-
Σήμερα ξεκίνησα δειλά δειλά ξανά να βλέπω αυτοκινητα με συζηγο μαζί (αύριο θα πάω με κολλητό) είδαμε chr corolla, i30, puma, xceed.
Αυτό που της άρεσε περισσότερο είναι corolla hatc κόκκινο μαύρη οροφή, 2ο chr λευκό μαύρη οροφή, xceed (εδώ έχω να πω κάποια καλά αλλά θα τα γράψω αύριο που θα ξαναπάω με φίλο για stonic και να πάρω προσφορά), puma, i30 καθόλου, 2008 και c4 (αν έχει άλλη αντιπροσωπεία ναι αλλιώς όχι) δεν πήγαμε.
Υ. Γ όταν πηγαίναμε στην Ιόνια έκανα προσπεραση σε νταλίκα που είχε φορτωμένη νομίζω γεννήτρια, όταν γυρνούσα την βρήκα κάνα χλμ πιο πάνω από κει που την προσπέρασα είχε πάρει φωτιά από κουβουκλιο μπροστά δεν έμεινε τίποτα εννοείτε χαμός αστυνομία. Κρίμα να είναι καλά ο οδηγος ευχομαι
-
Σας ευχαριστώ οπότε με λίγα λόγια κάθε πέρυσι και καλύτερα.
Φανηηηηη χάχα audi 80 είχε ο πατέρας μου ήταν το τελευταίο που έφερε όταν ήρθαμε μόνιμα από Γερμανία το 85, εν τω μεταξύ ότι αυτοκίνητο και να του δείξεις σαν το audi δεν θα είναι λέει, το άτιμο το είχε μέχρι το 2005 και δεν του είχε βγάλει τίποτα.
Τι να χαλάσει σε αυτό το αμάξι? Το ρολόι που είχε για στροφόμετρο?
-
Αυτό που θέλω να ρωτήσω τον Φάνη, γιατί οι περισσότεροι ιδιοκτήτες υβριδικών που γνωρίζω δεν καταλαβαίνουν ΤΙ ρωτάω, πως είναι το αμάξι σε ανηφόρες καρφί με φορτίο;
Αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων να πω εγώ καλύτερα είναι τί είναι η ροπή σε τί χρησιμεύει και κυρίως με ποιόν τρόπο αποδίδεται τελικά στους τροχούς. Ο περισσότερος κόσμος ρωτάει πόσα άλογα αλλά και πόση ροπή αποδίδει ένας κεκ, αυτό που ξεχνάει τελείως όμως είναι οτι η ροπή για να φτάσει στους τροχούς περνάει μέσα από ένα κιβώτιο ταχυτήτων το οποίο πολλαπλασιάζει ή υποπολλαπλασιάζει την ροπή ανάλογα με την σχέση μετάδοσης που χρησιμοποιούμε. Συνήθως οι υψηλές σχέσεις 5,6,7 υποπολλαπλασιάζουν ενώ οι πρώτες πολλαπλασιάζουν. Καλά μέχρι εδώ; Ωραία.
Ας δούμε το παρακάτω παράδειγμα, δύο δίλιτροι ατμοσφαιρικοί ο F20 (S2000) και ο PE-VPS (MX5) που βγάζουν περίπου την ίδια ονομαστική ροπή των 20 κιλών συνδυάζονται με 6αρια κιβώτια. Στο Honda η 6η στις 1000σαλ δίνει 30,9kph ενώ στο Mazda η 6η 40,5kph και η 5η 31,5kph Τί σημαίνουν αυτά; ότι τελικά η ροπή που βγαίνει στις ρόδες στην περίπτωση του Honda είναι μεγαλύτερη με 6η σχέση από αυτή που βγαίνει στο Mazda με 5η καθώς το πρώτο έχει πολύ κοντύτερες σχέσεις μετάδοσης.
Το παραπάνω ισχύει φυσικά για όλα σχεδόν τα οχήματα δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο πόσα κιλά ροπής βγάζει ο κινητήρας αλλά και πως αυτή αποδίδεται, καλά τα 20 κιλά αλλά μόλις βάλω πέμπτη έχω 15 και στην έκτη 10.
Έρχομαι τώρα στο Corolla/CHR που βγάζουν συνδυαστικά περίπου 23 κιλά ροπής στις 3Κ σαλ επειδή όμως μιλάμε για μία μετάδοση που προσαρμόζεται στην ταχύτητα και στα φορτία κίνησης τα 23 κιλά βγαίνουν πάντα όταν αυτό απαιτείται, καθώς δεν έχει σημασία τι σχέση έχεις στο κιβώτιο (γιατί απλά δεν έχεις κιβώτιο). Αυτό που έχεις είνα 23 κιλά ροπής τα οποία μπορούν να πολλαπλασιάζονται από την μετάδοση και να καταλήγουν αυτούσια και ενισχυμένα στους τροχούς.
Στην ερώτηση λοιπόν αν μπορεί να ανέβει άκοπα μια ανηφοριά η απάντηση είναι μπορεί να ανέβει όποια κλίση του επιτρέπει η πρόσφυση των τροχών, να σταματήσει και να ξεκινήσει 50 φορές, να πάει με 5kph για 10km και μετά με 10kph για 5km (όπως κάνει αυτό το subaru με το κοντό) και ταυτόχρονα να έχει φορτίσει την μπαταρία.
ΥΓ σε νησί με ανηφόρες έχασε συμπίεση το 1.4 ατμο που είχα κάποτε, τα ίδια φορτία και ταλαιπώρια τρώνε και τα turbo ειδικά αν έχουν μακριές σχέσεις.
-
Αυτό που της άρεσε περισσότερο είναι corolla hatc κόκκινο μαύρη οροφή,
Μακράν ο καλύτερος συνδυασμό και χρώμα!! Το κόκκινο πέρλα τα σπάει!!
-
piliourits wrote:
Αυτό που θέλω να ρωτήσω τον Φάνη, γιατί οι περισσότεροι ιδιοκτήτες υβριδικών που γνωρίζω δεν καταλαβαίνουν ΤΙ ρωτάω, πως είναι το αμάξι σε ανηφόρες καρφί με φορτίο;
Αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων να πω εγώ καλύτερα είναι τί είναι η ροπή σε τί χρησιμεύει και κυρίως με ποιόν τρόπο αποδίδεται τελικά στους τροχούς. Ο περισσότερος κόσμος ρωτάει πόσα άλογα αλλά και πόση ροπή αποδίδει ένας κεκ, αυτό που ξεχνάει τελείως όμως είναι οτι η ροπή για να φτάσει στους τροχούς περνάει μέσα από ένα κιβώτιο ταχυτήτων το οποίο πολλαπλασιάζει ή υποπολλαπλασιάζει την ροπή ανάλογα με την σχέση μετάδοσης που χρησιμοποιούμε. Συνήθως οι υψηλές σχέσεις 5,6,7 υποπολλαπλασιάζουν ενώ οι πρώτες πολλαπλασιάζουν. Καλά μέχρι εδώ; Ωραία.
Ας δούμε το παρακάτω παράδειγμα, δύο δίλιτροι ατμοσφαιρικοί ο F20 (S2000) και ο PE-VPS (MX5) που βγάζουν περίπου την ίδια ονομαστική ροπή των 20 κιλών συνδυάζονται με 6αρια κιβώτια. Στο Honda η 6η στις 1000σαλ δίνει 30,9kph ενώ στο Mazda η 6η 40,5kph και η 5η 31,5kph Τί σημαίνουν αυτά; ότι τελικά η ροπή που βγαίνει στις ρόδες στην περίπτωση του Honda είναι μεγαλύτερη με 6η σχέση από αυτή που βγαίνει στο Mazda με 5η καθώς το πρώτο έχει πολύ κοντύτερες σχέσεις μετάδοσης.
Το παραπάνω ισχύει φυσικά για όλα σχεδόν τα οχήματα δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο πόσα κιλά ροπής βγάζει ο κινητήρας αλλά και πως αυτή αποδίδεται, καλά τα 20 κιλά αλλά μόλις βάλω πέμπτη έχω 15 και στην έκτη 10.
Έρχομαι τώρα στο Corolla/CHR που βγάζουν συνδυαστικά περίπου 23 κιλά ροπής στις 3Κ σαλ επειδή όμως μιλάμε για μία μετάδοση που προσαρμόζεται στην ταχύτητα και στα φορτία κίνησης τα 23 κιλά βγαίνουν πάντα όταν αυτό απαιτείται, καθώς δεν έχει σημασία τι σχέση έχεις στο κιβώτιο (γιατί απλά δεν έχεις κιβώτιο). Αυτό που έχεις είνα 23 κιλά ροπής τα οποία μπορούν να πολλαπλασιάζονται από την μετάδοση και να καταλήγουν αυτούσια και ενισχυμένα στους τροχούς.
Στην ερώτηση λοιπόν αν μπορεί να ανέβει άκοπα μια ανηφοριά η απάντηση είναι μπορεί να ανέβει όποια κλίση του επιτρέπει η πρόσφυση των τροχών, να σταματήσει και να ξεκινήσει 50 φορές, να πάει με 5kph για 10km και μετά με 10kph για 5km (όπως κάνει αυτό το subaru με το κοντό) και ταυτόχρονα να έχει φορτίσει την μπαταρία.
ΥΓ σε νησί με ανηφόρες έχασε συμπίεση το 1.4 ατμο που είχα κάποτε, τα ίδια φορτία και ταλαιπώρια τρώνε και τα turbo ειδικά αν έχουν μακριές σχέσεις.
Κάπου σε όλα αυτά έχει σχέση και ο τελικός λόγος μετάδοσης και οι διαστάσεις του τροχού.
-
Ρε παιδιά είδα πριν λίγο μια sedan σε μαύρο χρώμα με κάτι πανέμορφες 18αρες ζάντες! ... Πάρα πάρα πολύ ωραίο! Ωραία πίσω φωτιστικά σώματα, πολύ δυναμική στο πλάι , και μπροστά με πολύ σπορ προφυλακτήρα και αεραγωγούς! Μπερλινα!!!! Μου άρεσε περισσότερο από το hatch...
-
το sedan έχει 2 προβλήματα για εμένα. Το πρώτο είναι οτι πίσω είναι πολύ χαμηλή η οροφή και βρίσκουν τα κεφάλια. Που στο hatch δεν συμβαίνει. Το δεύτερο είναι οτι φτιάχνεται στην γείτονα, και από ποιότητα έχω επιφυλάξεις... Συνολικά ναι είναι πιο όμορφο.
-
Στο 10:30 αναφέρει ότι για κάθε μια περιστροφή των τροχών χρειάζεται 10.8 περιστροφές του ηλεκτροκινητήρα. Άρα αν κατάλαβα καλά επειδή λέει ότι αυτό σημαίνει 10.8 φορές πολλαπλασιασμός ροπής, τα 160Νm ροπής του ηλεκτρικού σημαίνει 1600Νm στον τροχό! Η μέγιστη ταχύτητα περιστροφής των δυο μοτέρ είναι 17000 στροφές το λεπτό.
Καποιος που να ξέρει πιο πολλά μηχανολογικά από μένα ας πει αν βγάζει νόημα όλο το παραπάνω!
-
Έτσι είναι. Το ίδιο γίνεται και με τους κανονικούς κινητήρες και τα κλασσικά κιβώτια ταχυτήτων.
-
...Συνάδελφος πήρε Corolla Hybrid Sedan Live έκδοση για leasing ... δεν έχει κάμερα άλλα ούτε και αισθητήρες παρκαρίσματος. ...η συγκεκριμμένη έκδοση έρχεται 'radioless' στην Ελλάδα και μετά μπαίνει aftermarket οθόνη ...
Το όνειρο μου , μακάρι να μπορώ σαν ιδιώτης να το πάρω και χωρίς την οθόνη και να βάλω εγώ ότι θέλω ,ελπίζω να είναι και με σιδερένιες ζάντες με τάσια
πόσο να έδιναν ένα τέτοιο γυμνό της μετρητοίς -όχι λίζινγκ και παπαριές - 18-19 χιλιάρικα ;
αλλά τι λέω σε τέσσερα χρόνια μεταχειρισμένα με κανα δεκάρικο θα τα έχουν, σούπερ ευκαιρία , αρκεί να κάνουν συντήρηση στην αντιπροσωπεία να ισχύουν τα 11 χρόνια για την υβριδική μπαταρία ...
-
ΔΕΚΑΡΙΚΟ..?? Δεν το νομίζω,εκτός του ότι δεν θα βρίσκεται μεταχειρισμένο εύκολα,τουλάχιστον Ελληνικό αυτοκίνητο.
Από 15000 και πάνω ανάλογα με την έκδοση τα χλμ. και την κατάσταση που θα βρίσκεται φυσικά.Τα τογιότα έχουν 6 χρόνια εγγύηση μηχανικά και 11 η μπαταρία η υβριδική με μία προυπόθεση εννοείται ,να πηγαίνει το αυτοκίνητο στην αντιπροσωπεία για σέρβις,οπότε..??
-
Καλησπέρα και καλό μήνα. Σήμερα έμαθα κάτι πολύ ευχάριστο από ένα φίλο στον οποίο έχω προτείνει το Corolla και το ψάχνει. Πλέον (δόξα τον μεγαλοδύναμο) υπάρχει διαθέσιμο το touring sport στην εξοπλιστική έκδοση lounge που έχει τα πάντα μέσα και για τον κινητήρα 1,8 hybrid. Μέχρι πρόσφατα η lounge ήταν αποκλειστικά διαθέσιμη για τον 2l. Το επιβεβαίωσα και από τον διαμορφωτή.
Αυτή είναι μια πολύ ευχάριστη εξέλιξη καθώς με το TS παίρνει κανείς όλους τους χώρους που στερείται το hatchback (άκρως ικανοποιητικοί για 4μελή οικογένεια) ενώ παράλληλα αποφεύγει το made in Turkey sedan που ναι μεν έχει χώρους αλλά το ακολουθεί μια φήμη ότι είναι υποδεέστερο σε ποιότητα κατασκευής από τα hatchback/TS τα οποία κατασκευάζονται σε Αγγλία/Βέλγιο, αν δεν κάνω λάθος, αλλά σίγουρα εκτός Τουρκίας.
Σχετικά ακριβή πρόταση το 1,8hybrid TS lounge αλλά ολοκληρωμένο όχημα, υπερπλήρες εξοπλιστικά και φοβερά οικονομικό από κάθε άποψη. Ουσιαστικά το μόνο που μπορεί κάποιος να 'καταλογίσει' σε αυτό είναι την έλλειψη επιδόσεων στα υψηλά φορτία.
Εκεί μπαίνει το μεγάλο δίλημμα. Αξίζει να δώσεις τα 31.500€ που κοστίζει το TS 2L lounge να τα έχεις πραγματικά όλα; Από όσο έχω καταλάβει και διορθώστε με ποτέ το 2l hybrid πληρώνει τέλη. Για κάποιον που κινείται 80% εντός πόλης ίσως τα 440€ του ΦΠ να έρχονται μια η άλλη με το καύσιμο που γλιτώνεις σε συνδυασμό με τα μηδενικά τέλη. Είναι ουσιαστικά 3000€ σε βάθος 10ετιας, δεν είναι μικρό το ποσό. Ακόμα και αν δεν έχει κάποιος πρόβλημα με τα 8,5κ τεκμηρίου είναι και τα διπλά ασφάλιστρα τα οποία πρέπει να συνυπολογίσουμε. Άρα πολύ δύσκολη επιλογή η 2L τουλάχιστον από την δική μου οπτική.
Εν κατακλείδι πάντως προσωπικά θεωρώ πλέον μια εξαιρετική οικογενειακή επιλογή το 1,8 hybrid TS lounge για έναν μέσο οικογενειάρχη που ζει και εργάζεται σε αστικό κέντρο ενώ κάνει ουσιαστικά ένα δύο ταξίδια τον χρόνο με μεγάλα φορτία. Ναι εκεί θα χρειαστεί να κάνεις λίγο (πολύ) τον χαζό αλλά στην καθημερινότητα αλλά και στην τσέπη τα κέρδη θα είναι μεγάλα.
-
Παντως το γεγονός ότι θα έχεις αποκλειστικά για κίνηση πόλης ένα τόσο μακρύ οχημα ειναι κάπως οξύμωρο, τουλάχιστον να έχεις χώρο για πάρκινγκ.
Ως αυτοκινητο είναι όμορφο και hi tech.
Ποιος ο εξοπλισμός που ζητάς και τον έχει μόνο αυτή η έκδοση;
-
Ακόμα και αν δεν έχει κάποιος πρόβλημα με τα 8,5κ τεκμηρίου είναι και τα διπλά ασφάλιστρα τα οποία πρέπει να συνυπολογίσουμε. Άρα πολύ δύσκολη επιλογή η 2L τουλάχιστον από την δική μου οπτική.
Δεν εχει διπλά ασφαλιστρα. Ποιος στο ειπε αυτο?
-
@Lap κυρίως τα bi-led φώτα και τους βομβιτές παρκαρίσματος εμπρός πίσω που δεν έχει καμία άλλη έκδοση (έλεος). Συμφωνώ για το μέγεθος του οχήματος αλλά προσωπικά δεν έχω τέτοιο πρόβλημα. Βέβαια δεν είναι μέσα στις επιλογές μου η Corolla, γενικά μιλάω. Στην Αττική ναι είναι θέμα το κατανοώ αλλά και πάλι μαγικά δεν γίνονται. Αν κάποιος θέλει Corolla για τους λόγους του και οι χώροι του hatchback δεν του επαρκούν (λογικό) βουαλα!
@Alexandros.K, τι ασφάλιστρα έχουν τα διλιτρα; Ίδια με τα 1.5-1.8; Δεν έχει αρκετά παραπάνω ασφάλιστρα το 2L από το 1.8, αν όχι διπλάσια; Ρωτάω δεν ειρωνευομαι. Έτσι το έχω στο μυαλό μου.
-
@Alexandros.K, τι ασφάλιστρα έχουν τα διλιτρα; Ίδια με τα 1.5-1.8; Δεν έχει αρκετά παραπάνω ασφάλιστρα το 2L από το 1.8, αν όχι διπλάσια; Ρωτάω δεν ειρωνευομαι. Έτσι το έχω στο μυαλό μου.
Οχι ρε συ ... 5-10% πανω κι αν. Μιλαμε ομως για το ιδιο μοντελο , πχ την Κορολα 1,8 vs 2.0
-
Οκ λάθος μου τότε. Είχα την εντύπωση ότι ο κυβισμός σε συνδυασμό με την τιμή αγοράς η οποία είναι σε συνάρτηση με την κάλυψη της ολικής κλοπής ανεβάζει πολύ τα ασφάλιστρα. Άρα ουσιαστικά για έναν αγοραστή που δεν έχει θέμα με τα τεκμήρια όλο το ζόρι είναι να καταπιεί τα 3κ στην 10ετια για τα 2l και φυσικά την δυσκολία μεταπώλησης. Εξίσωση για δυνατούς λύτες.
-
Το να επιβαρυνθείς τα προβλήματα των δίλιτρων για ένα τέτοιο αμάξι είναι κατά την γνώμη μου τεράστιο λάθος.
Ποιό εύκολο είναι να βρεις κάποιο που λόγω δίλιτρου , πρίμιουμ συνήθως έχει προσφορές , ή και τετρακίνηση , όπου εκεί τα έξοδα του δίλιτρου μπορεί να τα γλυτώνεις στις προσφορές.
-
Καλησπέρα...το έχει παραγγείλει κανεις και το περιμένει μέσα στον Αύγουστο ;
-
ως ενδιαφερομενος του corolla εχω ως βασικο αγκαθι τις επιδοσεις του 1.8 hybrid. οι χωροι μου ειναι υπερεπαρκεις και ας ειναι κακοι για την κατηγορια και το μηκος του.
με αφορμη λοιπον το οτι πλεον και η active plus εκδοση (η πιο συμφερουσα δηλαδη) δινει δυνατοτητα επιλογης του διλιτρου hybrid, σε λογικη τιμη κτησης (2.5 χιλιαρικα εννοειται τα αξιζει εξτρα απο τον 1.8) και θα καλυπτε το ελατωμα του αυτοκινητου για μενα (επιδοσεις), προσπαθησα πολυ να πεισω τον εαυτο μου οτι ο φορος πολυτελειας δεν ειναι καταστροφη.
ελα ομως που δε βγαινουν τα κουκια. αυτα τα 2.200€ στην 5ετια(γιατι τοσο θα ρο κρατησω σιγουρα) δυστυχως αν τα προσθεσεις στην αρχικη τιμη σε πανε σε αλλα χωραφια, και εχει παει περιπατο και ο βασικος λογος που πηρες το hybrid (οικονομια). Χωρια οτι ενα αυτοκινητο με ατου το να μπορεις ευκολα να το σπρωξεις στην 5ετια ξαφνικα το χανει και αυτο και παει στο αλλο ακρο.
Toyota Corolla 2019