-
Πόσες φορές στα τόσα χρόνια έχω διαβάσει ή ακούσει διαμάχες για το πόσο συχνά πρέπει ν' αλλάζονται τα λάδια? Άπειρες! Ε, μ' αυτή άπειρες+μία...
Προσωπική μου άποψη, κάθε περίπου 15k χιλ. ή μια φορά το χρόνο. Για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα μπορούσα να πω με σιγουριά ότι αυτοί που ακολουθούν τις οδηγίες του κατασκευαστή και τα αλλάζουν ανά 2ετία ή 20-30k χιλ. κάνουν λάθος και θα το βρουν σε ζημιά στο μοτέρ τους.
Μάλλον είναι προσωπική επιλογή του καθενός, πόσο ασφαλής θέλει να νοιώθει, δε νομίζω ότι ο κάθε Μαστρο-Μήτσος ξέρει καλύτερα από τον κάθε κατασκευαστή. Αλλά ούτε και ο κάθε κατασκευαστής είναι τελείως άδολος. Άμα π.χ. μία εταιρεία πει αλλαγή στα 30k, πως θα βγει η άλλη να πει στο δικό μου μοτέρ στα 15κ? Θα την κοιτάνε με μισό μάτι οι πελάτες...
-
Τεσπα. Όλα από το Λίζινγκ λένε προέρχονται και δεν έχω λόγο να μη το πιστέψω. Αλλάζουν τα μισθώματα αν βάλεις 30.000 χλμ αλλαγή λαδιών στο ένα και 12.000 χλμ στο άλλο. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για στόλο οχημάτων. Καμια εταιρία δεν θα πάρει αυτό με τα 12.000 χλμ αλλαγής λαδιών, που είναι μια φυσιολογική απόσταση για αλλαγές.
-
Θα παρακαλέσω, είμαστε που είμαστε λίγοι με cx 30, ας μην αναγκαζόμαστε να διαβάζουμε πολλά στο θέμα μας.
Εγώ απλά ανέφερα ότι καλό κάνουν οι αλλαγές με λιγότερα χλμ. Ας μείνουμε σε αυτό και όποιος θέλει ακολουθεί....
-
εγώ κάθε 10000χλμ κάνω αλλαγή οτι και να λέει ο κατασκευαστής.
δεν ξερω αν κάνω καλά ή όχι αλλά ουτε στο τωρινο οχημα (20000) ούτε στο προηγούμενο diesel (30000) μπορούσα να το ακολουθήσω. Μου φαίνεται too much
ο κατασκευαστής ξέρει τι λέει προφανώς και τον ενδιαφέρει να βγάλει ο κινητηρας τα χιλιόμετρα που χρειαζεται και να μην βγαλει βλάβες στα χρόνια της εγγύησης.
εμένα με νοιάζει η καλυτερη δυνατή λειτουργία του σε μενα και στον επόμενο ιδιοκτήτη για όσα περισσότερα χλμ γίνεται. οποτε τα αλλάζω πιο νωρίς
-
@gtsartsal said in Mazda CX-30:
ε να διαβάζουμε πολλά στο θέμα μας.
Εγώ απλά ανέφερα ότι καλό κάνουν οι αλλαγές με λιγότερα χλμ. Ας μείνουμε σε αυτό και όποιος θέλει ακολουθεί....η μάζντα πάντως ήταν ξεκάθαρη όταν ρώτησα.
Στα 20.000 χλμ ή σε ένα χρόνο.
Τους είπα τουλάχιστον τα πρώτα να τα φέρω νωρίτερα και μου είπαν ΟΧΙ.
Φαντάζομαι δεν έχουν να χάσουν και πολλά αν το πάω νωρίτερα, αλλά αρνηθήκανε -
Χτύπησε το κουδούνι!!!!
Τώρα το νηπιαγωγείο μπορεί να βγει διάλειμμα.
Τα μεγαλύτερα παιδάκια να κάνουν υπομονή!!!
-
Οι εταιρίες πουλάνε με τα μεγάλα διαστήματα αλλαγής λαδιών. Όποια φθορά προκύψει απο αυτό ένα είναι σίγουρο:θα φανεί μετά απο πολλές χιλιάδες χλμ και τότε δεν θα υπάρχει εγγύηση!!!!
-
Δεν είδα να έπαθε κάτι κάποιο Mazda, όχι μετά και από 300.000 χλμ... Για Mazda μιλάμε βέβαια.
-
@realzeus said in Mazda CX-30:
Δεν είδα να έπαθε κάτι κάποιο Mazda, όχι μετά και από 300.000 χλμ... Για Mazda μιλάμε βέβαια.
Δεν έπαθε;;;;Όχι γιατί είναι μαζντα αλλά γιατί κανείς σώφρων δεν αλλάζει λάδια κάθε 30Κ χλμ,κάποιοι στα 20Κ και οι περισσότεροι κάθε 10Κ χλμ.
Εγώ ανήκω στους τελευταίους και μέχρι στιγμής πάμε καλά. -
@gtsartsal said in Mazda CX-30:
Θα παρακαλέσω, είμαστε που είμαστε λίγοι με cx 30, ας μην αναγκαζόμαστε να διαβάζουμε πολλά στο θέμα μας.
Εγώ απλά ανέφερα ότι καλό κάνουν οι αλλαγές με λιγότερα χλμ. Ας μείνουμε σε αυτό και όποιος θέλει ακολουθεί....
Ακριβώς!!!
Καθόμαστε και συζητάμε για κάτι που στην πραγματικότητα μπορεί να μη υφίσταται ως δίλημμα.
Διότι στην πλειονότητα οι χρήστες
α. δεν συμπληρώνουν τα χιλιόμετρα που αναφέρει ο κατασκευαστής αλλά αλλάζουν τα λάδια λόγο χρονικού περιορισμού νωρίτερα.
β. το επιπλέον κόστος του να αλλάξεις λάδια νωρίτερα από το προβλεπόμενο σε σχέση με τα υπόλοιπα έξοδα του αυτοκινήτου είναι αστείο. -
-
@spiros75 said in Mazda CX-30:
και λίγο διαφήμιση δεν πειράζει...
Έχει πλάκα, για μας, τι θεωρείται sub-compact & compact σ' άλλη γη σ' άλλα μέρη... "πήρα ένα αυτοκινητάκι μωρέ, ένα CX-5, να κάνω τη δουλειά μου..."
-
@piliourits said in Mazda CX-30:
@spiros75 said in Mazda CX-30:
και λίγο διαφήμιση δεν πειράζει...
Έχει πλάκα, για μας, τι θεωρείται sub-compact & compact σ' άλλη γη σ' άλλα μέρη... "πήρα ένα αυτοκινητάκι μωρέ, ένα CX-5, να κάνω τη δουλειά μου..."
στην μέση ανατολή κάτω από cx-7 δεν είδα. Μάλιστα ήταν ελάχιστα. απο CX-9 και πάνω. Γενικά μεζονέτες με ρόδες έβλεπα
-
@ggab said in Mazda CX-30:
Δεν έπαθε;;;;Όχι γιατί είναι μαζντα αλλά γιατί κανείς σώφρων δεν αλλάζει λάδια κάθε 30Κ χλμ,κάποιοι στα 20Κ και οι περισσότεροι κάθε 10Κ χλμ.
Εγώ ανήκω στους τελευταίους και μέχρι στιγμής πάμε καλά.Επείδή ακόμα μπαινοβγαίνω σε Μαζντοσυνεργεία, όλοι ακολουθούν το πρόγραμμα λιπαντικής συντήρησης του κατασκευαστή. Το δικό μου έλεγε κάθε 10,000 χλμ τότε. Δεν το πήγαινα στα 5000... Το ίδιο και τα σημερινά.
-
Τα λάδια όμως είναι παρόμοια αν όχι ίδια με πριν λίγα έτη. Δεν είναι μεν σαν αυτά του 1960-70-80 αλλά δεν άλλαξαν πολύ από το 2000-2010+. Το δικό σου είναι σε λογικά πλαίσια, τα επόμενα χρόνια όμως όπως εξήγησα και πιο πανω άλλαξε αυτή η στρατηγική υπέρ των πωλήσεων και του μάρκετινγκ. Αυτό άλλαξε από τότε, δεν έγιναν τα μοτέρ πιο διαστημικά. Άσε που πολλά είναι μετατροπές παλαιότερων μοτέρ και δεν είναι ολοκαίνουργια σχεδιασμένα από λευκή κόλλα.
Και έτσι λοιπον παρουσιάζεται τα τελευταία ετη αυτοκίνητο βενζίνης/diesel με σημερινής τεχνολογίας λάδια να λέει 30.000 χλμ αλλαγή λαδιών. Τίποτα το ιδιαίτερο δεν έχουν τα μέταλλα του, ούτε οι ανοχές των μηχανικών μερών από αυτοκίνητα πριν 10-15 έτη κτλ. Ούτε τα λάδια από τότε έχουν τεράστιες διαφορές. Κάποια ακριβα και ψαγμενα λάδια οντως έχουν, αλλά τα καθημερινά που βάζουν στις αντιπροσωπείες, όχι. Είναι μέσα στις προδιαγραφές αλλά δεν διαφέρουν και πολύ από λίγα έτη πριν. Άσε που πολλές αντιρυπαντικες τεχνολογίες τα καταστρέφουν, βρομιζουν, όπως egr, ενεργητική αναγέννηση κτλ.
Τα 10.000 ή 12.000 κτλ χλμ είναι μια σωστή χιλιομετρική απόσταση για αλλαγή λαδιών, ακόμα και των σημερινών που είναι πιο εξελιγμένα από τα παλιότερα. Η εμπειρία δείχνει πως μπορούν να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση σε αυτά τα χιλιόμετρα και δη αν είναι φουλ συνθετικά και να προστατέψουν τον κινητήρα στην καθημερινή χρήση που περιλαμβάνει πόλη, μποτιλιάρισμα, καλοκαίρια,ταξίδια, υψηλά φορτία κινητήρα κτλ. Τα 20-25-30.000 χλμ αρχίζουν να μπαίνουν στο φάσμα των ειδικών συνθηκών και εκεί χάνεται η μπάλα του τι εννοεί το μαντείο των Δελφών και ποιες είναι αυτές οι συνθήκες.
Όπως είπαν και οι πάνω το κόστος είναι ελαχιστο και ασήμαντο μπροστά στην άψογη λειτουργια όλων των μερών του κινητήρα.
-
Οπως λεει ενας καλος φιλος " Ειναι πιο φθηνα να πληρωνεις λαδια, παρα μεταλλα "
-
Το ίδιο λένε και για τα cvt. Επειδή το φοβάμαι αυτό το κιβώτιο έχω διαβάσει πολύ για αυτό. Στην Ελλάδα δεν το ξέρουν πολλοί και έτσι δεν παίρνεις καλή ενημέρωση από συνεργεία.
Σχεδόν πάντα όλοι όσοι είχαν για πολλά έτη cvtκαι όσοι τα συντηρούν ως επαγγελματίες συμβουλεύουν να ΜΗΝ ακολουθει ο οδηγός τα ανώτερα όρια του κατασκευαστή διότι είναι τελείως θεωρητικά. Όσα άλλαζαν στη μισή απόσταση από τα λεγόμενα του κατασκευαστή ή και νωρίτερα το κιβώτιο έγραψε πολλά εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα, μάλιστα κάποια τα πούλησαν και συνέχισαν τα κιβωτια να πηγαίνουν θαυμάσια με 300-400.000 χλμ στο οδόμετρο. Όσοι τήρησαν το βιβλίο για τεράστια χιλιομετρική απόσταση κατά την αλλαγή του λαδιού (στο ίδιο αυτοκίνητο και με ίδιο κινητήρα και μάλιστα ίδιες χώρες και πόλεις ) στα 100,130.000 χλμ έσπασε το κιβώτιο.
Τα cvt είναι πολύ ευαίσθητα στο λαδι. Όλη η ροπή περνά από την λεγόμενη "πρόσφυση του λαδιού" μεταξύ ιμάντα και τυμπάνου. Όσοι τα κράτησαν στο ανώτερο όριο του κατασκευαστή, το λάδι είχε χάσει τεράστιο ποσοστό της ικανότητας του και ταλαιπωρούσε όλα τα μηχανικά μέρη του κιβωτίου.
Άσε το κορυφαίο πως για μια 10 ετία η Honda έδινε λάθος προδιαγραφή λαδιού στο cvt της και όλα πήγαιναν χαλια και κάτι μαστρο μητσοι τα έφτιαχναν με το σωστό λάδι. Όπου μετά 10 έτη το υιοθέτησε και η honda!!!!
Το ίδιο έγινε πρόσφατα με τους puretech της psa
-
20.000 είναι σε νορμάλ συνθήκες, όπως αυτές του μέσου οδηγού. Δεν υπάρχει λόγος για αλλαγή νωρίτερα.
Επιτέλους και η φωνή της λογικής. Άστους βρε Δία, λεφτά υπάρχουν. Θέλει να βάλει λεφτά στο leasing που δεν χρειάζεται, αστον να το κάνει.
-
@ivank said in Mazda CX-30:
@panos-volcan said in Mazda CX-30:
Έκλεισα σήμερα ραντεβού στην αντιπροσωπία Γιαννίρης (ανατολικά Θεσσαλονίκης) για την πρώτη αλλαγή λαδιών.
Φίλε μου καλησπέρα ,
Πρόσεξε γιατί στο συγκεκριμένο συνεργείο χρησιμοποιούν το 0W-30 (total quartz ineo) του ομιλου με διαφορετικά χαρακτηριστικά από το προβλεπόμενο 0W-20 Supra.
Την έχω πατήσει προσωπικά όταν πήγα να τα αλλάξω προληπτικά στα 2000 km. Φυσικά μετά αντκατασταθηκαν με τα σωστά σε άλλο εξουσιοδοτημένο συνεργείο, αλλά η ζημία είχε γίνει...
Ζήτησε τους μόνο τα προβλεπόμενα.Εντελώς φιλική συμβουλή.
Θυμάμαι που το είχες αναφέρει παλαιότερα και θα έχω το νου μου!!!
Σ ευχαριστώ πολύΚαλησπέρα σας!
Τελικά τι λάδια έβαλαν; Τα 0W-30 ή τα προβλεπόμενα 0W-20 supra; Ρωτάω γιατί αναμένω και εγώ σύντομα το δικό μου CX-30 και σίγουρα θα το σκεφτώ πολύ να πάω εκεί αν δεν βάζουν αυτά που προτείνονται στο manual!
-
@ichimaru said in Mazda CX-30:
@ivank said in Mazda CX-30:
@panos-volcan said in Mazda CX-30:
Έκλεισα σήμερα ραντεβού στην αντιπροσωπία Γιαννίρης (ανατολικά Θεσσαλονίκης) για την πρώτη αλλαγή λαδιών.
Φίλε μου καλησπέρα ,
Πρόσεξε γιατί στο συγκεκριμένο συνεργείο χρησιμοποιούν το 0W-30 (total quartz ineo) του ομιλου με διαφορετικά χαρακτηριστικά από το προβλεπόμενο 0W-20 Supra.
Την έχω πατήσει προσωπικά όταν πήγα να τα αλλάξω προληπτικά στα 2000 km. Φυσικά μετά αντκατασταθηκαν με τα σωστά σε άλλο εξουσιοδοτημένο συνεργείο, αλλά η ζημία είχε γίνει...
Ζήτησε τους μόνο τα προβλεπόμενα.Εντελώς φιλική συμβουλή.
Θυμάμαι που το είχες αναφέρει παλαιότερα και θα έχω το νου μου!!!
Σ ευχαριστώ πολύΚαλησπέρα σας!
Τελικά τι λάδια έβαλαν; Τα 0W-30 ή τα προβλεπόμενα 0W-20 supra; Ρωτάω γιατί αναμένω και εγώ σύντομα το δικό μου CX-30 και σίγουρα θα το σκεφτώ πολύ να πάω εκεί αν δεν βάζουν αυτά που προτείνονται στο manual!
Τα προβλεπόμενα 0W-20
Επειδή ήμουν "ψυλλιασμένος" (επαναλαμβάνω ας είναι καλά ο φίλος που ανέφερε την εμπειρία του) προσπάθησα να το διαπιστώσω εκ των προτέρων.
Εν τέλη το κόστος (λάδια /φίλτρο) ανήλθε στα 159€ (λάδια 103,8€ φίλτρο 17,8€ & εργατικά 37,2€)Άσχετο: Ενώ το "σύστημα" του αυτοκινήτου μου ανέφερε ότι το υπόλοιπο των Κμ για το service είναι 3.000Κμ. σε χρόνο dt άλλαξε δείχνοντας 1.000Κμ δλδ αλλαγή στα 13.500Κμ
Σημειωτέον το αυτοκίνητο κινείτε κατά 80% εκτός πόλεως.
Mazda CX-30