-
Ναι και εγώ εντυπωσιάζομαι από τον κόσμο στα μαγαζιά.
Αλλά όπως έχω πει ένα μέρος των χρημάτων αυτών είναι μαύρα. Ένα μέρος είναι λεφτά παιδιών που ζουν στο παιδικό τους δωμάτιο όντας 30+ ( και έτσι όντως τους περισσεύουν χρήματα) και ένα μέρος όντως τα πήγαν καλά και βγαίνουν για έναν καφέ.
Να ξέρατε πόσους 30ρηδες ξέρω με αμαξάρες (μεταχειρισμένες κυρίως), και ωραία ρούχα που ζουν στο παιδικό τους δωμάτιο και βγάζουν 800-1000 ευρώ/μήνα. Αυτοί λοιπόν είναι πρώτη μούρη στα μαγαζιά και στα μπαράκια.
Αλλά να θέσω το ερώτημα, είναι λογική αυτή η εικόνα και ζωή για έναν νέο με 800/1000 ευρώ;
Δείτε την κουλτούρα μη πω υποκουλτούρα της προβολής ενός χυδαίου πλουτισμού ακόμα και αν ζουν με μισθούς κάτω των 1000 ευρώ. Ακόμα και η μουσική κουλτούρα τους δοξάζει τον πλουτισμό, την υποβάθμιση των άλλων, τον σεξισμό, την ανωτερότητα με βάση το οικονομικό κριτήριο, μέχρι και την παρανομία!
Ειναι οι απόγονοι εκείνων των νεόπλουτων της εποχής του 90-2000. Σήμερα τα τέκνα αυτών έχουν κληρονομήσει και γαλουχηθεί με τον ίδιο κομπλεξισμο και προσπαθούν να προβάλλουν προς την κοινωνία κάτι που δεν είναι προκειμένου να νιώσουν ότι τους θαυμάζουν. Με λίγα λόγια μια κοινωνία ή μάλλον ένα μέρος αυτης με σοβαρά ψυχικά απωθημένα.
-
@gtsartsal said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
@realzeus said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
@realzeus said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Το ότι βγαίνει με rotation μια οικογένεια, μια φορά το μήνα και γεμίζει μερικά μαγαζιά (ξέρεις πόσα άλλα έχουν κλείσει; πχ: https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid04WWM2BwoxHjVKsKvLqZsgfKHwP5DjwhWdgNvfbFXBwtqtMB1XhuRmCZXe4CjLrDAl&id=100063868920971) δεν είναι μέτρο οικονομικής ανάπτυξης. Αν ήταν έτσι δεν θα υπήρχαν οικονομικές μετρήσεις, θα κοιτούσαμε απλά αν γεμίζει ο κάθε Ανέστης... Που είσαι ρε @lap να βοηθήσεις με τα μακροοικονομικά;
ΥΓ: Δες τον εαυτόν σου Κώστα. Πόσες φορές τον μήνα βγαίνεις σήμερα και πόσες έβγαινες πριν 15 χρόνια...
Να πούμε πόσες φορές έβγαιναν οι γονείς μας, προ ΕΟΚ, ΕΕ κλπ.
Πριν αυτά τα χάλια μπούνε στη ζωή μας;
Σαφώς περισσότερες τότε (ήμασταν ήδη στην ΕΕ στα '80s, όμως).
Α καλά. Σίγουρα από τότε ζούμε σε διαφορετικές χώρες.
Έτσι φαίνεται. Έχει να κάνει με τις παραστάσεις του καθενός. Ο δικός μου περίγυρος σαφώς φτωχοποιήθηκε πάντως σε σχέση με πριν 20-30 χρόνια.
-
Χαχαχα
Έχει μπει στα βιβλία στην Γ Γυμνασίου.
Και εμείς θυμάμαι είχαμε ανάλυση για τα κόμματα αλλά δεν θυμάμαι έτσι μονοσελιδη αναφορά στο ΠΑΣΟΚ τότε.
http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/5204/Istoria_G-Gymnasiou_html-empl/index12_57.html
Διαβάστε για να δείτε ότι αν και μεγαλύτεροι ξέρετε λιγότερα από ένα παιδί της Γ Γυμνασίου
Υ.γ Έτσι εξηγείται πως η νεολαία σήμερα μιλάει για το ορθόδοξο ΠΑΣΟΚ και το κάνει viral. Στο σχολείο φαντάζομαι στα πλαίσια του μαθήματος γίνεται αναφορά. Ε, ρε και να πέσει η τάξη σε δεξιό καθηγητή και γονείς παιδιών βαμμένους πασοκους.... Χαχαχαχα
-
@lap said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Οι τότε επικριτές ήταν ενάντια στην οικονομική σχέση κέντρου/περιφέρειας. Ζήτησαν αλλαγή των συνθηκών ένταξης στην ΕΟΚ και τελικά μέτα κάποια χρόνια πιέσεων άσκησης βέτο κτλ, πέτυχαν την δημιουργία ειδικών προγραμμάτων οικονομικής στήριξης για τις μεσογειακές χώρες της περιφέρειας, μαζί φυσικά και για την Ελλάδα.
Φυσικά ήταν ένα πολιτικό παιχνίδι και για τους ψήφους. Είχε λαϊκισμό της εποχής. Γενικά όπως λέγεται σε διάφορα ιστορικά άρθρα το κόμμα ήταν χωρισμένο στη μέση για το θέμα αυτό.
Τελικά το ΠΑΣΟΚ μετά από μια πορεία σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας με αυτές της Ευρώπης έβαλε την χώρα στην ΟΝΕ όπως πέτυχε το ακατόρθωτο για τα ευρωπαϊκά ιστορικά δεδομένα να βάλει την Κύπρο στην ΕΕ.Ήταν ξεκάθαρα ενάντια στην ένταξη.
ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο.Ήμουν σίγουρος όμως ότι ακόμη και σε αυτή την απόφαση θα υποστηριζες ότι το ΠΑΣΟΚ είχε δίκιο 🥴
και τα ήξερε καλύτεραΜην παραποιείς αυτά που γράφω σύμφωνα με το θυμικο σου και εσύ και τα υπόλοιπα μέλη του φόρουμ . Απλά λέω ολόκληρη την ιστορία για το θέμα που σχολιάζεις. Αν δεν σου αρέσει η ιστορία από όλες τις πλευρές της, αυτό είναι δικό σου θέμα.
Διάβασε εδώ.
https://www.tanea.gr/2013/04/18/opinions/poios-thymatai-ta-mop/
Αν θες υπάρχουν και μελέτες με μεγάλη ανάλυση. Με λίγα λόγια μέσα από τον προεκλογικό "λαϊκισμό" του ΠΑΣΟΚ της εποχής αλλά και την συνεχόμενη αναπροσαρμογή της στρατηγικής του, την πίεση για αναδιαπραγμάτευση των όρων και τις προτάσεις για κοινό έδαφος γεννήθηκε ο θεσμός των προγραμμάτων οικονομικής στήριξης, κάτι σαν το σημερινό ΕΣΠΑ, σε διάφορους τομείς. Με λίγα λόγια με την πίεση αυτη αλλά και την σύμπραξη της ίδιας της Ευρώπης άλλαξαν η πολιτική και οι όροι σύγκλισης της Ευρώπης. Ήταν ενα ιστορικό γεγονός για την Ευρώπη και την ολοκλήρωση της.
Τέλος να πω πως σήμερα την ίδια πολιτική της έντονης αντίδρασης και εξαιρέσεων από ευρωπαϊκές πολιτικές και οδηγίες την πετυχαίνουν αρκετές χώρες με τα ίδια εργαλεία όπως τότε χρησιμοποίησαν οι ΠΑΣΟΚΟΙ. Ένα τελευταίο παρόμοιο γεγονός ήταν η εξαίρεση κάποιων χωρών από την ποσόστωση Co2 για κάποια έτη κτλ.
Μετά τη εποχή του εκσυγχρονιστικου ΠΑΣΟΚ όπου η ηγετική ομάδα ήταν φιλοευρωπαϊκη κατάφεραν κάτι που αν έχεις διαβάσει λίγο ιστορία θα έβλεπες πως ποτέ καμία χώρα της Ευρώπης δεν θα δεχόταν. Δηλαδή την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ενός κράτους που βρίσκεται το μισό υπό κατοχή. Αναβαθμίζοντας έτσι το πρόβλημα της Κύπρου σε πανευρωπαϊκό.
Φυσικά η είσοδος στην ΟΝΕ είναι το καμάρι για το σύγχρονο ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να το χρησιμοποιήσουμε σωστά. Υπάρχουν πολλες κριτικές σε αυτό το θέμα. Αλλά θα ξεφύγει η κουβέντα.
Λαπ , έμενα κατηγορείς ότι παραποιώ τα λεγόμενα σου αλλά εσύ κάνεις κάτι χειρότερο. Παραποιείς την ιστορία.
Το κακό που μας βρήκε με την είσοδο στην ΕΟΚ και τις άσχημες συνθήκες της εισόδου, κατάφερε το ΠΑΣΟΚ, να τα μετατρέψει σε πλεονέκτημα και θεσμούς οικονομικής στήριξης.
Συγνώμη, αλλά εγώ αυτά βλέπω ότι γράφεις.Και από την άλλη, βάζεις στην κουβέντα λίγο από Κύπρο και από ευρώ ( που και αυτό αποτέλεσμα της απόφασης ένταξης στην Εοκ ήταν).
Ξέφυγες από τη λογική της ανάρτησης μου.
-
Ειναι οι απόγονοι εκείνων των νεόπλουτων της εποχής του 90-2000. Σήμερα τα τέκνα αυτών έχουν κληρονομήσει και γαλουχηθεί με τον ίδιο κομπλεξισμο και προσπαθούν να προβάλλουν προς την κοινωνία κάτι που δεν είναι προκειμένου να νιώσουν ότι τους θαυμάζουν. Με λίγα λόγια μια κοινωνία ή μάλλον ένα μέρος αυτης με σοβαρά ψυχικά απωθημένα.
μπέρδεςψες την δεκαετία, 2000-2010....τα 90s που μεγάλωσα ήταν μια χαρά.
-
Στο Πασόκ των έιτις θα πιστώσω και το θεσμό των ΚΑΠΗ, την ενοποίηση της Αστυνομίας και της Χωροφυλακής με απορρόφηση της δεύτερης, την εισαγωγή των σχολών της αστυνομίας στις πανελλήνιες εξετάσεις, το μονοτονικό και την περιθωριοποίηση του τουρκοκυπριακού κράτους. Υπάρχει και αντίλογος βέβαια, πχ ο οικονομικός εκτροχιασμός και η αλαζονία της εξουσίας δεν παραγράφονται.
-
@dstou said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Στο Πασόκ των έιτις θα πιστώσω και το θεσμό των ΚΑΠΗ, την ενοποίηση της Αστυνομίας και της Χωροφυλακής με απορρόφηση της δεύτερης, την εισαγωγή των σχολών της αστυνομίας στις πανελλήνιες εξετάσεις, το μονοτονικό και την περιθωριοποίηση του τουρκοκυπριακού κράτους. Υπάρχει και αντίλογος βέβαια, πχ ο οικονομικός εκτροχιασμός και η αλαζονία της εξουσίας δεν παραγράφονται.
Εγώ θα προσέθετα το ΕΣΥ και την απαγόρευση της σωματικής τιμωρίας στα σχολεία.
Όσο για την Χωροφυλακή, πατέρας φίλου μου ήταν Αξκος της (έφτασε Αντιστράτηγος στην ΕΛ.ΑΣ) και ήταν τότε πολύ στεναχωρημένοι με την συνένωση, από ότι μου αφηγήθηκε. -
Πριν από λίγο βγήκε στον ΣΚΑΪ ο καλύτερος υπουργός υγείας, που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα, για να μην πω παγκόσμια.
Όπως στις συναυλίες μεγάλων καλλιτεχνών, του έκανε support, η Τρισμέγιστη κα Παγώνη.
Ανακοίνωσε επίσημα την νέα πανδημία, με όνομα, από που θα προέρχεται, πόσο θανατηφόρα θα είναι, πότε υπολογίζουν να την ρίξουν στην αγορά.
Ο πληθωρισμός στα ύψη, η ενέργεια πανάκριβη, η νέα πιο θανατηφόρα πανδημία προ των πυλών, προσοχή ρεμάλια τι θα ψηφίσετε, όπως έλεγε ο Κωνσταντάρας στα παιδιά του στην ταινία:
-
… Και την εισαγωγή του άνευ Ορίων συνδικαλιζοντως κομματισμού σε όλη την εκπαιδευτική κλίμακα - ξεκινώντας από τα σχολικά 5μελη και 15μελη, αυθεντικό γέννημα των οποίων υπήρξαν πάμπολλοι λαϊκοί γκόμενοι ύφους Τσιπρα.
Πάντως η ενοποίηση χωροφυλακής/αστυνομίας αποδείχθηκε επιχειρησιακά εσφαλμένη μου ελεγε μακρινός συγγενής μπάτσος καριέρας. Μάλιστα μου επισήμανε το εξής που ποτέ δεν είχα σκεφτεί : Κοιταχτε πως απεικονίζεται στερεοτυπικά ο χωροφύλακας και πως ο αστυνομικός στις ηθογραφικες ελληνικές ταινίες - βλάξ, αγράμματος και ενίοτε τραμπούκος ο πρώτος, σοβαρός, αποτελεσματικός και κάποιες φορές ακόμα και χαριτωμένα καλοκάγαθος ο δεύτερος.
-
Ειπώθηκε πιο πριν το ΕΣΥ. Στα αρνητικά θα προσέθετα την υπόθαλψη του αυριανισμού, την προσπάθεια μέχρι και την τελευταία στιγμή να παραμείνει ο έλεγχος της τιβί και του ραδιοφώνου σε κρατικό έλεγχο, και φυσικά την εμπλοκή στα σκάνδαλα.
Επίσης του πιστώνω τον πολιτικό όρο κωλοτούμπα, όλοι θυμόμαστε το 'ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο' που έγινε 'τα βάλαμε κάτω και είδαμε ότι η αποχώρηση έχει μεγαλύτερο κόστος από την παραμονή' και την ευρωλιγούρα που επακολούθησε, είναι ανιστόρητοι όσοι αποδίδουν στον Τσίπρα την συγκεκριμένη ιδιότητα/όρο.Τέλος, για την αντίληψη ότι επί ΠΑΣΟΚ περνάγαμε καλά ενώ τώρα όχι, και όλα τα σχετικά βιντεάκια, σποτάκια, συνθήματα που κυκλοφορούν σε κινητά, σάιτ, τουίτ κτλ.
Νομίζω είναι απλώς θέμα μόδας.Έδιτ
Η ενοποίηση ήταν σωτήρια για την κοινωνία. Η αστυνομία πόλεων υπήρχε σε Αθήνα, Θεσ/νίκη και ...Κέρκυρα, παντού αλλού είχαμε Χωροφυλακή. Τηρούσαν διαφορετικά αρχεία, είχαν διαφορετικά μέσα και τρόπους επικοινωνίας, ενώ σε περίπτωση που ένας κακοποιός ή παραβάτης έπαιζε σε αμφότερες περιοχές ευθύνης έπρεπε να γίνουν συννενοήσεις και συντονιστικές επιχειρήσεις. Εν τω μεταξύ εδώ δεν έχουμε τους αμερικάνους δημόσιους υπαλλήλους που βλέπουμε στις ταινίες του χόλυγουντ, όπου ο τίμιος και γεμάτος αυταπάρνηση χωροφύλαξ-πρωταγωνιστής πλακώνει ΠΡΩΤΟΣ στο χώρο του εγκλήματος, ξεκινάει την ταπεινή του έρευνα, και ξαφνικά εμφανίζεται κάποιος γραφειοκράτης ανώτερος αξιωματικός από το εφμπιάι ή κάποια άλλη πολιτεία και του λέει να παραδώσει την υπόθεση και αυτός απαντάει: ΄δε κέις ιζ μάιν', την κρατάει στα χέρια του και στο τέλος πιάνει και το δράστη. Εδώ έχουμε δημόσιους υπαλλήλους που ΣΠΕΥΔΟΥΝ να πούνε στον πολίτη 'δεν είναι δικιά μας αρμοδιότητα αυτό' για να μην ασχοληθούν και να πετάξουν το μπαλλάκι σε άλλον. Οπότε η ενοποίηση βοήθησε.
Τώρα το πως αποδόθηκε το σώμα της Χωροφυλακής στις ταινίες της Φίνος Φιλμς, είναι άλλο θέμα. -
@argyn said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Κοιταχτε πως απεικονίζεται στερεοτυπικά ο χωροφύλακας και πως ο αστυνομικός στις ηθογραφικες ελληνικές ταινίες - βλάξ, αγράμματος και ενίοτε τραμπούκος ο πρώτος, σοβαρός,
Ενδοϋπηρεσιακές έριδες. Αν μιλήσουμε για καριερίστες (όπως ανέφερες), άρα της Σχολής Αξκων, η Σχολή Αξκών Χωροφυλακής ήταν επιπέδου Ευελπίδων, σαφώς ανώτερη της αντίστοιχης της Αστυνομίας Πόλεων. Το ότι στα χωριά υπήρχε ο ντόπιος, βλάχος, Χωροφύλακας, είναι άλλο θέμα. Απλά αυτός ήταν τοπικός πληθυσμός και άρα από αυτόν προέρχονταν οι οπλίτες και Υπαξιωματικοί του Σώματος.
Τέλος, για την αντίληψη ότι επί ΠΑΣΟΚ περνάγαμε καλά ενώ τώρα όχι, και όλα τα σχετικά βιντεάκια, σποτάκια, συνθήματα που κυκλοφορούν σε κινητά, σάιτ, τουίτ κτλ.
Νομίζω είναι απλώς θέμα μόδας.Προφανώς και αυτά είναι εν είδη αστεϊσμού, όπως τα memes με τον Chick Norris...
-
Οι τότε επικριτές ήταν ενάντια στην οικονομική σχέση κέντρου/περιφέρειας. Ζήτησαν αλλαγή των συνθηκών ένταξης στην ΕΟΚ και τελικά μέτα κάποια χρόνια πιέσεων άσκησης βέτο κτλ, πέτυχαν την δημιουργία ειδικών προγραμμάτων οικονομικής στήριξης για τις μεσογειακές χώρες της περιφέρειας, μαζί φυσικά και για την Ελλάδα.
Φυσικά ήταν ένα πολιτικό παιχνίδι και για τους ψήφους. Είχε λαϊκισμό της εποχής. Γενικά όπως λέγεται σε διάφορα ιστορικά άρθρα το κόμμα ήταν χωρισμένο στη μέση για το θέμα αυτό.
Τελικά το ΠΑΣΟΚ μετά από μια πορεία σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας με αυτές της Ευρώπης έβαλε την χώρα στην ΟΝΕ όπως πέτυχε το ακατόρθωτο για τα ευρωπαϊκά ιστορικά δεδομένα να βάλει την Κύπρο στην ΕΕ.Ήταν ξεκάθαρα ενάντια στην ένταξη.
ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο.Ήμουν σίγουρος όμως ότι ακόμη και σε αυτή την απόφαση θα υποστηριζες ότι το ΠΑΣΟΚ είχε δίκιο 🥴
και τα ήξερε καλύτεραΜην παραποιείς αυτά που γράφω σύμφωνα με το θυμικο σου και εσύ και τα υπόλοιπα μέλη του φόρουμ . Απλά λέω ολόκληρη την ιστορία για το θέμα που σχολιάζεις. Αν δεν σου αρέσει η ιστορία από όλες τις πλευρές της, αυτό είναι δικό σου θέμα.
Διάβασε εδώ.
Αν θες υπάρχουν και μελέτες με μεγάλη ανάλυση. Με λίγα λόγια μέσα από τον προεκλογικό "λαϊκισμό" του ΠΑΣΟΚ της εποχής αλλά και την συνεχόμενη αναπροσαρμογή της στρατηγικής του, την πίεση για αναδιαπραγμάτευση των όρων και τις προτάσεις για κοινό έδαφος γεννήθηκε ο θεσμός των προγραμμάτων οικονομικής στήριξης, κάτι σαν το σημερινό ΕΣΠΑ, σε διάφορους τομείς. Με λίγα λόγια με την πίεση αυτη αλλά και την σύμπραξη της ίδιας της Ευρώπης άλλαξαν η πολιτική και οι όροι σύγκλισης της Ευρώπης. Ήταν ενα ιστορικό γεγονός για την Ευρώπη και την ολοκλήρωση της.
Τέλος να πω πως σήμερα την ίδια πολιτική της έντονης αντίδρασης και εξαιρέσεων από ευρωπαϊκές πολιτικές και οδηγίες την πετυχαίνουν αρκετές χώρες με τα ίδια εργαλεία όπως τότε χρησιμοποίησαν οι ΠΑΣΟΚΟΙ. Ένα τελευταίο παρόμοιο γεγονός ήταν η εξαίρεση κάποιων χωρών από την ποσόστωση Co2 για κάποια έτη κτλ.
Μετά τη εποχή του εκσυγχρονιστικου ΠΑΣΟΚ όπου η ηγετική ομάδα ήταν φιλοευρωπαϊκη κατάφεραν κάτι που αν έχεις διαβάσει λίγο ιστορία θα έβλεπες πως ποτέ καμία χώρα της Ευρώπης δεν θα δεχόταν. Δηλαδή την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ενός κράτους που βρίσκεται το μισό υπό κατοχή. Αναβαθμίζοντας έτσι το πρόβλημα της Κύπρου σε πανευρωπαϊκό.
Φυσικά η είσοδος στην ΟΝΕ είναι το καμάρι για το σύγχρονο ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να το χρησιμοποιήσουμε σωστά. Υπάρχουν πολλες κριτικές σε αυτό το θέμα. Αλλά θα ξεφύγει η κουβέντα.
Λαπ , έμενα κατηγορείς ότι παραποιώ τα λεγόμενα σου αλλά εσύ κάνεις κάτι χειρότερο. Παραποιείς την ιστορία.
Το κακό που μας βρήκε με την είσοδο στην ΕΟΚ και τις άσχημες συνθήκες της εισόδου, κατάφερε το ΠΑΣΟΚ, να τα μετατρέψει σε πλεονέκτημα και θεσμούς οικονομικής στήριξης.
Συγνώμη, αλλά εγώ αυτά βλέπω ότι γράφεις.Και από την άλλη, βάζεις στην κουβέντα λίγο από Κύπρο και από ευρώ ( που και αυτό αποτέλεσμα της απόφασης ένταξης στην Εοκ ήταν).
Επιμένω οτι παραποιείς, αυτό που καταλαβαίνεις εσύ είναι διαφορετικό από αυτό που γράφω εγώ.
Εσύ κατάλαβες ότι είπα ότι τα έκανε όλα σωστά. Εγώ όμως, δεν είπα αυτό. Εγώ είπα πως ανύψωσε το θέμα σε επίπεδο λαϊκισμού για να κερδίσει ψήφους σε ενα εκλογικό σώμα το οποίο είχε έντονο το θυμικο του μετά από την επταετία.
Άλλωστε το ότι η Ελλάδα αμέσως μετά την επταετία ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις για την είσοδο στην τότε ΕΟΚ συνέβη για πολλούς κάπως βεβιασμένα αλλά η πολιτική σκέψη της εποχής ήταν πως έπρεπε να υπάρξει μια όσο δυνατόν γρηγορότερη σταθεροποίηση του πολιτικού και περιφερειακού περιβάλλοντος το οποίο δεν ήταν τόσο σταθερό όσο πιστεύεις. Μη ξεχνάμε την τραγωδία της Κύπρου που ήταν πρόσφατη. Τα πάθη ήταν πολύ έντονα. Γενικότερα η ένταξη της χώρας μας ήταν προδιεγραμμενη πολύ πριν τον ΚΚ1 αλλά αυτό είναι ένα άλλο ιστορικό θέμα ανάλυσης. Ο ΚΚ1 υπέγραψε την συνθήκη και αυτό μένει στην ιστορία. Είναι αυτός που μας έβαλε στην Ε.Ε
Ξαναγράφω πως το ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνούσε με τους όρους περιφέρειας/κέντρου στους εμπορικούς και όχι μόνο τρόπους συναλλαγών με την υπόλοιπη Ευρώπη. Δηλαδή την άρση της προστατευτικής πολιτικής (δασμούς) στο διμερές εμπόριο με την Ευρώπη χωρίς την προηγούμενη πολιτική οικονομικής σύγκλισης ώστε αυτό να γίνει με όσο δυνατόν ίσους όρους. Στην αρχή ζητούσε μια διαφορετική σχέση με την Ευρώπη όπως είχε το ΗΒ. Τελικά υποχώρησε και συνδιαμόρφωσε έναν μηχανισμό οικονομικής σύγκλισης.
Εσύ συμφωνείς με στην την πρόταση; Εάν ναι, να σου πω πως δεν υπήρχε στις αρχικές συμφωνίες ή μάλλον δεν υπήρχε ένας ξεκάθαρος οδικός χάρτης για να επιτευχθεί. Εγώ τουλάχιστον αυτό καταλαβαίνω από την μετέπειτα συνεργασία της ευρωπαϊκής επιτροπής για την θέσπιση των προγραμμάτων σύγκλισης και οικονομικής ενίσχυσης των χωρών της μεσογειακής περιφέρειας όπου αργότερα έγιναν θεσμός της Ευρώπης και σήμερα τα θεωρούμε δεδομένα.
Άρα, συνοψίζοντας για να κάνω πιο πολύπλοκη την οπτική και τη σκέψη σου, Ναι λαϊκιζε για την απορρόφηση ψήφων, φούσκωνε την αρνητική οπτική των πραγμάτων αλλά μέσα στον λαϊκισμο του είχε και λογικά ερείσματα που όντως έπαιξαν σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη της χώρας αλλά και ολόκληρη της Ευρώπης.
Το ευρώ και η Κύπρος δεν ήταν καθόλου εύκολα όσο πιστεύεις. Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ως οικονομικό θαύμα το ότι η Ελλάδα μαζί με την κεντρική Ευρώπη ήταν σε θέση να αποκτήσει επί ίσης όροις το σκληρότερο νόμισμα του πλανήτη. Αυτό θα έφερνε άπειρο φθηνό χρήμα σε επιχειρήσεις και το κράτος. Όλα τα κεφάλαια του πλανήτη θα ήθελαν να επενδύσουν στο νόμισμα της Ελλάδας. Πολλές χώρες που ήταν μέλη της ΕΟΚ και μετέπειτα της Ευρώπης μπήκαν αργότερα στο ευρώ και κάποιες δεν έχουν μπει ακόμα. Η Κύπρος ειναι τεράστιος άθλος για τα συμφέροντα του νησιού. Εάν διαβάσεις λιγάκι ιστορία θα δεις πως καμία χώρα της Ευρώπης δεν ήθελε αυτήν την ένταξη αλλά η Ελλάδα και τότε το ΠΑΣΟΚ πίεσε τα πράγματα στα άκρα χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που διέθετε και τελικά η Κύπρος μπήκε στην ΕΕ.
Αυτά στα γράφω για να δεις πως ναι στην αρχή δεν συμφωνούσε το ΠΑΣΟΚ με τον τρόπο που μπήκαμε στην ΕΟΚ, ναι χρησιμοποίησε συνθήματα άλλων πολιτικών χωρών για να κερδίσει ψήφους, αλλά από την στιγμή που αυτό έγινε, έπαιξε τεράστιο ρόλο στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και στην ενίσχυση της χώρας στους κόλπους της Ευρώπης. Μάλιστα έπαιξε σύμφωνα με τα ιστορικά άρθρα και πρωταγωνιστικό ρόλο στην συνδιαμόρφωση των σημερινών εργαλείων οικονομικής ενίσχυσης των χωρών. Πλέον θεωρείται προοδευτικό, θεσμικό ευρωπαϊκό κόμμα. Αυτή είναι η ιστορική πραγματικότητα.
Τις καλημέρες μου.
-
Φυσικά ήταν ένα πολιτικό παιχνίδι και για τους ψήφους. Είχε λαϊκισμό της εποχής.
Εσύ κατάλαβες ότι είπα ότι τα έκανε όλα σωστά. Εγώ όμως, δεν είπα αυτό. Εγώ είπα πως ανύψωσε το θέμα σε επίπεδο λαϊκισμού για να κερδίσει...
.. .Αυτά στα γράφω για να δεις πως ναι στην αρχή δεν συμφωνούσε το ΠΑΣΟΚ με τον τρόπο που μπήκαμε στην ΕΟΚ, ναι χρησιμοποίησε συνθήματα άλλων πολιτικών χωρών για να κερδίσει ψήφους, ..Τις καλημέρες μου.
Καλημέρα Lap.
Άρα επικροτείς το "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα".
Οι πολιτικοί μπορούν να φέρονται ως πολιτικοί απατεώνες,άλλα να υπόσχονται,άλλα να λένε στα προγράμματά τους (τι νόημα έχει λοιπόν να τα διαβάζουμε),όμως άλλα να κάνουνε..
Ειλικρινά πες μου,όταν λες "έξω από την ΕΟΚ κ ΝΑΤΟ", "θα κάνω δημοψήφισμα για την ΕΟΚ" και τάσσεσαι υπέρ της εξόδου και σε ψηφίζει ο λαός με αυτά τα δεδομένα και μετά "στρίβειν δια του αρραβώνος",πως αλλιώς λέγεται αυτό εκτός από πολιτική απάτη;
Κι αν λες πως μετά καλώς έπραξε που παρέμεινε κι άλλαξε τους όρους -που μπορεί να ευσταθεί- δεν παύει να θεωρείται ένας πολιτικός απατεώνας που ο λόγος κι οι όποιες υποσχέσεις του μόνο για εμπιστοσύνη δεν είναι..
Και μη μου πεις, πως δεν ήξερε καλά τα πράγματα πριν την εκλογή του ή είχε "αυταπάτες" (όπως είπε και κάποιος άλλος 35 χρόνια μετά),γιατί τότε εγώ λέω να μην υπόσχονται πράγματα που δεν γίνονται ή δεν τα γνωρίζουν καλά,αλλά να τάζουν τα εφικτά και να κρατάνε μια πισινή,χωρίς αλόγιστες υποσχέσεις.Αλλά θα μου πεις αφού αυτό πιάνει,γιατί ν'αλλάξουν τακτική;Υ.Γ. Προσωπικά πιστεύω πως θετικό ήταν που δεν έκαναν ολική ρήξη όπως την έταζαν ούτε ο ΑΓΠ ο 1ος,ούτε ο ΑΓΠ ο 2ος Όμως η πολιτική εξαπάτηση μετά την ψήφο είναι υπαρκτή και κατακριτέα πάντα.
-
Εγώ όπως δεν πιστεύω σε λαϊκισμούς έτσι δεν πιστεύω σε συνωμοσιολογίες. Είναι το ίδιο νόμισμα αυτά τα δύο. Δεν γίνεται κατά εμέ να παραθέτουμε ως βάση συζήτησης την συνωμοσιολογία για να κρίνουμε τον λαϊκισμό.
Δεν μπορώ να αρνηθώ μια φράση χωρίς να ξέρω το διακυβευμα που αυτή απευθύνεται. Εσύ μπορείς; Για παράδειγμα γιατρέ εάν είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου θα πράξεις με βάση το "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα;" Απάντησε μου σε αυτό αν έχεις την καλοσύνη. Ποιος θα κρίνει την σημαντικότητα του διακυβευματος. Προφανώς ο λαός δεν θεώρησε την αναπροσαρμογή ή κυβιστηση σημαντικότερη των υπολοίπων πολιτικών και έτσι ξαναψηφιζε ΠΑΣΟΚ, με ένα ενδιάμεσο διάλειμμα, επί 20 έτη.
Πολύ πιθανόν ένα κόμμα που βρίσκεται εκτός του κύκλου εξουσίας, εκτός σημαντικών ανωτάτων επαφών να έχει σχηματίσει λανθασμένη εντύπωση για μια σειρά πολιτικών ή για τις δυνατότητες που αυτό έχει. Πολύ πιθανόν να μιλά με πρόσωπα που ασπάζονται τον ίδιο τρόπο σκέψης και έτσι να περιχαρακώνεται σε πολιτικές που θεωρεί εφαρμόσιμες. Δεν το βρίσκω παράλογο εφόσον δεν έχω κανένα άλλο στοιχείο περί του αντιθέτου παρά μόνο τη φαντασία μου.
Από την στιγμή που πάρει την εξουσία πολλά αλλάζουν, οι ευθύνες βαρύνουν τον εκάστοτε πολιτικό και οι συσχετισμοί παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο, αυτό μας δείχνει η ιστορία.
Εγώ αν με ρωτάς αν μου αρέσει ο λαϊκισμός θα ήμουν από αυτούς που δεν λένε υπερβολές χωρίς να έχουν ψάξει πρωτίστως τα δεδομένα. Προφανώς δεν θα με ψήφιζαν αν ήμουν πολιτικός εκείνης της εποχής. Από την άλλη δεν μου αρέσει όπως είπα και η συνωμοσιολογία.
-
Διάβασε εδώ.
Επιμένω οτι παραποιείς, αυτό που καταλαβαίνεις εσύ είναι διαφορετικό από αυτό που γράφω εγώ.
Εσύ κατάλαβες ότι είπα ότι τα έκανε όλα σωστά. Εγώ όμως, δεν είπα αυτό. Εγώ είπα πως ανύψωσε το θέμα σε επίπεδο λαϊκισμού για να κερδίσει ψήφους σε ενα εκλογικό σώμα το οποίο είχε έντονο το θυμικο του μετά από την επταετία.
Ε άντε βρε λαπ, πες μας και τα αρνητικά γιατί 3 εβδομάδες τώρα διαβάζουμε για το τέλειο κόμμα.
Άλλωστε το ότι η Ελλάδα αμέσως μετά την επταετία ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις για την είσοδο στην τότε ΕΟΚ συνέβη για πολλούς κάπως βεβιασμένα αλλά η πολιτική σκέψη της εποχής ήταν πως έπρεπε να υπάρξει μια όσο δυνατόν γρηγορότερη σταθεροποίηση του πολιτικού και περιφερειακού περιβάλλοντος το οποίο δεν ήταν τόσο σταθερό όσο πιστεύεις. Μη ξεχνάμε την τραγωδία της Κύπρου που ήταν πρόσφατη. Τα πάθη ήταν πολύ έντονα. Γενικότερα η ένταξη της χώρας μας ήταν προδιεγραμμενη πολύ πριν τον ΚΚ1 αλλά αυτό είναι ένα άλλο ιστορικό θέμα ανάλυσης. Ο ΚΚ1 υπέγραψε την συνθήκη και αυτό μένει στην ιστορία. Είναι αυτός που μας έβαλε στην Ε.Ε
Ξαναγράφω πως το ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνούσε με τους όρους περιφέρειας/κέντρου στους εμπορικούς και όχι μόνο τρόπους συναλλαγών με την υπόλοιπη Ευρώπη. Δηλαδή την άρση της προστατευτικής πολιτικής (δασμούς) στο διμερές εμπόριο με την Ευρώπη χωρίς την προηγούμενη πολιτική οικονομικής σύγκλισης ώστε αυτό να γίνει με όσο δυνατόν ίσους όρους. Στην αρχή ζητούσε μια διαφορετική σχέση με την Ευρώπη όπως είχε το ΗΒ. Τελικά υποχώρησε και συνδιαμόρφωσε έναν μηχανισμό οικονομικής σύγκλισης.
Εσύ συμφωνείς με στην την πρόταση; Εάν ναι, να σου πω πως δεν υπήρχε στις αρχικές συμφωνίες ή μάλλον δεν υπήρχε ένας ξεκάθαρος οδικός χάρτης για να επιτευχθεί. Εγώ τουλάχιστον αυτό καταλαβαίνω από την μετέπειτα συνεργασία της ευρωπαϊκής επιτροπής για την θέσπιση των προγραμμάτων σύγκλισης και οικονομικής ενίσχυσης των χωρών της μεσογειακής περιφέρειας όπου αργότερα έγιναν θεσμός της Ευρώπης και σήμερα τα θεωρούμε δεδομένα.Άρα, συνοψίζοντας για να κάνω πιο πολύπλοκη την οπτική και τη σκέψη σου, Ναι λαϊκιζε για την απορρόφηση ψήφων, φούσκωνε την αρνητική οπτική των πραγμάτων αλλά μέσα στον λαϊκισμο του είχε και λογικά ερείσματα που όντως έπαιξαν σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη της χώρας αλλά και ολόκληρη της Ευρώπης.
Ξαναδιάβασε τι γράφεις.
Η είσοδος της χώρας ήταν κάτι δεδομένο, σιγά τι πετυχε ο Καραμανλής.Απλά έτυχε και υπέγραψε.
Ενώ ο μέγιστος Α Ν Δ Ρ Ε Α Σ τα διόρθωσε όλα μετά, διόρθωσε τα λάθη της συνθήκης και επειδή τα έστρωσε δεν έφυγε.Καλήμερα και από εμένα!
-
Βλέπω ότι πολλοί μετράτε το ΒΖΙΙΙΙΟΥΝ του Αδώνιδος απ' το αν γεμίζουν τα ταβερνεία και τα τσιπουράδικα, κι όχι απ το αν κλείνουν οι Πετρετζίκηδες και οι αλυσίδες αρτοποιείων.
Δεν ξέρω αν αυτό με τη μπύρα και το κρασί χύμα ήταν που υποσχέθηκε ο Κυργιάκος, αλλά πωλήσεις λιανική δεν κάνει κάνενας σας εδώ μέσα; Όλοι Υπάλληλοι και Παροχή Υπηρεσιών είναι;
Να μας πουν κι αυτοί που περιμένουν τον τελικό πελάτη να του κόψουν απόδειξη (ή και όχι) κάθε μέρα, πως εξελίσσεται το βζιούν, σε σύγκριση με τα προσδωκόμενα και σε σύγκριση με προηγούμενες περιόδους, πάει καλά, είναι ευχαριστημένοι, το γλεντάνε κάθε βράδυ στα κλαμπάκια και τα ρεστοράν; -
Όταν θέλετε να παίξετε μπαλιτσα πρέπει να ξέρετε μπαλιτσα.
Το πρώτο βήμα λοιπόν για την ευρωπαϊκή μας πορεία έγινε από την κυβέρνηση Παπάγου. Το οικονομικό της πρόγραμμα για αναστύλωση της ελληνικής οικονομίας μετά τον εμφύλιο εντάχθηκε στον τότε ΟΕΟΣ όπου μέσω αυτού η Ελλάδα έλαβε κονδύλια και ο οποίος ήταν ένας προθάλαμος της μετέπειτα ΕΟΚ και αργότερα Ε.Ε. Μετά την ένταξη στον ΟΕΟΣ όντως η συγκεκριμένη στρατηγική συνεχίστηκε επί Κυβερνήσεως ΚΚ1 που είχε προφανώς φιλοευρωπαϊκη πολιτική. Δεν το έχει αρνηθεί κανείς αυτό.
Ο Αντρέας είπαμε, είχε άλλη άποψη για μια συνεργασία με την Ευρώπη στα πρότυπα του ΗΒ και των τότε Σκανδιναβικών χώρων αν δεν κάνω λάθος. Το τι έγινε μετά από τις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη και τι κέρδισε και τι άφησε το λέει η ιστορία που ακόμα και ένα παιδάκι του γυμνασίου γνωρίζει.
Σταματήστε τον φανατισμό σας, δείτε την ιστορία αντικειμενικά.
-
Όταν θέλετε να παίξετε μπαλιτσα πρέπει να ξέρετε μπαλιτσα.
Το πρώτο βήμα λοιπόν για την ευρωπαϊκή μας πορεία έγινε από την κυβέρνηση Παπάγου. Το οικονομικό της πρόγραμμα για αναστύλωση της ελληνικής οικονομίας μετά τον εμφύλιο εντάχθηκε στον τότε ΟΕΟΣ όπου έλαβε κονδύλια και ο οποίος ήταν ένας προθάλαμος της μετέπειτα ΕΟΚ και αργότερα Ε.Ε. Μετά την ένταξη στον ΟΕΟΣ όντως η συγκεκριμένη στρατηγική συνεχίστηκε επί Κυβερνήσεως ΚΚ1 που είχε προφανώς φιλοευρωπαϊκη πολιτική. Δεν το έχει αρνηθεί κανείς αυτό.
Ο Αντρέας είπαμε, είχε άλλη άποψη για μια συνεργασία με την Ευρώπη στα πρότυπα του ΗΒ και των τότε Σκανδιναβικών χώρων αν δεν κάνω λάθος. Το τι έγινε μετά από τις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη και τι κέρδισε και τι άφησε το λέει η ιστορία που ακόμα και ένα παιδάκι του γυμνασίου γνωρίζει.
Σταματήστε τον φανατισμό σας, δείτε την ιστορία αντικειμενικά.
Εγώ γιατί είμαι σίγουρος ότι δεν σκαμπάζεις και πολλά από ποδόσφαιρο, κάνεις κοντρόλ με το καλάμι και στέλνεις συνεχώς την μπάλα στην κερκίδα
-
Στο pro τους έπαιρνα τα σωβρακα όλων στην σχολή....πρόσεχε!! Εβγαζα χαρτζιλίκι από στοιχήματα σε πρωταθλήματα που στήναμε. Λίγες αλλαγές έκανα στην σύνθεση σε κάθε αγώνα και απλά έβαζα γκολακια οπότε ήθελα. Και αυτοί με τους οποίους έπαιζα, δεν ήταν αμπαλοι ούτε στην πραγματικότητα ούτε στο pro
Καθόλου κερκίδα, απλώς δεν θέλεις να διαβάσεις πραγματα που δεν συνάδουν στο 100% με αυτά που σε γαλούχησαν. Είπαμε δικό σου το θέμα, όχι δικό μου. Πέρασα και εγώ από αυτήν την εποχή όπως και όλοι μας, να αμφισβητήσουμε όσα μας λένε εφόσον δεν συνάδουν με αυτά που διαβάζουμε σε διάφορες ιστορικές πηγές κτλ. Να απαιτούμε δηλαδή τεκμηρίωση των ιστορικών γεγονότων.
Η ευρωπαϊκή ιστορία λοιπόν της χώρας μας σύμφωνα με αυτά που έχω διαβάσει και εγώ ξεκινά με κυβέρνηση Παπάγου στην τότε πρώιμη ΕΟΚ. Και μετά σαφέστατα με κυβερνήσεις ΚΚ1. Για αυτό έγραψα πως η Ελλάδα είχε αποφασίσει πριν το 1974 που έγινε το (δεύτερο) επίσημο αίτημα ένταξης, προς τα που θα κινηθεί. Το πότε έγιναν οι συμβάσεις κατά τις μεγάλες μαζικές επεκτάσεις της τότε ΕΟΚ είναι αποτέλεσμα και του ΚΚ1, σαφέστατα δεν το αμφισβητεί κανείς αυτό, αλλά και της χρονικής συγκυρίας.
-
Ο Ανδρέας παιδί μου, το μόνο καλό που έκανε είναι ότι έδιωξε τον ασφαλιτη μέσα από το σπίτι μας, νισαφι πια , σαράντα χρόνια δεν βαρέθηκαν; Τι άλλο να μάθουν πια για λόγου μας;.....
Αυτά ήταν τα λόγια πολύ συγγενικού μου προσώπου, όταν είχα ρωτήσει για το ΠΑΣΟΚ.
Και πραγματικά το ΠΑΣΟΚ έφερε στον τόπο την περιβόητη εθνική συμφιλίωση. Ο χρόνος βέβαια βοήθησε , πολύ,περισσότερο σε αυτό, αλλά έκανε και αυτό κάποια σοβαρά βήματα.
Μέσα στο ΠΑΣΟΚ βέβαια βρήκαν λιμάνι και ξεπλυθηκαν στο πασοκικο πλυντήριο, πλήθος, ατόμων που μέχρι τότε εμπορεύονταν εθνικοφροσυνη ή είχαν τουλάχιστον προβοκατορικο ρόλο στην ιστορία.Μετά την πουλούσαν με σοσιαλιστική σάλτσα, κάποιοι έφτασαν να γίνουν και υπουργοί
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2