-
Πήλιου πάλι συγκρίνετε τα ασύγκριτα.
Αν η Βουδαπέστη είχε πέσει στους Οθωμανούς θα ήταν τουρκόπολη σαν τις δικές μας.Οι Οθωμανοί , πέρα από κάποια τζαμιά και αυτά όταν γεννιόταν κανένας Σινάν , δεν έκαναν τίποτα και δεν άφησαν τίποτα.
Ηταν άνθρωποι της στέπας.
Η Βουδαπέστη ήταν μέρος της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων...
Δείτε σκηνικό στην κηδεία του τελευταίου , που δεν βασίλεψε ποτέ , δείτε και τους δικέφαλους να ανεμίζουν, καθότι Ρωμαίοι και οι Αψβούργοι...
-
@criuser said in Capitalism vs Communism Mother of all topics:
Δία το καλτσόν και το τζήν ήταν η αλήθεια...
Ξέρω τσούζει...
Την έζησα ο ίδιος και δεν χρειάζομαι την άποψη κανενός ιδεολόγου και κανενός καθοδηγητή.Μπροστά σε εμάς του 70-80 , πολύ πιο κάτω παντού.
Για αυτό και οι αριστεροί συμφοιτητές έκαναν καιρό να συνέλθουν από το σοκ...
Γραφικός...
@criuser said in Capitalism vs Communism Mother of all topics:
Αυτοί που έριξαν τον κομμουνισμό το 90 , πατριώτες ήταν . Οι προδότες ήταν οι άλλοι.
Και ανιστόρητος εκτός από γραφικός. Το Δημοψήφισμα της ΕΣΣΔ ζητούσε κατά τεράστια πλειοψηφία (78%) την διατήρηση της ΕΣΣΔ και του Σοσιαλισμού.
@kkostask: Εντελώς εκτός θέματος, αφού η ΕΣΣΔ είχε πέσει 12 χρόνια νωρίτερα και η Μολδαβία ήταν μια από τις φτωχότερες Δημοκρατίες και φυσικά είχε καπιταλισμό, για αυτό και η διάλυση. Τώρα είναι ακόμα χειρότερα από ότι λένε. Το Yak όμως είναι μια χαρά α/φ, δεν κατάλαβα προς τι ο φόβος.
-
Αν μετά από 12 χρόνια ήταν ακόμα σε αυτά τα χάλια και με αυτές τις συμπεριφορές -αφού ακόμα κυβερνούσε το ΚΚ- φυσικά δεν φταίει ο καπιταλισμός. Η Μολδαβία μόνο κρασί παράγει, ακόμα και αυτό σου απαγόρευαν να πάρεις πάνω από 2 μπουκάλια μαζί σου.
Για το YAK, αν δεν έχεις μπει, δεν μπορείς να καταλάβεις. 4 φορές έχω πετάξει και ειδικά τις πρώτες 2 ήταν η έκδοση Α που δεν είχε καν μάσκες οξυγόνου. Πέτα εσύ με ένα αεροσκάφος και άκου να σβήνουν οι κινητήρες και μετά τα λέμε.... -
Το 2003 κυβερνούσε το "νέο ΚΚΜ", αλλά όχι όλα τα προηγούμενα χρόνια και επίσης δεν έχει σημασία πως λέγεται το κόμμα, αλλά τι πολιτικές εφαρμόζει (και φυσικά δεν ήταν Σοσιαλισμός). Τώρα είναι ακόμα χειρότερα, όπως είναι όλες οι πρώην Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ.
Έχω πετάξει αρκετές φορές με τρικινητήριο Tu-154 της Malev, παρόμοιας σχεδίασης, απλά λίγο μεγαλύτερο. Κανένα πρόβλημα, μια χαρά αεροπλάνο κι αυτό. Και τα δύο έχουν καλά safety records. Βασικά ο φόβος των Δυτικών για οτιδήποτε Σοβιετικό/Ρωσικό, λόγω της προπαγάνδας, πολύ με διασκεδάζει.
-
Αυτά δεν είναι που είχε απαγορευτεί να πετάνε σε όλα τα αεροδρόμια της Ευρώπης πλην πρώην ΣΕ και Ουγγαρίας?
Άσε που αυτά δεν έσβηναν τους κινητήρες όταν οριζοντίωναν.
Και για να είμαστε και λίγο σοβαροί, για τότε που κατασκευάστηκαν ήταν καλά αν και ειδικά Tu 154 έχουν πέσει αρκετά. -
Είχαν απαγορευτεί για λόγους ηχορύπανσης, όταν τέθηκαν οι νέοι κανονισμοί σε ισχύ στην ΕΕ. Μπορούσαν να πάρουν άδεια όσα έφεραν τους κινητήρες 2ου σταδίου με ειδικό κιτ αντι-ηχορύπανσης.
-
Ενώ το ντουμάνι από πίσω που ο κάθε κινητήρας έβγαζε κάπνα ίσα με τέσσερεις J 79 ήταν μια χαρά....
Έχω δει αρκετές φορές παλαιότερα απογείωση από εδώ...για κανά δύο χρόνια έρχονταν κάποια ρώσικη εταιρεία με τέτοιο και το κακόμοιρο αγκομαχούσε να ανέβει. Πραγματικά μου έκανε εντύπωση το πόσο χαμηλά πήγαινε αλλά είναι λογικό λόγω παλαιότητας.
Και για να μην ξεχνιόμαστε, Yakovlev δεν ήταν το ουκρανικό που έπεσε στα Πιέρια? -
Ναι, Yak ήταν αυτό στα Πιέρια, όταν χάθηκε ο πιλότος στην ομίχλη. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις όμως ήταν ανθρώπινο λάθος, σε αντίθεση με τα ολοκαίνουρια Boeing 737 Max που πέφτουν μόνα τους...
-
Τα 737 τα έριχνε το MCAS που έπαιρνε ουσιαστικά τον έλεγχο του αεροσκάφους και κανένας μπαγλαμάς δεν σκέφτηκε να το βάλει στην εκπαίδευση των πιλότων οι οποίοι αγνοούσαν ακόμα και την ύπαρξη του.
Είσαι μικρός και δεν θα θυμάσαι τον εξαίσιο εκείνο πιλότο που κατέβασε τροχούς πάνω από την Βουλιαγμένης γιατί νόμισε ότι είναι το Ελληνικό...εντελώς τυχαία-δεν το λέω ειρωνικά- ήταν της Aeroflot... -
Ωραία μηχανολογία, βάζουν ένα σύστημα που παίρνει τον έλεγχο και ρίχνει το αεροπλάνο. Καλύτερα με Σοβιετικό 50 ετών...
Στην Συγγρού νομίζω ήταν το συμβάν αυτό, όχι στην Βουλιαγμένης. Βέβαια κάποιοι αμερικάνοι έχουν προσγειωθεί μέχρι και σε λάθος χώρες... https://www.forbes.com/sites/danielreed/2018/09/11/landing-at-the-wrong-airport-like-what-almost-happened-in-florida-recently-arent-that-uncommon/
-
Η μηχανολογια των Ρωσων καθως και οι ικανοτητες των αεροσκαφων τους, οπως και πολλων αλλων δημιουργιων τους ειναι αναφορας. Ατυχηματα απο λαθος χειρισμους συμβαινουν σε ολο τον κοσμο.
Οι ικανοτητες τους σε πολλες κατηγοριες ειναι υπερανω κριτικης. Παρεμπιπτοντως αν οι απεναντι παρουν su 35 μονο με f15 f18 θα μπορουσαμε να ειμαστε πιο ήσυχοι. Τα f16 σε καθε εκδοση τα εχουν για πρωινο. -
@realzeus said in Capitalism vs Communism Mother of all topics:
Αυτό που κάνεις είναι περιπτωσιολογία τώρα. Δεν μιλάμε για το τι θα κάνανε μεμονωμένα άτομα, αλλά για τους δείκτες που περιλαμβάνουν το σύνολο του πληθυσμού.
Αν ρωτάς όμως υποθετικά, δεν θα υπήρχε καν λόγος να σπουδάσω στο εξωτερικό και μπορεί να ήμουν σε πολύ καλύτερη θέση (στρατιωτική, κρατική κλπ). Κανείς δεν ξέρει όταν κάνουμε φανταστικά σενάρια...
Κι αυτό που κάνεις εσύ, λέγεται "η μπάλα στην εξέδρα". Γιατί ξέρεις ότι το επίπεδο ζωής που έχεις και τα καταναλωτικά αγαθά που απολαμβάνεις, ούτε με το κυάλι δεν θα τα έβλεπες στην ΕΣΣΔ, εκτός αν ανήκες στην ολιγομελή νομενκλατούρα...
-
@harisma23 said in Capitalism vs Communism Mother of all topics:
@realzeus said in Capitalism vs Communism Mother of all topics:
Αυτό που κάνεις είναι περιπτωσιολογία τώρα. Δεν μιλάμε για το τι θα κάνανε μεμονωμένα άτομα, αλλά για τους δείκτες που περιλαμβάνουν το σύνολο του πληθυσμού.
Αν ρωτάς όμως υποθετικά, δεν θα υπήρχε καν λόγος να σπουδάσω στο εξωτερικό και μπορεί να ήμουν σε πολύ καλύτερη θέση (στρατιωτική, κρατική κλπ). Κανείς δεν ξέρει όταν κάνουμε φανταστικά σενάρια...
Κι αυτό που κάνεις εσύ, λέγεται "η μπάλα στην εξέδρα". Γιατί ξέρεις ότι το επίπεδο ζωής που έχεις και τα καταναλωτικά αγαθά που απολαμβάνεις, ούτε με το μυαλό δεν θα τα έβλεπες στην ΕΣΣΔ, εκτός αν ανήκες στην ολιγομελή νομενκλατούρα...
Ενώ είναι κοινός τόπος για τον μέσο Έλληνα, Γερμανό, Αμερικάνο;
Το γνωρίζεις και συ πως αυτά που περιγράφεις είναι ανέφικτα για το 80-90% του πληθυσμού των χωρών αυτών. Κι εξαρτώνται κατά κύριο λόγο απ' την καταγωγή τους. Στο σύστημα της ΕΣΣΔ είχε πολύ περισσότερες πιθανότητες να απολαύσει κάποιος πολίτης εξέλιξη διαφορετική από αυτή που "αναλογεί" στην οικονομική επιφάνεια και καταγωγή των γονιών του η οποία έπαιζε πολύ μικρότερο ρόλο. Τα "ταξικά" σύνορα είναι πολύ πιο σαφή και κλειστά στον Δυτικό Καπιταλισμό, όσο κι αν επικαλείται το αντίθετο, το ζούμε όλοι. -
Διαφωνώ κάθετα.
Μπορεί τώρα η ρημαδοχώρα μας μετά την δεκαετή κρίση να τα βγάζει δύσκολα πέρα, αλλά μετά το 1950 με κόπο και προσπάθεια όλοι ανέβηκαν αρκετά.
Γεια δείτε εδώ
https://www.facebook.com/103927618352746/videos/1184107565331477Πάντα ανάλογα με τον πληθυσμό μας , τις καταστροφές των γερμανών , τον εμφύλιο και όλα τα υπόλοιπα...
Σπίτια έφτιαξαν σχεδόν όλοι. Τα αμάξια αν δεν είχαν την τρελή φορολογία θα ήταν πιο προσιτά.
-
@piliourits said in Capitalism vs Communism Mother of all topics:
Tα "ταξικά" σύνορα είναι πολύ πιο σαφή και κλειστά στον Δυτικό Καπιταλισμό, όσο κι αν επικαλείται το αντίθετο, το ζούμε όλοι.
Φυσικά και δεν είναι, πολλές περιπτώσεις πάμφτωχων γονιών που τα παιδιά πλούτισαν (ως γιατροί, δικηγόροι, μεγαλοστελέχη κλπ.). Η δυνατότητα υπάρχει, αρκεί να το θες γιατί υπάρχει και το ανάλογο τίμημα. Τίποτα δεν είναι χωρίς τίμημα στην ζωή μας.
-
η δικη μου εμπειρια, και προσφατη και παλιοτερη, απο την πρωην εσσδ, οσα και αν δεν μου αρεσει ειναι παρομοια του κωστΚ.
ταξιδευω αρκετα στη ρωσια και μοσχα αλλα και σε στη περιφερεια.
η μοσχα ειναι μια τρομερα πηγμενη και βασικα πανασχημη μεγαλουπολη με τρεγμενους γουαναμπη καπιταλες. ειναι τρομερο να βλεπεις το πρωι να σχηματιζονται ουρες κατα τις 5.30 περιφερειακα ενω οι εργαζομενοι πιανουν δουλεια στις 8. ανετα χανει καποιος ενα 3ωρο-4ωρο στο δρομο καθημερινα, ο μισος χρονος να πλησιασεις σταθμο μετρο και να παρκαρεις σε αποσταση κατω απο 2km και ο υπολοιπος στο μετρο.τα παντα ειναι πανακριβα με τρομερες ανισοτητες, βλεπεις απο κιτσιες 70s μεχρι γαματα σημερινα.
ο κοσμος βεβαια, αν και πολυ αργος εργασιακα και με εξαιρετικα μετρια καταρτιση, δειχνει καλλιεργημενος, εχουν ολοι σοβαρο βαθος σκεψης και κουλτουρας. δεν μιλας ποτεΣ περι κομιουνιστς εκει, ειναι απαγορευμενο, οχι νομικα ή περιορισμος, θα ελεγα οτι δειχνουν να θελουν να ξεχασουν την εποχη εκεινη. αν βεβαια συζητησεις μαζι τους, εχουν παρομοια αποψη με εμας, οτι μια χαρα και μαλιστα ονειρικα καλο ειναι ενα τετοιο συστημα αλλα σε αυτους δεν υπηρξε στη πραξη τιποτε αλλο παρα μονο μια πιεστικη διοικηση με κομμουνιστικη ιδεολογικη προβια.
το θεμα ειναι τι γινεται εξω απο τη μοσχα και γενικα τις πολυ μεγαλες πολεις.
μαγκα μου.... σαν να πατας διακοπτη.
χαλια. χαλια μαυρα. καταθλιψη. καταστροφη. ναι, γαμας με 10ευρω και βρισκεις και μπαμπουσκα για μονιμη διαμονη με ενα 100ρικο το μηνα. δεν ξερω αν ηταν τοτε ετσι και ειλικρινα ειμαι σιγουρος οτι οχι, ειναι πλεον. οι ανθρωποι ειναι φτωχοι, εξακολουθουν να ειναι καλλιεργημενοι, αλλα ζουν σε μεγαλη ανεχεια, εχει υπαρξει μια πολυ βιαιη αποβιομηχανοποιηση και εχει επηρεασει τα παντα. κριμα.
το παραδοξο ειναι φυσικα οτι και εκει το κομιουνισμ ξυπναει ασχημες μνημες, κοινη με τους μοσχοβιτες η αποψη οτι οκ, καλο το συστημα, αλλα οχι αυτο που ειδαν να εφαρμοζεται.
τα παραπανω για τους καθημερινους ανθρωπους, μου αρεσει να συναναστρεφομαι ντοπιους νοσηλευτες, τεχνικους, κομπιουτεραδες.
υπαρχουν και καποιοι αλλοι. λιγοι. που ζουν σε τρομερη χλιδα. τρομερη.και να επαναλαβω, αυτα ισχυουν σημερα, 30 χρονια καπιταλισμου μετα. δεν ξερω πριν, οι μονες αναμνησεις που εχω ειναι απο βουλγαρια εποχης, απο σερβια και ρουμανια. η βουλγαρια με τις εφημεριδες τοτε στις βιτρινες αντι για εμπορευματα μου ειχε κανει μεγαλη και αρνητικη εντυπωση, η σερβια που εδειχνε πλουσια (!) και η ρουμανια αλκατραζ σταιλ, το βουκουρεστι χαλια αλλα στη τιμισοαρα με 10 χιλιαρικα οι φοιτητες ειχαν σπιτι, μαγειρεμα και σεξ. το 87
-
Το τριήμερο του Αγ. Δημητρίου πήγαμε οικογενειακώς Βαρσοβία. Το μόνο που θυμίζει την κομμουνιστική περίοδο είναι το κτίριο δώρο του Στάλιν -τώρα είναι κέντρο κουλτούρας και επιστημών και σκέφτονται να το γκρεμίσουν- και οι κλασικές ομοιόμορφες πολυκατοικίες. Πέρα από αυτά η πόλη είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη,πεντακάθαρη ενώ πουθενά δεν βλέπεις graffiti και λερωμένα ντουβάρια. Όπως μας είπε ο ξεναγός σε ένα walking tour «ευχαριστούμε τους Σοβιετικούς που μας απελευθέρωσαν αλλά δεν τους ευχαριστούμε για τίποτα από όλα όσα έκαναν μετά.»
Και αυτοί καπιταλισμό έχουν τώρα αλλά βλέπεις μια κοινωνία που προοδεύει και αναπτύσσεται με μεγάλη ανοικοδόμηση ειδικά στο κέντρο της πόλης. -
Τα πράγματα είναι απλά:
- Είναι ο Καπιταλισμός καλό σύστημα? ΟΧΙ
- Είναι ο Καπιταλισμός το καλύτερο κοινωνικοοικονομικό σύστημα που έχει βρει και εφαρμόσει μέχρι σήμερα ο άνθρωπος? ΝΑΙ
-
@fanis75 said in Capitalism vs Communism Mother of all topics:
Τα πράγματα είναι απλά:
- Είναι ο Καπιταλισμός καλό σύστημα? ΟΧΙ
- Είναι ο Καπιταλισμός το καλύτερο κοινωνικοοικονομικό σύστημα που έχει βρει και εφαρμόσει μέχρι σήμερα ο άνθρωπος? ΝΑΙ
Γιατί ο καπιταλισμός να είναι το καλύτερο σύστημα; Υπάρχει εδώ και σχεδόν 400 χρόνια τώρα , από την αρχή της βιομηχανικής εποχής. Σε αυτό το διάστημα τα οφέλη του τα ζούμε ελάχιστοι κάτοικοι αυτού του πλανήτη , θυμίζω ότι για εμένα προσωπικά, δεν είναι σωστό να κοιτάμε το σύστημα μόνο στη μειοψηφία των χωρών που μας βολεύει, καπιταλισμό έχει όλος ο πλανήτης , όπως η Ν.Αμερική, η Αφρική και η Ασία. Όλοι αυτοί στερούνται βασικά ανθρώπινα αγαθά όπως η τροφή και το νερό .
Επίσης μέχρι να φτάσει στα σημερινά του επίπεδα και να αποκτήσει ένα ανθρώπινο πρόσωπο, είχε ασταμάτητη εργασία ( παιδική συμπεριλαμβανομένου) , ατελείωτους πολέμους χωρίς καμία αφορμή , εξαθλίωση , εθνοκαθάρσεις και άλλα όμορφα και αγγελικά πλασμένα. Οι πρώτοι 3 αιώνες του καπιταλισμού επανέφεραν το προσδόκιμο ζωής των Άγγλων σε επίπεδα που είχαν να ζήσουν από το βαθύ μεσαίωνα.
Φιλοσοφική η κουβέντα μας , αλλά κρίνουμε ένα σύστημα από την εφαρμογή του σε πολύ σύντομο ιστορικά χρονικό διάστημα ( καλώς το κρίνεται , δε το αγιοποιώ, τεράστια λάθη)και πολλές φορές σε χώρες που δε θα έπρεπε καν να είχε εφαρμοστεί ( αυτή η ανοησία της επιβολής σοσιαλισμού σε χώρες που ούτε καν τον είχαν ακούσει π.χ. Ουγγαρία , οδήγησε σε τραγικά αποτελέσματα ).
Με το ίδιο σκεπτικό η Δημοκρατία μας ( μια άλλη μορφή δημοκρατίας σύμφωνοι) εφαρμόστηκε για λίγους αιώνες , υποθέτω ότι επί 2.000 χρόνια οι κάτοικοι αυτού του κόσμου δεν θα μπορούσαν καν να διανοηθούν ότι θα υπήρχε κάτι άλλο από την αριστοκρατική φεουδαρχία ή τον απόλυτο μοναρχισμό.
Τέλος η μαρξιστική θεωρεία , δεν αναφέρεται πουθενά για την δαιμονοποίηση των υλικών αγαθών. Εδώ οι σοβιετικοί πέφτοντας στη λούμπα του οικονομικού ανταγωνισμού με τη Δύση έχασαν και το παιχνίδι της προσαρμογής της οικονομίας τους. -
@civil357 said in Capitalism vs Communism Mother of all topics:
Γιατί ο καπιταλισμός να είναι το καλύτερο σύστημα;
Εκ του αποτελέσματος....έβαλα και την παράμετρο της εφαρμογής. Θεωρίες πολλές, στην πράξη χωλένουν.
Capitalism vs Communism Mother of all topics