-
@bekiaris said in Φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων :
@cirus said in Φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων :
Ειναι μεγαλη συζητηση. Κατι κερδίζεις κάτι χάνεις. Δεν είναι ασπρο-μαυρο.
Η κάθε μπαταρια εχει πλεονεχτηματα μειονεκτήματα δεν ειναι η LFP πανακεια και οι αλλες μουφα
Ας εξετασουμε τα μειονεκτηματα της Lfp στο sealion
Tο sealion εχει πιο αργη ταχυφορτιση , μικροτερες επιδοσεις από το tesla Y χωρις lfp
εχει μικροτερη αυτονομία καθότι βαρύτερο (Lfp) και με χειροτερη κατανάλωση από το tesla Y χωρις lfp
και μην ξεχναμε το efficiency που η tesla κανει πολύ καλύτερη διαχειρηση
10 χρονια θα σου βγάλουν και τα 2 χωρις κανένα θέμα. μπορει το Y να πέσει περισσότερο μετα από οτι το BYD λόγω LFP αλλα προσωπικά μεταξύ των 2 θα επελεγα το Y και αυτο γιατι το πιο σημαντικο για μενα σε αυτοκίνητα που θα κάνω ταξίδι είναι να έχουν την δυνατότητα της μεγαλύτερης και πιο γρήγορης ταχυφόρτισης σε ταξίδι. Αυτό είναι προσωπική γνωμη και μόνο βεβαια
βεβαια το sealion μεσα μαρεσει πολυ περισσότερο αλλα έγραψα πιο πάνω μονο με βάση την μπαταρια γιατι σιγουρα υπάρχουν και άλλοι παραγοντες
Ως προς την γρήγορη φόρτιση, έχω συνηθίσει, δεν το θεωρώ τόσο σημαντικό στην επιλογή - παρόλο που κάνω 8-9 ταξίδια τον χρόνο. Με νοιάζει περισσότερο η υγεία της μπαταρίας. Πολύ efficient τα Tesla, κορυφαία ασφάλεια, αναγνωρίζω τα πλεονεκτήματα που αναφέρεις, αλλά και πάλι αυτό το 20-80% με κουράζει ήδη στο δικό μου, παρόλο που δεν έχω προβλήματα αυτονομίας, θέλω να φορτίζω στο 100% συνέχεια. θεωρώ επίσης ότι στην πράξη μέσα στην πόλη, δεν έχουν τόσο μεγάλες διαφορές σε κατανάλωση, της τάξης των 5 kwh/100 km που ανφέρονται στην εθνική, και σίγουρα το βάρος του sea lion ειναι μια παράμετρος για την έξτρα κατανάλωση, πέρα απο το efficiency. Το sea lion επίσης ειναι καλύτερο μέσα και έχει και head up display, και κουμπια.... σίγουρα η LFP τεχνολογία εχει μειονεκτήματα, αλλά με βολεύει καλύτερα, αμα χωράει στο πάρκινγκ μου (γιατι ειναι οριακό για πιο μεγάλα οχήματα) μάλλον σε byd θα πάω.
Αν περιμενεις να σου πω ότι είναι κακή επιλογή το sealion και ασχημο και μαπα δεν θα το διαβασεις. Αμαξάρα είναι
Εγώ απλα παρεθεσα τα μειονεκτηματα του σε σχεση με ενα Y και τι θα διαλεγα εγω μαλλον. Τα πλεονεκτηματα τα είχες αναφερει και δεν τα αμφισβητω καθόλου. Εξαλου μαρεσει παρα πολύ το Sealion
Αν τα έχεις εξετάσει αυτα που εγραψα και σου ταιριαζει παραπάνω γιατι οχι. Με το καλό να το πάρεις και αν γίνεται να μας πας και καμια βόλτα σαν συνοδηγος να δουμε την αμαξάρα θα ήταν υπεροχο. Κερναω και καφέ Φρεντο οχι φτηνο φραπεδακι ε !!!!
-
Αν τα έχεις εξετάσει αυτα που εγραψα και σου ταιριαζει παραπάνω γιατι οχι. Με το καλό να το πάρεις και αν γίνεται να μας πας και καμια βόλτα σαν συνοδηγος να δουμε την αμαξάρα θα ήταν υπεροχο. Κερναω και καφέ Φρεντο οχι φτηνο φραπεδακι ε !!!!
κοίταξε, το ψάχνω, έχουμε χρόνο μπροστά μας, καλά να είμαστε, απλά ρωτάω για να μάθω, και να ακούσω τις απόψεις των άλλων, από όσα έχω δει μου αρέσει περισσότερο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θέλω να κάνω μια λάθος επιλογή. Πολλές φορές νομίζουμε ότι τα ξέρουεμ όλα και κάνουμε λανθασμένες επιλογές, για αυτό το ψάχνω, ώστε να μη μετανιώσω για κάτι. Μιλάμε για δεσμευτική επιλογή πάνω από 5-6 χρόνια, min. μου αρέσει και η δυνατότητα V2G/H/L που έχει, ακόμα δεν υποστηρίζεται στην Ελλάδα. Του χρόνου το καλοκαίρι, άμα εν τελεί πάνε τα πράγματα όπως θέλω και καταλήξω εκεί, ευχαρίστως να σε πάω.
-
κοίταξε, το ψάχνω, έχουμε χρόνο μπροστά μας, καλά να είμαστε, απλά ρωτάω για να μάθω, και να ακούσω τις απόψεις των άλλων, από όσα έχω δει μου αρέσει περισσότερο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θέλω να κάνω μια λάθος επιλογή. Πολλές φορές νομίζουμε ότι τα ξέρουεμ όλα και κάνουμε λανθασμένες επιλογές, για αυτό το ψάχνω, ώστε να μη μετανιώσω για κάτι. Μιλάμε για δεσμευτική επιλογή πάνω από 5-6 χρόνια, min. μου αρέσει και η δυνατότητα V2G/H/L που έχει, ακόμα δεν υποστηρίζεται στην Ελλάδα. Του χρόνου το καλοκαίρι, άμα εν τελεί πάνε τα πράγματα όπως θέλω και καταλήξω εκεί, ευχαρίστως να σε πάω.
Μπραβο σου. Αυτό είναι το έξυπνο να κανεις. Να το ψαξεις
Θεωρω πως θα έρθουν και αλλες αξιολογες μαρκες Κινεζικες οπως η Zeekr, ελπιζω και η avatr που έχουν πολύ ομορφα αυτοκίνητα ολες με LFP μπαταριες που έχεις καταλήξει οτι σου ταιριαζουν καλύτερα.
Μεχρι του χρόνου το καλοκαιρι είναι πάρα πολύς καιρός εξάλου , απλά περιμενε. Είναι παρα πολυ νωρις να αποφασίσεις , θα αποκτησει σιγουρα και αλλους αντιπαλους το sealion και το Y που θα κινησουν το ενδιαφερον σου.
-
Θεωρω πως θα έρθουν και αλλες αξιολογες μαρκες Κινεζικες οπως η Zeekr, ελπιζω και η avatr που έχουν πολύ ομορφα αυτοκίνητα ολες με LFP μπαταριες που έχεις καταλήξει οτι σου ταιριαζουν καλύτερα.
και το zeek r μου αρέσει, ειδικά η golden battery, η 100αρα μπαταρία με την αερανάρτηση, πάει πάνω απο 60, εκει δεν πάω, αν θυμάμαι καλα 62, ειναι πάνω απο το budget μου, δεν τα δίνω. η Zeekr ομως θα έχει το δίκτυο της link & co στην Ελλαδα? δεν ειμαι σίγουρος οτι θα έρθει τόσο άμεσα. Μακάρι βέβαια γιατι η LFP 75αρα ειναι φοβερή μπαταρία, ακούγεται οτι ειναι η καλύτερη μπαταρια γενικά...και φορτίσεις πολύ γρήγορες
-
... Δεν ξέρω με ποια λογική το κάνει, και φυσικά και σε ένα Tesla τα θέματα στην κατάσταση της μπαταρίας μετά από 10 χρόνια με λογικά χιλιόμετρα, δεν θα είναι τόσο μεγάλα, αλλά πάντα σκέφτεσαι, γιατί να μην πάρω αυτό που θα είναι σίγουρα σε καλύτερη κατάσταση μακροπρόθεσμα και δεν θα ασχολούμε με τα ποσοστά της μπαταρίας? ...
@piliourits said in Φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων :
Οι LFP δεν κουβαλάνε τόση ενέργεια για τα κιλά τους όση οι άλλες, όμως δεν ήταν κάποια Model 3 με LFP?
-
@super-t said in Φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων :
... Δεν ξέρω με ποια λογική το κάνει, και φυσικά και σε ένα Tesla τα θέματα στην κατάσταση της μπαταρίας μετά από 10 χρόνια με λογικά χιλιόμετρα, δεν θα είναι τόσο μεγάλα, αλλά πάντα σκέφτεσαι, γιατί να μην πάρω αυτό που θα είναι σίγουρα σε καλύτερη κατάσταση μακροπρόθεσμα και δεν θα ασχολούμε με τα ποσοστά της μπαταρίας? ...
@piliourits said in Φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων :
Οι LFP δεν κουβαλάνε τόση ενέργεια για τα κιλά τους όση οι άλλες, όμως δεν ήταν κάποια Model 3 με LFP?
Δεν είναι αντικειμενικό αυτό που έβαλες
Φαινεται μονο η μια μερια καλύτερη ενω δεν είναι έτσι
Δεν παρουσιαζονται τα πλεονεκτήματα των LFP που είναι μικροτερο degradation , μικροτερη αλλαγη χωρητικότητας στις θερμοκρασίες, παίρνουν πιο δύσκολα φωτιά, δεν εχουν προβλημα να μένουν παραπάνω στο 100% φορτισμένες κτλ
σε αυτό που εβαλες και λέει TWO CELLS CHEMISTRIES AT A GLANCE ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ οι nmc σαν καλύτερες ενω δεν είναι έτσι
και οι δυο τεχνολογίες εχουν θετικα και αρνητικα και κάπου υπερτερουν και κάπου μειωνεκτουν εναντι της αλλης αντιπαλης τεχνολογίας
Ο καθένας τα ζυγίζει και διαλέγει αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις δικές του ανάγκες. Δεν μπορείς ακόμα να έχεις τα θετικά και των 2.
-
Εγώ απλά στην ερώτηση του όγκου και του βάρους απάντησα. Αφού έχουν ένα συγκεκριμένο χώρο-όγκο που θα μπουν οι μπαταρίες και ίσως και όριο στο πόσο βάρος θέλουν να έχουν, οι nmc για δεδομένο όγκο θα μεταφέρουν πιο πολύ ενέργεια.
σε αυτό που εβαλες και λέει TWO CELLS CHEMISTRIES AT A GLANCE ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ οι nmc σαν καλύτερες ενω δεν είναι έτσι
Στο συγκεκριμένο θέμα που απαντάω, είναι καλύτερες πως να το κάνουμε.
Και αφού η Tesla και η MB θέλουν γύρω στις 80 τόσες kWh ενέργειας και δεν μπορούν να μακρύνουν το αμάξι, θα πάνε σε NMC.
-
Και αφού η Tesla και η MB θέλουν γύρω στις 80 τόσες kWh ενέργειας και δεν μπορούν να μακρύνουν το αμάξι, θα πάνε σε NMC.
και στο seal η BYD πως βάζει 84 kwh blade battery lfp? στα αντίστοιχα μεγέθη με το 3αρη δεν ειναι?
-
Δεν ξέρω.
Εμένα πάντως με καλύπτει αυτό, γιατί μπορεί η BYD και δεν μπορούν οι άλλοι.The Blade Battery has been developed by BYD over the past several years. The singular cells are arranged together in an array and then inserted into a battery pack. Due to its optimized battery pack structure, the space utilization of the battery pack is increased by over 50% compared to conventional lithium iron phosphate block batteries.
https://en.byd.com/news/byds-new-blade-battery-set-to-redefine-ev-safety-standards/
The space utilisation of the Blade Battery has been increased by over 50 % compared with the traditional battery packs, which provides enhanced energy density and delivers longer range.
Εντελώς τυχαία από την παραπάνω φωτό της MB , το 450 του LFP γίνεται 675 με 50 % αύξηση, ίδιο με του NMC.
Φαντάζομαι έχει την πατέντα και δεν μπορούν ακόμα να φτιάξουν άλλοι κατασκευαστές ίδιο σχήμα.
-
Δεν ξέρω.
Εμένα πάντως με καλύπτει αυτό, γιατί μπορεί η BYD και δεν μπορούν οι άλλοι.Φαντάζομαι έχει την πατέντα και δεν μπορούν ακόμα να φτιάξουν άλλοι κατασκευαστές ίδιο σχήμα.
εμ ακριβώς, αυτά βλέπω και λέω, μήπως τελικά το SEALION /seal είναι προτιμότερη επιλογή? με τα μειονεκτήματα τους φυσικά, δεν παραβλέπω την πραγματικότητα ούτε τα παίρνω από την byd / tesla κτλ...
-
Εγώ απλά στην ερώτηση του όγκου και του βάρους απάντησα. Αφού έχουν ένα συγκεκριμένο χώρο-όγκο που θα μπουν οι μπαταρίες και ίσως και όριο στο πόσο βάρος θέλουν να έχουν, οι nmc για δεδομένο όγκο θα μεταφέρουν πιο πολύ ενέργεια.
Στο συγκεκριμένο θέμα που απαντάω, είναι καλύτερες πως να το κάνουμε.
σε αυτο είναι καλύτερες το εγραψα και γω πιο πανω αν δεις δεν διαφωνησα.
Αλλα εχουν πολλα αλλα που είναι καλύτερες. Δηλαδη δεν ειναι αυτο που εβαλες photo ολικη εικονα, αλλα παραπλανητικο. αυτο ειπα.
καθε χημεια μπαταριας κάπου κερδιζει κάπου χάνει
εγω συμφωνω πχ με την τεσλα που στα SR βαζει LFP και στα LR και performance βάζει NMCκαι επισης τα μικρα ηλεκτρικα πολης θα επρεπε να έχουν ολα LFP , ειναι ξεκαθαρα καλυτερη μπαταρια σε αυτα που χρειαζονται τα μικρα ηλεκτρικα.
-
Μα κι η Tesla θα ήθελε να βάλει LFP στα μεγάλα, αλλά δεν χωράνε μεγαλύτερες μπαταρίες επειδή είναι παλιές πλατφόρμες. Γιατί στην LFP θες μεγαλύτερο όγκο και μάζα για την ίδια ενεργειακή χωρητικότητα.
-
@dimsabas said in Φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων :
Μα κι η Tesla θα ήθελε να βάλει LFP στα μεγάλα, αλλά δεν χωράνε μεγαλύτερες μπαταρίες επειδή είναι παλιές πλατφόρμες. Γιατί στην LFP θες μεγαλύτερο όγκο και μάζα για την ίδια ενεργειακή χωρητικότητα.
Ο ελον κοροϊδεύει τον κόσμο. 10 χρόνια τις ίδιες πλατφόρμες ενώ τα πράγματα στην ηλεκτροκίνηση αλλάζουν ταχύτατα
Με την απασχόληση του με την πολιτική η πτώση της τεσλα θα είναι το επόμενο διάστημα εκκωφαντική.
Πουλήστε μετοχές, αμάξια κλπ όσο είναι καιρός -
@iceman7 said in Φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων :
Ο ελον κοροϊδεύει τον κόσμο. 10 χρόνια τις ίδιες πλατφόρμες ενώ τα πράγματα στην ηλεκτροκίνηση αλλάζουν ταχύτατα
Με την αναδόμηση του με την πολιτική η πτώση της τεσλα θα είναι το επόμενο διάστημα εκκωφαντική.
Πουλήστε μετοχές, αμάξια κλπ όσο είναι καιρόςΒασικά, για να μην τα εκμηδενίζουμε όλα, το ξεκίνησε πολύ καλά!!! σε αυτό νομίζω συμφωνούμε όλοι, έδωσε καινοτομίες που ούτε καν θα ονειρευόμασταν λίγα χρόνια πριν. και μείωσε το κόστος στα οχήματα, διέλυσε την Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία που κακά τα ψέματα, όσο και να αναγνωρίζω την ποιότητα της, μας έκλεβε (όπως κάνουν ανέκαθεν οι Γερμανοί). δυστυχώς, δεν ακολούθησε με τον ίδιο ρυθμό τις καινοτομίες στον μέλλον, και τον έφαγαν οι Κινέζοι. Το γνωρίζει, και πιθανόν να μην τον απασχολεί, έχει επικεντρωθεί αλλού. Ως προς την Tesla, θεωρώ ότι έχει και άλλες γραμμές εσόδων, οπότε άμεσα δεν έχει θέμα, απλά η τιμή τώρα διαπραγματεύεται τα κέρδη του μέλλοντος πολλές φορές, θα πέσει στα επίπεδα τιμών με βάση τα έσοδα της όπως ισχύει κ για τις αντίστοιχες εταιρίες αυτοκίνησης, εφόσον πλέον δεν μπορεί να δώσει μια μοναδική-φοβερή τεχνολογία.
-
ήταν όμως 30 χρόνια μπροστά, οπότε ακόμα τα καλύτερα ειναι! Τέσλα και ξερό ψωμί!!
-
@fanis75 said in Φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων :
ήταν όμως 30 χρόνια μπροστά, οπότε ακόμα τα καλύτερα ειναι! Τέσλα και ξερό ψωμί!!
30 δεν ήταν σίγουρα όμως πάνω από 5 χρόνια. συνολικά συμφωνώ ότι είναι αν όχι τα καλύτερα, από τα καλύτερα, αλλά πλέον πιέζεται αισθητά από τον ανταγωνισμό. δεν είναι όπως πριν 2-3 χρόνια, που πήγαινες για ηλεκτρικό και σκεφτόσουν μόνο Tesla.
-
@dimsabas said in Φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων :
μπορει δεν το ξέρω. Τις επιταχύνσεις που έχουν ειδικα τα performance θα τις έχανε με lfp πάντως.
Τωρα τι κανει και τι σκοπευει να κανει η τεσλα δεν το ξέρω , μπορω να μιλήσω μονο για αυτά που γνωρίζω.
-
@fanis75 said in Φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων :
εχουν πλέον ανταγωνισμό. Συνεχίζουν να είναι τα καλύτερα σε κάποιους τομεις και σε κάποιες κατηγορίες (γιατι δεν βγαζουν και μοντελα για ολες) αλλα η ψαλίδα με τους κινέζους εχει κλεισει πάρα πολύ και αν δεν κάνει κάτι να καινοτομίσει και πάλι και να δείξει το δρόμο ή έστω να ανανεωθει κινδυνευει να ξεπεραστει από τους κινεζους.
Οι υπολοιποι ακόμα με το κυαλι την βλέπουν και αυτη και τους σχιζοματιδες
-
μπορει δεν το ξέρω. Τις επιταχύνσεις που έχουν ειδικα τα performance θα τις έχανε με lfp πάντως.
ισχύει!!! αλλά πραγματικά πόσους πελάτες θα έχανε από αυτό? για μένα προσωπικά το πρώτο εινα η υγεία της μπαταρίας, σε ένα ηλεκτρικό όχημα, να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Τα υπόλοιπα έρχονται δεύτερα. Τέλος, για τις επιδόσεις, έχουν περάσει πολλά χρόνια που νοιάζομαι πραγματικά, θέλω ένα awd λίγο ψηλό τύπου suv γιατί πάω στο χωριό και έχει χώμα με λάσπη σε κάποια σημεία (ειδικά με βροχή κολλάς εύκολα), από εκει και πέρα, τα αμάξια δεν πρέπει να τα βλέπουμε τόσο για επιδόσεις, πρώτα ειναι η ασφάλεια. Σίγουρα υπάρχει και η αντίθετη άποψη, απλά πλέον μεγάλωσα και σκέφτομαι με άλλο τρόπο
-
ισχύει!!! αλλά πραγματικά πόσους πελάτες θα έχανε από αυτό?
Για το συγκεκριμενο το performance και το plaid πολλους. Ειναι ενας κυριαρχος λογος που το διαλεγανε.
για το LR απειροελαχιστους
Φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων