-
@nickthetrib said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
@ntinaras said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
@red_monster said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
@ntinaras said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Δεν νομίζω να έδωσε κανείς 50 k για οικονομία ή για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ! Τα έδωσε για να πάρει ένα πολύ καλύτερο Οδηγικά αυτοκίνητο αυτοκίνητο σε επιδόσεις και ησυχία ταξιδιού με μόνο σοβαρό ντισαβανταζ το μπέρδεμα στον πιο τακτικό ανεφοδιασμό. Είναι αυτό αποτρεπτικό ; Δεν το αγοράζεις !
Τα φωτοβολταϊκά τα θεωρώ μέτριο κακή επένδυση προσωπικά δεν θα τα σκεφτόμουν
Εγώ πήρα ηλεκτρικό γιατί έτσι κι αλλιώς ήθελα να πάρω αμάξι παρόμοιας τιμής και κατηγορίας.
Βασικά, με 20 που έδωσα για dolphin, δεν έπαιρνα ούτε yaris hybrid με πλαστικά τάσια.
Και μερικοί λένε με τη boomerολογική τους, πως θα έπρεπε να τα έχω κρατήσει στη τράπεζα να μου τα φάει ο πληθωρισμός.Αν πήρες αυτοκίνητο εναντι επένδυσης, δεν έπραξες σωστά, κανένα ιχ δεν είναι επένδυση !
Δε πήρα αυτοκίνητο αντί επένδυσης, πήρα αυτοκίνητο γιατί έπρεπε να πάρω.
Η "επένδυση" είναι ότι πήρα ev, και μέχρι στιγμής γλιτώνω λεφτά.Το να "γλιτώνεις" λεφτά, 100€ το μήνα αντί για 150€, πάλι δεν είναι επένδυση!!!
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι "επένδυση" είναι βάζω λεφτά για να βγάλω περισσότερα!!!
Η αγορά καταναλωτικών αγαθών δεν μπορεί σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση να θεωρηθεί επένδυση.Η αγορά ηλεκτρικού σήμερα είναι κάτι αντίστοιχο με την αγορά υβριδικού πριν 20 χρόνια! Μικρότερο κόστος χρήσης!
Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες (χώροι-χρόνοι φόρτισης, αυτονομία κλπ) αλλά μένω μόνο στο κόστος χρήσης γιατί θέλω μόνο να ξεκαθαρίσω τα περί "επένδυσης".
Θα μπορούσες όμως τα 100 - 150 ευρώ να τα επενδύσεις.. Μαζί με τέλη, λιγότερα σέρβις ίσως στο τέλος το κέρδος είναι αρκετά μεγαλύτερο...
-
Τέσλα και λοιπά ηλεκτρικά μεταχειρισμένα οι μαντραδες έχουν αρχίσει να φορτώνουν? Μόλις συμβεί αυτό και οι τιμές των ανταλλακτικών παλεύονται θα είναι το σημείο καμπής για εμένα που ζω επαρχία και φάγαμε ένα σωρό λούκι να μπούμε net metering, έχοντας ένα ηλεκτρικό στο μυαλό. Η θέρμανση ανά πάσα στιγμή μπορεί να πεταχτεί στο φυσικό αέριο που ήδη υπάρχει με συμπύκνωση και επιδαπέδια οπότε αρκετός χώρος για ηλεκτρικό-φορτιση.
Αντίστοιχα αν υπήρχαν μεταχειρισμένα ανταλλακτικά για ινβερτερ κτλ. Τα phev με 25kwh μπαταρία ίσως είναι πιο γαμάτα ακόμη. -
@criuser said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Επίσης προϋποθέτει να έχεις θέση στάθμευσης, να αγοράσεις φορτιστή και να τον συνδέσεις όπως λέει ο ΔΕΔΔΗΕ, κόστος τουλάχιστον 2500-3000 όπως έμαθα ΕΠΙΣΗΜΩΣ από ειδικό για την περίπτωση των πολυκατοικιών που δεν έχουν πρόσβαση στην θέση και χρειάζεται μετατροπή από το ρολόι που συνήθως είναι στην πιλοτή, σε πίνακα σε κλειστό ιδιωτικό χώρο, επιστροφή στο ρολόι, άλλο πίνακα που να κλειδώνει για τις εκεί συνδέσεις, διπλά πιστοποιητικά και βέβαια τα καλώδια στους κοινόχρηστους χώρους να είναι προστατευμένα.
Αν έχεις πρίζα στο χώρο στάθμευσης, παίρνεις έναν φορητό φορτιστή και τελειώνει το θέμα.
Ούτε εγκαταστάσεις, ούτε πιστοποιήσεις, ούτε τίποτα.
Αρκεί η ασφάλεια στην οποία είναι ασφαλισμένη η πρίζα να σηκώνει τα αμπέρ που θα τραβήξει ο φορτιστής. -
Δεν νομίζω να έδωσε κανείς 50 k για οικονομία ή για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ! Τα έδωσε για να πάρει ένα πολύ καλύτερο Οδηγικά αυτοκίνητο αυτοκίνητο σε επιδόσεις και ησυχία ταξιδιού με μόνο σοβαρό ντισαβανταζ το μπέρδεμα στον πιο τακτικό ανεφοδιασμό. Είναι αυτό αποτρεπτικό ; Δεν το αγοράζεις !
Αυτό που εσύ δεν το νομίζεις, αναφερόταν εδώ εποχές 2019-2021 όταν είχαν πρωτοέρθει τα Model 3 στην Ελλάδα σαν κάποια από τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών μαζί με τα άλλα που αναφέρεις.
Έχεις 300-400-500 άλογα και 0-100 σε 3,4,5 δευτερόλεπτα ενώ ταυτόχρονα δίνεις μόλις 3-4 €/100 km όταν αντίστοιχα θερμικά είναι στα 8-10 (δεν θυμάμαι νούμερα) και δεν ρυπαίνεις τον αέρα.
...
Το να "γλιτώνεις" λεφτά, 100€ το μήνα αντί για 150€, πάλι δεν είναι επένδυση!!!
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι "επένδυση" είναι βάζω λεφτά για να βγάλω περισσότερα!!!
Η αγορά καταναλωτικών αγαθών δεν μπορεί σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση να θεωρηθεί επένδυση.Η αγορά ηλεκτρικού σήμερα είναι κάτι αντίστοιχο με την αγορά υβριδικού πριν 20 χρόνια! Μικρότερο κόστος χρήσης!
Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες (χώροι-χρόνοι φόρτισης, αυτονομία κλπ) αλλά μένω μόνο στο κόστος χρήσης γιατί θέλω μόνο να ξεκαθαρίσω τα περί "επένδυσης".
Με την άμεση έννοια της επένδυσης δεν είναι, αλλά τα 50-100-150 € που σου μένουν στην άκρη τον μήνα τα ρίχνεις σε αμοιβαία κεφάλαια, ETF κ.τ.λ.
-
Σίγουρα δε δίνεις 50Κ ΜΟΝΟ για το περιβάλλον, αλλά τα δίνεις ΚΑΙ για αυτό.
-
@super-t said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Αυτό που εσύ δεν το νομίζεις, αναφερόταν εδώ εποχές 2019-2021 όταν είχαν πρωτοέρθει τα Model 3 στην Ελλάδα σαν κάποια από τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών μαζί με τα άλλα που αναφέρεις.
Έχεις 300-400-500 άλογα και 0-100 σε 3,4,5 δευτερόλεπτα ενώ ταυτόχρονα δίνεις μόλις 3-4 €/100 km όταν αντίστοιχα θερμικά είναι στα 8-10 (δεν θυμάμαι νούμερα) και δεν ρυπαίνεις τον αέρα.
...
Το να "γλιτώνεις" λεφτά, 100€ το μήνα αντί για 150€, πάλι δεν είναι επένδυση!!!
Με την άμεση έννοια της επένδυσης δεν είναι, αλλά τα 50-100-150 € που σου μένουν στην άκρη τον μήνα τα ρίχνεις σε αμοιβαία κεφάλαια, ETF κ.τ.λ.
Το από πού θα βρεθούν τα λεφτά για την όποια άλλη επένδυση σκοπεύει να κάνει κάποιος, είναι άσχετο με το θέμα του νήματος!
Μπορεί να βρεθούν και επειδή έκοψε κάποιος το τσιγάρο! -
@bekiaris said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Επίσης η ΜΗΔΕΝΙΚΗ μεταπώληση των ηλεκτρικών, όπως μαθαίνω από συζήτηση με έμπορο που είναι 25 χρόνια στον χώρο, λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργούν στους έτσι και αλλιώς πιεσμένους αγοράστές των μτχ, ουσιαστικά δίνει στήριξη στις τιμές των θερμικών μτχ και ιδιαίτερα των ντίζελ που είναι λίγα και σπάνια.
καλά τα λες, οπότε πες στον έμπορο να μου βρει μεταχειρισμένο Tesla που θέλω σε καλή κατάσταση και με λίγα χιλιόμετρα, και αν το βρει τόσο φθηνά οπως λέει θα του δώσω και ένα χιλιάρικο στο χέρι δικό του.
Δεν ασχολούνται με ηλεκτρικά καθόλου. Δεν παίρνει ρίσκο να του μείνει.
Πουλάει δικά μας και εισαγωγής θερμικά και βγάζει καλό μεροκάματο. Γιατί να μπει σε διαδικασίες ?
-
Πουλάει δικά μας και εισαγωγής θερμικά και βγάζει καλό μεροκάματο. Γιατί να μπει σε διαδικασίες ?
αυτή ειναι η μισή αλήθεια, πωλήσεις στα ηλεκτρικά γίνονται, το ότι η αγορά ειναι στρεβλή το δέχομαι επίσης, αλλά να μην λέμε οτι πουλιούνται και τζάμπα, γιατί εγώ απο το λίγο που έχω ψάξει, δεν έχω δει κανένα τζάμπα, τουλάχιστον στην Ελλάδα που η αγορά ειναι μικρή και συγκεκριμένη. θεωρώ οτι το κυριότερο πρόβλημα προέρχεται απο την ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας, το μοντέλο που πήρε κάποιος πριν δύο χρόνια, πλέον ως "τεχνολογία" δεν μετράει ιδιαίτερα, κοινώς ή θα το παντρευτεί ή θα το πουλήσει σε χαμηλή τιμή. Το παράδοξο ειναι, οτι χαμηλές τιμές δεν βλέπω ιδιαίτερα να υπάρχουν, όλοι προσπαθούν να τα πουλήσουν με ελάχιστη πτώση τιμής (βάζω και την επιδότηση μέσα) οπότε προσωπικά δεν θεωρώ οτι υπάρχουν ιδιαίτερες ευκαιρίες στην Ελλάδα αυτή την στιγμή στην αγορά των μεταχειρισμένων.
-
@katafractos17 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Επίσης προϋποθέτει να έχεις θέση στάθμευσης, να αγοράσεις φορτιστή και να τον συνδέσεις όπως λέει ο ΔΕΔΔΗΕ, κόστος τουλάχιστον 2500-3000 όπως έμαθα ΕΠΙΣΗΜΩΣ από ειδικό για την περίπτωση των πολυκατοικιών που δεν έχουν πρόσβαση στην θέση και χρειάζεται μετατροπή από το ρολόι που συνήθως είναι στην πιλοτή, σε πίνακα σε κλειστό ιδιωτικό χώρο, επιστροφή στο ρολόι, άλλο πίνακα που να κλειδώνει για τις εκεί συνδέσεις, διπλά πιστοποιητικά και βέβαια τα καλώδια στους κοινόχρηστους χώρους να είναι προστατευμένα.
Αν έχεις πρίζα στο χώρο στάθμευσης, παίρνεις έναν φορητό φορτιστή και τελειώνει το θέμα.
Αρκεί η ασφάλεια στην οποία είναι ασφαλισμένη η πρίζα να σηκώνει τα αμπέρ που θα τραβήξει ο φορτιστής.Στους χώρους στάθμευσης και στις αποθήκες επειδή παίρνουν από κοινόχρηστα διαχρονικά δεν βάζεις σχεδόν καθόλου πρίζες και όσες βάζεις είναι χαμηλής ισχύος για να μην βάζουν μέσα καταψύκτες και άλλα πράγματα, που έχει συμβεί να πάρουν φωτιά, ή να τα κάνουν εργαστήρια με τρυπάνια, σέγες κλπ και ξεσηκώνουν τον κόσμο και είναι εστία διαφωνιών και προστριβών στην πολυκατοικία.
Αρα αυτά δεν παίζουν.
Επίσης δεν υπάρχουν μόνο τα κλειστά πάρκινγκ
Υπάρχουν σε πιλοτές και ακάλυπτους οπότε εκεί πως θα βάλεις τον φορητό και θα τον ξαναβρείς ?
-
@bekiaris said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
αυτή ειναι η μισή αλήθεια, πωλήσεις στα ηλεκτρικά γίνονται, το ότι η αγορά ειναι στρεβλή το δέχομαι επίσης, αλλά να μην λέμε οτι πουλιούνται και τζάμπα, γιατί εγώ απο το λίγο που έχω ψάξει, δεν έχω δει κανένα τζάμπα, τουλάχιστον στην Ελλάδα που η αγορά ειναι μικρή και συγκεκριμένη. θεωρώ οτι το κυριότερο πρόβλημα προέρχεται απο την ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας, το μοντέλο που πήρε κάποιος πριν δύο χρόνια, πλέον ως "τεχνολογία" δεν μετράει ιδιαίτερα, κοινώς ή θα το παντρευτεί ή θα το πουλήσει σε χαμηλή τιμή. Το παράδοξο ειναι, οτι χαμηλές τιμές δεν βλέπω ιδιαίτερα να υπάρχουν, όλοι προσπαθούν να τα πουλήσουν με ελάχιστη πτώση τιμής (βάζω και την επιδότηση μέσα) οπότε προσωπικά δεν θεωρώ οτι υπάρχουν ιδιαίτερες ευκαιρίες στην Ελλάδα αυτή την στιγμή στην αγορά των μεταχειρισμένων.
Για αυτό δεν μας ενδιαφέρει πόσο ΝΟΜΙΖΟΥΝ ότι θα πουλήσουν οι πωλητές, αλλά σε τι ποσά αγοράζουν οι αγοραστές.
Για τους εμπόρους όμως το ρίσκο αυτό είναι κάτι που μόνο αν καλύπτεται από μεγάλο πιθανό κέρδος θα δέχονταν να το αναλάβουν.
-
Για αυτό δεν μας ενδιαφέρει πόσο ΝΟΜΙΖΟΥΝ ότι θα πουλήσουν οι πωλητές, αλλά σε τι ποσά αγοράζουν οι αγοραστές.
Για τους εμπόρους όμως το ρίσκο αυτό είναι κάτι που μόνο αν καλύπτεται από μεγάλο πιθανό κέρδος θα δέχονταν να το αναλάβουν.
πολύ σωστό ειναι αυτό που λες, συμφωνώ απόλυτα, αλλά στην μπανανία της Ελλάδας που κάποιοι ονειροπαρμένοι πιστεύουν οτι πήραν το μπαταριοκίνητο, πήραν και την επιδότηση, και θα πουλήσουν στα χρήματα κόστους, δεν μπορείς εύκολα να βάλεις μυαλό...και θα επιμείνουν πολλούς μήνες μέχρι να αλλάξουν άποψη ή πιο πιθανόν να το κρατήσουν οριστικά για περισσότερα χρόνια. η αγορά ειναι μικρή, οι αγοροπωλησιες περιορισμένες, οπότε θεωρώ οτι ειναι δύσκολο να βγει συμπεράσμα. Ως προς τους μαντράδες, που προσωπικά λίγους θεωρώ επαγγελματίες, μην αποκλείεις απλά να μην ακουμπούν ακόμα γιατί δεν ξέρουν, και οχι απο φόβο μην τους μείνει.
-
Να δεις πόσους ονειροπαρμένους ξέρω που θέλουν να πουλήσουν σπίτια χρέπια σε τιμή βίλας.
-
Να δεις πόσους ονειροπαρμένους ξέρω που θέλουν να πουλήσουν σπίτια χρέπια σε τιμή βίλας.
α μπράβο, επειδή κοιτάζω συνέχεια ακίνητα στην περιοχή μου (Νέα ΦΙλαδέλφεια), κάποιοι εξυπνάκηδες πουλάνε σπίτια του 80 στα 2.500 χιλιάρικα (σε μια μεσοαστική περιοχή, χωρίς πάρκινγκ) το τετραγωνικό...και σου λέει και άμα κάτσει? δυστυχώς αυτή ειναι η λογική του Έλληνα πωλητή για αυτό σου λέω, η θεωρία του φθηνού μεταχειρισμένου ηλεκτρικού απέχει πολύ στην πράξη. Μόνο αμα βρεθεί κάποιος συνειδητοποιημενος που γνωρίζει ακριβώς τι αγόρασε και πως μεταβάλλεται η αγορά (ελάχιστο ποσοστό στα ηλεκτρικά) και θέλει να το διώξει για να μην έχει άλλη χασούρα ή κάποιος που έχει ανάγκη από χρήματα.
-
Δεν μας λέει όμως κάτι αυτό, ειδικά αν είσαι επαγγελματίας.
Για παράδειγμα οι μεσίτες που ελάχιστοι είναι επαγγελματίες, παίρνουν τέτοια σπίτια και ταλαιπωρούν κόσμο και εκτίθενται σε υποψήφιους αγοραστές.
Για αυτό ο σωστός επαγγελματίας δεν αναλαμβάνει τζάμπα ρίσκα.
Πως μέχρι τώρα πήγαινες να δώσεις δίλιτρο σε έμπορο και γέλαγε. Ετσι γίνεται και με τα ηλεκτρικά.
Φίλος έχει προσεγμένο τζιελσι πετρέλαιο και προσπαθεί να το δώσει 1,5 χρόνο. Η τιμή του για πώληση μετρητά αφού είναι ιδιώτης είναι 30 % κάτω από εκεί που ξεκίνησε και 15 % κάτω από εκεί που είναι τώρα και θα πέφτει. Αφού του είπα να το κρατήσει γιατί χάνει λιγότερα τώρα με τα χαμηλά τεκμήρια και φόρο πολυτελείας.
-
Αν και προσωπικά, με τα τωρινά δεδομένα δεν θα μπορούσα να με φανταστώ με BEV (δεν έχω καν ανοικτή θέση στάθμευσης, αν και πληρώνοντας μπορώ να δημιουργήσω), υπάρχουν ζητήματα που με κάνουν δύσπιστο στο αν αξίζει μια τέτοια αγορά. Προφανώς και το κυριότερο είναι το άγχος στη μετακίνηση (σημεία φόρτισης σε ταξίδια, προγραμματισμός, καράβια κλπ). Ένα δεύτερο, είναι η αρκετά αλμυρή τιμή, που ακόμη και με κάποιο πρόγραμμα επιδότησης δεν είναι ευκαταφρόνητη (ενώ πρέπει να έχεις όλο το ποσό και μετά να περιμένεις την επιδότηση αν πληρώνεις ντουκου). Επιπρόσθετα , σε περίπτωση σύγκρουσης, είναι πολύ δυσκολότερη η επισκευή κλπ (ειδικά με μπαταρίες ενσωματωμένες στο πλαίσιο). Ένα τελευταίο,είναι αυτό που έχω ακούσει από αρκετούς σχετικά με την επίδραση που έχει στο σώμα μας η λειτουργία του ηλεκτροκινητήρα (υποτίθεται δεν υπάρχει επαρκής μόνωση για τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία). Για το τελευταίο, θα ήθελα τη γνώμη κάποιου πιο καταρτισμένου για το αν είναι παπάτζα ή όχι. Υποτίθεται ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που παράγονται είναι ασφαλή για το σώμα μας, αλλά πόσες φορές τα όρια που τίθενται, τελικά αποδεικνύονται χαμηλά;
Υ.γ Αυτοί που υποτίθεται αγοράζουν ηλεκτρικά για το περιβάλλον, είναι το λιγότερο φαιδροί... Από όσο γνωρίζω, δεν φυτρώνουν μπαταριόδεντρα, ούτε το ρεύμα παράγεται από τους κεραυνούς του Δία...
-
Οντως είναι φαιδροί, ειδικά αν μας ενδιαφέρει το περιβάλλον από μπαταρίες και αυτοκίνητα που παράγονται στην Κίνα, στον μεγαλύτερο ρυπαντή του περιβάλλοντος.
-
Οντως είναι φαιδροί, ειδικά αν μας ενδιαφέρει το περιβάλλον από μπαταρίες και αυτοκίνητα που παράγονται στην Κίνα, στον μεγαλύτερο ρυπαντή του περιβάλλοντος.
Το ζήτημα δεν είναι η Κίνα ή η Γουαδελούπη... Το ζήτημα είναι ότι νομίζουμε ότι κάνουμε καλό στο περιβάλλον, αρκεί να μη μπορούμε να δούμε τη καταστροφή που συμβαίνει σε κάποιο μακρινό μέρος... Η υποκρισία στα καλύτερα της...
-
Εγώ πάλι θεωρώ ότι είναι φαιδροί όσοι αποκαλούν τους άλλους φαιδρούς, επειδή δεν συμφωνούν με τις φαντασιώσεις τους.
-
@dimsabas said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Εγώ πάλι θεωρώ ότι είναι φαιδροί όσοι αποκαλούν τους άλλους φαιδρούς, επειδή δεν συμφωνούν με τις φαντασιώσεις τους.
Δεν είναι φαντασιώσεις. Είναι δεδομένα. Καλή η αστική ευγένεια, αλλά δεν θα γράφουμε ότι τα ηλεκτρικά σώζουν το περιβάλλον επειδή κάποιοι θέλουν να πιστεύουν ότι κάνουν καλό.
-
@katafractos17 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Αρκεί η ασφάλεια στην οποία είναι ασφαλισμένη η πρίζα να σηκώνει τα αμπέρ που θα τραβήξει ο φορτιστής.Στους χώρους στάθμευσης και στις αποθήκες επειδή παίρνουν από κοινόχρηστα διαχρονικά δεν βάζεις σχεδόν καθόλου πρίζες και όσες βάζεις είναι χαμηλής ισχύος για να μην βάζουν μέσα καταψύκτες και άλλα πράγματα, που έχει συμβεί να πάρουν φωτιά, ή να τα κάνουν εργαστήρια με τρυπάνια, σέγες κλπ και ξεσηκώνουν τον κόσμο και είναι εστία διαφωνιών και προστριβών στην πολυκατοικία.
Αρα αυτά δεν παίζουν.
Επίσης δεν υπάρχουν μόνο τα κλειστά πάρκινγκ
Υπάρχουν σε πιλοτές και ακάλυπτους οπότε εκεί πως θα βάλεις τον φορητό και θα τον ξαναβρείς ?
Εμείς στην πολυκατοικία το αλλάξαμε από κοινόχρηστο και περάσαμε στις αποθήκες και στα κλειστά πάρκινγκ ρεύμα από το ρολόι του καθενός.
Με πίνακα, κανονικά μέσα στην αποθήκη.
Οπότε σε εμάς μια χαρά παίζουν αυτά.
Στη πυλωτή δε βάζεις φορητό φορτιστή εννοείται, αλλά εκτός αυτού δεν υπάρχουν και πρίζες στις πυλωτές.
Εκεί θα κάνεις εγκατάσταση κανονικά.
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης