-
*@piliourits said in Μου Αρέσει - Δεν μ’ αρέσει [#10]:
Το ότι η Αθηναϊκή καθημερινότητα όντως για τον πολύ κόσμο αντιστοιχεί σε τριτοκοσμικη ταλαιπωρία μεσανατολίτικου ή αφρικανικου τύπου, δεν σημαίνει πως η ζωή στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι "ζωάρα".
Υπάρχουν τα ίδια προβλήματα (αναρχία, χάος, κίνηση, φασαρία, μόλυνση κλπ) με την Αθήνα αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα λόγω του μικρού μεγέθους, χωρίς βέβαια κανένα απ τα σοβαρά πλεονεκτήματα της Αθήνας όπως δουλειές, δουλειές, κι άλλες δουλειές, χρήματα, περισσότερα χρήματα, υποδομές.
Ο,τι καλό έχει να προσφέρει η επαρχία, το μαγαρίζουν μετακινουμενοι κατά ορδές και το χαίρονται επί το πλείστον όσοι κερδίζουν καλά χρήματα στην Αθήνα.
Παράδειγμα, μια βόλτα στο Πήλιο για να λέει ότι πέρασε από κει, εντάξει μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε Έλληνας.
Αλλά το χιονοδρομικό του, τα καλύτερα ορεινα ή παραθαλάσσια πηλιορειτικα καταλύματα , τα πιο φρέσκα ψάρια κλπ θα τα απολαύσουν ξανά και ξανά κυρίως οι πιο οικονομικά άνετοι Αθηναίοι και λίγοι Σαλονικιοι κι άλλοι τόσοι ευρωπαίοι. Ακόμη και τις επιχειρήσεις που παρέχουν τις υπηρεσίες τις υπηρεσίες αυτές τις κατέχουν επί το πλείστον Αθηνέζοι, με τους ντόπιους να δουλεύουν μόνο τα ΣΚ με βασικό μισθό.
Το ποσοστό πχ βολιωτων που μπορεί να απολαύσει συστηματικά αυτά τα πράγματα (να κάνει ας πούμε πάντα παραδοσιακό Πάσχα στο Πήλιο), κι ας απέχουν μόνο 30χλμ αντί για 300χλμ, είναι πολύ πολύ μικρότερο, οι λίγοι που κληρονομησαν ιδιοκτησία απ τον παππού (ο οποίος συνήθως είχε 1 σπίτι 2 δωματίων, αλλά 5 παιδιά να το κληρονομησουν).
Επιπλέον, χωρίς υποδομές οι επαρχιώτες είναι αναγκασμένοι να ταλαιπωρούνται και ξοδεύουν πολλά στην Αθήνα.
Για σοβαρή περίθαλψη, Αθήνα.
Για σοβαρές σπουδές Αθήνα.
Για σοβαρά ψώνια, Αθήνα.
Για αεροδρόμιο, Αθήνα.
Για οποιοδήποτε νησί, μέσω Πειραιά (για να πάει ένας θεσσαλος κάπου, + 10 ώρες και 200-300€ απ ότι ο Αθηνέζος)
Για μουσείο, θέατρο, επιμόρφωση, αναψυχή των παιδιών, Αθήνα.
Κι όλα αυτά με πολύ πολύ πολύ μικρότερα εισοδήματα κι ευκαιρίες απασχόλησης.
Και ναι, το μποτιλιάρισμα στο Βόλο είναι σε διαδρομή μόνο 20 λεπτά αντί για μια ώρα, αλλά δεν έχει ούτε Μετρό ούτε τρένο, η κάρτα στο κτελ κοστίζει τα τριπλάσια από Αθήνα (για 2 χλμ απ άκρη σε άκρη) και η βενζίνη είναι λίγο ακριβότερη...
Δεν ξέρω τον ορισμό της "ζωαρας" αλλά το ότι στην επαρχία μπορεί να ζει κάποιος πιο ήσυχα μια πιο λιτή ζωή κοντύτερα στη φύση σαν κάποιου είδους κοσμοκαλόγερος και να παρηγοριέται ότι κάπως έτσι έζησε κι ο Παπαδιαμάντης, μπορεί να το προτιμώ αλλά δεν το λέω "ΖΩ Α ΡΑ"...*Προσυπογράφω 100%
Και επειδήΣ προέρχομαι από επαρχία, έχω εξοχικό εκεί, και έχω εργαστεί/μείνει πολλά χρόνια στην επαρχία, παρά το γεγονός ότι είμαι από 5 ετών Αθήνα, θα συμπληρώσω μία ακόμη παράγραφο για το ποιοί περνάνε καλά στην επαρχία, όσες κατηγορίες γνωρίζω τουλάχιστον:
α. κάποιοι που βγάζουν φράγκα, κυρίως επιχειρηματίαι, αλλά και κάποιοι εξαιρετικά πετυχημένοι και προβεβλημένοι αυτοαπασχολούμενοι
βου. Κάποιοι (ροβινσώνες) που ζουν μια απλοική ζωή, μέσα στη φύση. Όχι από ανάγκη, αλλά επειδή γουστάρουν. Έχω π.χ. ξάδερφο που μένει χωριό από επιλογή, και δεν διανοείται να έρθει στην Αθήνα ούτε για ένα γάμο, μια κηδεία ενός συγγενούς του. Ψαρεύει και κυνηγάει ολοχρονίς, τη μισή μέρα είναι στο καφενείο, έχει ένα μπαξεδάκο και μερικά κατοικίδια για τα βασικά, ασχολείται (λίγο) με τα χωράφια του και που και που κάνει και κανά μεροκάματο εξυπηρετώντας με το αζημίωτο είτε συγχωριανούς του είτε (χαζο)αθηναίους με εξοχικά στο χωριό.
γου. Οι δημόσιοι υπάλληλοι χαμηλής και μεσαίας βαθμίδας. Πες π.χ. ότι είσαι ένας δασκαλάκος, μια νοσοκόμα των 1.200 ευρώ. Στην Αθήνα θα πάρεις τα ίδια λεφτά για 30% τουλάχιστον περισσότερη δουλειά, θα είσαι άγνωστος και θα φυτοζωείς διαρκώς. Σε μια επαρχιακή πρωτεύουσα με 1200 στο παντελόνι (γιατί στο δημόσιο το μισθολόγιο είναι ενιαίο) είσαι οκ, και σε δείχνουν και στο δρόμο με νόημα λέγοντας 'αυτός/ή είναι που σου έλεγα' . Περνιέσαι και για γαμπρός/νύφη περιωπής. Στα σώματα ασφαλείας και στο στρατό που οι μεταθέσεις είναι υποχρεωτικές, υπάρχουν πολλοί που ψάχνουν μέσο για να ΜΗΝ πάνε Αθήνα. -
@dstou said in Μου Αρέσει - Δεν μ’ αρέσει [#10]:
*@piliourits said in Μου Αρέσει - Δεν μ’ αρέσει [#10]:
Το ότι η Αθηναϊκή καθημερινότητα όντως για τον πολύ κόσμο αντιστοιχεί σε τριτοκοσμικη ταλαιπωρία μεσανατολίτικου ή αφρικανικου τύπου, δεν σημαίνει πως η ζωή στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι "ζωάρα".
Υπάρχουν τα ίδια προβλήματα (αναρχία, χάος, κίνηση, φασαρία, μόλυνση κλπ) με την Αθήνα αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα λόγω του μικρού μεγέθους, χωρίς βέβαια κανένα απ τα σοβαρά πλεονεκτήματα της Αθήνας όπως δουλειές, δουλειές, κι άλλες δουλειές, χρήματα, περισσότερα χρήματα, υποδομές.
Ο,τι καλό έχει να προσφέρει η επαρχία, το μαγαρίζουν μετακινουμενοι κατά ορδές και το χαίρονται επί το πλείστον όσοι κερδίζουν καλά χρήματα στην Αθήνα.
Παράδειγμα, μια βόλτα στο Πήλιο για να λέει ότι πέρασε από κει, εντάξει μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε Έλληνας.
Αλλά το χιονοδρομικό του, τα καλύτερα ορεινα ή παραθαλάσσια πηλιορειτικα καταλύματα , τα πιο φρέσκα ψάρια κλπ θα τα απολαύσουν ξανά και ξανά κυρίως οι πιο οικονομικά άνετοι Αθηναίοι και λίγοι Σαλονικιοι κι άλλοι τόσοι ευρωπαίοι. Ακόμη και τις επιχειρήσεις που παρέχουν τις υπηρεσίες τις υπηρεσίες αυτές τις κατέχουν επί το πλείστον Αθηνέζοι, με τους ντόπιους να δουλεύουν μόνο τα ΣΚ με βασικό μισθό.
Το ποσοστό πχ βολιωτων που μπορεί να απολαύσει συστηματικά αυτά τα πράγματα (να κάνει ας πούμε πάντα παραδοσιακό Πάσχα στο Πήλιο), κι ας απέχουν μόνο 30χλμ αντί για 300χλμ, είναι πολύ πολύ μικρότερο, οι λίγοι που κληρονομησαν ιδιοκτησία απ τον παππού (ο οποίος συνήθως είχε 1 σπίτι 2 δωματίων, αλλά 5 παιδιά να το κληρονομησουν).
Επιπλέον, χωρίς υποδομές οι επαρχιώτες είναι αναγκασμένοι να ταλαιπωρούνται και ξοδεύουν πολλά στην Αθήνα.
Για σοβαρή περίθαλψη, Αθήνα.
Για σοβαρές σπουδές Αθήνα.
Για σοβαρά ψώνια, Αθήνα.
Για αεροδρόμιο, Αθήνα.
Για οποιοδήποτε νησί, μέσω Πειραιά (για να πάει ένας θεσσαλος κάπου, + 10 ώρες και 200-300€ απ ότι ο Αθηνέζος)
Για μουσείο, θέατρο, επιμόρφωση, αναψυχή των παιδιών, Αθήνα.
Κι όλα αυτά με πολύ πολύ πολύ μικρότερα εισοδήματα κι ευκαιρίες απασχόλησης.
Και ναι, το μποτιλιάρισμα στο Βόλο είναι σε διαδρομή μόνο 20 λεπτά αντί για μια ώρα, αλλά δεν έχει ούτε Μετρό ούτε τρένο, η κάρτα στο κτελ κοστίζει τα τριπλάσια από Αθήνα (για 2 χλμ απ άκρη σε άκρη) και η βενζίνη είναι λίγο ακριβότερη...
Δεν ξέρω τον ορισμό της "ζωαρας" αλλά το ότι στην επαρχία μπορεί να ζει κάποιος πιο ήσυχα μια πιο λιτή ζωή κοντύτερα στη φύση σαν κάποιου είδους κοσμοκαλόγερος και να παρηγοριέται ότι κάπως έτσι έζησε κι ο Παπαδιαμάντης, μπορεί να το προτιμώ αλλά δεν το λέω "ΖΩ Α ΡΑ"...*Προσυπογράφω 100%
Και επειδήΣ προέρχομαι από επαρχία, έχω εξοχικό εκεί, και έχω εργαστεί/μείνει πολλά χρόνια στην επαρχία, παρά το γεγονός ότι είμαι από 5 ετών Αθήνα, θα συμπληρώσω μία ακόμη παράγραφο για το ποιοί περνάνε καλά στην επαρχία, όσες κατηγορίες γνωρίζω τουλάχιστον:
α. κάποιοι που βγάζουν φράγκα, κυρίως επιχειρηματίαι, αλλά και κάποιοι εξαιρετικά πετυχημένοι και προβεβλημένοι αυτοαπασχολούμενοι
βου. Κάποιοι (ροβινσώνες) που ζουν μια απλοική ζωή, μέσα στη φύση. Όχι από ανάγκη, αλλά επειδή γουστάρουν. Έχω π.χ. ξάδερφο που μένει χωριό από επιλογή, και δεν διανοείται να έρθει στην Αθήνα ούτε για ένα γάμο, μια κηδεία ενός συγγενούς του. Ψαρεύει και κυνηγάει ολοχρονίς, τη μισή μέρα είναι στο καφενείο, έχει ένα μπαξεδάκο και μερικά κατοικίδια για τα βασικά, ασχολείται (λίγο) με τα χωράφια του και που και που κάνει και κανά μεροκάματο εξυπηρετώντας με το αζημίωτο είτε συγχωριανούς του είτε (χαζο)αθηναίους με εξοχικά στο χωριό.
γου. Οι δημόσιοι υπάλληλοι χαμηλής και μεσαίας βαθμίδας. Πες π.χ. ότι είσαι ένας δασκαλάκος, μια νοσοκόμα των 1.200 ευρώ. Στην Αθήνα θα πάρεις τα ίδια λεφτά για 30% τουλάχιστον περισσότερη δουλειά, θα είσαι άγνωστος και θα φυτοζωείς διαρκώς. Σε μια επαρχιακή πρωτεύουσα με 1200 στο παντελόνι (γιατί στο δημόσιο το μισθολόγιο είναι ενιαίο) είσαι οκ, και σε δείχνουν και στο δρόμο με νόημα λέγοντας 'αυτός/ή είναι που σου έλεγα' . Περνιέσαι και για γαμπρός/νύφη περιωπής. Στα σώματα ασφαλείας και στο στρατό που οι μεταθέσεις είναι υποχρεωτικές, υπάρχουν πολλοί που ψάχνουν μέσο για να ΜΗΝ πάνε Αθήνα.Τώρα έρχεσαι στα λόγια μου όμως. Αυτές οι κατηγορίες που περιέγραψες απαρτίζουν συνολικά ένα τεράστιο ποσοστό του πληθυσμού της επαρχίας. Ναι προφανώς υπάρχουν και τα λεσια που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, αλλά α. Ακόμα και αυτοί με πενιχρά εισοδήματα ή οικονομική βοήθεια θα επιβιώσουν λόγω του χαμηλού κόστους διαβίωσης, ενώ β. Στην Αθήνα τα ίδια άτομα θα είχαν καταλήξει άστεγοι.
-
Α δηλαδή στην επαρχία υπάρχουν λέσια που την βγάζουν τσίμα-τσίμα, ενώ στην Αθήνα όλοι όσοι έχουν στέγη είναι άξιοι; Στην Αθήνα δεν αφήνει ο γονέας το διαμερισματάκι του στα τέκνα; Πες κι άλλα τέτοια...
Η μόνη διαφορά είναι ότι στα χωριά το σπίτι μπορεί να είναι μεγαλύτερο από ότι στις μεγάλες πόλεις (και όχι μόνον στην Αθήνα, που έχεις βαυκαλιστεί). Οπότε στο χωριό, μπορεί να μείνει ο «ανεπρόκροπος» με την γυναίκα του και το μούλικό τους σε ένα δωμάτιο στο πατρικό...
-
@realzeus said in Μου Αρέσει - Δεν μ’ αρέσει [#10]:
Ο αρχικός ορισμός των Επαρχιών (επί Ελληνιστικής Περιόδου και Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας) ήταν τα εδάφη εκτός των μητροπόλεων.
Παρα πολυ ωραια! Ποια περιοχη ειναι στην ελλαδα "μητροπολη" εκτος της αθηνας; Αντε να βαλουμε και τη θεσσαλονικη για να μην γκρινιαζετε Οπου στη θεσσαλονικη να τονισω, διοτι και φιλους εχω που ζουν και εργαζονται εκει, αλλα και την εχω επισκεφτει αρκετες φορες, οι ρυθμοι εργασιας και τα προβληματα καθημερινοτητας (πχ κινηση στο δρομο) ειναι το 1/5 - 1/10 της αθηνας. Κολλατε που και που στον περιφερειακο και νομιζετε οτι εχετε κινηση
Την περισσοτερη κινηση την εχετε για να πατε χαλκιδικη τα ΣΚ του καλοκαιριου, οπου ΟΛΟΙ σας εχετε εξοχικα εκει
Σας λεω, τα εχω δει και τα εχω ακουσει ολα αυτα απο ντοπιους ανθρωπους, ωστε να διαμορφωσω αποψη. Για εμενα εχουν τελειωσει τα παραμυθια. Καλα κανετε και παραπονιεστε, ειναι αλλωστε το εθνικο μας σπορ, αλλα εχει και ανταμοιβη απο το κρατος. Εγω μαζι σας. Γκρινια γκρινια να τσιμπησετε κανενα κονδυλι Αλλα μεταξυ μας, ας μην κοροϊδευομαστε -
Α δηλαδή στην επαρχία υπάρχουν λέσια που την βγάζουν τσίμα-τσίμα, ενώ στην Αθήνα όλοι όσοι έχουν στέγη είναι άξιοι; Στην Αθήνα δεν αφήνει ο γονέας το διαμερισματάκι του στα τέκνα; Πες κι άλλα τέτοια...
Η μόνη διαφορά είναι ότι στα χωριά το σπίτι μπορεί να είναι μεγαλύτερο από ότι στις μεγάλες πόλεις (και όχι μόνον στην Αθήνα, που έχεις βαυκαλιστεί). Οπότε στο χωριό, μπορεί να μείνει ο «ανεπρόκροπος» με την γυναίκα του και το μούλικό τους σε ένα δωμάτιο στο πατρικό...
δεν καταλαβες τι εγραψα. Ξαναδιαβασε το και μην προσπαθεις να εκτροχιασεις την κουβεντα εισαγοντας συναισθημα.
-
Καθόλου καλά δεν κάνουν που παραπονιούνται. Βασικά βαρεθήκαμε να σας ακούμε να παραπονιέστε για οιοσδήποτε λόγο !
-
@dettol said in Μου Αρέσει - Δεν μ’ αρέσει [#10]:
δεν καταλαβες τι εγραψα. Ξαναδιαβασε το και μην προσπαθεις να εκτροχιασεις την κουβεντα εισαγοντας συναισθημα.
Πες μου που διαφωνείς για να το συζητήσουμε. Αν φυσικά το επιθυμείς. Γιατί κι εγώ θα μπορούσα να σου απαντήσω ότι δεν κατάλαβες τι έγραψα και άκρη δεν θα βγει έτσι...
-
Πάντως όπως και να το κάνουμε λίγο Βασιλάκης Καίλας παίζει και μάλιστα από ευνοημένες πόλεις...
Αν βγάλουμε λοιπόν έξω Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα κάνουμε έναν μεγάλο διαχωρισμό.
Τα πριν την κρίση και τα μετά την κρίση.
Αν πάρουμε τα μετά την κρίση, η κατάσταση γενικά έχει πρόβλημα παντού.
Αλλά στις 2 μεγάλες πόλεις ο μεγάλος πληθυσμός επιτρέπει να φαίνεται ότι υπάρχει κίνηση και γεμάτα μαγαζιά και μόνο ΠΣΚ γεμάτες ταβέρνες.
Στις υπόλοιπες πόλεις έχουμε μεγάλες διαφορές.
Οσες έχουν τουρισμό, έστω και λίγο, ή έχουν ευνοηθεί από τις υποδομές είναι μια χαρά.
Δηλαδή Καλαμάτα, Ναύπλιο, όλες οι Θεσσαλικές πόλεις, που μας διασκεδάζει το κλαμα του Πήλιου για τον Βόλο, που κάποτε είχαν όλοι ποδήλατα ή πόδια για τις κοντινές τους διαδρομές και τώρα με τα ηλεκτρικά ποδήλατα και πατίνια, απλά έχουν λεφτά και θέλουν να κουβαλάνε τα αμάξια και να πληρώνουν και στο δήμο για παρκάρισμα. Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, ομοίως έχουν φοιτητές, στρατόπεδα, τουρισμό και υπηρεσίες και κόσμο για δουλειές.
Το ίδιο ισχύει και για τα Γιάννενα που σύμφωνα με τις στατιστικές αφού έχω φίλο μικροξενοδόχο έχουν 67 % πληρότητα όλο τον χρόνο.
Στις μικρότερες πόλεις της Ηπείρου προφανώς η κατάσταση είναι χειρότερη.
Η Κρήτη είναι μια χαρά.
Υπάρχουν όμως και περιοχές που είναι σε κακή κατάσταση μετά την κρίση.
Η Εύβοια είναι σε μεγάλη παρακμή.
Πληρώνει φαίνεται που ήταν πάντα πασοκ και το πασοκ την έφτυσε και δεν έκανε κανένα έργο σε όλο το νησί ποτέ.
Το μόνο έργο που έγινε η ψηλή γέφυρα είναι έργο της ΝΔ 1990-1993 και πριν από το συγκεκριμένο κάτι έργα σημαντικά που έκανε η ΜΟΜΑ επί χούντας επειδή ο Αγγελής ήταν από την Στενή.
Αλλά η ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας είχε για χρόνια και παραδοσιακά βιομηχανία και βιοτεχνία. Μεγάλο κομμάτι της ήταν στην οικοδομή, ΄τσιμέντα, χάλυβας, ηλεκτρολογικό υλικό, πλαστικά, αλουμίνια, μάρμαρα, πλακάκια τούβλα και αρκετά ακόμα, όπως έπιπλα, πατώματα, ξυλουργικά, είδη σπιτιού, που το κλείσιμο της οικοδομής τις διέλυσε.
Στην Χαλκίδα έχει πάνω από 12 χρόνια να γίνει καινούργια πολυκατοικία.
Στην υπόλοιπη Εύβοια ο πληθυσμός μειώνεται ραγδαία.
Εννοείται ότι μετά τις φωτιές και τα μεγάλα λόγια, δεν έχει γίνει ούτε ένα έργο, βασικά ούτε ένα μεροκάματο δεν έχει πληρωθεί.
Αλλά μπροστά στην Χαλκίδα ο Βόλος είναι Μονακό. Δεν θα μας τρελλάνουν οι κλαίουσες εν πολλαίς αμαρτίες...
Από την άλλη όμως τόσα χρόνια πασοκίλα και 10 χρόνια κρίση, είναι λογικό να διαλυθεί η χώρα.
Αρχικά η πασοκίλα διέλυσε κάθε ήθος και διάθεση για εργασία.
Σου έλεγε μας ψηφίζεις και σε διορίζουμε να τα ξύνεις και στα 50 να βγαίνεις στην σύνταξη, αλλά και αγρότης να είσαι, αρκεί να φορτώνεις μπάζα στο φορτηγό και μια στρώση φρούτα και θα παίρνεις τα λεφτά να τα τρώς στα μπαρ και να παίρνεις καγιέν.
Και όταν αυτά τελείωσαν με την κρίση, φάνηκε ότι ο βασιλιάς κλεφτοπασόκος ήταν γυμνός.
Τώρα τι μπορεί να γίνει ?
Βασικά να αλλάξει μυαλό ο κόσμος και να γεμίζει με πίσσα και πούπουλα κάθε ηλίθιο εμμονικό που θα λέει 100 μαλακίες το λεπτό.
Να γίνει ένα μεγάλο σχέδιο τι μπορούμε να κάνουμε σαν χώρα. Που έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Γνωστά είναι αυτά σε γενικές γραμμές.
Τουρισμός, αγροτικά προϊόντα, ΑΠΕ, μεταφορές και λοτζίστικς, υπηρεσίες για όλα τα παραπάνω και ίσως τίποτα εξελιγμένο στους υπολογιστές.
Να φωνάξουμε τον Ιλον, που χτες ανέβασε την δήλωση ενός ευρωβουλευτή μας για την μείωση του πληθυσμού της χώρας μας και αναφέρεται σε αυτό για τρίτη φορά.
Αλλά το θέμα είναι ότι το υπάρχον πολιτικό προσωπικό λεηλατεί τον προυπολογισμό της χώρας και περνάει μια χαρά.
Δεν έχει λόγο να ενδιαφερθεί για τον κόσμο.
Θέλουμε αλλαγές στο πολιτικό προσωπικό με σύγχρονους ανθρώπους.
-
@wantone said in Μου Αρέσει - Δεν μ’ αρέσει [#10]:
Μιας που ανεφερες το κοστος ζωης στην Τριπολη ξοδευω περισσοτερα απο Αθηνα γιατι στην Αθηνα εχω πολλες επιλογες που πιεζουν τις τιμες προς τα κατω. Βεβαια δεν ξερω τοπικους παραγωγους αλλα και να ηξερα δεν θα τα εδιναν τζαμπα αυτα που παραγουν.
Νερο στην Τριπολη ελαχιστο ειναι 26 ευρω χωρις καταναλωση ενω Αθηνα ειναι 17 ευρω με καταναλωση χαρακτηριστικο παραδειγμα.
Αστείο και μόνο να λέγεται ότι η ζωή στην επαρχία (τη γνήσια, όχι Μύκονο και Σαντορίνη) είναι ακριβότερη από την Αθήνα.
Όταν ένα σπίτι που στην Αθήνα έχει ενοίκιο 800 Ευρώ, στην επαρχία νοικιάζεται με τα μισά. Και το οικιστικό είναι το μεγαλύτερο μηνιαίο έξοδο για το μέσο άνθρωπο, είτε είναι ενοίκιο είτε είναι δάνειο για αγορά (και εκεί επίσης οι τιμές είναι υπερδιπλάσιες στην Αθήνα).
Από εκεί και πέρα, το σουπερμάρκετ (το άλλο μεγάλο έξοδο) είναι περίπου στα ίδια (αλυσίδες γαρ). Ακριβότερα είναι μόνο οι τιμές καυσίμων και ρούχα, παπούτσια κτλ. λόγω μειωμένου ανταγωνισμού. Ταβερνάκια, καφέδες, μπαράκια (για όποιους πάνε) είναι φθηνότερα στην επαρχία. -
@criuser said in Μου Αρέσει - Δεν μ’ αρέσει [#10]:
Από την άλλη όμως τόσα χρόνια πασοκίλα και 10 χρόνια κρίση, είναι λογικό να διαλυθεί η χώρα.
Αρχικά η πασοκίλα διέλυσε κάθε ήθος και διάθεση για εργασία.Ξέρεις ότι ΠΑΣΟΚος ΔΕΝ είμαι, αλλά αυτά που λες είναι ασυναρτησίες, φίλε Βασίλη!!!
Αν το πάρουμε από την Μεταπολίτευση και μετά, που εγώ ως ΚΚΕς (να πω ότι είμαι πραγματικός Κομμουνιστής είναι μεγάλη κουβέντα, ακόμα διαβάζω 30 χρόνια για να μάθω) παρακολουθώ την εγχώρια πολιτική σκηνή, τι καλό έκανε η ΝΔ εκτός από την «Εθνική Συναίνεση» του ΚΚ, για την αναγνώριση του ΚΚΕ;
Για μένα ο ΚΚ ήταν σκληρός αντικομμουνιστής προ της Μεταπολίτευσης, αλλά αναγνωρίζω ότι στα ύστερα χρόνια του ήταν όντως Εθνάρχης όταν νομιμοποίησε το ΚΚΕ, μέχρι και ο Χαρίλαος του το αναγνώρισε.
Κατά τα άλλα όμως τι κακό έκανε το ΠΑΣΟΚ ρε Βασίλη, που νομίζεις ότι κατέστρεψε το σύμπαν;
-
@harisma23 said in Μου Αρέσει - Δεν μ’ αρέσει [#10]:
Μιας που ανεφερες το κοστος ζωης στην Τριπολη ξοδευω περισσοτερα απο Αθηνα γιατι στην Αθηνα εχω πολλες επιλογες που πιεζουν τις τιμες προς τα κατω. Βεβαια δεν ξερω τοπικους παραγωγους αλλα και να ηξερα δεν θα τα εδιναν τζαμπα αυτα που παραγουν.
Νερο στην Τριπολη ελαχιστο ειναι 26 ευρω χωρις καταναλωση ενω Αθηνα ειναι 17 ευρω με καταναλωση χαρακτηριστικο παραδειγμα.
Αστείο και μόνο να λέγεται ότι η ζωή στην επαρχία (τη γνήσια, όχι Μύκονο και Σαντορίνη) είναι ακριβότερη από την Αθήνα.
Όταν ένα σπίτι που στην Αθήνα έχει ενοίκιο 800 Ευρώ, στην επαρχία νοικιάζεται με τα μισά. Και το οικιστικό είναι το μεγαλύτερο μηνιαίο έξοδο για το μέσο άνθρωπο, είτε είναι ενοίκιο είτε είναι δάνειο για αγορά (και εκεί επίσης οι τιμές είναι υπερδιπλάσιες στην Αθήνα).
Από εκεί και πέρα, το σουπερμάρκετ (το άλλο μεγάλο έξοδο) είναι περίπου στα ίδια (αλυσίδες γαρ). Ακριβότερα είναι μόνο οι τιμές καυσίμων και ρούχα, παπούτσια κτλ. λόγω μειωμένου ανταγωνισμού. Ταβερνάκια, καφέδες, μπαράκια (για όποιους πάνε) είναι φθηνότερα στην επαρχία.Που αναφερω κοστος για σπιτι. Ο λογος που παω Τριπολη ειναι γιατι υπαρχει σπιτι που ειναι αδειο και παω να το χρησιμοποιησω για να μην διαλυθει. Αλλοιως δεν θα πηγαινα εκει.
Και ομως πηγαινε στην Τριπολη να το δεις, καφεδες τυλιχτα ιδιο κοστος με Χαλανδρι (γιατι στον Πειραια βρισκω και φθηνοτερα). Αυτο μου εκανε αρνητικη εντυπωση την τελευταια φορα που πηγα οτι ανεβασαν πολυ το κοστος τροφιμων καφεδων. Δηλαδη τυλιχτο απο 2.2 σε 3.5 μεσα σε 3 χρονια. Καφε 2.2 θελουν να το παρεις στο χερι.
-
Αλλαξε την νοοτροπία του κόσμου, τον έκανε να μην φοβάται να εκβιάζει για να τα αρπάζει, να πουλάει την ψήφο του για τον διορισμό και βέβαια επειδή έβγαινε το πασοκ, σε αυτή την λογική ακολούθησε και η νδ και τα άλλα κόμματα.
Αυτό ήταν το μεγαλύτερο κακό.
-
Που αναφερω κοστος για σπιτι. Ο λογος που παω Τριπολη ειναι γιατι υπαρχει σπιτι που ειναι αδειο και παω να το χρησιμοποιησω για να μην διαλυθει. Αλλοιως δεν θα πηγαινα εκει.
Και ομως πηγαινε στην Τριπολη να το δεις, καφεδες τυλιχτα ιδιο κοστος με Χαλανδρι (γιατι στον Πειραια βρισκω και φθηνοτερα). Αυτο μου εκανε αρνητικη εντυπωση την τελευταια φορα που πηγα οτι ανεβασαν πολυ το κοστος τροφιμων καφεδων. Δηλαδη τυλιχτο απο 2.2 σε 3.5 μεσα σε 3 χρονια. Καφε 2.2 θελουν να το παρεις στο χερι.
Δεν αναφέρεις το κόστος για το σπίτι γιατί δεν σε συμφέρει ως επιχείρημα για την ακρίβεια της ζωής στην επαρχία. Όταν όμως κάνουμε σύγκριση, πρέπει να μπαίνει και αυτό, όπως μπαίνει σε κάθε δείκτη κόστους ζωής.
Κατα τ' αλλά καφέδες μπορεί ενίοτε να είναι και στα ίδια, αλλά ταβέρνες και μπαράκια σίγουρα δεν είναι! -
Που αναφερω κοστος για σπιτι. Ο λογος που παω Τριπολη ειναι γιατι υπαρχει σπιτι που ειναι αδειο και παω να το χρησιμοποιησω για να μην διαλυθει. Αλλοιως δεν θα πηγαινα εκει.
Δεν αναφέρεις το κόστος για το σπίτι γιατί δεν σε συμφέρει ως επιχείρημα για την ακρίβεια της ζωής στην επαρχία. Όταν όμως κάνουμε σύγκριση, πρέπει να μπαίνει και αυτό, όπως μπαίνει σε κάθε δείκτη κόστους ζωής.
Κατα τ' αλλά καφέδες μπορεί ενίοτε να είναι και στα ίδια, αλλά ταβέρνες και μπαράκια σίγουρα δεν είναι!Αν εχεις τοσο μεγαλη οικονομικη πιεση ωστε να ανταλλαξεις 200 ευρω τον μηνα για να περιορισεις τοσο πολυ την ζωη ςου και να γινεις και ερμαιο κουτσομπολιου που στη επαρχια ειναι πολυ διαδεδομενο γιατι ο κοσμος δεν εχει τι να κανει και ολοι ξερουν ολους.
Το ενοικιο θα ειναι ισως 300 ευρω φθηνοτερο αλλα καποιοι λογαριασμοι στο σπιτι οπως νερο ιντερνετ θερμανση ειναι ακριβοτερα στο τελος η διαφορα θα ειναι 200 ευρω που δεν αξιζει. Απλα πραγματα ειναι αυτα.
-
Αλλαξε την νοοτροπία του κόσμου, τον έκανε να μην φοβάται να εκβιάζει για να τα αρπάζει, να πουλάει την ψήφο του για τον διορισμό και βέβαια επειδή έβγαινε το πασοκ, σε αυτή την λογική ακολούθησε και η νδ και τα άλλα κόμματα.
Επειδή είσαι από στρατιωτική οικογένεια, όπως έχεις πει, θα έπρεπε να ξέρεις ότι οι γνωριμίες υπήρχαν από την εποχή του Όθωνα!!! Βρες κάτι άλλο για να κατηγορήσεις το ΠΑΣΟΚ. Ή μάλλον να σε βοηθήσω εγώ. Επί ΠΑΣΟΚ μπορούσες να πας μπροστά μόνον ως Πρασινοφρουρός. Σε αυτό έχεις δίκαιο. Δεν κατέστρεψε όμως την Ελλάδα, ας μην υπερβάλουμε.!!!
-
Κατα τ' αλλά καφέδες μπορεί ενίοτε να είναι και στα ίδια, αλλά ταβέρνες και μπαράκια σίγουρα δεν είναι!Αν εχεις τοσο μεγαλη οικονομικη πιεση ωστε να ανταλλαξεις 200 ευρω τον μηνα για να περιορισεις τοσο πολυ την ζωη ςου και να γινεις και ερμαιο κουτσομπολιου που στη επαρχια ειναι πολυ διαδεδομενο γιατι ο κοσμος δεν εχει τι να κανει και ολοι ξερουν ολους.
Το ενοικιο θα ειναι ισως 300 ευρω φθηνοτερο αλλα καποιοι λογαριασμοι στο σπιτι οπως νερο ιντερνετ θερμανση ειναι ακριβοτερα στο τελος η διαφορα θα ειναι 200 ευρω που δεν αξιζει. Απλα πραγματα ειναι αυτα.
Μιλάμε για κόστος ζωής και όχι για την ποιότητα ζωής. Εσύ βέβαια συνεχίζεις να προσπαθείς να στηρίξεις κάτι που δεν στέκει. Σε αφήνω στον παραλογισμό σου...
-
Συνεχίζεις να προσπαθείς να στηρίξεις κάτι που δεν στέκει. Σε αφήνω στον παραλογισμό σου...
κλασσικα ποστ οτι ναναι. εσυ τα ξερεις ολα.
-
@kkostask said in Μου Αρέσει - Δεν μ’ αρέσει [#10]:
Αν θυμάμαι καλά, 140.000 πωλήσεις περίπου πέρυσι…φυσικά αρκετά από εταιρείες λήζινγκ.
Όχι απλώς αρκετά, αλλά σχεδόν το 60% από τα ταξινομημένα ήταν εταιρικά
....""Συνολικά, ταξινομήθηκαν πέρυσι στη χώρα μας 137.101 καινούργια Ι.Χ. έναντι 134.484 το 2023, καταγράφοντας έτσι άνοδο 1,9%.
Τα αποτελέσματα διέψευσαν τις προσδοκίες της αγοράς, καθώς οι αρχικές προβλέψεις ήταν αρκετά πιο αισιόδοξες, όμως το δύσκολο οικονομικό κλίμα για τα νοικοκυριά περιόρισε τις λιανικές πωλήσεις σε ιδιώτες.
Έτσι, περίπου 6 στις 10 πωλήσεις ήταν εταιρικές με αιχμή του δόρατος τις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτου στον κλάδο του τουρισμού."" -
Επειδή είσαι από στρατιωτική οικογένεια, όπως έχεις πει, θα έπρεπε να ξέρεις ότι οι γνωριμίες υπήρχαν από την εποχή του Όθωνα!!! Βρες κάτι άλλο για να κατηγορήσεις το ΠΑΣΟΚ. Ή μάλλον να σε βοηθήσω εγώ. Επί ΠΑΣΟΚ μπορούσες να πας μπροστά μόνον ως Πρασινοφρουρός. Σε αυτό έχεις δίκαιο. Δεν κατέστρεψε όμως την Ελλάδα, ας μην υπερβάλουμε.!!!
Στρατιωτική μεν, από παππούδες εξ εφέδρων δε, αφού μετά από 14 χρόνια πολεμική θητεία ο ένας και 8 πολεμική ο άλλος έμειναν μόνιμοι αξιωματικοί.
Η διαφορά για το ΠΑΣΟΚ επειδή τουλάχιστον για την περίοδο 74-81 ήμουν αρκετά μεγάλος για να γνωρίζω, είναι ότι έδωσε στον Ελληνα που όντως ήταν ταλαιπωρημένος, από πολέμους, κατοχές, εμφύλιους, χούντες κλπ μία λογική όχι της προόδου μέσω της εργασίας, αλλά της ατομικής προόδου μέσω της αρπαχτής.
Και επειδή του πασοκ του έπεσαν πολλά λεφτά στα χέρια από την ΕΟΚ, θα μπορούσε να κάνει φοβερά πράγματα και σήμερα να είμαστε όλοι πασοκ.
Αλλά προτίμησε την διαφθορά και τις μίζες.
Και επειδή θεσμοθέτησε και την ατιμωρησία, μέσα στην βρωμιά μπήκε όλο το πολιτικό και δημοτικό σύστημα.
-
άρα μιλάμε για 56 χιλ από τα 300+ χιλ κάποτε.
Μου Αρέσει - Δεν μ’ αρέσει [#10]