-
Ρε συ γύρε, κατηγορείς εμάς τους μηχανικούς για ξερόλες, εσύ αλλά επιμένεις σε αυτά που νομίζεις ότι ξέρεις (από βίντεο στο ίντερνετ), ενώ και ΔΕΝ ξέρεις τίποτα και ΔΕΝ πιστεύεις αυτά που σου λέμε. Αδιόρθωτος είσαι.
Επί της ουσίας, ξέχνα αυτά που φαντασιώνεσαι για το επίπεδο ηχομόνωσης με ξηρά δόμηση με πετροβάμβακα. Επίσης κατάλαβε ότι δεν επιτυγχάνεται βαρβάτη ηχομόνωση με λίγη προσοχή παραπάνω και ένα μικρό επιπλέον κόστος. Είναι ειδικές και πανάκριβες κατασκευές και γι' αυτό δεν τις βρίσκεις ούτε σε ακριβά σπίτια (π.χ. του εκατομμυρίου).
Τέλος, οι λόγοι που εμείς δεν κατασκευάζουμε όπως οι Αμερικάνοι είναι πολλοί. Πρώτα από όλα δεν υπάρχει η αφθονία της γης που υπάρχει σχεδόν παντού στην Αμερική. Αυτό οδηγεί σε κατασκευές που τραβάνε σε ύψος και εκεί δεν μπορείς να χτίσεις ballon frame οικοδομές. Τα υπόλοιπα βαριέμαι να στα γράψω τώρα, αλλά θα σου πω και κάτι ακόμα: ο Έλληνας κατασκευαστής ή ιδιοκτήτης είναι βαθύτατα συντηρητικός. Ξέρει μόνο την κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα και αυτήν εμπιστεύεται. Κακώς, αλλά έτσι είναι.
-
@harisma23 said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
ο Έλληνας κατασκευαστής ή ιδιοκτήτης είναι βαθύτατα συντηρητικός. Ξέρει μόνο την κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα και αυτήν εμπιστεύεται. Κακώς, αλλά έτσι είναι.
Συμφωνώ 100%!! Ακόμα χτίζουμε με τούβλα (ήμαρτον). Όταν ο πατέρας μου έχτισε με Ytong, ήταν επιστημονική φαντασία στην Ελλάδα και δυστυχώς ακόμα είναι.
Και κάτι άσχετο: θυμάμαι στην Σιγκαπούρη που έχτιζαν πολυκατοικίες των 40-50 ορόφων, ερχόταν έτοιμος ο όροφος!!! Ήταν όλος ο όροφος 200-300τμ τσιμεντένιος και ερχόταν με γερανό και "κούμπωνε" στον σκελετό...απίστευτο! Σε 6 μήνες το είχαν χτίσει και σε άλλους 4-5 ήταν όλα έτοιμα.
-
Η πλάκα είναι πως στον εξωτερικό τα 60-70 τμ χοντρικά τα έχουν για καλυβάκια στην εξοχή
Σταματήστε να βλέπετε βίντεο στο youtube και προσπαθήστε να μιλήσετε με κάποιον που είναι στο εξωτερικό.
-
Έχουμε γνωστούς στον εξωτερικό μη τα ξαναλέμε.
Εδώ ένα παρόμοιο τεστ. Έχει έξτρα εργασία και τρόπο για να εμποδίσουν τον ήχο. Δεν είναι πολύ ακριβό όταν φταιχνεται το σπίτι από την αρχή και με τον τρόπο δόμησης τους. Δεν είναι πολυτέλεια σπιτιών εκατομμύριων. Πολύ απλά φιανεται να μην έχετε ψάξει το τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο.
-
This post is deleted! -
@fanis75 said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
@storm said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Μία μικρή σφήνα στα περί αγοράς. Πολλοί κοιτάζουν να αγοράσουν κοντά στο σημείο εργασίας τους (π.χ. εγώ) και πολλοί άλλοι κοιτούν για πράγματα στις περιοχές που πολλοί τα θεωρούν περίεργα. Π.χ. εγώ αφού έβλεπα σπίτια μετά πήγαινα στις περιοχές και έψαχνα να βρω που υπάρχουν γυμναστήρια.
Το θέμα με αυτό είναι ότι και τα 2 κριτήρια είναι μεταβλητά. Η εργασία μπορεί να αλλάξει (εργοδότη ή τοποθεσία) και γυμναστήρια να ανοίξουν νέα ή να κλείσει ένα κοντά. Είχα φίλη που αγόρασε σπίτι δίπλα στο γραφείο γιατί πίστευε ότι το ΙΤ της Εθνικής θα είναι πάντα στο Φάληρο. Μετά από 5 χρόνια, πήγε στον Γέρακα και τον ήπιε.
Θέλω να πω ότι πολλά κριτήρια είναι εφήμερα, οπότε δεν είναι πάντα σωστά. Εγώ από την άλλη κοιτάω περιοχές και γειτονιές και το σπίτι που πήραμε το 2018 πληρούσε αρχικά τα κριτήρια του σπιτιού και μετά της περιοχής (κοιτάζαμε σε 8 διαφορετικές περιοχές!!).
Έχεις δίκιο. Άλλωστε έφαγα στην μάπα και την πανδημία με τα γυμναστήρια κλειστά... χα!χα!
-
@lap said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Μου φαίνεται μόνο οι δικοί μας μηχανικοί ξέρουν την μοναδική αλήθεια περί σπιτιών.
Στο εξωτερικό και στην Ευρώπη, και πλέον και στα Βαλκάνια τα τελευταία έτη, όλοι είναι άσχετοι.Πάντα έτσι ήταν οι μηχανικοί από τα φοιτητικά τους χρόνια. Ξερολες ισχυρογνώμονες.
Τους θυμάμαι στα φοιτητικά τα στέκια. Όλοι ίδια πάστα.Εσύ τελικά ξέρεις πολλά.
-
@wantone said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
@gatoz said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
@yem said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
@wantone said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Λιγο που κοιταξα μπορει να εχει δομηση σε χαμηλο υψος αλλα ολα ειναι ενωμενα το ενα με το αλλο. Δεν αφηνουν καθολου χωρο οικοπεδου για πρασινο και ολα ειναι 2 μετρα απο τον δρομο. Χαλια ειναι. Καλυτερα μικρες πολυκατοικιες με αρκετο οικοπεδο σαν κηπος που εχουμε στα βορεια και νότια προαστεια.
Έχουν χαμηλό συντελεστή λόγω των Πυλώνων της ΔΕΗ , στα μέσα στενά έχει πάρα πολλά διαμαντάκια . Αν είχαν και φαρδιά πεζοδρόμια και άπλετο κήπο θα μιλάγαμε για διπλό-τριπλό κόστος .
γιεμ ειναι αστοι αυτοι, δεν καταλαβαινουν το καμαρουλα μια σταλια. ημεις των δυτικων ξερουμε τι σημαινει σπιτακι με αυλιτσα με μαντρα χαμηλη να δινεις το χερι στον γειτονα για καλημερα.
ειχε παλια τα καλυτερα ουζερια δυτικα στη μεγαλου αλεξανδρου+να μην έχεις κανέναν πάνω από το κεφάλι σου, ούτε κάτω από το κεφάλι σου
εδω εχεις ενα δικιο, εξαρταται τι σου εχει τυχει σε καθε πολυκατοικια
+να μπαινοβγαίνεις σπίτι σου όποτε γουστάρεις χωρίς να δίνεις λογαριασμό σε κανέναν
αυτο το κανεις και σε πολυκατοικια
+να κάνεις ότι θέλεις στην δική σου αυλίτσα, εγώ π.χ. θα έπλενα το σκουτεράκι μου και θα παίρναγα δύο ωρίτσες όμορφες τις Κυριακές τα πρωϊνά
αυτο μπορεις να το κανεις μπορει και οχι εξαρταται αν εχεις χωρο και βρυση κοντα. συνηθως οχι ομως οποτε εχεις δικιο+θα έλεγα και καλημέρα και καληνύχτα στο γείτονα και δεν θα παίζαμε μπουνιές για πετρέλαια, θερμομονώσεις, κοινόχρηστα, καζανάκια, βάνες, κεραίες
εχεις ενα δικιο εξαρταται ποσο κακια κατασταση εχεις πεσει
+θα έβαζα και ένα ηλιακό ακριβώς από πάνω και δεν θα ήμουν με τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα
ηλιακο βαζεις και σε πολυκατοικια
+θα έλεγα και σε φίλους να έρθουν σπίτι να φάμε ένα Σαββάτο
τι διαφορα σε πολυκατοικα, το κανει ολος ο κοσμος
+θα έβγαινα στην αυλίτσα να πιω και ένα καφέ
βγαινεις στο μπαλκονι, το ιδιο ειναι
+θα είχα και ένα συρματόσχοινο στην αυλή να στεγνώνω ρούχα
στο μπαλκονι το ιδιο ειναι
+και εγώ προσωπικά δεν θα είχα αποκτήσει όλα αυτά τα προβλήματα υγείας που μου έχουν προκύψει από το κοινόβιο.μπορει ναι αλλα συνηθως οχι
Να γράψω και άλλα;;;;;;
Άστο καλύτερα γιατί αρχίζω και φορτώνω επικίνδυνα και αυτές τις ημέρες είμαι και φυλακισμένος.Βόρεια Προάστια και μπούρδες εντελώς.
μια χαρα ειναι τα βορεια.Θα μπορούσα εύκολα να αποδομήσω όσα υποστηρίζεις αλλά θα κουράσω. Οπότε το αφήνω.
-
Εδώ ένα παρόμοιο τεστ. Έχει έξτρα εργασία και τρόπο για να εμποδίσουν τον ήχο. Δεν είναι πολύ ακριβό όταν φταιχνεται το σπίτι από την αρχή και με τον τρόπο δόμησης τους. Δεν είναι πολυτέλεια σπιτιών εκατομμύριων. Πολύ απλά φιανεται να μην έχετε ψάξει το τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο.
Τελικά εσύ δε στρίβεις με τίποτα: Για άλλη μια φορά αποδεικνύεις ότι ΕΙΣΑΙ ΑΝΙΚΗΤΟΣ!
Μας έλεγες ότι κάνουν τόσο καλή ηχομόνωση και τόσο φθηνά που δεν ακούς τίποτα με τη μουσική στη διαπασών από το ένα δωμάτιο στο άλλο εντός του ίδιου σπιτιού. Και για να μας το αποδείξεις ανέβασες ένα βίντεο όπου η μουσική δεν είναι στη διαπασών (85 db είναι, ενώ μια συναυλία ροκ είναι από 90 ως 120 ή και πάνω από 130, βλέπε https://decibelpro.app/blog/how-loud-is-a-rock-concert/) και κυρίως η μέτρηση γίνεται στο διπλανό σπίτι. Για βάλε μια πόρτα ανάμεσα και υπολόγισε αντί της μεσοτοιχίας (ίσως είναι και διπλή) έναν εσωτερικό τοίχο, να δεις που πάει η ηχομόνωση...
Πραγματικά αναρωτιέμαι γιατί κάθομαι και γράφω κάποια πράγματα, αφού δεν ενδιαφέρεσαι να μάθεις, αλλά θέλεις μόνο να εντυπωσιάσεις με τις "γνώσεις" που αποκόμισες από το ίντερνετ και να "αποδομήσεις" την όποια γνώση έχουμε εμείς οι ξερόλες.
-
Θα μπορούσα εύκολα να αποδομήσω όσα υποστηρίζεις αλλά θα κουράσω. Οπότε το αφήνω.
Ευτυχώς το γλιτώσαμε...
-
Μου φαίνεται μόνο οι δικοί μας μηχανικοί ξέρουν την μοναδική αλήθεια περί σπιτιών.
Στο εξωτερικό και στην Ευρώπη, και πλέον και στα Βαλκάνια τα τελευταία έτη, όλοι είναι άσχετοι.Πάντα έτσι ήταν οι μηχανικοί από τα φοιτητικά τους χρόνια. Ξερολες ισχυρογνώμονες.
Τους θυμάμαι στα φοιτητικά τα στέκια. Όλοι ίδια πάστα.Εσύ τελικά ξέρεις πολλά.
Τα μεγάλα πνεύματα συναντιούνται...
-
Πω πω ρε Χάρη, φαινόμενο είσαι. Πρέπει να ήσουν ο καλύτερος φοιτητής της σχολής σου.
Είπα εγώ ότι έχουν συναυλία ροκ συγκροτήματος στο διπλανό δωμάτιο;
Δεν ήταν αυτό το βίντεο όπως έγραψα, είναι ενα παρόμοιο που βρηκα. Βαρέθηκα να ψάχνω εκείνο που είδα μιας και δεν το βρίσκω εύκολα. Το είχα δει πριν χρόνια όταν έψαχνα για ηχομόνωση. Ήταν σε σενάριο παιδικό δωμάτιο εφήβων και μεσοτοιχία με την κρεβατοκαμαρα και δεν ακουγόταν τίποτα απολύτως. Η μουσική ήταν δυνατά, στην διαπασών του στερεοφωνικου. Δεν έφεραν τους Σκορπιονς στο παιδικό δωμάτιο.
Τι άλλο να πω για να καταλάβει ένας νορμάλ άνθρωπος ότι στο εξωτερικό έχουν τέτοιες ανέσεις σε σπίτια της μεσαίας τάξης; -
Πω πω ρε Χάρη, φαινόμενο είσαι. Πρέπει να ήσουν ο καλύτερος φοιτητής της σχολής σου.
Είπα εγώ ότι έχουν συναυλία ροκ συγκροτήματος στο διπλανό δωμάτιο;
Δεν ήταν αυτό το βίντεο όπως έγραψα, είναι ενα παρόμοιο που βρηκα. Βαρέθηκα να ψάχνω εκείνο που είδα μιας και δεν το βρίσκω εύκολα. Το είχα δει πριν χρόνια όταν έψαχνα για ηχομόνωση. Ήταν σε σενάριο παιδικό δωμάτιο εφήβων και μεσοτοιχία με την κρεβατοκαμαρα και δεν ακουγόταν τίποτα απολύτως. Η μουσική ήταν δυνατά, στην διαπασών του στερεοφωνικου. Δεν έφεραν τους Σκορπιονς στο παιδικό δωμάτιο.
Τι άλλο να πω για να καταλάβει ένας νορμάλ άνθρωπος ότι στο εξωτερικό έχουν τέτοιες ανέσεις σε σπίτια της μεσαίας τάξης;Λοιπόν, τελευταία φορά θα στο πω: Η μουσική στη διαπασών ενός στερεοφωνικού δεν σταματάει να ακούγεται σε διπλανά δωμάτια του ίδιου σπιτιού επειδή έβαλαν πετροβάμβακα ανάμεσα. Κι επειδή έχουμε πάει κι εμείς στο εξωτερικό, ΔΕΝ έχουν τέτοιες ανέσεις (σε επίπεδο ηχομόνωσης) τα σπίτια της μέσης τάξης. Διάβασε λίγο (αφού σου αρέσει) για τη μετάδοση του ήχου σε αέρα και στερεά και θα καταλάβεις!
Ο καλύτερος φοιτητής δεν ήμουν και ούτε ο καλύτερος μηχανικός είμαι. Αλλά ποτέ δεν θα προσπαθούσα να τη μπω σε θέματα της επιστήμης τους σε ένα γιατρό ή ένα δικηγόρο με 30ετή επαγγελματική πείρα, απλώς επειδή είδα 2-3 βίντεο και διάβασα 2 ιστοσελίδες σχετικά... Στην καλύτερη θα παρέθετα τα στοιχεία που αποκόμισα από το ίντερνετ, προς συζήτηση και αξιολόγηση από τον καθ' ύλιν αρμόδιο και δεν θα έκανα τον ξερόλα.
-
Οκ, βγάλε τον πετροβάμβακα. Λάθος μου που το ανέφερα αν και σε δοκιμές που διαφημίζουν οι κατασκευαστές μπορούν να ηχομόνωσουν τον ήχο από αέρα εως και να τον εξαφανίσουν σε μεσαία συχνότητα γύρω στα 90 db. Χρειάζονται περαιτέρω εργασίες για μια τέλεια ηχομόνωση μέσω των δαπέδων κτλ.
Εάν ψάξεις δεν είναι απαγορευτικό το κόστος στα σπίτια με τον ξηρό τρόπο δόμησης διότι αφήνουν πολλά κενά που καλύπτονται με τα μονωτικά πριν καν μπουν τα πλακάκια και οι γυψοσανίδες στους τοίχους. Το διαφημίζουν οι κατσκευαστες τους ως έξτρα πολυτέλεια με κάποια μικρή αύξηση του κόστους. Το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ εντυπωσιακό. Αυτά τα σπίτια πλέον έχουν άλλα πρότυπα κατασκευής σε τέτοιες λεπτομερείς, έχουν μεταλλικό και όχι ξύλινο σκελετό και γενικότερα κρατούν σχετικά χαμηλά το κόστος για τη λεγόμενη μεσαία τάξη της χώρας.
Φυσικά στα παλαιότερα σπίτια με παλιότερα πρότυπα δεν θα βρεις εύκολα τέτοιες κατασκευές.
Αν κάποιος ψάξει λίγα πράγματα για το τι πουλάνε ως σπίτια στο εξωτερικό μπορεί να τα δει πολύ εύκολα μέσω του ίντερνετ και τις επεξηγήσεις των κατασκευαστών μέσω κειμένων και βίντεο.Το γεγονός ότι είσαι απόλυτος σε πράγματα που φιανεται να μην τα γνωρίζεις τελεια σου βγάζει μια άλλη εικόνα. Όπως είπα ξανά και ξανά έχετε το χειρότερο ονομα στην αγορά ως προσωπικότητες και ώρες ώρες το επιβεβαιώνεις. Βέβαια ως μηχανικοί δεν θα το παραδεχτείτε, δεν πειράζει....
-
Το γεγονός ότι είσαι απόλυτος σε πράγματα που φιανεται να μην τα γνωρίζεις τελεια σου βγάζει μια άλλη εικόνα. Όπως είπα ξανά και ξανά έχετε το χειρότερο ονομα στην αγορά ως προσωπικότητες και ώρες ώρες το επιβεβαιώνεις. Βέβαια ως μηχανικοί δεν θα το παραδεχτείτε, δεν πειράζει...
Δεν είναι όλοι οι μηχανικοί ίδιοι. Ευτυχώς. Παίζει μεγάλο ρόλο η ειδικότητα και άλλα πολλά πράγματα που δεν αφορούν το θέμα.
-
Να πω την εξυπνάδα μου μιας και κάνωμετρήσεις ήχου από τη διπλωματική μου εργασία και εντεύθεν.
Ο ήχος έχει δύο μεγέθη, τα ντεσιμπέλ και τα χερτζ. Το φορητό ηχόμετρο που βλέπουμε, κάνει από μόνο του έναν υπολογισμό μέσου όρου και σου λέει π.χ. ότι ο θόρυβος αυτός ήταν π.χ. 80db(A). Kάθε θόρυβος όμως αναλύεται σε όλο το φάσμα ακουστότητας, τα Hz που λέμε στο χωριόμ. Όλα τα ηχομονωτικά υλικά μειώνουν τον θόρυβο, αλλά όχι ενιαία. Οι πετροβάμβακες, και οι ακουστικοί αφροί κ.ο.κ. είναι καλοί στις υψηλές συχνότητες, αλλά χωλαίνουν χαρακτηριστικά στις χαμηλές (κάτω από 250Hz), και να σημειώσουμε εδώ ότι το ανθρώπινο αυτί ακούει από 20Hz και πάνω. Τα βαρύτερα υλικά, και αυτά που έχουν τρύπες, είναι πιο αποτελεσματικά στις μεσαίες και χαμηλές συχνότητες. Είναι ο λόγος πίσω από τον οποίο οι βαρύτεροι τοίχοι ηχομονώνουν καλύτερα από τους ελαφροβαρείς.
Καλό το βιντεάκι που έβαλες λάπη, αλλά αν ο τύπος έκανε ανάλυση σε όλο το φάσμα του θορύβου, θα το έβλεπες αυτό ιδίοις όμμασι. Αντ΄αυτού πάρε το παρακάτω διάγραμμα που μας λέει ότι ένας πετροβάμβακας πάχους 5 εκατοστών μονώνει πολύ καλύτερα (- 50 ντεσιμπέλ) στα 1000 χερτζ , αλλά π.χ. στα 125 χερτζ η ηχομείωση που προσφέρει είναι μόνο 25 ντεσιμπέλ.Στις χαμηλές συχνότητες το 'κεφάλι' στη μείωση του θορύβου παίρνουν τα βαριά υλικά, όπως τούβλα, τσιμέντο, πέτρα. και οι παχιές κατασκευές όπως διπλή τοιχοποιία ή πέτρινοι παραδοσιακοί τοίχοι 50 εκ. και βάλε, υλικά με μεγαλύτερη μάζα, μεγαλύτερη πυκνότητα, με εσωτερικούς πόρους ή κοιλότητες (τούβλα), κ.α. Αντίστοιχα χωλαίνουν τα ελαφρά, ήτοι πετροβάμβακες, φελιζόλια, ταπετσαρίες, νοβοπάν, γυψοσανίδες, αυγουλιέρες, φιλμ επίστρωσης, τζάμια, κ.ο.κ.
Είναι ο λόγος που αν κάτσεις έξω από τους κλειστούς τοίχους σε ένα κλαμπ, αυτό που ακούς είναι ένα απροσδιόριστο και βαρύ ντούπου-ντούπου, και δεν καταλαβαίνεις ποιό τραγούδι παίζει. Γιατί? Γιατί οι τοίχοι και οι επιστρώσεις που έχουν βάλει, έχουν καταφέρει να εκμηδενίσουν τις μεσαίες και υψηλές συχνότητες της μουσικής, και σε κάποιο βαθμό και τις χαμηλές, και αυτό που ακούς είναι ένα μικρό ποσοστό των χαμηλών που ξεφεύγουν, και μόνο αυτές.
Στο Ολυμπιακό χωριό στο Μενίδι (να άλλο ένα παράδειγμα οργανωμένης δόμησης και ρυμοτόμησης μιας ευρείας περιοχής), οι εσωτερικοί τοίχοι των διαμερισμάτων είναι από διπλή γυψοσανίδα με πετροβάμβακα εσωτερικά, με τη μόνη εξαίρεση της τουαλέτας όπου είναι φτιαγμένοι παραδοσιακά με τούβλο, σενάζ και σοβά γιατί έτσι επέβαλε η ακουστική μελέτη. 120 τετραγωνικά εσωτερικής τοιχοποιίας απο γυψοσανίδα έφτιαχνε ένα συνεργείο τη μέρα, άμα το έκαναν παραδοσιακά θα ήθελαν βδομάδες (χτίσιμο τούβλων, ρίξιμο σενάζ, 3 χέρια σοβάτισμα με ενδιάμεσα κενά για να στεγνώσουν τα υλικά και να στερεοποιηθούν).Mάζα λοιπόν, πυκνότητα, πάχος τοιχοποιίας και ενδιάμεσες κοιλότητες με αέρα. Ότι δεν έχει ένας ελαφρύς τοίχος σε σχέση με έναν βαρύ. Δεν είναι στραβός ο γυαλός.
-
Κάτι άλλο. Κάθε λαός, σε κάθε περιοχή, φτιάχνει τις κατασκευές του με καποιο διαφορετικό τρόπο σε σχέση με κάποιον άλλο. Ανάλογα με το τι πρώτες ύλες έχει, τι κατασκευαστική παράδοση και εξειδίκευση έχει, τι κόστος έχει η κατασκευή του και για ποια χρήση απευθύνεται, ποιά η διάρκεια χρήσης της κατασκευής, κ.ο.κ.
Γι' αυτό οι εσκιμώοι φτιάχνουν ιγκλού, οι πυγμαίοι καλύβες από φύλλα, οι κάτοικοι της ερήμου λιθόκτιστα σπιτάκια με οροφές μεγάλου πάχους από πηλό, οι αμερικάνοι μεζονέτες ξύλινες, εμείς σπιτάκια με μπετό, τούβλο και σοβάδες και οι σαμουράιδες χάρτινες συρόμενες εσωτερικές τοιχοποιίες, κοκ.
Κάπου χάνεις, και κάπου κερδίζεις με όλα αυτά. Κανένα δεν είναι τέλειο. -
Πολύ ωραίο ποστ. Τα έχουμε πει ξανά χοντρικά στις μονώσεις για τα αυτοκίνητα. Προσωπικά γνωρίζω για την διαφορά των συχνοτήτων και την ένταση. Το ίδιο ισχύει και στα υπόλοιπα κύματα της φυσικής που αναλύουμε.
Το θέμα είναι πως ο πετροβάμβακας που βάζουν αν δείτε στις κατασκευές τους είναι κοντά στα 30-40 εκατοστά πάχους. Ακριβώς για τον λόγο του να μπορούν να πιάσουν σε αποδεκτά επίπεδα τις περισσότερες συχνότητες ήχου και σε μια ένταση κοντά στα 90 db.
Αυτό που σας λέω ξανά και ξανά είναι πως ο τρόπος δόμησης τους με τα κενά ανάμεσα στους μεταλλικούς δοκους επιτρέπει να βάλεις πολύ παχιά μόνωση ( ακόμα και τον φθηνό πετροβάμβακα) ο οποίος με το υπερβολικό πάχος που έχει μπορεί να αποδώσει πάρα πολύ καλά.
Στα δικά μας με τα τούβλα, έχεις το πάχος του τοίχου του ίδιου από τα τούβλα. Εάν βάλεις φθηνή μόνωση 40 εκ πάχους δεν θα μείνει δωμάτιο εκμεταλλεύσιμο.
Είναι η ίδια η νοοτροπία των κατασκευών αυτων. Γρήγορα, φθηνά ,ανθεκτικά ( τα μεταλλικά) και με πολύ ποιοτικά στοιχεία. Αυτό λέω τόση ώρα.
-
@dstou said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Κάτι άλλο. Κάθε λαός, σε κάθε περιοχή, φτιάχνει τις κατασκευές του με καποιο διαφορετικό τρόπο σε σχέση με κάποιον άλλο. Ανάλογα με το τι πρώτες ύλες έχει, τι κατασκευαστική παράδοση και εξειδίκευση έχει, τι κόστος έχει η κατασκευή του και για ποια χρήση απευθύνεται, ποιά η διάρκεια χρήσης της κατασκευής, κ.ο.κ.
Γι' αυτό οι εσκιμώοι φτιάχνουν ιγκλού, οι πυγμαίοι καλύβες από φύλλα, οι κάτοικοι της ερήμου λιθόκτιστα σπιτάκια με οροφές μεγάλου πάχους από πηλό, οι αμερικάνοι μεζονέτες ξύλινες, εμείς σπιτάκια με μπετό, τούβλο και σοβάδες και οι σαμουράιδες χάρτινες συρόμενες εσωτερικές τοιχοποιίες, κοκ.
Κάπου χάνεις, και κάπου κερδίζεις με όλα αυτά. Κανένα δεν είναι τέλειο.Πολύ σωστα. Για κάποτε όμως. Η δική μου ενσταση είναι πως εφόσον ζούμε σε μια παγκοσμιοποίηση, υλικά και τεχνολογίες γίνονται διαθέσιμα και εύκολα προσβάσιμα σε κάθε χώρα του δυτικού τουλάχιστον κόσμου.
Τεσπά, το ξέσκισα το θέμα. Δεν είχα δουλειά και σήμερα και χαβαλεδιαζω
-
Δεν έχω καταλάβει ρε συ γυρε τι θες να γράψεις τόση ώρα; Ότι δε γνωρίζει ο Έλληνας τον πετροβάμβακα π.χ.;
Πρέπει να είναι πολύ σκιτζης ο γυψοσανιδας ο οποίος δε θα βάλει πετροβάμβακα ανάμεσα στα δύο κομμάτια της γυψοσανίδας όταν φτιάχνει χώρισμα. Έχω δεί και τέτοια αλλά πολύ σπάνιο φαινόμενο.
Νομίζεις ότι η Ελλάδα δε δουλεύει υλικά "εξωτικά"; Λάθος η χημική μας βιομηχανία είναι αρκετά αναπτυγμένη.
Γιατί δε χτίζονται τα χωρίσματα εσωτερικά με γυψοσανίδα ρωτάς πχ; Ή γιατί δεν φτιάχνονται κατοικίες με μεταλλικό σκελετό; Δεν έχω καταλάβει, ειλικρινά....
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!