@civil357 said in Κορωνησία- Κορακόνησα 14-9-2025:
Η λιμνοθάλασσα στη Ροδιά είναι ο πυρήνας του Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού. Το θέαμα στο δρόμο αν κινηθείς (ήσυχα) πρωινές ώρες ιδίως άνοιξης ή χειμώνα ( λόγω παρουσία και πολλών μεταναστευτικών πουλιών ) είναι αντάξιο για ντοκιμαντέρ νασιοναλ τζεογκράφικ!
Μετά το μοναστήρι έχει και μονοπάτι (εγκαταλειμμένο) που ανεβαίνει προς την κορυφή του λόφου. Νομίζω έχει και ασκηταριά στην ανάβαση προς τα εκεί. Μην το κάνετε καλοκαίρι (απουσία ψηλής βλάστησης). Η θέα μαγευτική.
Αν και σίγουρα το ξέρεις , ανάμεσα Πέτρα και Ν.Κερασούντα , έχει Βυζαντινό κάστρο , σε μέτρια κατάσταση , το Κάστρο των Ρωγών, το οποίο έλεγχε το πέρασμα προς την πεδιάδα.
Τέλος δε ξέρω αν υπάρχει και αλλού στην Ελλάδα σε τέτοια έκταση, αλλά όλη η καλλιεργήσιμη έκταση γύρω από το χωριό Βίγλα, είναι σε υψόμετρο υπό του μηδενός. Το όργανο της μέτρησης στο τοπογραφικό δείχνει αρκετά ( μονοψήφια πάντα) μέτρα υψόμετρο κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Η περιοχή το χειμώνα πλημμυρίζει πλήρως.
Προς προσέλκυση μη μπαρουτοκαπνισμένων ( όπως το νηματοθέτη) επισκεπτών (αν και φαίνεται στα βίντεο και τις φωτό), ο δρόμος προς Ροδιά είναι βατός χωματόδρομος , με ελάχιστη προσοχή τον κάνουν (ιδίως στεγνό) και όλα τα μη suv οχήματα. Υπάρχει σκέψη να γίνει ανάπλαση (λεφτά δεν υπάρχουν).
Τέλος ο μύθος λέει ότι τα νησάκια έχουν τίτλους ιδιοκτησίας μεγάλης παρακείμενης Μονής ( όχι ότι έχει σημασία , απλά για το ¨κουτσομπολιό").
Εξαιρετικές πληροφορίες! Το είδα το μονοπάτι μετά τη μονή και ήμουν έτοιμος να πάω να δω γιατί έχει κάποιους ενδιαφέροντες κατακόρυφους βράχους στους οποίους είναι πιθανό να υπάρχουν ασκηταριά. Συνηθίζεται κοντά σε μοναστήρια και σε τέτοιους γεωλογικούς σχηματισμούς. Δεν ειχα πολύ χρόνο όμως καθώς είχα πολλά χιλιόμετρα επιστροφής.
Το γνωρίζω το κάστρο που λες αν και δεν έχω καταφέρει ακόμα να πάω όπως και σε κάποια άλλα στην περιοχή.
Εντυπωσιακό το αρνητικό υψόμετρο, δεν το γνώριζα! Πρέπει να είναι το μοναδικό σημείο στην Ελλάδα! Κάπου στο εξωτερικό ανατολικά είχα δει κάτι παρόμοιο, σε βίντεο όμως. Δε θυμάμαι που ήταν ακριβώς.