-
εχει κανεις μπαταρια σε full trading mode?
σκεφτομαι να βαλω , ειχα καλέσει εναν τυπο σπιτι προχθες και καναμε μια πολυ αναλυτικη συζήτηση 90 λεπτών! ολοκληρο business case μου εφτιαξε
Τα περισσότερα τα ήξερα αλλα μου ελειπε η τοπική γνώση πως δουλεύεi το trading με δυναμικές τιμές.
Ενταξει τα rates και τα κοστη αλλάζουν απο χώρα σε χώρα αλλα οι βασικές αρχές πιστεύω ειναι ιδιες-> χρηση μπαταριας απλα για να μην τραβας απο το δικτυο VS παραχώρηση ελέγχου της μπαταριας στα bots για να κανουν trading με τις μεταβλητες τιμες--> διαφορά ετών απόσβεσης παει σχεδον στα 3/5 συγκριτικά
-> οσο μεγαλυτερη μπαταρία + inverter (πάνω απο τις ανάγκες του σπιτιού σου) τοσο πιο πολύ μπάινεις στο trading με θεωρητικά πιο γρήγορη απόσβεση
->αβεβαιώτητα για το πως θα εξελιχθούν οι τιμες στο μέλλον , και οι τιμες κατανάλωσης αλλα και στο trading
-> η φθορά στο full trading μεγαλυτερη αλλα οχι κατι ανησυχητικό (πχ με cap 1.3cycles per day) , μέσα στα πλαίσια της απόσβεσηςΘα με ενδιέφεραν πρακτικές εμπειρίες χρήσης, τι δεν πήγε όπως τα περίμενε κανείς.
-
@kilomeater said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
σκεφτομαι να βαλω , ειχα καλέσει εναν τυπο σπιτι προχθες και καναμε μια πολυ αναλυτικη συζήτηση 90 λεπτών! ολοκληρο business case μου εφτιαξε
Τα περισσότερα τα ήξερα αλλα μου ελειπε η τοπική γνώση πως δουλεύεi το trading με δυναμικές τιμές.
Ενταξει τα rates και τα κοστη αλλάζουν απο χώρα σε χώρα αλλα οι βασικές αρχές πιστεύω ειναι ιδιες-> χρηση μπαταριας απλα για να μην τραβας απο το δικτυο VS παραχώρηση ελέγχου της μπαταριας στα bots για να κανουν trading με τις μεταβλητες τιμες--> διαφορά ετών απόσβεσης παει σχεδον στα 3/5 συγκριτικά
-> οσο μεγαλυτερη μπαταρία + inverter (πάνω απο τις ανάγκες του σπιτιού σου) τοσο πιο πολύ μπάινεις στο trading με θεωρητικά πιο γρήγορη απόσβεση
->αβεβαιώτητα για το πως θα εξελιχθούν οι τιμες στο μέλλον , και οι τιμες κατανάλωσης αλλα και στο trading
-> η φθορά στο full trading μεγαλυτερη αλλα οχι κατι ανησυχητικό (πχ με cap 1.3cycles per day) , μέσα στα πλαίσια της απόσβεσηςΘα με ενδιέφεραν πρακτικές εμπειρίες χρήσης, τι δεν πήγε όπως τα περίμενε κανείς.
δεν θα βρεις εδω κανεναν που να εχει κατι τετοιο, διοτι νομιζω οτι εισαι ειτε ο μοναδικος ειτε ενας απο τους ελαχιστους που βρισκονται εκτος ελλαδος. Στην ελλαδα δεν παιζουν τετοια πραγματα. Μαλιστα, απο οτι γνωριζω, απαγορευεται να αποφορτισεις μπαταρια προς το δικτυο. Η εγχυση νομιζω οτι πρεπει να γινεται αποκλειστικα απο τα πανελ.
Ετσι και αλλιως ομως, στο netbilling, η kwh που πουλας εχει σταθερη τιμη. Αναφερομαι παντα για οικιακα συστηματα, καθως αυτα μονο εχω ψαξει.Για την δικη σου περιπτωση, ναι προφανως, κανε το!
Ειδα μαλιστα προσφατα αυτο το βιντεο, οπου εξηγει οτι ενεργοποιησαν το ΑΙ mode στο συστημα τους (sigenergy) και το αφησαν να λαμβανει αυτο αποφασεις για το ποτε θα φορτιζε τις μπαταριες και ποτε θα τις εκφορτιζε, βασιζομενο στις συνηθειες τους (ποτε γινοταν οι καταναλωσεις) αλλα και στις τιμες του χρηματιστηριου ενεργειας.
Σε αγορες που υπαρχουν τεραστιες διαφορες στην δυναμικη τιμολογηση, εχουν ενδιαφερον τετοια εγχειρηματα. Προφανως, οσο μεγαλυτερη χωρητικοτητα, τοσο μεγαλυτερα οφελη.Σε εσας πως γινεται ο συμψηφισμος; Δηλ μπορει να φτασει ο λογαριασμος ρευματος σε αρνητικη τιμη και να σε πληρωσει η εταιρεια ρευματος, το ρευμα που εγχυσες ή στην καλυτερη περιπτωση μηδενιζει;
-
@dettol said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
δεν θα βρεις εδω κανεναν που να εχει κατι τετοιο, διοτι νομιζω οτι εισαι ειτε ο μοναδικος ειτε ενας απο τους ελαχιστους που βρισκονται εκτος ελλαδος. Στην ελλαδα δεν παιζουν τετοια πραγματα. Μαλιστα, απο οτι γνωριζω, απαγορευεται να αποφορτισεις μπαταρια προς το δικτυο. Η εγχυση νομιζω οτι πρεπει να γινεται αποκλειστικα απο τα πανελ.
Ετσι και αλλιως ομως, στο netbilling, η kwh που πουλας εχει σταθερη τιμη. Αναφερομαι παντα για οικιακα συστηματα, καθως αυτα μονο εχω ψαξει.Για την δικη σου περιπτωση, ναι προφανως, κανε το!
Ειδα μαλιστα προσφατα αυτο το βιντεο, οπου εξηγει οτι ενεργοποιησαν το ΑΙ mode στο συστημα τους (sigenergy) και το αφησαν να λαμβανει αυτο αποφασεις για το ποτε θα φορτιζε τις μπαταριες και ποτε θα τις εκφορτιζε, βασιζομενο στις συνηθειες τους (ποτε γινοταν οι καταναλωσεις) αλλα και στις τιμες του χρηματιστηριου ενεργειας.
Σε αγορες που υπαρχουν τεραστιες διαφορες στην δυναμικη τιμολογηση, εχουν ενδιαφερον τετοια εγχειρηματα. Προφανως, οσο μεγαλυτερη χωρητικοτητα, τοσο μεγαλυτερα οφελη.Σε εσας πως γινεται ο συμψηφισμος; Δηλ μπορει να φτασει ο λογαριασμος ρευματος σε αρνητικη τιμη και να σε πληρωσει η εταιρεια ρευματος, το ρευμα που εγχυσες ή στην καλυτερη περιπτωση μηδενιζει;
Μηδενισμό έχουμε προς το παρόν με το net metering , όπου για τα τελευταία χρόνια δεν έχω πληρώσει τίποτα για το χειμερινό ρεύμα λόγω της καλοκαιρινής παραγωγής . Ότι παραπάνω στέλνω πίσω πάει υπέρ πατρίδας (παρά πολύ χαμηλό rate ) .
Ναι σε πληρώνουν μηνιαία για τα αποτελέσματα του trading , απευθείας στο λογαριασμό σου
Για το 2025 παρήγαγα 6.5MWh και συνολικά έκαψα ακριβώς τόσο στο σπίτι . Όμως από αυτά τα 4.2 τα έστειλα πίσω στο δίκτυο και τα ξανά τράβηξα οπότε στο κοντινό μέλλον αυτά θα πρπει να τα πληρώνω άμα δεν παίξει η μπαταρία
-
εμας εδω εχουν κατι πιο εξυπνο απο ΑΙ. Μας τα παιρνουν ετσι και αλλιως.
-
Μηδενισμό έχουμε προς το παρόν με το net metering , όπου για τα τελευταία χρόνια δεν έχω πληρώσει τίποτα για το χειμερινό ρεύμα λόγω της καλοκαιρινής παραγωγής . Ότι παραπάνω στέλνω πίσω πάει υπέρ πατρίδας (παρά πολύ χαμηλό rate ) .
Ναι σε πληρώνουν μηνιαία για τα αποτελέσματα του trading , απευθείας στο λογαριασμό σου
Για το 2025 παρήγαγα 6.5MWh και συνολικά έκαψα ακριβώς τόσο στο σπίτι . Όμως από αυτά τα 4.2 τα έστειλα πίσω στο δίκτυο και τα ξανά τράβηξα οπότε στο κοντινό μέλλον αυτά θα πρπει να τα πληρώνω άμα δεν παίξει η μπαταρία
δηλαδη κανεις νεα συμβαση; κοβεται το netmetering και κανεις "trading";
Παντως, απο τη στιγμη που η παραγωγη σου δεν ηταν μεγαλυτερη απο την καταναλωση δεν ειμαι τοσο σιγουρος οτι θα εχει νοημα. Ισως μονο αν αγορασεις μεγαλυτερη μπαταρια και κανεις arbitrage, γεμιζοντας την (ειτε απο φωτοβολταϊκα ειτε απευθειας απο το δικτυο τις ωρες χαμηλου κοστους) και την εκφορτιζεις ωρες που ειναι υψηλο το κοστος kwh. Ειναι ομως τοσο μεγαλη η διαφορα που να αξιζει αυτο;
Για δωσε λιγο νουμερα κοστους kwh διαφορετικων ζωνων -
https://forum.4troxoi.gr/post/11000407688
"Έχω δύο τεράστιους ηλιακούς συλλέκτες για το καζάνι νερού των 200 λίτρων, οπότε ξέρω πως δουλεύει ένα φωτοβολταικό σύστημα και τι αποδίδει. Στην βαριά συννεφιά δεν αποδίδει σχεδόν τίποτα.
Η γεννήτρια να χαλάσει είναι μια πιθανότητα, όπως το να μην δουλέψουν τα φωτοβολταικά (βραχυκύκλωμα π.χ.). Από καύσιμο δεν ξεμένεις όμως, για αυτό υπάρχουν τα μπιτόνια... Έχω μπιτόνια βενζίνης (για τα αυτοκίνητα, το χλοοκοπτικό τρακτεράκι, το αλυσοπρίονο, τη μεσινέζα κλπ) και πετρελαίου (για τον καυστήρα) πάντα γεμάτα.ΥΓ: Και όπως έλεγε και ο συγχωρεμένος φίλος μας, ο @leonp, μπαταρίες για φακούς, νερό σε μπουκάλια, φιάλες προπανίου για την ψησταριά, κονσέρβες και ξηρά τροφή, και καμιά 200αριά φυσίγγια για τα όπλα. Έσω έτοιμος!!! Το πιο πιθανό είναι να ξεμείνω από μπαταρία στο κινητό.
Το φορτίζω μια φορά τη βδομάδα, αν θυμηθώ...
"Συνεχιζω την συζητηση εδω, στον φυσικο της χωρο, διοτι δεν μας φταιει σε τιποτα ο adp που θα τρεχει να το συμμαζεψει το νημα.
Το να μου συγκρινεις ηλιακους συλλεκτες καζανιου με φωτοβολταϊκο συστημα ειναι σαν να συγκρινεις Model T με την τελευταια S-class. Ναι κατα δυο εχουν 4 ροδες και τιμονι, αλλα καπου εκει τελειωνουν οι ομοιοτητες.
Πολυ πολυ χοντρικα, σε καθε πανελ οταν πεφτει ηλιακη ακτινοβολια δημιουργειται διαφορα δυναμικου που επιτρεπει την κινηση ηλεκτρονιων. Η κινηση αυτη γινεται προς μια κατευθυνση (dc ρευμα) για αυτο και χρειαζεται ο inverter ωστε να το μετατρεψει σε εναλλασομενο που μπορουμε να χρησιμοποιησουμε. Οταν τα βολτ ειναι πολυ χαμηλα τοτε οντως ο inverter δεν δουλευει καθολου. Αυτο ομως σε ενα φβ συστημα δεν συμβαινει παρα μονο πριν την ανατολη και μετα τη δυση, διοτι το οριο λειτουργιας του ειναι πολυ χαμηλο.Παμε τωρα σε αυτο που λες.
α. Σε ηλιακους συλλεκτες δεν νομιζω οτι το οριο ειναι τοσο χαμηλο, διοτι τεχνολογικα βρισκονται τουλαχιστον μερικα βηματα πισω. Επομενως ειναι οντως πιθανο σε εντονη συννεφια να "μην παραγουν τιποτα".
β. Επισης, επειδη εντονη συννεφια συνηθως σημαινει οχι καλοκαιρι και επειδη μενεις στην βορεια ελλαδα, η ταση για θερμανση του νερου απο τους ηλιακους συλλεκτες, αντισταθμιζεται απο την χαμηλη θερμοκρασια περιβαλλοντος. Το νερο απο την μια παει να θερμανθει, αλλα απο την αλλη χανει θερμοτητα, επομενως δεν επιτυγχανεται η θερμανση του. Σε ενα φβ συστημα δεν υπαρχουν τετοιες αντιρροπες δυναμεις, οτι ρευμα παραγουν τα φβ, θα το δεις να κυκλοφορει στο δικτυο του σπιτιου.
γ. απο οτι γνωριζω οι ηλιακοι συλλεκτες δεν εχουν τοσο μοντερνα απεικονιστικα οργανα, ειτε σε οθονες πανω τους ειτε με μορφη apps. Επομενως οντως μπορει να θερμαινουν το νερο, αλλα οχι σε αρκετο βαθμο ωστε εσυ να το καταλαβεις. Σε εντονη συννεφια ομως, εγω βλεπω οτι εχω περιπου 10% απο την ονομαστικη ισχυ του συστηματος. Ειναι πολυ το 10% ως ποσοστο; Ως απολυτο νουμερο δεν ειναι κακο, αν πχ το συστημα ειναι 10kw. Φτανει για να φορτισεις αυτοκινητο ή για να αναψεις φουρνο; Οχι, αλλα φτανει για να διατηρησεις τα ψυγεια σου σε λειτουργια και να αναψεις φωτα
δ. Παμε τωρα και στις μπαταριες. Μπορεις να θεσεις κατωτατο οριο εκφορτιστης υπο κανονικες συνθηκες και το υπολοιπο να το χρησιμοποιεις σε περιπτωσεις διακοπης ρευματος. Αυτο ειναι πολυ χρησιμο για ανθρωπους που μενουν σε περιοχες οπου εχουν συχνα διακοπες ρευματος ή που φοβουνται πχ οτι μετα απο μια καταιγιδα θα πεσει το ρευμα. Αντι να βαλεις το κατωτατο οριο στο 5% (που ειναι συνηθως), το βαζεις στο 50% και κρατας μπολικη ενεργεια στην μπαταρια για να καλυψεις τις αναγκες σου.
Το ξερω οτι δεν θα σε πεισω, διοτι θα βρεις καποια αλλη ευφανταστη δικαιολογια. Ο σκοπος μου ειναι να μην μενουν αναπαντητες ανακριβειες.
-
@dettol Προφανώς δεν έχω εμβαθύνει τόσο πολύ στο θέμα όσο εσύ και δεν αμφισβητώ όσα λες. Σου αναφέρω απλά την δική μου πραγματικότητα. Δηλαδή ότι δεν θερμαίνεται επαρκώς το boiler των 200 λίτρων (το οποίο είναι σε εσωτερικό χώρο, στο λεβιτοστάσιο, και άρα δεν κρυώνει από την εξωτερική θερμοκρασία) από τους δύο μεγάλους συλλέκτες, σε συνθήκες έντονης νεφοσκεπής. Οι συλλέκτες είναι συντηρημένοι, με το προβλεπόμενο ψυκτικό υγρό. Σε συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας παθαίνεις εγκαύματα από την θερμοκρασία του νερού...
Για φωτοβολταϊκά δεν γνωρίζω, αλλά η βασική τεχνολογία είναι παρόμοια.
-
Σε ένα μεσαίο οικιακό Φ/β στη Β. Ελλάδα , με όχι ιδανική κλίση και προσανατολισμό, ακόμα και τους δύσκολους μήνες "Δεκέμβριο Ιανουάριο) και σε συνδυασμό με 10αρα μπαταρία, καλύπτονται άνετα οι ανάγκες ενός νοικοκυριού.
Θα πρέπει να κάνει πολυήμερη βαριά συννεφιά για να ξεμείνεις. -
@realzeus said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
@dettol Προφανώς δεν έχω εμβαθύνει τόσο πολύ στο θέμα όσο εσύ και δεν αμφισβητώ όσα λες. Σου αναφέρω απλά την δική μου πραγματικότητα. Δηλαδή ότι δεν θερμαίνεται επαρκώς το boiler των 200 λίτρων (το οποίο είναι σε εσωτερικό χώρο, στο λεβιτοστάσιο, και άρα δεν κρυώνει από την εξωτερική θερμοκρασία) από τους δύο μεγάλους συλλέκτες, σε συνθήκες έντονης νεφοσκεπής. Οι συλλέκτες είναι συντηρημένοι, με το προβλεπόμενο ψυκτικό υγρό. Σε συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας παθαίνεις εγκαύματα από την θερμοκρασία του νερού...
Ηλιακο θερμοσιφωνα εχω επισης εδω και 30 χρονια. Μπηκε και δευτερος, ο οποιος ειναι κλειστου κυκλωματος και εχει σημαντικη διαφορα στην αποδοση.
Ναι, τα φβ βασιζονται στο ιδιο κομματι της φυσικης (φωτοβολταικο φαινομενο), αλλα η υπαρξη μοντερνου inverter στα φβ,αλλαζει τελειως την εφαρμογη και την λειτουργια. -
Δεν νομίζω ότι ηλιακός θερμοσίφωνας να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο με το φωτοβολταϊκό. Δεν παράγεται ρεύμα κάπου, νερο περνάει πάνω από μια ζεστή επιφάνεια.
-
@super-t said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
Δεν νομίζω ότι ηλιακός θερμοσίφωνας να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο με το φωτοβολταϊκό. Δεν παράγεται ρεύμα κάπου, νερο περνάει πάνω από μια ζεστή επιφάνεια.
παρα πολυ σωστα! ευκαιρια να μαθουμε και κατι καινουριο
Στους ηλιακους θερμοσιφωνες δεν υπαρχει inverter και δεν υπαρχει παραγωγη ρευματος. -
Στους ηλιακους θερμοσιφωνες δεν υπαρχει inverter και δεν υπαρχει παραγωγη ρευματος.Το inverter δεν ειναι για σταθεροποιηση της τασης? Αυτο φανταζομαι τουλαχιστον.
Νομιζω οτι η αναφορα του Δια ειναι για την πτωση της αποδοσης με συννεφια, ο τροπος λειτουργιας σιγουρα ειναι διαφορετικος αλλα η αιτια ή το μεσο για την παραγωγη ενεργειας το ιδιο. -
@ilias-a said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
Στους ηλιακους θερμοσιφωνες δεν υπαρχει inverter και δεν υπαρχει παραγωγη ρευματος.Το inverter δεν ειναι για σταθεροποιηση της τασης? Αυτο φανταζομαι τουλαχιστον.
Νομιζω οτι η αναφορα του Δια ειναι για την πτωση της αποδοσης με συννεφια, ο τροπος λειτουργιας σιγουρα ειναι διαφορετικος αλλα η αιτια ή το μεσο για την παραγωγη ενεργειας το ιδιο.Εβγαλα λαυρακι και καταλαβα οτι ειχα μαυρα μεσανυχτα!
Κανω copy paste απο το gemini, κατι που δεν μου αρεσει να κανω."Οι ηλιακοί συλλέκτες για θέρμανση νερού βασίζονται σε μια πολύ απλή αλλά εξαιρετικά αποτελεσματική αρχή της φυσικής: απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία, τη μετατρέπουν σε θερμότητα και τη μεταφέρουν στο νερό. Στα περισσότερα σπίτια (ιδιαίτερα στην Ελλάδα) χρησιμοποιούνται οι ηλιακοί θερμοσίφωνες κλειστού κυκλώματος, οι οποίοι λειτουργούν μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται φυσικό θερμοσιφώνισμα.
Ας δούμε βήμα-βήμα πώς ακριβώς λειτουργεί αυτή η διαδικασία:
- Η παγίδευση της θερμότητας (Το φαινόμενο του θερμοκηπίου)
Η αρχή γίνεται στην επιφάνεια του ηλιακού συλλέκτη (το πάνελ).
Το εξωτερικό τζάμι (συνήθως άθραυστο κρύσταλλο ασφαλείας) επιτρέπει στις ακτίνες του ήλιου να περάσουν στο εσωτερικό, αλλά εγκλωβίζει τη θερμότητα που παράγεται, δημιουργώντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Κάτω από το τζάμι υπάρχει η απορροφητική επιφάνεια (συνήθως από αλουμίνιο ή χαλκό με ειδική επιλεκτική επίστρωση τιτανίου). Αυτή η επιφάνεια είναι σχεδιασμένη να απορροφά έως και το 95% της ηλιακής ακτινοβολίας και να ανακλά ελάχιστη.- Η θέρμανση του αντιψυκτικού υγρού (Κλειστό κύκλωμα)
Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί, το νερό που χρησιμοποιούμε για να κάνουμε μπάνιο δεν κυκλοφορεί μέσα στο πάνελ. Αν κυκλοφορούσε εκεί, τον χειμώνα θα πάγωνε και θα έσπαγε τους σωλήνες.
Πίσω από την απορροφητική επιφάνεια είναι κολλημένοι χάλκινοι σωλήνες. Μέσα σε αυτούς κυκλοφορεί ένα ειδικό θερμικό υγρό (μείγμα νερού με προπυλενογλυκόλη - το γνωστό αντιψυκτικό). Καθώς ο ήλιος χτυπάει το πάνελ, αυτό το υγρό ζεσταίνεται και φτάνει σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες."Εγω παντα πιστευα οτι οι ηλιακοι θερμοσιφωνες εχουν ηλιακα πανελ, τα οποια παραγουν ρευμα το οποιο χρησιμοποιειται για να ζεστανει το νερο μεσω αντιστασης.
ΚΑΜΜΙΑ σχεση!
Αυτο που βλεπουμε και νομιζουμε (ή τουλαχιστον εγω, που ειχα την λαθος αντιληψη
) οτι ειναι ηλιακα πανελ, δεν ειναι!
Ειναι απλα ενα μινι-θερμοκηπιο το οποιο ζεσταινει, ειτε το ζεστο νερο χρησης (σε θερμοσιφωνες ανοιχτου κυκλωματος) ειτε το αντιψυκτικο υγρο (σε θερμοφισωνες κλειστου κυκλωματος).Ουτε ηλιακα πανελ υπαρχουν ουτε inverter!
Παμε τωρα σε αυτο που ρωτησες. Ο inverter κανει αυτο που περιεγραψα στο ποστ προς τον zeus, μετατρεπει το dc ρευμα σε ac. DC ρευμα παραγουν τα ηλιακα πανελ και σε dc ρευμα βγαζει η μπαταρια. Επομενως ο inverter δουλευει τοσο με την ημερα (ωστε να μετατρεψει την παραγομενη ενεργεια σε ηλεκτρικο ρευμα που μπορουμε να χρησιμοποιησουμε στο σπιτι) οσο και τη νυχτα (ωστε να μετατρεψει την αποθηκευμενη στην μπαταρια ενεργεια, σε ηλεκτρικο ρευμα που μπορουμε να χρησιμοποιησουμε σπιτι).
Κατι μαθαμε (εμαθα) και σημερα!
-
@realzeus said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
Τα φωτοβολταϊκά έχουν ασημί μέσα δεν έχουν σχέση με τα πάνελ για το ζεστό νερό.
-
Εγω παντα πιστευα οτι οι ηλιακοι θερμοσιφωνες εχουν ηλιακα πανελ, τα οποια παραγουν ρευμα το οποιο χρησιμοποιειται για να ζεστανει το νερο μεσω αντιστασης.
ΚΑΜΜΙΑ σχεση!OMG OMG OMG
Σοβαρα εχασα πασα ιδεα για σενα , για ανθρωπο τεχνολογιας και που ειχε και εβαλε και αλλο ηλιακο θερμ .
Ηλιακα φτιαχνει και εφτιαχνε ο καθενας εδω και 50 χρ στην Ελλαδα .
Εχω διαλυσει και επισκευασει ηλιακο οταν ημουν 18 χρ.
Εχετε πραγματα στο σπιτι και δεν ξερετε πως λειτουργουν ; -
@otso said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
Εχετε πραγματα στο σπιτι και δεν ξερετε πως λειτουργουν ;
ναι, οπως και εσυ, οπως και ολοι μας

Τουλαχιστον μπορω να παραδεχτω οταν δεν ξερω κατι

ΥΓ: αν το ποστ σου ειχε χιουμοριστικη διαθεση, συγνωμη αλλα δεν το καταλαβα

-
δηλαδη κανεις νεα συμβαση; κοβεται το netmetering και κανεις "trading";
Παντως, απο τη στιγμη που η παραγωγη σου δεν ηταν μεγαλυτερη απο την καταναλωση δεν ειμαι τοσο σιγουρος οτι θα εχει νοημα. Ισως μονο αν αγορασεις μεγαλυτερη μπαταρια και κανεις arbitrage, γεμιζοντας την (ειτε απο φωτοβολταϊκα ειτε απευθειας απο το δικτυο τις ωρες χαμηλου κοστους) και την εκφορτιζεις ωρες που ειναι υψηλο το κοστος kwh. Ειναι ομως τοσο μεγαλη η διαφορα που να αξιζει αυτο;
Για δωσε λιγο νουμερα κοστους kwh διαφορετικων ζωνωντο netmetering θα κοπει σε εθνικο επιπεδο απο 1/1/2027
οι τιμες στις ακριβες ωρες ειναι περιπου 0.3 ενω στις χαμηλες 0.13
https://www.frankenergie.nl/nl/dynamisch-energiecontract/dynamische-energieprijzenΑκομα και το χειμωνα που η ηλεκτρικη μου παραγωγη δεν φτανει για το σπιτι, μονο το οτι θα κανει αγορες τη φτηνη ωρα κατι καλο ειναι
-
Έβλεπα το βιντεάκι του bjorn για τα φ/β και τα bifacial solar panels για χρήση αντί περίφραξης και σκέφτομαι πόσο fail θα ήταν να το κάνεις στην Ελλάδα

Δε θα αντέξουν μια μέρα, θα στα ψειρίσουν σε χρόνο dt

-
Εγω δεν καταλαβαινω τους γυφτους , τεχνογνωσια εχουν , κλεβουν τα καλωδια στα φωτοβολταικα , γιατι δεν κλεβουν και κανα πανελ να εχουν ηλεκτρισμο και να μην τους κυνηγανε για ρευματοκλοπη
-
Ίσως αν γίνουν ηλεκτρικά τα ντάτσουν τους (η προοπτική της ηλεκτροκίνησης σε ευπαθείς ομάδες
) -
@otso said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
Εγω δεν καταλαβαινω τους γυφτους , τεχνογνωσια εχουν , κλεβουν τα καλωδια στα φωτοβολταικα , γιατι δεν κλεβουν και κανα πανελ να εχουν ηλεκτρισμο και να μην τους κυνηγανε για ρευματοκλοπη
Δε τους κυνηγάν , στήνουν εκκλησάκια και νόμιμα παίρνουν ρεύμα

Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα