-
@diego1960 said in Απέχθεια για την ηλεκτροκίνηση:
Με 16ρα αλουμινίου δλδ θα είχε παραπάνω από 16ρα ατσάλινη;
Αν η 16άρα αλουμινίου δεν είχε και "αεροδυναμικά" τάσια, τότε ίσως σίγουρα ναι.
Έχω την εντύπωση ότι το μη φερόμενο βάρος παίζει λίγο ρόλο στην κατανάλωση.
Ακόμα και τα tesla που λέει ο λόγος, σε 19άρα αλουμινίου βάζουν τάσι για καλύτερη κατανάλωση. -
Είμαι στην κίνηση και έχω φάει τόνους καυσαερίων. Και εσείς μου λέτε για ζάντα;
Έχω και ένα diesel μπροστά μου με βγαλμένο το φίλτρο. Παναγία μου. ..θα με πνίξει
-
Πω να και η τεσλαρα.....αμαξαρα
-
Είναι λίγο αστεία τα τάσια/αεροδυναμικά καλύματα, η διαφορά που κάνουν να είναι 5 χιλιόμετρα αυτονομία; 10; Κανένας δε σώζεται με αυτά. Να καταλάβω από 16ρα πχ να πας σε 19ρα, εκεί όντως θα δείς διαφορά. Δεν αμφισβητώ οτι για αυτό τα βάζουν, αμφισβητώ τη διαφορά που κάνουν. Εχω δει σε Model 3 αυτά τα τάσια και είναι πολύ άσχημα, προσωπικά δε θα τα επέλεγα. Και σε πιο συμβατικά αυτοκίνητα έχει φτάσει αυτή η εμμονή με την κατανάλωση, όπως στο Fabia που βγάζουν κάτι τέτοια και χαλάνε τη ζάντα οπτικά.
Πάντως γεγονός είναι οτι από τη δεύτερη εξοπλιστική έκδοση του Avenger και άνω προσφέρει ΜΟΝΟ ζάντες αλουμινίου η Jeep, 16 στάνταρ στη δεύτερη, 17 ως επιλογή. Δεν υπάρχει τρόπος να βάλεις ζάντα ατσάλινη αρα ο μόνος λόγος που μπήκε στην εισαγωγική έκδοση είναι για να πέσει η τιμή (cost-cutting) και όχι η κατανάλωση. Για μένα το λέω ξεκάθαρα, είναι τόσο άσχημες και φτηνές που είναι λόγος είτε να πάω σε πιο ακριβή έκδοση είτε να απορρίψω το αυτοκίνητο. Εξάλλου δεν έχει και τη δικαιολογία του offroad για να πεις οτι είναι χρηστική επιλογή, ένα προσθιοκίνητο ηλεκτρικό είναι που κυρίως μέσα στην πόλη θα περιοριστεί.
-
Τα παράπονα για jeep και stellantis τα χειρίζεται ο Dublin.
-
@lap said in Απέχθεια για την ηλεκτροκίνηση:
@piliourits said in Απέχθεια για την ηλεκτροκίνηση:
Και συνεχίζω: στον ανοιχτό δρόμο που το ντίζελ με άπειρη αυτονομία ή τα αέρια καύσιμα παραπλησιου κόστους ή ένα γιάρις υβριδικο ή ακόμη κι ένα Σουίφτ ή ακόμη κι ένα αμάξι 10ετιας μετατροπή σε πετρογκάζ, καίει 8μισι ευρώ στα 100χλμ, ας το στρογγυλέψουμε στα 10€ γιατί δεν πηγαίνουμε σαν κότες με 100χαω και σβηστό καλοριφέρ, οι ταχυφορτιστες χρεώνουν 0,55€ για να χάσεις μόνο 1-2 ώρες ταξιδιού, δηλαδή για τα 20KW των 100χλμ θέλει όσο ένα θερμικό, ΑΝ φτάσει...
Έχουμε πει εκατό φορές πως η σημερινή μορφή των ηλεκτρικών είναι κυρίως για περιαστική χρήση. Αν κάνεις μια φορά στο τόσο ένα ταξίδι το κόστος φόρτισης δεν είναι μεγάλο.
Να δούμε επίσης την πραγματικότητα για "μέσα στην πόλη", όπου προφανώς το ηλεκτρικό πολλές φορές καλύτερα απ οτιδήποτε άλλο, για την υγεία μας, τα νεύρα μας, το πορτοφόλι μας και το παραδεχόμαστε όλοι.
Έστω ότι πάρουμε όλοι ηλεκτρικά, θα βγουν και φθηνά όπως το Dacia.Οι 7 στους 10 οδηγούς, ελλείψει γκαράζ θα φορτιζουν σε δημόσιους φορτιστές, με σημερινή τιμή κιλοβατώρας 0.55€, αλλά αντί για 20 θα "καίει" τα μισά, 10kw στα 100 αστικά χλμ, δηλαδή χοντρικά 5€/100χλμ .
Δεν το λες καθόλου άσχημα, κι ας είναι το διπλάσιο απ τα θεωρητικά 2.5€ του θεωρητικού υπολογισμού οικιακής φόρτισης που αποτελεί πολύ ειδική περιπτωσιολογία.
Είναι τα μισά λεφτά από τα πραγματικά 7λτ του ντίζελ, που είναι πραγματική μέση κατανάλωση ενός ντιζελακιου ΙΧ, που δεν κινείται σαν ταξί να είναι συνέχεια ζεστό, και το χειμώνα στα πρώτα χιλιόμετρα τσιμπάει τα 8λτ ενώ το καλοκαίρι τσιμπάει τα 6λτ σε αστικές διαδρομές.
Κι είπαμε και τις εναλλακτικές, όπως τα υβριδικά ΤΟΥΟΤΑ που είναι στο ενδιάμεσο του κόστους ηλεκτρικού-ντίζελ για αμιγως αστική χρήση, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ.Το ηλεκτρικό μπορεί να πάει κι αρκετά παρακάτω σε κόστος στην πόλη ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, όπως με ένα πολύ ειδικό ΠΡΟΣΚΑΙΡΟ τιμολόγιο ή Νετ μετερινγκ κλπ.
Αλλά μιλάμε για ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ, γιατί βλέπουμε τώρα πλέον την ελάχιστη εγκατάσταση Φωτοβολταϊκου να πηγαίνει ίσως στο 20χιλιαρο μαζί με μπαταρίες αποθήκευσης ή να χρειάζεται ιδιόκτητο πάρκινγκ που σημαίνει αρκετά ακριβότερο ακινήτο που έχουν λιγότεροι κι όχι ο καθένας.
Εκεί περιπλέκεται το πράγμα και γίνεται παραπλευρο όφελος η λεγόμενη οικονομία... όπως κάποιος θα χτίσει εξοχικό ή θα πάρει σκάφος για να μην πληρώνει ξενοδοχεία...Δεν μπορείς όμως να ισχυριστείς πως είναι φθηνότερο να έχουν ΟΛΟΙ εξοχικό, για να κάνουν...οικονομία.
-
Αγόρασε μια από το εμπόριο....
-
Άκου να δεις. Όλες οι πολυκατοικίες από το 89-90 και μετά έχουν από τον νόμο πάρκιγκ ιδιαίτερα στα προάστια.
Άρα σπίτια των 30-40 ετών ( όταν θα εδραιωθούν τα ηλεκτιρκυ) θα έχουν θέση πάρκινγκ.
Οπότε υπάρχει ένα κοινό αρκετά μεγάλο με δική του θέση. Αν υπολογίσεις τα 2,5-3 ευρώ σε κόστος κίνησης πόλης είναι πολύ καλή αγορά. Όσο πέφτουν οι τιμές κτήσης τους είναι έως και μονόδρομος για καθημερινό όχημα.
Εμείς εδώ στην Ευρώπη έχουμε δασμούς. Εάν τα άφηναν ελεύθερα με 12Κ θα έπαιρνες ηλεκτρικό με 90 άλογα και αυτονομία 400 χλμ στην πόλη σήμερα που μιλάμε. Δηλαδή ακόμα και τώρα που η τεχνολογια είναι σε εφηβικό επίπεδο υπάρχουν σοβαρές λύσεις.
Τα συμφέροντα όπως λέτε τα εμποδίζουν -
Εχουν ένα πάρκινγκ, αλλά σχεδόν όλοι έχουν 2+ αμάξια.
-
@piliourits said in Απέχθεια για την ηλεκτροκίνηση:
Αλλά μιλάμε για ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ, γιατί βλέπουμε τώρα πλέον την ελάχιστη εγκατάσταση Φωτοβολταϊκου να πηγαίνει ίσως στο 20χιλιαρο μαζί με μπαταρίες αποθήκευσης ή να χρειάζεται ιδιόκτητο πάρκινγκ που σημαίνει αρκετά ακριβότερο ακινήτο που έχουν λιγότεροι κι όχι ο καθένας.
Πάλι τα ίδια;
Ρε φίλε σου βάζουμε κοστολογιο ανα kwh με και χωρίς νυχτερινό. Τι περιπτώσεις μου λες;
Ποιο φωτοβολταϊκο; Οι τιμές είναι του εμπορίου.20χιλιαρο το φωτοβολταϊκό; Τα ποσά kwh, τα 10; Τότε θα κινείσαι και τζάμπα
-
@criuser said in Απέχθεια για την ηλεκτροκίνηση:
Εχουν ένα πάρκινγκ, αλλά σχεδόν όλοι έχουν 2+ αμάξια.
Σωστά! Οπότε τι μας μένει; Να περιμένουμε να αναπτυχθεί η τεχνολογία για να γίνουν μοναδικά αυτοκίνητα. Όποιος έχει θέση μπορεί από σήμερα.
-
Ισχύουν αυτά που λες Λαπ, όμως αν δεν είχαμε δασμούς, θα αγοράζαμε, όπως έκανα προσωπικά τον Ιανουάριο του 2015 εκτός Ευρώπης, ένα ωραίο 2λιτρο made in Japan με τον skyactive του και την αυτόματη κιβωτιαρα του για 16.000€ στη βασική του έκδοση, άντε 20.000€ με σημερινές πληθωρισμένες τιμές και θα είχαμε αυτοκίνητα όχι κουβαδάκια.
Έκαιγε 8μιση έως 7μιση ευρώ, εντός εκτός πόλης, καυσίμου που τον Μάρτιο του 2021 κόστιζε 20€ το γέμισμα, επειδή δεν είχε όλους τους δασμούς που βάζουμε εδώ (το 2015 γέμιζε με 6-8€, αλλά μετά εφάρμοσαν δασμούς καυσιμων κι εκεί, κι έβαλαν κι 6% φόρο στα αυτοκίνητα).
Οι υβριδικες κορολες όταν βγήκαν, ήταν λίγο ακριβότερες από το ατμοσφαιρικό δίλιτρο 6, για να συνειδητοποιησουμε το καθαρό κόστος μπαταριών.Δηλαδή τα θερμικά θα ήταν κατά πολύ φθηνότερα από τα ηλεκτρικά και θα μας κακοφαινόταν ακόμη περισσότερο. Ένα μη υβριδικο αυτόματο γιάρις ή αντίστοιχο ΚΙΑ εκεί κοστίζε το 2018 περίπου 6-8.000€ καινούριο, φέραν μια φουρνιά χειροκίνητα (δεν ξέρω γιατί) σεντάν 1.6λτ Μάζντα 3 και τα δίναν προσφορά μετρητοίς 50.000 ριαλια, δηλαδή 10.000€ τότε...
-
-
Βλέπω τις τιμές του piliourits για τα Mazda στην Αραβία (αν θυμάμαι καλά) και απορώ ποιος θα προτιμούσε τότε τάμπλετ κουβαδάκι αντί για φτηνό δίλιτρο Skyactiv! Για εμένα θα ήταν εύκολη η επιλογή, και αν είχα και πιο πολλά λεφτά άνετα ένα 3λιτρο και άσε τους άλλους να σκούζουν για τα καυσαέρια. Εννοειται και ένα μικρό πόλης μετά πάλι βενζίνης για χαμάλη και το μεγάλο για γούστα!
-
@otso said in Απέχθεια για την ηλεκτροκίνηση:
@lap said in Απέχθεια για την ηλεκτροκίνηση:
Μου έχετε σπάσει τα νεύρα
κανε ηλεκτροσοκ
Σιγά μην κάνει και πασόκ...
Αν και ικανό τον έχω...
-
Diego, ποιος οδηγά μικρό πόλης στην Αραβία; Λες και δεν έχουν δρόμους και πάρκινγκ;
-
Δε γνωρίζω, αυτό που θυμάμαι είναι οτι καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις αρα θέλουν μια η άλλη μεγάλο αυτοκίνητο. Αλλά και με τις τιμές βενζίνης τύπου 50 cents το λίτρο, πάρε ένα V8 εκει χάμω και το γεμίζεις όσο εμείς το smart! Δεν ξέρω όμως πως ειναι μέσα στις πόλεις από κίνηση, πάρκινγκ κτλ.
-
@tgd said in Απέχθεια για την ηλεκτροκίνηση:
Diego, ποιος οδηγά μικρό πόλης στην Αραβία; Λες και δεν έχουν δρόμους και πάρκινγκ;
Τα μικρά πόλης π.χ. ΚΙΑ Rio ή Ceed, είναι 90% σεντάν και τα οδηγούν τα δεκάδες εκατομμύρια Ινδών, Φιλιππινέζων, φτωχών Αράβων κλπ. που βρίσκονται εκεί ως μετανάστες και αμείβονται με "ελληνικούς μισθούς" δηλαδή 1.000-3.000€ το μήνα, υπάρχει η κοινωνική διαστρωμάτωση.
Τέλος πάντων, τα ανέφερα όλα αυτά για να ξέρουμε το κόστος των αυτοκινήτων χωρίς τους υπερογκους δασμούς.
Προφανώς όταν τα 5+ λιτρα βενζινοκίνητα σουβοειδη είναι η καθημερινότητα του μέσου ντόπιου εργαζόμενου εκεί, δεν ισχύουν τα δικά μας euro στάνταρ. Κάποια αυτοκίνητα όμως, π.χ. 3008 ή Κορόλα ή τα Skyactive ή Duster δεν διαφέρουν (Δεν πωλούνται όλα τα ευρωπαϊκά εκεί, π.χ. VW είναι ανύπαρκτα). -
Θα αποκεφάλισαν τον τοπικό αντιπρόσωπο επειδή θα έπεφταν τα παράθυρα και θα έμπαινε ζέστη στην καμπίνα...
-
Απέχθεια για την ηλεκτροκίνηση