-
@monman2 said in Περί Β΄ ΠΠ [Διάσπαση]:
Σύντροφοι σοβαρευτείτε θα σας φάει η εσωστρέφεια !
Εντωμεταξύ ontopic
Τουρκία: Παραλήρημα από εμπνευστή της «Γαλάζιας Πατρίδας» – «Η Ελλάδα δεν είναι ανεξάρτητο κράτος, την έδωσε ο Στάλιν στην Αγγλία»
https://www.enikos.gr/international/tourkia-paralirima-apo-ebnefsti-tis-galazias-patridas-i-ellada-den-einai-anexartito-kratos-tin-edose-o-stalin-stin-anglia/2226199/Δεν πειράζει.
Αλλά το 1947 μας έδωσε η Αγγλία στην Αμερική, άρα να περιμένει κάτι στο άδειο κεφάλι του ο ανόητος...
-
@realzeus said in Περί Β΄ ΠΠ [Διάσπαση]:
@civil357 said in Περί Β΄ ΠΠ [Διάσπαση]:
@realzeus said in Περί Β΄ ΠΠ [Διάσπαση]:
-
Δεν διαφωνώ στο ότι όλοι είχαν έναν στρατιώτη στην οικογένεια τους. Εκεί που υπάρχει το πρόβλημα (όχι διαφωνία) είναι στο ότι πολλές φορές δεν λέγανε όσα κάνανε και αν τα λέγανε, τα παρουσίαζαν ως αναγκαία στρατιωτική δράση. Ο άνδρας της αδελφής του πατέρα μου ήταν γιος Αξκου των SS. O <<θείος>> Χούμπερτ λοιπόν, ενώ ήταν νορμάλ και ευχάριστος άνθρωπος κατά τα άλλα (ήταν από το Μόναχο οπότε είχε μια σειρά από μεγάλες BMW μια ζωή - αλλά και μια Alfa Romeo - και πετούσε Cessna, οπότε είχα πολύ ωραέις συζητήσεις μαζί σου για αυτά τα θέματα), στο θέμα του Β' ΠΠ έλεγε κάτι του στυλ <<πόλεμος ήταν, τι θέλατε να κάνουμε, να τους δίνουμε φιλιά;>>. Οπότε για τον μέσο Γερμανό πολίτη, αυτά που κάνανε ήταν αναγκαία σε έναν πόλεμο. Κάτι Άουσβιτς, σαπούνια κλπ, κάνουν ότι δεν τα άκουσαν ποτέ...
-
Ο Χίτλερ δεν ήξερε την πραγματική ισχύ της ΕΣΣΔ, αυτό λέω. Αν την ήξερε δεν θα το έκανε και αυτό το παραδέχονταν Γερμανοί Στγοι.
- Συμφωνούμε, άλλωστε είναι γνωστό ότι οι Γερμανοί κρύφτηκαν πίσω από την έννοια του καθήκοντος για τις αμαρτίες τους , ακόμα και σε αυτές τις ελάχιστες δίκες αποναζιστικοποίησης. Όμως , τεράστιο πλήθος κρατικών λειτουργών , αφιερώθηκε όχι απλά στους σκοπούς του πολέμους ,αλλά σε δράσεις που αφορούσαν την εξόντωση Εβραίων και κρατούμενων πολέμου. Από τις υπηρεσίες που διοχέτευαν τη δήμευση ακινήτων και κινητών στοιχείων προς τους Άριους ( αλήθεια δεν ήξεραν αυτοί που λάμβαναν;) , το υπουργείο Δ. Τάξεως που αφιερώθηκε πλήρως , τους Δικαστές ( που δίκαζαν όλοι με νόμους του Ράιχ) και όλους τους παρατρεχάμενους, τους δασκάλους που προσαρμόστηκαν στα ιδεώδη του Ράιχ, το Υπουργείο Αγροτικών που μοίραζε φάρμες στην Ανατολή, και όλα μα όλα τα γρανάζια της κρατικής τους μηχανής ( οι υπόλοιποι μη αναγκαίοι πολεμούσαν), Κάθε μα κάθε τομέας της ιδιωτικής και κρατικής οικονομίας , επιρρεάστηκε από αυτό το θέμα . Παράδειγμα ο πολυπληθέστατος οργανισμός Σιδηροδρόμων της Γερμανίας , ο οποίος διαχειρίστηκε, με απίστευτο ζήλο, τη διοχέτευση όλων αυτών προς τα στρατόπεδα εξόντωσης ( το έβλεπε με τα μάτια του...) . Επιμένω λίγο ακόμα και στο θέμα των 30.000 στρατοπέδων καταναγκαστικής εργασίας και στη δυνατότητα να λάβει ένα νοικοκυριό σκλάβους εργάτες για κάποια περίοδο ( αίτηση - πρωτόκολλο - εγκρίθηκε....). Τελευταία , προκύπτει από γράμματα συγγενών από πόλεις που ισοπεδώθηκαν , η παρακίνηση των κατοίκων προς τους εμπόλεμους, στο πνεύμα " μετά τον τελευταίο βομβαρδισμό και λίγα τους κάνετε ...." , αλλά αυτό επιδέχεται πολλές ερμηνείες, δεν είναι απόδειξη ενοχής.
- Κατάλαβα τι λές , ( αν και ίσως ψιλοδιαφωνώ ), απλά εγώ πιστεύω ότι απλά θα καθυστερούσε την εισβολή, για να βελτιωθεί περαιτέρω ο ίδιος . αν πίστευε στις αναφορές. Η άποψη αν ξέραμε βγήκε , εκ των υστέρων , οπότε λίγο κρατάω και μικρό καλάθι...
-
Μα, αγαπητέ μου, το πρόβλημα όλων των πολιτών μιας επεκτατικής δύναμης είναι ότι στο μυαλό τους δικαιολογούν τα πάντα, στο όνομα του υπέρ πάντως αγώνα. Ακόμα και αν υπήρχε κάποιος σιδηροδρομικός που να αντιτίθεντο στην μεταφορά των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι <<καλοί>> συνάδελφοί του θα ψιθύριζαν το όνομά του στην Gestapo, και θα πήγαινε κι αυτός άκλαυτος...
-
Ο Χίτλερ ήταν πολλά πράγματα, αλλά δεν ήταν εντελώς ηλίθιος*. Αν ήξερε ότι το 1943 θα λεπρεπε να εμπλέξει 250 Μεραρχίες στο Ανατολικό Μέτωπο (δικές του και του Άξονα), πιστεύω ότι θα το έβλεπε αλλιώς. Την ίδια στιγμή στο Δυτικό μέτωπο είχε 50 Μεραρχίες...
- Επίσης δεν ήταν στρατιωτική ιδιοφυΐα, καθώς δεν κατανοούσε βασικές τακτικές κινήσεις.
Μα ρε συ Δία, με το πρόβλημα της ανυπαρξίας αντίστασης του γερμανικού λαού απέναντι στο Χίτλερ, καταπιάστηκαν και οι Αμερικάνοι και οι σοβιετικοί. Έκανε και στους δύο εντύπωση μέσα σε όλα τα άλλα, η παντελής έλλειψη οποιασδήποτε διάθεσης παράδοσης των στρατευμάτων, σε ατομικό επίπεδο, πολύ πριν ο Χίτλερ ακολουθήσει την οικογενειακή τιμωρία για όποιον παραδίδονταν. Οι ίδιοι οι σοβιετικοί αδυνατούσαν σε ιδεολογικό πλαίσιο να εξηγήσουν την παράδοση της εργατικής τάξης στο φασισμό και την πλήρη έλλειψη αντίστασης.
Στην πράξη αν το σκεφτείς πουθενά εκτός Ιαπωνίας δεν υπήρξε τέτοια ανυπαρξία αντίστασης. Ο φασισμός του Χίτλερ δεν είναι λιγότερο σκληρός από του Φράνκο η του Μουσολίνι πχ εναντίον του κομμουνισμού, αλλά η διαφορά είναι τεράστια. Η απάντηση είναι εύκολη σε όλο αυτό, στο γερμανικό λαό, ο φασισμός βρήκε ευκαιρία και ρίζωσε πάρα πολύ βαθιά σχεδόν σε όλη τη γερμανική κοινωνία. Δεν είναι τυχαίο ότι η επόμενη γενιά Γερμανών θα ξεσηκωθεί στο θέμα της ανύπαρκτης αποναζιστικοποιησης, έστω και επιφανειακά.
-
-
..................... με το πρόβλημα της ανυπαρξίας αντίστασης του γερμανικού λαού απέναντι στο Χίτλερ, καταπιάστηκαν και οι Αμερικάνοι και οι σοβιετικοί. Έκανε και στους δύο εντύπωση μέσα σε όλα τα άλλα, η παντελής έλλειψη οποιασδήποτε διάθεσης παράδοσης των στρατευμάτων, σε ατομικό επίπεδο, πολύ πριν ο Χίτλερ ακολουθήσει την οικογενειακή τιμωρία για όποιον παραδίδονταν. Οι ίδιοι οι σοβιετικοί αδυνατούσαν σε ιδεολογικό πλαίσιο να εξηγήσουν την παράδοση της εργατικής τάξης στο φασισμό και την πλήρη έλλειψη αντίστασης.
Mα γιατί το λέτε αυτό; Είναι καταγεγραμμένο ότι οι υποχωρούντες γερμανοί έκαναν αγώνα να φτάσουν στα συμμαχικά στρατεύματα των Δυτικών ώστε να παραδοθούν σε αυτούς.
-
@famas said in Περί Β΄ ΠΠ [Διάσπαση]:
..................... με το πρόβλημα της ανυπαρξίας αντίστασης του γερμανικού λαού απέναντι στο Χίτλερ, καταπιάστηκαν και οι Αμερικάνοι και οι σοβιετικοί. Έκανε και στους δύο εντύπωση μέσα σε όλα τα άλλα, η παντελής έλλειψη οποιασδήποτε διάθεσης παράδοσης των στρατευμάτων, σε ατομικό επίπεδο, πολύ πριν ο Χίτλερ ακολουθήσει την οικογενειακή τιμωρία για όποιον παραδίδονταν. Οι ίδιοι οι σοβιετικοί αδυνατούσαν σε ιδεολογικό πλαίσιο να εξηγήσουν την παράδοση της εργατικής τάξης στο φασισμό και την πλήρη έλλειψη αντίστασης.
Mα γιατί το λέτε αυτό; Είναι καταγεγραμμένο ότι οι υποχωρούντες γερμανοί έκαναν αγώνα να φτάσουν στα συμμαχικά στρατεύματα των Δυτικών ώστε να παραδοθούν σε αυτούς.
@famas said in Περί Β΄ ΠΠ [Διάσπαση]:
Με ψιλοχοντροτρολαρεις, αλλά δεν πειράζει.....
Έγραψα περίπου το χρονικό πλαίσιο. Το δυτικό μέτωπο από τη στιγμή που οι δυτικοί έσπασαν την άμυνα στα σύνορα στην περιοχή του Ρήνου, κατέρρευσε. Και ναι οι Γερμανοί πάλευαν συντεταγμένα να ανοίξουν δρόμο και να παραδοθούν στους Αμερικανούς, πάρα πολλά τα παραδείγματα.
-
@antonmone said in Περί Β΄ ΠΠ [Διάσπαση]:
@wantone said in Περί Β΄ ΠΠ [Διάσπαση]:
600.000.000 ήταν νομίζω με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς!
30 εκατ εχω ακουσει και ο Χιτλερ 20 εκατ Σοβιετικους
Όταν (σπανίως πλέον)μπλέκω σε τέτοιες συζητήσεις πάντα παίρνω τον μέσο όρο.Προς το παρόν σημερα έχουμε προσφορά στα 60 και στα 30 εκατομμύρια.Θα δούμε που θα κατσει η μπίλια.
Σε κάθε περίπτωση 10.000.000 πάνω 10 κάτω δεν έχει σημασία,κάπου εκεί έχω ακούσει κι εγώ.Στην ΚΝΕ εχεις μεγαλωσει και εσυ;
-
Όταν (σπανίως πλέον)μπλέκω σε τέτοιες συζητήσεις πάντα παίρνω τον μέσο όρο.Προς το παρόν σημερα έχουμε προσφορά στα 60 και στα 30 εκατομμύρια.Θα δούμε που θα κατσει η μπίλια.
Σε κάθε περίπτωση 10.000.000 πάνω 10 κάτω δεν έχει σημασία,κάπου εκεί έχω ακούσει κι εγώ.Στην ΚΝΕ εχεις μεγαλωσει και εσυ;
Ναι,στο πρώτο παιδομάζωμα με άρπαξαν αλλα με έδιωξαν γρήγορα γιατί έτρωγα πολύ.Μενεις κοντά ,είσαι γείτονας;
-
Ναι,στο πρώτο παιδομάζωμα με άρπαξαν αλλα με έδιωξαν γρήγορα γιατί έτρωγα πολύ.Μενεις κοντά ,είσαι γείτονας;
φαινεται.
εχω περασει μια φορα απο Περισσο αλλα την γλυτωσα δεν προλαβαν να μου κανουν πλυση εγκεφαλου οτι ο Σταλιν ηταν ο καλυτερος πατερουλης και αγαπαγε ολα τα παιδια του. -
φαινεται.
εχω περασει μια φορα απο Περισσο αλλα την γλυτωσα δεν προλαβαν να μου κανουν πλυση εγκεφαλου οτι ο Σταλιν ηταν ο καλυτερος πατερουλης και αγαπαγε ολα τα παιδια του.Ευτυχώς πρόλαβες,τέτοια εγκέφαλος θα απαιτούσε προπλυση ,πρόγραμμα για ευαίσθητα και κάνα τρίωρο στεγνωτήριο μετά,όποτε μάλλον ήταν πιο τυχεροί στον Περισσό γιατί είναι ακριβό το ρεύμα και δεν μας δίνουν νυχτερινό!Τελος πάντων οφ τοπικ,
-
φαινεται.
εχω περασει μια φορα απο Περισσο αλλα την γλυτωσα δεν προλαβαν να μου κανουν πλυση εγκεφαλου οτι ο Σταλιν ηταν ο καλυτερος πατερουλης και αγαπαγε ολα τα παιδια του.Ευτυχώς πρόλαβες,τέτοια εγκέφαλος θα απαιτούσε προπλυση ,πρόγραμμα για ευαίσθητα και κάνα τρίωρο στεγνωτήριο μετά,όποτε μάλλον ήταν πιο τυχεροί στον Περισσό γιατί είναι ακριβό το ρεύμα και δεν μας δίνουν νυχτερινό!Τελος πάντων οφ τοπικ,
εσενα στην εκαναν οταν ηταν φθηνο το ρευμα. ειναι προφανες.
-
φαινεται.
Πάλι κουβα πηγές ,στην εποχή μου υπήρχε σκάφη.Ας μείνουμεότι ευτυχώς πρόλαβες και εσυ και οι υπόλοιποι.
-
φαινεται.
Πάλι κουβα πηγές ,στην εποχή μου υπήρχε σκάφη.Ας μείνουμεότι ευτυχώς πρόλαβες και εσυ και οι υπόλοιποι.
Koυβα ποτε, Μπαχαμες πηγα για καλυτερα. Κουβα μου προταθηκε αλλα την απέρριψα.
-
Για λες μας λοιπόν ως μη αστείος και Monty python, γνωρίζεις για την αδυναμία ερμηνείας του Μαρξ ή υπάρχει κάποια αλλη διευκρίνιση του φαινομένου πως αναλόγως την παραγωγική σύνθεση του κεφαλαίου (σταθερού -μεταβλητού) εμφανίζεται μια αναγκαστική ισότητα μεταξύ παραγωγικού κόστους και αξίας των συντελεστών όπου τα προϊόντα με λόγο σύνθεσης κάτω της μονάδας (1) εμφανίζουν μικρότερο κόστος πάντοτε έχοντας υπόψιν το ίδιο συντελεστή υπεραξίας κατά την παραγωγική διαδικασία. Οι επικριτές του αναλύουν πως αυτό συμβαίνει λόγω της ερμηνείας του κέρδους ως ισότητα της αξίας και του κόστους παραγωγής;
Μιλώ καθαρά για κόστος παραγωγής. @nickthetrib ...εσυ;;;;
-
@lap said in Περί Β΄ ΠΠ [Διάσπαση]:
Για λες μας λοιπόν ως μη αστείος και Monty python, γνωρίζεις για την αδυναμία ερμηνείας του Μαρξ ή υπάρχει κάποια αλλη διευκρίνιση του φαινομένου πως αναλόγως την παραγωγική σύνθεση του κεφαλαίου (σταθερού -μεταβλητού) εμφανίζεται μια αναγκαστική ισότητα μεταξύ παραγωγικού κόστους και αξίας των συντελεστών όπου τα προϊόντα με λόγο σύνθεσης κάτω της μονάδας (1) εμφανίζουν μικρότερο κόστος και αυτό λόγω της ερμηνείας του κέρδους ως ισότητα της αξίας και του κόστους παραγωγής;
Μιλώ καθαρά για κόστος παραγωγής. @nickthetrib ...εσυ;;;;
Γιατί διαβάζοντας όλο αυτό, μου ήρθε αυτό στο μυαλό?
-
Όχι περιμένω να διαβάσω την κατάρριψη της κριτικής και του λάθους που γράφτηκε. Αφού γνωρίζουν!
Και όμως ειναι πολύ απλό ως σκέψη. Απλά έτσι τα γράφουν οι αναλυτές για να φαίνονται σοβαροί.
-
Η απάντηση είναι εύκολη σε όλο αυτό, στο γερμανικό λαό, ο φασισμός βρήκε ευκαιρία και ρίζωσε πάρα πολύ βαθιά σχεδόν σε όλη τη γερμανική κοινωνία
Είχε ένα ωραίο ντοκιμαντέρ το Netflix σχετικά, ήταν απίστευτα μεθοδική δουλειά που ενστάλαξε αρχικά απίστευτο τρόμο σε Εβραίους, μετανάστες, κομμουνιστές, κλπ κοινωνικές ομάδες διαλύοντας κάθε δυνατότητα αντίδρασης τους , σε συνδιασμό με μια τεράστια προπαγάνδα που εστίαζε στην αδικημένη Γερμανία και τους Γερμανούς που τους απομυζούν και τους περιφρονούν οι σύμμαχοι καί οι εγχώριοι συνεργάτες τους οι Εβραίοι και οι κομμουνιστές.
Αστυνομικοί , σώματα ασφαλείας και στρατιώτες σκότωναν καθημερινά σε ομαδικούς τάφους εκατοντάδες αμάχους πολύ πριν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης τα οποία αρχικά έγιναν για τους αντιφρονούντες, μετα άρχισαν να εξαφανίζονται οι αντιφρονούντες, να γκετοποιούνται σε συγκεκριμένες περιοχές των μεγάλων πόλεων και να πεθαίνουν από την πείνα και τις αρρώστιες οι Εβραίοι, και μετά να εξαφανίζονται οριστικά λες και άνοιξε η γη και τους κατάπιε.
Δεν μπορεί να μην ήξεραν οι Γερμανοί τι συμβαίνει, αλλά είχε τόσο πολύ προχωρήσει η πλύση εγκεφάλου , η απουσία του παραμικρού αντίλογου και οι μεγάλες επιτυχίες του μεγάλου γερμανικού έθνους που όλα τα ερωτήματα αυτά έμπαιναν κάτω από το χαλί.
Μάλιστα μην μας φαίνεται δύσκολο και εμάς να το κατανοήσουμε, κάτι παρόμοιο ζούμε τα τελευταία χρόνια με αυτή τη ΝΔ , υπήρχε άνθρωπος πριν 20 χρόνια που θα του έλεγες αυτά που συμβαίνουν σήμερα και δεν θα σου έλεγε πως πρόκειται για καθαρό εκφασισμό;
-
Ναι θα μας τα έλεγε αυτά άνθρωπος που θα διάβαζε την Αυριανή η τον Ριζοσπάστη.
-
Το γυροφέρνετε γιαυτό θα ασχοληθώ με τους Ρώσους στο Β΄ΠΠ.
Εύκολο καθήκον γιατί οι Ρώσοι σώθηκαν απο το μέγεθος της Ουκρανία την μεγαλοψυχία των Αμερικάνων και την απόδοση των κλάσεων του ΄20 χάρις σε μερικές εξαιρετικές χρονιές γεωργικής παραγωγής , ιδανικές συνθήκες για αισιόδοξη διάθεση ... γυναίκα ελα κοντά να σου πω κάτι
κρίμα γιατί αυτές 20-30 χρόνια μετα ήταν οι μαυροφορεμένες που γέμιζαν τα χωριά της ΕΣΣΔ .Χρειάζεται να γράψω άλλα ;
Ας τα πει ο Νικίτας ο Χρουστσόφ όπως τα είπε στο 20ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ στην εισήγηση του «Για την προσωπολατρία και τις συνέπειες της»
«Η μονοκρατορία του Στάλιν οδήγησε σε εξαιρετικά δύσκολες επιπτώσεις κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου».
(εισήγηση σελ. 48)
«Κατά τη διάρκεια του πολέμου και μετά απ’ αυτόν ο Στάλιν προέβαλε τη θέση ότι η τραγωδία που έζησε ο λαός μας στο αρχικό στάδιο του πολέμου είναι, τάχα, αποτέλεσμα ”του αναπάντεχου” της επίθεσης των Γερμανών κατά της Σοβιετικής Ένωσης.
»Αυτό σύντροφοι κάθε άλλο παρά αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Μόλις ο Χίτλερ κατέλαβε την εξουσία στη Γερμανία αμέσως έθεσε στόχο την εξόντωση των κομμουνιστών. Οι φασίστες μιλούσαν ανοιχτά γι αυτό, δίχως να κρύβουν τα σχέδια τους. (…) Πολυάριθμα γεγονότα της προπολεμικής περιόδου γλαφυρά αποδεικνύουν ότι ο Χίτλερ θα έστρεφε όλες του τις προσπάθειες στο πόλεμο κατά του Σοβιετικού Κράτους και ότι συγκέντρωνε τεράστιες στρατιωτικές μονάδες, μεταξύ των οποίων και μονάδες τεθωρακισμένων, πολύ κοντά στα σοβιετικά σύνορα».
(σελ. 49)
«…κατά τη διάρκεια του 1937-1941, εξ αιτίας της καχυποψίας του Στάλιν, με βάσει ψευδείς συκοφαντικές μαρτυρίες είχε εξοντωθεί ένας μεγάλος αριθμός (σ.σ. Σοβιετικών) αξιωματικών και πολιτικών στελεχών του στρατεύματος».
Ο Βοροσίλοφ, σταλινικό στέλεχος, που όχι τυχαία επέζησε των εκκαθαρίσεων ανεβάζει τον αριθμό των στελεχών του στρατού που εξοντώθηκαν (σ.σ. υπενθυμίζουμε: στις παραμονές της Γερμανικής επίθεσης ενάντια στην ΕΣΣΔ) στις 40.000!!
Η ανώτερη στρατιωτική διοίκηση εκμηδενίστηκε. Το σύνολο σχεδόν (με εξαίρεση τον Βοροσίλοφ και τον Μπουντιόνι, τους ανθρώπους του Στάλιν) από τους 41 στρατάρχες, ναυάρχους και διοικητές στρατιών τουφεκίζονται, συν 339 στρατηγοί με ένα άστρο, 216 στρατηγοί με δύο άστρα, τελικά το σύνολο 714 στρατηγοί!! Η καταγγελία είναι η γνωστή: πράκτορες του φασισμού, όργανα του Χίτλερ!!
Ο Στάλιν αγνόησε όλες τις προειδοποιήσεις για την επικείμενη επίθεση
Για τις προειδοποιήσεις που ο Στάλιν λάμβανε από παντού, από σοβιετικούς πρεσβευτές του εξωτερικού, από στρατιωτικούς (στάθηκε μια από τις αφορμές για την εξόντωση τους) από τις ίδιες τις Σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες, αλλά ακόμη και από τον Τσώρτσιλ, για την επερχόμενη επίθεση του Χίτλερ ενάντια στη Σοβιετική Ένωση:«..ο Στάλιν έστειλε οδηγίες να μην εμπιστεύονται πληροφορίες αυτού του είδους, για να μην προβοκάρουν την έναρξη πολεμικών επιχειρήσεων (σ.σ. να μην προκαλέσουν δηλαδή την επιθετικότητα του Χίτλερ)».
(σελ. 49)
«…δεν ελήφθησαν επαρκή μέτρα για την καλή άμυνα της χώρας, ώστε να αποκλειστεί ο αιφνιδιαστικός χαρακτήρας της επίθεσης».
(σελ,50)
«Όταν τα φασιστικά στρατεύματα εισέβαλαν στη σοβιετική γη και άρχισαν οι πολεμικές συγκρούσεις από τη Μόσχα έφτασε διαταγή να μην απαντούν στους πυροβολισμούς, Γιατί; Γιατί ο Στάλιν σε αντίθεση με το προφανές γεγονός, πίστευε ότι αυτό δεν είναι ακόμη ο πόλεμος, αλλά η προβοκάτσια μεμονωμένων απειθάρχητων μονάδων του γερμανικού στρατού και ότι εάν απαντήσουμε στους Γερμανούς αυτό θα δώσει αφορμή για την έναρξη του πολέμου».
(σελ. 52)
«Και που μας οδήγησε αυτή η αμέλεια, αυτή η περιφρόνηση προφανών γεγονότων. Μας οδήγησε στο ότι τις πρώτες ώρες και ημέρες ο εχθρός κατάστρεψε στις παραμεθόριες περιοχές μας ένα τεράστιο αριθμό αεροπλάνων, πυροβόλων και άλλου πολεμικού υλικού, εξόντωσε ένα μεγάλο αριθμό στελεχών του στρατού, αποδιοργάνωσε την διοίκηση του στρατεύματος και εμείς βρεθήκαμε στη θέση να μην μπορούμε να του κόψουμε το δρόμο προς το εσωτερικό της χώρας».
(σελ. 53)
«Μετά από την έναρξη του πολέμου η νευρικότητα και η υστερία την οποία επέδειξε ο Στάλιν κατά την ανάμιξη του στην πορεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων, έκαναν μεγάλη ζημιά στο στράτευμα».
(σελ. 55 )
«….πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουμε εκατοντάδες χιλιάδες στρατιωτών. Να ποια ήταν η στρατιωτική «ιδιοφυία» του Στάλιν και τι μας στοίχισε».
(σελ. 57 )
«Όχι ο Στάλιν, αλλά το κόμμα συνολικά,… ο ηρωικός στρατός,….. τα γενναία στρατεύματά μας, ολόκληρος ο σοβιετικός λαός, ήταν εκείνοι που εξασφάλισαν τη νίκη στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο».
Ακριβώς όπως στα απομνημονεύματα των Γερμανών μεταπολεμικά ...
Όλα τα λάθη τα έκανε ο Στάλιν οι υπόλοιποι τα έκαναν όλα σωστά30.000.000 νεκροί 30 εκατομμύρια με μετριοπαθείς υπολογισμούς δείχνουν οτι η ΕΣΣΔ τελείωσε τότε απλώς ο ιατροδικαστής έλειπε και υπέγραψε το πιστοποιητικό θανάτου το 1989...
-
Ετσι πως σε κοβω δεν εχεις περασει απο το κατηχητικο της ΚΝΕ οπως αλλα μελη του φορουμ και εισαι αρνητικος για τον πατερουλη.
-
Σωστά τα λέει ο Νικήτας. Τόσο η ΕΣΣΔ, όσο και οι Ιταλία και Γερμανία, και όχι μόνο, είχαν ασφυκτικό έλεγχο από την κεντρική εξουσία, στο οτιδήποτε. Τόσο ο Στάλιν, όσο και οι Χίτλερ και Μουσολίνι είναι γνωστό ότι ανακατεύονταν σε όλα τα πολεμικά συμβούλια, και έκαναν τους στρατηγούς.
Και με δεδομένο το πολιτικό σκηνικό που είχαν εξυφάνει και τους ταλαίπωρους που είχαν δίπλα τους, είναι προφανές ότι έπαιρναν αποφάσεις και χάραζαν πολιτικές για το οτιδήποτε.
Άντε μετά να εκφέρεις τις αντιρρήσεις σου, ή να διαφωνήσεις έντονα για κάτι. Δε πάει να ήσουνα και ο Νο1 του στρατεύματος, όλοι αυτοί είχαν γίνει (αν δεν ήταν από την αρχή δε, και γι'αυτό ίσως επιλέχθηκαν) γιες μεν.Βέβαια αυτό έχει διπλή ανάγνωση.
Παίρνω όλες τις κρίσιμες αποφάσεις και χαράζω τις κυριώτερες στρατηγικές -> παίρνω και όλη την ευθύνη για το αποτέλεζμα.
Έτσι, οι Χίτλερ,Μουσολίνι είναι οι υπαίτιοι της ήττας, ο Σήφης ο Τζουγκασβίλι ο πατέρας της νίκης και των 20εκ. νεκρών. Έτσι πάνε αυτά. -
Ηθικο διδαγμα ηταν οτι Χιτλερ Μουσολινι ηταν τρελλοι να τα βαλουν με την ΕΣΣΔ με το μεγαλο βαθος που εχει και τα απεριοριστα resources σε ενεργεια και μεταλλευματα.
Μηπως θυμιζει κατι στον τωρινο πολεμο;
Περί Β΄ ΠΠ [Διάσπαση]