-
H Toyota ήταν η πιο συγκρατημένη με τα ηλεκτρικά. Και τώρα, ακόμα και αυτή, αναγκάζεται να αναθεωρήσει προς τα κάτω τα νούμερά της. Η Toyota φέρεται να αποφάσισε να μειώσει τους στόχους παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων κατά 33%, αντανακλώντας τις προκλήσεις στην παγκόσμια αγορά EV. Αρχικά, η αυτοκινητοβιομηχανία στόχευε στην παραγωγή 1,5 εκατομμυρίου ηλεκτρικών ετησίως μέχρι το 2026, αλλά ο αριθμός αυτός έχει πλέον προσαρμοστεί σε περίπου 1 εκατομμύριο. Το 2025, η Toyota αναμένει να κατασκευάσει περίπου 400.000 ηλεκτρικά, μια σημαντική μείωση από τις προηγούμενες προβλέψεις της. Παρά τη μείωση αυτή, η Toyota συνεχίζει να προωθεί την επέκταση της γκάμας των ηλεκτρικών της. Η εταιρεία σκοπεύει να παρουσιάσει νέα μοντέλα, συμπεριλαμβανομένων δύο SUV που θα κατασκευαστούν στα εργοστάσιά της στο Κεντάκι και την Ιντιάνα. Αυτή η στροφή έρχεται μετά την κριτική που δέχθηκε η Toyota για την αρχική εστίασή της σε υβριδικά αυτοκίνητα αντί για πλήρως ηλεκτρικά, μια στρατηγική που έκτοτε αποδείχθηκε αποτελεσματική όπως εξελίχθηκε η αγορά. Οι αναθεωρημένοι στόχοι παραγωγής αναδεικνύουν την ευρύτερη τάση της βιομηχανίας να επανεκτιμά τις στρατηγικές για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ως απάντηση στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς. Άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Volvo και η Ford, έχουν επίσης προσαρμόσει τα σχέδιά τους για τα EV, με τη Volvo να μειώνει τον στόχο της για την πλήρη ηλεκτροκίνηση μέχρι το 2030 και τη Ford να καθυστερεί την κυκλοφορία ορισμένων μοντέλων EV. Η Toyota παραμένει προσηλωμένη στους μακροπρόθεσμους στόχους της για τα ηλεκτρικά, εξακολουθώντας να στοχεύει στην παραγωγή 3,5 εκατομμυρίων EV ετησίως μέχρι το 2030. Ωστόσο, οι πρόσφατες προσαρμογές υποδεικνύουν μια πιο μετρημένη προσέγγιση στο ταχέως μεταβαλλόμενο τοπίο των ηλεκτρικών, με την Toyota να δείχνει άμεσα ανακλαστικά προσαρμογής, χωρίς πάντως να κλείνει εντελώς την πόρτα στα ηλεκτρικά.
-
Αυτό που ερμηνεύουμε τις τάσεις όλης της αγοράς από την αποτυχία των παραδοσιακών να ανταγωνιστούν Κινέζους και Τεσλα είναι cherry picking.
Ναι η Τογιότα δεν βλέπει να πουλάει ηλεκτρικά επειδή… πρακτικά είναι αστεία τα μοντέλα της. Δεν τα αγοράζουν ούτε τα στελέχη της. Το ίδιο περίπου και Stellantis, Ford, Volvo κλπ
Δεν μπορούν να προσφέρουν αυτό που πρέπει στην τιμή που πρέπει.Αντιθέτως Tesla, BYD, Nio κλπ αυξάνουν πωλήσεις και παραγωγή.
-
https://www.gocar.gr/news/feed/48040,7h_Synanthsh_Hlektrokinhshs_A8hnas_A8hna.html
θα ήθελα να βαλω link από το cartallk @dimsabas !!!
-
@cirus said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
https://www.gocar.gr/news/feed/48040,7h_Synanthsh_Hlektrokinhshs_A8hnas_A8hna.html
θα ήθελα να βαλω link από το cartallk @dimsabas !!!
Να σαι καλά ρε Μπιλ.
-
Εγώ το πάτησα!!!!
-
@nmsm2 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Η stella σταματά την παραγωγή του fiat 500e λόγω μειωμένης ζήτησης...αν συνεχιστεί η οπισθοδρόμηση των ευρωπαϊκών εταιρειών θα βλέπουμε στην αγορά μόνο κινέζικα ηλεκτρικα κ υβριδικά toyota.
Κριμα, μου αρεσε πολυ και σκεφτομουν να το παρω. Γιατι ηθελα ενα τοσο μικρο αμαξι.
Αλλα με τη τιμη του να ειναι οσο κανει το model 3, ε, οχι. -
@ntinaras said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Η stella σταματά την παραγωγή του fiat 500e λόγω μειωμένης ζήτησης...αν συνεχιστεί η οπισθοδρόμηση των ευρωπαϊκών εταιρειών θα βλέπουμε στην αγορά μόνο κινέζικα ηλεκτρικα κ υβριδικά toyota.
Κριμα, μου αρεσε πολυ και σκεφτομουν να το παρω. Γιατι ηθελα ενα τοσο μικρο αμαξι.
Αλλα με τη τιμη του να ειναι οσο κανει το model 3, ε, οχι.Πολλοι σκεφτηκαν το ιδιο με σενα. Εξαιρετικο αμαξακι πολης
αλλα με εξωφρενικη τιμη που παραπέμπει σε πολύ καλύτερο μεγαλο αμάξι
#mono Yudo
#ante kai dolfin -
@clockwork82 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Αυτό που ερμηνεύουμε τις τάσεις όλης της αγοράς από την αποτυχία των παραδοσιακών να ανταγωνιστούν Κινέζους και Τεσλα είναι cherry picking.
Ναι η Τογιότα δεν βλέπει να πουλάει ηλεκτρικά επειδή… πρακτικά είναι αστεία τα μοντέλα της. Δεν τα αγοράζουν ούτε τα στελέχη της. Το ίδιο περίπου και Stellantis, Ford, Volvo κλπ
Δεν μπορούν να προσφέρουν αυτό που πρέπει στην τιμή που πρέπει.Αντιθέτως Tesla, BYD, Nio κλπ αυξάνουν πωλήσεις και παραγωγή.
Δίκιο έχεις, αλλά όσο οι πελάτες προτιμούν να τους τα ακουμπάνε για υβριδικά και συμβατικά, δε βλέπουν το λόγο να σφάξουν τη γελαδα κι απλά την αρμεγουν. Πρώτη σε πωλήσεις Η τουοτα σχεδόν παγκοσμίως με τα υβριδικά. Μέχρι κι εγώ ενδιδω πλέον στην κορολα, αντί να πάω κατευθείαν σε μπαταριοκινητο...
Το ρεζουμέ είναι πως αυτά τα 2030 και 2035 που λέγανε, μπαρούφες μάλλον...
-
Αλλα με τη τιμη του να ειναι οσο κανει το model 3, ε, οχι.Στα 22 χιλιάρικα είχε πέσει η τιμή του τον Ιούλιο, με επιδότηση κι έξτρα έκπτωση της ελληνικής αντιπροσωπείας. Το πήρε κοπέλα συνάδελφος που ήθελε να πάρει Α1 βενζίνης και 208 υβριδικό. Αμφότερα ακριβότερα από την τιμή που θα της βγει αυτό. Ευτυχώς ήταν δεκτική σε συμβουλές και βγήκε κερδισμένη. Και κερδισμένο βγήκε και το περιβάλλον, γιατί κάνει κάμποσα χλμ καθημερινά και το προηγούμενο ήταν πετρέλαιο.
-
@piliourits said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
@clockwork82 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Δίκιο έχεις, αλλά όσο οι πελάτες προτιμούν να τους τα ακουμπάνε για υβριδικά και συμβατικά, δε βλέπουν το λόγο να σφάξουν τη γελαδα κι απλά την αρμεγουν. Πρώτη σε πωλήσεις Η τουοτα σχεδόν παγκοσμίως με τα υβριδικά. Μέχρι κι εγώ ενδιδω πλέον στην κορολα, αντί να πάω κατευθείαν σε μπαταριοκινητο...
Το ρεζουμέ είναι πως αυτά τα 2030 και 2035 που λέγανε, μπαρούφες μάλλον...
Προφανώς δεν θα φτάσουν στους αρχικούς τους στοχους, αφού είναι άχρηστοι κυριολεκτικά να παράξουν νέα τεχνολογία.
Το παίζουν safe πατώντας στην άγνοια του κόσμου και βγάζουν λεφτά πουλώντας τεχνολογία της προηγούμενης δεκαετίας με πανάκριβα σέρβις.Δεν πειράζει, θα αρμέξουν καμία δεκαετία ακόμα την αγελάδα το πολύ. Ήδη ο χρόνος μετρά αντίστροφα.
-
@dimsabas said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Αλλα με τη τιμη του να ειναι οσο κανει το model 3, ε, οχι.Στα 22 χιλιάρικα είχε πέσει η τιμή του τον Ιούλιο, με επιδότηση κι έξτρα έκπτωση της ελληνικής αντιπροσωπείας. Το πήρε κοπέλα συνάδελφος που ήθελε να πάρει Α1 βενζίνης και 208 υβριδικό. Αμφότερα ακριβότερα από την τιμή που θα της βγει αυτό. Ευτυχώς ήταν δεκτική σε συμβουλές και βγήκε κερδισμένη. Και κερδισμένο βγήκε και το περιβάλλον, γιατί κάνει κάμποσα χλμ καθημερινά και το προηγούμενο ήταν πετρέλαιο.
22 χιλιαρικα ειχε η πιο φτηνη εκδοση.
Εγω κοιταζα την 3+1 και la prima, που εχει αρχικη τιμη 42.400! LOL -
dim η φτωχη εκδοση με την μικρη μπαταρια εχει τοσο, γενικα παραηταν ακριβο σε κανονική εκδοση με την κανονικη μεγαλη μπαταρια
-
Δηλαδή σίγουρα τα κλασσικά ac στα αυτοκίνητα δεν αντιστρεφουν τον κύκλο συμπίεσης για να παράγουν θέρμανση;
Και σε ένα στατικό υβριδικό με γεμάτη μπαταρία, αν θέλεις θέρμανση δεν θα αντιστρέψει απλά τον κύκλο στο συμπιεστή, αλλά θα εκιννησει το θερμικό μοτέρ για να ζεστάνει τα νερά και να φέρει θέρμανση στη καμπίνα;Για να γίνει αυτό, θα έπρεπε να έχει κουμπί όπως τα οικιακά κλιματιστικά όπου επιλέγεις ψύξη ή θέρμανση.
Στα κλασικά ac αυτοκινήτων ρυθμίζεις χειροκίνητα την θερμοκρασία με το κλαπέτο, αν είναι clima το κάνει αυτόματα ανάλογα με την διαφορά εσωτερικής θερμοκρασίας και εξωτερικής θερμοκρασίας. -
dim η φτωχη εκδοση με την μικρη μπαταρια εχει τοσο, γενικα παραηταν ακριβο σε κανονική εκδοση με την κανονικη μεγαλη μπαταρια
Εδώ και τουλάχιστον 3 χρόνια δεν εισάγεται η μικρή μπαταρία.
-
οκ μπορει να κανω λάθος εγω σε αυτο
παντως ότι ηταν πολύ ακριβο συμφωνουν και οι πωλήσεις του
-
οκ μπορει να κανω λάθος εγω σε αυτο
παντως ότι ηταν πολύ ακριβο συμφωνουν και οι πωλήσεις του
Ναι, ήταν πολύ ακριβό. Στα 22 το αγόραζα άνετα. Αν και θα πρέπει να οδηγήσω το Δελφίνι πρώτα.
-
@limited_one said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Δηλαδή σίγουρα τα κλασσικά ac στα αυτοκίνητα δεν αντιστρεφουν τον κύκλο συμπίεσης για να παράγουν θέρμανση;
Και σε ένα στατικό υβριδικό με γεμάτη μπαταρία, αν θέλεις θέρμανση δεν θα αντιστρέψει απλά τον κύκλο στο συμπιεστή, αλλά θα εκιννησει το θερμικό μοτέρ για να ζεστάνει τα νερά και να φέρει θέρμανση στη καμπίνα;Για να γίνει αυτό, θα έπρεπε να έχει κουμπί όπως τα οικιακά κλιματιστικά όπου επιλέγεις ψύξη ή θέρμανση.
Στα κλασικά ac αυτοκινήτων ρυθμίζεις χειροκίνητα την θερμοκρασία με το κλαπέτο, αν είναι clima το κάνει αυτόματα ανάλογα με την διαφορά εσωτερικής θερμοκρασίας και εξωτερικής θερμοκρασίας.Δεν είμαι ειδικός στον κλιματισμό αυτοκινήτων, ελπίζω να ξέρουν άλλοι περισσότερα, γι αυτό ρωτάω. Κάτι βασικά όμως για τις αρχές λειτουργίας των συστημάτων HVAC έχω ακουστά...
Μην μπερδεύουμε όμως το τι είναι heat pump και τι είναι economizer.
Έχω την (ίσως εσφαλμένη?) εντύπωση πως "heat pump" είναι οποιοδήποτε σύστημα κλιματισμού με συμπίεση ψυκτικού μέσου όπως το φρεον ή άλλο.
Η αντιστροφή του κύκλου συμπίεσης, ώστε να παράγει ψύξη ή θέρμανση προς τον κλιματιζομενο χώρο, είναι σχετικά απλό πράγμα τεχνικά. Χρειάζεται μόνο τριοδες βαλβίδες που θα αντιστρεφουν τη ροή συμπίεσης-εκτονωσης του μέσου.
Στα αυτοκίνητα τα κλασσικά ac έχουν συμπιεστή με μηχανική συμπλεξη με τον στροφαλοφορο, ώστε μπορούν να λειτουργήσουν μόνο όταν λειτουργεί και το θερμικό μοτέρ.
Βέβαια όταν λειτουργεί το μοτέρ υπάρχει έτσι κι αλλιώς περίσσεια θερμότητας στο κύκλωμα ψύξης του κινητήρα, ώστε με ένα economizer, ένα απλό εναλλακτη (αυτό που τα μαστορια λένε βαπορετα νομίζω, απ το evaporator) να φέρνουμε ζέστη στην καμπίνα, εξοικονομώντας ενέργεια στο κύκλωμα ψύξης του θερμικου μοτέρ. Μπορούν τα ac παρ όλα αυτά να παράγουν και ψύξη και θέρμανση, τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία, γι αυτό το πρωί και χωρίς να ζεσταθεί ο κινητήρας μπορούμε πολύ πιο γρήγορα να έχουμε θέρμανση, και ξεθάμπωμα, μέσω του ac.
Η διαφορά στα αυτοκίνητα με μπαταρία & ηλεκτροκίνηση, όπως τα πιο πολλά αμιγώς ηλεΧτρικά και φουλ υβριδικά, είναι ότι ο συμπιεστής ac δεν έχει μηχανική συμπλεξη, αλλά τροφοδοτειται με ρεύμα, ώστε μπορεί να συμπιέζει το μέσον όπως το φρεον, για να παράγει ψύξη ή θέρμανση προς την καμπίνα, ανεξάρτητα από θερμικό μοτέρ, αρκεί να υπάρχει φόρτιση στη μπαταρία.
Δηλαδή στα φουλ υβριδικά, οταν είναι ζεστό το μοτέρ ναι θα στείλει ζέστη στη καμπίνα μέσω του economizer εναλλακτη, αλλά και κρύο να είναι το μοτέρ βενζίνης, για όσο διαρκεί η μπαταρία μπορεί να θερμάνει/ψύξει τη καμπίνα μόνο το "heat pump". Που στο 90% του χρόνου, έτσι κι αλλιώς θα έχει περίσσεια θερμότητας απ τη βενζίνη στο economizer προς την καμπίνα...
Στα αμιγώς ηλεΧτρικά που είχαν αρχικα μόνο αντίσταση/αερόθερμο, ίσως γινόταν λόγω αεροψυκτων μπαταριών ή ίσως λόγω αρχικά αδυναμων χωριστων κυκλωμάτων μπαταριών/καμπίνας.
Τα τεσλα και τα υπόλοιπα "καλά" ηλεΧτρικά, προφανώς έχουν εξελιγμένα economizer που διαχειρίζονται την ψύξη/θέρμανση από/προς παντού, με συνδυασμό μεταξύ μπαταριών/καμπίνας. -
-
-
Τραγική εικόνα στα πόλις παρκ στο Παίδων. Εκεί στις πρώτες πρώτες θέσεις έχει πολλές θέσεις με φορτιστές. Φαίνονται να δουλεύουν , είχαν φωτάκια αναμμένο κάθε μία τους, δε ξέρω κιόλας, και όλες είναι διαγραμμισμενες με ειδική σήμανση.
Εντάξει δεν έκατσα να κοιτάξω μια προς μια τις θέσεις, αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος ότι καμία δεν ήταν κατειλημμένη από ηλεκτρικό, πόσο μάλλον από ηλεκτρικό που φόρτιζε!!!
Έτσι ΔΕΝ γίνεται δουλειά!!! Μια λύση, να κάνεις τη δουλειά σου σαν κύριος, με σωστό προγραμματισμό, αν έχεις ηλεκτρικό και είσαι επισκέπτης λόγω εργασίας από άλλο νομό όπως εγώ πχ, και πάει χαμένη. Και μη μου πείτε ότι έχει στο τάδε σούπερ μάρκετ, γιατί αυτά δυστυχώς είναι ημίμετρα για εμένα .
Κρατάω μια επιφύλαξη μήπως είναι θέσεις μονίμων, αλλά όλες;;;; Είναι η δεύτερη φορά που το παρατηρώ, τη δε πρώτη ήταν κατακαλοκαιρο και όλο το υπόλοιπο πάρκιγκ άδειο, και εκεί πάλι θερμικά, όχι ότι έχει σημασία αλλά και σήμερα, μέρα καθημερινή, έβρισκες κανονική θέση, καμία δικαιολογία.
Απορώ πως και δεν έχει γίνει θέμα σε σελίδες ηλεκτροκίνησης, να χάνω κάτι στο θέμα τόσο πολύ;
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης