερους πόρους.
Και μετά βέβαια δεν κάνουν καμία έκπτωση στη μίσθωση των ηλεκτρικών, αντίθετα ανβάζουν κιόλας τις τιμές.Αν δεν μπορούν να πάρουν την επιδότηση, τότε γράψτε λάθος για το σχόλιο.
Απλά μου φαίνεται μεγάλο ως νούμερο, να είναι όλοι αυτοί ιδιώτες που αγοράζουν ηλεκτρικά στην Ελλάδα.
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης