-
@ntinaras said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
@babisstinson said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Δεν πάει όπως το σχεδιάζανε μάλλον. Ο κόσμος δεν θέλει ηλεκτρικά στην παρούσα φάση. Και έκοψαν Fiesta/Focus οι απίστευτοι.. (facepalm)
Γενικά θα γίνει της κωλοτούμπας το επόμενο διάστημα από τις εταιρείες.ΛΑθος, ο κοσμος δε θελει τα ηλεκτρικα της ford στη παρουσα φαση.
Λάθος, δεν θέλει τα ηλεκτρικά της ford σε αυτές τις τιμές που τα δίνει. Αν είχαν λογικό κόστος μια χαρά θα τα ζητάγε ο κόσμος.
Που μεταξύ μας δεν είναι ford αν εξαιρέσεις την e-mustang
VW είναι με σηματακι και σχεδίαση ford.
Τα οποία VW έχουν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα. Κανένας δεν τα θέλει με αυτές τις τιμές που τα δινουν .
Τέσλα και Κινέζοι μέχρι να βάλουν μυαλό.
Αλλά αντί αυτού επανέρχονται σε θερμικά.
Όπως και να έχει το τρένο δεν γύριζει πίσω. Το μέλλον είναι ηλεκτρικό. Αργά η γρήγορα ή θα επιβιβαστούν και θα επενδύσουν σε ηλεκτρικά βάζοντας τα σε κανονικές τιμές ή θα χαθούν. Τόσο απλό είναι. Ούτε η ευρωπαϊκή Ένωση με δασμούς ούτε κανένας δεν μπορεί να τους γλιτώνει για πάντα. Έχουν κάποια χρόνια να προλάβουν το τρένο, καμία δεκαετία σίγουρα, αλλά όσο αργούν τόσο χειρότερα για αυτούς γιατί και αυτοί που είναι ήδη μπροστά δεν μένουν στασιμοι. Μετά άντε για και μεγεια . Αντίο κόσμε στις μάρκες που δεν θα προσαρμοστούν στην νέα πραγματικότητα
-
@cirus said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Έχουν κάποια χρόνια να προλάβουν το τρένο, καμία δεκαετία σίγουρα, αλλά όσο αργούν τόσο χειρότερα για αυτούς
Τόσο θέλου οι CEOs για να πάρουν τα μεγάλα πακέτα, μετά χέστηκαν τι θα γίνει το μαγαζί!
-
@red_monster said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Πλήρωσα 760 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) για 18 m 5x2,5mm με όλα τα υλικά ΑΒΒ (ρελεδια, αντικεραυνικο, ασφάλειες, λυχνίες κλπ) και αλλά 180 € (συμπ ΦΠΑ) για ΥΔΕ χώρου φορτιστής και φόρτιση.
Εχω έναν Wallbox Copper SB και ειμαι σε σκέψεις κάποια στιγμή (σε 1 με 2 χρόνια) να βάλω τον Sigen EV DC Charging Module (Sigenergy) που ειναι 25KVa με 7.5 μέτρα καλώδιο. Γνωρίζεις αν χρειάζεται να κάνω εκ νέου ΥΔΕ στον ΔΕΔΔΗΕ για την αλλαγή του φορτιστή?
-
@bekiaris said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Πλήρωσα 760 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) για 18 m 5x2,5mm με όλα τα υλικά ΑΒΒ (ρελεδια, αντικεραυνικο, ασφάλειες, λυχνίες κλπ) και αλλά 180 € (συμπ ΦΠΑ) για ΥΔΕ χώρου φορτιστής και φόρτιση.
Εχω έναν Wallbox Copper SB και ειμαι σε σκέψεις κάποια στιγμή (σε 1 με 2 χρόνια) να βάλω τον Sigen EV DC Charging Module (Sigenergy) που ειναι 25KVa με 7.5 μέτρα καλώδιο. Γνωρίζεις αν χρειάζεται να κάνω εκ νέου ΥΔΕ στον ΔΕΔΔΗΕ για την αλλαγή του φορτιστή?
Έχεις κάνει ήδη ΥΔΕ για τον παλαιό ? (φορτιστή και χώρου φόρτισης ? )
-
Έχεις κάνει ήδη ΥΔΕ για τον παλαιό ? (φορτιστή και χώρου φόρτισης ? )
Ναι κανονικότατα, έχω και τηλεμετρούμενη παροχή λόγω του φοριστή.
-
Όπως και να έχει το τρένο δεν γύριζει πίσω. Το μέλλον είναι ηλεκτρικό.
To "μέλλον" μπορεί να είναι και σε 10 χρόνια, είναι και σε 50. Διάβασα πρόσφατα δημοσιεύματα, ίσως έχουν ανέβει και παραπίσω. Το πρώτο έλεγε ότι σε ποσοστό 50+% οι χρήστες ηλεκτρικών που τα έχουν σαν μοναδικά αυτοκίνητα δεν θέλουν να ξαναγοράσουν ηλεκτρικό. Το δεύτερο (σημερινό νομίζω) ότι οι τιμές του λιθίου έχουν πέσει στα τάρταρα λόγω φρένου στην παραγωγή ηλεκτρικών λόγω μειωμένης ζήτησης.
Γενικά (και όχι μόνο στην Ελλάδα) απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις σε δίκτυα που θα υποστηρίξουν περισσότερα σημεία φόρτισης και προς το παρόν δεν φαίνεται που θα βρεθούν τα χρήματα αυτά. Εκεί νομίζω είναι το θέμα.
-
@fiverg said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Γενικά (και όχι μόνο στην Ελλάδα) απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις σε δίκτυα που θα υποστηρίξουν περισσότερα σημεία φόρτισης και προς το παρόν δεν φαίνεται που θα βρεθούν τα χρήματα αυτά. Εκεί νομίζω είναι το θέμα.
Επίτρεψε μου να έχω κάπως διαφορετική άποψη. Ταξιδεύω πολύ συχνά (περίπου 10 φορές τον χρόνο) προς Άγιο Όρος άρα την διαδρομή Αθήνα - Ουρανούπολη. Τα σημεία που μπορείς να φορτίσεις ειναι συγκεκριμένα αλλά αν προγραμματίσεις σωστά το ταξίδι, δεν έχεις κάποιοι πρόβλημα. Επίσης, έχουν αναβαθμιστεί οι ταχυφοριστές στον Αλμυρό Βόλου καθώς και στον Κορινό που έχει πλέον 300αρηδες και (αν θυμάμαι καλά) πάνω από 2. Μην παραλείψουμε οτι στην είσοδο της Λάρισας έχει βάλει και η ΔΕΗ blue πλέον στα ΙΚΕΑ 300αρηδες (4 στον αριθμό). Δυστυχώς παρόλο που η ΔΕΗ κάνει συνεχώς επενδύσεις στο δίκτυο, δεν μπορεί να εκμεταλευτεί τα βενζινάδικα πέρα από την συενργασία με την ΕΛΙΝ που στο οδικό δίκτυο Αθήνας - Θεσσαλονίκης δεν έχει κάποιο βενζινάδικό στον κεντρικό δρόμο (εκτός παράκαμψης). Εχοντας κάνει το συγκεκριμένο δρομολόγιο με ηλεκτρικό αυτοκίνητο πάνω από 15 φορές πάνω κάτω τα τελευταία δύο χρόνια, μία εκ των οποίων ήταν πέρσυ με τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα στην Θεσσαλία που δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα, μόνο μία φορά σε μία παράκαμψη στα Τέμπη αγχώθηκα μήπως δεν με βγάλουν τα χιλιόμετρα, αλλά τελικά και εκεί όλα πήγαν ρολόι.
-
Το θέμα πιστεύω είναι στον τρόπο ανεφοδιασμού. Απλώς μας πασάρουν τις τεχνολογίες μιας δεκαετίας πίσω μέχρι να κάνουν απόσβεση του R&D.
Για παράδειγμα υπάρχει η τεχνολογία όπου μπορούν με κυψέλες υδρογόνου και υλικό κομιστή όπως ας πουμε ενα άλλο υγρό να μεταφέρεται το μόριο του υδρογόνο με ασφάλεια χωρίς ειδικές εγκαταστάσεις, ακόμα και σε μπετονακια και να γεμίζει με την ίδια ταχύτητα με τα υγρά καυσιμα.
Το πρόβλημα είναι πως πρέπει να βρουν έναν χημικό κομιστή που να μπορεί να μεταφέρει αρκετα μόρια υδρογόνου χωρίς να χρειάζονται τεράστιες ποσότητες για να κάνεις μια απόσταση 300-500 χλμ. Ίσως είναι κάποιος σε στερεά μορφή. Δεν ξέρω αυτά είναι θέματα των ειδικών. Γενικά όμως δεν φαίνεται να στρέφονται οι επενδύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση παρά μονάχα κάποιοι λίγοι.
Δεν είναι κάτι μακρυνό, υπάρχει ήδη ως τεχνολογία. Είχα βρει και εταιρία που παράγει το μηχάνημα που θα εξάγει το μόριο του υδρογόνο από τον υγρό κομιστή και το πουλούσε στην σελίδα τους. Αλλά σε επίπεδο πλοίων.Απλά δεν επενδύουν σε αυτο ώστε να φτιάξουν μικρές μονάδες που θα προσαρμόζονται στα αυτοκίνητα......ακόμα.
Θεωρώ πως είναι δηλαδή θέμα προτεραιοτήτων. Και όχι τεχνολογίας.
-
Ταξιδεύω πολύ συχνά (περίπου 10 φορές τον χρόνο) προς Άγιο Όρος άρα την διαδρομή Αθήνα - Ουρανούπολη. Τα σημεία που μπορείς να φορτίσεις ειναι συγκεκριμένα αλλά αν προγραμματίσεις σωστά το ταξίδι, δεν έχεις κάποιοι πρόβλημα.
Δεν μιλάω για ταξίδια. Αν και σε αυτά βάζεις την παράμετρο "αν προγραμματίσεις σωστά", δλδ εκ των πραγμάτων δημιουργείς έναν περιορισμό για τον οποίο πολλοί (και εγώ) δεν καταλαβαίνω το γιατί πρέπει να τον υποστώ (αυτό όμως είναι προσωπικό θέμα του καθενός που κρίνει τα συν και τα πλη ανάλογα).
Μιλάω για την πλέμπα που θέλει να φορτίζει το αμάξι της κοντά ή πέριξ στο σπίτι της. Εκεί αν σκεφτείς το πως είναι δομημένες πολλές δυτικές ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις θα δεις ότι είναι ένα δύσκλο στοίχημα. Για αυτό άλλωστε δεν έχει περπατήσει ακόμη το θέμα, μιλάμε για αναβαθμίσεις δικτύου (ακόμη και καλωδίων), υποσταθμών κλπ, κάτι που δεν είναι εύκολο (σε κόστος) ακόμη και για πιο πλούσιες χώρες. -
@lap said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Το θέμα πιστεύω είναι στον τρόπο ανεφοδιασμού. Απλώς μας πασάρουν τις τεχνολογίες μιας δεκαετίας πίσω μέχρι να κάνουν απόσβεση του R&D.
Για παράδειγμα υπάρχει η τεχνολογία όπου μπορούν με κυψέλες υδρογόνου και υλικό κομιστή όπως ας πουμε ενα άλλο υγρό να μεταφέρεται το υδρογόνο με ασφάλεια χωρίς ειδικές εγκαταστάσεις, ακόμα και σε μπετονακια και να γεμίζει με την ίδια ταχύτητα με τα υγρά καυσιμα.
Δεν είναι κάτι μακρυνό, υπάρχει ήδη. Απλά δεν επενδύουν σε αυτο.....ακόμα.
Lap, σίγουρα παίζει αυτό που λες, κάνουν δηλαδή την απόσβεση από τις ομάδες του R&D και πασσάρουν τεχνολογίες εφόσον τις αποσβέσουν, αλλά δεν ειναι τόσο απλό, θεωρώ οτι με τα πετρέλαια (που εξαφανίστηκαν σταδιακά) είχαν ρίξει αρκετά χρήματα τα οποία δεν κατάφεραν να τα πάρουν πίσω. Επίσης, για το υδρογόνο, επειδή ακούω πολλά χρόνια αυτή την καραμέλα, να με συγχωράς, αλλά και το 2035 προβλέπω να λέμε ακόμα για μία ανώριμη τεχνολογία με πολύ περιορισμένες υλοποιήσεις. Προσωπικά, η μπαταριοκίνηση, ειναι μιά τεχνολογία που θα μας πάει μέχρι το 40 πιστεύω, ακόμα και η καχύποπτοι eg Toyota κάνουν βήματα προς τα εκεί σιγά σιγά. Τα καύσιμα (πετρέλαιο, βενζίνη) δεν θα εξαφανιστούν, θα παίζουν σε ένα ποσοστό στο 50% (έστω και με υβριδικές υλοποιήσεις). Τέλος, αν υπάρξει κάποια τεχνολγία μπαταρίας με πολύ γρήγορη φόρτιση και μεγάλη χωρητικότητα, ίσως να κυριαρχήσει στο μέλλον (βέβαια αυτά τα συζητάμε από το 20 και ακόμα δεν τα έχουμε δει).
-
Δεν μιλάω για ταξίδια. Αν και σε αυτά βάζεις την παράμετρο "αν προγραμματίσεις σωστά", δλδ εκ των πραγμάτων δημιουργείς έναν περιορισμό για τον οποίο πολλοί (και εγώ) δεν καταλαβαίνω το γιατί πρέπει να τον υποστώ (αυτό όμως είναι προσωπικό θέμα του καθενός που κρίνει τα συν και τα πλη ανάλογα).
Έχοντας τοποθετήσει 25 KVa 3 φασική παροχή για την φόρτιση του αυτοκινήτου μου (δηλωμένη κανονικά στον ΔΕΔΔΗΕ με όλη την χαρτούρα και τα πιστοποιητικά ασφαλείας), θα έλεγα οτι το δίκτυο ναι έχει περιορισμούς, αλλά για εντός Αττικής δεν υπάρχει τόσο μεγάλο θέμα, σε μεγάλο βαθμό επαρκεί, δεν είμαστε τόσο πίσω όσο ακούγεται. Οπου υπάρξει θέμα μεγάλης ζήτησης θα γίνουν επί τόπου αλλαγές, το δίκτυο συνεχώς αναβαθμίζεται, παρόλο που το κόστος συντήρησης του ειναι στο θεό και σε αδικαιολόγητες τιμές σε σχέση με τον ευρωπαικό μέσο όρο. Εντός αστικού ιστού πρέπει να αυξηθούν κατακόρυφα τα οχήματα για να δημιουργηθεί κορεσμός, κάτι που πρακτικά δεν φαίνεται άμεσα, ούτε καν στο 30, που έλεγαν οτι το 1 στα 3 θα ειναι ηλεκτρικά. Ο Έλληνας δεν γουστάρει τα ηλεκτρικά, για πολλούς λόγους, δεν μπορεί πχ να πάει ταξίδι με 100 χιλιόμετρα ακόμα και να κάνει μόνο 1 τον χρόνο. Τελος, ως προς τον περιορισμό που αναφέρεις, τα έχουμε πει σε αυτό το φορουμ πολλές φορές, τα ηλεκτρικά δεν ειναι για όλους, έχουν μειονεκτήματα και πολλά πλεονεκτήματα. ΟΤαν πηγαίνω Ουρανούπολη και επιστρέφω περίπου με συνολικό κόστος 65 ευρώ, ε κάπου κερδίζεις κάπου χάνεις, δεν μπορείς να τα έχεις όλα, φυσικά κ υπάρχουν περιορισμοί, όπως και στην ίδια την ζωή, μπορεί να θέλω μία βίλα στην Εκάλη αλλά δεν το σηκώνει η τσέπη μου, άρα πολύ απλά δνε μπορώ να την αγοράσω. Τα ηλεκτρικά ειναι οχήματα άλλης φιλοσοφίας και κουλτούρας από αυτά που είχαμε συνηθίσει, αν δεν συμφωνείς με αυτά, δεν αγοράζεις. θεωρώ όμως (οπως έχω πει παρα πολλές σε αυτό το φορουμ) το να υπερτονίζουμε τα μειονεκτήματα μας κάνει να χάνουμε τα πλεονεκτήματα που ειναι πάρα πολλά, και προσωπικά τα βρίσκω σημαντικότερα. Μου θυμίζεις έναν συνάδελφο που μένει στα Σπάτα και με ρωτσουσε (δουλεύω στον Γέρακα) αν μπορεί να πάει το ηλεκτρικό με 120-150 χιλιόμετρα, του απάντησα οτι πάει αλλά πολύ απλά εκει έχει μεγάλη κατανάλωση και δεν συμφέρει κάποιος να το κινεί σε αυτή την ταχύτητα, οπότε μου απάντησε οτι δεν ειναι για αυτόν.... αντιλήφθηκα οτι στην Μαραθώνος κάθε μέρα πάει τάπα 150 χιλιόμετρα ( με κατανάλωση 15 λίτρα στα 100) οπότε συμφώνησα οτι δεν ειναι γαι αυτόν!!! ας είμαστε και λίγο ρεαλιστές και δεκτικοί σε αλλαγές στην ζωή μας σε πράγαμτα που έχουν όφελος συνολικά, μην κρίνουμε με τα άκρα, δεν έχει νόημα. Πόσα ταξίδια κάνει ό μέσος Έλληνας τον χρόνο?
-
Έχοντας τοποθετήσει 25 KVa 3 φασική παροχή για την φόρτιση του αυτοκινήτου μου (δηλωμένη κανονικά στον ΔΕΔΔΗΕ με όλη την χαρτούρα και τα πιστοποιητικά ασφαλείας), θα έλεγα οτι το δίκτυο ναι έχει περιορισμούς, αλλά για εντός Αττικής δεν υπάρχει τόσο μεγάλο θέμα, σε μεγάλο βαθμό επαρκεί, δεν είμαστε τόσο πίσω όσο ακούγεται. Οπου υπάρξει θέμα μεγάλης ζήτησης θα γίνουν επί τόπου αλλαγές, το δίκτυο συνεχώς αναβαθμίζεται, παρόλο που το κόστος συντήρησης του ειναι στο θεό και σε αδικαιολόγητες τιμές σε σχέση με τον ευρωπαικό μέσο όρο. Εντός αστικού ιστού πρέπει να αυξηθούν κατακόρυφα τα οχήματα για να δημιουργηθεί κορεσμός, κάτι που πρακτικά δεν φαίνεται άμεσα, ούτε καν στο 30, που έλεγαν οτι το 1 στα 3 θα ειναι ηλεκτρικά.
Το δίκτυο εντός Αθηνών ή σε οποιαδήποτε δυτική μεγαλούπολη δεν επαρκεί αυτή την στιγμή για να έχεις 1-2 φορτιστές π.χ. σε κάθε δρόμο που παρκάρουν αυτοκίνητα. ΘΑ επαρκεί με ανάλογες αναβαθμίσεις που θα γίνονται όμως σταδιακά γιατί τα ποσά είναι μεγάλα. Κάπου είχα διαβάσει αντίστοιχο άρθρο, μιλάμε για 100δες δις συνολικά για την Ευρώπη, αν όχι τρις, θα ψάξω να το βρω.
Ο Έλληνας δεν γουστάρει τα ηλεκτρικά, για πολλούς λόγους, δεν μπορεί πχ να πάει ταξίδι με 100 χιλιόμετρα ακόμα και να κάνει μόνο 1 τον χρόνο. Τελος, ως προς τον περιορισμό που αναφέρεις, τα έχουμε πει σε αυτό το φορουμ πολλές φορές, τα ηλεκτρικά δεν ειναι για όλους, έχουν μειονεκτήματα και πολλά πλεονεκτήματα. ΟΤαν πηγαίνω Ουρανούπολη και επιστρέφω περίπου με συνολικό κόστος 65 ευρώ, ε κάπου κερδίζεις κάπου χάνεις, δεν μπορείς να τα έχεις όλα, φυσικά κ υπάρχουν περιορισμοί, όπως και στην ίδια την ζωή, μπορεί να θέλω μία βίλα στην Εκάλη αλλά δεν το σηκώνει η τσέπη μου, άρα πολύ απλά δνε μπορώ να την αγοράσω. Τα ηλεκτρικά ειναι οχήματα άλλης φιλοσοφίας και κουλτούρας από αυτά που είχαμε συνηθίσει, αν δεν συμφωνείς με αυτά, δεν αγοράζεις. θεωρώ όμως (οπως έχω πει παρα πολλές σε αυτό το φορουμ) το να υπερτονίζουμε τα μειονεκτήματα μας κάνει να χάνουμε τα πλεονεκτήματα που ειναι πάρα πολλά, και προσωπικά τα βρίσκω σημαντικότερα. Μου θυμίζεις έναν συνάδελφο που μένει στα Σπάτα και με ρωτσουσε (δουλεύω στον Γέρακα) αν μπορεί να πάει το ηλεκτρικό με 120-150 χιλιόμετρα, του απάντησα οτι πάει αλλά πολύ απλά εκει έχει μεγάλη κατανάλωση και δεν συμφέρει κάποιος να το κινεί σε αυτή την ταχύτητα, οπότε μου απάντησε οτι δεν ειναι για αυτόν.... αντιλήφθηκα οτι στην Μαραθώνος κάθε μέρα πάει τάπα 150 χιλιόμετρα ( με κατανάλωση 15 λίτρα στα 100) οπότε συμφώνησα οτι δεν ειναι γαι αυτόν!!! ας είμαστε και λίγο ρεαλιστές και δεκτικοί σε αλλαγές στην ζωή μας σε πράγαμτα που έχουν όφελος συνολικά, μην κρίνουμε με τα άκρα, δεν έχει νόημα. Πόσα ταξίδια κάνει ό μέσος Έλληνας τον χρόνο?
Για τα υπολοιπα, ο καθείς κρίνει αναλόγως με το πορτοφόλι του και τις προτεραιότητές του. Προφανώς ο "μέσος έλληνας" ή ο "μέσος whatever" για να μην τρέχει να αγοράσει ηλεκτρικό έχει τους λόγους του και μάλλον κάνει περισσότερα ταξίδια τον χρόνο απ' όσα φανταζόμαστε. Τα περί "συνολικού οφέλους" νομίζω έχουν συζητηθεί πολλές φορές και είναι ξεπερασμένα κλισέ, όποιος αγοράζει σήμερα ηλεκτρικό sedan ή SUV το κάνει επειδή του αρέσει, είναι καλύτερο όχημα από τον ανταγωνισμό στα λεφτά του και τον εξυπηρετεί, όχι επειδή θα σώσει την ανθρωπότητα.
-
Παιδιά το πόσο δίκτυο θα χρειαστεί και πόσο θα στοιχίσει δεν είναι τίποτα μυστηριώδη και άγνωστα μεγέθη που καλούμαστε να μαντέψουμε. Ο ΔΕΔΔΗΕ στο δεκαετές σχέδιο ανάπτυξης που ενημερώνεται κάθε χρόνο έχει συγκεκριμένα νούμερα για τα πάντα.
-
Το δίκτυο εντός Αθηνών ή σε οποιαδήποτε δυτική μεγαλούπολη δεν επαρκεί αυτή την στιγμή για να έχεις 1-2 φορτιστές π.χ. σε κάθε δρόμο που παρκάρουν αυτοκίνητα.
Υπάρχει επίσημη απάντηση από τον ΔΕΔΔΗΕ (Αν. Μάνος (ΔΕΔΔΗΕ): Το δίκτυο διανομής σηκώνει φορτιστές ακόμη και για 800.000 ηλεκτρικά οχήματα)
Για τα υπολοιπα, ο καθείς κρίνει αναλόγως με το πορτοφόλι του και τις προτεραιότητές του. Προφανώς ο "μέσος έλληνας" ή ο "μέσος whatever" για να μην τρέχει να αγοράσει ηλεκτρικό έχει τους λόγους του και μάλλον κάνει περισσότερα ταξίδια τον χρόνο απ' όσα φανταζόμαστε. Τα περί "συνολικού οφέλους" νομίζω έχουν συζητηθεί πολλές φορές και είναι ξεπερασμένα κλισέ, όποιος αγοράζει σήμερα ηλεκτρικό sedan ή SUV το κάνει επειδή του αρέσει, είναι καλύτερο όχημα από τον ανταγωνισμό στα λεφτά του και τον εξυπηρετεί, όχι επειδή θα σώσει την ανθρωπότητα.
Είναι μία προσωπική επιλογή, δεν διαφωνώ ως προς αυτό, σε καμία περίπτωση όμως ξεπερασμένα κλισέ, έχοντας ηλεκτρικό όχημα πάνω από ΄2 χρόνια εχω σχηματίσει πλήρη εικόνα σε όλα τα επίπεδα. Δεν λέω σε καμία περίπτωση οτι τα ηλεκτρικά ειναι τα καλύτερα οχήματα, υπάρχουν μειονεκτήματα, αυτό ειναι αποδεκτό. Δεν θέλω να μεταπείσω κανέναν, ο σκοπός μου δεν ειναι αυτός, ο καθένας επιλέγει και πληρώνει αντίστοιχα. Το μότο όμως οτι τα ηλεκτρικά ειναι πιο ακριβά, δεν ισχύει, με την επιδότηση των 9.000 και με πιο φθηνό service και κόστος κίνησης, η διαφορά για κάποιον που κάνει χιλιόμετρα εντός πόλυς ειναι μεγάλη και καλύπτεται πολύ σύντομα (με μοναδική εξαίρεση την γρηγορότερη φθορά των ελαστικών λόγω βάρους).
-
Υπάρχει επίσημη απάντηση από τον ΔΕΔΔΗΕ (Αν. Μάνος (ΔΕΔΔΗΕ): Το δίκτυο διανομής σηκώνει φορτιστές ακόμη και για 800.000 ηλεκτρικά οχήματα)
Να σου θυμίσω ότι τα καταγεγραμμένα ΙΧ είναι 5εκ+. 800Κ δεν είναι ούτε το ένα πέμπτο. Γι αυτό μιλάω για την "πλέμπα" που θέλει να φορτίζει στον δρόμο πέριξ του σπιτιού της αφού δεν διαθέτει γκαράζ για να βάλει φορτιστή.
Τέλος πάντων, για να μην νομίζεις ότι "είμαι κατά" να σου πω ότι εξετάζω με πολύ συμπάθεια την πιθανότητα το επόμενο εταιρικό μου σε 2 χρόνια (καλά να' μαστε) να είναι ...ηλεκτρικό (εννοείται όμως ότι έχω και ιδιόκτητο θερμικό, εστω και 8ετίας σήμερα). -
Όπως και να έχει το τρένο δεν γύριζει πίσω. Το μέλλον είναι ηλεκτρικό.
To "μέλλον" μπορεί να είναι και σε 10 χρόνια, είναι και σε 50. Διάβασα πρόσφατα δημοσιεύματα, ίσως έχουν ανέβει και παραπίσω. Το πρώτο έλεγε ότι σε ποσοστό 50+% οι χρήστες ηλεκτρικών που τα έχουν σαν μοναδικά αυτοκίνητα δεν θέλουν να ξαναγοράσουν ηλεκτρικό. Το δεύτερο (σημερινό νομίζω) ότι οι τιμές του λιθίου έχουν πέσει στα τάρταρα λόγω φρένου στην παραγωγή ηλεκτρικών λόγω μειωμένης ζήτησης.
Δεν μιλάω συγκεκριμένα για χρόνους . Δεν είμαι μάντης. Λέω το εύκολο και απλό που βλέπω ξεκαθαρα ότι το μέλλον είναι ηλεκτρικό. Τώρα αν αυτό θα είναι σε 15-20 χρόνια ή παραπάνω δεν ξέρω . Ξέρω ότι σταδιακά θα ανεβαίνουν οι πωλήσεις , ξέρω ότι θα πέφτει το κόστος σταδιακά των μπαταριών και θα έχουν όλο και καλύτερες αυτόνομιες. Ξέρω ότι το δίκτυο έστω και σιγά σιγά θα βελτιώνεται . Ξέρω ότι όλο και περισσότεροι αγοραστές θα ενδιαφερθούν για τέτοια αυτοκίνητα αν πέσει το κόστος των μπαταριών στο μισό από τώρα γιατί θα γίνουν φτηνότερα από τα θερμικά.
Απλά πράγματα είναι δεν χρειάζεται μαντικές ικανότητες . Αρκεί να δει κάποιος παρόμοιες περιπτώσεις (απλά κινητά τηλ με smartphones) . Δείτε το σαν προϊόν όχι σαν απευθείας σύγκριση , πάντα υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες που τα ξεχωρίζουν σαν προϊόντα αλλά η γενική εικόνα ίδια είναι. Κανένας εκτός κάποιων παππούδων δεν παίρνει πια απλά τηλ. Όλοι smartphones παίρνουν και ας κρατάει λιγότερο η μπαταρία (2-3 μέρες ενώ παλιά ήταν μισή με το ζόρι)
-
Να σου θυμίσω ότι τα καταγεγραμμένα ΙΧ είναι 5εκ+. 800Κ δεν είναι ούτε το ένα πέμπτο. Γι αυτό μιλάω για την "πλέμπα" που θέλει να φορτίζει στον δρόμο πέριξ του σπιτιού της αφού δεν διαθέτει γκαράζ για να βάλει φορτιστή.
Τέλος πάντων, για να μην νομίζεις ότι "είμαι κατά" να σου πω ότι εξετάζω με πολύ συμπάθεια την πιθανότητα το επόμενο εταιρικό μου σε 2 χρόνια (καλά να' μαστε) να είναι ...ηλεκτρικό (εννοείται όμως ότι έχω και ιδιόκτητο θερμικό, εστω και 8ετίας σήμερα).το να φορτίζεις με μία μπαλατέζα στο δρόμο ειναι ένα πράγμα μη ασφαλές, θέλει πάρα μα πάρα πολύ χρόνο (εκτός αν μιλάμε για ami) άρα ειναι μη πρακτικό και θέμα χρόνου να εγκαταληφθεί.
Το 2023 το μερίδιο των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων ανέβηκε στο 5,45%, για να φθάσουμε ακόμα και στο 1/5 μιλάμε για αρκετά χρόνια μπροστά, ειναι κάτι διαχειρίσιμο, υπάρχουν πολύ σημαντικότερες προκλήσεις μέχρι τότε από την διαχείριση του δικτύου, οπως πχ η έλλειψη νερού και η ξηρασία. Στα εταιρικά, το κόστος της επιδότησης πέφτει στα 6 νομιζω αλλά έχεις απόσβεση φόρου 150%. Ηλεκτρικό χωρίς πάκρινγκ με χώρο φόρτισης ειναι πρακτικά αδύνατο. Τσέκαρε το BYD dolpin αν σε ενδιαφέρει μικρό, έχει και 3 χρόνια δωρεάν service και νομιζω ειναι σε πολύ καλή τιμή (με την επιδότηση) -
Ξέρω ότι σταδιακά θα ανεβαίνουν οι πωλήσεις , ξέρω ότι θα πέφτει το κόστος σταδιακά των μπαταριών και θα έχουν όλο και καλύτερες αυτόνομιες. Ξέρω ότι το δίκτυο έστω και σιγά σιγά θα βελτιώνεται . Ξέρω ότι όλο και περισσότεροι αγοραστές θα ενδιαφερθούν για τέτοια αυτοκίνητα αν πέσει το κόστος των μπαταριών στο μισό από τώρα γιατί θα γίνουν φτηνότερα από τα θερμικά.
Μπορεί και ναι, μπορεί όμως και όχι. Μπορεί η σκληρή πραγματικότητα να μας αναγκάσει στο μέλλον να αγοράζουμε στις πόλεις πραγματικές "οικολογικές" λύσεις (μικροκινητικότητας με ηλεκτρικά ποδήλατα, πατίνια, αμαξίδια, who knows) με ελάχιστες καταναλώσεις, φορητές μπαταρίες, μικρές ανάγκες φόρτισης και όχι αυτοκίνητα στην σημερινή τους μορφή που καταναλώνουν 12 kwh/100 χλμ. Προσωπικά δλδ δεν το έχω καθόλου σίγουρο ότι σε 20 χρόνια ο γυιός μου θα οδηγάει μέσα στην πόλη ενα tesla "2" αυτονομίας 1000 χλμ. Ίδωμεν...
-
Ξέρω ότι σταδιακά θα ανεβαίνουν οι πωλήσεις , ξέρω ότι θα πέφτει το κόστος σταδιακά των μπαταριών και θα έχουν όλο και καλύτερες αυτόνομιες. Ξέρω ότι το δίκτυο έστω και σιγά σιγά θα βελτιώνεται . Ξέρω ότι όλο και περισσότεροι αγοραστές θα ενδιαφερθούν για τέτοια αυτοκίνητα αν πέσει το κόστος των μπαταριών στο μισό από τώρα γιατί θα γίνουν φτηνότερα από τα θερμικά.
Μπορεί και ναι, μπορεί όμως και όχι. Μπορεί η σκληρή πραγματικότητα να μας αναγκάσει στο μέλλον να αγοράζουμε στις πόλεις πραγματικές "οικολογικές" λύσεις (μικροκινητικότητας με ηλεκτρικά ποδήλατα, πατίνια, αμαξίδια, who knows) με ελάχιστες καταναλώσεις, φορητές μπαταρίες, μικρές ανάγκες φόρτισης και όχι αυτοκίνητα στην σημερινή τους μορφή που καταναλώνουν 12 kwh/100 χλμ. Προσωπικά δλδ δεν το έχω καθόλου σίγουρο ότι σε 20 χρόνια ο γυιός μου θα οδηγάει μέσα στην πόλη ενα tesla "2" αυτονομίας 1000 χλμ. Ίδωμεν...
Μπορεί να είναι microcars το μέλλον των πόλεων δεν το ξέρω ούτε αυτο. και αυτά όμως ηλεκτρικά θα είναι , ξέρω ότι δεν θα καίνε βενζίνη. Καλύτερο από την επέκταση του μετρό μέσα σε πόλεις δεν υπάρχει αλλά αυτό θέλει 50-60 χρόνια μέχρι να το έχουμε κάνει να πάει παντού στην Αθήνα.
-
Τι θέμα έχουν οι 12 kWh/100 km; Σαν αντιστοιχία με την βενζίνη θα ήταν κάτι σαν 1,4 l/100 km.
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης