-
@piliourits τόσα πληρώνω από το 2016 που έχω μετακομίσει. Ποιο πριν που ήμουν σε άλλο μικρότερο διαμέρισμα και είχα θέρμανση πετρέλαιο πλήρωνα λιγότερα.
Τι κάνουν οι άλλες οικογένειες δεν γνωρίζω.
Και φυσικά δεν θέλω και αυτό το θέμα να γίνει το ανέκδοτο "ο Τοτός και το σκουλήκι" όπου "σκουλήκι" = ΝΔ
-
Τιπ προς Αλέξανδρο : όταν φεύγεις για καιρό για τα ξένα, κλείσε διακόπτες νερού και ρεύματος και πάρε ψηφιακή φωτογραφία τους μετρητές. Όταν ξανάρθεις, δες τα νούμερα των μετρητών και σύγκρινε τα με τις φωτό.
-
Τιπ προς Αλέξανδρο : όταν φεύγεις για καιρό για τα ξένα, κλείσε διακόπτες νερού και ρεύματος και πάρε ψηφιακή φωτογραφία τους μετρητές. Όταν ξανάρθεις, δες τα νούμερα των μετρητών και σύγκρινε τα με τις φωτό.
dstou, έκλεισα γενικούς/βάνες κλπ αλλά δεν τράβηξα φωτό το μετρητή. Πολύ καλή συμβουλή.
Θα πάρεις τηλέφωνο στην τοπική ΔΕΗ και θα σε συνδέσουν με το τμήμα των μετρητών. Συνήθως το Έναντι βγαίνει με βάση τις προηγούμενες καταναλώσεις και ίσως και τις αντίστοιχες περσινές. Οι μετρητές περνάνε μόνο μια φορά το τετράμηνο, αν έχεις κάποιο δικό σου να σου βγάζει φωτογραφία το ρολόι και να περνάς εσύ την μέτρηση στο έναντι μόνος σου καλός. Online τα ρολόγια? Αχαχααχ δεν νομίζω. Θα ήθελαν κάποτε αλλά θα χάσουν πολλά ρεμάλια την δουλειά τους...
Σε ευχαριστώ και πάλι για τις πληροφορίες! Θα το κάνω, αν και έχω ανοιχτές υποθέσεις ακομα με ΔΕΗ/ΔΕΔΔΗΕ και τον εργολάβο που έδινε ο Ηλ. Μηχ. του λάθος πιστοποιητικά και μόνο και μόνι που ξανα-μπαινω ακόμα και απο του διάολου τη μάνα να ασχολούμαι με το ακίνητο και αυτη την υπόθεση, τρελάινομαι.
Αν δεν ήταν η σύζυγός μου, το είχα πουλήσει με τα έπιπλα μέσα χθες. -
Εγώ είχα έναντι τους τελευταίους λογαριασμούς και από χθες ενεργοποίησα το e-bill.Να τολμήσω να περάσω τις μετρήσεις ή καλύτερα όχι?
Εγώ που έχω μηνιαίο, τα περνάω σχεδόν κάθε μήνα. Δεν έχω δει κάποιο πρόβλημα.
Τον πρώτο καιρό που το είχα αμελήσει, ερχόντουσαν έναντι με διπλάσια εκτιμώμενη κατανάλωση από την πραγματική (εντάξει γίνοταν εκκαθάριση στο 4 μηνο, αλλά η καρδιά δεν είναι για συγκινήσεις).
-
Μίλησα και με ΔΕΔΔΗΕ που μου έιπε οτι μπορώ μέσα 11-18 Αυγούστου να τους δώσω εγώ τις μετρήσεις μου.
Μίλησα και με ΔΕΗ για να καταλάβω αυτά τα (ας πουμε 350ε αν βγαλουμε τα πάγια, κλπ), πότε θα τα πάρω πίσω μιας και, λογικά, μέχρι τέλη του χρόνου δε θα έχουμε κατανάλωση. Μου έλεγε για τα εναντι, τα εκκαθαριστικά κλπ., να πω την αλήθεια δε κατάλαβα σχεδόν τίποτα. Απλά φοβάμαι μη συνεχίσουν να ερχονται "περίπου" λογαριασμοί και προπληρώσω στη ΔΕΗ κανα 1000αρικο πριν έρθουμε. Τέλος πάντων.Είμαι στο e-bill και έιδα οτι η ΔΕΗ σε αφήνει μέσω του e-SelfMetering να βάλεις εσύ την ένδειξη του ρολογιού. Ειδα όμως οτι ο @kostis20 που το ανέφερε ο @storm και ο @gatoz , αν κατάλαβα καλά, του είπαν "όχι, μη το κάνεις"...
Υπάρχουν προβλήματα; Αν το κάνω μια φορά, θα πρέπει να το κάνω πάντα;Ευχαριστώ και πάλι
edit 1: Βρήκα στο σαϊτ του ΔΕΔΔΗΕ για τη αυτο-μέτρηση https://deddie.gr/el/upiresies/katametrisi/kataxorisi-endeikseon-metriti/
και λέει
"Εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία καταχώρισης ενδείξεων, τότε η ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ θα ακυρώσει αυτόματα την προγραμματισμένη εκτίμηση των καταναλώσεων σας και αντί αυτής θα υπολογίσει τη συνολική σας διμηναία κατανάλωση, η οποία προκύπτει ως διαφορά της ένδειξης που καταχωρήσατε από την ένδειξη που είχε καταγράψει η Εταιρεία μας πριν δυο μήνες."
Οπως το λένε, μοιάζει να αναφέρεται μόνο για τη φορά που τους δίνεις τη μέτρηση και δεν ειναι της λογικής οτι δε ξαναέρχονται και θα πρέπει να τους δίνεις πάντα μετρήσεις...
-
@alejandro said in Περί ΔΕΗ:
Υπάρχουν προβλήματα; Αν το κάνω μια φορά, θα πρέπει να το κάνω πάντα;
Ευχαριστώ και πάλι
Είναι πολύ απλό, τους δίνεις εσύ είτε στο e-bill είτε στο δεδδηε.
Στο e-bill οι έναντι θα βγαίνουν στις καταναλώνεις που δηλώνεις. Στον εκκαθαριστικό (4μηνο) που θα περάσει ο ΔΕΔΔΗΕ να μετρήσει, ακόμα και αν έχεις δηλώσει εσύ στο e-bill, θα ισχύει του ΔΕΔΔΗΕ. Αν τα δηλώνεις σωστά, δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα.
Το κάνεις οπότε θες.
ΔΕΔΔΗΕ δεν έχω δοκιμάσει να δηλώσω, αλλά από ότι έχω δει στη δικιά μου περίπτωση, περνάει στάνταρ μέρες το τετράμηνο, οπότε δεν έχω ασχοληθεί. -
Υπάρχουν προβλήματα; Αν το κάνω μια φορά, θα πρέπει να το κάνω πάντα;
Έχω συνάδελφο που ξεκίνησε να τα περνά μόνος του και για κάποιο λόγο ανεξήγητο του ερχόταν επί 8 μήνες λογαριασμός "έναντι" με σχετικά μικρά ποσά κοντά στα 50euro. Και ξαφνικά του ήρθε "εκκαθαριστικός" 1500euro και τρέχει και δε φθάνει. Κάτι έγινε με τις μετρήσεις (δεν τις πέρασαν σωστά;) και έχει γίνει μπαλάκι του τένις μεταξύ ΔΕΗ <-> ΔΕΔΔΗΕ.
Μέχρι προχθές που τον ρώτησα, δεν είχε βγάλει άκρη.
Φτιάχνει κάτι χαρτιά, κάτι ενστάσεις κάτι τέτοια μου έλεγε.
Πάντως τα 1500 δεν τα έχει δώσει. -
Στο "μέτρα μόνος σου" μετράς μόνο για τα έναντι και αυτό είναι εύκολο για σένα γιατί έχεις μηδέν κατανάλωση οπότε θα βάζεις πάντα την προηγούμενη μέτρηση του μετρητή της ΔΕΗ. Η υπηρεσία αναφέρεται μόνο για τα ενδιάμεσα έναντι και όχι για την εκκαθάριση, οπότε δύσκολο η ΔΕΗ να έρθει να μέτρηση για εκκαθάριση, έτσι και αλλιώς μετράς με δική σου ευθύνη και στο τέλος η εκκαθάριση όπου υπάρχει λάθος το διορθώνει.
Το χρησιμοποιουμε εδώ και 2 χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα. -
Στον καταναλωτή τι προσφέρει αυτή η υπηρεσία;
-
Αν είναι να πληρώσω 800ε / 4μηνο με το παραδοσιακό τρόπο θα δώσω 200ε στο έναντι και 600ε στην εκκαθάριση , με το "μέτρα μόνος σου" θα χωρίσω αυτά τα 800 σε 4 ή 2 ίσες δόσεις . Τα ίδια λεφτά θα δώσεις στο τέλος
-
Τελικά δεν έκανα τίποτα. Μάλλον ήρθαν και μέτρησαν...Οκ λογικός ήρθε μετά την έκπτωση από κράτος και ΔΕΗ ,η οποία έκπτωση ήταν 500 ευρώ...
-
Γενικά αν δεν χρησιμοποιείς ρεύμα για θέρμανση μια χαρά είναι οι οικιακοί λογαριασμοι.
-
Γενικά αν δεν χρησιμοποιείς ρεύμα για θέρμανση μια χαρά είναι οι οικιακοί λογαριασμοι.
Σπίτι 100 τμ 1ου ορόφου με 5 εκ μονώσεις , από κάτω πιλοτή , 4 άτομα τα δύο παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, με αντλία θερμότητας , έβγαλαν το τετράμηνο του χειμώνα, ρεύμα , θέρμανση και ζεστό νερό , με 650 ευρώ...
Αρα μια χαρά είναι το ρεύμα για θέρμανση...
Με αντλία θερμότητας όμως...
-
Παίζει ρόλο η αντλία θερμότητας αλλά και πάλι, εξαιρετικη τιμή αν σκεφτεί κανείς τις αυξήσεις.
Τελικά αυτοί που την έπαθαν είναι όσοι θερμαίνονται με κλιματιστικά και κυρίως θερμοπομπους. Απόδοση 1:1 έχουν οι θερμοπομποι και τα ηλ. Καλοριφέρ, δεν έχουν σχέση με τις αντλίες.
-
Τελικά αυτοί που την έπαθαν είναι όσοι θερμαίνονται με κλιματιστικά και κυρίως θερμοπομπους. Απόδοση 1:1 έχουν οι θερμοπομποι και τα ηλ. Καλοριφέρ, δεν έχουν σχέση με τις αντλίες.
Τα σύγχρονα κλιματιστικά έχουν απόδοση 4:1 και βάλε. Καμιά σχέση με θερμοπομπούς, ηλεκτρικά καλοριφέρ και λοιπά ανέκδοτα τύπου Kumtel.
-
Ναι, κακώς τα ανέφερα στην ίδια πρόταση. Απλά είναι διαφορετική η ζέστη από κλιματιστικό. Δεν παράγεται IR να ζεστάνει τοίχους, επιπελα κτλ όπως όταν ζεσταίνεται το μέταλλο των σωμάτων και στην ουσία το χρησιμοποιείς περισσότερα.
-
Μετά την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής έχετε καταλάβει πως ακριβώς θα χρεώνουν οι εταιρείες ?
Διάβασα : Έως τις 10 Ιουλίου οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να αναρτήσουν στην ιστοσελίδα τους τις τιμές που θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου. Οι λογαριασμοί που θα εκδοθούν τον Αύγουστο δε θα περιλαμβάνουν ρήτρα αναπροσαρμογής.
Δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να αλλάζουν πάροχο αζημίως, δίχως να χρειάζεται να καταβάλλουν αποζημίωση (penalty) λόγω πρόωρης αποχώρησης.
Για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών και την ενίσχυση της διαφάνειας, οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεώνονται να ανακοινώνουν κάθε μήνα σε ευδιάκριτο σημείο στην ιστοσελίδα τους τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρισμού που θα ισχύουν στα τιμολόγιά τους για τον επόμενο μήνα.Δηλαδή κάθε μήνα θα κάνουν αυξήσεις αν θέλουν στην τιμή της κιλοβατώρας ? Και τι γίνεται αν έχεις συμβόλαιο με κλειστή τιμή ?
-
Νομίζω θεσπίστηκε και πλαφόν. Τα έλεγε η μπασοκαρα εδώ και μήνες να μπει πλαφόν. Τελικά μπήκε.
Ακόμα όμως δεν ξέρουμε λεπτομέρειες.
-
Το έχουν γράψει, πλαφόν είναι η τιμή που θα έβγαινε με την ρήτρα.
-
Επειδή κοντεύω να το χάσω λίγο με τα της ΔΕΗ/ΔΕΔΔΗΕ κλπ, ανεβάζω φωτό απο το τελευταίο λογαριασμό, αν μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει και με κατευθύνει στο τι μπορώ να κάνω.
Ο λογ. ειναι για τη περίοδο 21/02/2022 - 18/04/2022 και δείχνει κατανάλωση 766kWh. Το θέμα ειναι οτι εμείς λείπουμε απο το διαμέρισμα απο τις 25/12/2021 και το έχουμε με κλειστό γενικό……….
Τί δε καταλαβαίνω σωστά, τί μπορεί να έχει συμβέι; Ενδεικτικά προηγούμενη “έναντι” 2μηνη κατανάλωση (με εμάς στο διαμέρισμα) ήταν 1133kWh….Κάπου άκουσα, δε ξέρω αν ισχύει οτι η ΔΕΗ/ΔΕΔΔΗΕ στην ουσία δε παει σε κάθε σπίτι/μετρητή κάθε διμηνο κάθε φορά ,αλλά βγάζουν ενα λογαριασμό “περίπου” βάση προηγούμενων μετρήσεων; Σημειωτέον, στο διαμέρισμα αρχίσαμε να μένουμε απο 6/2021.
Για ρευματοκλοπή, τι να πω. Μέχρι 5/2021 πριν μπουμε μετά την ανακαίνιση στο διαμέρισμα, ο λογαριασμός ήταν κάπου στα 35ε αν θυμάμαι καλα. Να ξεκίνησε με το που μπήκαμε; Δε το νομίζω...
Επειδή σκοπεύουμε να γυρίσουμε τέλη του χρόνου, τι μπορώ να κάνω από το εξωτερικό που είμαι ωστε να μην μας έρθει καμια κεραμίδα πάλι;
Αν χρειαστεί, Ηλ. Μηχ. ή ηλεκτρολόγοι μπορουν να κανουν ελεγχο απο ρολοϊ μέχρι το διαμέρισμα αν ο εργολάβος/ηλεκτρολόγος έχουν κάνει κάπου λάθος;Κάποια ιδέα;
Ευχαριστώ!
Λοιπόν, όπως πρότειναν συμφορουμίτες, τράβηχτηκε φωτό απο το ρολοϊ και με το ε-μετερινγκ, δήλωσα τη τελευταία κατανάλωση. Ηρθε και ο λογαριασμός "επιστροφή" . Δε φαίνεται στο λογαριασμό αλλά στο μειλ : -180
Ερωτήσεις :
- Γιατί το ποσό δεν ειναι κοντά στα 390 (ίσως λιγότερα αν βγάλουμε πάγια) ;
- Στη τράπεζα ακόμα δεν έχει φανεί κάποιο ποσό. Θα επιστρέψουν χρήματα ή θα ειναι σαν "κρεντιτς" για επόμενες καταναλώσεις;
Θα ξαναμιλούσα με τη ΔΕΗ, αλλά όταν μίλησα μαζί τους η απάντηση ήταν φάση :
Περί ΔΕΗ