-
@n-k-9 said in Αγορά νέου αυτόματου αυτοκινήτου ή λήζινγκ:
Yaris Cross Active Hybrid με μεταλλικό χρώμα
- Προσφορά εταιρείας χρονομίσθωσης:
4.700 πρώτη δόση και άλλες 47 με 206 τον μήνα. Φυσικά προ ΦΠΑ.
Άρα 17.833. - Τιμή αγοράς: 22.400
Στο περίπου στα 4 χρόνια έχουμε μια 4αδα λάστιχα (500€), 4 σέρβις (600€) και μικτή ασφάλεια 4ετιας (1.800€).
Άρα είμαστε στα 25.300, συν 4.000 τόκους, φτάνουμε στα 29.300.
Δηλαδή διάφορα 11.500
Και λέμε ότι ένα Yaris Cross θα αξίζει στην 4ετια λιγοτερο από 11.500 και είναι προτιμότερο να δώσεις 18 χιλιάρικα σε 4 χρόνια και να μην έχεις τίποτα!!!
Ok!!!
Στα εξηγει και ο γάτος παρακάτω!
Οι τιμές σερβις είναι οριακές για δικτυο τογιότα.. τα μεγάλα πάνε παραπάνω!
Επίσης μικτή 4 χρόνια με τις χαμηλές απαλλαγές των leasing δυσκολο να βρεις τοσο χαμηλά που γράφεις !
Πάνω από 3 χιλάδες για αξία 22500 ευρώ.Αλλά βασικά η ασκηση που κανεις με το γιαρις ειναι κακή γιατι αν αγοράζεις καποια αμαξια αυτά ειναι τα τογιοτα, που και μεγάλη εγγυηση εχουν και καλή μεταπώληση.... και εν προκειμένω ειναι υβριδικά που σε αντιθεση με τα θερμικά καποια καλή αξια θα κρατάνε!
Προσωπικά αν και υπερ του ληζινγκ θεωρώ οτι με τογιοτα απλά χαρίζω λεφτά .... - Προσφορά εταιρείας χρονομίσθωσης:
-
πήγαινε avis
opel mokka 8000 προκαταβολή
316+φπα για 48 μήνες
τα 8000 τα παιρνει πίσω από το κινούμε ηλεκτρικά
παράδοση μάλλον κατά τον Μαρτιο 2023
Διαφορετικά να δει και το κονα
-
@iceman7 said in Αγορά νέου αυτόματου αυτοκινήτου ή λήζινγκ:
Yaris Cross Active Hybrid με μεταλλικό χρώμα
- Προσφορά εταιρείας χρονομίσθωσης:
4.700 πρώτη δόση και άλλες 47 με 206 τον μήνα. Φυσικά προ ΦΠΑ.
Άρα 17.833. - Τιμή αγοράς: 22.400
Στο περίπου στα 4 χρόνια έχουμε μια 4αδα λάστιχα (500€), 4 σέρβις (600€) και μικτή ασφάλεια 4ετιας (1.800€).
Άρα είμαστε στα 25.300, συν 4.000 τόκους, φτάνουμε στα 29.300.
Δηλαδή διάφορα 11.500
Και λέμε ότι ένα Yaris Cross θα αξίζει στην 4ετια λιγοτερο από 11.500 και είναι προτιμότερο να δώσεις 18 χιλιάρικα σε 4 χρόνια και να μην έχεις τίποτα!!!
Ok!!!
Στα εξηγει και ο γάτος παρακάτω!
Οι τιμές σερβις είναι οριακές για δικτυο τογιότα.. τα μεγάλα πάνε παραπάνω!
Επίσης μικτή 4 χρόνια με τις χαμηλές απαλλαγές των leasing δυσκολο να βρεις τοσο χαμηλά που γράφεις !
Πάνω από 3 χιλάδες για αξία 22500 ευρώ.Αλλά βασικά η ασκηση που κανεις με το γιαρις ειναι κακή γιατι αν αγοράζεις καποια αμαξια αυτά ειναι τα τογιοτα, που και μεγάλη εγγυηση εχουν και καλή μεταπώληση.... και εν προκειμένω ειναι υβριδικά που σε αντιθεση με τα θερμικά καποια καλή αξια θα κρατάνε!
Προσωπικά αν και υπερ του ληζινγκ θεωρώ οτι με τογιοτα απλά χαρίζω λεφτά ....Η μικτη είναι σημερινή τιμή από την φόρμα της anytime με απαλλαγή 350€.
300€ απαλλαγή ήταν η προσφορά της εταιρείας χρονομίσθωσης.
Δηλαδή για 4 αλλαγές λαδιών, 4 φίλτρα αέρα, 4 φιλτρα καμπινας και ένα σετ τακάκια δεν φτάνουν 800€;
Ας πιάσουμε και ένα θερμικο...
Skoda Kamiq 1.0 Ambition
17.700 το κόστος στα 4 χρόνια για τη χρονομίσθωση, για ένα αυτοκίνητο που κοστίζει 21.500€ τελική τιμή.
Και να πούμε πως δεν αλλάζει όλος ο κόσμος αυτοκίνητο στα 4 χρόνια. Μάλιστα, το σενάριο που λέει ο topic starter δεν αναφέρει κάτι τέτοιο.
Τέλος πάντων...
Απλά εχουμε διαφορετική οπτική των πραγμάτων. - Προσφορά εταιρείας χρονομίσθωσης:
-
Το YC παντως στο πακέτο premium αφού μιλάμε για μικτή και με θράυση μου το βγάζει 718 ευρώ το έτος!
Σχεδόν 2900 ευρώ! -
@george1977 said in Αγορά νέου αυτόματου αυτοκινήτου ή λήζινγκ:
πήγαινε avis
316+φπα για 48 μήνες
Ωπ καλώς τον!
Και είχα καιρό να σε δω!Με όλο το συμπάθειο!
Πάλι τον πλασιέ των αχρηστων οχηματων κάνεις βρε συ;
Που σε πάνε αυτά οπως θέλουν και δεν τα πας εσύ;
Για ονομα πια με τις τοστιέρες!!!Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τι στο καλό έχεις βρει και σου αρέσει τοσο πολύ αυτή η πρώιμη τεχνολογία .. που θελουν με το ζορι να μας κανουν beta testers ....
Που το ταξίδι είναι ενα παιχνίδι σκάκι και μια σπαζοκεφαλιά!! Που θες επενδυσεις και υποδομές! Την προστασία του περιβάλλοντος τη θεωρω την ιδανική δικαιολογία για τους μοδάτους και τους χιπστερς !Οσο βλέπω τι ΚΑΚΟ εχουν κανει στην αγορά τα ηλεκτρικά τόσο τα σιχαίνομαι!!!!
Προτιμώ να πηγαίνω με τα πόδια παρά να αγοράσω ποτέ κάτι τέτοιο!
-
πήγαινε avis
316+φπα για 48 μήνες
Ωπ καλώς τον!
Για ονομα πια με τις τοστιέρες!!!Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τι στο καλό έχεις βρει και σου αρέσει τοσο πολύ αυτή η πρώιμη τεχνολογία .. που θελουν με το ζορι να μας κανουν beta testers ....
Που το ταξίδι είναι ενα παιχνίδι σκάκι και μια σπαζοκεφαλιά!! Που θες επενδυσεις και υποδομές! Την προστασία του περιβάλλοντος τη θεωρω την ιδανική δικαιολογία για τους μοδάτους και τους χιπστερς !Οσο βλέπω τι ΚΑΚΟ εχουν κανει στην αγορά τα ηλεκτρικά τόσο τα σιχαίνομαι!!!!
O πατριώτης έβαλε στο scope και τα ηλεκτρικά. Παρότι εαν δεν είναι εταιρικό δεν είναι τόσο συμφέρον το leasing , μπορεί να το δει στο σενάριο που το έγραψα. Προσωπικά εγώ αυτήν την στιγμή δεν θα έδινα πολλά χρήματα για θερμικό κινητήρα. Πάνε ταχύτατα για απόσυρση ενώ το valley of death της ζήτησης θα οδηγήσει πολλές εταιρίες σε κλείσιμο. Και τα κινητά έχουν πολλά application Στέφανε άλλα έχουν γίνει καθημερινότητα πλεον, κάποτε το τηλ ήταν μόνο για τηλέφωνο .
-
πήγαινε avis
316+φπα για 48 μήνες
Ωπ καλώς τον!
O πατριώτης έβαλε στο scope και τα ηλεκτρικά. Παρότι εαν δεν είναι εταιρικό δεν είναι τόσο συμφέρον το leasing , μπορεί να το δει στο σενάριο που το έγραψα. Προσωπικά εγώ αυτήν την στιγμή δεν θα έδινα πολλά χρήματα για θερμικό κινητήρα. Πάνε ταχύτατα για απόσυρση ενώ το valley of death της ζήτησης θα οδηγήσει πολλές εταιρίες σε κλείσιμο. Και τα κινητά έχουν πολλά application Στέφανε άλλα έχουν γίνει καθημερινότητα πλεον, κάποτε το τηλ ήταν μόνο για τηλέφωνο .
Το τηλέφωνο το κρατάς στο χέρι!
Θερμικό και εγώ δεν θα αγόραζα ανετα για λόγους οικονομίας .. μαλλον υβριδικό ομως για να έχω τα καλά και των 2 κόσμων!
Αμιγως EV ομως ποτέ .. και γράφω ποτε γιατι η σημερινη τεχνολογία δεν θα δώσει ποτε λύση στα σοβαρά προβλήματα!
Αν βγαλουν κατι άλλο με γεμισμα οπως σημερα στο βενζινάδικο και δυνητικά απεριόριστη αυτονομία να το σκεφτουμε...Μεχρι τότε πραγματικά ειναι ενα gadget για όσους έχουν λεφτά (δεν γράφω χρονο γιατι ο χρόνος είναι χρημα) να ασχολουνται με εφαρμογές φορτισης, στάσεις, RFID κάρτες και τρίχες και δήθεν οικονομία με επιδοτουμενη τιμή κιλοβατώρας (θα γίνω ο LAP των ηλεκτρικών)
Καποιοι βεβαια θα τη βλέπουν ως pioneers την όλη φάση αλλά επειδή εχω υπάρξει τέτοιος με το Internet ξέρω πολύ καλά πια τι είναι life changing και τι μόδα!
Ειναι πραγματικά κρίμα να μπαίνει στη σκέψη μας το ηλεκτρικό όχι γιατι εκτιμάμε οτι είναι αλλά από φόβο οτι θα μας απαλλοτριώσουν ξανά την περιουσία και δεν θα εχουμε που να κυκλοφορουμε ή που να πουλήσουμε τα θερμικά μας!
Τετοιος ωμός εκβιασμός από το σύστημα παγκοσμίως δεν έχει ξανα υπάρξει!
Και φυσικά αυτους που πραγματικά μολύνουν δεν τους αγγίζει κανείς ... την Πέμπτη ήταν διπλά μου μέσα στο Δακτύλιο (που εγω με 122 γρ δεν μπορω να μπω απομειώνοντας την περιουσία μου βαναυσα πάλι το μπουρδελο κράτος που ταζει παντεσπάνια με τα κινουμε ηλεκτρικά), ενα Τογιοτα ΚΟΡΟΝΑ χρέπι ΤΑΞΙ να σκορπάει ΘΑΝΑΤΟ.....Ποση πια κοροιδία;
-
@tsofras said in Αγορά νέου αυτόματου αυτοκινήτου ή λήζινγκ:
Ωραία τα λέτε για το leasing αλλά νομίζω ότι τα παραπάνω ισχύουν μόνο στην περίπτωση που αλλάζει κάποιος όχημα όντως ανα 4 έτη.
Σε αυτά τα παραδείγματα δλδ , δίνει ο κάθε αγοραστής περίπου 90.000ε για αυτοκίνητα ανα 12 χρόνια , είναι αυτός ο μέσος όρος ?@kostis20 Αν και δεν τα ξέρω καλά , όλοι αναφέρουν ότι ουσιαστικά κέρδος έχει όποιος το περνάει ως έξοδο. Αν δεν το πέρναγες στην 4ετία χωρίς leasing θα είχε δώσει 43.000ε (+ ασφάλειες + service πες 46.000ε σύνολο) και θα σου έμενε το αμάξι.
Με το leasing στην 4ετία θα έχεις δώσει 31.000ε και στο τέλος δεν θα έχεις αμάξι.
Η διαφορά είναι 15.000ε , τιμή που δεν πιστεύω ότι θα πέσει αμάξι των 43.000ε σε 4 χρόνια , κάλλιστα θα μπορούσες να το πουλήσεις και 20.000ε - 25.000ε αλλά δεν γνωρίζουμε πως θα είναι η κατάσταση με ηλεκτρικά κτλ.
Όπως και να έχει , αν κάποιος δεν αλλάζει ανά 4 χρόνια δεν νομίζω ότι τον συμφέρει το leasing
Επίσης πιάσαμε και παραδείγματα με αμάξια των 40.000+ ε , αν κοιτάξουμε για αυτοκίνητα γύρω στα 20.000ε - 25.000ε εκεί φαντάζομαι θα είναι ακόμη χειροότερα τα πράγματαΓια παράδειγμα βλέπω ότι 4ετία leasing για το Skoda Kamiq 1.5 DSG (τυχαίο παράδειγμα απλά αυτό βρήκα) βγαίνει τελική τιμή 17.000ε
Αγορά πάει στα 27.000ε (ναι έλεος 4500ε πάνω έχει πάει) , οπότε διαφορά 13.000ε με ασφάλειες κτλ
Πιστεύετε δλδ ότι στην 4ετία (με τα δεδομένα του σήμερα) το Kamiq απο 27.000ε θα το πουλήσει κάποιος 13.000ε και κάτω ώστε να βγεί χαμένος ?
Στην 8ετία αν κάνεις άλλο ένα leasing θα έχεις δώσει σύνολο 34.000ε και δεν θα έχεις αμάξι στο τέλος της.
Αν έχεις κρατήσει το Kamiq μπορείς να το πουλήσεις 5.000ε (λέμε τώρα) οπότε θα έχεις δώσει 22.000ε +2.000ε για μικτή και θα έχεις κάβα για 10.000ε για ζημιές / λάστιχα κτλΤεσπα μην κουράζω απλά έγραψα και την δική μου ανάλυση
Εγω έχω κάνει τη μίσθωση 5ετή καταρχήν.
Τωρα σε οτι αφορά τη μεταπώληση σκέψου οτι στη περίπτωση μου μιλάμε για δίλιτρο ατμοσφαιρικό χειροκίνητο και τετρακίνητο ...mazda...
Δε το λες και ότι πιο εύκολο να πουληθεί το 2027...
Προφανώς βέβαια οι ανάγκες του καθενός είναι διαφορετικές. Εγω σκέψου ότι πήγαινα για αγορά και μόλις πήρα το λογιστή να τον ενημερώσω μου είπε αμέσως να πάω για leasing...
Επίσης βασικό για μένα είναι οτι δεν εχω κανένα αγχος με το αμάξι πλεον .Είναι τουλάχιστον ακυρο να κυκλοφορεις 35.000 ευρω καθημερινά στην Αθήνα... -
πήγαινε avis
316+φπα για 48 μήνες
Ωπ καλώς τον!
Το τηλέφωνο το κρατάς στο χέρι!
Θερμικό και εγώ δεν θα αγόραζα ανετα για λόγους οικονομίας .. μαλλον υβριδικό ομως για να έχω τα καλά και των 2 κόσμων!
Αμιγως EV ομως ποτέ .. και γράφω ποτε γιατι η σημερινη τεχνολογία δεν θα δώσει ποτε λύση στα σοβαρά προβλήματα!
Αν βγαλουν κατι άλλο με γεμισμα οπως σημερα στο βενζινάδικο και δυνητικά απεριόριστη αυτονομία να το σκεφτουμε...Μεχρι τότε πραγματικά ειναι ενα gadget για όσους έχουν λεφτά (δεν γράφω χρονο γιατι ο χρόνος είναι χρημα) να ασχολουνται με εφαρμογές φορτισης, στάσεις, RFID κάρτες και τρίχες και δήθεν οικονομία με επιδοτουμενη τιμή κιλοβατώρας (θα γίνω ο LAP των ηλεκτρικών)
Καποιοι βεβαια θα τη βλέπουν ως pioneers την όλη φάση αλλά επειδή εχω υπάρξει τέτοιος με το Internet ξέρω πολύ καλά πια τι είναι life changing και τι μόδα!
Ειναι πραγματικά κρίμα να μπαίνει στη σκέψη μας το ηλεκτρικό όχι γιατι εκτιμάμε οτι είναι αλλά από φόβο οτι θα μας απαλλοτριώσουν ξανά την περιουσία και δεν θα εχουμε που να κυκλοφορουμε ή που να πουλήσουμε τα θερμικά μας!
Τετοιος ωμός εκβιασμός από το σύστημα παγκοσμίως δεν έχει ξανα υπάρξει!
Και φυσικά αυτους που πραγματικά μολύνουν δεν τους αγγίζει κανείς ... την Πέμπτη ήταν διπλά μου μέσα στο Δακτύλιο που εγω με 122 γρ δεν μπορω να μπω απομειώνοντας την περιουσία μου βαναυσα πάλι το μπουρδελο κράτος που ταζει παντεσπάνια με τα τα κοινουμε ηλεκτρικά, ενα Τογιοτα ΚΟΡΟΝΑ χρέπι να σκορπάει ΘΑΝΑΤΟ.....Ποσή πια κοροιδία;
ev δεν θα αγόραζα ούτε εγώ αυτήν την στιγμή.Mόνο Leasing
Ακόμη δεν έχουν κατασταλάξει στον τύπο μπαταρίας . Θεωρητικά θα έπρεπε να πάμε σε LiFePO4 , όμως εδώ είναι μονοπωλιο η Κινέζικη Byd όποτε για γεωπολιτικούς λόγους δεν είναι σίγουρο οτι θα επικρατήσει. Από την άλλη Νικέλιο και κοβάλτιο δεν είναι ακριβώς και πολύ οικολογικά στην εξόρυξη και στην χρήση άρα δεν είναι καθόλου σίγουρο οτι θα επικρατήσουν καθολικά τα ηλεκτρικά. Τι μένει μάλλον το υδρογόνο, το όποιο θα βολέψει και τις μεγάλες πετρελαικές και την παραγωγή σε χώρες φτωχές σε ενεργειακούς πόρους όπως η Ευρώπη
-
Το YC παντως στο πακέτο premium αφού μιλάμε για μικτή και με θράυση μου το βγάζει 718 ευρώ το έτος!
Σχεδόν 2900 ευρώ!Οντως είναι παραπάνω, γιατί κατά λάθος έβαλα το θερμικό cross.
Αλλά όχι το ποσό που μου λες.
529 με Τ.Κ. της πόλης μου -
529 με Τ.Κ. της πόλης μουΜε τκ Αθήνας υπολογίζουμε για συγκριτικούς λόγους και επειδή οι μισοί και πάνω έτσι συγκρίνουν.
Αυτό υπολογίζουν και στις leasing.Βέβαια για εσένα αυτή είναι η κατάσταση που κανεις σύγκριση αλλά επειδή είσαι η εξαίρεση πες το από την αρχή ότι υπολογίζεις με τκ εκτός Αθήνας.
-
529 με Τ.Κ. της πόλης μουΜε τκ Αθήνας υπολογίζουμε για συγκριτικούς λόγους και επειδή οι μισοί και πάνω έτσι συγκρίνουν.
Αυτό υπολογίζουν και στις leasing.Βέβαια για εσένα αυτή είναι ημ κατάσταση που κανεις σύγκριση αλλά επειδή είσαι η εξαίρεση πες το από την αρχή ότι υπολογίζεις με τκ εκτός Αθήνας.
Hellas Direct
529€ με ΤΚ Αθήνας και 500€ απαλλαγή.
Και με έξτρα -15% με κωδικό από το Praktiker πας στα 450€.
Ελπίζω αυτό να σου κάνει... -
Αυτό υπολογίζουν και στις leasing.Βέβαια για εσένα αυτή είναι ημ κατάσταση που κανεις σύγκριση αλλά επειδή είσαι η εξαίρεση πες το από την αρχή ότι υπολογίζεις με τκ εκτός Αθήνας.
Hellas Direct
Ελπίζω αυτό να σου κάνει...Αυτός ο κωδικός από τα Praktiker που ακούω συχνά τι είναι βρε παιδιά;!
-
@dublin said in Αγορά νέου αυτόματου αυτοκινήτου ή λήζινγκ:
Hellas Direct
Ελπίζω αυτό να σου κάνει...Αυτός ο κωδικός από τα Praktiker που ακούω συχνά τι είναι βρε παιδιά;!
Μπες στο my praktiker κάνε εγγραφή και κάπου έχει κωδικό για έκπτωση. Ισχύει ακόμα?
-
@yem said in Αγορά νέου αυτόματου αυτοκινήτου ή λήζινγκ:
@dublin said in Αγορά νέου αυτόματου αυτοκινήτου ή λήζινγκ:
Hellas Direct
Μπες στο my praktiker κάνε εγγραφή και κάπου έχει κωδικό για έκπτωση. Ισχύει ακόμα?
Ισχύει κανονικά.
Μια φορά κάθε χρόνο έχεις δικαίωμα για λήψη κωδικού. -
Leasing ηλεκτρικό συμφέρει με τα χίλια (γιατί αγορά ηλεκτρικού σήμερα δεν αξίζει με τίποτα σε 3 χρόνια θα είναι ξεπερασμένο) Αξίζει όμως τόσο πολύ το leasing (λόγω επιδότησης) που το σκέφτομαι σοβαρά!!
-
Εχω γράψει ότι βγαίνουν κάποιες ευκαιρίες στο λήζινγκ.
Το γιάρις κρος ΔΕΝ είναι τέτοια, άλλωστε ΔΕΝ έχει σύντομη παράδοση.
Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που έχεις μέχρι 2000 διαφορά στην αγορά και εκεί το ρίσκο της αγοράς μπορεί να κάνει το λήζινγκ πιο συμφέρον.
Τα ηλεκτρικά τα κοιτάμε όσο εξελίσσονται και περιμένουμε και τιμές για το Αβέντζερ.
-
Γιατί μου κάνει όλο αυτό για στημένο για να μας πει ο ταξιδευτής ότι τελικά το καλύτερο είναι το c3?
Άντε να δούμε τι θα επιλέξει τελικά το παλικάρι....πολλη αγωνία έχω.Τα ίδια έκανε με μια φίλη του που πήρε όλως τυχαίως το 1,2 c3
-
@criuser said in Αγορά νέου αυτόματου αυτοκινήτου ή λήζινγκ:
Εχω γράψει ότι βγαίνουν κάποιες ευκαιρίες στο λήζινγκ.
Το γιάρις κρος ΔΕΝ είναι τέτοια, άλλωστε ΔΕΝ έχει σύντομη παράδοση.
Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που έχεις μέχρι 2000 διαφορά στην αγορά και εκεί το ρίσκο της αγοράς μπορεί να κάνει το λήζινγκ πιο συμφέρον.
Τα ηλεκτρικά τα κοιτάμε όσο εξελίσσονται και περιμένουμε και τιμές για το Αβέντζερ.
Το καλό με το Avenger (ή κάποιο άλλο ηλεκτρικό PSA που θα παραδοθεί από τέλος του έτους και μετά. Υποθέτω για τα υπόλοιπα) είναι ότι έχουν το καινούργιο σύνολο κινητήρα/μπαταρίας που είναι αρκετά βελτιωμένα σε όλα τα επίπεδα (τα έχουμε ξανα γράψει). 400 μικτά με 550χλμ (πόλη) αυτονομίας δίνουν. Το θεωρητικό πάντα, αλλά αρκετά καλύτερα από πριν.
Επίσης, αφού θα μπουν τώρα αυτά τα σύνολα, θα είναι σύγχρονα για 2-3 χρόνια (από το 2023) τουλάχιστον.
-
Hellas Direct
Ελπίζω αυτό να σου κάνει...Τα 500 ευρώ είναι πολλά .. όταν πχ η Avis έχει 250
Καλά για τα κουπόνια δεν το συζητώ!
Ουτε για online ασφάλειες θα το συζητούσα.. αλλά καταλαβαίνω οτι ο κόσμος προσπαθεί λόγω της κατάστασης να κόψει απο παντου!
Καπως έτσι ανθισαν οι τόσες πρακτορεύσεις ξενων εταιρείων!Το παν - επειδή εχω σχεση και με τον ασφαλιστικό χώρο - είναι να έχεις σοβαρή, μεγάλη ασφάλεια, όπου ξέρεις με ποιους θα μιλήσεις για τη ζημιά σου!
Αγορά νέου αυτόματου αυτοκινήτου ή λήζινγκ