-
Καλησπέρα αγαπητοί συμφορουμίτες. Πολλές φορές, στις συζητήσεις μας περί αυτοκινήτων, με βάση προσωπικές μας εμπειρίες και με βάση πληροφορίες και σχόλια που έχουμε ακούσει κατά καιρούς, σχηματίζουμε εικόνα για το πότε ένα αυτοκίνητο θεωρείται αξιόπιστο και πότε αναξιόπιστο. Τι είναι αναξιόπιστο, νομίζω είναι πιο σαφές, στο τι είναι αξιόπιστο θέλω να σταθώ.
Η πιο απλή λογική εξήγηση που μπορώ να δώσω στον όρο αξιόπιστο, είναι ότι πρόκειται για ένα αυτοκίνητο το οποίο, δεν έχει ζητήσει τίποτε άλλο, πέραν από την τυπική συντήρηση, ενδεχομένως και κάποια πράγματα τα οποία είναι αναλώσιμα, τα οποία, είναι λογικό κάποια στιγμή να αλλαχθούν με βάση τη χρονολογία, τη χρήση κτλ. Όμως, το να κληθεί κάποια στιγμή ο οδηγός να αλλάξει κάποιο εξάρτημα, λόγω παλαιότητας, καθιστά το αυτοκίνητο αναξιόπιστο; Δεν είναι μια λογική φθορά και κάτι αναμενόμενο, αναλογιζόμενοι το γεγονός ότι κάποια στιγμή, τα περισσότερα, αν όχι όλα τα εξαρτήματα του αυτοκινήτου θα αλλαχθούν;
Για παράδειγμα, έτυχε πρόσφατα στο αυτοκίνητο μου, να χρειαστεί αλλαγή κολάρου και παγουριού στο ψυγείο. Ναι, επειδή δεν είχα αυτοκίνητο για να εξυπηρετηθώ για να πάω στη δουλειά μου, μέχρι αυτό να φτιαχτεί από το συνεργείο, μπορεί κάποιος να πει ότι μιλάμε για περίπτωση αναξιόπιστου αυτοκινήτου. Απο την άλλη όμως, μιλάμε για εξαρτήματα αναλώσιμα. Το να κληθεί κάποιος να αλλάξει ένα αναλώσιμο εξάρτημα, καθιστά το αυτοκίνητο αναξιόπιστο; Εδώ όμως, έρχεται και ένα άλλο αλλά. Σε κάποια αυτοκίνητα, κάποια εξαρτήματα, ενδεχομένως να αλλαχθούν πιο νωρίς συγκριτικά με άλλα αυτοκίνητα. Κάποια εξαρτήματα κάποια αυτοκίνητα ενδέχεται να μην αλλαχθούν ποτέ, σε κάποια άλλα, ουκ ολίγες φορές μπορεί να συμβεί.
Επίσης, αξιόπιστο θεωρώ ένα αυτοκίνητο το οποίο είναι πλήρως λειτουργικό, ακόμα και με ελλιπή συντήρηση, ότι δεν εμφανίζει προβλήματα. Και δω έρχεται ένας άλλος παράγοντας ο οποίος καθορίζει ένα αυτοκίνητο αν είναι αξιόπιστο η όχι: Η ηλικία του. Σαφώς και όσο περνάει ο καιρός, η πάροδος του χρόνου, φθείρει και τα αυτοκίνητα, άλλα αυτοκίνητα περισσότερο, άλλα λιγότερο και εδώ έρχεται το μεγάλο μου ερώτημα: Ενα αυτοκίνητο, θεωρείται αξιόπιστο όταν παρόλη την πάροδο του χρόνου, είναι πλήρως λειτουργικό και λειτουργεί όπως την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του η ως δείκτης αξιοπιστίας, λογίζεται και το ότι "Παίρνει μπροστά, κινείται, μια χαρά είναι το αμάξι", ενώ μπορεί να καίει λάδια, να έχουν αποδημήσει εις Κύριον τα άλογα της ονομαστικής ισχύος, να μην μπορεί να πάει βήμα αλλά μόνο και μόνο που μπορεί να ρολαρει, είναι μια χαρά; Επομένως, παίζει ρόλο και το πώς λειτουργεί ένα αυτοκίνητο, αν λειτουργεί σωστά, το να έχω ένα αυτοκίνητο 40ετιας ας πούμε το οποίο ξεψυχά από τη μία, από την άλλη ως κάτοχος να θέλω να το έχω μέχρι να ξεψυχήσει εντελώς, δεν ξέρω κατά πόσο θεωρείται δείκτης αξιοπιστίας, όταν υπάρχει το άγχος αν θα ξεκινήσει η αν θα μας αφήσει στα μισά της διαδρομής.
Εσείς ποτέ πιστεύετε ότι ένα αμάξι είναι αξιόπιστο; Δεν αναφέρθηκα σε συγκεκριμένες μάρκες σκόπιμα γιατί, νομίζω ότι η έννοια της αξιοπιστίας, είναι γενικότερη, σχετίζεται με όλες τις μάρκες, μπορεί κατά νου να έχουμε ως πρότυπα συγκεκριμένες μάρκες αλλά, το τι εστί αξιόπιστο, έχει καθολική έννοια πιστεύω....
-
Όταν δεν προκύπτουν βλάβες από σχεδιαστικά προβλήματα που δεν καλύπτονται από ανακλήσεις.
Την πάτησα μια φορά με φλάντζα στα 110.000χλμ που οδήγησε προληπτικά σε full rebuild.
-
Πότε θεωρείται ένα αυτοκίνητο αξιόπιστο;
Όταν είναι Τογιότα.
Πότε δεν θεωρείται ένα αυτοκίνητο αξιόπιστο;
Όταν δεν είναι Τογιότα.
υ.γ. Από που θα πάρω το 50ρικο;
-
Τι να μας πουν τα ΤΟΥΟΤΑ;;;;
Μόνο peugeot και citroen.
Να δώσω iban;;;;;;;;;; -
@tsimisde said in Πότε θεωρείται ένα αυτοκίνητο αξιόπιστο;:
Καλησπέρα αγαπητοί συμφορουμίτες.
αξιόπιστο, είναι ένα αυτοκίνητο το οποίο, δεν έχει ζητήσει τίποτε άλλο, πέραν από την τυπική συντήρηση
Αυτό αρκεί ... με ενα συμπλήρωμα
ακόμα και μετα την λήξη της εγγύησης του κατασκευαστή
παράδειγμα τα land cruiser φτιάχνονται ετσι ώστε να αντέξουν 25 χρόνια με τυπική συντήρηση χωρίς αντικατάσταση εξαρτημάτων πέραν αυτών που προβλέπει το σερβις (φίλτρα μπουζί λάδια )
-
Για παράδειγμα, έτυχε πρόσφατα στο αυτοκίνητο μου, να χρειαστεί αλλαγή κολάρου και παγουριού στο ψυγείο. Ναι, επειδή δεν είχα αυτοκίνητο για να εξυπηρετηθώ για να πάω στη δουλειά μου, μέχρι αυτό να φτιαχτεί από το συνεργείο, μπορεί κάποιος να πει ότι μιλάμε για περίπτωση αναξιόπιστου αυτοκινήτου.
Ε, όχι και αναλώσιμα, τα κολάρα και τα παγούρια!!
-
Εχω μια καλη ιδεα για αναξιοπιστα αυτοκινητα, εχει 3 χρωματα
-
E αναξιοπιστο θεωρειται οταν εμφανιζει σοβαρες βλαβες που δεν οφειλονται σε αμελεια συντηρησης κι ακομα χειροτερα αν σε αφηνει και στο δρομο απο σοβαρες βλαβες.
Renault, (κου)vag απο Ευρωπη μερια νομιζω οτι ειναι με διαφορα οι χειροτερες και μετα ford. Και οι πιο συγχρονες bmw και merc δεν τα πανε και τοσο καλα επισης οπως και οι αλφα, απλα οχι σε τετοιο βαθμο. Παντα απο προσωπικες εμπειριες απο τον κυκλο μου κι απ'οσα βλεπω στα φορουμς. -
Με την προϋπόθεση πως το συντηρώ σωστά, τα θέμα της αξιοπιστίας έχει να κάνει με αδικαιολόγητες βλάβες σε μηχανικά μέρη (κάψιμο φλάντζας κεφαλής, αλλαγή αντλίας νερού, να καίει λάδια κλπ) σε συνδυασμό με τα χιλιόμετρα που έχει κάνει το αυτοκίνητο.
Όμως επειδή σήμερα τα αυτοκίνητα είναι φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, η αξιοπιστία έχει να κάνει και με το αν χαλάνε εύκολα, συχνά, τα διάφορα ηλεκτρονικά τους. Όπως και τα ηλεκτρικά τους. Παλιά είχαν θέμα τα Golf με τα ηλεκτρικά παράθυρα που "έπεφταν".
Η αξιοπιστία συνδέεται και με το πόσο σοβαρές βλάβες παρουσιάζει; Αν ένα αυτοκίνητο μηχανικά είναι μια χαρά, αλλά συχνά καίει λάμπες είναι ή όχι αξιόπιστο;
Αν φθείρονται γρήγορα τα λάστιχα στεγανοποίησης στις πόρτες;
Όταν αγόρασα το Astra H μεταχειρισμένο, άρχισε κάποια στιγμή να ακούγεται το κομπρεσέρ του κλιματισμού. Διάβασα στο φόρουμ της Opel πως είναι συνηθισμένο, το αλλάζει η αντιπροσωπεία λόγω εγγύηση, ξανακάνει θόρυβο και μετά πας για αγορά από το εμπόριο. Διάβασα για την κόρνα που σε πολλούς σταματούσε να δουλεύει. Για γρήγορη φθορά στα ημίμπαρα και το συμπλέκτη. Για θέμα με τον πολλαπλασιαστή.
Για πρόβλημα με τον αισθητήρα στο παγούρι για αντιψυκτικό. Για μηχανικά δε διάβασα θέματα.
Σε ποια κατηγορία να το εντάξω; Του αξιόπιστου ή του αναξιόπιστου; -
Δεν υπάρχουν αυτοκίνητα αξιόπιστα ή μη. Υπάρχουν αυτοκίνητα περισσότερο αξιόπιστα ή λιγότερο.
-
@sarantism said in Πότε θεωρείται ένα αυτοκίνητο αξιόπιστο;:
Ford Mondeo έμπαζε νερά απο καινούργιο, πρόβλημα κατασκευαστικό στις πόρτες δεν επισκευάστηκε ποτέ απο την αντιπροσωπία , το ψιλο έφτιαξε ο εγκαταστάτης όταν άλλαξα τα ηχεία .
Είναι σοβαρό πρόβλημα αναξιοπιστίας γιατί μόνο η μυρωδιά μετα απο ανοιξιάτικη μπόρα -που βγαίνει ήλιος - εχει μείνει χαραγμένη στο υποσυνείδητο μου.Υπάρχει και χειρότερο, volvo S60 έπαιρνε νερά απο τους νεροχύτες κάτω απο το παρμπρίζ και τα οδηγούσε κατευθείαν πάνω στο body κομπιούτερ όπως το λένε ! Ευτυχώς το δικό μου ήταν το 1o facelift αλλα μετα απο την συμβουλή του συνεργείου δεν άφηνα οχι φύλο ουτε πευκοβελόνα στις σχάρες ....
Προτιμώ την φτωχή -οικονομική σχεδίαση ως προ την συμπεριφορά στην ηχομόνωση της toyota παρα την κακή σχεδίαση ως προς την εισροή νερού .
-
daihatsu terios. το έσπαγα στο βουνό και δεν έκανε κιχ. παραλίγο να πιστέψω πως τελικά η διαφήμιση με το χαρακίρι δεν ήταν ψέμα...
σοβαρά τώρα. για εμένα αξιόπιστο μπορεί να λέγεται ένα αυτοκίνητο όταν δεν παρουσιάζει βλάβες με κανονική χρήση και κανονική συντήρηση. αν το terios δηλαδή μου ζήταγε ψυγεία, κρεμαγιέρες κλπ εεεε θα είχε το δίκιο του αφού η χρήση ήταν μόνο βουνό και καγκουριές...
-
@monman2 said in Πότε θεωρείται ένα αυτοκίνητο αξιόπιστο;:
Ford Mondeo έμπαζε νερά απο καινούργιο, πρόβλημα κατασκευαστικό στις πόρτες δεν επισκευάστηκε ποτέ απο την αντιπροσωπία , το ψιλο έφτιαξε ο εγκαταστάτης όταν άλλαξα τα ηχεία .
Είναι σοβαρό πρόβλημα αναξιοπιστίας γιατί μόνο η μυρωδιά μετα απο ανοιξιάτικη μπόρα -που βγαίνει ήλιος - εχει μείνει χαραγμένη στο υποσυνείδητο μου.Το μοντεο εκείνης της γενιάς είχε θέματα με τα νερά.
Εμπαζε από παντού. Κυριολεκτικά.
Δεν είχε σωστές κολλήσεις με στεγανοποιητικά από το εργοστάσιο. -
Όταν αγόρασα το Astra H
Σε ποια κατηγορία να το εντάξω; Του αξιόπιστου ή του αναξιόπιστου;
Αυτό δεν έβγαζε και καλωδιοταινία τιμονιού?
-
@monman2 said in Πότε θεωρείται ένα αυτοκίνητο αξιόπιστο;:
Καλησπέρα αγαπητοί συμφορουμίτες.
αξιόπιστο, είναι ένα αυτοκίνητο το οποίο, δεν έχει ζητήσει τίποτε άλλο, πέραν από την τυπική συντήρηση
Αυτό αρκεί ... με ενα συμπλήρωμα
ακόμα και μετα την λήξη της εγγύησης του κατασκευαστή
παράδειγμα τα land cruiser φτιάχνονται ετσι ώστε να αντέξουν 25 χρόνια με τυπική συντήρηση χωρίς αντικατάσταση εξαρτημάτων πέραν αυτών που προβλέπει το σερβις (φίλτρα μπουζί λάδια )
https://www.youtube.com/watch?v=t9BPxKSFxPc
αφιερωμενο στον φιλο monman -
Όπως γράφτηκε, οι σωληνώσεις και τα δοχεία ΔΕΝ είναι αναλώσιμα.
Το αν κάποιος κατασκευαστής, δεν μελετά και τεστάρει αρκετά, τα υλικά κατασκευής και τις συνθήκες λειτουργίας τους, ώστε να χαλάνε, είναι δείγμα ορισμού "αναξιοπιστίας".Αξιόπιστο είναι όποιο μηχάνημα λειτουργεί απρόσκοπτα με μοναδική απαίτηση την εφαρμογή της προληπτικής συντήρησης.
Κι επιπλέον.
Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές θεωρούν ότι πχ. πουλάνε όχημα σχεδιασμένο να λειτουργεί σε συγκεκριμένες συνθήκες λειτουργίας και δεν φέρουν ευθύνη για παρεκκλίσεις στη χρήση.
Οι Ιάπωνες κατασκευαστές θεωρούν ότι αξιοπιστο είναι κάτι που δεν χαλάει, ακόμη κι όταν οι χρήστες ξεπεράσουν τις προβλεπόμενες συνθήκες.Αυτή είναι η κυριότερη διαφορά στον ορισμό αξιοπιστίας.
-
Καταρχήν να τοποθετηθώ σε μια ορολογία που ανέφερα, εκ παραδρομής ανέφερα ότι παγούρια, κολάρα κατατάσσονται στα αναλώσιμα, αλίμονο αν έπρεπε να τα αλλάζουμε το ίδιο τακτικά όπως λάδια, μπουζί, τακάκια, φίλτρα κτλ συνεπώς, λάθος δικό μου. Βέβαια, πρόκειται για εξαρτήματα τα οποία με την πάροδο των ετών, μπορεί να παρουσιάσουν φθορά, τα σωληνάκια να γίνουν πιο πορώδη, φυσικά και σε αυτά παίζει ρόλο η πρότερη χρήση, αν ο προηγούμενος ιδιοκτήτης πχ τα έχει αντικαταστήσει με ιμιτασιον, ενδεχομένως και σε ένα σέρβις να τοποθετηθεί ένα εξάρτημα ιμιτασιον το οποίο να μην ανταποκρίνεται στα ποιοτικά στάνταρ του εκάστοτε κατασκευαστή.
Όσον αφορά τα Ιαπωνικά, νομίζω ότι η αξιοπιστία τους, οφείλεται στο γεγονός ότι κατά το σχεδιασμό τους, μελετάνε το ενδεχόμενο ο ιδιοκτήτης να είναι αδαής ως προς τη συντήρηση και τη χρήση του οχήματος συνεπώς, ακόμα και το παράδειγμα που αναφέρθηκε με τα 25 χρόνια ζωής ενός πλημμελώς συντηρημενου οχήματος, είναι πιθανό. Όσον αφορά τους Γερμανούς κατασκευαστές, θέλουν να τηρείται αυστηρά και μόνο ότι έχουν πει, ότι έχουν "διατάξει" να συμβαίνει συνεπώς, αν κάποιος παραβεί κάποιον από αυτούς τους κανόνες, κάτι θα πάει λάθος. ΒΕΒΑΙΑ, υπάρχει η περίπτωση ο ιδιοκτήτης να είναι τυπικότατος με αυτούς τους κανόνες και το αμάξι να είναι προβληματικό. Εκεί ναι, μιλάμε για κάτι αναξιόπιστο, εφόσον αποφεύχθηκαν τα όσα θα επηρέαζαν την ομαλή λειτουργία του αλλά παρόλα αυτά, το αυτοκίνητο παρουσίασε προβλήματα.
Και πιθανόν γι'αυτό τα Ιαπωνικά αυτοκίνητα χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης στη χώρα μας, εφόσον αρκετοί δυσκολεύονται να διαθέσουν πολλά χρήματα για τη συντήρηση του οχήματος τους, θέλουν με όσο λιγότερη δυνατή συντήρηση, το αυτοκίνητο να εξυπηρετεί το σκοπό του, χωρίς προβλήματα, εκεί ναι, μπορεί να γίνει λόγος για αξιόπιστο όχημα, παρόλη την ελλιπή συντήρηση, να αποδίδει χωρίς κάποιο πρόβλημα και πολλές φορές, γι'αυτό μάλλον αποφεύγονται οι Ευρωπαϊκές επιλογές της αγοράς, που θέλουν μια πιο ντελικάτη προσέγγιση.
Επομένως, αξιόπιστο, θεωρείται το όχημα το οποίο παρόλες τις κακουχίες που "βιώνει", συνεχίζει να είναι απροβλημάτιστη η χρήση του. Βέβαια, αξιόπιστο είναι και ένα όχημα το οποίο έχει τα λιγότερα πιθανά ενδεχόμενα για να προκληθεί βλάβη, φερ' ειπείν, με τα άφθονα ηλεκτρονικά συστήματα που διαθέτει ένα αυτοκίνητο πλέον, αυξάνονται οι πιθανότητες να παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, όσο περισσότερα εξαρτήματα υπάρχουν και όσο πιο περίπλοκη είναι η σύμπραξη όλων αυτών, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να υπάρξει κάποιο θέμα και τόσο πιο δυσκολη θα είναι η επισκευή του.
Θα μου πει κάποιος, να μην εξελίσσονται τα οχήματα για να μην έχουν τέτοια θέματα; Σαφώς και δεν είναι αυτή η λύση, η λύση είναι αντίστοιχα με τα αυτοκίνητα, να εξελιχθούν και οι μάστορες οι οποίοι ασχολούνται με αυτά, να μην βάλει ο μαστροΜήτσος της γειτονιάς χέρι σε κάτι που δεν γνωρίζει, απλά και μόνο επειδή είναι καλός στις πατέντες που έπιαναν τόπο πριν 20 και 30 χρόνια, η αξιοπιστία του οχήματος η μη, εξαρτάται και από αυτό, αν ένας μάστορας κάνει καλά τη δουλειά του η όχι.
-
-
Αξιόπιστο αυτοκίνητο είναι εκείνο που δεν βάζεις το χέρι σου στην τσέπη. Όσο λιγότερο το βάζεις τόσο πιο αξιόπιστο είναι...
Μερικά παραδείγματα αξιόπιστων αυτοκινήτων από προσωπική εμπειρία.
FIAT PANDA όλα τα μοντέλα
Το δικό μου L200 του 2006
C1 Οι πρώτες 2 γενιές η δεύτερη που άλλαξε εντελώς εξωτερικά και εσωτερικά όχι τόσο
Auris πρώτη κυρίως γενιά αλλά και η δεύτερη που πρωτο μπήκε το start/ stopΤα λιγότερο αξιόπιστα..
Πρώτο με διαφορά το Gr Punto.
Matiz
Aygo πρώτης γενιάς
Peugeot 208 προηγούμενη γενιά
Tipo η πρώτη γενιά που εμφανίστηκε ύστερα από 20 χρόνια που είχε σταματήσει.Επίσης σε πολλά μοντέλα υπάρχει ΜΟΝΙΜΟ πρόβλημα της ένδειξης πίεσης ελαστικών όπου στο 90% ανάβει από μόνο του χωρίς λόγο.
Yaris, FABIA, C1, Tipo, 108, 208, Panda, Baleno, Citigo και άλλα -
@megane98hp said in Πότε θεωρείται ένα αυτοκίνητο αξιόπιστο;:
Αξιόπιστο αυτοκίνητο είναι εκείνο που δεν βάζεις το χέρι σου στην τσέπη. Όσο λιγότερο το βάζεις τόσο πιο αξιόπιστο είναι...
Μερικά παραδείγματα αξιόπιστων αυτοκινήτων από προσωπική εμπειρία.
FIAT PANDA όλα τα μοντέλα
Το δικό μου L200 του 2006
C1 Οι πρώτες 2 γενιές η δεύτερη που άλλαξε εντελώς εξωτερικά και εσωτερικά όχι τόσο
Auris πρώτη κυρίως γενιά αλλά και η δεύτερη που πρωτο μπήκε το start/ stopΤα λιγότερο αξιόπιστα..
Πρώτο με διαφορά το Gr Punto.
Matiz
Aygo πρώτης γενιάς
Peugeot 208 προηγούμενη γενιά
Tipo η πρώτη γενιά που εμφανίστηκε ύστερα από 20 χρόνια που είχε σταματήσει.Επίσης σε πολλά μοντέλα υπάρχει ΜΟΝΙΜΟ πρόβλημα της ένδειξης πίεσης ελαστικών όπου στο 90% ανάβει από μόνο του χωρίς λόγο.
Yaris, FABIA, C1, Tipo, 108, 208, Panda, Baleno, Citigo και άλλαTo c1 και το aygo πρωτης γενιας το ιδιο αυτοκινητο ηταν. Πως γινεται το ενα να ειναι αξιοπιστο και το αλλο οχι?
Πότε θεωρείται ένα αυτοκίνητο αξιόπιστο;