-
Μπα που να φας τη γλώσσα σου….
Χτύπα ξύλο
-
@lap said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Μπα που να φας τη γλώσσα σου….
Χτύπα ξύλο
χτυπησα νοβοπαν πιανεται ;
κρυβεις πολυ ενταση μεσα σου , εχεις κοιταχτει καθολου ; -
Εσύ;;;;
Το να μιλάς για τον θάνατο του συνομιλητή σου, ίσως κάτι κρύβει….. -
@lap said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Εσύ;;;;
Το να μιλάς για τον θάνατο του συνομιλητή σου, ίσως κάτι κρύβει…..πριν 10 χρονια , ακολουθω την συμβουλη μηχανικου , αφου δουλευει μην το ψαχνεις .
πλακα κανω ρε συ , εγω θα φυγω πρωτος , απλα το θεμα μου ειναι πως θα το μαθει το φορουμ (λογω δημοφιλιας) να με πενθησει .
Ασε που οσους θα ηθελα να πεθανουν εχουν αποδειχτει κορακοζωητοι. -
Μήπως τέτοιες συζητήσεις είναι άκυρες με το θέμα μας;;;;
Εύχομαι πολλά και υγιή έτη. Να περάσεις τα 100 και να χαίρεσαι τους αγαπημένους σου.
Τεσπα, το μαύρο χιούμορ δεν είναι πάντα ωραίο.
-
@bekiaris said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Αφού η ζήτηση ειναι πολλαπλάσια της προσφοράς και οικόπεδα υπάρχουν, θα έπρεπε να βλέπουμε παντού μπετονιέρες.Στην δίκη μου περιοχή (κοντά σε αυτή του κριουζερ) χτίζουν παντού, κυριολεκτικά κάθε δρόμος έχεις και 2 νέες οικοδομές.
Πιθανόν όταν τελειώσουν αυτά τα ακίνητα σε 1-2 χρόνια να έχει πατώσει η αγορά και να τα πάρουμε με 50% κούρεμα.
Ένας Ελληνοαμερικάνος ζητάει 840 χιλιάδες για ένα διαμέρισμα στον χειρότερο δρόμο της περιοχής μας και κυκλωμένο από χαμηλής ποιότητας κτήρια με ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους.
-
@jousis said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
εχει κανένας εμπειρία απο πυρανύχνευση και πυρασφάλεια για υπόγειο πάρκινγκ που φορτίζει όχημα?
τί έχεις κάνει μέχρι στιγμής αν επιτρέπεται;
Όταν τα είχα φτιάξει έλεγε απλά για πυροσβεστήρα που μου ακουγόταν αστείο αλλά το έκανα.
Ήταν όλα στον αέρα.
Θα ήθελα κι εγώ να κάνω μια καλύτερη δουλειά, ειδικά αν πάρει κ 2ος.τιποτα, έναν πυροσβεστήρα έχω και εγώ (ο οποίος δεν ειμαι και σίγουρος αν ειναι ο κατάλληλος καθώς θυμάμαι ήθελε ειδικού τύπου) και έχω βάλει αναμονή στον συναγερμό για πυρανύχνευση. Αλλά αρχισα να το σκέφτομαι πιο σοβάρά καθώς φοβάμαι κάπως, και θέλω να περάσω αυτούς τους σωλήνες στο ταβάνι που έχουν στα κτήρια, που όταν ανέβει η θερμοκρασία σπάει το πλαστικό και απελευθερώνει το νερό. θέλω να ελπίζω με αυτό με πυροσβεστήρα θα με καλύπτει, δεν ξέρω βέβαια το κόστος.
-
@lap said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα ασφαλείας και μέθοδοι κατασκευής των μπαταριών αλλά…. Οκ μου αρέσει να το ψάχνω
εχει κανένας εμπειρία απο πυρανύχνευση και πυρασφάλεια για υπόγειο πάρκινγκ που φορτίζει όχημα?
@red_monster said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Πώς θα σκάσει η «φουσκα» όταν η ζήτηση ειναι πολλαπλάσια της προσφοράς ;
Το κόστος κατασκευής αυτό είναι, τι να κάνουμε τώρα ;
Οταν λες Πακιστανοί, δεν κατάλαβα το λες υποτιμητικά ; Γιατι πακιστανός με 1000 € δεν νομίζω να υπάρχει, τα διπλά και βάλε ! Τι τους περασες τεμπελχαναδες ξυστές του γραφείου ;Η Κομισιόν προειδοποιεί για «φούσκα»
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η ελληνική αγορά ακινήτων βρίσκεται σε καθεστώς υπερτίμησης έως και 20% σε σχέση με τα θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα, όπως τα εισοδήματα των νοικοκυριών, το κόστος δανεισμού και τη συνολική πορεία της οικονομίας.
Σύμφωνα με την έκθεση Housing in the European Union (ECOFIN 2025):
Οι τιμές πώλησης κατοικιών έχουν αυξηθεί κατά πάνω από 60% από το 2018. Τα ενοίκια έχουν εκτιναχθεί άνω του 45% στο ίδιο διάστημα.Η Κομισιόν κάνει λόγο για ανισορροπία μεταξύ εισοδημάτων και αξιών ακινήτων, η οποία, αν δεν διορθωθεί, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμό της ζήτησης ή ακόμη και σε «διορθωτική φάση» μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
H Κομισιόν είναι ο Ηλίθιος και ο Πανηλίθιος στον κύβο...
Το 2018 είχαμε ΚΑΤΟΧΗ και ΚΡΙΣΗ στην χώρα.
Τι συγκρίσεις είναι αυτές ?
Επίσης τι σχέση έχει το εισόδημα των Ελλήνων.
Και το αιρκρος μου ο Πήλιου το πήρε 19800 το 2020 και το 2023 είχε πάει 31400.
Να θυμηθούμε πόσο ακρίβυναν τα αυτοκίνητα από το 2019 ?
Η αυτά δεν ανησυχούν τους ηλίθιους και τους πανηλίθιους επειδή τα παράγουν αυτοί ?
Μήπως παλιότερα τα ακίνητα στην Βουλγαρία δεν ήταν πολύ ακριβά για τους Βούλγαρους ?
Επεσαν οι τιμές όχι βέβαια.
Η είναι φτηνά για τους Γερμανούς - Γάλλους - Ολλανδούς τα 1000 ευρώ για μια γκαρσονιέρα, τα 150 ευρώ η κάρτα για τα ΜΜΜ τον μήνα, τα 1000 ευρώ για σέρβις αυτοκινήτου και διάφορα ακόμα ?
Η επειδή πάντα έπαιρναν 1-2 μπριζόλες και 1 φέτα καρπούζι και 2 πορτοκάλια οι κεντροευρωπαίοι δεν ήταν ακριβά αυτά.
Στο Αμέρικα ? 15 δολλάρια είναι η ώρα μικτά το κατώτερο ωρομίσθιο. 100 ευρώ το κεφάλι είναι σε ένα μεσαίο εστιατόριο να φάς.
-
To έχω ξαναβάλει, αλλά δεν το προσέξατε και διαβάζετε τους πανηλίθιους...
https://www.xe.gr/property/times-akiniton
Μην κοιτάτε τις τιμές. Κοιτάτε πόσο λιγότερα ακίνητα πωλούνται φέτος από πέρσι.
Αυτή είναι η ουσία.
@wantone said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Αφού η ζήτηση ειναι πολλαπλάσια της προσφοράς και οικόπεδα υπάρχουν, θα έπρεπε να βλέπουμε παντού μπετονιέρες.Στην δίκη μου περιοχή (κοντά σε αυτή του κριουζερ) χτίζουν παντού, κυριολεκτικά κάθε δρόμος έχεις και 2 νέες οικοδομές.
Πιθανόν όταν τελειώσουν αυτά τα ακίνητα σε 1-2 χρόνια να έχει πατώσει η αγορά και να τα πάρουμε με 50% κούρεμα.
Ένας Ελληνοαμερικάνος ζητάει 840 χιλιάδες για ένα διαμέρισμα στον χειρότερο δρόμο της περιοχής μας και κυκλωμένο από χαμηλής ποιότητας κτήρια με ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους.
Οταν τελειώσουν αυτά τα ακίνητα, θα μηδενιστεί η προσφορά.
Αρα πως να πατώσει η αγορά με μηδενική προσφορά και υπερβολική ζήτηση ?
-
@criuser said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
To έχω ξαναβάλει, αλλά δεν το προσέξατε και διαβάζετε τους πανηλίθιους...
https://www.xe.gr/property/times-akiniton
Μην κοιτάτε τις τιμές. Κοιτάτε πόσο λιγότερα ακίνητα πωλούνται φέτος από πέρσι.
Αυτή είναι η ουσία.
@wantone said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Οταν τελειώσουν αυτά τα ακίνητα, θα μηδενιστεί η προσφορά.
Αρα πως να πατώσει η αγορά με μηδενική προσφορά και υπερβολική ζήτηση ?
Όταν τα έλεγα εγώ δεν σου άρεσε, ε?

Εδώ που μένω πριν από 3 χρόνια είχε γύρω στις 25 μεζονέτες 120-180τμ που πωλούνταν μέχρι 1200 το τμ. Τώρα έχει 5 μόνο με τουλάχιστον 1500 το τμ. Με δεδομένο πως δεν πρόκειται να ξαναχτιστεί τίποτα οι τιμές φυσικά δεν πρόκειται να πέσουν. -
Να θυμηθούμε πόσο ακρίβυναν τα αυτοκίνητα από το 2019 ?προφανώς και εχει σχέση το εισόδημα, εκτός αν θεωρείς οτι τα υπάρχουν λεφτόδενδρα. Κ η φούσκα, δεν θα σκάσει απο τις πωλήσεις, αλλά απο τα ενοίκια.Συγκρίνουμε ακίνητα με αυτοκίνητα, δεν βρίσκω κανένα κοινό σημειό επαφής
@kkostask said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:

Εδώ που μένω πριν από 3 χρόνια είχε γύρω στις 25 μεζονέτες 120-180τμ που πωλούνταν μέχρι 1200 το τμ. Τώρα έχει 5 μόνο με τουλάχιστον 1500 το τμ. Με δεδομένο πως δεν πρόκειται να ξαναχτιστεί τίποτα οι τιμές φυσικά δεν πρόκειται να πέσουν.διαθέσιμα οικόπεδα υπάρχουν, και οι τιμές στα οικοπεδα ειναι πιο "λογικές". Το πρόβλημα ξεκινάει απο τα ακίνητα που έχουν δεσμευτεί λόγω νομικών θεμάτων (νόμος κατσέλη, services, κόκκινα δάνεια) και απο τα κλειστά ακίνητα, ειναι πολύ μεγάλος ο αριθμός αυτών των ακινήτων
-
Όταν το καθαρό μεροκάματο του μάστορα -χωρίς το ένσημο- έχει πάει στα 120 €/ημέρα και οι εργολάβοι ηλεκτρολογικών δίνουν προσφορές διάρκειας 5 ημερών υπό το φόβο ανατιμήσεων, τι σε κάνει να πιστεύεις ότι θα εκτονωθεί το φαινόμενο ?
Τι σε κάνει να πιστεύεις οτι οι τιμές τον νεόδμητων δεν συμπαρασύρουν τις τιμές των μεταχειρισμένων ?Όταν θες να πουλήσεις μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, δεν κοιτάς πόσο το πήρες και πόση απαξίωση έχει φάει αλλά κοιτά να βγάλεις από τη μύγα ξίγκι, όταν το κάνουν οι άλλοι δεν είναι σωστό ε ?
-
Να θυμηθούμε πόσο ακρίβυναν τα αυτοκίνητα από το 2019 ?προφανώς και εχει σχέση το εισόδημα, εκτός αν θεωρείς οτι τα υπάρχουν λεφτόδενδρα. Κ η φούσκα, δεν θα σκάσει απο τις πωλήσεις, αλλά απο τα ενοίκια.Συγκρίνουμε ακίνητα με αυτοκίνητα, δεν βρίσκω κανένα κοινό σημειό επαφής
@kkostask said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:

Εδώ που μένω πριν από 3 χρόνια είχε γύρω στις 25 μεζονέτες 120-180τμ που πωλούνταν μέχρι 1200 το τμ. Τώρα έχει 5 μόνο με τουλάχιστον 1500 το τμ. Με δεδομένο πως δεν πρόκειται να ξαναχτιστεί τίποτα οι τιμές φυσικά δεν πρόκειται να πέσουν.διαθέσιμα οικόπεδα υπάρχουν, και οι τιμές στα οικοπεδα ειναι πιο "λογικές". Το πρόβλημα ξεκινάει απο τα ακίνητα που έχουν δεσμευτεί λόγω νομικών θεμάτων (νόμος κατσέλη, services, κόκκινα δάνεια) και απο τα κλειστά ακίνητα, ειναι πολύ μεγάλος ο αριθμός αυτών των ακινήτων
Δεν μπορείς να το γενικεύσεις καθώς κάθε περιοχή είναι ουσιαστικά αυτόνομη αγορά. Τα οικόπεδα είναι ελάχιστα,συχνά πολύ μικρά για να χτιστούν. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν αλλάξει οι όροι δόμησης με αποτέλεσμα να μην είναι οικονομικά βιώσιμο να χτίσει κάποιος. Τα ακίνητα που έχουν θέματα απλά δεν καταμετρώνται, είναι σαν να μην υπάρχουν. Τώρα άρχισαν δειλά δειλά να βγάζουν οι ίδιες οι τράπεζες ακίνητα προς πώληση αλλά είναι τόσο άπληστες που τα τιμολογούν περισσότερο από τους ιδιώτες.
-
Ακριβώς όπως σας τα λέει το τέρας είναι.
Οταν εμείς που είμαστε δεκαετίες μέσα στην αγορά, δεν μπορούμε να βγάλουμε ένα προυπολογισμό της προκοπής που μάλιστα στα μικρά έργα που δεν μπορείς να κάνεις οικονομίες κλίμακας, τα λάθη στον προυπολογισμό είναι τεράστια. Και βέβαια πάντα προς τα πάνω.
Αστείο μου φαίνεται που χαρακτηρίζει ο φίλος τις τιμές στα οικόπεδα "λογικές".
Ξέρεις τα οικόπεδα έχουν δύο μορφές. Είτε άχτιστα, είτε χτισμένα με παλιά σπίτια για γκρέμισμα.
Τα άχτιστα κοστίζουν στον ιδιοκτήτη τον ΕΝΦΙΑ και κάποιο μικρό ΤΑΠ στον Δήμο. Αλλά συνήθως είναι και το μοναδικό του περιουσιακό στοιχείο και θέλει με αυτό να λύσει το πρόβλημα του.
Αρα δεν παίζει να είναι "λογικός"
Αν τώρα υπάρχει και σπίτι, είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα για τον κατασκευαστή.
Διότι ο πωλητής θα πρέπει να πάρει τουλάχιστον ότι έχει χτισμένο. Αυτό σημαίνει μεγάλη αντιπαροχή.
Σε 2 ώρες θα πάω να δω από κοντά ένα διόροφο 60 ετών, που ο ιδιοκτήτης του το πουλάει θεωρητικά σαν οικόπεδο, αλλά με συντελεστή δόμησης 0,80 το οικοπεδάκι των 300 τμ χτίζει 240 τμ.
Σήμερα έχει χτισμένα 200 τμ. Ο φίλος που θα πάμε μαζί, ενδιαφέρεται να το πάρει και να το κρατήσει. Αυτό του προτείνω και εγώ.
Με 100-120000 θα το κάνει κούκλα.
Αν το γκρεμίσει και το ξαναχτίσει, έστω και με υπόγειο που τώρα δεν έχει, έστω και με πιλοτή για να είναι ψηλότερα, θα θέλει 600000 συν το οικόπεδο, που είναι γύρω στα 300000 αν θυμάμαι καλά.
Χτες με πήρε ένας φίλος δικηγόρος να του πω μια τηλεφωνική εκτίμηση για διαμέρισμα 1ου ορόφου του 1975 σε πολύ καλή όμως περιοχή του Χαλανδρίου.
Μου λέει πόσο το λες. Είναι χωρίς ανακαίνιση όπως φτιάχτηκε.
Του λέω 2000 - 2500 το τμ. Μου λέει τόσα πολλά.
Απάντησα η περιοχή έχει 45 - 50 % αντιπαροχή.
Αρα αυτά τα λεφτά είναι μόνο η αξία της γης που δεν μπορεί κανένα ακίνητο να πέσει κάτω από αυτήν.
Αν λοιπόν το πάρει κάποιος και του βάλει 60000 ευρώ και το ανακαινίσει πλήρως τότε πόσο θα κάνει το ακίνητο, με μονώσεις, αντλία θερμότητας, καινούργια κουφώματα, μπάνια, κουζίνες, ντουλάπες και δάπεδα ?
Και κυρίως πόσο θα νοικιάζεται.
Υπάρχει ένας τύπος που γράφει διάφορα στο κάπιταλ. Δεν είναι μηχανικός ή κατασκευαστής.
Τώρα τελευταία όμως κάποιος τον έχει εκπαιδεύσει και σταματήσει τις μπαρούφες που έλεγε.
Καλό είναι αυτό.
Το βασικό σήμερα λοιπόν είναι να επιτραπεί να χωρίζονται τα μεγάλα διαμερίσματα σε μικρότερα.
Χρειαζόμαστε πολλά διαμερίσματα εμβαδού κάτω των 70 τμ που θα βολέψουν πολύ κόσμο.
Τα ακίνητα που έχουν δεσμευτεί κλπ δεν είναι άδεια. Μένουν μέσα οι δανειολήπτες και δεν τους ακουμπάνε οι πολιτικοί.
Τα κλειστά έχουν άλλα θέματα, ούτε αυτά όμως είναι πολλά.
Τα ενοίκια για να γίνουν πιο φτηνά χρειάζεται Τειρεσίας ενοικιαστών και μείωση ΕΝΦΙΑ και φορολογίας.
Ηδη ο φίλος μου που δεν του πλήρωνε ενοίκιο, έχασε 6-7000 από ενοίκια και ακόμα δεν μπορεί να μπει στο σπίτι του επειδή έφυγε νύχτα χωρίς να επιστρέψει τα κλειδιά και να κλείσει η μίσθωση και θέλει δικαστήρια και διαδικασίες.
Με ένα κόστος 10000 ευρώ συν τους φόρους που χρεώθηκε, θα το σκεφτεί πολύ να το ξανανοικιάσει.
Οταν ηρεμήσει μάλλον θα το βάλει για πούλημα.
Κυψέλη είναι μετρό έρχεται, κάπου 2000 το τμ θα τα πιάσει. Ρετιρέ είναι ανακαινισμένο σχετικά σε κουφώματα και μπάνια.
-
Γιατι δεν επεκτεινουν τα σχεδια πολεως ;
πχ επαρχιακη πολη εξαωροφα κτιρια στενα δρομακια μια αηδια σαν την υπεροχη πρωτευουσα μας
Και γυρω γυρω απεραντα χωραφια
Να χτισουν και ενα τειχος γυρω γυρω με ταφρο ωστε να ανεβαινουν συνεχεια οι τιμες και να πεθανουν ολοι απ την πανουκλα . -
Γιατί κάνουν 20-40 χρόνια οι διαδικασίες.
-
Θέλει και μπόλικο χρήμα. Αποχετεύσεις, δίκτυα, δρόμοι, πεζοδρόμια.
-
Αποζημιώσεις σε απαλλοτριώσεις.
20 χρόνια μου χρωστάνε και πρέπει να τρέχω στα δικαστήρια για μικροποσά αφού είναι επαρχία.
-
Ένας βασικός και κλασικός δείκτης όσο το ότι ο ήλιος ανατέλλει από την ανατολή, που δείχνει πως θα επέλθει απότομη έστω μικρή διόρθωση, είναι ο δείκτης που υπολογίζει την σχέση μεταξύ της απόδοσης κεφαλαίων στον στεγαστικό κλάδο με το ύψος ενοικίου που μπορεί να σηκώσει η αγορά.
Είναι προφανές πως η αύξηση ενοικίων σε συνάρτηση με τα μέσα εισοδήματα της αγοράς είναι πλέον τόσο υψηλή που θα επέλθει μια νέα ισορροπία προς τα κάτω.
Πλησιάζουμε στο πικ της αγοράς ενοικίων.
Το κόστος ευκαιρίας του να περιμένουν το υψηλό ενοίκιο όσο τρέχουν τα κόστη των κεφαλαίων δεν συμφέρει κανέναν.
Οπότε είναι εμφανές πως θα υπάρξει μια μικρή διόρθωση προς τα κάτω. Οποιος ξέρει να διαβάζει την αγορά το καταλαβαίνει με μια ματιά σε συγκεκριμένες μεταβλητές.
-
Ο απλοϊκός τρόπος σκέψης μερικών τους οδηγεί να θεωρουν δεδομένη τη ζήτηση και η τελική τιμή να επηρεάζεται από την προσφορά.
Παραβλέπουν βασικές αρχές της μικροοικονομίας όπου τα δύο μεγέθη προσφορά και ζήτηση είναι αλληλοεξαρτώμενα και από τις δύο πλευρές.
Συνεπώς, όταν πέσει ο ρυθμός νέων κατασκευών που όπως λέτε υπάρχουν σημάδια πως ξεκινά να συμβαίνει, αυτό θα σταματήσει την λεγόμενη υπερθέρμανση της αγοράς η οποία θα φτάσει τα όρια της και θα ξεκινήσει μια αποκλιμάκωση.
Τότε η αγορά θα περάσει στη δεύτερη φάση της όπου η προσφορά δεν θα οδηγεί την κούρσα των τιμών αλλά πλέον η ζήτηση.
Δηλαδή, όταν οι τιμές παραμένουν σε επίπεδα υπερθέρμανσης ενώ η ίδια η αγορά νεόδμητων σταδιακά αποκλιμακώνεται τότε αυτό θα σημαίνει πως η αγορά έχει φτάσει στο όριο της. Η ζήτηση κυρίως στην δευτερογενή αγορά, με βάση τα μέσα εισοδήματα, θα πέσει για όσα ακίνητα ζητούν υψηλές τιμές που θα συντάσσονται με την υπερθέρμανση. Παράλληλα καθώς το κόστος ευκαιρίας θα παραμένει σε ένα ύψος θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και τις προσδοκώμενες αποδόσεις από τις επενδύσεις σε μια νέα ισορροπία την αγορά.
Πρώτα θα επηρεαστεί η αγορά μισθώσεων.
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ