-
Οσες φορές και να γραφτούν τα ίδια, οι άνθρωποι φημίζονται για την επικοδομητική ανταλλαγή των απόψεών τους. (Το βιντεάκι που πρόσφατα ανέβασε ο taxidiwtis είναι χαρακτηριστικό).
Το πρόβλημα είναι η επιβολή λύσης κατώτερης της υπάρχουσας.
Ναι κάποιες φορές είναι ωραία στην οδήγηση -σαν λουνα παρκ- έχω ξαναγράψει. Δεν στέκει να το επιβάλλεις.
Οποιους τους αρέσει ή βολεύει ή έτσι νομίζουν ας το πάρουν.
Θεωρώ πρόβλημα την τρικλοποδιά στα υπόλοιπα.
Εγώ πιστεύω ότι στην πόλη έχουν θέση, όμως -ακόμα- τα πολύ περισσότερα δεν είναι τέτοια.
Κάποιοι επιμένουν ότι τα κατακρίνουμε γιατί είναι ακριβά. Για μερικούς μπορεί αυτό να ισχύει. Οχι για πολλούς. Για εμένα και δωρεάν να ήταν είναι αδιάφορα.
Επιμένω στην θέση ότι με ενοχλεί η επιβολή. Οχι η ύπαρξη. -
εντωμεταξυ ο υποτιθεμενος λογος υπαρξης ηλεκτρικων οχηματων ειναι η μειωση ρυπων. με πολλα ερωτηματικά και πολλα θαυμαστικά αλλα αυτός ειναι θεωρητικά ο no.1 λόγος.
η συγκεντρωση καυσαεριων μου λεγανε στο δημοτικό πως ειναι αυξημενη στις πολεις.
ευλογο ερωτημα λοιπον που προκυπτει ειναι πως γινεται τα πρωτα ηλεκτρικά οχηματα που κατασκευαζουν να ειναι μεγαλα που ΔΕΝ προοριζονται για κινηση εντος πολης...
μη μου πει κανεις πως το tesla ειναι για μεσα στην πολή... -
Εκεί που κατασκευαζουν και πουλάνε το Τέσλα, στην Αμέρικα, δεν τους φαίνεται ούτε πολύ ακριβό, και "είναι" αυτοκίνητο πόλης για τα δικά τους δεδομένα, καθώς οι πόλεις έχουν σχεδιαστεί εξ αρχής και τις έχουν προσαρμόσει στις ανάγκες των οχημάτων, σε βαθμό που να είναι αβίωτες για τους πεζούς (έχω ζήσει σε πόλη τέτοιου αμερικάνικου σχεδιασμού, εκτός ΗΠΑ, τόσο κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες των οχημάτων που δεν τολμουσες να πας "ούτε στο περίπτερο" χωρίς αυτοκίνητο, θα ήταν δύσκολη άσκηση να το επιχειρούσες, αλλά υπήρχαν ΠΑΝΤΟΥ βοηθητικές λωρίδες, παραδρομοι, κόμβοι και πεζός ήσουν ΜΟΝΟ σε προσχεδιασμενες παραλίες πάρκα και μολλ με εκατοντάδες θέσεις πάρκινγκ).
Οι Αγγλοσάξωνες χτίζουν με παρόμοιο τρόπο, αν και μικρότερες διαστάσεις, τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ τα κέντρα των μητροπολεων είναι ήδη "απροσπελαστα" από αυτοκίνητα (όπως το εννοούμε εμείς) επίσης εδώ και λίγες δεκαετίες.Το θέμα είναι τι γίνεται με τον ευρωπαϊκό νότο που του επιβάλλεται ορίζοντας δεκαετίας για τη μετάβαση και νοτιότερα ή ανατολικότερα, αλλά εκεί η γενικευμένη ηλεκτροκίνηση είναι ένα αόριστο μελλοντικό σχέδιο.
-
@manast said in Απέχθεια για την ηλεκτροκίνηση:
Επιμένω στην θέση ότι με ενοχλεί η επιβολή. Οχι η ύπαρξη.
Πάρα πολύ σωστό αυτό!! Αλλά δεν βλέπω κάποια επιβολή, τουλάχιστον όχι για τα επόμενα 5-10 χρόνια. Μέτα βλέπουμε. Όμως και άλλα πράγματα με επέβαλαν στην αυτοκίνηση και δεν είδα τέτοια αντίδραση.
@gv2000 said in Απέχθεια για την ηλεκτροκίνηση:
ευλογο ερωτημα λοιπον που προκυπτει ειναι πως γινεται τα πρωτα ηλεκτρικά οχηματα που κατασκευαζουν να ειναι μεγαλα που ΔΕΝ προοριζονται για κινηση εντος πολης...
Σωστό ερώτημα και η απάντηση είναι κυρίως 2 λόγοι: κόστος (πιο εύκολα αποδέχεται ο αγοραστής +10.000 στο μεγάλο αμάξι από ότι στο πόλης) και μέγεθος (για να χωράει η μπαταρία). Το κόστος μπαταρίας είναι ακόμα μεγάλο και δεν έχει ιδιαίτερη διαφορά με το μέγεθος, οπότε σε ένα αυτοκίνητο πόλης το ανελαστικό κόστος είναι μεγάλο ακόμα.
Όσο για το μέγεθος, όλα σχετικά ειναι. Εγώ εαν είχαν την επιλογή με 5αρα ή E Class θα κυκλοφορούσα στην πόλη, δεν μου αρέσουν τα μικρά αυτοκίνητα! Εκτός εαν μιλάμε για καράκεντρο ή Κυψέλη, οπου θα ήθελα κάτι σαν σμαρτ ή και πιο μικρό!
-
@fanis75 said in Απέχθεια για την ηλεκτροκίνηση:
Αλλά δεν βλέπω κάποια επιβολή, τουλάχιστον όχι για τα επόμενα 5-10 χρόνια. Μέτα βλέπουμε. Όμως και άλλα πράγματα με επέβαλαν στην αυτοκίνηση και δεν είδα τέτοια αντίδραση.
Δεν θέλω να επιμείνω σε μάταια αντιπαράθεση αλλά στ'αλήθεια εκτιμάς ότι όλη αυτή η κουβέντα γίνεται γιατί μηχανικοί και σχεδιαστές ανακάλυψαν αιφνιδίως ότι έτσι είναι αποδοτικότερα και κοίτα να δεις τι χάνουμε τόσα χρόνια;
-
ενταξει Φάνη δεκτό αυτο που λες για χωροταξικά θεματα μπαταριας και ότι θα δικαιολογήσουν στο "ματι" τα 10k παραπανω....
αλλα όταν λέμε πολη εννοουμε κίνηση-μανουβρα-παρκαρισμα...
και εμενα μου αρεσουν τα μεγαλα (αυτοκίνητα μην παρεξηγηθω) αλλα όταν παίρνω το ματιζ της συζύγου οδηγαω πιο ξενοιαστα και ειμαι πιο χαλαρος...
προσωπικα ηλεκτρικό ούτε τηλεκατευθυνομενο....
αλλα να πω και την αληθεια ειδα tesla στην κηφισιας να επιταχυνει και μου εφυγε το σαγονι! -
@jamesd said in Απέχθεια για την ηλεκτροκίνηση:
Για να καταλάβω, απεχθάνεσαι την ηλεκτροκίνηση καθευατή ή τις τιμές της/πολιτικές (οι οποίες ενδέχεται και να αλλάξουν); Αν τιμολογούσαν για παράδειγμα 15.000 € φθηνότερα τα ηλεκτρικά θα είχες την ίδια άποψη;
Την απαντηση την παίρνεις παντα αναλογα με το ερώτημα που κάνεις!
Αν κανεις την ερώτηση αναποδα θα με ενδιέφεραν οι απαντήσεις!Δηλαδη πήγαινε ρώτα τον επιδοτουμενο κατοχο ηλεκτρικού, αν δεν είχε τα 8000 ευρώ επιδότηση, ή το μηδενικό φορο εισοδήματος από την παροχή ως στέλεχος, ή την εκπτωση κατά 150% από τα έξοδα η εταιρεία, θα αγόραζε/μίσθωνε ηλεκτρικό;
Θα το θεωρουσε ακόμα καλύτερη λύση αυτοκινητικά; -
Δεν θέλω να επιμείνω σε μάταια αντιπαράθεση αλλά στ'αλήθεια εκτιμάς ότι όλη αυτή η κουβέντα γίνεται γιατί μηχανικοί και σχεδιαστές ανακάλυψαν αιφνιδίως ότι έτσι είναι αποδοτικότερα και κοίτα να δεις τι χάνουμε τόσα χρόνια;
Προφανώς και όχι!! Γίνεται για να μπορέσουν να πουλήσουν κάτι "καινούργιο" να υπάρχει ακόμα ψωμί στις πωλήσεις και να αναγκάσουν τον κόσμο να αλλάξει αυτοκίνητο νωρίτερα. Όλα για τις πωλήσεις και το χρήμα γίνονται....δεν έχω αυταπάτες. Αλλά αυτό συμβαίνει σε όλα τα αγαθά που αγοράζουμε.
-
@fanis75 said in Απέχθεια για την ηλεκτροκίνηση:
Προφανώς και όχι!! Γίνεται για να μπορέσουν να πουλήσουν κάτι "καινούργιο" να υπάρχει ακόμα ψωμί στις πωλήσεις και να αναγκάσουν τον κόσμο να αλλάξει αυτοκίνητο νωρίτερα. Όλα για τις πωλήσεις και το χρήμα γίνονται....δεν έχω αυταπάτες. Αλλά αυτό συμβαίνει σε όλα τα αγαθά που αγοράζουμε.
Η αγορά θα κινείτο ορθολογικότερα με μια νέα απόσυρση και λογικά επιτόκια (που αφέθηκαν ανεξέλεγκτα στα 8 και 9% σε εποχή μηδενικών επιτοκίων καταθέσων)
Να μπορεί να παρει όλος ο κοσμάκης ρόδα καινούργια, ασφαλή και λιγότερο ρυπογόνα.
Αλλά τα χαιβάνια του Χαρβαρντ και του Κολλεγίου είναι trend setters και early adopters και εφτιαξαν ένα πλαίσιο για πάρτυ τους πρώτα.... -
@iceman7 said in Απέχθεια για την ηλεκτροκίνηση:
Η αγορά θα κινείτο ορθολογικότερα με μια νέα απόσυρση και λογικά επιτόκια (που αφέθηκαν ανεξέλεγκτα στα 8 και 9% σε εποχή μηδενικών επιτοκίων καταθέσων)
Μην κοιτάς την Ελλάδα, μια κουτσουλιά ειμαστε. Ο κόσμος κινείται από τις μεγάλες βιομηχανίες και προφανώς είδαν την μείωση ενδιαφέροντος για νέο όχημα, οπότε δημιούργησαν τεχνητό ενδιαφέρον.
-
Πάντως από τις "παραδοσιακές" δυνάμεις του χώρου -εξαιρείται η ακατονόμαστη- περισσότερο βλέπω να "τσινάνε" παρά να αγαλλιούν.
Μάλλον την ανάγκη κάνουν φιλότιμο νομίζω. -
-
να θυμησω, αν και τα γραφει και ο γυρος, μιγμα ΑΠΕ που τελειωνει καθε κουβεντα περι μολυνσεων. και που θα αυξανεται συνεχεια.
-
να θυμησω αυτοκινητα θερμικα ή οχι που χρησιμοποιουνται ελαχιστα. για να μην 'λερωθουν', για να μην τα γρατζουνισουν στην 'πολη'. και στη θεση τους χρησιμοποιουνται δευτερα αυτοκινητα. σπαταλη ενεργειακη και βρωμια ανευ λογου.
-
εαν το προβλημα ειναι η οποια επιδοτηση, τι γινεται με τις φοροαπαλλαγες κλαδων και επαγγελματων? πχ εφοπλιστες. ή τι γινεται με τις επιλεκτικες επιδοτησεις για θερμανση, παιδια, αγορα οικιας? ή με τα επιδοματα γυφτιας? γιατι δεν ανοιξατε αναλογα νηματα στον αντιλογο? ή γιατι δεν συμμετεχετε στα υπαρχοντα? αλα καρτ εμπαναστασεις για πινατς βλεπω.
-
τελικα νομιζω το βασικο προβλημα ειναι η τιμη των ηλεκτρικων. πανακριβα ηταν και τα καλα μεκ. και δεν μπορουσε ο πλεμπας να τα παρει. αλλα υπηρχε και σαφης διαχωρισμος, ειδικα πριν την ανοδο τιμωνε. πλεμπαιοι στα 20-25k, ματσοπλεμπας στα 25-30. και γαμω τα αμαξια 70+. οποτε πολυ μακρυα και δεν τα εβλεπε κανενας στη γειτονια παρα μονο εκαλη, κηφισσια, γλυφαδα και αγιαΒαρβαρα-μενιδι. δεν ενοχλουσαν, δεν τα εβλεπε ο ματσοπλεμπας, η μαμα του, η γυναικα του και ο μπαμπης απεναντι. αυτο που βλεπανε ηταν το μπέισικ πρεμιο, κορτινα 1.3 εποχης, και ενοιωθε ο αλλος αρχοντας που τα καταφερε, φοραγε τη κυριακη τη φιρματη τη φορμιτσα που κρυβει τη μπακα και πηγαινε στο πλυντηριο και το ντιτέιλινγκ να δειξει κλειδια και ποσο γαματος ειναι στον μπαμπη. βεβαια ο ματσοπλεμπαιος ειχε κονομησει το λιγο παραπανω και απο το φθηνο δανειο με επιδοτησις και απο κατι χαζα που δεν τα δηλωνε ποτε και δεν πλερω εφορια, οποτε νατο το 30-35k. καποιοι τελεια πλεμπαιοι, βασικα αγιουροι, βαζανε τσιπακια και τουρμπινες να νοιωσουνε γρηγοροι, να λενε στο καφε οτι ριξανε σε μερτσεντα ή ποσο γαματοι οδηγαρες ειναι, τη κυριακη πλυσιμο με το λαστιχο και σταματουσανε οποιον περναγε να του πουνε για τον πυραυλο της νασα στο κολωνο και οτι αλλαζουνε ταχυτις γρηγοροτερα απο καναλι στη σμαρτ τιβι. τα ηλεκτρικα ηρθανε καπου στη μεση απο κοστος αναμεσα στα των φτωχαρων και των ματσο. με και γαμω τα γκαζια σαν τα αμαξια που δεν υπηρχαν μεχρι τοτες στη λαικη τη γειτονια. και οι λιγο πιο πανω σε μισθα απο τον ματσοπλεμπα ή αυτοι που την εβγαζαν με τζαπαν δεν σπαει-δεν χαλαει και μαζεψανε 40-50 χιλιαρικα, μην σκεφτειτε - καποιοι κανονικοι ανθρωποι οχι πολυ ματσωμενοι που βγαλαν κατιτις παραπανω, τα στελεχη που καταφεραν καποια θεσουλα σε καποια επιχειρησις, επαιξε και μια επιδοτησουλα, βγηκαν στη γειτονια με τα βρωμογκαζα χωρις θορυβο. οι πλεμποι, και οι ματσο και οι απλοι, χαλαστηκαν. πολυ κοντα τα γιουρα σε αυτα που θα μπορουσαν να εχουν αλλα δεν τα εχουν και κυριως που βγηκε στη γειτονια το ηλεκτρικο και ο βλεπει η μαμα, η γυναικα και η σουλα απο τον 3ο απεναντι. και ξαφνικα μικρυνε το πουλι του πριμιο και εγινε καρδερινα. αυτη ειναι η πραγματικη ενοχλησις.
-
υπαρχουν και οι αποψεις αυτων που ειναι οι ψυχραιμοι, βλεπε μαναστ, και που κυριως δεν παιρνουν ηλεκτρικο επειδη δεν γουσταρουν καθως ναι μεν ειναι πλεμπαιοι αλλα δεν υπηρξαν ποτες πλεμποι στη ψυχη.
-
-
Από οδηγικής άποψης, εγώ προσωπικά δεν θα ξανά γύρναγα σε ΜΕΚ όπως τους ξέρουμε σήμερα για κανένα λόγο.
Η ομαλότητα, η λειτουργία, η απόκριση και η ευκολία του ηλεκτροκινητήρα δεν έχει καμία σχέση με αυτή του βενζινοκινητήρα.
Καλά για αυτόματο κιβώτιο δεν το συζητάω, ούτε σε βενζινοκίνητο πλέον μηχανικό συμπλέκτη ούτε πουθενά.Τα προβλήματα της ηλεκτροκίνησης μπορεί να είναι ακόμη αρκετά σε όλους τους άλλους τομείς, αλλά για εμένα, σίγουρα δεν είναι στην οδήγηση και τη συμπεριφορά του κινητήρα και του αυτοκινήτου.
Αν και εφόσον η ηλεκτροκίνηση προχωρήσει και επικρατήσει, λογικά τα προβλήματα που υπάρχουν τώρα, όπως της αυτονομίας, του χρόνου και του χώρου φόρτισης, κτλ, σταδιακά θα βελτιώνονται.Από άποψη οικολογίας δεν ξέρω τι κέρδος υπάρχει. Μελέτες τις Volvo αυτή τη στιγμή για τον συνολικό κύκλο ζωής ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου δεν δείχνουν και τόσο θεαματικά αποτελέσματα υπέρ του ηλεκτρικού έναντι ενός αυτοκινήτου με θερμικό κινητήρα. Τουλάχιστον ως προς το παρόν. Στο μέλλον δεν ξέρω πως θα είναι.
Προσωπικά θεωρώ αυτή τη φούρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άρον άρον στροφή στην ηλεκτροκίνηση ως υποκρισία σε μεγάλο βαθμό και πιθανότατα πίσω της κρύβονται και άλλα πράγματα και συμφέροντα τα οποία δεν γνωρίζουμε.Από οικονομία αυτή τη στιγμή έτσι και μπορείς να φορτίζεις σπίτι σου, δεν το συζητάμε. Συντριπτική υπέρ του ηλεκτρικού.
Όλα αυτά βέβαια είναι ρευστά και στο μέλλον διάφορα πράγματα αλλάζουν, αλλά μιλάμε με τα δεδομένα του παρόντος.Ο κόσμος προχωράει μπροστά και η εξέλιξη δεν σταματάει. Μπορεί να υπάρξουν και προτάσεις/εξελίξεις κινητήρων εσωτερικής καύσης οι οποίοι να έχουν μηδενικούς ρύπους, όπως το υδρογόνο ή κάτι άλλο.
Καλά να είμαστε όλοι να τα δούμε και να τα οδηγήσουμε.Αν με ρωτάγατε αν θα αγόραζα το ένα και μοναδικό μου αυτοκίνητο σήμερα στην Ελλάδα ως ηλεκτρικό, ακόμη και αν αυτό θα ήταν σε προσιτή τιμή, θα σας έλεγα όχι.
Όχι, γιατί σε ταξίδι με την οικογένεια μέσα, με αποσκευές, με κλιματισμό και με 130-140 χλμ στην εθνική, βγάζουν τα μισά χλμ από αυτά που αναφέρονται ως επίσημη αυτονομία.
Όχι, γιατί τα σημεία φόρτισης είναι προς το παρόν περιορισμένα μόνο στο μεγάλο κεντρικό οδικό δίκτυο και πόλεις.
Αν μιλάμε όμως για δεύτερο αυτοκίνητο, το οποίο θα χρησιμοποιούσα μέσα στην πόλη, τότε άνετα θα έπαιρνα.Οπότε 3008 PHEV και τα μυαλά στα κάγκελα.
Γενικώς θεωρώ πως αυτή τη στιγμή PHEV και HEV είναι η καλύτερη λύση για Ελλάδα.
Το κακό είναι πως οι τιμές τους δεν αφορούν όλο τον κόσμο. Κομμάτι του Καπιταλισμού και αυτό. -
@katafractos17 said in Απέχθεια για την ηλεκτροκίνηση:
Από οδηγικής άποψης, εγώ προσωπικά δεν θα ξανά γύρναγα σε ΜΕΚ όπως τους ξέρουμε σήμερα για κανένα λόγο.
Η ομαλότητα, η λειτουργία, η απόκριση και η ευκολία του ηλεκτροκινητήρα δεν έχει καμία σχέση με αυτή του βενζινοκινητήρα.
Αν με ρωτάγατε αν θα αγόραζα το ένα και μοναδικό μου αυτοκίνητο σήμερα στην Ελλάδα ως ηλεκτρικό, ακόμη και αν αυτό θα ήταν σε προσιτή τιμή, θα σας έλεγα όχι.
Όχι, γιατί σε ταξίδι με την οικογένεια μέσα, με αποσκευές, με κλιματισμό και με 130-140 χλμ στην εθνική, βγάζουν τα μισά χλμ από αυτά που αναφέρονται ως επίσημη αυτονομία.
Όχι, γιατί τα σημεία φόρτισης είναι προς το παρόν περιορισμένα μόνο στο μεγάλο κεντρικό οδικό δίκτυο και πόλεις.
Αν μιλάμε όμως για δεύτερο αυτοκίνητο, το οποίο θα χρησιμοποιούσα μέσα στην πόλη, τότε άνετα θα έπαιρνα.Εξαιρετικό ποστ από άνθρωπο που κατέχει και θερμικό και ηλεκτρικό!!! Μπράβο!
-
Εγώ προτείνω να μετονομαστεί το θέμα σε "όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια"... Πολύ ψυχαγωγικό θέμα πάντως!
-
Πολύ λεπτομερής η ανάλυση του κάτ νουάρ και απολύτως περιγραφική της ελληνικής κοινωνίας.
Ποιο ηλεχτρικό θα αντικαταστήσει (εφόσον είναι καλύτερα), το οποίο θα πρότεινε να αγοράσουμε, αντί του βιτάρα_μόνο, δεν μας είπε...
Κάνοντας κριτική σε μια τεχνολογία ή πολιτική απόφαση κλπ. δεν την κρίνουμε μόνο βάζοντας τον εαυτό μας στο κέντρο του σύμπαντος και αναλογιζόμενοι πως μας αφορά προσωπικά, αλλά και πως αφορά τους υπόλοιπους γύρω από μας, στη γειτονιά, πόλη, χώρα μας μέχρι και σε επίπεδο πλανήτη, (εφόσον εκτός απ' τον Σοσιαλισμό) "για την Οικολογία αγωνιζόμαστε όλοι!"...
-
Εγώ κάποιο πρόβλημα με τα ηλεκτρικά οχήματα δεν έχω. Ας είναι και πυραυλοκίνητα. No problem.
Πρόβλημα υπάρχει στην αυτονομία χιλιομέτρων (πολύ μικρές αυτονομίες) και στα γνωστά θέματα φόρτισης.
Είναι δηλ. κάπως ανισόρροπο αν μένω σε ένα τσαντίρι χωρίς ρεύμα να πηγαίνω να αγοράζω 52άρα smart tv για πουλ μουρ. Και στην Ελλάδα υπάρχει αυτή η κουλτούρα.Από εκεί και πέρα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μου είναι παγερά αδιάφορα, όπως και τα κότερα και τα ιστιοφόρα.
υ.γ. και τα ίδια και για τα ηλεκτρικά δίκυκλα. Χωρίς πρίζα, ηλεκτροκίνηση όχι.
-
@piliourits said in Απέχθεια για την ηλεκτροκίνηση:
Πολύ λεπτομερής η ανάλυση του κάτ νουάρ και απολύτως περιγραφική της ελληνικής κοινωνίας.
Ποιο ηλεχτρικό θα αντικαταστήσει (εφόσον είναι καλύτερα), το οποίο θα πρότεινε να αγοράσουμε, αντί του βιτάρα_μόνο, δεν μας είπε...
βλεπε το ποστ του καταφραγμενου. δεν ειναι ακομη ωρα για φουλ ηλεκτρικο γιατι υποδομες γιοκ. οποτες φεβ που ειναι οι δυο κοζμοι συνδυασμενοι. το ερχομενο #mono_vitara θα βγει σε φεβ, βαλτε παραγγελια απο τωρα. οτι δεν εξυπηρετουν τις αναγκαι ολων τα ηλεχτρικα δεν εχει καμμια σχεση με τις αιτιασεις εδωθε εναντιον τους που ειναι κλασσικη αντιμετωπιση κατσικας.
-
Για να γίνει πραγματικότητα η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση . χρειάζεται ένα όχημα , λογικού κόστους και με σεβαστή αυτονομία. Το γκρούπ , μοιάζει να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση , όπως και η stellantis με τις ανακοινώσεις περί νέου 600αριού και λοιπών, δε ξέρω και οι Κινέζοι τι κάνουν ή αν το tesla 2 θα είναι αυτό. Τα μεγάλα ακριβά οχήματα, τα οποία είναι τεχνολογικό θαύμα δεν αμφιβάλλω, στα μάτια μου μοιάζουν περιττά .
Προσωπικά όταν οι υποδομές και η τεχνολογία φτάσουν σε ένα σεβαστό κλάσμα της αίσθησης ελευθερίας που σου προσφέρει το θερμικό ( ή όποια λύση περιλαμβάνει και θερμικό) , τότε δε θα υπάρχει καμία δικαιολογία για τη μετάβαση.
Τώρα για την επιδότηση , έχει δίκιο ο νηματοθέτης , είναι τουλάχιστον περίεργο ιδίως από τη στιγμή που καταργήθηκε το όριο στην εργοστασιακή αξία και που δεν είναι καν κλιμακωτή ως προς την αξία του αυτοκινήτου ή που δεν έχει καν ένα κίνητρο απόσυρσης του θερμικού σου ( έτσι για τα μάτια του κόσμου) , η επιδότηση των 8.000€ . Μέτρο για να το παίζουμε ευαίσθητοι με το περιβάλλον και μόνον, και από την άλλη υπέργηρος στόλος θερμικών.
-
Ο βασικός λόγος για τον οποίον έχουμε αυτοκίνητα είναι για να μετακινούμαστε. Η ποιότητα της μετακίνησης είναι δευτερεύον θέμα. Οι βασικές ανάγκες που ικανοποιεί ένα αυτοκίνητο είναι:
- Να κάνουμε τις δουλειές και τα ταξίδια μας.
- Να σώσουμε και να σωθούμε σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως νοσοκομεία, πυρκαγιές κλπ
Το πρώτο, σε λίγα χρόνια, θα το κάνουν τα ηλεκτρικά, μια χάρα. Όχι όμως ακόμα. Στο δεύτερο έχουν θέμα.
Οι κινητήρες εσωτερικής καύσης δε θα σε προδώσουν σε έκτακτες καταστάσεις, εκτός κι αν έχεις μια σακαράκα. Τα ηλεκτρικά θέλουν χρόνο και χώρο φόρτισης που σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης δεν είναι υπό συζήτηση. Πρώτα έρχεται η πρακτικότητα και μετά ακολουθούν η πολυτέλεια και άνεση.
Απέχθεια για την ηλεκτροκίνηση