-
@dettol said in TESLA FORUM:
@vagkirk said in TESLA FORUM:
@lap said in TESLA FORUM:
Κόστος χρήσης δεν εξετάζω μέχρι τώρα καθόλου, ας είναι ακριβώς ίδιο με ένα βενζινοκίνητο-υβριδικο 220-230 αλόγων δεν με ενδιαφέρει, το μόνο που θα με ενδιέφερε θα ήταν να γλιτώσω το κόστος του wallbox αν αυτό είναι εφικτό από πλευράς ασφαλείας και να μην κάνω ζημιά στην μπαταρία, και τα χρήματα αυτά να με καλύψουν για 1.5 - 2 χρόνια σε πληρωμή φορτίσεων στο δίκτυο.
Με το wallbox σπιτιού δεν κάνεις καμια ζημιά στην μπαταρία. Και ναι υπάρχει τεράστια διαφορά κόστους χρήσης για ένα αντίστοιχο θερμικό με τα μισά άλογα, όχι υβριδικό. Στα 250Κ χλμ σχεδόν άλλο ένα Tesla
Όχι δεν κατάλαβες , εννοώ με την σουκο , αναφέρθηκε πως υπάρχει θέμα υπερθέρμανσης του καλωδίου (ασφάλεια) και πως δεν είναι ότι καλύτερο για την υγεία της μπαταρίας αν φορτίζει συνέχεια από σούκο.
Ώστε με τον τρόπο αυτό να γλιτώσω το κόστος αγοράς του wallbox που ουσιαστικά προστίθεται στο κόστος κτήσης του αυτοκινήτου.
το wallbox αποτελει απλα την καταληξη της ηλεκτρολογικης γραμμης (καλωδιου), δηλ αν ειναι ανεπαρκες το υφισταμενο καλωδιο, τοτε θα υπαρχει προβλημα ειτε εγκαταστησεις wallbox ειτε φορτιζεις στη σουκο. Στην δικη μου περιπτωση, εγκατεστησα νεο καλωδιο μεγαλυτερης διατομης απο τον πινακα, με καινουρια ασφαλεια και στο τελος του εβαλα το wallbox. Αυτο εγινε διοτι η σουκο που ειχα στο γκαραζ αντεχε μονο 8Α. Επισης το wallbox ειναι ευκολια διοτι δεν εχεις το κουμπωνε-ξεκουμπωνε και τυλιγε-ξετυλιγε του mobile charger. Απλα συνδεεις την δικη σου μανικα και τελος.
Θεωρω οτι σε ενα κοστος 30+χιλιαδων, το wallbox που ειναι 500 ευρω (τοσο κοστιζει της τεσλα) δεν ειναι δα και κατι τοσο φοβερο. Να τονισω κατι ακομα σε περιπτωση που εχει γινει παρανοηση. Τα wallboxes φορτιζουν ΟΛΑ τα ηλεκτρικα. Υπαρχει κοινο βυσμα. Ετσι βαζεις το box και το κρατας και για το επομενο ηλεκτρικο αυτοκινητο.Δεν είναι έτσι. Για να φοροτισεις απο wall box θες 32αρα ασφάλεια για 220 V και τρεις 16αρες για 380 V. Κοντολογίς, θες νέα εγκατάσταση, και αν παίρνεις απευθείας απο τον πίνακα θες υποπίνακα και αναγγελία στο αρμόδιο φορέα
-
Στα 34-35 χιλιάδες ευρώ λοιπόν το standard range ας πούμε δίνει 220-230 άλογα επιδόσεις καθαρές λόγω μεγαλύτερου βάρους σε σχέση με ένα αντίστοιχο βενζινοκίνητο-υβριδικο μοντέλο
.
.Tesla 3 rwd lfp 1825 kg
Mercedes c 300 rwd (W206) απλό 1768 Kg
Mercedes c 300 rwd (W206) hybrid 2087 Kg !!!Κάνουν τα διπλά λεφτα (full extra κοντεύουν να 100σταρισουν) , είναι χειρότερα σε επιδόσεις , χειρότερα στα crash test
Βασικά οι Γερμανοί σχεδόν δεν είναι ανταγωνισμός
-
Για εμένα και αρκετούς τα είπες στην τελευταία παράγραφο. Όσοι πάμε ταξίδια εκδρομές κλπ δεν μπορούμε με ηλεκτρικα. Πήγαμε μια εκδρομή 4 οικογένειες Αθήνα- Καρδίτσα Βέροια Κατερίνη και ο ένας είχε iX3. Mαντεψε ποιος είχε άγχος στην εκδρομή, ποιος σερνόταν στην ΕΟ, ποιος άφησε την πόρτα στο δωμάτιο το βράδυ ανοιχτή για μπαλαντεζα, ποιος έφαγε ήττα ανεφοδιασμού στη Σουρπη και ποιος τελικά γύρισε τελευταίος και κουρασμένος το βράδυ της Κυριακής.
Tesla λοιπόν προς το παρόν για 2ο αυτοκίνητο μόνο πόλης.
-
Η ΜΒ, η BMW, η AUDI και η VOLVO είναι πριμιουμ κατασκευαστές, η Tesla όχι
-
@kapelis said in TESLA FORUM:
Για εμένα και αρκετούς τα είπες στην τελευταία παράγραφο. Όσοι πάμε ταξίδια εκδρομές κλπ δεν μπορούμε με ηλεκτρικα. Πήγαμε μια εκδρομή 4 οικογένειες Αθήνα- Καρδίτσα Βέροια Κατερίνη και ο ένας είχε iX3. Mαντεψε ποιος είχε άγχος στην εκδρομή, ποιος σερνόταν στην ΕΟ, ποιος άφησε την πόρτα στο δωμάτιο το βράδυ ανοιχτή για μπαλαντεζα, ποιος έφαγε ήττα ανεφοδιασμού στη Σουρπη και ποιος τελικά γύρισε τελευταίος και κουρασμένος το βράδυ της Κυριακής.
Απο το έχει κάποια περιορισμούς μέχρι δυσκολεύεσαι τόσο πολύ να πας ταξίδι το χάος
-
Επειδή η συζήτηση ξεκίνησε από το πρωινό μου σχόλιο, ξαναλέω ότι είναι σίγουρο ότι θα πάμε σε ηλεκτρικά στο μέλλον.
Μέχρι τότε όμως θέλουμε να μάθουμε από τους χρήστες τι κόστη έχει.
Για μένα υπάρχουν δύο σημεία για τα ηλεκτρικά.
Το ένα είναι να αντικατασταθούν τα δύο παλαιά βενζίνης 19 και 26 ετών που κάνουν λίγα χλμ μέσα στην πόλη, προφανώς με μικρό ηλεκτρικό που όμως με την επιδότηση θα πλησιάσει τα 20000, γιατί ένα εξοπλισμό τον θέλουμε και το άλλο είναι να κάνω μία σύγκριση της επιλογής που κάναμε ακριβώς ένα χρόνο πριν με την αγορά του ντίζελ 3008.
Εδώ θα πω ότι πριν τα αιρκρός είχα την C5 με μήκος 4,78, λίγο μεγαλύτερη δηλαδή από το Τέσλα 3 και οι χώροι της είναι άμεσα συγκρίσιμη με το 22 εκ μικρότερο 3008, αφού το τελευταίο έχει το πλεονέκτημα του ύψους.
Ανάλογα λοιπόν ως μέγεθος το 3008 συγκρίνεται με το Τέσλα 3. Ως ιπποδύναμη προφανώς είναι αλλού το Τέσλα σε σχέση με τα 131 άλογα του 3008, αλλά η αυτονομία του ντίζελ είναι επίσης 3 φορές αλλού σε σχέση με το Τέσλα.
Να κάνουμε λοιπόν μία σύγκριση. Το 3008 αγοράστηκε 33700 και με 7000 προκαταβολή έβγαλε 460 ευρώ δόση για 6 χρόνια. Το Τέσλα το φτηνότερο που βρήκα στο σάιτ του με 43000 έβγαλε με 7000 προκαταβολή 635 δόση.
Μέσα στον χρόνο που πέρασε δεν νομίζω να έχει δοθεί η επιδότηση, αφού υπήρχαν θέματα, οπότε όλα αυτά θα μπουν στο κόστος της εξαετίας.
το ντίζελ έκανε 11000 χλμ σε ένα χρόνο, τα 9500 στα προάστια της Αθήνας σε μικρές διαδρομές κάτω των 10 χλμ.
Μέση κατανάλωση 7,3 ήτοι με 1,55 το απλό ντίζελ που βάζω από εταιρικό πρατήριο, ή με 1,58 την προσφορά της Σέλλ, έχουμε 1250 ευρώ κόστος.Το αυτοκίνητο παρκάρει σε ακάλυπτο, οπότε η φόρτιση θα πρέπει να έχει ένα κόστος κατασκευής της.
Το παράδειγμα αυτό είναι αρνητικό για τα ντίζελ, γιατί εγώ με το δικό μου ντίζελ κάνω 22000 χλμ τον χρόνο, με 5,8 μέση κατανάλωση.
Αλλά για την συζήτηση ας κάνουμε την σύγκριση που έχει αβάντα για το ηλεκτρικό.
Κόστος αγοράς, κόστος κατασκευής θέσης φόρτισης σε ανοικτό χώρο και ίσως και κόστος αντικατάστασης του μονοφασικού ρολογιού του σπιτιού.
Αναμένω σχόλια και θα τα πούμε πάλι.
-
Μην πάρεις ηλεκτρικό
-
Θέλω αντικειμενικά σχόλια.
Εβαλα πραγματικά παραδείγματα και νομίζω ότι είναι καλό να γίνεται η συζήτηση επί πραγματικών.
-
τα Model X & S πωλούνται ακόμα? Δεν βλέπω κανένα. Μόνο 3 και Υ και δεν μιλάω μόνο Ελλάδα.
-
@elteo said in TESLA FORUM:
τα Model X & S πωλούνται ακόμα? Δεν βλέπω κανένα. Μόνο 3 και Υ και δεν μιλάω μόνο Ελλάδα.
2023:
Deliveries:
Model 3/Y: 1.739.707
Other Models: 68.874
Total: 1.808.581 -
Είναι σαν την μονοκαλλιέργεια, πουλάει μόνο το δίδυμο 3/Υ.
Τα άλλα είναι πανάκριβα.Το αν είναι καλό ή κακό αυτό, χωράει πολλή συζήτηση.
Πάντως η Toyota βγάζει μερικές δεκάδες ή και εκατοντάδες μοντέλα παγκόσμια, για να καταφέρει να γίνει παγκόσμια δύναμη.
-
@red_monster said in TESLA FORUM:
Απο το έχει κάποια περιορισμούς μέχρι δυσκολεύεσαι τόσο πολύ να πας ταξίδι το χάος
Προφανώς και για να πας Θεσσαλονίκη υπάρχει αεροπλάνο, ΚΤΕΛ, τρένο. Όλα θέμα προτεραιοτητων, αλλά να κάθομαι στη Σουρπη για να παρακαλάω να γεμίσει το κάρο του προηγούμενου για να βάλω το δικό μου. Ευχαριστώ δεν θα πάρω
-
Στη Σούρπη δεν φαίνεται να έχει φορτιστή , μήπως εννοείς Αλμυρό ;;
-
Έχω δει και S και Χ. Είναι ακόμα μεγαλύτερα και αρκετά ακριβότερα αυτοκίνητα. Για αυτόν τον λόγο δεν τα βλέπεις.
-
@criuser said in TESLA FORUM:
Εβαλα πραγματικά παραδείγματα και νομίζω ότι είναι καλό να γίνεται η συζήτηση επί πραγματικών.
Έχει ξανά γίνει αυτή η κουβέντα. Έχουν αναφερθεί νούμερα. Δεν καταλαβαίνω τι άλλο χρειάζεσαι
-
Αναμένω σχόλια και θα τα πούμε πάλι.
- Συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια για να βγει ο συλλογισμός. Κάνε την σύγκριση με ένα 3008 PHEV η με μια αντίστοιχη bmw.
- Ξαναλέω, δεν αγοράζεις ηλεκτρικό (= Τέσλα και μόνο σήμερα) για την οικονομία στην κατανάλωση, αυτό ειναι το μπόνους. Αγοράζεις γιατί ειναι μια ανώτερη μορφή αυτοκίνησης, αυτό πληρώνεις. Το όφελος δεν είναι η κατανάλωση, αλλά όλα τα άλλα που προσφέρει το αυτοκίνητο.
Και ένα γενικό σχόλιο, αφού είμαστε και στο σχετικό θέμα: Δεν μπορούμε να βάζουμε όλα τα ηλεκτρικά μαζί, γιατί λόγω νέας μορφής αυτοκίνησης και υποδομών στην Ελλάδα, υπάρχουν τεράστιες διαφορές. Είναι άλλο να λέμε γενικά "ηλεκτρικά" και άλλο να λέμε Τέσλα. Για εμένα σήμερα ηλεκτρικό = Τέσλα, όλα τα άλλα (πλην Taycan) είναι μπέτα τέστερς και δεν χωράνε σε πραγματική συζήτηση σύγκρισης. Δεν μπορούμε να συζητάμε για Τέσλα και να φέρνουμε παράδειγμα το ΙΧ3 που είναι αρκετά κατώτερο σε όλα του. Η ηλεκτροκίνηση παιτεί τελείως διαφορετική φιλοσοφία και προς το παρόν μόνο η Τέσλα έχει πιάσει το νόημα ώστε να σε βοηθάει ρεαλιστικά και τα μέγιστα σε ένα ταξίδι.
-
Έχω δει και S και Χ. Είναι ακόμα μεγαλύτερα και αρκετά ακριβότερα αυτοκίνητα. Για αυτόν τον λόγο δεν τα βλέπεις.
Ξέρω ότι είναι ακριβότερα και μεγαλύτερα. Εχω δει Model S εδώ Βριλήσσια που μένω και απο κοντά είναι όντως τεράστιο επιπέδου Merc S600. Απλά επειδή είναι τα 2 πρώτα μοντελα που πουλήθηκαν ευρέως και δεν έχω ακούσει για ανανεωση λέω μήπως σταμάτησαν λόγω των πιο εμπορικών 3 & Υ.
-
Μάλλον το ίδιο είδαμε στα Βριλήσσια
-
Έχει ξανά γίνει αυτή η κουβέντα. Έχουν αναφερθεί νούμερα. Δεν καταλαβαίνω τι άλλο χρειάζεσαι
Εντάξει το βάζω σε ετήσια βάση για να γίνει μια σύγκριση.
Φάνη το Φεβ δεν χάνει πουθενά από το Τέσλα.
Εκτός από το ότι είναι 15000 ακριβότερο.
-
Φάνη το Φεβ δεν χάνει πουθενά από το Τέσλα.
Εκτός από το ότι είναι 15000 ακριβότερο.
Δεν έγραψα κάπου οτι χάνει το phev από το Τέσλα, οπότε δεν ξέρω γιατί μου το λές. Έγραψα ότι δεν μπορεί να γίνει σύγκριση 3008 ντηζελ με Τέσλα.
Όμως, αφού το αναφέρεις, χάνει σε πολλά:- επιδόσεις
- εξοπλισμό
- τιμή
- ευκολία οδήγησης λόγω συστημάτων
- χώροι
TESLA FORUM