-
@super-t said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Πρέπει να προσαρμόσεις την ταχύτητα σου με το νέο μπάνικο ηλεκτρικό των 40000 € που είναι το μέλλον, σε ταχύτητες που φαντάζουν χαμηλές ακόμα και για μτχ 10ετιας 1400 ατμοσφαιρικό, που λέει ο λόγος, για να κάνεις το ταξίδι που θες χωρίς πολύ προγραμματισμό. Για κάτι που δεν θα ήταν θέμα και με μτχ των 5000 € έγινε θέμα για το νέο υπεργαμάτο αυτοκίνητο που πήρε. Αυτό καταλαβαίνω εγώ ότι έχει ενοχλήσει αυτόν που έγραψε το κείμενο.
Και από την άλλη κάποιος άλλος θα σου πει ότι στα 55-60 χιλιάρικα του Tesla ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ καινούριο αυτοκίνητο αγοράσεις στην κατηγορία του (D) θα σέρνεται μπροστά του. Είπαμε, κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις. Και σαφώς τα ηλεκτρικά δεν είναι ακόμη σε τιμές προσιτές για το μέσο έλληνα.
Όσο γι' αυτόν που έγραψε το κείμενο και "ενοχλήθηκε" για τον προγραμματισμό που απαιτείται, συστήνω άλλη φορά να πάει περισσότερο διαβασμένος... Τα ηλεκτρικά προς το παρόν παραμένουν ειδική αγορά, εκτός αν έχεις αποκλειστικά αστική χρήση ή γερό πορτοφόλι και μπορείς να πας στην κλάση του Tesla.
-
Ακόμα και τα Tesla θέλουν προγραμματισμό. Απλώς είναι πιο εύκολος γιατί (θα) έχουν καλύτερο δίκτυο και γιατί τον κάνει αυτόματα το τάμπλετ.
-
@harisma23 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
@super-t said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Πρέπει να προσαρμόσεις την ταχύτητα σου με το νέο μπάνικο ηλεκτρικό των 40000 € που είναι το μέλλον, σε ταχύτητες που φαντάζουν χαμηλές ακόμα και για μτχ 10ετιας 1400 ατμοσφαιρικό, που λέει ο λόγος, για να κάνεις το ταξίδι που θες χωρίς πολύ προγραμματισμό. Για κάτι που δεν θα ήταν θέμα και με μτχ των 5000 € έγινε θέμα για το νέο υπεργαμάτο αυτοκίνητο που πήρε. Αυτό καταλαβαίνω εγώ ότι έχει ενοχλήσει αυτόν που έγραψε το κείμενο.
Και από την άλλη κάποιος άλλος θα σου πει ότι στα 55-60 χιλιάρικα του Tesla ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ καινούριο αυτοκίνητο αγοράσεις στην κατηγορία του (D) θα σέρνεται μπροστά του. Είπαμε, κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις. Και σαφώς τα ηλεκτρικά δεν είναι ακόμη σε τιμές προσιτές για το μέσο έλληνα.
Όσο γι' αυτόν που έγραψε το κείμενο και "ενοχλήθηκε" για τον προγραμματισμό που απαιτείται, συστήνω άλλη φορά να πάει περισσότερο διαβασμένος... Τα ηλεκτρικά προς το παρόν παραμένουν ειδική αγορά, εκτός αν έχεις αποκλειστικά αστική χρήση ή γερό πορτοφόλι και μπορείς να πας στην κλάση του Tesla.
παντως το ξαναλεγω.... στην εο που ταξιδεψα βορεια περναγα με το τζιβι το υπερψηλωμενο με 95km/h μονο τεζζζζζζλα. το ιδιο τα περναγανε και τα πρασινα 52αρια bova για δομοκο-τρικαλα.
ξεφτιλα να εχεις ακουμπησει ενα σκαζμο λεφτα για να εμποδιζεις κτελ.
σιγουρα ειναι το μελλον. αλλα δεν εχει ερθει ακομη. μονο αν εισαι απιστευτα γιουρατος παιρνεις ενα πετωντας 50χιλιαρικα για να γουσταρεις το πωπω παιδι μου της μαμας στην επιταχυνση. θα μπορουσες να της παρεις ενα κουτι γλυκα καλυτερα.
στη πολη μπορει και να ειναι καλα με προυποθεσεις φορτιστων σε σπιτι - δουλεια.βασικα τα τωρινα ηλεχτρικα τα σκεφτομαι σαν ενα ταμπλετ που ειχα παρει πολλα χρονια πισω. ηταν αντροιντ 1.6 και πανακριβο. το ειχα παρει επειδη ηταν αντροιντ και πανακριβο και ειχα λεφτα για πεταμα επιπεδου ενος ταμπλετ. λειτουργικα δεν μπορουσε να κανει τιποτε. αλλα στο γραφειο μου πανω τραβαγε ματια.
σε λιγους μηνες δεν εκανε ουτε για βαριδι για χαρτια, ηταν αχρηστο. -
Εγω εχω ενα id3 58kw ως 2ο αυτοκινητο. Υποτιθεται βγαζει ιδανικα 420 km. Δεν εχω κανει ποτε πανω απο 370. Αυτο το πετυχαινεις εντος αστικου ιστου με ταχυτητες εως 90. Δεν μπορω να πω οτι οδηγαω οικονομικα.
Μια φορα το πηρα για ταξιδι και πηγα Αθηνα-Βασιλικο Χαλκιδας-ΒΙΠΕ Θηβας και πισω. Ξεκινησα με 87% μπαταρια και γυρισα με 7%.
Ταχυτητες σταθερα 120-130 και σε κατηφορικα κομματια 150+. Ρεαλιστικα δλδ με 130 σταθερα βγαζεις 280 km περιπου.
Αν αγοραζεις κατι εχοντας γνωση τι πραγματικα θα σου δωσει, χωρις να μενεις στα wltp του κατασκευαστη, τοτε ολα καλα. Αν νομιζεις οπως ενας συγγενης γιατρος με jaguar jeep ηλεκτρικο οτι θα πας Αθηνα-Ηγουμενιτσα χωριε φορτιση επειδη σου δινει wltp 470, ε προφανως θα περιμενεις οδικη οπως και ετσι εγινε...
Μπορουσα να παρω tesla αλλα δεν θα μου ελυνε κανενα προβλημα. Γιατι και με 550-600 wltp εγω δεν θα πηγαινα Θεσσαλονικη χωρις σταση. Αρα για κυριο αμαξι καποιου που κανει ταξιδια πανω απο 300km για επαγγελματικους και μη λογους, μονo οταν φτασει wltp 700km...
Κατα τα αλλα οι επαγγελματιες haters δινουν μονιμα μισος χωρις οι περισσοτεροι καν να εχουν οδηγησει ενα ηλεκτρικο η ενα phev. -
Δεν υπάρχει μίσος στην επιλογή κανενός αυτοκινητου. Ίσα ίσα που είναι απίστευτα δύσκολο για τους πολλούς στην Ελλάδα να πάρουν οποιοδήποτε καινουργιο αυτοκίνητο ο,τι μορφή ενέργειας και αν χρησιμοποιεί.
Η αλήθεια είναι ότι τα μικρά* ηλεκτρικά "σε υποβάλλουν" στο να τα πηγαίνεις αργά στον αυτοκινητόδρομο και σε ταξίδι γενικα υπάρχει άγχος. Σιγά σιγά αρχίζουμε να βλέπουμε κάποια στο δρόμο. Διόλου τυχαίο ότι απ'οσα εγώ έχω δει τουλάχιστον μόνο Tesla και id4 έχω δει να πηγαίνουν "φυσιολογικα" στην εθνική.
Είπαμε, τα πράγματα θα γίνονται ευκολότερα καθώς τα χρόνια περνούν σε θέματα φόρτισης. Βέβαια αναλογα με τη χρήση και τις ιδιομορφίες της χώρας (επαρχία) περιορισμοί θα υπάρχουν πάντα, αλλά θα μειώνονται για την πλειονότητα των χρήσεων.
Ο καθένας κρίνει και πράττει ανάλογα με τις ανάγκες του και το πορτοφόλι του. Πάντως η επιθετική προώθηση της ηλεκτροκίνησης μαζί με την αύρα ελιτισμού κάποιων κατόχων για να καλύψουν το τωρινο έλλειμμα όλων των υλοποιήσεων πλην Tesla (πάντα σε σχέση με την υψηλή τιμή αγοράς) κάνει κάποιους να τοποθετούνται από επιφυλακτικά έως επικριτικά στην τωρινη ηλεκτροκίνηση.
*Τα οποία μικρά ξεκινούν σε ποσα πέριξ των 25-30000€...
ΥΓ:Αν κάποιος ασχολείται με την αυτοκίνηση από τις αρχές του '90 θα θυμάται τα τότε diesel. Επρεπε να φτάσουμε λίγο μετά το 2000 ώστε να είναι αντίστοιχα των (μη σπορ, δεν είναι δουλειά τους άλλωστε, αλλά η ηλεκτροκίνηση ως μόνη πηγή κινησης θα πρέπει να καλύπτει αυτό το κομματι και οι επιταχύνσεις ΔΕΝ αρκουν) βενζινοκίνητων σε επιδόσεις και βέβαια να διατηρούν το πλεονέκτημα της οικονομίας. Εδώ πρέπει να συνυπολογίσουμε την υποδομή για φόρτιση και την τιμή του ρεύματος την αφήνω στην άκρη.
-
@gatoz said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
παντως το ξαναλεγω.... στην εο που ταξιδεψα βορεια περναγα με το τζιβι το υπερψηλωμενο με 95km/h μονο τεζζζζζζλα. το ιδιο τα περναγανε και τα πρασινα 52αρια bova για δομοκο-τρικαλα.
ξεφτιλα να εχεις ακουμπησει ενα σκαζμο λεφτα για να εμποδιζεις κτελ.Πέτυχες βλάκες και ανίδεους. Μια χαρά ταξιδεύεις με 130-140 με το Τέσλα. Εγώ εαν το είχα τόσο θα ταξίδευεα. Και όταν έκανα το ταξίδι άνω των 300χλμ (1 φορά τον χρόνο και αν), σιγά το πράγμα θα σταμάταγα για ένα καφέ (που το κάνω ουτως ή άλλως) 30' και θα ήμουν άρχοντας.
-
Εν τω μεταξυ id4 με id3 εχουν ιδιες μπαταριες-κινητηρες, πραγμα που σημαινει οτι το id4 εχει λιγοτερη αυτονομια απο το αντιστοιχο id3 λογω βαρους... Αλλα μπορει καποιος να νομιζει οτι επειδη πετυχε id3 εθνικη να πηγαινει αργα οτι δεν ειναι αξιο ηλεκτρικο οπως το id4.
Αν παλι τα ηλεκτρικα ειχαν ιδιες τιμες με τα αντιστοιχα θερμικα, οι μισοι και παραπανω haters δεν θα ασχολουντουσαν με το θεμα. Τωρα που τα ηλεκτρικα λογω κοστους απευθυνονται σε συγκεκριμενα πορτοφολια βγαινει ταξικο μισος.
Σαν να καθομαι εγω να κραζω τις ferrari οτι ειναι λαδιερες επειδη δεν μπορω να αγορασω.
Εδω πεφτει κραξιμο μεχρι και οτι παμε και φορτιζουμε σε δωρεαν φορτιστες ενω εχουμε δωσει τοσα χρηματα. Απο εκει θα γινει η οικονομια?Δηλαδη οσοι πανε ταξιδια απο παραδρομους για να γλιτωνουν διοδια, θα επρεπε να τους πουμε "γιατι εχετε αυτοκινητο? Ας πατε με το κτελ, το αλογο η με οτοστοπ?"
-
Άντε πάλι το ταξικό μίσος...
Όντως με παραπλήσιες τιμές δεν θα ασχολιόταν σχεδόν κανείς. Επιλέγεις ο,τι θες και τέλος. Αλλά...αυτό δεν προλαβαίνει να συμβεί αφού το 2030 είναι απίστευτα κοντά (για καινουργιο πάντα).
Το που θα φορτίσει ο καθένας είναι δικαίωμα του. Αλλωστε αν κάπου δινόταν τσάμπα βενζίνη, μια χαρά θα κάθονταν στην ουρά Ferrari, θα είχαν έξτρα κίνητρο αλλωστε.
Όποιος πάει κάπου μια φορά/περιστασιακά και δεν κάνει commuting δεν έχει λόγο να πάει από παραδρομους. Το e-pass αξιζει για πανω απο 21 πηγαινε-ελα/μηνα και βέβαια ανάλογα με τη διαδρομή βλεπεις πόση Ε.Ο. σε συμφέρει να γλιτώσεις κατά περίπτωση.Το βασικότερο όλων όμως παραμένει το ταξικό. Άλλο πράγμα να βγάζει hate το Γατί και άλλο εγώ.
-
@insanedriver said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Εν τω μεταξυ id4 με id3 εχουν ιδιες μπαταριες-κινητηρες, πραγμα που σημαινει οτι το id4 εχει λιγοτερη αυτονομια απο το αντιστοιχο id3 λογω βαρους... Αλλα μπορει καποιος να νομιζει οτι επειδη πετυχε id3 εθνικη να πηγαινει αργα οτι δεν ειναι αξιο ηλεκτρικο οπως το id4.
Αν παλι τα ηλεκτρικα ειχαν ιδιες τιμες με τα αντιστοιχα θερμικα, οι μισοι και παραπανω haters δεν θα ασχολουντουσαν με το θεμα. Τωρα που τα ηλεκτρικα λογω κοστους απευθυνονται σε συγκεκριμενα πορτοφολια βγαινει ταξικο μισος.
Σαν να καθομαι εγω να κραζω τις ferrari οτι ειναι λαδιερες επειδη δεν μπορω να αγορασω.
Εδω πεφτει κραξιμο μεχρι και οτι παμε και φορτιζουμε σε δωρεαν φορτιστες ενω εχουμε δωσει τοσα χρηματα. Απο εκει θα γινει η οικονομια?Δηλαδη οσοι πανε ταξιδια απο παραδρομους για να γλιτωνουν διοδια, θα επρεπε να τους πουμε "γιατι εχετε αυτοκινητο? Ας πατε με το κτελ, το αλογο η με οτοστοπ?"
Το έχουμε ξαναπεί ότι το κόστος απο μόνο του δεν είναι απαγορευτικό ( που είναι 50% πιο ακριβά), σε συνδυασμό όμως με την έλλειψη παρκινγκ είναι... τι να το κάνω το ηλεκτρικό αν δεν έχω που να το φορτίζω?
Και δεν είμαστε hater που δεν θέλουμε ντε και καλά να γίνουμε beta testers -
Να το επαναξαναματαπούμε:
ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΕ ΟΛΑ ΕΚΤΟΣ απ' την εμβέλεια ΚΑΙ για όσο οι υποδομές δεν "περισσεύουν" όπως γίνεται τώρα με τα συμβατικά αυτοκίνητα, είναι δώρον άδωρον η αγορά τους.
Δηλαδή το φθηνό κόστος ανα χιλιόμετρο (για όσο παραμένει) το πληρώνεις ως σχεδόν "διπλό" ή 30-50% παραπάνω στη τιμή αγοράς.
Και δεν μπορείς να πας όπου θες όποτε θες.
Γιατί όποιος εμπίπτει στη περίπτωση αυτή, δηλαδή η μεγάλη πλειοψηφία Ελλήνων οδηγών, να χαρακτηρίζεται ως hater όταν κάνει αυτή τη διαπίστωση;
Και CNG δεν αγοράσαμε για τους ίδιους λόγους, δεν είμαστε "hater του CNG" απλά διαπιστώνουμε πως δεν κάνει για τη δουλειά που το θέλουμε.Πολύ απλό παράδειγμα: είμαι Βολιώτης και θέλω να πηγαίνω αρκετά συχνά, όχι κάθε μέρα ή κάθε βδομάδα, αλλά αρκετές φορές, μέχρι τα Τρίκαλα και τις γύρω περιοχές. Έχουν αφήσει οι παππούδες ένα σεράϊ στο βουνό εκεί που το συμμάζεψαν οι γονείς μου και ξεκαλοκαιριάζουν εκεί. Για πρώτη φορά σήμερα, τώρα που γράφω, μπήκα στο EV Range κι έβαλα τα δεδομένα για e-C4, TESLA 3, ENYAQ, KONA με τη μεγάλη μπαταρία...
μου βγάζει πως για 190χλμ θέλω 3:50 λεπτά ταξίδι με 40-50 λεπτά για φόρτιση κάπου στα Τρίκαλα που υπάρχουν 2 θέσεις
BP Calipso
Number Of Stations/Bays: 2
Usage: Public
Usage Cost: DC: €0.60/kWh - AC: €0.40/kWh
πόσο πάει το κόστος, πως το υπολογίζω; 40 επί 0.60€ ;με το ΜΚ1 Focus τώρα, που κάνω και καμιά ολιγόλεπτη στάση στο δρόμο για προμήθειες, θέλω περίπου δυόμισι ώρες και γύρω στα 25€ βενζίνη πολύ χοντρικά, όταν επιστρέψω απ' το χωριό πρέπει μέσα στη βδομάδα να γεμίσω. Με το ντίζελ Aircross τόσο χρόνο κάνω, 2μιση ώρες, απολαμβάνω παγωτό κατω απ τον πλάτανο στα Στουρναραίικα μετά τα ψώνια, πάει άνετο αέρας παντού το αυτόματο των 21 χιλιάδων ευρώ και καίει 10-12€. Μπορεί και 15€ αν τύχω κάνα λαζογερμανό με παλιό Μερτσεντέ που πάει για 15Αυγουστο στο χωριό και οδηγεί φορτσάτος μόνιμα αριστερά και το πατήσω και τον αφήσω μερικά χιλιόμετρα πίσω στις ευθείες των Τρικάλων...
Αν πάω κι έρθω δύο φορές στο χωριό, περιμένω την επόμενη Πέμπτη να γεμίσω κάνα 50ευρω στη προσφορά...για Αθήνα 330χλμ λέει 5:08 λεπτά με φόρτιση 1 ώρα
Max speed to reach your destination, 100km/h
Olympus Plaza, Atalantis
Number Of Stations/Bays: 1
Usage: Public - Pay At Location
Usage Cost: DC: €2.5/session + €0.25/min --- AC: free σύνολο 17,5€This charging location has not been recently verified and you should not rely solely on this information for journeys.
κι αν περιμένω κι άλλον να φορτίσει;
και να πω πως στο Βόλο μένω σε διαμέρισμα και παρκάρω στο δρόμο;
-
Αμα ανασυρω τα ειρωνικα ποστ για οσους φορτιζαν στον ΑΒ, θα δουμε αν και ποιοι χλευαζαν οσους φορτιζουν δωρεαν.
Αλλα αυτοι ειστε που λεει και ο Συντροφος Κουτσουμπας.
Γιατι συνεχεια δεν μενετε στην αυτοκινητιστικη συζητηση που αφορα τα ηλεκτρικα και τα +- τους. Κολλατε απο διπλα ειρωνιες για το αν φορτιζουν δωρεαν η οτι αλλο σας ερθει στο κεφαλι, ενιοτε και κανεναν Μητσοτακη για ποικιλια... -
5 ώρες 8 λεπτά το Βόλος-Αθήνα;
Γελάει ο κόζμος. -
Αν κάποιος δεν καταλαβαίνει την πλάκα (την οποία μάλιστα έκανα κατά κόρον για το τότε αμάξι μου σε πολλές περιπτώσεις) δεν φταίω εγώ. Και να προσέχει για να μην ανασύρω εγώ ποστ και θυμηθούμε ποσο γουσταρε την περίοδο του δημοψηφίσματος γιατί μπορούσε να "γουστάρει". Ουδεμία μομφή για το γιατί μπορούσε φυσικά.
Αρα το "αυτοί είστε" επιστρέφεται.
Μια χαρά στο θέμα είμαι αν με αφήσουν οι εμμονικοι. Λυπάμαι που το id3 δεν ήταν κάτι άλλο* να μη "θιγούν" και η νταλίκα με τα γουρούνια δεν ήταν κάτι άλλο αργό. Δε θα προσπερναγα άλλωστε. Αν μη τι άλλο φωτίζει το δρόμο για 2...*Θα έχετε προσέξει ότι το ÷corsa8 δεν πουλάει, ακριβώς επειδή η σύγκριση του με το θερμικό μοντέλο δεν του αφήνει περιθώρια. Γενικά πωλούνται πιο πολύ αποκλειστικά ηλεκτρικά οχήματα για να αποφεύγει ο αγοραστής αυτη την σύγκριση τιμής προς απόδοση. Και βέβαια, πρώτη σε πωλήσεις η Tesla για τους λόγους του..."πακέτου", διόλου τυχαίο.
-
Ρε σεις, απ' την εφαρμογή ντελίβερυ εταιρείας κινητής, έχω πιει δωρεάν καφέ τουλάχιστον 12 φορές επί δύο καφέδες, βαριόμουν να παραγγείλω και στα υπόλοιπα καρτοκινητά που έχουμε, άλλες φορές ταξίδευα ή πήγαινα σε καφετέρια, θα έπινα αρκετές παραπάνω. Και κάθε φορά είχαμε και δώρο ντάτα στο κινητό για κανά δυο μέρες ως μια βδομάδα.
Είναι ακριβές να λέω πως αν γίνεις συνδρομητής της εταιρείας, θα πίνεις καφέ τζάμπα;Αυτή τη στιγμή που υπάρχουν ελάχιστα ηλεκτρικά, γίνονται διάφορα προμόσιον, από τζάμπα φόρτιση παρκάρισμα και τέλη, μέχρι επιδότηση αγοράς πολλά χιλιάρικα. Ακριβώς για να ξεπεράσουν τους ενδοιασμούς που περιγράφουμε, οι υποψήφιοι αγοραστές.
-
Οποιος δεν συμφωνει με την χρήση ηλεκτρικού για τον ίδιο αυτή την στιγμή HATER?
πια ηλεκτρικα μωρέ απευθύνονται σε συγκεκριμένα πορτοφόλια μωρε, νομίζεις μονο εσύ μπορείς να πάρεις???? ελεος, αυτό νομίζεις είναι το πρόβλημα?
Η αυτονομια, ο τρόπος χρήσης και η έλλειψη επαρκης κάλυψης δικτύου (κυρίως αυτο) είναι που μας αποτρέπει, όχι τα χρήματα
ουτε haters ούτε τίποτα από αυτα που γράφεις.
-
Εντάξει ξέφυγε λίγο το θέμα ...
Πήγε στο αν μπορούν και ποιοι μπορούν και αν αυτοί που μπορούν θέλουν ...Η ουσία είναι ότι για κύριο αμάξι , αν δεν είσαι σε σταθερή διαδρομή σπίτι-γραφείο και να έχεις φορτιστή , είτε στο ένα είτε στο άλλο , το ηλεκτρικό δεν κάνει.
Για δεύτερο αμάξι πόλης μπορεί να κάνει , αν έχεις φορτιστή στο σπίτι.
Αν είσαι επαγγελματίας που οι δουλειές σου σε τραβάνε σε διάφορες μέρες και ώρες , τότε σαν το ντιζελάκι δεν υπάρχει τίποτα...
-
Σαν σκέψη......παω στο χ,ψ χωριό με διαμονή σε ξενώνα ή συγγενικό πρόσωπο. Θα πρέπει να τους χρεώσω τις φορτίσεις μου;;;θα πρέπει πριν πάω στη βάση μου να έχω βρει που έχει κοντινούς φορτιστές;;;
Τα λέμε σε 5-10 χρόνια λοιπόν,εάν και εφόσον.... -
Κάπου/κάπου θα παίρνω μέρος στο θέμα αυτό γιατί προσπαθώ να μάθω τι ισχύει με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Καταρρακτώδης βροχή, ποτάμι τα νερά, και μέσα στο ποτάμι καλώδιο ρεύματος που καταλήγει σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Το καλώδιο περνούσε πάνω από πεζοδρόμιο που περπατούν άνθρωποι και φυσικά το καλώδιο κάτω από τα νερά. Το καλώδιο το πατούσαν καροτσάκια, άνθρωποι που περπατούσαν και δεν το πρόσεχαν, πέρασε και ένας με μηχανή από πάνω του.
Επιτρέπεται μία τέτοια φόρτιση;
-
@cirus said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Οποιος δεν συμφωνει με την χρήση ηλεκτρικού για τον ίδιο αυτή την στιγμή HATER?
πια ηλεκτρικα μωρέ απευθύνονται σε συγκεκριμένα πορτοφόλια μωρε, νομίζεις μονο εσύ μπορείς να πάρεις???? ελεος, αυτό νομίζεις είναι το πρόβλημα?
Η αυτονομια, ο τρόπος χρήσης και η έλλειψη επαρκης κάλυψης δικτύου (κυρίως αυτο) είναι που μας αποτρέπει, όχι τα χρήματα
ουτε haters ούτε τίποτα από αυτα που γράφεις.
Νομιζω εγραψα ξεκαθαρα οτι δεν υπαρχει θεμα με την οποια κριτικη. Οταν ειναι εμμονικη γιατι απο πισω κρυβει αλλα "παθη", τοτε ναι ειναι hate.
Μωρε, αυτο που εγραψα για τα πορτοφολια δεν ειναι δικη μου αποψη. Το εχουν γραψει 2-3 haters εδω μεσα. Με εκεινους να τα βαλεις καλυτερα. Ισως δεν εχεις εντοπισει αυτα που εχουν γραψει αλλοι χρηστες, στους οποιους κ απευθυνομαι και για αυτο "θιχτηκες".
Πρωτος πρωτος εγω εχω γραψει τα αρνητικα ενος ηλεκτροκινητου στην παρουσα φαση...
@storm said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Κάπου/κάπου θα παίρνω μέρος στο θέμα αυτό γιατί προσπαθώ να μάθω τι ισχύει με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Καταρρακτώδης βροχή, ποτάμι τα νερά, και μέσα στο ποτάμι καλώδιο ρεύματος που καταλήγει σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Το καλώδιο περνούσε πάνω από πεζοδρόμιο που περπατούν άνθρωποι και φυσικά το καλώδιο κάτω από τα νερά. Το καλώδιο το πατούσαν καροτσάκια, άνθρωποι που περπατούσαν και δεν το πρόσεχαν, πέρασε και ένας με μηχανή από πάνω του.
Επιτρέπεται μία τέτοια φόρτιση;
Εννοειται δεν επιτρεπεται να τραβας καλωδια εκει που περπαταει ο κοσμος. Ανεξαρτητα βροχης, κινδυνου ρευματος κτλπ. Ξεκαθαρα λαθος τροπος φορτισης.
-
Το να βγάζει μέχρι και ταξικό μίσος το θέμα 'ηλεκτρικό αυτοκίνητο΄ δεν με εκπλήσσει.
Σε αυτή τη χώρα τα πάντα μπορούν να βγάλουν μίσος, ειδικά μετά από 10-12 χρόνια κρίσης και απανωτής σφαλιάρας από πολιτικούς απ'τα lidl.
Έχω δει και διαβάσει κόσμο να πλακώνεται με χαρακτηρισμούς εμφυλίου ακόμη και για ταινίες όπως τα 'παράσιτα' και την 'τέλεια ομορφιά' του Σορεντίνο.
Anyway...Αμιγώς ηλεκτρικό δεν έχω οδηγήσει, μόνο δυνατό phev (E300e) και διαπίστωσα κι εγώ τα θετικά της ηλεκτρικής κίνησης έστω για 30-40 χλμ κάθε μέρα. Επίσης, μπορούσα χωρίς προσπάθεια να δω μια διαχείριση ενέργειας 80-20 (ρεύμα-βενζίνη) σε αστική-περιαστική-ταξίδι.
Και γλιτώνεις από range anxiety.Το πλήρως ηλεκτρικό όμως με προβληματίζει για μια σειρά από λόγους.
Τιμή, φόρτιση εάν δεν έχεις γκαράζ, αυτονομία και προγραμματισμός ταξιδιού κτλ, όπως ξέρουμε όλοι.
Αλλά επίσης, σαν πολίτης αυτού του κόσμου και σαν καταναλωτής νιώθω κάπως περίεργα με τον τρόπο που μου φορτώνουν στο σβέρκο αυτό το απόλυτο ηλεκτρικό μέλλον. Και προσπαθώ να δω το θέμα σφαιρικά, ασχέτως αν εγώ μπορώ ή δεν μπορώ να σκάσω 60 για τέσλα, εάν έχω γκαράζ ή όχι, κτλ.Με κινητικότητα-θέρμανση να πηγαίνουν αποκλειστικά προς τον εξηλεκτρισμό στο προσεχές μέλλον, περίμενα ότι το ρεύμα δεν θα παρέμενε φθηνό (όσο φθηνό μπορούσες να το πεις τέλος πάντων...) αλλά δεν περίμενα τριπλασιασμό στο μισό πλανήτη που λέει ο λόγος από φέτος κιόλας.
Πιστεύω πως αυτό δυστυχώς θα έχει και συνέχεια και ότι πολύ σύντομα το να φορτίσεις το ηλεκτρικό σου αυτοκίνητο στο γκαράζ σου ακόμη και με νυχτερινό ρεύμα θα κοστίζει όσο ένα φουλάρισμα με βενζίνη σε ένα σημερινό οικονομικό αυτοκίνητο. Έξω, σε δίκτυα τύπου ionity ακόμα χειρότερα.
Άρα το επιχείρημα της φθηνής μετακίνησης δεν βλέπω να υφίσταται για πολύ ακόμα.Από πλευράς πολιτείας καταλαβαίνω τη σύμπλευση με την στρατηγική των ανεπτυγμένων ευρωπαικών χωρών για την κατάργηση των πωλήσεων θερμικών αυτοκινήτων γύρω στο 2030-35, αλλά Νορβηγία ή Γαλλία δεν είμαστε. Κάτι πρέπει να γίνει για την κλιματική αλλαγή, την εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα κτλ, ok σύμφωνοι, αλλά τέτοιες αποφάσεις σε μια χώρα που πέρασε την τελευταία δεκαετία όπως εμείς απαιτούν μια ειδική σκέψη και διαχείριση ακριβώς για να μην έχουμε πολίτες δύο ή τριών ταχυτήτων και ταξικούς διαχωρισμούς. Αντίθετα βλέπω προτάσεις-λαγούς, που κάποια στιγμή θα γίνουν πραγματικότητα, όπως την κίνηση στον δακτύλιο μόνο ηλεκτρικών (κέντρο Αθήνας με χαλαρή κίνηση, ησυχία και χλιδή και έξω απ'τον δακτύλιο welcome to cairo...) και κατακόρυφη αύξηση τιμών καυσίμου και φόρων για τους φουκαράδες που θα παραμείνουν με θερμικά (οικολογικά αντικίνητρα θα τα ονομάσουν...).
Από πλευράς αυτοκινητοβιομηχανίας πάλι νιώθω κάπως κορόιδο. Ξέρουμε όλοι πως θα πούλαγαν και τη μάνα τους για να είναι premium κατασκευαστές και να έχουν υψηλό κέρδος ανά αυτοκίνητο και από το πουθενά ανακάλυψαν το ιερό δισκοπότηρο καθώς μου (μας) ζητούν 40-45 χιλ για ένα ηλεκτρικό skoda και προσεχώς 20-25 χιλ για ένα ηλεκτρικό dacia πόλης σαν να είναι κάτι φυσιολογικό. E σόρυ, για μένα δεν είναι.
Καλά, για τους ήδη premium κατασκευαστές να μην μιλήσω...
Το πλάνο λέει ήδη πώληση του αυτοκινήτου full extra αλλά με κλειδωμένα τα πιο πολλά μπλιμπλίκια με ξεκλειδώματα και αναβαθμίσεις 'εξ αέρος'.
Θέλεις 10 αντί για τα τα 4 βασικά ηχεία; στα ξεκλειδώνουμε με 600€ το χρόνο.
Θέλεις τετρακίνηση το χειμώνα για τα χιόνια ή το καλοκαίρι για το νησί; 800€ το τρίμηνο.
Τετραδιεύθυνση για ευκολία στην πόλη; 900€ το 6μηνο και 3 μήνες δώρο...
Λένε όλοι πως οι τιμές των σέρβις θα είναι πιο φθηνές λόγω απουσίας κλασσικών μηχανικών μερών, καταπόνησης φρένων κτλ. Ναι, σίγουρα.Μάλιστα όλος αυτός ο εξηλεκτρισμός είναι τόσο φρέσκος και πολιτικά ορθός που περνάμε λίγο στο ντούκου την πολιτική των κατασκευαστών για τις μπαταρίες.
Εντάξει, εάν είσαι φραγκάτος (ωπ, νάτος πάλι ο ταξικός διαχωρισμός...) και αλλάζεις αυτοκίνητο κάθε 2-3 χρόνια, ή οδηγείς εταιρικό δε σε πολυενδιαφέρει, αλλά αν το κρατήσεις για 7, 8 ή 10 χρόνια τι γίνεται; Όταν η αυτονομία σου από 300 χλμ πέσει στα 200 ή στα 150 και η εγγύηση σου έχει κουνήσει μαντήλι, τι κάνεις;
-Αλλάζεις μπαταρία; Αν σε υβριδικό toyota η μπαταρία κοστίζει 3-4 χιλιάρικα και σε υβριδικό honda jazz 7-8 χιλιάρικα (με κάθε επιφύλαξη, νομίζω εδώ στο φόρουμ έχω δει αυτές τις τιμές) σε πλήρως ηλεκτρικό, πόσο κάνουν;
-Το πουλάς; Με τι απαξίωση;
Και αν είσαι από αυτούς που θέλουν σε λίγα χρόνια να αγοράσουν μεταχειρισμένο ηλεκτρικό, δεύτερο ή τρίτο χέρι, τι κάνεις; Αγοράζεις αυτοκίνητο με 100 χλμ αυτονομία;Μάλλον σε λίγα χρόνια θα υπάρχουν λύσεις σε πολλά από αυτά τα ερωτήματα.
Μπορεί να συγχωνευτούν η tesla και η vw και να μας πουλάνε universal μπαταρίες για σπίτι-αυτοκίνητο με αντίτιμο λίγες χιλιάδες δολάρια και ένα μέρος από τον εγκέφαλό μας (χαχαχα καθόλου απίθανο...)Δεν θέλω να ακούγομαι γερο-μπισμπίκης και οπισθοδρομικός.
Απλά μέσω της αυτοκίνησης προσπαθώ να διαβάσω-ερμηνεύσω τα διάφορα πολύπλοκα γύρω μου σε θέματα τεχνολογίας, πολιτικής και καθημερινής ζωής, γιατί όταν σχεδιάζει το μέλλον σου ο elon musk πρέπει να οργανωθείς κι εσύ, να κρατήσεις και καμιά πισινή (χαχα).
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης