-
Εγώ βλέπω στην επαρχία οργασμο ανοικοδόμησης κάτω από 2Κ το τμ. Κοντά στα 1,7Κ
Και μιλάω για σπίτια με κρυφούς φωτισμούς, design, κουφωματαρες, ενδοδαπεδιαμθερμανση και θέση για φόρτιση.
Και όπως με ενημερώνουν δε προλαβαίνουν να χτίζουν.
-
@fanis75 said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Μπορεί στην Αθήνα να βάζουν π.χ. την μεσαία σειρά της Αλουμίλ και στην Χαλκίδα την πιο φτηνή - καλές και οι 2 αλλά με διαφορετικές.
Δε ξέρω για Χαλκίδα πάντως , σχεδόν η μισή επαρχεία ( Ήπειρος , Θεσσαλία , όχι όλη , Μακεδονία και Θράκη) , είναι σε χειρότερη θερμική ζώνη από την Αττική.
Οπότε εκ των πραγμάτων αν ο κατασκευαστής είναι σωστός πρέπει να βάλει καλύτερη ,από άποψη θερμικών χαρακτηριστικών , σειρά κουφωμάτων καθώς και καλύτερη μόνωση από την Αττική. Όλα αυτά κοστίζουν.Αντιπαροχάδικο σπίτι στην επαρχεία , σήμερα , έχει αντλία , τζάκι ( ενεργειακό +1000€) , καλή σειρά αλουμινίου με ηλεκτροστατική βαφή και αξιοπρεπέστατα είδη υγιεινής ( εννοείται υπόγεια αποθήκη και θέση στάθμευσης). Οκ τα πλακάκια μπορούν και καλύτερα , αλλά δεν είναι εκείνα τα κλασσικά λευκά 40*40 του 2000. Κουζίνα του δικαιολογεί σε κουζινά που συνεργάζεται μέχρι 3500€ από εκεί και πάνω τσέπη του αγοραστή. Οτιδήποτε καλύτερο θελήσει ο αγοραστής καλύτερο χρεώνεται τη διαφορά.
Κλασσικά βέβαια η συγγραφή υποχρεώσεων είναι μπακαλόχαρτο και βασίζεσαι στον πρότερο καλό βίο του εργολάβου. -
Θα σου πω κάτι διότι έχω υπόψιν το κόστος. Το είχα μπροστά μου εγγράφως διότι είχα πρόσβαση σε τεχνική ανάλυση συγκεκριμένου γραφείου .
Προκάτ στην αττική έδινε 1600 το τμ.
Γελούσαν και οι πέτρες.
Το κόστος κατασκευής είναι κάτω από 1000 το τμ. Και μάλιστα χρησιμοποιούν υποδεέστερα υλικά βαλκανικής προελευσεως.
Εν ολίγοις, ποντάρουν στα ΨΩΝΙΑ. Κάθε είδους.
-
@civil357 said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Μπορεί στην Αθήνα να βάζουν π.χ. την μεσαία σειρά της Αλουμίλ και στην Χαλκίδα την πιο φτηνή - καλές και οι 2 αλλά με διαφορετικές.
Δε ξέρω για Χαλκίδα πάντως , σχεδόν η μισή επαρχεία ( Ήπειρος , Θεσσαλία , όχι όλη , Μακεδονία και Θράκη) , είναι σε χειρότερη θερμική ζώνη από την Αττική.
Οπότε εκ των πραγμάτων αν ο κατασκευαστής είναι σωστός πρέπει να βάλει καλύτερη ,από άποψη θερμικών χαρακτηριστικών , σειρά κουφωμάτων καθώς και καλύτερη μόνωση από την Αττική. Όλα αυτά κοστίζουν.Αντιπαροχάδικο σπίτι στην επαρχεία , σήμερα , έχει αντλία , τζάκι ( ενεργειακό +1000€) , καλή σειρά αλουμινίου με ηλεκτροστατική βαφή και αξιοπρεπέστατα είδη υγιεινής ( εννοείται υπόγεια αποθήκη και θέση στάθμευσης). Οκ τα πλακάκια μπορούν και καλύτερα , αλλά δεν είναι εκείνα τα κλασσικά λευκά 40*40 του 2000. Κουζίνα του δικαιολογεί σε κουζινά που συνεργάζεται μέχρι 3500€ από εκεί και πάνω τσέπη του αγοραστή. Οτιδήποτε καλύτερο θελήσει ο αγοραστής καλύτερο χρεώνεται τη διαφορά.
Κλασσικά βέβαια η συγγραφή υποχρεώσεων είναι μπακαλόχαρτο και βασίζεσαι στον πρότερο καλό βίο του εργολάβου.Πόσο κοστίζει το τ.μ. στις περιπτώσεις που αναφέρεσαι?
Τα καθαρά. Για έχουμε και μέτρο σύγκρισης γιατί εδώ στον βορρά τα διαφημίζουν και τα μετράμε μεικτά. -
@gtsartsal said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Κλασσικά βέβαια η συγγραφή υποχρεώσεων είναι μπακαλόχαρτο και βασίζεσαι στον πρότερο καλό βίο του εργολάβου.Πόσο κοστίζει το τ.μ. στις περιπτώσεις που αναφέρεσαι?
Τα καθαρά. Για έχουμε και μέτρο σύγκρισης γιατί εδώ στον βορρά τα διαφημίζουν και τα μετράμε μεικτά.2.100 ο δεύτερος όροφος , +100 κάθε όροφος.
Αυτό με τα μεικτά να το "κοιτάξουν" λίγο οι εκεί εργολάβοι.
Προφανώς τους έμεινε από τις εποχές που κλείνανε ημιϋπαίθριους.Δεν ασχολούμαι πάντως , απλά ταυτόχρονα σχεδόν δύο φιλικά ζευγάρια κοιτάνε για σπίτι ( αναφέρθηκα ήδη στο σπίτι μου 2 για τον ένα).
Ξέχασα να πώ , αρκετό μέρος του ποσού ο εργολάβος το θέλει σε σακούλα , μαύρη κατά προτίμηση.
-
Και εγω εχω ενα συναδελφο που του εγκριθηκε 130 χιλιαδες απο το σπιτι μου 2 και δεν μπορει να βρει τιποτα που ψαχνει την Αθηνα. Πρεπει να δωσεις το 10% μπροστα κιολας.
-
Τα καθαρά. Για έχουμε και μέτρο σύγκρισης γιατί εδώ στον βορρά τα διαφημίζουν και τα μετράμε μεικτά.2.100 ο δεύτερος όροφος , +100 κάθε όροφος.
Προφανώς τους έμεινε από τις εποχές που κλείνανε ημιϋπαίθριους.Δεν ασχολούμαι πάντως , απλά ταυτόχρονα σχεδόν δύο φιλικά ζευγάρια κοιτάνε για σπίτι ( αναφέρθηκα ήδη στο σπίτι μου 2 για τον ένα).
> Ξέχασα να πώ , αρκετό μέρος του ποσού ο εργολάβος το θέλει σε σακούλα , μαύρη κατά προτίμηση.
Αδύνατον! Εκπλήσσομαι!
-
Προφανώς δεν θα σχολιάσω σε αυτό το θέμα τις ανοησίες που γράφτηκαν και μόνο ο Ξανθιωτης σας είπε κάτι βασικό.
Τα μικτά υπάρχουν από το 1950 οπότε όσοι δεν ξέρουν να ρωτάνε πρώτα.
Σπίτι 100 τμ σε πολλά μέρη της Ελλάδας είναι μικτά με κοινόχρηστα και τα καθαρά είναι κάτω από 75 άντε 80.
Αυτά τα λίγα για δωρεάν μάθημα και τέλος.
-
@lap said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
> Ξέχασα να πώ , αρκετό μέρος του ποσού ο εργολάβος το θέλει σε σακούλα , μαύρη κατά προτίμηση.
Αδύνατον! Εκπλήσσομαι!
Όχι προς υπεράσπιση του κλάδου των αντιπαροχάδων , αλλά το νεύμα να αποσυρθώ από το δωμάτιο του συμβολαιογράφου μετά την παρουσίαση των τοπογραφικών και λοιπών , έτσι ώστε να καταμετρηθούν τα τούβλα , ήταν ( πλέον δεν παρευρίσκομαι) καθημερινότητα σχεδόν σε όλες τις συναλλαγές ΚΑΙ μεταξύ ιδιωτών.
-
Ναι ρε συ. Δεν αντιλέγω.
Είναι φαύλος κύκλος. Δεν πληρώνονται φόροι, αυτοί αυξάνονται για την κάλυψη των αναγκών ενώ τα κενά και η κομματοκρατία στο κράτος καλύπτονται με δανεισμό και όλα αυτά οδηγούν σε μια παραοικονομία όπου συμφέρει τα δύο μέρη της συναλλαγής.
Μετά πτωχεύουμε.
Προφανώς οι φόροι είναι τεράστιοι και προφανώς η φοροδιαφυγή είναι επίσης τεράστια.
-
Δύο πολύ γρήγορα συμπεράσματα για την κατάσταση στην αγορά…
Πρώτον, το σημαντικότερο δεν είναι τόσο η έλλειψη χρημάτων όσο η έλλειψη κοινής λογικής…από όλες τις πλευρές…
Δεύτερον, η ανθρώπινη απληστία δεν έχει όρια. -
@lap said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Αδύνατον! Εκπλήσσομαι!
Μην εκπλήσσεσαι…το λες γιατί δεν έχεις δει ΑΓΟΡΑΣΤΗ με σακούλα σούπερ μάρκετ και 350κ μέσα…ο δε εργολάβος ΔΕΝ του το έδωσε το ακίνητο…
-
Προφανώς τόση λαμογια δεν δικαιολογείται. Λιγότερη ναι.
-
Φάνη λέμε για διαφορές τιμής 150% - 200% αν όχι περισσότερο.
Τι μεροκάματα και κουραφέξαλα...Τουλάχιστον συζητώντας μεταξύ μας, ας λέμε την αλήθεια ότι μέχρι εκεί φτάνει η αισχροκερδής κερδοσκοπία των εργολάβων στην Αττική, ότι "Κινέζοι κι Εβραίοι μου δίνουν τόσα, οπότε τόσο κάνει κι αν σ'αρεσει" ...
-
@piliourits said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Φάνη λέμε για διαφορές τιμής 150% - 200% αν όχι περισσότερο.
Τι μεροκάματα και κουραφέξαλα...Δεν λέμε για 200% διαφορά. Μην μπερδεύεσαι.
Αναλυτικά, αν και δεν είμαι κρούζερ:
Έστω κόστος κατασκευής στην Αττική €2.000/τμ και πουλάνε €3.000 και πάνω.
Λέω λοιπόν ότι στην επαρχία το κόστος μπορει να ειναι €1.700/τμ (ή και πιο κάτω) και ο κατασκευαστής να είναι ΟΚ με €300/τμ κέρδος οπποτε πουλάε στις 2.000/τμ.
Η διαφορά που μας ενδιαφέρει λοιπόν και ρώτησες είναι στο κόστος κατασκευής που ειναι 20% άντε 30% και όχι στην τιμή πώλησης, που μπορεί να είναι όσο θέλει ο καθένας.
Θυμίζω ρώτησες: Άρα οι εκτός Αττικής κατασκευαστές, που πουλάνε εδώ τελική τιμή διαμερίσματος όσο έχει κόστος ο κρουζερ, γύρω στα 2 χιλιάρικα το τμ, μπαίνουν μέσα;
Δηλαδή η ερώτηση αφορά το κόστος κατασκευής και πως γίνεται κατασκευαστές εκτός Αττικής να πουλάνε όσο ειναι το κόστος στην Αττική. Και λέω ότι γίνεται με διάφορους τρόπους, κόστος συγκρίνουμε ότι τελική τιμή. Προφανώς το κέρδος στην Αττική ειναι μεγλαύτερο, λογικό ειναι - μια bmw εχει μεγαλύτερο κέρδος από ένα Τογιότα.
-
Λοιπόν επειδή ειπώθηκαν πολλές ανοησίες το μεσημέρι, αλλά εγώ μπορώ να γράφω ή το πρωί ή το βράδυ, γιατί μεσολαβεί καφές και μήτινγκ το μεσημέρι και εργασία στο γραφείο μετά.
Δεν θεωρώ ότι είστε ανόητοι, ελπίζω δηλαδή, αλλά η βεβαιότητα για τις ανοησίες που λέτε μπορεί να δείχνει ότι κάνω λάθος και ότι είστε ανόητοι, απλά λέτε συνειδητά βλακείες για να εξυπηρετήσετε το ηλίθιο αφήγημα σας.
Σας τα λέω λίγο χοντρά για να ξεκουμπώσετε το παντελόνι σας επειδή θα σας ξεβρακώσω σε κοινή θέα.
Οταν λοιπόν στα νιάτα μου ήξερα τα περί Θεσσαλονίκης και επειδή και συμφοιτητής έφτιαχνε τότε πολυκατοικία , σε βόλτα στις πολυκατοικίες είδα τότε πράγματα που στην Αθήνα θεωρούνταν αδιανόητα.
Αρχικά λοιπόν τα τμ που πουλάνε είναι διαφορετικά από ότι στην Αθήνα.
Δεν ήξερα αν ισχύει και σήμερα αυτό, αλλά μια μικρή αναζήτηση στον σπιτόγατο μου το έδειξε...
https://www.spitogatos.gr/aggelia/1116693527
Διαμέρισμα λέει 88 τμ τιμή 255555 και τιμή ανά τμ 2897,73.
Αν διαβάσουμε στο κείμενο λέει :
Θεσσαλονίκη Δήμος Άνω Τούμπα ΠΩΛΕΙΤΑΙ νεόδμητο διαμέρισμα στον 3 ο όροφο συνολικής επιφάνειας 88 τ.μ. . Αποτελείται από 2 υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο . Είναι κατασκευασμένο το 2024 με ενεργειακή κλάση Α και διαθέτει θέρμανση αυτόνομη - φυσικού αερίου, θέα σε αστικό τοπίο, κουφώματα αλουμινίου, πατώματα από πλακάκι, πόρτα θωρακισμένη, ντουλάπες, πάρκινγκ, αποθήκη 11 τ.μ., A/C, προεγκατάσταση Α/C, διπλά τζάμια, θυροτηλεόραση, ανοιχτωσιά απόσταση από θάλασσα 2283 μέτρα απόσταση από αεροδρόμιο 8646 μέτρα - Τιμή: 255.000 €
Πωλείται γωνιακό διαμέρισμα στον 3ο όροφο, σε μία από τις πιο κεντρικές και δημοφιλείς περιοχές της Τούμπας, με καθαρό εμβαδό 69 τ.μ. και μικτό εμβαδό 88 τ.μ. Το διαμέρισμα διαθέτει δύο φωτεινά υπνοδωμάτια, άνετο σαλόνι με ανοιχτή κουζίνα και μπάνιο. Τα μεγάλα μπαλκόνια προσφέρουν θέα και άπλετο φως στους εσωτερικούς χώρους, ενώ η αποθήκη εξασφαλίζει επιπλέον αποθηκευτικούς χώρους. Επίσης, διαθέτει χώρο στάθμευσης για το αυτοκίνητο. Είναι ιδανικό για οικογένειες ή ζευγάρια που επιθυμούν να ζήσουν σε έναν λειτουργικό και σύγχρονο χώρο, με άμεση πρόσβαση σε καταστήματα, μέσα μαζικής μεταφοράς και όλες τις απαραίτητες ανέσεις της περιοχής.Ζητούμενη τιμή : 255.000€
Τι λέει λοιπόν ότι το σπίτι δεν είναι 88 τμ αλλά 69 τμ.
Αν διαιρέσουμε τα 255000/69 = 3695,65 αντί για 2897,73 και τα 19 τμ είναι το 28 % του διαμερίσματος που είναι η αναλογία των κοινοχρήστων. Θυμάμαι ότι τόσο ακριβώς ήταν και η αναλογία κοινοχρήστων του φίλου μου πριν 30 χρόνια.
Τότε πέραν των κοινοχρήστων, σε σχέση με την Αθήνα, τα διαμερίσματα δεν είχαν θέρμανση, αλλά έβαζαν ατομικά λεβητάκια πετρελαίου στα μπαλκόνια, τώρα βλέπω φυσικού αερίου, δεν είχαν ντουλάπες μέσα που είχαμε εμείς στην Αθήνα και βέβαια χαμηλότερη κατασκευή και μιλάμε για οικοδομές τότε σε Τριανδρία, Τούμπα και κέντρο.
Σήμερα βλέπω ότι βάζουν ντουλάπες, αλλά στην Αθήνα αντί για φυσικό αέριο βάζουν αντλία θερμότητας, με fan coils άρα μιλάμε για κλιματισμό, δηλαδή +5000 € στο διαμέρισμα, μαζί με ηλιακότουλάχιστον, ενώ εκεί αφήνει μία πρίζα και την τρύπα για να βάλεις κλιματιστικό. Και αν το ψάξω θα έχουμε και άλλες διαφορές.
Και μιλάμε για Ανω Τούμπα, όχι τίποτα μακρινά προάστια.
Παλαιά σε άλλες περιοχές της επαρχίας, στα τμ των σπιτιών μέτραγαν και ένα ποσοστό των μπαλκονιών αν αυτά ήταν μεγαλύτερα από 1,5 ή 1,80 πλάτος.
Οπότε όλα αυτά που γράψατε θέλουν διόρθωμα για να μην φαίνεστε ανόητοι ξερόλες, που ίσως και να είστε...
Διαμέρισμα 3ου ορόφου στην Αθήνα στα 3700, που με την δική μας ποιότητα κατασκευής είναι στα 4000, μιλάμε για περιοχές όπως η Ηλιούπολη, το Ελληνικό, Νέα Σμύρνη και άλλες για καινούργια σπίτια.
-
Παραδοσιακά η Θεσσαλονίκη είχε αρκετά ως πολύ χαμηλότερη ποιότητα κατασκευής (και προφανώς κόστος κατασκευής).
Ενδεικτικό ότι τη δεκαετία του 90 ακόμη πουλιόντουσαν διαμερίσματα με υπνοδωμάτια χωρίς εντοιχισμένες ντουλάπες. Στην Αθήνα αυτό δε γινόταν ούτε στις πολυκατοικίες της δεκαετίας του 60. Όπως έλεγε το 90 και η θεία μου (Θεσσαλονικιά και μηχανικός): στη Θεσσαλονίκη πουλάει το τζάκι και η πορτα από μαόνι.
Άσε δε το "ανέκδοτο" με τα μικτά τετραγωνικά (που όπως φαίνεται κάποιοι το συνεχίζουν) με συμμετοχή των κοινοχρήστων (και ίσως και των εξωστών) για να φαίνεται χαμηλότερη η τιμή του τετραγωνικού μέτρου.
Φαντάζομαι ότι πλέον, λόγω των ενεργειακών απαιτήσεων που επιβάλλει ο ΚΕΝΑΚ, η διαφορά στην ποιότητα θα έχει μικρύνει (ή και εκμηδενιστεί) αλλά μάλλον συνεχίζουμε να μιλάμε για τελείως άλλη αγορά, μη συγκρίσιμη όσον αφορά τιμές και προδιαγραφές. -
΄Χάρη προφανώς το συνεχίζουν με τα μικτά, αλλιώς δεν θα πούλαγε κάποιος αν το έκανε μόνο αυτός.
Αλλά έτσι για σύγκριση μια κατασκευή στην Αθήνα στα ίδια χρήματα και σε περιοχή καλή.
https://www.spitogatos.gr/aggelia/1116697604
ΣΕ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΚΑΙ ΗΣΥΧΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΛΥΤΕΛΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ. ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΘΕΡΜΟΠΡΟΣΟΨΗΣ ΠΑΧΟΥΣ 10 εκ. ΤΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΡΜΟΔΙΑΚΟΠΤΟΜΕΝΑ ΜΕ ΔΙΠΛΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΖΑΜΙΑ ΜΕ ΣΙΤΕΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΡΟΛΑ. Η ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΜΕ ΑΝΤΛΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑ FAN COIL ΓΙΑ ΨΥΞΗ - ΘΕΡΜΑΝΣΗ . ΕΧΕΙ ΗΛΙΑΚΟ ,ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ. Η ΑΠΟΘΗΚΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΘΕΣΗ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΣΤΗ ΠΥΛΩΤΗ ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΟΡΤΙΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ.
Ξαναβάζω και της Θεσσαλονίκης δίπλα
https://www.spitogatos.gr/aggelia/1116693527Κοιτώντας όμως τα στοιχεία του ακινήτου, είδα ότι στην Θεσσαλονίκη είναι στον 3ο όροφο και ΔΕΝ έχει ασανσέρ γιατί είναι σβησμένο στην αγγελία...
Αρα μιλάμε για 20 % διαφορά τιμής που σημαίνει ότι η Θεσσαλονίκη ζητάει ουσιαστικά 4600 το τμ που πλέον πιάνει Βόρεια προάστια και καλύτερες περιοχές στα Νότια.
Χάρη, περιμένω τους πολυγραφότατους φίλους να αποδείξουν ότι δεν είναι ανόητοι, απλά είναι άσχετοι κακεντρεχείς λαϊκιστές που αγαπούν την προπαγάνδα και τα ψέμματα.
-
@criuser said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Προφανώς δεν θα σχολιάσω σε αυτό το θέμα τις ανοησίες που γράφτηκαν και μόνο ο Ξανθιωτης σας είπε κάτι βασικό.
Σπίτι 100 τμ σε πολλά μέρη της Ελλάδας είναι μικτά με κοινόχρηστα και τα καθαρά είναι κάτω από 75 άντε 80.
Μια μικρή διόρθωση.
Θεσσαλονικιος είμαι.
Απο Ξάνθη είναι η γυναίκα -
@criuser said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Μια μικρή διόρθωση.
Θεσσαλονικιος είμαι.
Απο Ξάνθη είναι η γυναίκαΤο ξέρω αλλά από το κινητό δεν με έπαιρνε να γράψω πολλά. Είχα και την παρέα που μου φωνάζει άμα ασχολούμαι με το κινητό.
Πάντως ήσουν ο μόνος που είπες την αλήθεια.
Και βέβαια χάθηκε στις κραυγές των ανοήτων ασχέτων που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα.
Τώρα θα τα μάθουν από την καλή και από την ανάποδη.
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ