-
@piliourits said in Που θα περασετε το Πασχα ; Ακολουθειτε τα εθιμα;:
@Λαπ, είσαι για Οκταβια, ίσως το πιο ολοκληρωμένο ντίζελ στη δυση της τεχνολογίας αυτή τη στιγμή το δίλιτρο τιντιαη.
Αλλά βγαίνει και σε αέριο, να κάνεις οικονομία οικολογικά και στο βαγκον η απώλεια πορτπαγκαζ είναι αμελητέα.Ακριβό και πολύ μακρύ για τις θέσεις που παρκάρω. Καλος ο ντίζελ αλλά εκτός πραγματικότητας
-
@civil357 said in Που θα περασετε το Πασχα ; Ακολουθειτε τα εθιμα;:
Όσον αφορά στα αρνοκάτσικα, καλή η παραδοσιακή σούβλα (έχουμε καταναλώσει ένα μαντρί ολόκληρο), αλλα κοντοσουβλι, να μη πω γάστρα, πολύ πιο νόστιμο και εύπεπτο...
Όχι ρε φίλε , όχι..... Σα τη σούβλα δεν υπάρχει. Μάλλον είσαι της γραμμής των Κύπριων αδερφών που σούβλα το Πάσχα αποκαλούν ένα είδους κοντοσούβλι ( πιο χοντρά κομμάτια από το δικό μας, καλό αλλά είπαμε... ) .
Η σούβλα θέλει κατάλληλης ηλικίας και πάχους αρνάκια ( ούτε μικρά μικρά , ούτε δεινόσαυροι ) , σωστή φωτιά , αλλαγή στη θέση ( ψηλά και χαμηλά ) και αν γίνεται (δε το κάνω εννοείται πια) , γύρισμα με το χέρι καθώς τα μοτεράκια έχουν μία ταχύτητα. Τέλος δεν πρέπει να "στεγνώσει" αλλά να είναι τραγανό έξω και ζουμερό μέσα.
Δεν είμαι ψήστης , άχρηστος είμαι το εννοώ , μέχρι σουβλάκια και καμιά πανσέτα είμαι ,αλλά η σούβλα τους κάνει όλους "μάγκες" , αν προσέξουν λίγο.
Κοντοσούβλι το αρνί , δεν .... εγώ μάλιστα, δε το ήξερα μέχρι πριν κάτι χρόνια ( άκου κοντοσούβλι πρόβειο....) . Στεγνό και σκληρό , και η άλλη μόδα με τις προβατίνες ακόμα χειρότερα.
Σαν τη σούβλα δεν έχει!
Να προσθέσω ότι θέλει υπομονή και ας πάρει λίγο χρόνο παραπάνω να ετοιμαστεί!Πρόβειο κοντοσούβλι, ζυγουρι και προβατίνα ΜΑΚΡΙΑ
-
Κοκορέτσι ποιος θα φάει;
Το καλύτερο αρνάκι και κατσικακι είναι στον φούρνο στην γάστρα και μετά λίγο γκριλ.
Και φυσικά πολύ σκόρδο σε διάφορα σημεία. Χωρίς σκόρδο και πολλά μυρωδικά βρομαει
Καημένα ζωάκια....
-
Καθώς τα αρνιά (και περισσότερο τα κατσίκια) που έχω σουβλισει, είναι μάλλον τα διπλά απ τα χρόνια μου, εξέφρασα απλά την προτίμηση σε γεύση.
Ναι, νόστιμο είναι το σουβλιστό, οι πετσουλες και ωραία η φάση κι ο εορτασμός, αλλά νομίζω ένα μπουτακι στη γάστρα ή ένα ζουμερό ωραία ψημένο "κοντοσουβλι/κεμπάπ" (μερικοί Τεσλαίοι είναι ταλαντούχοι μπαρμπεκιούδες...) υπερέχει σαν φαΐ. Βλέπω ότι πολύς κόσμος ενθουσιαζεται απ το σουβλιστό, τη γνώμη μου είπα -
@lap said in Που θα περασετε το Πασχα ; Ακολουθειτε τα εθιμα;:
@Λαπ, είσαι για Οκταβια, ίσως το πιο ολοκληρωμένο ντίζελ στη δυση της τεχνολογίας αυτή τη στιγμή το δίλιτρο τιντιαη.
Αλλά βγαίνει και σε αέριο, να κάνεις οικονομία οικολογικά και στο βαγκον η απώλεια πορτπαγκαζ είναι αμελητέα.Ακριβό και πολύ μακρύ για τις θέσεις που παρκάρω. Καλος ο ντίζελ αλλά εκτός πραγματικότητας
Λόγω του χαρακτηρισμου "σπηλιά" για το πορτμπαγκάζ το έγραψα. Γιατί το ντίζελ, έχει όντως σπηλιά, κι ίσως το λιφτμπακ να έχει λίγα περισσότερα λίτρα και χρήσιμο χώρο, ακόμη κι απ τα βαγκον.
-
Το duster διάβασα έχει 520 λίτρα περίπου ως την εταζερα. Αν περάσεις ελάχιστα το ύψος αυτής αγγίζεις και τα 600 λίτρα.
Για αυτοκίνητο με 4,3μ είναι κορυφή
-
@lap said in Που θα περασετε το Πασχα ; Ακολουθειτε τα εθιμα;:
Το duster διάβασα έχει 520 λίτρα περίπου ως την εταζερα. Αν περάσεις ελάχιστα το ύψος αυτής αγγίζεις και τα 600 λίτρα.
Για αυτοκίνητο με 4,3μ είναι κορυφή
Δεν ξέρω αν το Πασχαλινό Ντάστερ έχει τόσα, για 430λτ ήξερα...
-
The Duster’s boot area has grown over the old generation to 517 litres, managing to remain competitive against cars that are both smaller and larger than it. Frustratingly, the rear seats don’t fold flat either, which means that if you need to slide large and heavy loads all the way into the boot and into the passenger area, you’ll have to use some muscle to haul them over the step made by the base of the folded seatback.
-
Όσον αφορά στα αρνοκάτσικα, καλή η παραδοσιακή σούβλα (έχουμε καταναλώσει ένα μαντρί ολόκληρο), αλλα κοντοσουβλι, να μη πω γάστρα, πολύ πιο νόστιμο και εύπεπτο...
Όχι ρε φίλε , όχι..... Σα τη σούβλα δεν υπάρχει. Μάλλον είσαι της γραμμής των Κύπριων αδερφών που σούβλα το Πάσχα αποκαλούν ένα είδους κοντοσούβλι ( πιο χοντρά κομμάτια από το δικό μας, καλό αλλά είπαμε... ) .
Η σούβλα θέλει κατάλληλης ηλικίας και πάχους αρνάκια ( ούτε μικρά μικρά , ούτε δεινόσαυροι ) , σωστή φωτιά , αλλαγή στη θέση ( ψηλά και χαμηλά ) και αν γίνεται (δε το κάνω εννοείται πια) , γύρισμα με το χέρι καθώς τα μοτεράκια έχουν μία ταχύτητα. Τέλος δεν πρέπει να "στεγνώσει" αλλά να είναι τραγανό έξω και ζουμερό μέσα. Κόλπα όπως τύλιγμα με αλουμινόχαρτο ή θα το καταστρέψουν ( τουλάχιστον σε όσα , σπάνια έχω δει αυτή τη τσαχπινιά) , ή άλλα όπως φλούδες από έλατο στα πλαϊνά της ψησταριάς απλά είναι ντεκόρ....
Δεν είμαι ψήστης , άχρηστος είμαι το εννοώ , μέχρι σουβλάκια και καμιά πανσέτα είμαι ,αλλά η σούβλα τους κάνει όλους "μάγκες" , αν προσέξουν λίγο.
Κοντοσούβλι το αρνί , δεν .... εγώ μάλιστα, δε το ήξερα μέχρι πριν κάτι χρόνια ( άκου κοντοσούβλι πρόβειο....) . Στεγνό και σκληρό , και η άλλη μόδα με τις προβατίνες ακόμα χειρότερα.
Γράφω ως άνθρωπος που είπα από νέος το "δε θα ξημερώσω απόψε " μετά από τόσο αρνί και που η σούβλα ήταν κάτι πολύ κοινό , όχι μόνο Πασχαλινό έθιμο.
Άσε λοιπόν τα αυστριακά που ξέρεις, σε λίγα θα μας γράφεις και σε άλλη γλώσσα ( άκου το αρνί σούβλα δεν είναι ωραίο , που στη Μεσοχώρα το βγάζουν για μεζέ στο τσίπουρο από τις 8 το πρωί).Θα ήθελα στη ζωή μου να φάω σε "καλό" εστιατόριο , το αρνάκι όπως το παρουσιάζουν εκεί ( καρέ και τα λοιπά) , να δω ειλικρινά πως είναι, αλλά ποτέ δεν έτυχε.
Αδερφε υπαρχεπ μοτερακι με ποτενσιομετρο. Θα στο κρατησω εβα μετα το ψησιμο, φετος θα ψησω και για κατι γειτονες και θέλω 2
-
@gatoz said in Που θα περασετε το Πασχα ; Ακολουθειτε τα εθιμα;:
Η σούβλα θέλει κατάλληλης ηλικίας και πάχους αρνάκια ( ούτε μικρά μικρά , ούτε δεινόσαυροι ) , σωστή φωτιά , αλλαγή στη θέση ( ψηλά και χαμηλά ) και αν γίνεται (δε το κάνω εννοείται πια) , γύρισμα με το χέρι καθώς τα μοτεράκια έχουν μία ταχύτητα. Τέλος δεν πρέπει να "στεγνώσει" αλλά να είναι τραγανό έξω και ζουμερό μέσα. Κόλπα όπως τύλιγμα με αλουμινόχαρτο ή θα το καταστρέψουν ( τουλάχιστον σε όσα , σπάνια έχω δει αυτή τη τσαχπινιά) , ή άλλα όπως φλούδες από έλατο στα πλαϊνά της ψησταριάς απλά είναι ντεκόρ....
Γράφω ως άνθρωπος που είπα από νέος το "δε θα ξημερώσω απόψε " μετά από τόσο αρνί και που η σούβλα ήταν κάτι πολύ κοινό , όχι μόνο Πασχαλινό έθιμο.
Άσε λοιπόν τα αυστριακά που ξέρεις, σε λίγα θα μας γράφεις και σε άλλη γλώσσα ( άκου το αρνί σούβλα δεν είναι ωραίο , που στη Μεσοχώρα το βγάζουν για μεζέ στο τσίπουρο από τις 8 το πρωί).Θα ήθελα στη ζωή μου να φάω σε "καλό" εστιατόριο , το αρνάκι όπως το παρουσιάζουν εκεί ( καρέ και τα λοιπά) , να δω ειλικρινά πως είναι, αλλά ποτέ δεν έτυχε.
Αδερφε υπαρχεπ μοτερακι με ποτενσιομετρο. Θα στο κρατησω εβα μετα το ψησιμο, φετος θα ψησω και για κατι γειτονες και θέλω 2
Δεν θα φτουρησει, χρειαζόμαστε τριφασικά μοτερια με ινβερτερ και VFD και να φτιάξεις κι ένα ιντερφεης για έλεγχο στροφων μέσω κινητού, να κάνουμε ντισραπτ την αγορά...
Κι όταν δώσει ο Άδωνις και ΕΣΠΑ, φτιάχνετε κι ένα Α.Ι. να ελέγχει το ψήσιμο απ τη κάμερα του κινητού.
Μόνο έτσι θα ηγηθουμε του φορθ ινταστριαλ ρεβολουσιον... -
-
Όποιον φέρει ο δρόμος στο Μέτσοβο, Ανήλιο κτλ, καθίστε σε μια ταβέρνοψησταριά και παραγγείλτε ένα πρόβειο κοντοσούβλι. Εγώ όταν το ανακάλυψα, τραύλιζα...
Έχασα πολλά χρόνια που δεν το ήξερα...Στα του οβελία τώρα. Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί χρειάζεται γύριζμα με το χέρι ή διαιρέτη τάσης και ποτενσιόμετρα για να έχω πολλές ταχύτητες.
Η ταχύτητα στα δικά μου γυριστήρια είναι μία, και είναι αργή.
Το σύστημα ψησίματος είναι το εξής :
Ηigh, low and slow (patend pending), ήγουν το αρνί ψηλά, τα κάρβουνα χαμηλά, το γύριζμα αργά.
Aποτέλεζμα? Άριστο, ΠΑΝΤΑ.
Ψήνω από 16 χρονώνΕ. Τα πρώτα χρόνια δια χειρός Βαράγκη, από τα 22 και μετά με ιδιοκατασκευή γυριστηριού από μοτέρ υαλοκαθαριστήρα φορτηγού (δουλεύει ακόμη...), τα τελευταία χρόνια με μοτέρ Κλαπάκη, μόνο μιας αργής ταχύτητας περιστροφής. ΠοτέΣ καμμένο ή άψητο, πάντα τέλειο μέχρι το μεδούλι.
Χρόνος? 4-5 ώρες, η συνταγή της επιτυχίας. -
Και σε αυτό το ψήσιμο όπως και στο ολόκληρο θέλει μαεστρία να μην στεγνώσει, όπως είπατε να βγει τραγανό απέξω και ζουμερό μέσα, δεν θέλει βιασύνες.
Όσο για το γύρισμα στο χέρι βοήθεια μας! Τελευταία φορά που γύρισα αρνί στο χέρι ήμουν γυμνάσιο και είχα σπάσει το πόδι μου, για τιμωρία ο πατέρας (μπας και σοβαρευτω γιατί του είχα κάνει πολλά εκείνη την χρονιά) "ξέχασε" τα μοτέρ σπίτι και αφού δεν μπορούσα να πάω βόλτα έπρεπε να κάτσω να γυρνάω.
Έχω 2 μοτέρ 220v με ταχύτητες 1 μοτέρ 12v για μπαταρία αυτοκινήτου και 2 με μπαταρίες χοντρές.
Δεν ξαναμενω από μοτέρ ΠΟΤΈ...Ααα ξέχασα έχω και ένα μοτέρ από υαλοκαθαριστηρα που παίρνει ρεύμα από τροφοδοτικό υπολογιστή
-
Δεν σουβλιζουμε ποτε, μισω την μουσικη υποκρουση της κυριακης του πασχα. Ιδανικες διακοπες του πασχα ειναι εκτος συνορων.
-
@dettol said in Που θα περασετε το Πασχα ; Ακολουθειτε τα εθιμα;:
μισω την μουσικη υποκρουση της κυριακης του πασχα.
Κλαρίνα και βιολιά μακρυά από εμάς.
Βέβαια ο καθένας όπως έχει μάθει -
@yem said in Που θα περασετε το Πασχα ; Ακολουθειτε τα εθιμα;:
Δεν είναι το ίδιο, άλλη χάρη έχει η πετσουλα η τραγανή και το κρύο μπούτι την άλλη μέρα για κρύο sandwich (τί μονο Οι Αμερικανοί θα κάνουν τοστ με την κρύα γαλοπούλα?).
Αυτό με το κρύο αρνί αρέσει σε πολύ κόσμο, εγώ με τίποτα, αηδία είναι! Να το ζεστάνω ναι, αλλά κρυο δεν τρώγεται αυτό το πράγμα! Γούστα θα μου πεις....ο ένας κολλητός το προτιμάει κρύο την επομένη από ζεστό όταν βγαίνει...χαχα!
-
Μαζί σου, βλέπω σε κάτι ομάδες στο FB κεφαλάκι αρνίσιο σούβλας της επόμενη μέρα για πρωινό με γάλα 🤮σίγουρο συνταγή
-
@yem said in Που θα περασετε το Πασχα ; Ακολουθειτε τα εθιμα;:
Μαζί σου, βλέπω σε κάτι ομάδες στο FB κεφαλάκι αρνίσιο σούβλας της επόμενη μέρα για πρωινό με γάλα 🤮σίγουρο συνταγή
μυαλα σε φρυγανισμενο ψωμακι με τα ματια στη μεση , το πρωινο του λαπ.
-
@otso said in Που θα περασετε το Πασχα ; Ακολουθειτε τα εθιμα;:
μυαλα σε φρυγανισμενο ψωμακι
Βέβαια τα μυαλά αρνιών πανέ τηγανισμένα και μετά spread σε melba toast bread είναι γκουρμεδιά μισελενάτου εστιατορίου για brunch πολύ πριν εξαπλωθεί ο όρος !
Πάλι αδιάβαστος ο γύρος , στο επόμενο μάθημα θα μιλήσουμε για καραμελωμένα μάγουλα μόσχου
-
Όταν ανακαλύφθηκαν τα μοτεράκια , ηρέμησαν τα πνεύματα στις οικογένειες εκείνη την Άγια μέρα της Κυριακής. Αιώνια ευγνωμοσύνη στον εφευρέτη χρωστάμε τα μικρότερα ξαδέρφια της ευρύτερης οικογένειας που ως μικρότεροι τρώγαμε το αγγούρι εκείνο....
@piliourits , ποιο εσπα ρε , με τέτοια ανακάλυψη φύγαμε για την εκπομπή του Αντ1 , να πάρουμε κεφάλαια.
Που θα περασετε το Πασχα ; Ακολουθειτε τα εθιμα;