-
@civil357 said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Με 4.000 το τμ , η λύση είναι απλή.
Αγοράζεις στην πόλη καταγωγής σου δύο (2) διαμερίσματα νεόδμητα πέριξ των 100 τμ έκαστο , τα νοικιάζεις και βγάζεις κάπου στα 900-1000€/ μήνα και χρηματοδοτείς το σπίτι που νοικιάζεις στο λεκανοπέδιο. Αν δεν αγοράσεις νεόδμητο τότε μπορεί να καταφέρεις με ψάξιμο να αγοράσεις και τρία διαμερίσματα , αυξάνοντας κάπως το μηνιαίο σου εισόδημα.
Win win κατάσταση, και σου μένει από ένα διαμέρισμα στα παιδιά σου και βοηθάς την οικονομία του τόπου σου.
Με λίγο ρέγουλα η υλοποίηση της πρότασής μου έτσι ώστε να μην εκτιναχθούν οι τιμές και στην επαρχεία. Η εφαρμογή της πρότασης εξαρτάται και από κάθε επαρχιακή πόλη , μιλώ πάντα για περιοχές που έχω αμυδρή ( καθώς δεν ασχολούμαι με το θέμα ) εικόνα.
Τι 4.500/τμ ρε παιδιά , πως θα βρεθούν αυτά τα χρήματα;;;;;;
Καλή ιδέα αλλά πάλι λεφτά θέλεις και λείπουν.
Για σπίτι 100 τ.μ. και έτος κατασκευής μετά το 2000 σε όλες τις επαρχιακές πόλεις του Βορρά κάτω από 120.000 δεν βρίσκεις. -
Να προσθέσω (γιατί το συζητάω με έναν φίλο από επαρχία) ότι τα ενοίκια στην επαρχία δεν είναι τόσο υψηλά όσο της Αθήνας, οπότε είναι λάθος ο υπολογισμός αυτός.
Δες όμως αν μένει κανένα απούλητο. Και εγώ απορώ....
-
Αρχικά για το Χαλάνδρι.
Τα προβλήματα στάθμευσης αφορούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και μόνο το κέντρο της πόλης, δηλαδή μία ακτίνα από την πλατεία 300-400 μέτρα, που την περπατάς εύκολα, αλλά πολλοί βαριούνται να περπατήσουν, ενώ υπάρχουν και αρκετά πάρκινγκ σε αυτό το κομμάτι.
Αρα δεν μπορούμε να γενικεύσουμε το θέμα σας πρόβλημα στάθμευσης, για όλο το προάστιο, αφού σαν έκταση αφορά περίπου μισό τμ, όταν όλος ο Δήμος είναι σχεδόν 10 τμ, δηλαδή το πρόβλημα υπάρχει στο 5 % του Δήμου.
Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει παντού. Στου Παπάγου για παράδειγμα που πήγα στην Πολεοδομία που είναι στο παλιό Δημαρχείο, έκανα 2 γύρους για να βρω να παρκάρω κάπου στα 150 μ μακριά.
Για τον Χολαργό ισχύει το ίδιο.
Για το Μαρούσι είναι πολύ χειρότερη η κατάσταση, όπως και για την Κηφισιά, ή για την Νέα Φιλαδέλφεια, Νέο Ηράκλειο, Μελίσσια, Νέα Πεντέλη.
Αρα δεν θα το θέσουμε ως θέμα αφού είναι παντού το ίδιο για το κέντρο.
Αυτό που έχει σημασία είναι στις υπόλοιπες περιοχές, οι μεγάλοι δρόμοι, ο χαμηλός ΣΔ, οι πεζόδρομοι, σχολεία, παιδικές χαρές, πάρκα κλπ και εκεί το Χαλάνδρι είναι πολύ μπροστά από πολλά συν το γεγονός ότι είναι επίπεδο και εύκολο στο περπάτημα.
Τώρα για τα σπίτια στον Βορρά με τα 1200 το τμ, η τιμή είναι πολύ φτηνή. Γιατί υπάρχει πάντα και η τιμή αντικατάστασης.
Και να πω και κάτι χωρίς να ξέρω από τιμές σε φοιτητουπόλεις.
Γιός φίλου που σπούδαζε μέχρι πριν 3-4 χρόνια στην Καλαμάτα, μου είπε ότι το δυαράκι των 45 τμ που είχε, εσωτερικό πολυκατοικία 50 χρόνων, τότε το νοίκιαζε στα 250 ευρώ και τώρα νοικιάζεται 480.
Αν λοιπόν στην Ξάνθη - Καβάλα - Κομοτηνή κλπ παίζουν ενοίκια 7-8 ευρώ το τμ και η τιμή πώλησης ενός σπιτιού 10-20 ετών είναι στα 1200 το τμ, τότε μιλάμε για απόδοση ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ, κάπου 7-8 % τον χρόνο, χώρια η υπεραξία που θα παίρνει το ακίνητο.
Για τις τιμές των νέων σπιτιών, έχω να πω το εξής.
Η γελοιότητα των Ελλήνων αγοραστών, να αγοράζουν οτιδήποτε με πρώτη σκέψη την μούρη που θα πουλήσουν στους φίλους τους και όχι αυτό που μπορούν, τους έχει οδηγήσει στην γκρίνια και στο λέγονται απίστευτες βλακείες.
Δεν είναι μόνο η περιοχή από Νιάρχο μέχρι Βουλιαγμένη, που θέλει να ζήσει κάποιος. Και μάλιστα στον Νιάρχο με 1,8 ΣΔ δεν βρίσκεις να παρκάρεις πουθενά, τα ίδια και χειρότερα σε Π. Φάληρο και Νέο Φάληρο με 2,4 και 3 ΣΔ, αλλά και στην Νέα Σμύρνη με τον ίδιο ΣΔ, βελτιώνεται λίγο στον Αλιμο που πέφτει στο 1,4 και πάμε πιο κάτω.
Αλλά πέρα από αυτά υπάρχουν και η Ανω Νέα Σμύρνη, ο Αγιος Δημήτριος, η Δάφνη, ο Υμηττός, ο Βύρωνας, η Καισαριανή, η Ηλιούπολη και άλλες περιοχές που είναι μια χαρά η ζωή εκεί και οι τιμές είναι πολύ φτηνότερες, συνήθως γύρω στα 3000, μπορεί και 2500 κάποια σημεία, μπορεί και 3500 κάποια άλλα σημεία με θέα.
Το ίδιο ισχύει και στα βόρεια, αν κοιτάξουμε προς Νέο Ηράκλειο, Νέα Φιλαδέλφεια, Μεταμόρφωση, ή προς τα Δυτικά που θα σας καθοδηγήσει ο Δυτικάρχης Γάτος...
Οσο για το αν μένει κανένα απούλητο.
Θα σας πω ότι οι οικοδομές που γίνονται, είναι περίπου το 20 % αυτών που γίνονταν πριν την κρίση.
Το βλέπετε και μόνοι σας, ότι παλιά δεν βλέπατε μπετονιέρα στους δρόμους και τώρα βλέπετε πολύ λίγες, καμία σχέση με την παλιά εποχή.
Οι οικοδομές γίνονται σε ακριβές περιοχές και εκεί όντως πάνε αυτοί που μπορούν που τελικά δεν είναι και τόσο λίγοι.
-
@xenos said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Να προσθέσω (γιατί το συζητάω με έναν φίλο από επαρχία) ότι τα ενοίκια στην επαρχία δεν είναι τόσο υψηλά όσο της Αθήνας, οπότε είναι λάθος ο υπολογισμός αυτός.
Εννοείται ότι ήταν η πρόταση καφενειακού επιπέδου .
Αλλά ακόμα και στην επαρχία για 100 τμ , νεόδμητου θέλεις κάπου στα 600€ ( μπορεί να λέω και λίγα ) ενοίκιο.
Ο αδερφός μου είναι γιατρός σε νοσοκομείο της Αθήνας. Του ζητούσανε ( πλέον δε ξέρω) για νεόδμητο γουδί και ζωγράφου 3.500 το τμ !!!!! Δε έχει καταφέρει μετά από σχεδόν είκοσι χρόνια σε "μάχιμη" ειδικότητα ούτε κατά διάνοια να βρεί αυτά τα χρήματα, οπότε αναγκαστικά δανεισμός με τελικό ποσό στα ύψη. Ο αντιπαροχάς μου έστειλε μια συγγραφή υποχρεώσεων για γέλια ( όπως οι περισσότερες ) .
Ας αναλογιστεί ο ίδιος εν τέλει, τι αγοράζει με 350.000 € , ποσό αστρονομικό ! Ένα οροφοδιαμέρισμα (υποθέτω) με αντιστοιχία επί του οικοπέδου , ίσως 200/1000 ( πολύ λέω) , με άγνωστους γείτονες και με άγνωστες προοπτικές (ποιος σου λέει ότι δε θα airbnbηθεί).
Του είπα ότι συνένοχος σε αυτό το έγκλημα εγώ δε γίνομαι , ας βρεί άλλον να τον συμβουλεύει. Ευτυχώς τα κατάφερα έτσι και δεν έχω τέτοιους προβληματισμούς , αλλά προσωπικά θα την κυνηγούσα μάλλον αλλιώς την τύχη μου ( βέβαια όποιος είναι έξω από το χορό πολλά τραγούδια ξέρει, αλλά έτσι για την κουβέντα....).
Και να ήταν μόνο τα νεόδμητα στην Αθήνα , να πεις ο.κ. αλλά και στα παλιά χάλια η κατάσταση....
-
350Κ με αγνώστες προοπτικές και εγώ δυσκολεύομαι να δεχτώ ότι αξίζουν!
Χίλιες φορές να μείνει στο ενοίκιο
-
@lap said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
350Κ με αγνώστες προοπτικές και εγώ δυσκολεύομαι να δεχτώ ότι αξίζουν!
Χίλιες φορές να μείνει στο ενοίκιο
Ότι πρέπει για ένα νέο φοιτητή που βρήκε την πρώτη δουλειά του με βασικό μισθό ε?
-
@criuser said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Αν λοιπόν στην Ξάνθη - Καβάλα - Κομοτηνή κλπ παίζουν ενοίκια 7-8 ευρώ το τμ και η τιμή πώλησης ενός σπιτιού 10-20 ετών είναι στα 1200 το τμ, τότε μιλάμε για απόδοση ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ, κάπου 7-8 % τον χρόνο, χώρια η υπεραξία που θα παίρνει το ακίνητο.
Για Ξάνθη που ξέρω καλύτερα, τα 1200 το τ.μ. είναι για σπίτια κατασκευής το 2000 - 2005. Από εκεί και πέρα ανεβαίνουν αναλόγως και τα νεόδμητα πλησιάζουν τα 2000 ευρώ το τ.μ.
Σχετικά με τα ενοίκια, οι τιμές έχουν ανέβει αισθητά αλλά ευτυχώς όχι ακόμα στα 7-8ευρώ.
Ένα διαμέρισμα 100τ.μ. με 3 δωμάτια και πάρκινκ, κατασκευής 2000 - έως 2010 έπαιζε στα 350-450 προ κορονοιου και πληθωρισμού.
Σήμερα είναι περίπου 480 -600 . -
Δηλαδή δεν υπάρχει πουθενά σωτηρία;;;
-
βρώμα η δουλειά
-
@lap said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Δηλαδή δεν υπάρχει πουθενά σωτηρία;;;
-
Εγω απορώ με τον κόσμο που δεν διαμαρτύρεται
-
Πρώτη φάση της φούσκας πανευρωπαϊκά!
Τα εισοδήματα σταδιακά θα αδυνατουν να καλύψουν το κόστος δανείου και ενοικίου
Και για εμάς:
Οι τιμές ανεβαίνουν πάντως γιατί την ώρα που υπάρχει ισχυρή ζήτηση, η προσφορά δεν μπορεί να την καλύψει. Η εκτίναξη της ζήτησης οφείλεται σε τρεις παράγοντες: Στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, στη μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων προς μίσθωση και στο γεγονός ότι οι τράπεζες χορηγούν στεγαστικά, αλλά οι όροι δεν είναι και πολύ ελκυστικοί για το κοινό, καθώς τα επιτόκια έχουν φτάσει σε απαγορευτικά επίπεδα.
-
Στην χώρα λείπουν 212.000 κατοικίες για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες. Και αυτό σύμφωνα με έκθεση της ΤΤΕ.
-
Και εντωμεταξύ ο πληθυσμός μειώνεται !!!
-
@kkostask said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Στην χώρα λείπουν 212.000 κατοικίες για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες. Και αυτό σύμφωνα με έκθεση της ΤΤΕ.
Και εντωμεταξύ μιλάμε και για "κλειστά" σπίτια.
-
@antonakis said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
@kkostask said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Και εντωμεταξύ μιλάμε και για "κλειστά" σπίτια.
Η συντριπτική πλειοψηφία των κλειστών σπιτιών δεν μπορεί να αξιοποιηθεί για πολλούς και διάφορους λόγους.
-
Mια βολτα να κανεις στην Αθηνα και προαστεια παντου τσιμεντο. Προφανως και δεν λειπουν κτηρια, το προβλημα ειναι η γκετοποιηση αρκετων περιοχων και η αναγκη για ανακαινιση παλαιοτερων κτηριων ωστε να ανταποκριθουν στις τωρινες συνθηκες.
Και ειναι και κριμα να δινοντε ωραιες κατοικες οπως στου Παπαγου για πολυκατοικιες. Στην περιοχη που μενω στο Μαρουσι οταν μετακομισα εδω η περιοχη ηταν γεματη βιλλες με ωραιους κηπους. Τωρα ελαχιστες απο αυτες εχουν απομεινει. Ολες δωθηκαν για πολυκατοικιες επηδη οικονομικα συνεφερε.
-
Και για ολα αυτα χρειαζοντε χρηματα. Ο κοσμος δεν θελει να δουλεψει αλλα θελει να μενει σε ωραια σπιτια. Πως θα γινει αυτο? ΠΑΣΟΚ μια φορα ειχαμε.
-
@xenos said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Δεν μένει, για 3 λόγους κυρίως:
-
Πολύ λίγα σπίτια σε σχέση με την ζήτηση, οπότε αγοράζονται από αυτούς τους λίγους που τα έχουν.
-
Πολύ μάυρο χρήμα και η οικοδομή ειναι από τους πιο έυκολους τρόπους να το ασπρίσεις. Στην πολυκατοικία που πήρε ο κολλητος διαμέρισμα (9 στο σύνολο), ήταν ο μόνος που το πήρε όλο άσπρο (ένεκα δανείου), τα άλλα 8 πάνω από 50% μαύρα.
-
Αρκετοί ξένοι επενδυτές (λίγοι βασικά, αλλά αρκετοί σε σχέση με την προσφορά).
-
-
Με το νέο νόμο τα μαύρα έχουν δυσκολέψει πολύ. Δεν αμφιβάλω βέβαια πως οι απόγονοι του Οδυσσέα όλο και κάτι θα μηχανευθούν για να το παρακάμψουν.
Έτυχα πρόσφατα σε ένα συμβόλαιο με συμφωνία κλεισμένη μήνες πριν και μόλις ακούστηκε η λέξη «μαύρα» σηκώθηκε η συμβολαιογράφος και λέει στους συμβαλλόμενους πως αν ξανακουστεί η λέξη ή αν γίνει προσπάθεια καταβολής μετρητών εντός γραφείου θα ακυρώσει το συμβόλαιο. Να δείτε πως λούφαξαν όλοι….
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ