-
Για να καταλάβω.
Με τον κανόνα 20-80 φόρτιση η αυτονομία περιορίζεται σε καμιά 200ρια χιλιόμετρα σωστά;
Λιγότερα και από το σκούτερ μου!
Τελικά η πραγματική ανάγκη είναι η αγορά ενός γκατζετ; -
Αν πάντως έχεις αποφασίσει για μεταχειρισμένο, γνώμη μου, ψάξε να βρεις τον πιο έμπιστο εισαγωγέα από το εξωτερικό στο νησί ,αν υπάρχει, ξεψαχνισε τις αγγελίες εξωτερικού ( δεν φαίνεται να είσαι άσχετος και από τις υπόλοιπες επιλογές σου) και κάνε εισαγωγή το αυτοκίνητο που θα επιλέξεις.
Είναι κρίμα να έχεις το δικαίωμα της τριτεκνιας και πιθανόν να μην το χρησιμοποιείτε.
-
@dstou said in Αμάξι για την πολυαγαπημένη μου σύζυγο!:
Μην εφησυχάζεις ότι σε 10 χρόνια θα πάρεις καινούργια μπαταρία σε προσιτή τιμή. Η πρόοδος της τεχνολογίας δεν κάνει φθηνότερες τις παλιές μπαταρίες, αλλά μόνο τις καινούργιες συνθέσεις.
Και εδώ βρίσκεται το κρυφό κόστος των ηλεκτρικών. Μετά από 10-12-15 χρόνια, ποιός ξέρει, έχεις στα χέρια σου ένα ξοφλημένο ιχ. Πάνω λοιπόν που θα προετοιμάζεται να το αλλάξεις, για να εκμεταλλευτείς για τελευταία φορά την τριτεκνία, θα κρατάς τον Μουτζούρη.Δεν ισχύει γενικά αυτό που λες. Το πιθανότερο είναι να παίρνεις ανακυκλωμένη μπαταρία σε χαμηλή τιμή. Αυτό βέβαια με τα σημερινά δεδομένα τα όποια όμως μπορούν να μεταβληθούν (πχ πρόοδος στην τεχνολογία Να και να πάει στο μουσείο το Li). Για την ώρα ο υπάρχων σχεδιασμός λεει για εκτεταμένη ανακύκλωσης και των μπαταριών και των αυτοκινήτων. Ρισκο υπάρχει για το λόγο που αναφέρουμε πάνω.
Για να κινδυνέψει αυτό το σενάριο θα πρέπει να έχουμε ένα επαναστατικό breakthrough technology ώστε να εγκαταλειφθεί το Li. Σαν πιθανότητα δεν είναι μεγάλη ομως πέφτει μεγάλη προσπάθεια καθώς για τις ΗΠΑ είναι μεγάλος γεωπολιτικός κίνδυνος η πρωτοπορία της Κίνας στις μπαταρίες Li.
Δες εδώ το εργοστάσιο έχει στόχο να ανακυκλώνει 500Ghw μπαταρίες το χρόνο.
Youtube Video -
24 χιλιάρικα χρεώνει εδώ ο Θεοχαράκης για αλλαγή μπαταρίας σε Ληφ μκ1. 45.000 ντόλλαρς Η 100άρα μπαταρία του τέζλα στην Αμερική. Πάντα σε καινούργια, μπας και βγάλεις άλλα 10-12 χρόνια. Μετά, πάλι τα ίδια. Αν επισκευάσεις την παλιά, ή πάρεις ανακατασκεύύή, θα βγάλεις λιγότερα χρόνια. Γενικώς, κάθε λίγα χρόνια το αμάξι απαξιώνεται για τα καλά, πράγμα που διαμορφώνει την τιμή του απαρέγκλιτα. Θα ξαναπροτείνω στον ερωτώντα να ψάξει για μετάχειρο θερμικό. Είναι ίσως η μικρότερη χασούρα αυτή τη στιγμή.
-
Υπάρχουν πάμπολλα Tesla με 300+ χιλιάδες χιλιόμετρα και πτώση μπαταρίας στο 10-15%. Ειδικά αν τη φορτίζεις με ήπιο ρυθμό και δεν τη φτάνεις συχνά στα όριά της, δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα. Πρώτα θα σκορπίσει το υπόλοιπο αυτοκίνητο και μετά η μπαταρία,, εκτός κι αν είναι εξαρχής ελαττωματική κι αλλαχτεί στην εγγύηση.
Βασική ερώτηση: αναλαμβάνει η ντόπια αντιπροσωπεία τη συντήρηση του 5;
-
@teo-mak said in Αμάξι για την πολυαγαπημένη μου σύζυγο!:
Για να καταλάβω.
Με τον κανόνα 20-80 φόρτιση η αυτονομία περιορίζεται σε καμιά 200ρια χιλιόμετρα σωστά;
Λιγότερα και από το σκούτερ μου!
Τελικά η πραγματική ανάγκη είναι η αγορά ενός γκατζετ;Για να καταλάβεις τι λες (που μάλλον δεν το έχεις σκεφτεί) τις 360 μέρες το χρόνο που δεν θα κάνεις μεγάλο ταξίδι, μπορείς να το φορτίζεις ως το 80% και να έχεις 300 Km αυτονομίας, που σου είναι υπεραρκετά. Τις 5 μέρες το χρόνο (τις βάζω μπόλικες) που θα έχεις μεγάλο ταξίδι, φόρτισε το στο 100%.
-
Τo ότι υπάρχουν τέζλα με 300.000 χλμ δεν αναιρεί ότι υπάρχουν και τέζλα 10ετίας στο συνεργείο για αλλαγή μπαταρίας. Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας περίπτωσης είναι απλά καταστροφικές. Και οκ μπορούμε να πούμε ότι αυτό είναι απλώς ένα ενδεχόμενο, αλλά πτώση απόδοσης 2% και βάλε κάθε χρόνο είναι σίγουρο. Όταν λοιπόν θα πάει να το δώσει μετά από 15 χρόνια, όπως τώρα το όπελ του 2007, θα έχει μείνει με το 65-70% της μπαταρίας. Σε όσους βιάζονται να πάρουν ηλεκτρικό λέω : παίξε με ασφάλεια. Πάρτο με λήζινγκ. Αλλιώς κράτα το παλιό άλλα 5 χρόνια και πάρε μετά. Ή πάρε ένα υβρίδιο, καινούργιο ή μετάχειρο, και πάρε το 2030 το ηλεκτρικό. Ή πάρε υγραέριο προς το παρόν, και βλέπουμε. Το beta πολλοί ζήλεψαν, αλλά όλοι στο vhs πήγαν, και ο νοών νοείτο.
-
Σιγα μην είναι ο άλλος με το χρονόμετρο να μετράει το 20-80 και μπούρδες.
Ποσα περισσότερα άγχη στο κεφάλι μας για έχουμε δήθεν ανώτερη εμπειρία οδηγησης ;
Έλεος πια με τα ηλεκτρινακια!! -
@iceman7 said in Αμάξι για την πολυαγαπημένη μου σύζυγο!:
Εκεί μανία να τα βγάλεις σκάρτα....αχαχα!! Δεν είσαι με κανένα χρονόμετρο, απλά ορίζεις να φορτίσει μέχρι 80% όταν κοιμάσαι και αυτό σταματάει αυτόματα. Όλα για την ευκολία μας!
-
Ποσα περισσότερα άγχη στο κεφάλι μας για έχουμε δήθεν ανώτερη εμπειρία οδηγησης ;
Έλεος πια με τα ηλεκτρινακια!!Δεν έχεις κανένα άγχος.
Ολα με App γίνονται.Όσο υπάρχει το δόλωμα του παπατζή τα ηλεκτρικά θα έχουν σημαντικό οικονομικό όφελος.
Μετά θα βρουν τρόπο να τα παίρνουν πάλι από όλους.
-
Νόμιζα ότι το είχαμε λύσει αυτό το θέμα, αν δεν είσαι πραγματικά πλούσιος, ή gadgetακιας (και άνετος), δεν έχει έρθει η ώρα τους ακόμη.
Προχθές έγραφα για τα PSA που ήδη βγαίνει το 23 η καινούργια basic γενιά (το Avenger μέσα σε αυτά, αλλά και 208/2008/C4/Mokka κ.λ.π) και ήδη αυτά που παίρνεις τώρα είναι σε όλα υποδεέστερα.
https://www.4troxoi.gr/epikairotita/kosmos/neo-peugeot-e-208/
"Ύστερα από τις σχετικές βελτιώσεις που υπέστη στα τέλη του 2021, οι οποίες αύξησαν την αυτονομία του μοντέλου κατά 22 χλμ. (+6,5%)"
Τα 2022 δηλαδή ήδη ήταν καλύτερα από τα προηγούμενα κατά 6.5% θεωρητική αυτονομία ΣΥΝ την τόσο σημαντική για ηλεκτρικό όχημα αντλία θερμότητας. Δηλαδή αργότερα για φθηνό μεταχειρισμένο e-208/2008/Mokka/C4, η πρώτη έκδοση είναι παντελώς ξεπερασμένη, 2η έκδοση που τα αυτοκίνητα παράχθηκαν ΜΟΝΟ για ένα 12μηνο περίπου, κάπως τρώγεται (λόγω της αντλίας θερμότητας κυρίως) και αυτή που θα μετράει θα είναι μετά το 2023..εν το μεταξύ με τα παλιά specs θα είναι πάνω από 120-130.000 αυτοκίνητο (μέχρι τον Σεπτέμβριο ήταν 110.000 πουλημένα).
"η μέγιστη ισχύς του ηλεκτροκινητήρα της Peuegot που κινεί τους εμπρός τροχούς εμφανίζεται αυξημένη κατά 15%, και από 136 ίππους (100 kW) που ήταν μέχρι σήμερα «σκαρφαλώνει» στους 156 ίππους (115 kW) και τα 260 Nm ροπής. Την ίδια στιγμή, οι μέσες απαιτήσεις του σε ενέργεια έχουν μειωθεί στις μόλις 12 kWh για κάθε 100 χλμ. αυξάνοντας την αυτονομία κατά 10,5%, ή κατά 38 χλμ., με αποτέλεσμα η τελευταία να φτάνει τώρα τα 400 χλμ.
Σε αυτό σημαντική είναι η συνεισφορά μιας νέας, πιο αποδοτικής μπαταρίας υψηλής τάσης, που έχει μικτή χωρητικότητα 51 kWh (ωφέλιμη: 48,1 kWh) και λειτουργεί στα 400 volt.
Ήδη από την πρώτη αναβάθμιση στα τέλη του 2021, το e-208 εφοδιάζεται με αντλία θερμότητας σε συνδυασμό με έναν αισθητήρα υγρασίας εγκατεστημένο στο πάνω μέρος του παρμπρίζ, που σε συνδυασμό μεγιστοποιούν την ενεργειακή απόδοση της συστήματος θέρμανσης και του κλιματισμού. Οι πληροφορίες που μεταδίδονται από τον αισθητήρα καθιστούν δυνατό τον ακριβέστερο έλεγχο της ανακύκλωσης του αέρα στο εσωτερικό επιβατών και, τελικά, τη διατήρηση της ποσότητας ενέργειας που περιέχεται στην μπαταρία κατά τη θέρμανση και της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του οχήματος."
Συγνώμη που τα έβαλα, αλλά έχω παρατηρήσει ότι κανείς δεν διαβάζει τα link. Αν θέλετε προσπεράσετε.
..άσε που τα όμορφα Ioniq όμορφα καίγονται..
Επίσης εκείνο το άλλο το επιχείρημα για επανακατασκευη της μπαταρίας δεν το έχω καταλάβει και απορώ τόσα χρόνια που δεν το έχει σχολιάσει κανείς. δηλαδή καίγονται τώρα καινούργια αυτοκίνητα εργοστασιακά, και εσείς θα πάτε στον τάδε μαστορακο να ανοίξει την μπαταρία και να την σκαλίζει, και θα βάζετε μέσα ελαφρά την καρδία τα παιδάκια σας; Εγώ έδωσα ένα χιλιάρικο για 2 καθισματακια i-Size και πολλά παραπάνω για να πάρω το ένα έξτρα αστέρι (που δεν είχε η μικρότερη έκδοση του αυτοκινήτου μου), και θα εμπιστευτώ τον Μπάρμπα Μήτσο να μου σκαλίζει τις μπαταρίες που αποδεδειγμένα έχουν ένα αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας;
Γνωστή μου οικογένεια με Touran το λατρεύουν, όταν πάμε όμως στο θέμα ζημιών εκεί αλλάζουν συζήτηση!
C5 Aircross ήταν το κόλλημά μου, ακόμη είναι το μόνο αυτοκίνητο που "ζηλεύω" κάπως.. αλλά δυστυχώς ήταν overkill για τις ανάγκες μας. Berlingo έχεις δει; Άλλο κόλλημα αυτό, και 3 ανεξάρτητα πίσω επίσης.
Επίσης θα σου έλεγα να μην υποτιμήσεις την 3η θέση isofix, είναι μία ολόκληρη ξεχωριστή νόρμα το i-Size με βελτιώσεις σε όλα τα επίπεδα, όχι απλά κάτι να το πάρεις ελαφριά.
-
Εγώ δεν έχω να σου πω πολλά για την επιλογή, αλλά μάλλον σε μτχ θερμικό θα πήγαινα για καμιά 3-5ετία μέχρι να ξεκαθαρίσουν λίγο τα πράγματα. Δε νομίζω ότι θα ξεκαθαρίσουν τελείως καθώς διαβάζουμε πολλές φαμφάρες στο φόρουμ για τις μπαταρίες, αλλά από τηγανίτα τίποτα! Ή μάλλον ...ελάχιστα.
Κανένα c4 picasso δεν θα σε βόλευε; Πήρε ένας συνάδελφος ένα μτχ diesel και το κοιτάζω και το λιγουρεύομαι.Επίσης εγώ έχω βρει αρκετά αυτοκίνητα που με ενδιαφέρουν και είναι ....στην Κρήτη! Και λέω φτου ρε γμτ!
-
Χαχα θα σου πάρω εγώ αμάξι από Κρήτη και θα μου πάρεις εσύ από Αθήνα!
Το Berlingo μου αρέσει. Η κυρά όμως δε θέλει ούτε να το δει. Άρα τέλος κουβέντας...
Το picasso μου αρέσει πολύ (το 5θεσιο). Το ψάχνω και αυτό.
Το θέμα των ζημιών του Touran δεν το υπολογίζω καν γιατί ο άμεσος ανταγωνιστής του (Picasso) δεν διακρίνεται για αξιοπιστία, οπότε έχω αποδειχθεί ότι αν πάρω μτχ. (όποιο και να είναι αυτό) θα πληρώνω κάτι παραπάνω σε μαστορες.
Ευχαριστώ για τη συνεισφορά σας!
-
@sargus said in Αμάξι για την πολυαγαπημένη μου σύζυγο!:
Χαχα θα σου πάρω εγώ αμάξι από Κρήτη και θα μου πάρεις εσύ από Αθήνα!
Εγώ είμαι μέσα!
Το picasso μου αρέσει πολύ (το 5θεσιο). Το ψάχνω και αυτό.
Το θέμα των ζημιών του Touran δεν το υπολογίζω καν γιατί ο άμεσος ανταγωνιστής του (Picasso) δεν διακρίνεται για αξιοπιστία, οπότε έχω αποδειχθεί ότι αν πάρω μτχ. (όποιο και να είναι αυτό) θα πληρώνω κάτι παραπάνω σε μαστορες.Ο συνάδελφος έχει το c4 diesel λίγο πιο παλιό και μου έλεγε δεν έχει βγάλει τί-πο-τα! Γι αυτό πήρε και το πικάσο. Βέβαια μα πω και την αλήθεια το πήρε από έμπορο και μετά από 1 μήνα πήγε για δοχείο/αντλία adblu κλπ.
Αν δεν το έχεις δει από κοντά κάνε μια βόλτα να το δεις κάπου. Μου φαίνεται πολύ ωραίο και τίμιο. -
@dublin said in Αμάξι για την πολυαγαπημένη μου σύζυγο!:
Νόμιζα ότι το είχαμε λύσει αυτό το θέμα, αν δεν είσαι πραγματικά πλούσιος, ή gadgetακιας (και άνετος), δεν έχει έρθει η ώρα τους ακόμη.
Προχθές έγραφα για τα PSA που ήδη βγαίνει το 23 η καινούργια basic γενιά (το Avenger μέσα σε αυτά, αλλά και 208/2008/C4/Mokka κ.λ.π) και ήδη αυτά που παίρνεις τώρα είναι σε όλα υποδεέστερα.
"Ύστερα από τις σχετικές βελτιώσεις που υπέστη στα τέλη του 2021, οι οποίες αύξησαν την αυτονομία του μοντέλου κατά 22 χλμ. (+6,5%)"
Τα 2022 δηλαδή ήδη ήταν καλύτερα από τα προηγούμενα κατά 6.5% θεωρητική αυτονομία ΣΥΝ την τόσο σημαντική για ηλεκτρικό όχημα αντλία θερμότητας. Δηλαδή αργότερα για φθηνό μεταχειρισμένο e-208/2008/Mokka/C4, η πρώτη έκδοση είναι παντελώς ξεπερασμένη, 2η έκδοση που τα αυτοκίνητα παράχθηκαν ΜΟΝΟ για ένα 12μηνο περίπου, κάπως τρώγεται (λόγω της αντλίας θερμότητας κυρίως) και αυτή που θα μετράει θα είναι μετά το 2023..εν το μεταξύ με τα παλιά specs θα είναι πάνω από 120-130.000 αυτοκίνητο (μέχρι τον Σεπτέμβριο ήταν 110.000 πουλημένα).
"η μέγιστη ισχύς του ηλεκτροκινητήρα της Peuegot που κινεί τους εμπρός τροχούς εμφανίζεται αυξημένη κατά 15%, και από 136 ίππους (100 kW) που ήταν μέχρι σήμερα «σκαρφαλώνει» στους 156 ίππους (115 kW) και τα 260 Nm ροπής. Την ίδια στιγμή, οι μέσες απαιτήσεις του σε ενέργεια έχουν μειωθεί στις μόλις 12 kWh για κάθε 100 χλμ. αυξάνοντας την αυτονομία κατά 10,5%, ή κατά 38 χλμ., με αποτέλεσμα η τελευταία να φτάνει τώρα τα 400 χλμ.
Σε αυτό σημαντική είναι η συνεισφορά μιας νέας, πιο αποδοτικής μπαταρίας υψηλής τάσης, που έχει μικτή χωρητικότητα 51 kWh (ωφέλιμη: 48,1 kWh) και λειτουργεί στα 400 volt.
Ήδη από την πρώτη αναβάθμιση στα τέλη του 2021, το e-208 εφοδιάζεται με αντλία θερμότητας σε συνδυασμό με έναν αισθητήρα υγρασίας εγκατεστημένο στο πάνω μέρος του παρμπρίζ, που σε συνδυασμό μεγιστοποιούν την ενεργειακή απόδοση της συστήματος θέρμανσης και του κλιματισμού. Οι πληροφορίες που μεταδίδονται από τον αισθητήρα καθιστούν δυνατό τον ακριβέστερο έλεγχο της ανακύκλωσης του αέρα στο εσωτερικό επιβατών και, τελικά, τη διατήρηση της ποσότητας ενέργειας που περιέχεται στην μπαταρία κατά τη θέρμανση και της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του οχήματος."
Συγνώμη που τα έβαλα, αλλά έχω παρατηρήσει ότι κανείς δεν διαβάζει τα link. Αν θέλετε προσπεράσετε.
Επίσης εκείνο το άλλο το επιχείρημα για επανακατασκευη της μπαταρίας δεν το έχω καταλάβει και απορώ τόσα χρόνια που δεν το έχει σχολιάσει κανείς. δηλαδή καίγονται τώρα καινούργια αυτοκίνητα εργοστασιακά, και εσείς θα πάτε στον τάδε μαστορακο να ανοίξει την μπαταρία και να την σκαλίζει, και θα βάζετε μέσα ελαφρά την καρδία τα παιδάκια σας; Εγώ έδωσα ένα χιλιάρικο για 2 καθισματακια i-Size και πολλά παραπάνω για να πάρω το ένα έξτρα αστέρι (που δεν είχε η μικρότερη έκδοση του αυτοκινήτου μου), και θα εμπιστευτώ τον Μπάρμπα Μήτσο να μου σκαλίζει τις μπαταρίες που αποδεδειγμένα έχουν ένα αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας;
Γνωστή μου οικογένεια με Touran το λατρεύουν, όταν πάμε όμως στο θέμα ζημιών εκεί αλλάζουν συζήτηση!
C5 Aircross ήταν το κόλλημά μου, ακόμη είναι το μόνο αυτοκίνητο που "ζηλεύω" κάπως.. αλλά δυστυχώς ήταν overkill για τις ανάγκες μας. Berlingo έχεις δει; Άλλο κόλλημα αυτό, και 3 ανεξάρτητα πίσω επίσης.
Επίσης θα σου έλεγα να μην υποτιμήσεις την 3η θέση isofix, είναι μία ολόκληρη ξεχωριστή νόρμα το i-Size με βελτιώσεις σε όλα τα επίπεδα, όχι απλά κάτι να το πάρεις ελαφριά.
Οι βελτιώσεις αυτές που αναφέρειες είναι αντίστοιχες με αυτές που βιώνει ένα κάτοχος corolla hybrid μοντέλο 21 με το αντίστοιχο μοντέλο 23. Είναι συνηθισμένες και σε σχετικά συμβατικά αυτοκίνητα.
Για το κίνδυνο πυρκαγίας σε EV τα δεδομένα είναι παρακάτω
1)Δεν διατρέχει μεγαλύτερο κινδυνο ενα EV σε σχέση με ένα θερμικό
2)Εαν πιάσει όμως ΔΕΝ σβήνει εύκολα. Γιατί ακρίβεια η διαδικασία κατάσβεσης είναι τόσο δύσκολη που δεν είναι εφικτή η κατάσβεση με συμβατικά μέσα -
Για το θέμα αυτό τα μοντέλα που αγοράστηκαν τον Ιανουάριο του 2022 μας έκανε ανάκληση η Peugeot γιατί είχαμε αντλία αλλά όχι τον αισθητήρα υγρασίας. Χωρίς κόστος μας έκανε model2022.
To infotainment όμως παραμένει χάλια με λογισμικό της πλάκας. Εκεί έπρεπε να κάνει update.
-
Για να δεις ένα παράδειγμα κακου upgrade για τους υφιστάμενους κατόχους το Tesla Y σε κάποιες υλοποίησεις χρησιμοποιεί LFP μπαταρίες που δεν έχουν θέμα με το 20-80 ενώ η πλειονότητα των μοντέλων χρησιμοποιούν τις συμβατικές μπαταρίες. Εκεί μπορεί να χαθεί η μπαλα καθώς η Tesla δεν είναι και πολύ της τυποποίησης και χρειάζεται να σκάψεις για να δεις εαν παίρνεις μοντελο με LFP μπαταρία ή όχι.
-
Η LFP κυριώς πιο φτηνή είναι και με κάπως μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σχέση με τις άλλες.
-
Και πιο ασφαλής
-
Έλεος πια με τα ηλεκτρινακια!!Χαλάρωσε Στέφανε! Έχεις χάσει τον έλεγχο και γράφεις αερολογίες (με το app ρυθμίζεις πόσο ποσοστό φόρτισης θέλεις, αυτόματα). Θα πάθεις τίποτα από το πολύ μένος και την μεγάλη απέχθεια...
Αμάξι για την πολυαγαπημένη μου σύζυγο!