-
@chrisk6 said in Hyundai Tucson NX4 (2020):
Απ' ότι κατάλαβα με ένα πολύ γρήγορο ψάξιμο θα έβαλε λάδι Alpine RSL 0w20.
Αυτό το λάδι αναφέρεται ως HC synthetic το οποίο δεν είναι φουλ συνθετικό.
Ξεκινάει με φάουλ δηλαδή...
Ο κατασκευαστής αναφερει...Στα λίτρα ας πούμε έγινε λάθος (?) που κανονικά 5 έπρεπε να γράψει.
Περίεργη φάση...
Εμένα δεν μου εμπνέει εμπιστοσύνη η κατάσταση...κ δυστυχώς αυτά του φίλου/γνωστού κλπ κλπ μπορεί να αποβούν πολύ χειρότερα από έναν άγνωστο.Επίσης πολύ σημαντικό επίσης είναι η ποιότητα του φίλτρου λαδιού, για αυτό ρώτησα τον Νίκο τι έβαλαν.
-
@npapanik said in Hyundai Tucson NX4 (2020):
Ο κατασκευαστής αναφερει...Στα λίτρα ας πούμε έγινε λάθος (?) που κανονικά 5 έπρεπε να γράψει.
Περίεργη φάση...
Εμένα δεν μου εμπνέει εμπιστοσύνη η κατάσταση...κ δυστυχώς αυτά του φίλου/γνωστού κλπ κλπ μπορεί να αποβούν πολύ χειρότερα από έναν άγνωστο.Επίσης πολύ σημαντικό επίσης είναι η ποιότητα του φίλτρου λαδιού, για αυτό ρώτησα τον Νίκο τι έβαλαν.
Δεν ξερω τι φιλτρο μπορει να εβαλαν αλλα εγω αυτο το λαδι δεν θα το ηθλε αστο καινουριο μου αυτοκινητο ειδικα απο την στιγμη που δεν ειναι κ το συνιστωμενο.
Οι προδιαγραφες τηρουνται αν ειναι αυτο το λαδι που αναφερα.
Αλλα δεν ειναι φουλ συνθετικο που αναγραφει ο κατασκευαστης...
Μετα λιγο τα λιτρα, λιγο το φιλτρο (δεν ξερουμε ακομα)... -
@czio said in Hyundai Tucson NX4 (2020):
Μπήκα λίγο στο κόπο να καταλάβω τι σημαινει το 0w20*, από ότι έχω πιάσει το 0 σημαίνει ότι το λάδι θα είναι λεπτό από χαμηλές θερμοκρασίες κάτι που χρειάζονται οι τουρμποκινητηρες, τώρα για το 20 δεν είμαι ακόμη σίγουρος, αλλά μάλλον δείχνει το ποσό παχύρευστο θα είναι το λάδι σε υψηλούς ρυθμούς, νομίζω όσο πιο παχύ παραμένει το λάδι στα ψηλα τοσο περισσότερο προστατεύει;
Στο βίντεο τεστάρουν δημοφιλή λάδια για χαμηλές θερμοκρασίες. Λενε ότι η μεγαλύτερη φθορά συμβαίνει οταν ο κινητηρας είναι κρυος όποτε ο αριθμος αριστερά του W ισως να έχει περισσότερη πρακτική σημασία για ένα ΙΧ.Ίσως για βόρεια Ελλάδα το χειμώνα να κάνει το amsoil, από την άλλη το καλοκαίρι ίσως το Eneos να είναι καλύτερη επιλογή.
Κάπου όμως θα βρωμάει η δουλειά, το full synthetic αφήνει περισσότερα περιττώματα στον κινητήρα;
Ζούμε σε μια χώρα με χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες, δύσκολη επιλογή.
*Καλλιο αργά παρά ποτέ
@npapanik επειδή σε βλέπω το ψειρίζεις αρκετά και καλά κανείς, τι προτείνεις για βόρεια Ελλάδα;
Ο κατασκευαστής απαιτεί 0W-20 API SP αυστηρά. Η αλλαγή λαδιών στον Μητρόπουλο μου κόστισε 135€. Οι αντιπροσωπείες βάζουν to Eneos X Ultra 0W-20 το οποίο έχει την προδιαγραφή API SP που απαιτεί η Hyundai.
Στo CR-V που είχα πριν του έβαζα από την αρχή το Eneos Ultra 0W-20 και λόγω του γεγονότος ότι το αυτοκίνητο κινείτο ως επι των πλείστον στην Αττική Οδό, άλλαζα στα 20.000km όπως συνιστούσε το manual. Πουλήθηκε με 226.000km και στο τέλος έκαιγε ~200ml λάδι μεταξύ των αλλαγών! Αυτό νομίζω ότι πιστοποιεί τον συνδυασμό της ποιότητας της Honda και της Eneos.
Βασικό κατ' εμέ, να τηρούνται οι προδιαγραφές και αν το αυτοκίνητο κινείται σε πόλη, με μικρές διαδρομές (κάτω των 8km) ή πολύ κίνηση να αλλάζονται τα λάδια όπως περιγράφεται στο "Αντίξοες συνθήκες"
Από ότι βλέπω έχει προδιαγραφές API SN, ρωτάω μήπως είναι καλύτερο λάδι μιας και στις χαμηλές θερμοκρασίες δείχνει να ρέει πιο γρήγορα.
Ωπ τώρα το είδα είπες SP, σωστος
Α όχι αν πατήσεις περισσότερα αναφέρει και API Sp
-
Στο μανουάλι λέει λάδι API SP ή ILSAC GF6.
Το ALPINE RSL 0-20 λέει ότι έχει αυτές τις προδιαγραφές.
Οπότε;
-
@vagnar said in Hyundai Tucson NX4 (2020):
Οπότε;
Tις προδιαγραφες τις καλυπτει...αν ειναι οντως αυτο το λαδι γιατι δεν αναφερθηκε πουθενα. Εγω θεωρω οτι ειναι αυτο.
Απλα δεν ειναι φουλ συνθετικο οπως αναφερει το manual.
Οποτε θα μπει σε κατηγορια αντιξοες συνθηκες κ πρεπει να αλλαχθει νωριτερα.
Ειναι επισημος αυτος που εγινε η αλλαγη...? -
Λοιπόν, ως προς το θέμα της ποσότητας που γράφει η απόδειξη 4 λιτ. ενώ απαιτούνται 4,8 λιτ, κοίταξα τον δείκτη στην βέργα και είναι στο Max οπότε λογικά έχει μπει η κανονική ποσότητα έτσι δεν είναι; (υπάρχει περίπτωση να είναι ο δείκτης στο Μαχ και να λέιπουν 800 ml; ή μπορούμε να δούμε αλλού, στην οθόνη π.χ. αν λείπει λάδι;) ... περίεργο πάντως.
Στο βιβλιαράκι σέρβις γράφει μόνο αλλαγή λαδιών και φίλτρου οπότε δεν βοηθαει σε κάτι
Το αυτοκίνητο το πήγα για αλλαγές έκει άπο όπου το πήρα, μάλιστα έχουν και αυτοί ένα ιδιο tucson (με χειροκίνητο κιβώτιο)Θα ρωτήσω και μόλις έχω νεότερα θα ενημερώσω
edit: Το φιλτρο λαδιού είναι το original της Hyundai (ο κωδικός ξεκινάει από H) πάντως μου είπαν ότι η εταιρεία που προμηθεύει την Hyundai βγάζει τα ίδια φίλτρα και με την δική της επωνυμία για τα περισσότερα μοντέλα
-
@alexandros-k said in Hyundai Tucson NX4 (2020):
@cardio1972 said in [Hyundai Tucson NX4 (2020)]
και το λέω εγώ που πριν μερικά χρόνια «έχασα» κινητήρα με κάτι ανάλογο!
Εσπασε το μοτερ απο λαθος λαδι ?
Όχι, αλλαγή εντατήρα ( ή κάπως έτσι) σε «φθηνό» συνεργείο και αντικατάσταση του με μη κατάλληλο με αποτέλεσμα να κερδίσω 50€ και να χάσω ενα κινητήρα! Τέλος πάντων , παλιές ιστορίες.
-
Περίεργη φάση...
Το φίλτρο λαδιού είναι γενικώς φθηνό και δεν έχουν σοβαρό λόγο (οικονομικό), αλλά στο λάδι παίζονται πολλά! Πριν λίγα χρόνια στη δυτ. Θεσσαλονίκη σου έβαζαν σε δοχείο γνωστής μάρκας λάδι από βαρέλια άγνωστης προέλευσης και το σφράγιζε κανονικά. Σε 1-2 χρόνια άρχισαν τα προβλήματα στους κινητήρες και τον έκαναν τσακωτό τον τύπο! Οπότε προσοχή στα φθηνά λάδια έστω και αν «φαίνονται» γνήσια...
-
@vagnar said in Hyundai Tucson NX4 (2020):
Οπότε;
Tις προδιαγραφες τις καλυπτει...αν ειναι οντως αυτο το λαδι γιατι δεν αναφερθηκε πουθενα. Εγω θεωρω οτι ειναι αυτο.
Απλα δεν ειναι φουλ συνθετικο οπως αναφερει το manual.
Οποτε θα μπει σε κατηγορια αντιξοες συνθηκες κ πρεπει να αλλαχθει νωριτερα.
Ειναι επισημος αυτος που εγινε η αλλαγη...?Το αν είναι φουλ ή όχι νομίζω έχει συζητηθεί μέχρι αηδίας πολύ παλιότερα.
Επειδή λέει HC synthetic λες δεν είναι;
Τέλος πάντων, αφού έχει το σωστό API/ILSAC πρέπει να κάνει. -
Εν κατακλείδι να βάζουμε λάδι 0w20 API SP, η μάρκα δεν παίζει ρόλο, πάντως η amsoil κ eneos έχει πολύ καλές κριτικές
-
Aπό Βελμάρ Θεσσαλονίκης. Σχετικά πρόσφατα. Αλλαγή λάδια , φίλτρο λαδιού. 178€.
Το ελάχιστο περίσσευμα, μου το τύλιξαν για το σπίτι.
-
και με το καρβουνο που μαζευει στις βαλβιδες κεφαλης στους gdi κινητηρες υπαρχει κανενας εδω στην ελλαδα που να ειδικευεται στον καθαρισμο τους?
-
@chris__7 said in Hyundai Tucson NX4 (2020):
και με το καρβουνο που μαζευει στις βαλβιδες κεφαλης στους gdi κινητηρες υπαρχει κανενας εδω στην ελλαδα που να ειδικευεται στον καθαρισμο τους?
Μετά απο πόσα χλμ εμφανίζονται τα προβλήματα; Ελλάδα έχουμε στοιχεία;
-
@cardio1972 said in Hyundai Tucson NX4 (2020):
@chris__7 said in Hyundai Tucson NX4 (2020):
Μετά απο πόσα χλμ εμφανίζονται τα προβλήματα; Ελλάδα έχουμε στοιχεία;
Καλή εβδομάδα,
Γενικώς όσο καλύτερη βενζίνη βάζεις και όσο τηρείς τα σωστά διαστήματα αλλαγής λαδιού, τόσο λιγότερες επικαθίσεις θα έχεις. -
Το πρωτο πραγμα που εκανα στο δικο μου,οταν το πηρα,ηταν να βαλω δοχειο αναθυμιασεων.
Το αδειαζω σχεδον μια φορα το διμηνο,και φυσικα ολη αυτη η λαδιλα που πεταω,θα ηταν πανω στις βαλβιδες... -
@accentwizard said in Hyundai Tucson NX4 (2020):
Το πρωτο πραγμα που εκανα στο δικο μου,οταν το πηρα,ηταν να βαλω δοχειο αναθυμιασεων.
Το αδειαζω σχεδον μια φορα το διμηνο,και φυσικα ολη αυτη η λαδιλα που πεταω,θα ηταν πανω στις βαλβιδες...Αυτό που μπαίνει ακριβώς, υπάρχει φωτό;
-
https://youtu.be/3wf98W96OKM?si=TqeXSEoV-8fiuTj5
Δεν ξερω αν ειναι ο ιδιος κινητηρας,αλλα για να παρεις μια ιδεα... -
-
Αναφορικά με το αντιψυκτικό, είχα συμπληρώσει 200ml (ΜΙΝ σε MAX) στις 12/8. Ξαναέλεγξα χτες πάλι ήταν στο MIN. Πέρασα από την Βελμάρ στο Μαρούσι και δεν ήξεραν να μου πουν τον κωδικό! Πήρα τελικά αυτό που είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό της Hyundai. https://www.skroutz.gr/.../Eneos-Hyper-Cool-XLR...
Αυτό δίνει η Hyundai:
-
Αναφορικά με το αντιψυκτικό, είχα συμπληρώσει 200ml (ΜΙΝ σε MAX) στις 12/8. Ξαναέλεγξα χτες πάλι ήταν στο MIN. Πέρασα από την Βελμάρ στο Μαρούσι και δεν ήξεραν να μου πουν τον κωδικό! Πήρα τελικά αυτό που είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό της Hyundai. https://www.skroutz.gr/.../Eneos-Hyper-Cool-XLR...
Αυτό δίνει η Hyundai:
Μέσα σε λιγότερο από 2 μήνες δεν έπεσε πολύ γρήγορα; Δεν ξέρω βέβαια πόσα χλμ. έκανες.
Hyundai Tucson NX4 (2020)