-
Πάντως εμένα μου έδειξε ότι στο ακραίο σενάριο με τις υψηλές μ.ω.τ. (και λαμβάνοντας υπόψη το βόρειο περιβάλλον με χαμηλές θερμοκρασίες,χειμερινά ελαστικά κ.τ.λ.) δεν υστερούν σε αυτονομία ιδιαίτερα πολύ από ένα θερμικό (βενζίνης).Μιλάμε για ρεζερβουάρ 45-50lt (πολλά ΜΕΚ έχουν και μικρότερο),άντε να κερδίσουν 60-70km παραπάνω οι βενζίνες.Και για την πόλη τα περισσότερα EV,μάλλον έχουν ίση ή και καλύτερη αυτονομία (με τα συνήθη τη σήμερον ημέρα μεγέθη μπαταριών).
Το -τωρινό- πρόβλημα στα EV είναι α) στο χρόνο και στα σημεία του ανεφοδιασμού και β) στο ότι στις "μεσαίες" μ.ω.τ. ταχύτητες μιας ελληνικής Ε.Ο. ή γρήγορου επαρχιακού δηλ. 70-110 μ.ω.τ υπολλείπονται στην αυτονομία των ΜΕΚ(βενζίνης). Όταν θα καλυφθούν κι αυτά τα δύο κενά (βασικά αρκεί ίσως μόνο το α),τα EV θα αποτελέσουν επιλογή της πλειοψηφίας. -
Εγώ πιστεύω ( και συμφωνώ καθώς γράφτηκε πριν λίγο) ότι το πρόβλημα δεν είναι η αυτονομία. Ή μάλλον για να το γράψω καλύτερα το πρόβλημα της αυτονομίας υπάρχει σήμερα λόγω της πυκνότητας των φορτιστών . του απαιτούμενου χρόνου φόρτισης και λιγότερο της πολυπλοκότητας ( κάρτες , εφαρμογές , ανησυχία μήπως δε δουλέυουν κ.λπ.) του συστήματος .
Από τη στιγμή που ο χρόνος φόρτισης πέφτει ( προφανώς θα υπάρξει κάποιο όριο που θα το βάζει η φυσική) και το δίκτυο θα αυξάνεται ( στην Ελλάδα βέβαια θα πρέπει να γίνουν άλματα) , τότε θα αυξάνεται και το αγοραστικό κοινό. Δε νομίζω ότι η "μάχη" της αυτονομίας στους κατασκευαστές θα συνεχιστεί για καιρό, κάποια στιγμή θα βρεθεί ένας μέσος όρος που όλοι εκεί θα κινούνται.
-
Και 3 bar πίεση στα λάστιχα στο τεστ σε περίπτωση που χρειάζεται και κανένα μπαλόνι. Πάντως κρίμα που δεν κάνει κάτι παρόμοιο και με μη ηλεκτρικά αμάξια να δούμε τις διαφορές.
@civil357 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Εγώ πιστεύω ( και συμφωνώ καθώς γράφτηκε πριν λίγο) ότι το πρόβλημα δεν είναι η αυτονομία. Ή μάλλον για να το γράψω καλύτερα το πρόβλημα της αυτονομίας υπάρχει σήμερα λόγω της πυκνότητας των φορτιστών . του απαιτούμενου χρόνου φόρτισης και λιγότερο της πολυπλοκότητας ( κάρτες , εφαρμογές , ανησυχία μήπως δε δουλέυουν κ.λπ.) του συστήματος .
Από τη στιγμή που ο χρόνος φόρτισης πέφτει ( προφανώς θα υπάρξει κάποιο όριο που θα το βάζει η φυσική) και το δίκτυο θα αυξάνεται ( στην Ελλάδα βέβαια θα πρέπει να γίνουν άλματα) , τότε θα αυξάνεται και το αγοραστικό κοινό. Δε νομίζω ότι η "μάχη" της αυτονομίας στους κατασκευαστές θα συνεχιστεί για καιρό, κάποια στιγμή θα βρεθεί ένας μέσος όρος που όλοι εκεί θα κινούνται.
Και η φόρτιση στο σπίτι που όλο την ξεχνάμε.
Τι να το κάνω που έχω 6 φορτιστές (11 kW) στο πάρκινγκ 50 θέσεων στο σπίτι αν οι 3 κάθε μέρα είναι ήδη πιασμένοι; -
@super-t said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Και 3 bar πίεση στα λάστιχα στο τεστ σε περίπτωση που χρειάζεται και κανένα μπαλόνι. Πάντως κρίμα που δεν κάνει κάτι παρόμοιο και με μη ηλεκτρικά αμάξια να δούμε τις διαφορές.
Τελικιασμένο πάντως ένα θερμικό καταπονείται πολύ περισσότερο από ένα τελικιασμένο ηλεκτρικό, "θα το πάρεις στο χέρι" πολύ πιο γρήγορα πιστεύω, ενώ θα είναι μικρότερες μάλλον οι επιπτώσεις στον ηλεκτροκινητηρα, αν οδηγείται έτσι συνήθως.
-
@piliourits said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Τελικιασμένο πάντως ένα θερμικό καταπονείται πολύ περισσότερο από ένα τελικιασμένο ηλεκτρικό, "θα το πάρεις στο χέρι" πολύ πιο γρήγορα πιστεύω, ενώ θα είναι μικρότερες μάλλον οι επιπτώσεις στον ηλεκτροκινητηρα, αν οδηγείται έτσι συνήθως.
Γιατί;
Αναλόγως το θερμικό , πολλά θερμικά πλέον πιάνουν τελικές με σχετικά φυσιολογικό αριθμό στροφών και αναλόγως χαρακτηριστικών του κινητήρα τους και του κιβωτίου τα κρατάνε πολύ εύκολα.
Όπως γράφτηκε και προηγουμένως 180 για ένα θερμικό ( όχι μικρό και πόλης) , είναι μία πολύ "εύκολη" ταχύτητα.
-
δεν ξερω τι λετε για τελικες ταχυτητες κτλπ, αλλα εγω τα βλεπω ολα αυτα σε πολυ θεωρητικο επιπεδο.
Πηγα σαββατο βραδυ για βολτα στο λουτρακι με 120km/h στο cruise control. Τους ελαχιστους που βρηκα στο δρομο, τους προσπερασα. Μαλιστα μου εκανε εντυπωση που ακομα και στην αττικη οδο προσπερνουσα κοσμο αβερτα. -
@dettol said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Πηγα σαββατο βραδυ για βολτα στο λουτρακι με 120km/h στο cruise control. Τους ελαχιστους που βρηκα στο δρομο, τους προσπερασα. Μαλιστα μου εκανε εντυπωση που ακομα και στην αττικη οδο προσπερνουσα κοσμο αβερτα.
Τα γράφω και εγώ, ότι με την Κορόλα στα 130χαω, με περνάνε 1-2 αυτοκίνητα σε κάθε ταξίδι. Όλοι σέρνονται, ειδικά όσο ειναι με γλήγορα που καίνε το καταπέτασμα, σέρνονται με 100χαω. Ναι υπάρχει και ένα μικρός ποσοστό (αυτοί που με περνάνε ντε) που τα χαίρονται τα άλογά τους, αλλά ειναι ελάχιστοι!
-
Και έχει ειπωθεί ομοίως ότι συνήθως αυτοί που χαίρονται πλέον τα άλογα τους στην εθνική δεν κυκλοφορούν με γρήγορα ή σύγχρονα τουλάχιστον αυτοκίνητα.
-
ειλικρινα δεν ξερω γιατι δεν πηγαινουν, εστω με το οριο. Ειναι θεμα καταναλωσης; φοβουνται επειδη εχουν παλιο αυτοκινητο; απλα δεν θελουν, διοτι δεν τους νοιαζει;
Βεβαιως, τρεμω το τι γινεται σε εξοδους ή ακομα χειροτερα σε επιστροφες. Εκει ειναι που πρεπει να πηγαινουν ηρεμα και ωραια, αλλα τοτε ειναι που κανουν ΟΛΕΣ τις μαλακιες
Ειχα καιρο να παω εκτος αθηνων (και να επιστρεψω) σαββατο και ηταν πραγματικα απολαυση ο δρομος. Το συνιστω ανεπιφυλακτα για οποιον μπορει
-
δεν ξερω τι λετε για τελικες ταχυτητες κτλπ, αλλα εγω τα βλεπω ολα αυτα σε πολυ θεωρητικο επιπεδο.
Πηγα σαββατο βραδυ για βολτα στο λουτρακι με 120km/h στο cruise control. Τους ελαχιστους που βρηκα στο δρομο, τους προσπερασα. Μαλιστα μου εκανε εντυπωση που ακομα και στην αττικη οδο προσπερνουσα κοσμο αβερτα.πηγα στο λουτράκι και γω με το ηλεκτρικο avenger με 90-110 και cruise control με περνούσαν όλοι. Δεξια και μεσαία(μονο για να περάσω φορτηγο η κάποιους που σέρνονταν)
Βαρεθηκα πραγματικα. 130 είναι το ελάχιστο σε ανοιχτο δρόμο που πάω και να μην βαριέμαι. Μιλάω για συχρονα αυτοκίνητα πάντα. Με κάποιο παλιό που δεν μου εμπνεει ασφάλεια αλλάζουν τα πράγματα για να μην παρεξηγηθω. Εκεί θα παω πιο αργά, οσο χρειάζεται να υπάρχει (χρονος/χώρος) για φρεναρισμα πανικού και να μην φευγει το αμάξι δεξια/αριστερα με αέρα.
Στο όριο δεν πάω κανένα αμάξι. Στο όριο ενα αυτοκίνητο είναι ασφαλές ΜΟΝΟ σε πίστα. Εκεί θα πας στο όριο του αμαξιού ΜΟΝΟ (οσο μπορεις φυσικα γιατι είναι και το οριο του οδηγου)
-
Ταξιδεύω πάρα πολύ συχνά στις Εθνικές.
Στα 120 - 125 ,συνήθως κινείται μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου στην Αθηνών Πατρών. Στην ιόνια και σε τμήματα της Εγναντίας , η ταχύτητα συνήθως αυξάνεται στα 130. Οι βόρειοι είναι πιο "γρήγοροι". Χονδρικά τα παραπάνω, Αθηνών - Θεσσαλονίκη , δε ξέρω , δεν κινούμαι.
Στα 140 συνήθως σε περνάνε λίγοι και από εκεί και πάνω μπορεί να είσαι και ο πιο γρήγορος. Αν και δε μπορώ να θυμηθώ ταξίδι που πάντα θα είμαι ο πιο "γληγορος" , προσωπικά κάποια στιγμή θα κόψω για κάποια χλμ, οπότε λογικά θα προσπεραστώ.
Ώρες ώρες πιστεύω ότι πλέον στα leasing των πωλητών και λοιπών ταξιδευτών των Ε.Ο. χρεώνουν τη βενζίνη , καθώς παλαιότερα αυτοί ήταν οι πιο "γλήγοροι".
Τα παραπάνω σε ημέρες καθημερινής και όχι σε Σκ και εξόδους που πολλοί μπορεί απλά να πηγαίνουν τη βόλτα τους.
-
@cirus said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Πηγα σαββατο βραδυ για βολτα στο λουτρακι με 120km/h στο cruise control. Τους ελαχιστους που βρηκα στο δρομο, τους προσπερασα. Μαλιστα μου εκανε εντυπωση που ακομα και στην αττικη οδο προσπερνουσα κοσμο αβερτα.πηγα στο λουτράκι και γω με το ηλεκτρικο avenger με 90-110 και cruise control με περνούσαν όλοι. Δεξια και μεσαία(μονο για να περάσω φορτηγο η κάποιους που σέρνονταν)
Βαρεθηκα πραγματικα. 130 είναι το ελάχιστο σε ανοιχτο δρόμο που πάω και να μην βαριέμαι. Μιλάω για συχρονα αυτοκίνητα πάντα. Με κάποιο παλιό που δεν μου εμπνεει ασφάλεια αλλάζουν τα πράγματα για να μην παρεξηγηθω. Εκεί θα παω πιο αργά, οσο χρειάζεται να υπάρχει (χρονος/χώρος) για φρεναρισμα πανικού και να μην φευγει το αμάξι δεξια/αριστερα με αέρα.
κατω απο 100 δεν παλευεται. Εχει σημασια παντως και η μερα που ταξιδευει καποιος. πχ κυριακη πρωι που εχει αρκετους εκδρομεις απο αθηνα, τα πραγματα ειμαι σιγουρος οτι ειναι διαφορετικα.
Στην παθε, μετα το καστρο, πραγματικα δεν εχει τιποτα στο δρομο, καθημερινη ή ΣΚ. Το ιδιο ισχυει για την αθηνων - πατρων μετα τη διασταυρωση για τριπολη. Ο,τι κινηση υπαρχει ειναι στα 100χλμ γυρω απο την αθηνα
-
Στα 120 - 125 ,συνήθως κινείται μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου στην Αθηνών Πατρών. Στην ιόνια και σε τμήματα της Εγναντίας , η ταχύτητα συνήθως αυξάνεται στα 130. Οι βόρειοι είναι πιο "γρήγοροι". Χονδρικά τα παραπάνω, Αθηνών - Θεσσαλονίκη , δε ξέρω , δεν κινούμαι.
Στα 140 συνήθως σε περνάνε λίγοι και από εκεί και πάνω μπορεί να είσαι και ο πιο γρήγορος. Αν και δε μπορώ να θυμηθώ ταξίδι που πάντα θα είμαι ο πιο "γληγορος" , προσωπικά κάποια στιγμή θα κόψω για κάποια χλμ, οπότε λογικά θα προσπεραστώ.
Ώρες ώρες πιστεύω ότι πλέον στα leasing των πωλητών και λοιπών ταξιδευτών των Ε.Ο. χρεώνουν τη βενζίνη , καθώς παλαιότερα αυτοί ήταν οι πιο "γλήγοροι".
Τα παραπάνω σε ημέρες καθημερινής και όχι σε Σκ και εξόδους που πολλοί μπορεί απλά να πηγαίνουν τη βόλτα τους.
Στην ιονια περιοριζεται η ταχυτητα (στο οριο) υπο τον φοβο των ρανταρ.
Οντως στην εγνατια πηγαιναν πιο γρηγορα, αλλα εκει κυκλοφορουν και πολλοι βουλγαροι,ρουμανοι, τουρκοι, που του δινουν και καταλαβαινει. -
Οντως στην εγνατια πηγαιναν πιο γρηγορα, αλλα εκει κυκλοφορουν και πολλοι βουλγαροι,ρουμανοι, τουρκοι, που του δινουν και καταλαβαινει.
Τούρκοι και βαλκάνιοι συνήθως πάνε με τα όρια. Αέρα με έχουν περάσει Γερμανοί αβέρτα όμως.
-
κατω απο 100 δεν παλευεται. Εχει σημασια παντως και η μερα που ταξιδευει καποιος. πχ κυριακη πρωι που εχει αρκετους εκδρομεις απο αθηνα, τα πραγματα ειμαι σιγουρος οτι ειναι διαφορετικα.
Στην παθε, μετα το καστρο, πραγματικα δεν εχει τιποτα στο δρομο, καθημερινη ή ΣΚ. Το ιδιο ισχυει για την αθηνων - πατρων μετα τη διασταυρωση για τριπολη. Ο,τι κινηση υπαρχει ειναι στα 100χλμ γυρω απο την αθηνα
και τα 100 110 για μένα δεν παλεύονται σε συχρονα αμάξια που είναι πολύ σταθερα σε δρόμο χωρίς ιδιαίτερη κίνηση μιλάω πάντα
οταν ο δρόμος έχει κίνηση τα παραπάνω που έγραψα δεν ισχύουν προφανώς. Εκεί οφειλεις να πας πιο σιγά και να μην κανεις βλακείες.
Εκνευρίζομαι ιδιαίτερα με τους γρήγορους που ενώ είναι τιγκα όλες οι λωρίδες πάνε και κολλανε πίσω από τον προπορευομενο στην αριστερη λες και έχει και αυτός επιλογή να πάει πιο γρήγορα και δεν το κάνει. Οχι ότι θα κάνω κάτι για να τους τιμωρήσω, δεν είναι δουλειά μου. Πάλι θα κάνω στην άκρη να περάσουν. Αλλά ότι είναι μ@λ@κες δεν το συζητω
-
Στην ιονια περιοριζεται η ταχυτητα (στο οριο) υπο τον φοβο των ρανταρ.
Οντως στην εγνατια πηγαιναν πιο γρηγορα, αλλα εκει κυκλοφορουν και πολλοι βουλγαροι,ρουμανοι, τουρκοι, που του δινουν και καταλαβαινει.Έχεις ένα δίκιο , αλλά πίστεψέ με , τα μπλόκα της Ιόνιας ( οι θέσεις και οι ώρες που βρίσκονται) , είναι πιο προβλέψιμα και από τις αλλαγές φρουράς στο μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη ( πάντα συγκεκριμένη ώρα και πάντα ίδια σημεία).
-
@piliourits said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Φαντάζομαι έχει σχέση και τι συγκρίνουμε. Αν συγκρίνουμε με το Yaris 1000 κυβικά, 80 άλογα ,τελική 179 km/h , ναι θα ανατιναχθεί ο κινητήρας τόση ώρα. Αν συγκρίνουμε με το Volvo XC40, 250 άλογα, τελική 230 κανονικά, 180 περιορισμένη στα καινούργια, δεν θα πάθει τίποτα να κινείται στην ίδια ταχύτητα με το EX30 των 276 αλόγων, 180 τελικής.
Tl;dr , ένα θερμικό με παρόμοια ισχύ με το ηλεκτρικό δεν θα έχει θέμα να κινείται στην ίδια περιορισμένη τελική του ηλεκτρικού για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Υ.Γ., το EX30 για αυτή την ταχύτητα δεν χρησιμοποιεί περισσότερα από 100-120 άλογα από τον κινητήρα.
Υ.Γ.2, ας μην πιάσουμε τα Tesla ακόμα. -
@antonakis said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Οντως στην εγνατια πηγαιναν πιο γρηγορα, αλλα εκει κυκλοφορουν και πολλοι βουλγαροι,ρουμανοι, τουρκοι, που του δινουν και καταλαβαινει.
Τούρκοι και βαλκάνιοι συνήθως πάνε με τα όρια. Αέρα με έχουν περάσει Γερμανοί αβέρτα όμως.
Γνώμη μου , οι πιο γκαζιάρηδες είναι με σειρά , οι Αλβανοί, οι Γερμανοί ( δε ξέρω πόσοι είναι μετανάστες βέβαια) , οι Σέρβοι , οι Ρουμάνοι, οι Ιταλοί ( παίζει η θέση εδώ) και μετά οι λοιποί Δ. Ευρωπαίοι. Τούρκοι και Σκοπιανοί ( εξαιρούνται σκοπιανοί που κατεβαίνουν συχνά και ξέρουν τα κατατόπια, κοινώς σε ακτίνα πέριξ Χαλκιδικής και λοιπά ανεβαίνουν πολύ στην κατάταξη), οι πιο "ήσυχοι" .
-
Γνώμη μου , οι πιο γκαζιάρηδες είναι με σειρά , οι Αλβανοί, οι Γερμανοί ( δε ξέρω πόσοι είναι μετανάστες βέβαια) , οι Σέρβοι , οι Ρουμάνοι, οι Ιταλοί ( παίζει η θέση εδώ) και μετά οι λοιποί Δ. Ευρωπαίοι. Τούρκοι και Σκοπιανοί ( εξαιρούνται σκοπιανοί που κατεβαίνουν συχνά και ξέρουν τα κατατόπια, κοινώς σε ακτίνα πέριξ Χαλκιδικής και λοιπά ανεβαίνουν πολύ στην κατάταξη), οι πιο "ήσυχοι" .
πήγαινε ΜΙΑ φορά μονο στην ζωή σου στην Αιγυπτο.
Θα σου φανούν ταλιμπαν αυτοκτονίας οι οδηγοί εκεί και όλοι οι υπόλοιποι γατακια.
καθε φορά τρεμει το φυλοκάρδι μου εκεί
-
πήγαινε ΜΙΑ φορά μονο στην ζωή σου στην Αιγυπτο.
Θα σου φανούν ταλιμπαν αυτοκτονίας οι οδηγοί εκεί και όλοι οι υπόλοιποι γατακια.
καθε φορά τρεμει το φυλοκάρδι μου εκεί
Φαντάζομαι χειρότερα από Κωνσταντινούπολη.....
Άσε εντάξει , δε θέλω να το ζήσω , στη τελική και οι πυραμίδες τι είναι ; η πιο βασική μορφή οικοδομήματος, υπερεκτιμημένες θα έλεγα
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης