-
@bekiaris said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Περιμενε, λες για καινουργια πολυκατοικια; Ειχε γινει προβλεψη για καλωδιο απο τον πινακα στο wallbox? Η αρχικη συνδση με τον δεδδηε για ρευμα ποτε ειχε γινει χρονικα;
Ναι καινουργια, το εγραψα απο την αρχη. Οκτ 2023 μετακομισε. Δεν ξερω τις λεπτομέρειες αλλα ξερω οτι παραδόθηκε με Φ/Β, εξυπνα ρολογια (ολα στο κινητο του τα βλεπει) και τα παντα ετοιμα για φορτιση εκτος του φορτιστη. Οποτε τον αγορασε και πηγε ο ηλεκτρολογος να τον συνδέσει. Περισσότερο το εβαλα ως παραδειγμα για να πω ποσο διαφορετικο μπορει να ειναι το κοστος ανα περιπτωση και οτι δεν ειναι κατι στανταρ.
-
@fanis75 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Ναι καινουργια, το εγραψα απο την αρχη. Οκτ 2023 μετακομισε. Δεν ξερω τις λεπτομέρειες αλλα ξερω οτι παραδόθηκε με Φ/Β, εξυπνα ρολογια (ολα στο κινητο του τα βλεπει) και τα παντα ετοιμα για φορτιση εκτος του φορτιστη. Οποτε τον αγορασε και πηγε ο ηλεκτρολογος να τον συνδέσει. Περισσότερο το εβαλα ως παραδειγμα για να πω ποσο διαφορετικο μπορει να ειναι το κοστος ανα περιπτωση και οτι δεν ειναι κατι στανταρ.
Δεκτο, ολο το κοστος που αναφερω ομως οπως κ του μηχανικου περασε στο κοστος αγορας της κατοικιας,δν ειναι οτι δν το πληρωσε, απλα ειχαν γινει πι προδιαγραφες εξ αρχης ( τα φ/β εχουν στανταρ αντικεραυνικα) οποτε απλα εκανε κ την ΥΔΕ για το αυτοκινητο. Ουσιαστικα λεμε το ιδιο πραγμα . Επισης στα καινουργια σπιτια ειναι υποχρεωτικο να γινει προβλεψη για φορτιση ηλεκτρικου οχηματος με την αιτηση συνδεδης στο δεδδηε, πρεπει να εχεις περασμενο καναλι κ καλωδιο, αρα δν ειναι οτι γλιτωσε κατι απλα μετακυληθηκε το κοστος
-
@cirus said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Δεν γράφω περισσοτερα . Θα επανέλθω όταν δηλωθεί και έχω κόστος αφού θες αναλυτικά και να μην μιλάμε στον αέρα. Τότε θα κάνουμε συζήτηση . Τώρα θα σιωπήσω αφού δεν έχω να καταθέσω ποσά και δεν γνωρίζω ακριβώς τι προδιαγραφές θέλουν. Θα μάθω πρώτα και μετά θα επανέλθω.
Αν δειτε στην Αίτηση/Ενημέρωση1 για τη σύνδεση υποδομών επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων
οχημάτων σε νέα ή σε υφιστάμενη παροχή Χαμηλής Τάσης (ΧΤ) , στην δευτερη σελίδα στη μέση, γράφει σ υμμόρφωση με Πρότυπο ΕΛΟΤ 60364 , το συγκεκριμένο πεδίο η υπάλληλος του ΔΕΔΔΗΕ μου ειπε οτι ειναι υποχρεωτικό πλεόν και πρέπει να εχω τον ανάλογο εξοπλισμό στον πίνακα μου. Η συγκεκριμένη αίτηση μαζί με το σχέδιο του ηλεκτρολόγου έφερε την υπογραφή του ηλεκτρολόγου καθώς και είχε τσεκαριστεί το συγκεκριμενο πρότυπο και στις δύο (αν θυμάμαι καλά είχε μία επιπλόεν σελίδα στο σχέδιο ηλεκτρολόγου για το νέο προτυπο)Πιστεύω ότι για να έβαλα φωτοβολταϊκό και να να συνδέσαμε καινούργιους μετρητές ήδη είναι με το πρότυπο του ΕΛΟΤ . Ο μετρητής που μετράει πόσο δίνω πίσω είναι εγκεκριμένος δεν μπορούσε να βάλει ότι ήθελε ο ηλεκτρολόγος υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές
-
Δεν νομίζω ότι οι μετρητές κάνουν οτιδήποτε άλλο από το να μετράνε. Ναι είναι έξυπνοι αλλά δεν σου κόβουν το ρεύμα από τους μετρητές είναι αδύνατον . Απλά έχουν sim κάρτες που στέλνουν τα δεδομένα μέσω 4g
οκ ας το διασταυρώσει όμως κάποιος, όλοι λέμε τι νομίζουμε, το έχω ακούσει από άνθρωπο που έχει γνώση, αλλά και πάλι το μεταφέρω με επιφύλαξη.
Ωραία στο λέω με σιγουριά . Είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να σου κόψουν το ρεύμα απομακρυσμένα από τον μετρητή. Δεν έχει ρελέ ισχύος για να σου κόψει το ρεύμα απομακρυσμένα . Μόνο με ρελέ ισχύος θα γινόταν αυτό που λες δίνοντας εντολή από μακριά
-
Δεκτο, ολο το κοστος που αναφερω ομως οπως κ του μηχανικου περασε στο κοστος αγορας της κατοικιας,δν ειναι οτι δν το πληρωσε, απλα ειχαν γινει πι προδιαγραφες εξ αρχης ( τα φ/β εχουν στανταρ αντικεραυνικα) οποτε απλα εκανε κ την ΥΔΕ για το αυτοκινητο. Ουσιαστικα λεμε το ιδιο πραγμα . Επισης στα καινουργια σπιτια ειναι υποχρεωτικο να γινει προβλεψη για φορτιση ηλεκτρικου οχηματος με την αιτηση συνδεδης στο δεδδηε, πρεπει να εχεις περασμενο καναλι κ καλωδιο, αρα δν ειναι οτι γλιτωσε κατι απλα μετακυληθηκε το κοστος
Συμφωνω σε ολα. Η διαφωνια μου με τον Κρουζερ ειναι οτι δεν υπαρχει ενα στανταρ κοστος. Ειναι ανα περιπτωση και ποσο σωστος/νομιμος θες να εισαι. Εχω φιλο που δεν εχει δηλωσει τιποτα, απλα εβαλε ενα φορτιστη στο πεζοδρομιο που παρκαρει.
-
@fanis75 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Συμφωνω σε ολα. Η διαφωνια μου με τον Κρουζερ ειναι οτι δεν υπαρχει ενα στανταρ κοστος. Ειναι ανα περιπτωση και ποσο σωστος/νομιμος θες να εισαι. Εχω φιλο που δεν εχει δηλωσει τιποτα, απλα εβαλε ενα φορτιστη στο πεζοδρομιο που παρκαρει.
Κοιταξε, ας πάρουμε την περίπτωση του νόμιμου
- ΥΔΕ προς τον ΔΕΔΔΗΕ με τα εκάστοτε πιστοποιητικά μηχανικού ειναι υποχρεωτική
- πρότυπο ΕΛΟΤ με αντίστοιχο εξοπλισμό ειναι υποχρεωτικό (τουλάχιστον στον ΔΕΔΔΗΕ Της περιοχής μου)
- τα κόστη των καλωδίων εξαρτ΄ταται από την απόσταση, αλλά ειναι υπαρκτό,
- κόστος wallbox
Τωρα αν όλα αυτά περιλαμβάνονται στην αγορά κατοικίας, είτε εγκατασταθούν μετά, δεν έχει σημασία, αυτά τα πληρώνει κάποιος είτε έτσι έιτε αλλιώς. Από εκεί και πέρα, άλλη τιμή θα έχει ένα Hager και άλλη τιμή ένα κινέζικο, ο καθένας οτι θέλει αγοράζει, το ίδιο ισχύει και για τον μάστορα θα επιλέξει. Συνολικά πάντως, μιλάμε για ένα κόστος που δεν ειναι αμελητέο, όταν μόνο το wallbox χωρις τα υπόλοιπα ξεκινάει από 500 ευρώ.
Την περίπτωση να μην ειναι νόμιμος κάποιος δεν μπορώ να την εξετάσω, με αυτή την λογική μπορώ να φορτίζω το όχημα μου που χρειάζεται 25 ώρες σε κοινόχρηστη μπρίζα που ειναι κοντά στη θέση στάθμευσης μου, άρα δεν πληρώσα ούτε εξοπλισμό, ούτε ρεύμα για ννα κοινούμε, και ζω στην σοβιετία του 90. Εχει νόημα αυτή η κουβέντα?
-
@wantone said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
@dettol said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
ενα λεπτακι, διοτι αυτο ειναι διαφορετικο θεμα. Ειναι μια πολυκατοικια που εχει πχ 10 μοναφασικες παροχες των 8kva. Για λογους απλοτητας, ας πουμε οτι εχουν μεγιστη ισχυ 8kw. Σου ειπαν απο τον δεδδηε οτι αδυνατει η υποδομη τους να καλυψει την υφισταμενη ισχυ των πελατων τους; Αν ναι, τοτε τι στο διαολο υπεγραψαν συμβολαια με τους καταναλωτες; Αν εσυ ζητησες αυξηση ισχυος (ειτε σε μονοφασικη ειτε μεταβαση απο μονοφασικη σε τριφασικη) και σου ειπαν οτι δεν γινεται λογω διατομης καλωδιου, αυτο ειναι αλλο ζητημα.
Το πρωτο που γραφεις για τον εξυπνο μετρητη, νομιζω δεν ισχυει. Το μοναδικο πραγμα που κανει ειναι να στελνει δεδομενα σχετικα με τις μετρησεις. Απο οσο γνωριζω δεν κανει τιποτα αλλο. Αν γνωριζει καποιος κατι διαφορετικο, ας μας ενημερωσει.
Ναι και εγώ δνε ειμαι 100 σίγουρος, το έχω ακούσε σε πηγαδάκια να το λένε οτι γινεται διακοπή από τα κεντρικά του ΔΕΔΔΗΕ από απόσταση, δεν το γνωρίζω σίγουρα.
Δεν νομίζω ότι οι μετρητές κάνουν οτιδήποτε άλλο από το να μετράνε. Ναι είναι έξυπνοι αλλά δεν σου κόβουν το ρεύμα από τους μετρητές είναι αδύνατον . Απλά έχουν sim κάρτες που στέλνουν τα δεδομένα μέσω 4g
Τους 3 διακοπτες που εχει μεσα το υπαρχον κουτι με τους παλιους μετρητες τους διατηρουνε στο νεο?
Οι τρείς διακόπτες, δεν είναι διακόπτες αλλά ασφάλειες, για κάθε φάση.
-
Λοιπόν συμφωνώντας με τον Μπεκιάρη και για να μην γράφονται ανοησίες, να πω ότι το ρεύμα σκοτώνει και τότε βρίσκουν δουλειά οι διάφοροι Παγωμένοι...
Οπότε δεν θέλετε να ξέρετε τι σημαίνει να γίνει η στραβή σε παράνομη εγκατάσταση ρεύματος.
Και δεν μιλάω μόνο για τον φορτιστή, αλλά για κίνδυνο φωτιάς, ή οτιδήποτε άλλο που μπορεί να συμβεί.
Εκεί οι ασφαλιστικές και η αστυνομία θα στείλει τον εξυπνάκια στον εισαγγελέα σε μια κόλλα χαρτί.
Εγώ όταν έγραψα ότι το κόστος ενός φορτιστή θα είναι 1500-2500 ευρώ, το έγραψα εντελώς εμπειρικά χωρίς να γνωρίζω καθόλου τα επιμέρους κόστη.
Προφανώς λοιπόν σε έτοιμη πολυκατοικία καινούργια θα είχε ο κατασκευαστής βάλει φορτιστή, οπότε το κόστος αυτό θα το είχε ήδη πληρώσει στις παροχές ο αγοραστής.
Και βέβαια στην έτοιμη πολυκατοικία επειδή θα είχε προβλεφθεί η τοποθέτηση φορτιστών, το κόστος θα ήταν πολύ μικρότερο, λογικά γύρω στο μισό ή και πιο κάτω.
Επιμένω λοιπόν ότι τα 1500 για υπάρχουσες πολυκατοικίες που δεν έχουν καμία υποδομή είναι το ελάχιστο κόστος, συμπεριλαμβανομένου του φορτιστή και εύκολα θα μπορεί να περάσει τα 2000.
Κοιτώντας την αίτηση, είδα ότι μπορούν να αιτηθούν νέα κοινόχρηστη παροχή για φόρτιση πολλών αυτοκινήτων και ίσως αυτή να είναι καλή λύση, αλλά πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της χρέωσης σε κάθε αυτοκίνητο, με ενδιάμεσους μετρητές.
-
Αυτό που θα δώσετε 40 Κ σε μια teslara και κοιτάτε τα 1500-2000 με τρελαίνει!
Με το ρεύμα δεν παίζει κανεις! Μόνο πιστοποιημένοι επαγγελματίες!
-
@criuser said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Κοιτώντας την αίτηση, είδα ότι μπορούν να αιτηθούν νέα κοινόχρηστη παροχή για φόρτιση πολλών αυτοκινήτων και ίσως αυτή να είναι καλή λύση, αλλά πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της χρέωσης σε κάθε αυτοκίνητο, με ενδιάμεσους μετρητές.
Πόση ισχύ μπορεί να δώσει μια τέτοια κοινή παροχή; Διότι με 25kva (ή 3Χ35Α) δεν γίνεται δουλίτσα. Αυτό αρκεί για ταυτόχρονη φόρτιση μόνο 2 οχημάτων.
-
Πόση ισχύ μπορεί να δώσει μια τέτοια κοινή παροχή; Διότι με 25kva (ή 3Χ35Α) δεν γίνεται δουλίτσα. Αυτό αρκεί για ταυτόχρονη φόρτιση μόνο 2 οχημάτων.
Δεν ξέρω, δεν είμαι ηλεκτρολόγος. Αλλά στην αίτηση την γράφει σαφώς αυτή την δυνατότητα.
-
@lap said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Αυτό που θα δώσετε 40 Κ σε μια teslara και κοιτάτε τα 1500-2000 με τρελαίνει!
Με το ρεύμα δεν παίζει κανεις! Μόνο πιστοποιημένοι επαγγελματίες!
Απόλυτα σωστός!!! ειναι ελληνική πατέντα, γιατί θέλουμε να πουλήσουμε μούρη στον γείτονα με το tesla και ας πάρει φωτιά το σπίτι μας, εκεί δεν πτοούμαστε, κάνουμε μαγκιές!!! Και σε όλα αυτά δεν έβαλα και το κόστος της πυρανίχνευσης που δεν εινα υποχρεωτικό, αλλά εγώ έχω προβλέψει με καλωδιο για σύνδεση με συναγερμό και θα βάλω μέχρι τέλος έτους, και της πυρόσβεσης, θα πρέπει να γινει μια πρόβλεψη για κάθε ενδεχόμενο και εκεί.
Εύκολο, πχ έχω wallbox coper sb, Ο καθένας φορτίζει με διαπιστευμένη κάρτα ή μέσω εφαρμογής, άρα στο τέλος του μήνα που θα έρθει η χρέωση, ξέρεις ακριβώς συνολική κατανάλωση του wallbox και πόσο χρήση έκανε ο καθένας με βάση το username του (ειναι και το κόστος δικτύου και το κόστος ρεύματος που κοστίζουν πλέον ακριβά). Αν έχεις καλούς γείτονες, θα τα βρείτε εύκολα.
ένα τριφασικό 25kva μπορεί νά σηκώσει ένα wallbox 22kw με 2 υποδοχές type 2ώστε να φορτίζει το καθένα από 11kw , αλλά δεν θα δουλεύει το ασανσέρ.... λύνεται πάντως με balancer (300 ευρώ κάνει περίπου εξαρτάται από την εταιρία) που δινει προτεραιότητα στα φορτία του πίνακα και οχι στο wallbox. Γενικά αν υπάρχει κατανάλωση στην πολυκατοικία, καλύτερα να κάνει επαυξηση σε μεγαλύτερο τριφασικό πχ 50kva, και με την ελπιδα να το σηκώνει το καλώδιο του από την στήλη του ΔΕΔΔΗΕ.
-
Αν από τις 14 θέσεις στάθμευσης που έχω αποκλείσω τις 4 του ακάλυπτου, γιατί είναι δεύτερες θέσεις και κρατήσω 5 στο υπόγειο και 5 στην πιλοτή, θα μπορούσα να ζητήσω 2 κοινόχρηστα ρολόγια 3 Χ 63 που θα φόρτιζαν το ένα το υπόγειο και το άλλο την πιλοτή.
Το ερώτημα είναι αν θα χώραγε το νέο καλώδιο στην υπάρχουσα σωλήνα, ή θα έπρεπε να περάσει ο ΔΕΔΔΗΕ νέο παροχικό καλώδιο.
Αν θυμάμαι καλά τα τριφασικά 3 Χ 35 κοστίζουν περίπου 700 ευρώ και με την αναλογία του καλωδίου, πάνε στα 1000 και λίγο παραπάνω.
Τα δύο 3 Χ 63 τα εκτιμώ στα 1500 το καθένα, ήτοι περίπου 300 ευρώ η θέση, συν τον φορτιστή, συν τις καλωδιώσεις και τους μετρητές, πάλι θα ακουμπήσουμε τα 1500 η θέση.
-
Και βέβαια στην έτοιμη πολυκατοικία επειδή θα είχε προβλεφθεί η τοποθέτηση φορτιστών, το κόστος θα ήταν πολύ μικρότερο, λογικά γύρω στο μισό ή και πιο κάτω.
Επιμένω λοιπόν ότι τα 1500 για υπάρχουσες πολυκατοικίες που δεν έχουν καμία υποδομή είναι το ελάχιστο κόστος, συμπεριλαμβανομένου του φορτιστή και εύκολα θα μπορεί να περάσει τα 2000.
Ακόμα και τα 1500 εμένα λίγα μου φαίνονται, θα σου πω εγώ ακριβώς τα δικά μου για να βγάλεις συμπερασμα, σε καινούργιο όμως ρολόι, οχι σε υφιστάμενη σύνδεση:
- καινούργια ανεξάρτητη παροχή στο ΔΕΔΔΗΕ 25kva 1080 ευρώ (περιλαμβάνει μέσα και την ΥΔΕ γιατι έγινε σε κοινή αίτηση εξαρχής και το νυχτερινό).
- πιστοποιητικο μηχανικού 250 ευρώ για αίτηση σύνδεσης σε κοινωφελής δίκτυα + 120 ευρώ ένα συμπληρωματιό που μάλλον έκανε λάθος ο μηχανικός και το πλήρωσα μετά , ενώ έπρεπε να μου το βγάλει εξ αρχής, το ζήτησε ο δεδδηε και αφορύσε αποκλειστικά φορτιση ηλεκτιρκών οχημάτων.
- κόστος καλωδίων και πί΄νακα 850 ευρώ + 350 ευρώ αντικεραυνικά και επιτηρητής
- 850 ευρώ wallbox coper sb 22kw τριφασικό
- κόστος ηλεκτρολόγου 650 ευρώ (φιλική τιμή γιατί ήταν συγγενικό πρόσωπο), η εργασία ήταν πολύ επαγγελματική και είχε και σκαψίματα, έβαλα πίνακα χωνευτό στο πάρκινγκ όχι εξωτερικό, όλα μάρκας hager.
- εχω αγοράσει και τον μετρητή balancer της wallbox 250 ευρώ που δείχνει και την κατανάλωση ανα φάση, για να εκμεταλευτώ Μια boost λειτουργία που έχει, αλλά δεν το έχω βάλει ακόμα
-
Ακόμα και τα 1500 εμένα λίγα μου φαίνονται, θα σου πω εγώ ακριβώς τα δικά μου για να βγάλεις συμπερασμα, σε καινούργιο όμως ρολόι, οχι σε υφιστάμενη σύνδεση:
- καινούργια ανεξάρτητη παροχή στο ΔΕΔΔΗΕ 25kva 1080 ευρώ (περιλαμβάνει μέσα και την ΥΔΕ γιατι έγινε σε κοινή αίτηση εξαρχής και το νυχτερινό).
- πιστοποιητικο μηχανικού 250 ευρώ για αίτηση σύνδεσης σε κοινωφελής δίκτυα + 120 ευρώ ένα συμπληρωματιό που μάλλον έκανε λάθος ο μηχανικός και το πλήρωσα μετά , ενώ έπρεπε να μου το βγάλει εξ αρχής, το ζήτησε ο δεδδηε και αφορύσε αποκλειστικά φορτιση ηλεκτιρκών οχημάτων.
3 κόστος καλωδίων και πί΄νακα 850 ευρώ + 350 ευρώ αντικεραυνικά και επιτυρητής - 850 wallbox coper sb
5 κόστος ηλεκτρολόγου 650 ευρώ (φιλική τιμή γιατί ήταν συγγενικό πρόσωπο), η εργασία ήταν πολύ επαγγελματική και είχε και σκαψίματα, έβαλα πίνακα χωνευτό στο πάρκινγκ όχι εξωτερικό, όλα μάρκας hager. - εχω αγοράσει και τον μετρητή balancer της wallbox 250 ευρώ που δείχνει και την κατανάλωση ανα φάση, για να εκμεταλευτώ Μια boost λειτουργία που έχει, αλλά δεν το έχω βάλει ακόμα
Αρα μιλάμε για 4400. Μάλιστα.
Ο Γάτος είχε πει ότι οι δύο θέσεις που έχει βάλει στην πρασιά στην εταιρεία του, που έκανε και προστασία από βανδαλισμό, του κόστισε 5500 η μία.
Από εκεί ορμώμενος, είχα πει για 2500 για οικιακό, θεωρώντας λογικό να είναι η μισή τιμή.
Οπότε δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Αλλοι θα πρέπει να σκεφτούν τι έλεγαν.
-
Ο Γάτος είχε πει ότι οι δύο θέσεις που έχει βάλει στην πρασιά στην εταιρεία του, που έκανε και προστασία από βανδαλισμό, του κόστισε 5500 η μία.
Από εκεί ορμώμενος, είχα πει για 2500 για οικιακό, θεωρώντας λογικό να είναι η μισή τιμή.
Οπότε δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Αλλοι θα πρέπει να σκεφτούν τι έλεγαν.
Και σε όλα αυτά δεν περιλαμβάνεται και πυρανίχνευση και πυρασφάλεια, θεωρώ σημαντικό να γινουν και εκεί ενέργειες, νομιζω ο νόμος σε καλύπτει αυτή την στιγμή με ενα πυροσβεστήρα, αλλά δεν το θεωρώ αρκετό.
-
Απορώ γιατί καθόμαστε και δίνουμε νούμερα συνολικού κόστους για ανόμοια πράγματα.
-
@iceman7 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Απορώ γιατί καθόμαστε και δίνουμε νούμερα συνολικού κόστους για ανόμοια πράγματα.
Δεν υπάρχουν ανόμοια πράγματα.
Μόνο τα πιστοποιητικά και ένα μέσο wallbox είναι στα 1200 ευρώ.
Αυτός λοιπόν είναι ο πάτος χωρίς την εργασία.
Αν βάλουμε επιτηρητές και αντικεραυνικα ο πάτος πέρασε τα 1500 και πυρανίχνευση ο πάτος ακούμπησε τα 2000 .
-
Και ένα ελικοδρόμιο χρειάζεται ώστε να μπορεί να προσγειωθεί ελικόπτερο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για διαφυγή . Και αυτό έχει έξοδα
Νομίζω ένα μέσο κόστος για φορτιστη κοστίζει όσο το αμάξι
Καλύτερα μεινετε με βενζινουλα πιο φτηνά έρχεται
-
δεν θυμαμαι καν απο που ξεκινησε αυτη η κουβεντα, αλλα νοημα δεν εχει. Α ναι θυμηθηκα, ξεκινησε πριν κανα 6μηνο που κοροιδευαμε τον κρουζερ για τα 3χιλιαρικα που ειχε πει οτι κοστιζει συνολικα το wallbox. Μας το κρατησε μανιατικο και εψαξε ευκαιρια να το αποδειξει
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης