-
Λοιπόν ξεκίνησα λίγο και είδα αυτό ΤΟΝ ΕΜΕΤΟ ΤΟΥ ΗΛΙΘΙΟΥ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΟΥ ΤΥΠΟΥ που θέλει και πει παλ. ΠΕΗ ΠΑΝ θέλει.
Ο άσχετος είπε ότι το τρένο βοήθησε τον στρατό μας στο Βορειοηπειρωτικό μέτωπο. Ναι ρε είχε ταχεία Αθήνα - Αρτα - Γιάννενα - Αργυρόκαστρο.
Μετά είπε για την γραμμή του 1 μέτρου, άλλη βλακεία.
Σταμάτησα εκεί που έλεγε κάτι για τον Σημίτη, ότι τάχα στενοχωριώταν που το τρένο δεν είχε κέρδη.
Επειδή είμαι πάνω από 50 χρόνια τρενόφιλος, επειδή έχω διαβάσει όλα τα βιβλία που έχουν βγεί για αυτά στην Ελλάδα, βασικά 3 είναι, επειδή είμαι μέλος στα διάφορα γκρούπ των φίλων του σιδηροδρόμου, όλη η ιστορία είναι η ίδια ιστορία της κοινωνίας της διαφθοράς.
Προφανώς ο ΟΣΕ έπεσε έξω, γιατί τα έργα γίνονταν με μίζες πολύ αργά και η τεχνολογία τα ξεπερνούσε.
Ο διπλασιασμός της γραμμής Οινόη - Πλατύ ξεκίνησε το 1977 και θα τελείωνε το 1981.
Τελείωσε λίγο πριν την κρίση και το ρεύμα έφτασε στην Αθήνα πριν 3-4 χρόνια.
Στην Πελοπόννησο επιλέχθηκε η μετρική γραμμή, γιατί λόγω του ορεινού τοπίου, η μετρική γραμμή επέτρεπε μικρότερες ακτίνες καμπυλότητας από την κανονική.
Αλλωστε όταν φτιάχτηκε πριν 150 χρόνια, είχε να ανταγωνιστεί τα άλογα και κυρίως τα γαιδούρια και τα μουλάρια.
Αλλά και οι δρόμοι που άρχισαν να φτιάχνονται, οι λεγόμενοι αμαξιτοί, ακολούθησαν την ίδια λογική στενοί και με πολλές στροφές.Οταν λοιπόν η Αθήνα - Καλαμάτα, ήθελε μέχρι πριν 20 χρόνια 5 ώρες με το αμάξι, η αντίστοιχη διαδρομή του τρένου, ήταν ανταγωνιστική με ανάλογο χρόνο.
Μετά όμως έπαψε να είναι ανταγωνιστική με τον σιδηρόδρομο.
Ας δούμε λοιπόν το δίκτυο Πελοποννήσου.
Με το τελείωμα των τωρινών έργων και αφού λυθεί το πρόβλημα των εμμονών του βλαχοδήμαρχου Πατρών, που θέλει 9 χλμ τούνελ, η διαδρομή Αθήνα - Πάτρα θα γίνεται εύκολα σε λιγότερο από 2 ώρες. Από εκεί και μετά η υπάρχουσα μετρική γραμμή με κάποια αναβάθμιση θα μπορεί να δώσει ταχύτητες μέχρι 120 χαω, αφού είναι πεδινή και να έχεις κάπως ανταγωνιστικό χρόνο, τουλάχιστον μέχρι την Κυπαρισσία και μετά προαστιακό μέχρι την Καλαμάτα.
Από την άλλη πλευρά η διαδρομή από το Αργος μέχρι την Καλαμάτα, μόνο ως τουριστική θα μπορούσε να είναι. Γιατί περνάει ωραία μέρη, υπάρχουν ανάλογες γραμμές στο εξωτερικό.Εύκολα όμως θα μπορούσε το τμήμα Κόρινθος - Ναύπλιο να γίνεται σε 40 λεπτά στην υπάρχουσα γραμμή και με μετεπιβίβαση στην Κόρινθο στον υπάρχοντα σταθμό, η διαδρομή Αθήνα - Ναύπλιο να γίνεται σε 1.20.
Αυτοί όλοι οι χρόνοι είναι ευθέως ανταγωνιστικοί του ΙΧ, πολύ πιο γρήγοροι των ηλεκτρικών ΙΧ για να μην ξεχνιώμαστε και βέβαια των ΚΤΕΛ.
Αλλά χρειάζονται και την στήριξη των τοπικών κοινωνιών, που δεν υπάρχει.
Τα τοπικά ΚΤΕΛ και ταξί έχουν μεγάλη πολιτική ισχύ και ο κόσμος προτιμάει το ΙΧ του.
Δεν έχουμε την κουλτούρα της κεντρικής Ευρώπης με το τρένο.
Προς τα πάνω τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα, το τρένο είναι ανταγωνιστικό του ΙΧ, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει μία συνεργασία του τρένου και των ΚΤΕΛ και να είναι αλληλοτροφοδοτούμενα.
Αυτά τα κανονίζουν οι τοπικές κοινωνίες που όπως συνήθως συμβαίνει είναι αδιάφορες.
Τώρα για την χρεοκοπία του ΟΣΕ, υπήρξε κακοδιοίκηση, μίζες στα έργα και στα τρένα, άκρατος συνδικαλισμός που έδινε μισθούς των 5000 ευρώ σε κολλητούς, έχουν πιαστεί παραμάγαζα υπαλλήλων μέσα σοτν οσε, που μετέφεραν εμπορεύματα και εισέπρατταν οι ίδιοι τα κόμιστρα, γενικά ότι κακό συμβαίνει στο ελληνικό δημόσιο γινόταν και εκεί.
Προφανώς φταίνε όλοι οι πολιτικοί των τελευταίων 50 χρόνων, αλλά όχι μόνο αυτοί. Αν επικεντρωθούμε σε αυτούς, θα γλυτώσουν αυτοί που τους στήριζαν με το αζημίωτο και χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχαν οι πολιτικοί.
Μου έλεγε κάποτε γιατρός για συνάδελφο του σε ασφαλιστικό ταμείο. Ο συνάδελφος του έγραφε εξετάσεις σε ανύπαρκτα άτομα, ή σε υπαρκτά που δεν το ήξεραν, τις οποίες εξαργύρωνε το μικροβιολογικό εργαστήριο της συζύγου του. Οταν ο γνωστός μου του είπε τι κάνει δεν φοβάται, η απάντηση του λαμογίου ήταν, ποιός θα μου την πει ? Αφού 3 βουλευτές εγώ τους βγάζω.
Οσο λοιπόν αυτά συνεχίζονται, θα συνεχίζονται και οι τραγωδίες.
Τραγωδίες βέβαια γίνονται και σε προηγμένες χώρες, γιατί το ανθρώπινο λάθος πάντα υπάρχει. Σκοπός όμως είναι όπου μπορούμε να το προλαβαίνουμε.
-
Άλλο ένα εξαιρετικό κείμενο!! Μου αρέσουν οι λεπτομέρεις που αανφέρεις και που οι περισσότεροι δεν τις γνωρίζουμε. Για τα κομματικά, ρουσφέτια, λαμογιά κλπ. συμφωνώ 100%. Σιχαμένοι ολοι οι πολιτικοί.
-
Αν είχα χρόνο και διάθεση θα έγραφα πολλά. Θα έβαζα και τα βιβλία δίπλα μου, θα έψαχνα και στο νετ κάποια πράγματα, αλλά θέλει να τα βλέπουμε χαλαρά.
Ετσι πληροφοριακά, πέρα από την κανονική γραμμή που είχαμε Αθήνα και βορειότερα στον κεντρικό άξονα και στην Χαλκίδα, η Θεσσαλία είχε μετρική, όπως και η Πελοπόννησος και το τμήμα Κρυονέρι - Αγρίνιο.
Ο οδοντωτός Διακοφτό - Καλάβρυτα έχει 75 εκ πλάτος και το τρενάκι του Πηλίου 60 εκ.
Ο λόγος πάντα η δυσκολία του τοπίου, γιατί το τρένο πρέπει να έχει κλίσεις να ανέβει και να κατέβει μικρότερες του 3 %.
Επίσης υπήρχαν και πολλές γραμμές Ντεκωβίλ, 60 εκ σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, που τις συνέδεαν με τα λιμάνια, ή τα εργοστάσια, όπως μέχρι πρόσφατα η γραμμή στο Αλιβέρι, αλλά και άλλες στην Εύβοια και σε διάφορα μέρη της χώρας που υπήρχε μετάλλευμα.
-
Σήμερα το μεσημέρι έπεσα πάνω στο όχημα της google, εκείνο με το "παπάρι" στην οροφή. Έχω ένα άγχος τώρα. Ξέρει κανείς πότε ανεβαίνουν οι εικόνες στο google maps να ψάξω να δω αν φαίνομαι? Λογικά πρέπει να ολοκληρωθούν οι λήψεις που θέλουν να κάνουν, να σβήσουν πρόσωπα, πινακίδες κλπ. Θα περάσει κανέας χρόνος λέτε?
-
@megane98hp said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
Σήμερα το μεσημέρι έπεσα πάνω στο όχημα της google, εκείνο με το "παπάρι" στην οροφή. Έχω ένα άγχος τώρα. Ξέρει κανείς πότε ανεβαίνουν οι εικόνες στο google maps να ψάξω να δω αν φαίνομαι? Λογικά πρέπει να ολοκληρωθούν οι λήψεις που θέλουν να κάνουν, να σβήσουν πρόσωπα, πινακίδες κλπ. Θα περάσει κανέας χρόνος λέτε?
εμένα με είχε πετύχει στην λ. Μεσογείων με το προηγούμενο αμάξι μου.
είχε θολώσει πρόσωπα.
με αναγνώρισα όμως -
@elteo said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
είχε θολώσει πρόσωπα.
με αναγνώρισα όμωςΜετά από πόσο καιρό σε... είδες?
-
Έχω πετύχει 2-3 φορές γκουγκλάμαξο - ποτέ δεν έψαξα να δω την αρχοντομουτσουνάρα μου στους χάρτες - προχθές στο Φάληρο είδα για πρώτη φορά και απλάμαξο
-
είχε θολώσει πρόσωπα.
δεν ξέρω.
@yem said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
Έχω πετύχει 2-3 φορές γκουγκλάμαξο - ποτέ δεν έψαξα να δω την αρχοντομουτσουνάρα στους χάρτες - προχθές στο Φάληρο είδα για πρώτη φορά και απλάμαξο
δεν με έψαξα τυχαία με είδα ψάχνοντας κάτι στο streetview
-
είχε θολώσει πρόσωπα.
δεν ξέρω.
@yem said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
Έχω πετύχει 2-3 φορές γκουγκλάμαξο - ποτέ δεν έψαξα να δω την αρχοντομουτσουνάρα στους χάρτες - προχθές στο Φάληρο είδα για πρώτη φορά και απλάμαξο
δεν με έψαξα τυχαία με είδα ψάχνοντας κάτι στο streetview
Καλά μην νομίζεις απλά ξεχνάω που τα συνάντησα χαχαχαχααχ
Πέρασε και η γκουγκλ να καταγράψει τις καινούριες λακκούβες στην γειτονιά μου και να φάτσα κάρτα στην γωνία νά σου η καψούρα μου πλυμένη - γυαλισμένη - απαστράπτουσα ... ομόρφυναν οι χάρτες -
@criuser said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
Λοιπόν ξεκίνησα λίγο και είδα αυτό ΤΟΝ ΕΜΕΤΟ ΤΟΥ ΗΛΙΘΙΟΥ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΟΥ ΤΥΠΟΥ που θέλει και πει παλ. ΠΕΗ ΠΑΝ θέλει.
Ο άσχετος είπε ότι το τρένο βοήθησε τον στρατό μας στο Βορειοηπειρωτικό μέτωπο. Ναι ρε είχε ταχεία Αθήνα - Αρτα - Γιάννενα - Αργυρόκαστρο.
Δεν είδα το βίντεο, αλλά γι’ αυτό το σχόλιο,
ο σιδηρόδομος ήταν ο κύριος τρόπος μετάβασης των στρατιωτών και των εδοφίων προς το μέτωπο το 1940. Εφθαναν μέχρι το τέρμα Καλαμπάκα και Φλώρινα και μετά προωθούνταν με ότι μέσο υπήρχε διαθέσιμο. Υπάρχει πλήθος αναφορών και φωτογραφιών και είναι λογικό με την τραγικά κατάσταση/ ανυπαρξία των δρόμων/ μέσων. Αρκετοί και εφόδια-υλικά μετακινήθηκαν από νότια ακτοπολοϊκώς μέχρι τον Βόλο ή τη Θεσσαλονίκη και μετά πάλι με τραίνο. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι Ιταλοί παρότι μπορούσαν δεν βομβάρδισαν/ κατέστρεψαν σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου -
@elvet said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
ο σιδηρόδομος ήταν ο κύριος τρόπος μετάβασης των στρατιωτών και των εδοφίων προς το μέτωπο το 1940. Εφθαναν μέχρι το τέρμα Καλαμπάκα και Φλώρινα και μετά προωθούνταν με ότι μέσο υπήρχε διαθέσιμο. Υπάρχει πλήθος αναφορών και φωτογραφιών και είναι λογικό με την τραγικά κατάσταση/ ανυπαρξία των δρόμων/ μέσων. Αρκετοί και εφόδια-υλικά μετακινήθηκαν από νότια ακτοπολοϊκώς μέχρι τον Βόλο ή τη Θεσσαλονίκη και μετά πάλι με τραίνο. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι Ιταλοί παρότι μπορούσαν δεν βομβάρδισαν/ κατέστρεψαν σημεία του σιδηροδρομικού δικτύουΑισιοδοξία σε μια δυο εβδομάδες θα έπιναν καφέ στο Σύνταγμα ,το χρειάζονταν για να κατέβουν πιο γρήγορα ...
-
ο σιδηρόδομος ήταν ο κύριος τρόπος μετάβασης των στρατιωτών και των εδοφίων προς το μέτωπο το 1940. Εφθαναν μέχρι το τέρμα Καλαμπάκα και Φλώρινα και μετά προωθούνταν με ότι μέσο υπήρχε διαθέσιμο. Υπάρχει πλήθος αναφορών και φωτογραφιών και είναι λογικό με την τραγικά κατάσταση/ ανυπαρξία των δρόμων/ μέσων. Αρκετοί και εφόδια-υλικά μετακινήθηκαν από νότια ακτοπολοϊκώς μέχρι τον Βόλο ή τη Θεσσαλονίκη και μετά πάλι με τραίνο. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι Ιταλοί παρότι μπορούσαν δεν βομβάρδισαν/ κατέστρεψαν σημεία του σιδηροδρομικού δικτύουΔεν κατέστρεψαν το σιδηροδρομικό δίκτυο γιατί θα το χρειαζόντουσαν όταν (όπως πίστευαν) θα καταλάμβαναν την χώρα!!!
Η Ελλάδα και για τους Ιταλούς και για τους Γερμανούς (που κατάφεραν να την καταλάβουν), ήταν διακομιστικός σταθμός ώστε να πάνε προς Αφρική και Μέση Ανατολή! -
@monman2 said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
ο σιδηρόδομος ήταν ο κύριος τρόπος μετάβασης των στρατιωτών και των εδοφίων προς το μέτωπο το 1940. Εφθαναν μέχρι το τέρμα Καλαμπάκα και Φλώρινα και μετά προωθούνταν με ότι μέσο υπήρχε διαθέσιμο. Υπάρχει πλήθος αναφορών και φωτογραφιών και είναι λογικό με την τραγικά κατάσταση/ ανυπαρξία των δρόμων/ μέσων. Αρκετοί και εφόδια-υλικά μετακινήθηκαν από νότια ακτοπολοϊκώς μέχρι τον Βόλο ή τη Θεσσαλονίκη και μετά πάλι με τραίνο. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι Ιταλοί παρότι μπορούσαν δεν βομβάρδισαν/ κατέστρεψαν σημεία του σιδηροδρομικού δικτύουΑισιοδοξία σε μια δυο εβδομάδες θα έπιναν καφέ στο Σύνταγμα ,το χρειάζονταν για να κατέβουν πιο γρήγορα ...
Όχι ακριβώς, έγραψα από πάνω.
-
ο σιδηρόδομος ήταν ο κύριος τρόπος μετάβασης των στρατιωτών και των εδοφίων προς το μέτωπο το 1940. Εφθαναν μέχρι το τέρμα Καλαμπάκα και Φλώρινα και μετά προωθούνταν με ότι μέσο υπήρχε διαθέσιμο. Υπάρχει πλήθος αναφορών και φωτογραφιών και είναι λογικό με την τραγικά κατάσταση/ ανυπαρξία των δρόμων/ μέσων. Αρκετοί και εφόδια-υλικά μετακινήθηκαν από νότια ακτοπολοϊκώς μέχρι τον Βόλο ή τη Θεσσαλονίκη και μετά πάλι με τραίνο. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι Ιταλοί παρότι μπορούσαν δεν βομβάρδισαν/ κατέστρεψαν σημεία του σιδηροδρομικού δικτύουΕιδικά οι Ιταλοί, με την παροιμιώδη αστοχία τους, όσο και να σημάδευαν αποκλείεται να πετύχαιναν έστω μια σιδηροδρομική γραμμή….
-
Προφανώς θα χρησιμοποιηθεί το όποιο δίκτυο υπήρχε για την μεταφορά του στρατού. Θα χρησιμοποιήθηκε και η Καλαμπάκα και το Αγρίνιο και η Φλώρινα όπως βέβαια και τα λιμάνια κυρίως η Πρέβεζα.
Δεν ήταν αποκλειστικά καθοριστικό όπως λέει στο βίντεο και όπως συνέβαινε σε άλλες χώρες με ανεπτυγμένο δίκτυο όπου ακόμα και οι ηγέτες είχαν τα δικά τους τρένα.
Θυμόμαστε την συνάντηση στην Φλωρεντία μεταξύ των ηγετών του άξονα την 28η Οκτωβρίου.
Βέβαια το τρένο έκανε ρεκόρ αμαξοστοιχιών εκείνες τις μέρες.
Αλλά η πρόσβαση στο Ηπειρωτικό μέτωπο δεν ήταν εύκολη από την Καλαμπάκα με ένα μόνο και αυτό δύσκολο δρόμο. Για το μέτωπο της Δυτικής Μακεδονίας ήταν όμως πολύ χρήσιμο.
Επίσης μην ξεχνάμε ότι αντικειμενικός σκοπός των Ιταλών ήταν η κατάληψη του Μετσόβου ώστε ακριβώς να μπλοκάρουν αυτό το δρόμο.
-
@kkostask said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
ο σιδηρόδομος ήταν ο κύριος τρόπος μετάβασης των στρατιωτών και των εδοφίων προς το μέτωπο το 1940. Εφθαναν μέχρι το τέρμα Καλαμπάκα και Φλώρινα και μετά προωθούνταν με ότι μέσο υπήρχε διαθέσιμο. Υπάρχει πλήθος αναφορών και φωτογραφιών και είναι λογικό με την τραγικά κατάσταση/ ανυπαρξία των δρόμων/ μέσων. Αρκετοί και εφόδια-υλικά μετακινήθηκαν από νότια ακτοπολοϊκώς μέχρι τον Βόλο ή τη Θεσσαλονίκη και μετά πάλι με τραίνο. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι Ιταλοί παρότι μπορούσαν δεν βομβάρδισαν/ κατέστρεψαν σημεία του σιδηροδρομικού δικτύουΕιδικά οι Ιταλοί, με την παροιμιώδη αστοχία τους, όσο και να σημάδευαν αποκλείεται να πετύχαιναν έστω μια σιδηροδρομική γραμμή….
Άλλο θέμα αυτό, αλλά επειδή σπούδασα και δίδαξα την Ιταλική Εισβολή, δεν είναι έτσι. Οι Ιταλοί είχαν μια καλολαδομένη και ισχυρή πολεμική μηχανή. Έκαναν τακτικά λάθη απλά, συν μερικές επιχειρησιακές αστοχίες λόγω αλαζονείας. Από εκεί που προσπάθησαν να περάσουν, δεν θα περνούσαν ούτε οι Γερμανοί.
-
Να το πούμε αλλιώς
Σύμφωνα με κάποιες πηγές οι Τούρκοι περίμεναν να φτιαχτεί η Εγνατία για να εισβάλουν στην Ελλάδα απο τον Έβρο
Να γιατί την έφτιαχναν με το πάσο τους οι δικοί μαςκαι τότε οι Αμερικάνοι έφτιαξαν βάση στην Αλεξανδρούπολη
καφές σε μια εβδομάδα στην Πλατεία Αριστοτέλους γιόκ! -
Πως σας φαίνεται, που ο Giannis δήλωσε πως είναι νιγηριανός;
Όταν το γράφαμε κάποιοι, μας αποκαλούσαν ρατσιστές.
Μήπως είναι και αυτός, ρατσιστής για τον εαυτό του;
-
@bassstarlet said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
Αδιαφορο ειναι. Ειναι τα παντα μαρκετινγκ. Το οτι βγηκε τετοιος παικτης που μεγαλωσε στην Αθηνα και μπηκε στα σπορ στο Ελληνικο συστημα, πηγε στο Ελληνικο σχολειο κλπ αυτο μετραει.
Και Ελληνας στο εθνος να ηταν μετα απο τοσα χρονια στην Αμερικη θα μπορουσε να δηλωσει Αμερικανος και να κοψει επαφη με την Ελλαδα, πολλοι το εχουν κανει.
-
@bassstarlet said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
Ένιωσες θιγμένος; Σου στέρησε το Ελλάνιο DNA? Ο άνθρωπος το έχει δηλώσει ότι είναι Νιγηριανής καταγωγής και Ελληνικής υπηκοότητας. Ο Γιάννης όμως είναι πολύ πιο Έλληνας από πολλούς άλλους. Όταν του ζήτησαν κάποιοι Ελληνοαμερικανοί πριν χρόνια να υπογράψει το όνομά του στην Ελληνική Σημαία, είπε ότι η Σημαία είναι ιερή και απαγορεύεται να γράφουμε το οτιδήποτε πάνω της! Αυτό οι Ελληνοαμερικανοί δεν το ήξεραν. Ο Γιάννης όμως ξέρει! Για αυτό τον αγαπάμε τον Γιάννη! Επειδή είναι άξιος Έλληνας και όχι επειδή παίζει καλό μπάσκετ!
ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]