-
Στο πήγαινε διάλεξα να πάμε με 90-100 χλμ που είναι το ιδανικό για ηλεκτρικά ώστε να μην ξοδευτεί πολύ ενέργεια και στον γυρισμό να έχει αρκετή μπαταρία για να το πατήσω….
Ήρθε λοιπόν το Σάββατο και ξεκινήσαμε. Εντυπωσιασμένο και το φιλικό μας ζευγάρι με την εμφάνιση του οχήματος βόλτας. Ξεκινήσαμε να βγούμε εθνική. Να πω εδώ ότι η ανάρτηση ήταν μαλακή γενικά “για ηλεκτρικό” αν λογιστείς το μεγάλο βάρος λόγω των μπαταριών αλλά είχε όσο να πεις μερικές φορές που τις ελληνικές λακκούβες τις αισθάνονταν όλοι μπρος και πίσω. Όχι τίποτα τραγικό αλλά δεν τις σιδέρωνε, πράγμα φυσιολογικό.
Βγαίνουμε Εθνική και πιάνουμε τέρμα δεξιά με 90 μέχρι 100χλμ μαζί με φορτηγά, παππούδες, γιαγιάδες (όχι αυτούς με Mercedes, αυτοί είναι μόνιμα αριστερά) και Toyota hybrid οδηγούς. Βάζουμε και το έξυπνο cruise control και σερνόμαστε στο eco, ε πάμε οδικός με χαμηλές ταχύτητες εννοούσα. Η ταχύτητα πολύ αργή αλλά με παρέα κάπως περνάει η ώρα μιλώντας μέχρι να ακουστεί η σύντροφος. Ρε Βασίλη δεν το δίνεις να το πάει βόλτα και κάνας άλλος. Οπότε σταματάμε αλλάζουμε φρουρά στο τιμόνι και πλέον αναλαμβάνει η σύντροφος να οδηγήσει. Της λέω αυστηρά με 90-100. Για 10 λεπτά το τηρεί. Έπειτα το πατάει μέχρι τα 110 (αρνείται να βάλει cruise control) και κάθε λίγο της κάνω παρατηρήσεις, πιο σιγά θέλω μπαταρία για επιστροφή καλή μου……. Άσε μας ρε Βασίλη βαριέμαι και ξεχνιέμαι. (γιατί άραγε σου έλεγα να βάλεις cruise control….. ρητορική ερώτηση που δεν την έκανα ξανά)
Με αυτά και με αυτά φτάνουμε Λουτράκι με 78% ενέργεια, πάμε για καφεδάκι, μπανάκι, hamam, μασαζάκι και φτάνει η ώρα του στομαχιού. Πεταγόμαστε σε μια ταβέρνα 9 χιλιόμετρα πιο κει σε ένα λόφο και παρατηρώ ότι σε ανηφόρες πέφτει κατακόρυφα η μπαταρία. Μετά όμως που αναστέναξαν τα πιρούνια, στο γυρισμό πια, επειδή ηταν κατηφόρα, η ανάκτηση ενέργειας δούλευε overtime και δεν ξόδεψε τίποτα σχετικά. Εδώ να πω ότι στις στροφές παίρνει κλίσεις και δεν είναι για πολλά. Καλά δεν είναι και το αμάξι που θα σε εμπνεύσει για μπάσιμο σε στροφές και γρήγορη οδήγηση απλά το αναφέρω. Πολύ ικανοποιημένος γενικά από την οδηγική συμπεριφορά
-
Οπότε φτάνει η ώρα που μπαίνουμε εθνική για την επιστροφή. Πιο πριν το βαζω στο sport και του κάνω κάνα 2 ανοίγματα από στάση και εν κινήσει. Γενικά πολύ μικρές διαφορές με normal Πρόγραμμα, δεν βρήκα κάτι σε αίσθηση που να αλλάζει. Στην αρχή το πάω μέχρι 130 στο normal στην εθνική , το βλέπω σταθερό ωραίο για κάνα 10λεπτο και έπειτα το πατάω όσο πάει. Ε δεν πάει και πολύ……. στα 152 σταματάει λόγω κόφτη. Η μπαταρία σε αυτή την ταχύτητα πέφτει με πολύ γρήγορους ρυθμούς που με επαναφέρει σε τάξη γιατί λέω, ώπα κάτσε μην το παρακάνεις και το πάρουμε περπατητό……
Μην τα πολυλογώ καλά πήγαινε και στην εθνική, σταθερό ήταν και σε αέρα. Γενικά όλα καλά οδηγικά. Όμως με ταχύτητες 120-150 φτάσαμε σπίτι με 24% μπαταρία. Ε δεν το λες και πολύ για τόσο κοντινή εκδρομή…..
Και πάμε στα συμπεράσματα. Είναι ένα εξαιρετικά όμορφο καλό αμάξι για μέσα στην πόλη με μεγάλους περιορισμούς στην αυτονομία αν το θέλεις για μοναδικό αμάξι να κάνεις ταξίδια. Εκτός και αν έχεις γερά νεύρα να ταξιδεύεις με 90χλμ/ω. Και δυστυχώς η ευτυχώς, άδικο ή δίκαιο όταν είναι να ξοδέψεις αυτά τα χρήματα και στα ίδια περίπου ίδια βρίσκεται ένα άλλο ηλεκτρικό ονόματι tesla 3 που μπορεί να μη έχει την ομορφιά και την χαριτωμενιά του avenger, ούτε ψηλό είναι και γενικά είναι άλλη κατηγορία .............. όμως κάνει τα ίδια χρήματα και είναι πολύ πιο εξελιγμένο, πιο πλούσιο σε εξοπλισμό, χώρους, πιο γρήγορο με πολύ περισσότερους γρήγορους φορτιστές ανά την επικράτεια και με καλύτερο κόστος φόρτισης σε αυτούς………
Ε αν βάλεις όλα τα παραπάνω στην εξίσωση υπάρχει πρόβλημα για αυτό το μοντέλο σε ηλεκτρικό. Για μένα τα προβλήματα του ηλεκτρικού Avenger λύνονται όλα στο leasing που πιστεύω ότι έχει όλες τις δυνατότητες να πάει εξαιρετικά. Μπορεί να μην το πρότεινα σε κανέναν ιδιώτη να το αγοράσει αλλά το αντίστοιχο βενζινοκίνητο ή hybrid πιστεύω θα είναι μια πολύ καλή επιλογή (ιδιαίτερα όταν βγει σε τετρακίνητο κάποια στιγμή) που πρέπει να συμπεριληφθεί στις λίστες των υποψήφιων αγοραστών ενός οχήματος B-SUV. Η πιο δύσκολη κατηγορία να επιλέξεις με πάρα πολλές επιλογές…… Δεν είναι τυχαίο ότι οι κατασκευαστές την κυνηγάνε τόσο πολύ και υπάρχουν τόσες πολλές καλές προτάσεις για όλα τα γούστα. Ανυπομονώ να οδηγήσω και το πιο καινούργιο αδερφάκι αργότερα με το σηματάκι της Alfa Romeo να κοσμεί την μάσκα του. -
Μπράβο Βασίλη, εξαιρετικό κείμενο και τεστ!! Το δοκίμασες σε αρκετά διαφορετικές συνθήκες και σε ΕΟ, εύγε!! Το ήθελα και εγώ για ΣΚ, αλλά ακόμα δεν έχω καταφέρει να το πάρω. Ίδωμεν...
-
Απλό αλλά και καλογραμμένο κείμενο...
To the point...
Με εκείνον τον κουβά στη μέση, πέθανα στο γέλιο
-
παρα πολυ ωραια παρουσιαση! δυστυχως ενα ακομα αυτοκινητο που θα παει απατο λογω τιμης. Οποιος θελει ενα μονο αυτοκινητο, θα χτυπησει το M3. Οποιος θελει ενα μικρουλη-γλυκουλη ηλεκτρικο για την πολη (και δεν τον ενδιαφερει πολυ το κοστος), θα χτυπησει το μικρο βολβο.
Στις θερμικες τους εκδοσεις ομως, το jeep πιστευω θα τα παει πολυ καλα
-
@dettol said in Οδήγησα....:
παρα πολυ ωραια παρουσιαση! δυστυχως ενα ακομα αυτοκινητο που θα παει απατο λογω τιμης. Οποιος θελει ενα μονο αυτοκινητο, θα χτυπησει το M3. Οποιος θελει ενα μικρουλη-γλυκουλη ηλεκτρικο για την πολη (και δεν τον ενδιαφερει πολυ το κοστος), θα χτυπησει το μικρο βολβο.
αν και συμφωνώ μαζί σου. Θεωρω οτι μεταξύ των 2 (volvo και avenger) βρισκω το Jeep πολύ πιο ομορφο. Κανενα από τα 2 δεν θα έπαιρνα αλλα ανεξαρτήτως κόστους αν ντε και καλά επρεπε να διαλέξω μεταξύ αυτών των 2 θά επαιρνα τον μουσταρδι ματρακα με τον κουβα στην μεση (λογω εμφανισης και μόνο)
-
@cirus said in Οδήγησα....:
@dettol said in Οδήγησα....:
αν και συμφωνώ μαζί σου. Θεωρω οτι μεταξύ των 2 (volvo και avenger) βρισκω το Jeep πολύ πιο ομορφο. Κανενα από τα 2 δεν θα έπαιρνα αλλα ανεξαρτήτως κόστους αν ντε και καλά επρεπε να διαλέξω μεταξύ αυτών των 2 θά επαιρνα τον μουσταρδι ματρακα με τον κουβα στην μεση (λογω εμφανισης και μόνο)
Αν και θα το έχω για αναλυτική δοκιμή μέσα στο Μάρτη, νομίζω ότι τα γράφεις ωραία και σου αξίζει μία έξτρα προβολή.
-
Ωραιο κειμενο με ευστοχες παρατηρησεις....
Αλλα..
Ενα διεκπαιρωτικο μοντελο με ΕV κοστουμι και καρδια Θερμικου με μη ανταγωνιστικα στοιχεια (τιμη specs κλπ)
Σε 1-1.5 Χρονο δεν θα το θυματε κανεις μετα την ΕV καταιγιδα που ερχεται....
-
Καλά εδώ μας ήρθε το Τ κρος ανανεωμένο, χωρίς υβριδικότητα, με τιμές ακριβότερες του αβέντζερ και κάποιοι το θυμούνται...
-
@criuser said in Οδήγησα....:
Καλά εδώ μας ήρθε το Τ κρος ανανεωμένο, χωρίς υβριδικότητα, με τιμές ακριβότερες του αβέντζερ και κάποιοι το θυμούνται...
Πιο φτηνό ειναι....οριακά, αλλά πιο φτηνό. Το Αβέντζερ βέβαια είναι πολύ πιο όμορφο, δεν το συζητάω!
-
Δεν είναι πιο φτηνό, στα 110 άλογα και στο αυτόματο που το αβέντζερ είναι και υβριδικό.
Τα 95 άλογα είναι αδιάφορα.
-
Δεν είναι πιο φτηνό, στα 110 άλογα και στο αυτόματο που το αβέντζερ είναι και υβριδικό.
Τα 95 άλογα είναι αδιάφορα.
Ααα ΟΚ, εαν συγκρίνεις τις εκδόσεις που βολεύει για να βγει πιο φτηνό, πάω πάσο. Επίσης, εκτός της εισαγωγικής έκδοσης, πάλι πιο ακριβό ειναι το Αβέντζερ (κατά €4.000) και έχει 100 (ναι το υβρίδιο, 100 έχει) αντί 116 άλογα. Οπότε πρακτικά ίδια τιμή έχουν, πέριξ των 27-28.000, εκτός εαν θες εξοπλισμό που πάς στα 30+ και για τα 2.
-
Μόνο που το ένα είναι Τζίπ και το άλλο λαϊκό αμάξι...
-
Μόνο που το ένα είναι Τζίπ και το άλλο λαϊκό αμάξι...
Σε αυτό συμφωνώ!!
-
Λοιπον σημερα πηγα να δω για ενα ξαδερφακι ενα tiguan r line diesel 115ps.Αυτο θελει αυτο παιρνει.Σαν αυτοκινητο ομορφο και φαινεται ποιοτικο.
Μετα λεω τι να κανω .Πηγα toyota ρωταω για τεστ ντραϊβ chr ,μου λενε παρε τα κλειδια και φερτο
σε κανα 20λεπτο.
Πλατυ χαμογελο ο alex mix.
Ξεκιναω λοιπον μπαινω μεσα εκδοση chic bitone red,αρχιζουν τα καθισματα και φτιαχνουν την θεση.
Πατα κουμπι αθορυβο βαζω drive ,εδω να πω οπτικα μου αρεσει πολυ ο νεος λεβιες οπτικα ,χρηστικα μου αρεσε περισσοτερο ο παλιος που ηταν μια ευθεια και εκανε αυτο χρακ χρακ.
Ξεκιναω βγαινω σιγα σιγα απο αντιπροσωπεια με το που βγαινω παταω normal και γκαζι κανονικα οπως θα πηγαινα με το xceed .Φτανω κομβο κανενας αλλος οποτε κανω μια στροφη 360μοιρες και λιγο .Πολυ καλο κρατημα
Μπαινω ιονια και το παταω μεχρι 160 μεχρι τα 130 τα επιανε γρηγορα μετα αργουσε λιγο και μουγκριζε λιγο παραπανω προσπερασεις ηταν τιμιο συστημα ασφαλειας πολυ καλα.
Το εβαλα και στο sport εδινε λογο πιο γρηγορα.
Να ενημερωσω η αναγνωριση σηματων σου τη δινει λιγο στα νευρα γιατι συνεχως ακουγεται προειδοποιηση,πχ πας με 70 και η πι ακιδα λεει 60 χτυπαει.Επιστροφη αντιπροσωπεια βαζω οπισθεν μετρια αναλυση αλλα μαζι με αισθητηρες μπορεις να παρκαρεις μεχρι χιλιοστο αποσταση .Παταω να σβησω και μου βγαζει πως ειχα καταναλωση 6.1 και 42 % μαλλον με ρευμα δεν θυμαμαι ακριβως πως το εγραφε.
Ειπαμε ομως ξεσκισμα 160χλμ προσπερασεις κτλ κτλ για πειτε υβριδικοι καλο σκορ?Εγω πιστευω ναι.
Τι μου αρεσε δεν γραφω θα γραψω ομως τι δεν μου αρεσε.
Πινακιδες κυκλοφοριας πολυ μπιπ συνεχεια
Που δεν εχει χειρολαβες για τους πισω
Ποιοτητα μεσα
Τιμη.
Τι θα ηθελα . Να βγαινει εκδοση με αναλογικο καντραν οπως το προηγουμενο,εχει μια γοητεια
Να ειχε περισσοτερα χρωμματα ακομα και bitone η αρχικη εκδοση,γιατι με αυτα που δινει στην αρχικη το λες και φθηνο(εκει που φτασαμε σημερα)απο κει και πανω ομως αρχιζει και ψιλοποναει η τσεπη.
Υ.γ οποτε παω toyota λεω θα παω να οδηγησω κορολα ή yc και παντα παιρνω το chr. -
Άντε, θα ρίξεις καμία παραγγελία για τη συνήθεια;
-
@antonakis said in Οδήγησα....:
Άντε, θα ρίξεις καμία παραγγελία για τη συνήθεια;
Χαχα λες?Καιρο εχω να κανω
-
@alex-mix said in Οδήγησα....:
Μετα λεω τι να κανω .Πηγα toyota ρωταω για τεστ ντραϊβ chr ,μου λενε παρε τα κλειδια και φερτο
σε κανα 20λεπτοΕμ, τι θα σου έλεγαν;... Με το που σε είδαν. Πάρε κλειδιά και φύγε.
-
Οδήγησα για σχεδόν 1.100 χιλιόμετρα σε κάθε είδους δρόμου ( ασφαλτοστρωμένου ) , το ιταλοτουρκικό προϊόν υπό το όνομα Fiat Tipo.
Περιέργως για νοικιάρικο . ήταν μάλλον η πλήρης έκδοση. Κινητήρας δυστυχώς ( θα επανέλθω) ο απέθαντος ατμοσφαιρικός 1,4 με 95 ατίθασα άλογα.
Εξωτερικά πάντα το συμπαθούσα το συγκεκριμένο αυτοκίνητο και με 17αρες τα "καλά" φώτα και ένα ωραίο βυσσινί χρώμα , είναι όμορφο!.
Ανοίγεις πόρτα κάθεσαι σε ένα καλό κάθισμα , βρίσκεις έναν αδικαιολόγητα μικρό τεμπέλη και όλα είναι εκεί που περιμένεις. Εξοικειώνεσαι πάρα πολύ γρήγορα , έχει καλή ορατότητα μπροστά όχι τόσο καλή πίσω , αλλά πολύ ευκολοοδήγητό. Μεγάλο πλεονέκτημα οι χώροι του , και αντίστοιχα καλός ο χώρος αποσκευών. Ποιότητα ( προσωπικά αδιάφορη) , μέτρια πλαστικά , αλλά παρά τα 60Κ νοικιάρικα χιλιόμετρα δεν έτριζε τίποτα , και καμία εμφανή φθορά σε δερμάτινο τιμόνι - λεβιέ , σαλόνι και καθίσματα.
Οδηγικά , εντός πόλης , εύκολο πολύ , ο κινητήρας ελαστικός και αθόρυβος σε χαμηλές στροφές, μαλακός συμπλέκτης καλό κιβώτιο (έτριζε την όπισθεν) όλα καλά. Η ανάρτηση απορροφά τα πάντα σε λογικά πλαίσια με ωραία αίσθηση , προδίδεται σε απότομες ανωμαλίες και κοπανά σε ελάχιστες στιγμές.
Όμως όταν βγείς αυτοκινητόδρομο, εκεί ο 1,4 δείχνει τα όρια του. Στροφάρει ο δόλιος , μετακινεί το όχημα σε συνδυασμό και με το πολύ κοντό 6τάχυτο κιβώτιο ( η 6 του πρέπει να είναι μάλλον πιο κοντή από την 5η του saxo vts για να γίνει κατανοητό....) , αλλά η φυσική είναι αμείλικτη. Κρατάει την ταχύτητά του, ταξιδεύει άνετα , δεν τρομάζει ( πολύ) από ανωφέρειες αλλά η κατανάλωση σκαρφαλώνει παρέα με το θόρυβο. Εύκολα νούμερα πάνω από 8 λίτρα.
Επαρχιακό , έχει καλά φρένα και δεν παίρνει κλίσεις , αλλά ρε Φιατ το τιμόνι σου θυμίζει άλλες εποχές. Έχει καλό βάρος αλλά καμία αίσθηση, πολύ μέτριο αν πεις να το "κυνηγήσεις" και λίγο, με τις ορέξεις μένεις. Κάπου εκεί , σε κατηφόρα μη ξεχνιόμαστε , θα έρθει το esp να σου αποκαλυψει τα όρια του ,τα οποία το τιμόνι σου κρατάει επτασφράγιστο μυστικό. Και μιας και αναφέρθηκαν τα βοηθήματα , σεβασμός στους γείτονες που απενεργοποιείς το σύστημα της λωρίδας με μπουτόν στο λεβιέ των φλάς ( εκεί που οι άλλοι έχουν το trip πχ) και όχι από μενού και υπομενού.
Έγραψα μια κατανάλωση του 7,9 με σεβασμό, όπως θα το οδηγούσα και αν ήταν προσωπικό μου όχημα, πράγμα στις μέρες μας υψηλό.
Κοινώς ένα καλό αυτοκίνητο όταν η φιατ το έδινε σε χαμηλή τιμή το οποίο θα γινόνταν πολύ καλό με τον 1.6 πετρέλαιο της εταιρίας , ιδίως όταν επιμένω το έδιναν σε χαμηλή τιμή.
-
Σειρά μου και εμένα να σας μεταφέρω σε όμορφα μέρη, με ασυνήθιστα και...avant garde αυτοκίνητα!
Είχα στην κατοχή μου για 48 ώρες ένα DS7, το τελευταίο facelift του 2023. Την απλή diesel έκδοση με τα 130 άλογα. Νοικιάσαμε το αυτοκίνητο στη Μασσαλία, για να μας καλύψει τις ανάγκες ενός road trip κατά μήκος της Κυανής Ακτής. Φτάσαμε μέχρι τη Μαντόν, την τελευταία κωμόπολη της Γαλλικής Ριβιέρας πριν την Ιταλία.
Στο πρακτορείο ενοικίασης ο υπάλληλος μας ενημέρωσε πως δεν είχε διαθέσιμο αυτοκίνητο από την κατηγορία που είχαμε επιλέξει, επομένως θα μας αναβάθμιζε κατηγορία. Μας ρώτησε αν θέλαμε το DS7 ή ένα αντίστοιχο Ιαπωνικό (νομίζω κάτι σε Mazda ανέφερε). Πριν προλάβει να ολοκληρώσει την πρόταση, του είπα χωρίς καν να το σκεφτώ "το DS7!"
Το αυτοκίνητο ήταν ουσιαστικά καινούργιο, με 1300 χιλιόμετρα. Ήταν η έκδοση Performance Line. Διακρίνεται για τις μαύρες λεπτομέρειες στη θέση των νίκελ διακοσμητικών που έχουν οι υπόλοιπες εκδόσεις, και για τις μαύρες ζάντες. Κανονικά δεν μου αρέσει το "καγκούρικο" στυλ πολλών σύγχρονων αυτοκινήτων. Παραδόξως στο DS7 μου ταίριαζε. Οι κανονικές εκδόσεις είναι αρκετά φορτωμένες με τα πολλά νίκελ και την λίγο over the top σχεδίαση. Επομένως το πιο σπαρτιάτικο, σπορτίφ στυλ της έκδοσης αυτής ήταν καλοδεχούμενο.
Εκεί που το αυτοκίνητο αρίστευε, ήταν στην σχεδίαση του εσωτερικού. Τα καθίσματα και όλο το ταμπλό ήταν ντυμένα με suede δέρμα, σε κόκκινες και κίτρινες ραφές (ακολουθώντας τα χρώματα της μάρκας). Τα περισσότερα κουμπιά είναι τοποθετημένα κατά μήκος της κεντρικής κονσόλας στην οποία βρίσκεται και ο μοχλός ταχυτήτων (πανομοιότυπος με αυτόν του Peugeot 3008). Δημιουργούν ένα...αεροπλανικό εφέ καθότι θυμίζουν κάτι από κόκπιτ αεροσκάφους. Επίσης όλα τα κουμπιά είναι σχεδιασμένα σαν μικροί ρόμβοι, που είναι και το σχεδιαστικό μοτίβο της DS. Τo αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό! Είναι διαφορετικό, πολυτελές, premium. Δικαιολογεί για εμένα το πνεύμα του Avant Garde το οποίο η εταιρεία ευαγγελίζεται πως διαθέτει.
Δεν προσπαθεί να φαίνεται με το ζόρι πολυτελές (όπως θεωρώ π.χ. ότι κάνουν τα σύγχρονα MG, ειδικά το HS). Χωρίς να μπορώ ακριβώς να εξηγήσω το πως (ποιότητα υλικών, διαρρύθμιση και σχεδίαση εσωτερικού, αύρα;), του βγαίνει αβίαστα.
Το εξωτερικό είναι και αυτό ιδιαίτερο και εντυπωσιακό. Καθαρά υποκειμενικό θα μου πείτε. Συμφωνώ. Προσωπικά θεωρώ πως είναι ένα ισορροπημένο σχέδιο με όμορφες πινελιές, χωρίς ακρότητες και υπερβολές. Αν και σε ορισμένα σημεία έχει την τάση να είναι overstyled...
Σε γενικές γραμμές είναι ένα αυτοκίνητο που κερδίζει πάρα πολύ από την σπανιότητά του και από το γεγονός ότι δεν μπορείς εύκολα να το κατατάξεις σε κάποια κατηγορία. Δεν έχει την υπεροψία και την clinical αντιμετώπιση που βρίσκουμε συχνά στα Γερμανικά. Δεν έχει το σύνδρομο του φτωχού συγγενή που έχουν αρκετά Ασιατικά (πολύ γενικά μιλάω, για να μην παρεξηγηθώ!). Δεν είναι ούτε Ιταλικό, που καμιά φορά νοιώθεις πως προσπαθούν με το ζόρι να σου επιβάλλουν μια στιλιστική ανωτερότητα και έναν άλφα αέρα (no pun intended!) ακόμη και όταν δεν τρέχει τίποτα. Το DS το ένοιωσα σαν κάτι ιδιαίτερο, ξεχωριστό, μόνο του... Δεν ξέρω τι είδος και στυλ ανθρώπου θα αγόραζε το συγκεκριμένο αυτοκίνητο. Αλλά κάτι μου έλεγε ότι θα ήθελα να τον κάνω παρέα.
Η οδήγηση είναι απαλή, αβίαστη, άνετη. Εξαιρετική κύλιση. Ελαφρώς πιο σκληρό από ότι θα περίμενα, δεν είναι το μαγικό χαλί που είχα συναντήσει όταν είχα κάνει test drive το καινούργιο C4 πριν 3 περίπου χρόνια. Καλύτερα όμως, το αισθάνεσαι ελαφρώς πιο σπορτίφ. Ιδού μια έκπληξη από το πουθενά. Να έχει μια σπορτίφ νότα το πλέον απροσδόκητο αυτοκίνητο.
Η ανεπάρκεια των 130 ίππων σώζεται από την ροπή του diesel. Καλό τράβηγμα από χαμηλά, 30 κιλά ροπής είναι αυτά εξάλλου... Στην πόλη έχεις μια ικανοποιητικότατη ισχύ για προσπεράσματα, γρήγορα πετάγματα από στάση, κλπ. Στο ταξίδι είναι απλά υπέροχο. Το τιμόνι βαραίνει στις πιο ψηλές ταχύτητες και σε συνδυασμό με το μασίφ πλαίσιο σου δίνει μια αίσθηση στιβαρότητας και ασφάλειας. Η ηχομόνωση σε πολύ καλά επίπεδα. Ειλικρινά, σε ελάχιστες στιγμές ευχήθηκα να έχει περισσότερη ισχύ. Ίσως σε ορισμένα επαρχιακά b-roads με στροφές που σου ανοίγουν την όρεξη. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι αυτός ο προσανατολισμός του αυτοκινήτου. Και μάλλον κανενός SUV σε αυτή την κατηγορία.
Και για τους οικονόμους της παρέας, ας αναφέρω και ένα νούμερο που με εντυπωσίασε. Στο ταξίδι, με ταχύτητες από 110 έως και 130 χαω, η κατανάλωσή του κυμάνθηκε μεταξύ 5.3 και 5.5 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα! Πολύ καλό νούμερο θεωρώ.
Εν κατακλείδι: ένα αυτοκίνητο το οποίο είμαι σίγουρος πως δεν διεκδικεί πρωτεία ούτε σε κινητήριο σύνολο (αναφέρομαι στον ταπεινό diesel που είχα διαθέσιμο), ούτε σε οδική συμπεριφορά, ούτε σε value for money. Είμαι σίγουρος πως υπάρχουν απείρως πιο οικονομικές προτάσεις με καλύτερη σχέση απόδοσης/τιμής. ΑΛΛΑ (και αυτό είναι ένα μεγάλο ΑΛΛΑ) με έκανε να νοιώσω ξεχωριστός για 48 ώρες. Μου χάρισε ένα μόνιμο χαμόγελο όταν το οδηγούσα, και με έκανε να αισθανθώ ότι "στέκομαι" αξιοπρεπώς στους δρόμους της Νίκαιας, της Βιλφράνς συρ Μερ, του Μπολιέ συρ Μερ, του Μονακό και της Μαντόν. Και αυτό δεν είναι λίγο! Γιατί εξάλλου, η αυτοκίνηση είναι πάνω από όλα ένα όνειρο, μια ιδέα. Και μια ζωή χωρίς στυλ είναι αφόρητα βαρετή!
Οδήγησα....