-
Συνεχίζω για να είμαστε οντοπικ από το θέμα της Citroen.
Εδώ ένα μη suv υβριδικό, plug in οικογενειακό αυτοκίνητο.
https://www.greenncap.com/assessments/toyota-prius-2021-0070/
Εδω ένα σύγχρονο diesel οικογενειακό suv
https://www.greenncap.com/assessments/peugeot-3008-2020-0043/Μπορειτε να κάνετε μια μαντεψια αν είναι να παρέμβουν στο είδος των αυτοκινήτων τι θα επιλέξουν.
Το τεστ μετρά και αέρια και ρύπους του θερμοκηπίου που δεν μετριούνται ακόμα υπό το euro 6, που ίσως αξιολογούνται όμως στο euro 7. Θα το δούμε αυτό.
-
Τώρα διάβαζα ότι στο euro 7 θα μετράνε και μικροσωματίδια από τα τακάκια των φρένων... Τι ψάχνεις, θα έχει γέλιο η ιστορία.
-
@antonakis said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Τώρα διάβαζα ότι στο euro 7 θα μετράνε και μικροσωματίδια από τα τακάκια των φρένων... Τι ψάχνεις, θα έχει γέλιο η ιστορία.
Ταμπούρα και μπροστά σημαίνει και μη γελάς καθόλου αν το μεγάλο μέρος του φρεναρίσματος γίνεται για να φορτιστούν οι μπαταρίες απο τους ηλεκτροκινητήρες που στην φάση αυτή είναι ηλεκτρογεννήτριες τότε θα επαρκούν τα ταμπούρα.
Ασε που με όριο 30 στην πόλη 100 στην Εθνική φτάνουν και περισσεύουν.
Ταμπούρα οικολογικά και δεν θα θέλουν συντήρηση , οι ζάντες κλειστές για αεροδυναμική δεν θα τα βλέπει και κανένας .
-
https://www.carandmotor.gr/nea/neos-katalytis-mporei-sosei-kinitires-benzinis
Εάν βγει στην παραγωγή θα είναι εύκολη προσθήκη σε ένα υβριδικό.
-
Κάνω κι εγώ μεταφορά εδώ, γιατί καταχραστήκαμε το νήμα του c4.
Δεν επιδοτείται το ντηζελ, απλά υπερφορολείται κατά τι λιγότερο.
Τέλος πάντων, θα δείξει...
Μην ξεχνάμε πως από ένα διυλιστήριο βγαίνει συγκεκριμένη αναλογία κλασματος βενζινης πετρελαίου, για να διπλασιασεις πχ την παραγωγή βενζίνης, πρέπει να έχεις κάποια ωφέλιμη χρήση και για το πετρέλαιο.
Αν π.χ. γίνουν όλα τα θερμικά μοτέρ βενζινοκινητα και διοχετευσεις όλη την περίσσεια ντίζελ στη θέρμανση, έκανες μια τρύπα στο νερό όσον αφορά τους ρυπους καύσης και γίνεται και "σπατάλη" ενέργειας...Επίσης όπως η αντιμετώπιση των ρύπων και του διοξειδίου γίνεται αποσπασματικα, μιλάμε για την ΠΛΗΡΗ ΠΑΡΑΝΟΙΑ!
Θα απαγορεύσουν κάποια στιγμή στο μέλλον στο Βόλο τα σύγχρονα ντίζελ επιβατικά, αλλά ΘΑ ΚΑΙΜΕ ΚΑΡΑΒΙΕΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΕΙΣΑΓΌΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΓΕΤ, 2χλμ απ το κέντρο της πόλης! Όχι μόνο στο τσιμενταδικο, θα κάνει κι άλλο εργοστάσιο ο Δήμαρχος. Και δύο Χαλυβουργιες θα βρίσκονται σε ακτίνα 10χλμ απ το κέντρο... αλλά θα σωθούμε απ τα μικροσωματιδια και τα NOx που ξεφεύγουν απ τα euro6 -
Η κατασταση με τα καύσιμα θα αργήσει πολύ να έρθει σε μια σχετική κανονικότητα.
Σήμερα το diesel κίνησης επιδοτείται στην αντλία για 15 λεπτά του ευρώ. Αυτό το μέτρο θα συνεχιστεί λογικά και τους επόμενους μήνες. Σε κάποια φάση όταν θα έρθει το euro7 δεν θα μπορεί να υπάρχει ηθικό, λογικό έρεισμα να επιδοτείται κάτι που σταματά να παράγεται λόγω της μόλυνσης του. Οπότε θα επιστρέψουμε στις τιμές της αγοράς χωρίς την επιδότηση των 15 λεπτών/λίτρο. Οι τιμές που ισορροπεί σημερα η αγορά μας λενε πως με τον σημερινό αριθμό των diesel οχημάτων, είτε των τεράστιων ντεποζιτων βλ νταλίκες, η τιμή του diesel κίνησης είχε την μεγαλύτερη άνοδο στην τιμή αντλίας παρά την μικρότερη φορολόγηση του στον τόνο. Μάλιστα η διαφορά με την βενιζινη είναι στα 5-8 λεπτά του ευρώ. Άλλωστε παρόμοια διαφορά μεταξύ των δύο καυσίμων βλέπουμε σε πολλές χώρες τις Ευρώπης.
Υπάρχει και άλλο πιθανό σενάριο. Να βγουν diesel euro7. Που να είναι ακόμα καλύτερα από τα υβριδικά και τα βενζίνης. Τότε, οκ μπορεί να συνεχιστεί μια θετική πολιτική για το diesel κίνησης.
-
Διαφορετικά τι θα το κάνουμε το ντηζελ που παράγεται; Αν παραχθεί περισσότερη βενζίνη, θα παραχθεί απ τη διύλιση και περισσότερο ντηζελ.
Θα βάλουμε πιο πολλά ντηζελοκινητα φορτηγά και λεωφορεία στους δρόμους; ποιο πολλά καράβια στις θάλασσες; Θα το καίμε για θέρμανση και ηλεκτροπαραγωγη; Θα το πετάμε; -
Εκτός απο την κατανάλωση του ντίζελ θα πέσει και η κατανάλωση βενζίνης οπότε θα κλείσουν μερικά διυλιστήρια .
Τα ηλεκτρικά δεν είναι ο μόνος λόγος , το Tuscon πχ καίει μόνο 8-9 λίτρα , το αντίστοιχο του πριν 15 χρόνια ήταν στα 11-12 λίτρα το ίδιο γίνεται με όλα τα αυτοκίνητα μικρά μεγάλα . -
@monman2 said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Εκτός απο την κατανάλωση του ντίζελ θα πέσει και η κατανάλωση βενζίνης οπότε θα κλείσουν μερικά διυλιστήρια .
Τα ηλεκτρικά δεν είναι ο μόνος λόγος , το Tuscon πχ καίει μόνο 8-9 λίτρα , το αντίστοιχο του πριν 15 χρόνια ήταν στα 11-12 λίτρα το ίδιο γίνεται με όλα τα αυτοκίνητα μικρά μεγάλα .Με αυτό συμφωνώ. Αυτό που "δεν βγαίνει" είναι να κυκλοφορούν βενζινοκίνητα αυτοκίνητα και να απαγορεύονται τα ντίζελ. Στην Ευρώπη ακόμη πωλούνται γύρω στο 30% ντίζελ επιβατικά. Στο σύνολο του υπάρχοντος ευρωπαϊκού στόλου, μπορεί να είναι περισσότερο απ΄τα μισά Ι.Χ. και προφανώς θα τείνει στο 100% για τα μικρά φορτηγά κι επαγγελματικά. Δεν βγαίνουν τα νούμερα, ούτε τα logistics των καυσίμων, ούτε των στόχων διοξειδίου, να είναι όλα αυτά κάποιας μορφής βενζινοκίνητα και απλά να περισσεύει το ντίζελ.
-
-
Τόσο καιρό διαβάζουμε για απαγόρευση diesel , η οποία προφανώς και συζητιέται, αλλά ειλικρινά, ένα τεκμηριωμένο άρθρο το οποίο να ανφέρει εκεί και εκεί γίνεται αυτό , εγώ προσωπικά δε βρίσκω.
Με εύκολο ψάξιμο , βρήκα τον παρακάτω χάρτη. Πατάς εκεί και σου δείχνει ότι πόλεις ανά την Ευρώπη , έχουν θεσπίσει ζώνες L.E..Z. (Low Emission Zones). Κάτι σα το δικό μας δακτύλιο.
https://urbanaccessregulations.eu/userhome/mapΠεριλαμβάνει σε αρκετές περιοχές και τα βενζινοκίνητα.
Δε φαίνονται τόσο τραγικά τα πράγματα για τα euro6 πετρέλαια. Όχι παντού τουλάχιστον ,μάλιστα αρκετές πόλεις τα βάζουν στο ίδιο καλάθι με τα euro6 βενζινοκίνητα, οπότε όλοι οι θερμικοί θα το αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.
Αλλού επιρρεάζεται μόνο το κέντρο της πόλης (μερικά αφήνουν ήδη μόνο τα euro6 πετρέλαια ήδη) , κάνοντας έτσι την Ελλάδα που στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ισχύει για όλο τον αστικό ιστό απαγόρευση , να μοιάζουν και πρωτοπόρες στην οικολογία.
-
@civil357 said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Αλλού επιρρεάζεται μόνο το κέντρο της πόλης (μερικά αφήνουν ήδη μόνο τα euro6 πετρέλαια ήδη) , κάνοντας έτσι την Ελλάδα που στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ισχύει για όλο τον αστικό ιστό απαγόρευση , να μοιάζουν και πρωτοπόρες στην οικολογία.
To τι απαγορεύεται στην Ελλάδα και το τι ελέγχεται/επιβάλλεται βέβαια είναι δύο πολύ διαφορετικές έννοιες.
-
@civil357 Εχεις απόλυτο δίκιο !
Στην Ελλάδα υπάρχει ισχυρή απαγόρευση μεχρι και τα Euro 4 που δεν μπορούν να μπουν στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη ούτε να αγοραστούν για όσους εχουν την φορολογική τους δήλωση διεύθυνση σε αυτές τις πόλεις
και στην επαρχία μόνο απο Euro 4 επιτράπηκε να πουληθούνΤώρα αν υπάρχει έλεγχος είναι να μη σου τύχει ... αλλα εχει αποτρέψει πολλούς Αθηναίους Θεσσαλονικείς που το σκέφτηκαν... τώρα ενας επαρχιώτης που κατεβαίνει στην μεγάλη πόλη της Θεσσαλονίκης με ενα BMW Χ3 2.0D euro 4 εχει πολλές δικαιολογίες για να μην τον πειράξουν ... πχ το γήπεδο του ΠΑΟΚ είναι μέσα στην πόλη ή οτι όλες οι αντιπροσωπείες για ανταλλακτικά τρακτέρ είναι στην Μοναστηρίου ή στην Γιαννιτσών ... ή όλοι οι γιατροί στην Αριστοτέλους και την Αγίας Σοφίας ...δοκιμασμένο...
Στην Ευρώπη μπορείς να κυκλοφορείς και με ντίζελ του ΄80 ακόμα και εκει που απαγορεύεται αρκεί να εχεις προορισμό πχ ενα καφέ στην ζώνη απαγόρευσης που να εχει νόμιμο παρκινγκ! Στην ουσία απαγορεύουν την ΔΙΕΡΧΟΜΕΝΗ κίνηση.
-
Εγώ ξέρω ότι έχοντας δώσει εδώ και 22 μήνες ένα δίλιτρο του 2009 με καταναλώσεις 8,5 στο ταξίδι και 11 στην πόλη και πηγαίνοντας σε σύγχρονο αυτόματο 1.2 τούρμπο βενζίνης, με καταναλώσεις 8 στην πόλη και 6,5 στο ταξίδι για 1 χρόνο και 30000 χλμ και μετά το ίδιο με ντίζελ για 10 μήνες και 17000 χλμ με καταναλώσεις 6 στην πόλη και 5 στο ταξίδι, έχω μέχρι τώρα ένα όφελος πάνω από 3000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζω ότι έχω κερδίσει και 1200 ευρώ για διαφορά τελών κυκλοφορίας.
Από τα 9500 διαφορά που έδωσα για τις αγορές, με την υπάρχουσα κατάσταση, θέλω άλλα δύο χρόνια για να την αποσβέσω, χωρίς να υπολογίζω ότι έχω κερδίσει λάστιχα, σέρβις, ασφάλεια και πιθανές βλάβες, αφού έχω ακόμα εγγύηση για 3 χρόνια ή 75000 χλμ.
Το μόνο που με στενοχωρεί, ήταν που δεν μπορούσα οικονομικά να κάνω αυτή την αλλαγή 2-3 χρόνια νωρίτερα.
Φίλος από τα Ιωάννινα που ήθελε να έρθει Αθήνα που σπουδάζουν τα παιδιά του, υπολόγισε ότι θα ήθελε μέσω Ρίου με επιστροφή 250 ευρώ.
Πήγε μέχρι Καλαμπάκα που με επιστροφή με την Εγνατία κοστίζει 40 ευρώ και πήρε το τραίνο για Αθήνα που κοστίζει με επιστροφή το άτομο 48 ευρώ , δηλαδή 2 άτομα θα έλθουν Αθήνα και θα επιστρέψουν με 136 ευρώ, ενώ από χρόνο θα κάνουν 1.10 μέχρι Καλαμπάκα και 4 ώρες το τρένο, σύνολο με την αναμονή 5,30 ώρες.
Με το αυτοκίνητο με μία στάση θα έκαναν 5 ώρες με λογικές ταχύτητες, γιατί αλλιώς το κόστος θα πέρναγε χαλαρά τα 300 ευρώ.
Στην πράξη είναι το μισό κόστος και εδώ τους βολεύει έτσι και αλλιώς το μετρό για παντού.
-
@criuser said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Εγώ ξέρω ότι έχοντας δώσει εδώ και 22 μήνες ένα δίλιτρο του 2009 με καταναλώσεις 8,5 στο ταξίδι και 11 στην πόλη και πηγαίνοντας σε σύγχρονο αυτόματο 1.2 τούρμπο βενζίνης, με καταναλώσεις 8 στην πόλη και 6,5 στο ταξίδι για 1 χρόνο και 30000 χλμ και μετά το ίδιο με ντίζελ για 10 μήνες και 17000 χλμ με καταναλώσεις 6 στην πόλη και 5 στο ταξίδι, έχω μέχρι τώρα ένα όφελος πάνω από 3000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζω ότι έχω κερδίσει και 1200 ευρώ για διαφορά τελών κυκλοφορίας.
χαχαχαχ
το σε πεντε λοιπον 11 στη πολη και 8.5 στο ταξιδι, το χοντρο με την βενζινα 8 και 6.5 και το χοντρο με το μαζουτ 6 και 5.
μηπως ειναι γαλλικουρες πι ες έι?
πας για να παρεις μπονους πωλησεων?
χαχαχαχ
7.5 και 6 εχει το κορσα να ξερεις παντως στο μαζουτ με την ιδια μηχανη και χειροκουνητο
και η σερναμενη στον δρομο αδερφη μου με το κανονικο σε τριο 110 εχει 9 και 7.5
χαχαχ -
@gatoz said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
7.5 και 6 εχει το κορσα να ξερεις παντως στο μαζουτ με την ιδια μηχανη και χειροκουνητο
χαχαχΕίπαμε του Κρούζερ είναι ειδικές εκδόσεις "Macron Edition"....αχαχα!! Γιατί το Σε τριο το αψηλό το βενζίνα είναι στο 9+ στην πόλη με αυτόματο, χαλαρά. Ο πιουρτεκ καιει αρκετά, δεν είναι οικονομικό μοτέρ, αλλά είναι πολύ δυνατός!
-
@criuser said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
χαχαχαχ
το σε πεντε λοιπον 11 στη πολη και 8.5 στο ταξιδι, το χοντρο με την βενζινα 8 και 6.5 και το χοντρο με το μαζουτ 6 και 5.
μηπως ειναι γαλλικουρες πι ες έι?
πας για να παρεις μπονους πωλησεων?
χαχαχαχ
χαχαχΓιατί ο ένας το μασάει γκαζώνοντας στα φανάρια και ή άλλη το πάει με πρώτη από φανάρι σε φανάρι, με ολική διαδρομή 3 φανάρια και επόμενη διαδρομή την επόμενη εβδομάδα...
-
@fanis75 said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
χαχαχΕίπαμε του Κρούζερ είναι ειδικές εκδόσεις "Macron Edition"....αχαχα!! Γιατί το Σε τριο το αψηλό το βενζίνα είναι στο 9+ στην πόλη με αυτόματο, χαλαρά. Ο πιουρτεκ καιει αρκετά, δεν είναι οικονομικό μοτέρ, αλλά είναι πολύ δυνατός!
Πηγαίνοντας με τον μετρητή και το βενζινάδικο, μέσα στην πόλη με μωτ γύρω στα 23 χλμ , το αυτόματο βενζίνη, έδινε 7,7 και έβγαζε με 45 λίτρα ρεζερβουάρ γύρω στα 530 χλμ , ενώ το πετρέλαιο δίνει 5,8 και βγάζει με το ίδιο ρεζερβουάρ, 730 χλμ.
Στο περίπου τα χλμ γιατί μόλις πλησιάσω σε λαμπάκι το γεμίζω...
-
@piliourits said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Διαφορετικά τι θα το κάνουμε το ντηζελ που παράγεται; Αν παραχθεί περισσότερη βενζίνη, θα παραχθεί απ τη διύλιση και περισσότερο ντηζελ.
Θα βάλουμε πιο πολλά ντηζελοκινητα φορτηγά και λεωφορεία στους δρόμους; ποιο πολλά καράβια στις θάλασσες; Θα το καίμε για θέρμανση και ηλεκτροπαραγωγη; Θα το πετάμε;Μεγαλύτερη προσφορά, φθηνότερη κίνηση στα καράβια....που ζεις;
Το καράβια και τα φορτηγά πλοία είναι βασικός κρίκος της παγκόσμιας οικονομιας -
Τα καράβια προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν ότι χειρότερο υπάρχει σε καύσιμο γιατί είναι το φτηνότερο και τώρα θα πάνε σε καλό diesel;
Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά