-
@johnny-0 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Είναι οδηγία της ΕΕ να δέχονται κάρτες όλοι οι φορτιστές υποχρεωτικά, δεν ξέρω το deadline. Για να σταματήσουν αυτά με τις εφαρμογές που δε δουλεύουν κλπ.
Άσχετο αλλά μου έλεγε φίλος που είναι Σουηδία, ότι έκοψαν τις επιδοτήσεις ηλεκτρικών και καθως έχει πέσει το πετρέλαιο, τα μεταχειρισμένα diesel έχουν γίνει ανάρπαστα.
Δε φαίνεται από τις τιμές, πχ 5 άρα bmw diesel του 2019 από 28Κ € δηλαδή στο 45% της τιμης του καινουριου στα 4 χρόνια , έχω βάλει φίλτρο μέχρι 80000 χιλιομετρα
-
@dettol said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
@johnny-0 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Είναι οδηγία της ΕΕ να δέχονται κάρτες όλοι οι φορτιστές υποχρεωτικά, δεν ξέρω το deadline. Για να σταματήσουν αυτά με τις εφαρμογές που δε δουλεύουν κλπ.
Άσχετο αλλά μου έλεγε φίλος που είναι Σουηδία, ότι έκοψαν τις επιδοτήσεις ηλεκτρικών και καθως έχει πέσει το πετρέλαιο, τα μεταχειρισμένα diesel έχουν γίνει ανάρπαστα.
Το γνωρίζω ότι είναι οδηγία, αλλά ακόμα και στη Νορβηγία δεν έχει εφαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό, επομένως είναι εντυπωσιακό να το βλέπουμε στην Ελλάδα.
Γιατί έχουν γίνει ανάρπαστα τα μεταχειρισμένα ντίζελ; Τα καινουρια όχι;
Γιατί καινούργια πουλάνε μόνο οι BMW, MB, Audi. Με 2λιτρους-3λιτρους κινητήρες.
Εντωμεταξύ τι κόψαν τις επιδοτήσεις, 39 % είχαν οι πωλήσεις ηλεκτρικών το 2023. -
Τις τελευταίες μέρες πετυχαίνω κάτι ηλεκτρικά αμαξίδια μεγέθους Ζμαρτ ΜΚ1 και πιο μικρά στο δρόμο, και γράφουν στην πίσω πόρτα ΥΟΥΟ. Νόμιζα ότι ήταν κινεζούρες, αλλά τελικά είναι ιταλικά.
Να πω την αλήθεια, δεν ψήνομαι να μπω μέσα σε ένα τέτοιο καρούλι.https://www.newsauto.gr/news/xev-yoyo-ena-elixirio-polis-gia-olous/
-
είναι ένα σύγχρονο Smart ForTwo και είναι όμορφο και για εμένα αυτό είναι το σωστό ηλεκτρικό πόλης για τις μικρομετακινήσεις.
-
@elteo said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
είναι ένα σύγχρονο Smart ForTwo και είναι όμορφο και για εμένα αυτό είναι το σωστό ηλεκτρικό πόλης για τις μικρομετακινήσεις.
Συγχρονο απο ποια αποψη?
Απ'το οτι δεν εχει καν ηλεκτρικο τιμονι στην μη πλουσια εκδοση ή απ'το οτι κοστιζει κανα 20αρι χιλιαρικα, οσο ενα κανονικο supermini με σοβαρη ασφαλεια και μη προπολεμικο εξοπλισμο?
Τετοια αυτοκινητα με την επιδοτηση θα επρεπε να κοστιζουν το πολυ ενα 5χιλιαρο για να εχουν λογο υπαρξης. Στα χρηματα που πωλουνται τα λες κι ανεκδοτα. -
Δεν μίλησα για τιμή. Σύγχρονο εννοώ σε σχεδίαση. Είναι ένα Smart F2 του 2024.
-
This post is deleted! -
«Πόσα χιλιόμετρα βγάζει;»
Η παρούσα δημοσίευση αφορά ενδιαφερόμενους που θέλουν μια πρώτη εικόνα στο τι τρέχει με τις αυτονομίες, τα WLTP και τι ισχύει στην πράξη. Να σημειώσω εξ αρχής ότι θα πρέπει να αφιερώσετε κάποιον χρόνο, κάτι που συνιστώ αν σκοπεύετε να βάλετε το χέρι στην τσέπη.
Επίσης, σημειώνω πως όπου κάνω εκτιμήσεις, θα προσπαθώ να είναι στην "το ποτήρι μισοάδειο" πλευρά. Δεν θέλω να έρθει μετά να μου πει κάποιος «εσύ μας τα έλεγες παραδεισένια και τελικά είναι χειρότερα».
Ξεκινάμε τον "οδηγό" διαβάζοντας την υπέροχη δημοσίευση του φίλου Κωνσταντίνου. Θα νοιώσετε καλύτερα το ύφος του, όταν/αν με το καλό ζήσετε με ένα ηλεκτρικό - ακόμα και πατίνι. https://www.facebook.com/groups/ElectricCarGreece/posts/2107520456113620
Αφού -υποθέτω- την διαβάσατε, θέλω να κρατήσετε ότι τα παρακάτω δεν έχουν ακρίβεια. Και πως αυτός/η που έχει τον έλεγχο του δεξί πεντάλ, έχει και τον έλεγχο της αυτονομίας. Όσο επιτρέπουν τα όρια της φυσικής, έστω.
Πάμε στο κυρίως, και στη μεγαλύτερη διαφορά σε σύγκριση με τα συμβατικά. Τα συμβατικά καίνε περισσότερο στην πόλη και λιγότερο στον αυτοκινητόδρομο. Στα ηλεκτρικά σχεδόν πάντα ισχύει το ακριβώς ανάποδο. Ενώ η καλύτερή τους είναι στους επαρχιακούς δρόμους, όπου οι ταχύτητες είναι σε ένα εύρος 60-90 km/h.
Αυτό συμβαίνει επειδή όσο αυξάνεται η ταχύτητα, μεγαλώνει εκθετικά η αντίσταση του αέρα. Η διαφορά στην κατανάλωση από τα 90 km/h στα 120 km/h, είναι ένα 30% ως 50% πάνω, ανάλογα πόσο αεροδυναμικό είναι το αυτοκίνητο.
πχ σε ένα sedan που στα 90 km/h καίει 150 Wh/km, στα 120 km/h μπορεί να καίει 200 Wh/km. Ενώ σε ένα SUV που στα 90 km/h καίει 160 Wh/km, στα 120 km/h μπορεί να καίει 230 Wh/km.
Εδώ μου κάνω μια πάσα να σημειώσω το εξής: 150 Wh/km = 15 kWh/100km. Από εδώ και πέρα θα γράφω σε Wh/km, μόνο και μόνο επειδή είναι πιο σύντομο. Η μετατροπή είναι απλούστατη, την είδατε. [Wh = βατώρες, kWh = κιλοβατώρες = χιλιάδες βατώρες. Μονάδες μέτρησης ενέργειας, όπως αυτή που πληρώνουμε στον λογαριασμό του ρεύματος. Σαν έναν κουβά με νερό να φαντάζεστε την ενέργεια]
Ένα τελευταίο να σημειώσω, και μετά πάμε στις μετρήσεις. Το πολύ κρύο αυξάνει την κατανάλωση. Η πολύ ζέστη αυξάνει την κατανάλωση. Από λίγο έως πολύ και για διαφορετικούς λόγους το καθένα. Ο κλιματισμός της καμπίνας, δεν είναι ένας από αυτούς τους λόγους. Τον κλιματισμό δεν θα τον σκέφτεστε στην καθημερινότητα ούτε στο ταξίδι. Η κατανάλωσή του είναι αμελητέα για ένα αυτοκίνητο με μεγάλη μπαταρία που κινείται με ταχύτητες αυτοκινητόδρομου. Ή να το πω αλλιώς, θα δεχόσουν να είσαι δυο-τρεις ώρες στο κρύο/στη ζέστη, για να κερδίσεις 20-25km αυτονομίας; Αν πω ότι αυτήν την ενέργεια την αναπληρώνεις σε 2-3 λεπτά φόρτισης, θα σκεφτόσουν να θυσιάσεις την άνεσή σου; Εγώ ξεκάθαρα όχι.
Πάμε τώρα.- Πώς να ξέρω τι αυτονομία να περιμένω στο αυτοκίνητο που με ενδιαφέρει;
- Μετρήσεις. Μετρήσεις. Μετρήσεις.
- Είναι ακριβείς;
- Όχι, αλλά είναι αρκετά κοντά για μια πρώτη εικόνα.
Βήμα 1ο: Κοιτάμε στο ev database για το μοντέλο που μας ενδιαφέρει, το πινακάκι που γράφει «Real Range Estimation: City - Cold Weather, Highway - Cold Weather, Combined - Cold Weather, City - Mild Weather, Highway - Mild Weather, Combined - Mild Weather»
Να δείτε και τα ψιλά γράμματα από κάτω! Cold Weather σημαίνει μείον 10 βαθμοί κελσίου με αναμμένη θέρμανση, πρακτικά worst case scenario. Mild Weather σημαίνει 23 κελσίου και κλειστός κλιματισμός, πρακτικά best case scenario. Highway σημαίνει 110 km/h.
Είναι αρκετά καλά για μια πρώτη εικόνα. https://ev-database.org/
Βήμα 2ο: Μετρήσεις του Bjorn. Ο Bjorn ζει στη Νορβηγία και μετράει με 90 km/h και 120 km/h. Οπότε σημειώστε δύο πράγματα: 1. Έχει τεράστιες διακυμάνσεις στην θερμοκρασία των μετρήσεών του, οπότε πάντα να κοιτάτε στον πίνακα την εξωτερική θερμοκρασία της δοκιμής. Όπως επίσης και αν ήταν σε στεγνό ή βρεγμένο δρόμο ή αν φορούσε χειμερινά ή θερινά ελαστικά. Ο βρεγμένος δρόμος όπως και τα χειμερινά ελαστικά, αυξάνουν την κατανάλωση.
Λινκ με το κανάλι του: https://www.youtube.com/@bjornnyland
Λινκ με τα αποτελέσματα των δοκιμών του: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1V6ucyFGKWuSQzvI8lMzvvWJHrBS82echMVJH37kwgjE/
Βήμα 3ο: Αντίστοιχα με τον Bjorn, δοκιμάζει ο Chris aka Battery Life. Κάνει τις δοκιμές στη Γερμανία με 130 km/h.
Λινκ με το κανάλι του: https://www.youtube.com/@BatteryLife
Λινκ με τα αποτελέσματα των δοκιμών του: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1jK1kQxkjBP1BIzoGvfDdOQ80w-5dvzO_c3qRCVtGZoQ/
Βήμα 4ο: Ο λόγος για τον οποίο είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, έχουμε δοκιμές σε Ελληνικό έδαφος από την Driving Academy (Θωμάς Παπαπάσχος) με 130 km/h. Η άσφαλτος εδώ είναι διαφορετική από της Γερμανίας και της Νορβηγίας, οπότε η κατανάλωση εδώ είναι ελαφρώς καλύτερη. Αυτό φαίνεται στις μετρήσεις του Θωμά. Επίσης, στον πίνακα έχει μέση κατανάλωση και με πιο μεικτές συνθήκες οικονομικής οδήγησης. Οπωσδήποτε να τις δείτε.
Λινκ με τις μετρήσεις της Driving Academy: https://www.facebook.com/groups/ElectricCarGreece/posts/2354333504765646/
Αφού δείτε τα παραπάνω, θέλω να θίξω ένα σημαντικό ζήτημα. Κάθε μέρα, δε θα έχετε διαθέσιμο το 100% της μπαταρίας, αλλά το 60%. Αυτό διότι κάθε μέρα θα φορτίζετε ως το 80% και δεν θα το αφήνετε κάτω από 20%.
Δηλαδή αν για την εργασία μου κάνω 100 km κάθε μέρα, θα πρέπει το αυτοκίνητο να είναι ικανό να κάνει τουλάχιστον 100km με το 60% της μπαταρίας όσο κρύο και όση βροχή κι αν έχει.
Ακόμα, στο ταξίδι θα έχετε διαθέσιμο το 80%-90% πριν την πρώτη φόρτιση, ανάλογα πόσο άνετα αισθάνεστε να το φτάσετε και στο 20% και στο 10%. Μετά την πρώτη φόρτιση οι στάσεις θα είναι πιο σύντομες, ξανά επειδή στον σουπερ γρήγορο φορτιστή θα καθίσετε ως το 80% και θα ξανασταματήσετε για φόρτιση όταν πάει στο 10%-20%.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι αν το αυτοκίνητο έχει πχ 300 km με 130 km/h και ξεκινήσεις με 100%, η πρώτη στάση θα είναι μετά από 240-270km, και μετά κάθε επόμενη ανά 180-210 km. Ξαναλέω, αυτά εξαρτώνται κυρίως 1. Ανάλογα πόσο άνετα αισθάνεστε να βλέπετε 10%-20% στη μπαταρία και 2. Πού έχει φορτιστές (και πόσο αξιόπιστοι είναι). Θα πω εν συντομία ότι οι φορτιστές είναι σε στάνταρ θέσεις, οπότε και οι στάσεις σας θα είναι στάνταρ. Οπότε από ένα σημείο και μετά, αυτά δεν τα σκέφτεστε καθόλου.
Βήμα 5ο: Με ενδιαφέρει ένα στάνταρ ταξιδάκι που κάνω συχνά στο χωριό, θα με βγάζει;
Υπάρχει μια εκπληκτική εφαρμογή που υπολογίζει με πόσο θα φτάσεις, πόσο θα καταναλώσεις, πού θα χρειαστεί φόρτιση και για πόση ώρα. Σε κάποια αυτοκίνητα λειτουργεί καλά, σε κάποια όχι τόσο. Με μια απόκλιση 5% πέφτει μέσα. Έχει πάμπολες δυνατότητες παραμετροποίησης (ταχύτητα πάνω από τα όρια, κόντρα άνεμος, κρύο, βροχή, κλπ). Συστήνω να περάσετε λίγο χρόνο και μαζί της, να δείτε πώς αλλάζει η κατανάλωση όσο τρέχεις ή δεν τρέχεις, αν συμφέρει να πηγαίνεις πιο γρήγορα (130-140) και να κάνεις μεγάλες στάσεις ή να πηγαίνεις πιο αργά (110) και να κάνεις πιο σύντομες στάσεις. Όπως και τα υψομετρικά (hint ό,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει. Και όταν κατεβαίνει κάνει ανάκτηση). Η εφαρμογή αυτή ονομάζεται a better route planner (ABRP για σύντομα).
Λινκ για την εφαρμογή: https://abetterrouteplanner.com/
Να σημειώσω ότι το ABRP είναι χρήσιμo και για την αρχή όσο ακόμα μαθαίνετε το αυτοκίνητο, μέχρι να του πάρετε τον αέρα. Άντε και για κανένα μεγάλο ταξίδι στο εξωτερικό, που δεν θα ξέρετε πού έχει γρήγορους φορτιστές. Στην Ελλάδα δεν θα το χρειάζεστε μόλις αισθάνεστε άνετα με το αυτοκίνητο.
Αυτά, πολύ γενικά, είναι τα πρώτα βήματα ΠΡΙΝ αγοράσετε. Γιατί αν αγοράσετε και μετά δείτε ότι βγάζει 300km και όχι 550 km που λέει στο site, τότε θα είναι αργά. Και το κρίμα είναι ότι θα χαλαστείτε τζάμπα για ένα, κατά τ' άλλα, πολύ καλό αυτοκίνητο.
tl;dr: Δεν υπάρχει. Αν θέλετε να ξέρετε τι να περιμένετε και να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως, θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο.
copy paste το post του Evans Manolis απο το γκρουπ της ηλεκτροκινησης. Ειναι οτι πιο αναλυτικο και ενημερωτικο εχω δει γραμμενο στα ελληνικα
https://www.facebook.com/groups/ElectricCarGreece/permalink/2356408734558123/?mibextid=c7yyfP
-
Σε ένα ιταλικό review για τη νέα Lancia Y ηλεκτρική, αναφέρουν ότι η πραγματική μικτή αυτονομία της είναι το "κλασσικό" -30% για τα EV από τη δηλωμένη μικτή (δηλ. αντί 400km,περίπου 280 μικτά). Δεν ξέρω από που το στηρίζουν ή το έχουν παρατηρήσει και δεν λένε π.χ. αν ισχύει και για τα Tesla.
Αν πάντως έχει βάση αυτό για όλα τα EV, μου φαίνεται πολύ απαισιόδοξο σενάριο.
-
@panormus772 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Σε ένα ιταλικό review για τη νέα Lancia Y ηλεκτρική, αναφέρουν ότι η πραγματική μικτή αυτονομία της είναι το "κλασσικό" -30% για τα EV από τη δηλωμένη μικτή (δηλ. αντί 400km,περίπου 280 μικτά). Δεν ξέρω από που το στηρίζουν ή το έχουν παρατηρήσει και δεν λένε π.χ. αν ισχύει και για τα Tesla.
Βαλε το λινκ αν θελεις. 280 μικτα δεν ειναι ασχημα, αλλα εξαρταται τι σημαινει "μικτα". Πχ αν το 400 γινεται 220-250 χλμ σε 120km/h, θεωρω οτι ειναι μια χαρα για τετοιο αυτοκινητο και τετοια μπαταρια. Θα γινεται 300-320 στην πολη που ειναι πραγματικα οκ.
-
Βαλε το λινκ αν θελεις. 280 μικτα δεν ειναι ασχημα, αλλα εξαρταται τι σημαινει "μικτα". Πχ αν το 400 γινεται 220-250 χλμ σε 120km/h, θεωρω οτι ειναι μια χαρα για τετοιο αυτοκινητο και τετοια μπαταρια. Θα γινεται 300-320 στην πολη που ειναι πραγματικα οκ.
Στο παρακάτω βιντεάκι -κι είναι από αρκετά έγκυρο αυτοκινητιστικό site- το λέει στο 7:05 (αν δεν πιάνεις τα ιταλικά,βάλε υπότιτλους στα αγγλικά και θα το δεις):
"400 km in WLTP,then we know that we need to remove the usual 30%"
-
Στο παρακάτω βιντεάκι -κι είναι από αρκετά έγκυρο αυτοκινητιστικό site- το λέει στο 7:05 (αν δεν πιάνεις τα ιταλικά,βάλε υπότιτλους στα αγγλικά και θα το δεις):
"400 km in WLTP,then we know that we need to remove the usual 30%"
το αυτοκινητο ειναι πραγματικα πανεμορφο. Πρακτικα, οτι και να λενε για εμβελειες, δεν πιστευω τιποτα αν δεν δουμε βιντεο με δοκιμες. Θεωρητικα παντως, μπαταρια 50kwh σε αυτο το μεγεθος αυτοκινητου, θεωρητικα θα βγαζει 300χλμ μεσα στην πολη. Θα πρεπει να εχει πολυ χαλια regen για να εχει καταναλωση πανω απο 15-16kwh/100km.
-
Ο bjorn παντως που ειχε τεσταρει το e208, με τον ιδιο ηλεκτροκινητηρα, δινει καταναλωση 24kh/100km στα 120kmh σε εξωτερικη θερμοκρασια 11C. Επομενως, ρεαλιστικα αναμενω οριακα 250χλμ εμβελεια σε αυτοκινητοδρομο και σε συνθηκες ανοιξης
-
Δηλαδή με ποιο τρόπο "είναι" Lancia αυτό το αμαξι, αν δεν δει κάποιος τη ταμπέλα;...
Άπατα θα πάνε όλα αυτά τα rebadged 208 του ομίλου, σε τιμές συγκρισιμες με Τέσλα, αστείες αυτονομίες, λιγότερο χαρακτήρα κι από επώνυμα κινέζικα...
Τουλάχιστον το eC3 φαίνεται για Σιτροεν κι εύστοχα μπορεί στυλιστικά να παρουσιαστεί κι ως π.χ. PandaΔεν ξέρω αν τα σημερινά γαλλόχρεπα ντιζελάκια που έχουμε, γίνουν ανάρπαστα στο μέλλον ως μεταχειρισμένα ή όχι, αλλά τα περισσότερα χρεποηλεκτρικά που βγάζουν τώρα στον όμιλο, καλό είναι να αγοράζονται γαλάζια για να ταιριάζουν με το περιβάλλον στα diving resorts που θα καταλήξουν...
-
@piliourits said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Δηλαδή με ποιο τρόπο "είναι" Lancia αυτό το αμαξι, αν δεν δει κάποιος τη ταμπέλα;...
Άπατα θα πάνε όλα αυτά τα rebadged 208 του ομίλου, σε τιμές συγκρισιμες με Τέσλα, αστείες αυτονομίες, λιγότερο χαρακτήρα κι από επώνυμα κινέζικα...
Τουλάχιστον το eC3 φαίνεται για Σιτροεν κι εύστοχα μπορεί στυλιστικά να παρουσιαστεί κι ως π.χ. PandaΔεν ξέρω αν τα σημερινά γαλλόχρεπα ντιζελάκια που έχουμε, γίνουν ανάρπαστα στο μέλλον ως μεταχειρισμένα ή όχι, αλλά τα περισσότερα χρεποηλεκτρικά που βγάζουν τώρα στον όμιλο, καλό είναι να αγοράζονται γαλάζια για να ταιριάζουν με το περιβάλλον στα diving resorts που θα καταλήξουν...
Δυστηχώς έχεις δίκιο
βεβαια το βρίσκω πολύ ομορφο ειδικά πίσω αλλα στα υπόλοιπα όλα συμφωνω........
Θα του τα συγχωρούσα ολα με μια καλή τιμή αλλά με αυτες τις τιμές ειναι γελοιο........
-
@piliourits said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Κάτι ήξεραν οι κλέφτες που το πέταξαν μέσα στην λίμνη......
-
part 1
οικογένεια- χίπις - απο Αγγλια , αγορασε ηλεκτρικο βανακι νισσαν του 2015 τρίτο χερι , το μετασκευασε σε τροχόσπιτο και γυρνάει την Ευρωπη , πριν απο λιγο χρονικό διαστημα έιχαν προορισμο την Ελλαδα ( μέσα στο φετινο ευρωπαικο χιονιά ) για επίσκεψη σε φίλους , η διαδρομη στο 1:12 του βίντεοενδιαφέροντα
α) το βανακι εχει 20 % μικροτερη μπαταρια απο το λάνσια παραπανω
β) έχει πάνω απο 160000 χιλιομετρα -
-
Fun days ahead
Όχι ότι έχει σημαντική διαφορά από φωτιά σε διυλιστήρια.
-
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης