-
@yem said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
Εγώ φίλε @george1977 δεν θα προχωρήσω φέτος,
πήραν οι εγκαταστάτες πρέφα την κρατική επιδότηση ότι θα είναι για πολλούς στο 100% και παραφουσκωσαν τις τιμές.
Στην κλίμακα μου (Β) επιδοτεί έως 890€/kwh δλδ στις 5kwh δίνει σχεδόν 4500€ και η χαμηλότερη προσφορά που έχω είναι +1500€ από αυτή την τιμή, το ίδιο ισχύει και για τα Φ/Β.
Από σύστημα των Φ/Β έπρεπε να εξοικονομησω κάτι λιγότερο από 3.000€ (35% επιδότηση) και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί γιατί έχουν ανεβάσει τόσο τις τιμές που θα χρειαστεί να πληρώσω και από Πάνω.
Και μην πει κανένας ότι βγαίνω κερδισμένος από τις μπαταρίες γιατί δεν βγαίνεις κερδισμένος!Από ότι είδα και εγώ, συμφερει μάλλον μόνο αν είσαι στους ευπαθείς με μεγαλύτερη επιδότηση . Αν είσαι μόνο στο 35% εκεί που πήγαν οι τιμές, το βάζεις και εκτός προγράμματος μια από τα ίδια θα βγει και μπορει και φτηνότερο (πλην μπαταρίας).
Επίσης μπλέχτηκε και το ΤΕΕ και θα γίνει μαλε βράσε και αυτό το πρόγραμμα:
https://news.b2green.gr/30968/φωτοβολταϊκά-στέγης-κίνδυνος-αθέμιτ -
Τα φωτοβολταϊκά ακρίβυναν από τότε που ξεκίνησε η πρώτη επιδότηση. Τώρα θα ακριβύνουν κι άλλο. Οπότε μπορεί και να μην συμφέρουν στο τέλος.
Έχω γνωστή που έβαλε από τους πρώτους. Της έριξε η ΔΕΗ εκείνη την μείωση στις τιμές. Μέχρι να ξεπληρώσει το δάνειο ήρθε η ώρα να αρχίσει η αντικατάσταση των χαλασμένων... -
@bekiaris said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
Υπάρχει τρόπος να βάλει κάποιος Tesla PowerWall & Gateway στην Ελλαδα μαζί με τα φωτοβολταικά του?
to tesla powerwall δεν το δέχεται ο ΔΕΔΔΗΕ.
Για την ώρα δεν επιτρέπει αποθηκευτικά συστήματα που ανταλλάσουν ενέργεια με το δίκτυο.
Τα αποθηκευτικά συστήματα που δέχεται μπορούν να παίρνουν ενέργεια από φωτοβολταικό και να την αποδίδουν στο σπίτι. Επιτρέπουν την περισσεία του φωτοβολταικού να αποδίδεται στο δίκτυο αλλά όχι την περισσεια της μπαταρίας.
-
@tgd said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
Τα φωτοβολταϊκά ακρίβυναν από τότε που ξεκίνησε η πρώτη επιδότηση. Τώρα θα ακριβύνουν κι άλλο. Οπότε μπορεί και να μην συμφέρουν στο τέλος.
Έχω γνωστή που έβαλε από τους πρώτους. Της έριξε η ΔΕΗ εκείνη την μείωση στις τιμές. Μέχρι να ξεπληρώσει το δάνειο ήρθε η ώρα να αρχίσει η αντικατάσταση των χαλασμένων...Μα δεν έχουν ακριβύνει τα μηχανήματα απλά αισχροκεδρουν οι εγκαταστάτες.
Φίλος μου έχει βάλει προ 15 ετιας σύστημα που πληρώνεται για την παραγωγή, τότε για να βάλει 10kwh ήθελε κοντά στα 25.000€ τώρα θες κάνα 12-15κ.
Αν τα ίδια μηχανήματα με αυτά που μου δίνουν στις προσφορές τα παίρνω με τα μισά λεφτά τότε μιλάμε για πολύ καπέλο. -
Τελικά το μέτρο αυτό της επιδότησης είναι μια τρύπα στο νερό.
Θα έπρεπε πριν ξεκινήσουν να επιδοτούν να καταγραφούν οι τιμές τους και να εγκρίνουν επιδοτήσεις μόνο στις παλιές τιμές και με μια αύξηση ίση με τον πληθωρισμό του κλάδου.
Είναι τόσο εύκολα και βασικά αυτά τα εργαλεία διαχείρισης χρημάτων και πλούτου που απορεί κανείς πόσο άσχετοι είναι όσοι σχεδιάζουν τέτοια προγράμματα.
-
Συμφωνώ. Μάλλον αξίζει να περιμένουν όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για τέτοια ζητήματα. Να δούμε που θα κάτσει η μπίλια.
-
@george1977 said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
Υπάρχει τρόπος να βάλει κάποιος Tesla PowerWall & Gateway στην Ελλαδα μαζί με τα φωτοβολταικά του?
to tesla powerwall δεν το δέχεται ο ΔΕΔΔΗΕ.
Για την ώρα δεν επιτρέπει αποθηκευτικά συστήματα που ανταλλάσουν ενέργεια με το δίκτυο.
Είναι λίγο αντιφατικό αυτό καθώς την δουλειά την κάνει ουσιαστικά το Tesla Gateway και δεν βλέπω ουσιαστική διαφορά από το να δίνει το φ/β απευθείας την ενέργεια στο δίκτυο ή η ίδια η μπαταρία μέσω του Gateway, γιατί τον νοιάζει για αυτό τον ΔΕΔΔΗΕ?
Τέλος, το Tesla Virtual Power Plant έχει εγκατασταθεί στο Texas, κάπου διάβασα και Αυστραλία, γιατί να μην γίνουν αντίστοιχες ενέρεγεις και στην Ελλάδα, που έχουμε ήλιο, για να σταθεροποιηθεί το δίκτυο σε περιόδους με μεγάλη ζήτηση? -
@lap said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
Θα έπρεπε πριν ξεκινήσουν να επιδοτούν να καταγραφούν οι τιμές τους και να εγκρίνουν επιδοτήσεις μόνο στις παλιές τιμές και με μια αύξηση ίση με τον πληθωρισμό του κλάδου.
Κανονικά έπρεπε να έκαναν κάποιου είδους εγγραφή οι εταιρείες - όπως γίνεται και στο πρόγραμμα κοινωνικός τουρισμός- σε κάποιο μητρώο και αυτές να πληρώνονται από το κράτος μέσο Voucher και όχι από τον πελάτη .
Το κρίμα είναι ότι μιλάω με πολλούς που έχουν προχωρήσει και με την αίτηση στο ΔΕΔΔΗΕ και δεν έχουν ιδέα το ποσόν που καλύπτει τις μπαταρίες στο πρόγραμμα , όλοι λένε ότι τους είπε η "εταιρεία" που τα αναλαμβάνει όλα ότι υπάρχει 100% επιδότηση ,
όταν τους έρθει ο λογαριασμός τότε φαντάζομαι οι εταιρείες θα τα ρίξουν στον Μητσοτάκη και στους άχρηστους που κυβερνάνε ... -
Δείτε το αν έχετε χρόνο.
Ένα παμπάλαιο σπίτι αλλάζει.
Σημαντική λεπτομέρεια που δεν την ήξερα: Εαν τα φωτοβολταϊκά έχουν κενό από κάτω που περνάει ο αέρας και τα ψύχει με φυσικό τρόπο, έχουν υψηλότερη απόδοση.
Παρατηρήσεις: Εμείς έχουμε δεκάδες μη πως εκατοντάδες ημέρες ηλιοφάνεια σε σύγκριση με τις βόρειες χώρες.
Παρόλα αυτά θερμαίνεται κυρίως από ΑΠΕ. Τζάμπα!Τελικά, όπως ξαναβλέπω το βίντεο, είχε δώσει μεγάλη σημασία στη μόνωση. Όπως ανέφερα σε κάποιο άλλο ποστ, η μόνωση τελικά είναι το άλφα και το ωμέγα στα σπίτια. Μην λυπηθείτε τα χρήματα στην επένδυση αυτή. Μάλιστα έαν δεν είχαμε καμία απώλεια θερμοκρασίας στα σπίτια με θερμομονωτικο κέλυφος ακόμα και αν η θέρμανση ήταν με τον πιο επιβλαβή τρόπο, η μείωση της ρύπανσης θα ήταν κολοσσιαία!!!!
Φορτίζει το ηλεκτρικό του αυτοκίνητο τζάμπα, και όταν δεν έχει φορτίζει από το δίκτυο σε τιμή νυχτερινού λόγω των μπαταριών Powewall της Τέσλα.
Εδώ πρέπει να πέσουν χοντρά κονδύλια για μετατροπή των σπιτιών των πολιτών , όσων τουλάχιστον μπορούν.
-
Ενδιαφέρομαι να τοποθετήσω Enphase φωτοβολταικά με micro inverters λόγω της 25 χρονης εγγύσησης καθώς και μπαταρία powerwall+. Προς απογοήτευση μου, μόλις μίλησα με επαγγελματία της αγοράς, με ενημέρωσε οτι κανένα από τα δύο δεν "πιστοποιεί" ο ΔΕΔΔΗΕ ως εκ τούτου δεν μπορώ να τα βάλω στην Ελλάδα, και έτσι εξηγήτε γιατί κανένας έμπορος στην Ελλάδα δεν τα πουλάει (άμεσα).
Γνωρίζει κάποιος γιατί ακολουθείται αυτή η πολιτική από τον ΔΕΔΔΗΕ και αν πρόκειται να αλλάξει? επιτρέπουν στην αγορά συγκεκριμένους κατασκευαστές? δεν μπορεί στην Αμερική και στην Αγγλία να υπάρχουν ελέυθερα τέτοια προιόντα και εδώ να τα κόβουμε.
-
@cirus said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
458ε παράβολο για να κάνεις αίτηση εγκατάστασης φ/β στο δίκτυο ?
New entry αυτό ?
+Το κόστος διασύνδεσης ?Τί έγινε , ψάχνει και κανένας άλλος για φ/β?
Αξίζει να μπεις στο πρόγραμμα με τις μπαταρίες?Ένα σύστημα με μπαταρία 7.48kwh τι μπορεί να σηκώσει ? δλδ στις ώρες 20:00-01:00 μπορεί να σηκώσει 1-2 9αρια a/c + ψυγείο - tv kai 5 led λάμπες ?
ή όλη η διαδικασία με τις μπαταρίες δεν αξίζει ?Ο πεθερός μου κάνει τώρα αίτηση για να βάλουμε σπιτι
Δεν θα βάλουμε τελικά μπαταρίες.
Αυτό με τις μπαταρίες αξιζει μονο αν εχεις συχνες διακοπές ρεύματος στην περιοχή σου νομίζω
Τελικά μπήκαν και μπαταρίες στο πακέτο. . αλλαχθηκε η δήλωση γιατί επιδοτούνται στο 100%
-
New entry αυτό ?
Αξίζει να μπεις στο πρόγραμμα με τις μπαταρίες?Ένα σύστημα με μπαταρία 7.48kwh τι μπορεί να σηκώσει ? δλδ στις ώρες 20:00-01:00 μπορεί να σηκώσει 1-2 9αρια a/c + ψυγείο - tv kai 5 led λάμπες ?
ή όλη η διαδικασία με τις μπαταρίες δεν αξίζει ?Ο πεθερός μου κάνει τώρα αίτηση για να βάλουμε σπιτι
Αυτό με τις μπαταρίες αξιζει μονο αν εχεις συχνες διακοπές ρεύματος στην περιοχή σου νομίζω
Τελικά μπήκαν και μπαταρίες στο πακέτο. . αλλαχθηκε η δήλωση γιατί επιδοτούνται στο 100%
Δώσε προσοχή στον πίνακα κοστολόγιου ε/kwh στην επιδότηση γιατί έχουν φουσκώσει τις τιμές στον θεό , επίσης σου ανεβάζει και το κόστος του υπόλοιπου συστήματος λόγο υβριδικού ινβερτερ . Βάλτα κάτω και νομίζω θα είναι οριακά λίγο φτηνότερο το σύστημα σε σχέση αν το έβαζες μόνος σου (χωρίς μπαταρίες) , ελάχιστο κέρδος και στοκάρεις τα λεφτά σου αρκετούς μήνες -ίσως και χρόνο- μέχρι να στα δώσει το πρόγραμμα !
Άσε που ξεμπερδεύεις κατευθείαν .
Εκτός και αν ο πεθερός ανήκει στις ευπαθείς ομάδες και παίρνει μεγάλη επιδότηση αλλιώς με -35% και -25% δεν κάνουμε δουλειά! -
Ενδιαφέρομαι να τοποθετήσω Enphase φωτοβολταικά με micro inverters λόγω της 25 χρονης εγγύσησης καθώς και μπαταρία powerwall+. Προς απογοήτευση μου, μόλις μίλησα με επαγγελματία της αγοράς, με ενημέρωσε οτι κανένα από τα δύο δεν "πιστοποιεί" ο ΔΕΔΔΗΕ ως εκ τούτου δεν μπορώ να τα βάλω στην Ελλάδα, και έτσι εξηγήτε γιατί κανένας έμπορος στην Ελλάδα δεν τα πουλάει (άμεσα).
Γνωρίζει κάποιος γιατί ακολουθείται αυτή η πολιτική από τον ΔΕΔΔΗΕ και αν πρόκειται να αλλάξει? επιτρέπουν στην αγορά συγκεκριμένους κατασκευαστές? δεν μπορεί στην Αμερική και στην Αγγλία να υπάρχουν ελέυθερα τέτοια προιόντα και εδώ να τα κόβουμε.
Ήθελες να μπεις στο τελευταίο επιδοτούμενο πρόγραμμα ή για κλασσικό net metering
-
@mastoras78 said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
Ήθελες να μπεις στο τελευταίο επιδοτούμενο πρόγραμμα ή για κλασσικό net metering
Κλασσικό Net meetering, άσχετα με το πρόγραμμα της επιδότησης.
-
Αν εγώ θέλω να βάλω φωτοβολταϊκά και μπαταρίες απλά για δική μου χρήση χωρίς να πουλάω στο σύστημα, μπορώ;
-
@lap said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
Τελικά το μέτρο αυτό της επιδότησης είναι μια τρύπα στο νερό.
Είναι τόσο εύκολα και βασικά αυτά τα εργαλεία διαχείρισης χρημάτων και πλούτου που απορεί κανείς πόσο άσχετοι είναι όσοι σχεδιάζουν τέτοια προγράμματα.
Κράτος Επιτελικό αφού....
-
New entry αυτό ?
Δώσε προσοχή στον πίνακα κοστολόγιου ε/kwh στην επιδότηση γιατί έχουν φουσκώσει τις τιμές στον θεό , επίσης σου ανεβάζει και το κόστος του υπόλοιπου συστήματος λόγο υβριδικού ινβερτερ . Βάλτα κάτω και νομίζω θα είναι οριακά λίγο φτηνότερο το σύστημα σε σχέση αν το έβαζες μόνος σου (χωρίς μπαταρίες) , ελάχιστο κέρδος και στοκάρεις τα λεφτά σου αρκετούς μήνες -ίσως και χρόνο- μέχρι να στα δώσει το πρόγραμμα !
Άσε που ξεμπερδεύεις κατευθείαν .
Εκτός και αν ο πεθερός ανήκει στις ευπαθείς ομάδες και παίρνει μεγάλη επιδότηση αλλιώς με -35% και -25% δεν κάνουμε δουλειά!ευχαριστω πολύ yem αλλά στην δική μου περίπτωση είναι λίγο διαφορετικά τα πραγματα και πιο ευκολα για μένα. Βλέπεις, εγκαταστατης είναι ο Μπατζανάκης μου και πολύ φιλος μου επίσης (τωρα φαντασου παρεα διακοπάρουμε θεσσαλονίκη οικογενειακώς) οπότε εμείς δεν ασχολούμαστε, του έχουμε απόλυτη εμπιστοσυνη να τα κανονίσει ολα αυτος. Ουτε με αιτήσεις ασχολούμαστε ούτε τίποτα. απλά ενα ποσό θα δώσουμε και θα τα κάνει όλα εκείνος!! Θα το βγάλει στην φτηνότερη τιμή που μπορεί και θα διαλέξει τα πάντα. λευκή επιταγη και απλά λέει στον πεθερό μου τι χαρτιά θα σημπληρώσει
-
ευχαριστω πολύ yem αλλά στην δική μου περίπτωση είναι λίγο διαφορετικά τα πραγματα
Έτσι μάλιστα. Θα έβαζα το μεγαλύτερο σύστημα και θα το χαιρόμουν.
-
Φ/Β και μπαταρίες για δικιά σου χρήση, χωρίς δοσοληψίες και σύνδεση με το σύστημα, έβαζες και βάζεις άμεσα χωρίς να δώσεις λογαριασμό σε κανένα.
-
Το κόστος όμως για τις μπαταρίες είναι μεγάλο..
Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα