-
Ο πλούτος δεν παράγεται, αποσπάται.
Για να έχεις πλούτο, από κάπου λείπει.
Τέλος πάντων, κι εγώ όσο ήμουν έξω, όσοι Έλληνες γνώρισα έκαναν τα μάτια τους δολάρια σαν τον Σκρουτζ, δεν έβλεπαν τίποτε άλλο και καμιά άλλη αξία, μόνο λεφτά, ειναι χαρακτηριστικό της φυλής...
Σκέφτηκες ποτέ ένα κόσμο, με ιεράρχηση κι αξιολόγηση των αναγκών και σκοπό την κάλυψή τους για όλους; -
Στο Αγιο Ορος υπάρχει κάτι τέτοιο, γιατί και εκεί προσδοκούν στην μετέπειτα ζωή.,..
-
@piliourits said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Για να έχεις πλούτο, από κάπου λείπει.Λάθος! Αυτή η στρεβλή εικόνα του κομμουνισμού είναι η αρχή της διαφωνίας....ότι πιστεύεις ότι για είναι κάποιος πλούσιος (ό,τι σημαίνει αυτό) τα έχει αρπάξει από κάποιον άλλο.
Ο πλούτος παράγεται...εαν ένα χωράφι καλλιεργηθεί θα παράξει πλούτο, εαν το αφήσουμε να ξεραθεί δεν θα παράξει τίποτα.
Σκέφτηκες ποτέ ένα κόσμο, με ιεράρχηση κι αξιολόγηση των αναγκών και σκοπό την κάλυψή τους για όλους;
Εξαιρετική ιδέα και η θεωρία του κομμουνισμού αλλά πρακτικά ανεφάρμοστη γιατί ειναι ενάντια στην ανθρώπινη φύση (και γενικά στην φύση). Για αυτό και δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ πρακτικά, παρά μόνο σε πάρα πολύ μικρές κοινωνίες (π.χ. Άγιο Όρος και εκεί με πολλά προβλήματα).
-
Η φυλή ακριβώς επειδή ήταν έτσι , δεν είχαν αυτοκράτορες-θεούς και για αυτό και τους θεούς τους είχαν κάνει ανθρώπους με πάθη και ελαττώματα.
Οσο για τον καθένα ανάλογα με τις ανάγκες του, αυτές ποιος τις προσδιορίζει και ποιος τις δημιουργεί ?
Γιατί όπου εφαρμόστηκε, πάλι είχαν πολλές ανάγκες να καλύψουν κάποιοι και οι πολλοί δεν μπόρεσαν να ζητήσουν τίποτε.
Αλλωστε και αν ζήταγαν θα ήταν τα τελευταία τους λόγια.
Εγώ γνώρισα εδώ στην Ελλάδα, πολλούς ανθρώπους που ήρθαν από αυτές τις χώρες.
Τα πρώτα χρόνια, ο τρόμος δεν είχε φύγει από τα μάτια τους.
Πέρασε καιρός.
Για αυτό και έμειναν εδώ για πάντα.
-
Στο Άγιος Όρος, στις Καρυές υπάρχει κανονικό τραπεζικό κατάστημα. Από τα ποιο κερδοφόρα τραπεζικά καταστήματα.
-
@fanis75 said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Για να έχεις πλούτο, από κάπου λείπει.Λάθος! Αυτή η στρεβλή εικόνα του κομμουνισμού είναι η αρχή της διαφωνίας....ότι πιστεύεις ότι για είναι κάποιος πλούσιος (ό,τι σημαίνει αυτό) τα έχει αρπάξει από κάποιον άλλο.
Ο πλούτος παράγεται...εαν ένα χωράφι καλλιεργηθεί θα παράξει πλούτο, εαν το αφήσουμε να ξεραθεί δεν θα παράξει τίποτα.
Σκέφτηκες ποτέ ένα κόσμο, με ιεράρχηση κι αξιολόγηση των αναγκών και σκοπό την κάλυψή τους για όλους;
Εξαιρετική ιδέα και η θεωρία του κομμουνισμού αλλά πρακτικά ανεφάρμοστη γιατί ειναι ενάντια στην ανθρώπινη φύση (και γενικά στην φύση). Για αυτό και δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ πρακτικά, παρά μόνο σε πάρα πολύ μικρές κοινωνίες (π.χ. Άγιο Όρος και εκεί με πολλά προβλήματα).
Αν και το συζητάμε σε λάθος νήμα, εγώ δεν επιχειρηματολογω υπέρ του εφαρμοσμένου κομμουνισμου, γράφω τα προβλήματα του Καπιταλισμού που είναι και απάνθρωπα.
Στον Καπιταλισμό, μπορεί εγώ να έχω όλα τα χωράφια και οι άλλοι ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΚΑΡΠΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΥΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΠΛΑ ΠΕΤΡΕΣ, να δικαιούνται 5% της παραγωγής για τα μεροκαματα τις μέρες που τους απασχόλησα και το υπόλοιπο 90% να τους το πουλάω, στους ίδιους, όπως και όσο θέλω.Εφόσον αυτό το σύστημα σας φαίνεται σωστό και ...φυσικό και δεν υπάρχει καλύτερο, πάσο.
-
Για να έχεις πλούτο, από κάπου λείπει.Καλαπληκτική άποψη! Νομίζω ότι γράφεις νέα κεφάλαια οικονομικής θεωρίας!
Δηλαδή αν πάρουμε την πρωτογενή παραγωγή ως παράδειγμα, ένας γεωργός που καλλιεργεί τη γη του δεν παράγει πλούτο, αλλά τον αποσπά; Από πού; Από τη μητέρα φύση;
Βλέπω στο βάθος Νόμπελ οικονομικών...@piliourits said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Τέλος πάντων, κι εγώ όσο ήμουν έξω, όσοι Έλληνες γνώρισα έκαναν τα μάτια τους δολάρια σαν τον Σκρουτζ, δεν έβλεπαν τίποτε άλλο και καμιά άλλη αξία, μόνο λεφτά, ειναι χαρακτηριστικό της φυλής...
Είναι μάλλον το πλέον σύνηθες αυτό, αλλά υπάρχει και ένα σημαντικό ελαφρυντικό: Κάποιος ξενιτεύεται (σχεδόν πάντα) για να βελτιώσει την οικονομική του κατάσταση, οπότε αναμενόμενο είναι να έχει (σε ένα λογικό βαθμό) ως προτεραιότητα τα λεφτά. Το ίδιο δεν ισχύει και για τους οικονομικούς μετανάστες στην Ελλάδα;
Εξαιρετικό, αλλά δυστυχώς ουτοπικό. Δε νομίζω ότι στην ανθρώπινη ιστορία έχει επιτευχθεί ποτέ και πουθενά. Και δυστυχώς δεν προβλέπω να επιτευχθεί ούτε στο μέλλον.
-
Δες το παραπάνω σχόλιο.
Ο στόχος θα έπρεπε να είναι αυτός, η κατά το δυνατόν ιεραρχημενη κάλυψη αναγκών για όσο περισσότερους.
Και μια κι αναφερόμαστε στη Φύση, δεν υπάρχει κανένας πληθυσμός κανενός είδους που να είναι ο Καπιταλισμός "φυσικός".
Δηλαδή να ανήκουν σε κάποιο μελίσσι όλα τα λουλούδια και όλο το μέλι, και όλες οι μέλισσες που το παράγουν να το αγοράζουν μετά απ τον ιδιοκτήτη...
Για να φάνε οι άνθρωποι μέλι, πρέπει το μελίσσι να πεθάνει, να μην αναπαραχθεί. Αυτός είναι ο "παραγομενος πλούτος" του Καπιταλισμού. Δηλαδή η κλεψιά.
Και ότι κάνουμε στα ζώα, να κάνουμε και στους ανθρώπους, να τους υποβιβαζουμε δηλαδή στην κατάσταση του ζώου.
-
Χωρίς καμία δασκαλίστικη διάθεση αλλά μάλλον κάποιοι μπερδεύουν τον πραγματικό σοσιαλισμό ( κομμουνισμό ) με τα κεντρώα, κεντρωο-αριστερά κόμματα ( Πασοκ, Συριζα , κ.λπ.).
Δεν είναι του παροντος θρεντ να γράφω περι μαρξισμου και άλλα , υπάρχει το άλλο θέμα ( καπιταλισμος-κομμουνισμος ).
Αλλά αν νομίζετε ότι για το επίπεδο της χώρας ή καλύτερα για τον κακό και άναρχο καπιταλισμό της χώρας φταίει η "αριστερά" που εκπροσωπείται από Πασοκ ή Συριζα η οποία κυβέρνησε τόσα χρόνια ( να καταλάβω τον Πασοκισμό, το γιατί φταίει η αριστερά για αυτό δεν καταλαβαίνω) , ή το άλλο περί "ηγεμονίας της Αριστεράς" ή οπως αλλιώς θέλετε να τα πείτε, δεν έχετε παρά να κοιτάξετε σε ποιες Ευρωομάδες συμμετέχουν τα δύο κόμματα.
Ε λοιπόν ακόμα και ο Τσε Αλέξης , ανήκει ( ως παρατηρητής στην αρχή και επίσημος καλεσμένος πλέον ) , σε όλη αυτή την περιβόητη ομάδα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, η οποία 70 χρόνια τώρα εναλλάσεται στην εξουσία με το Λαϊκό Κόμμα , στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης , συμπεριλαμβανομένου της Γερμανίας.
Άρα βρείτε αλλού την αιτία της μη επίτευξης των στόχων του καπιταλισμού στη χώρα , γιατί η ιδεολογική ταυτότητα των κυβερνόντων κομμάτων της είναι ταυτόσημη με των υπολοίπων ΕυρωπαΙκών χωρών....
-
Δες το παραπάνω σχόλιο.
Ο στόχος θα έπρεπε να είναι αυτός, η κατά το δυνατόν ιεραρχημενη κάλυψη αναγκών για όσο περισσότερους.
Και μια κι αναφερόμαστε στη Φύση, δεν υπάρχει κανένας πληθυσμός κανενός είδους που να είναι ο Καπιταλισμός "φυσικός".
Δηλαδή να ανήκουν σε κάποιο μελίσσι όλα τα λουλούδια και όλο το μέλι, και όλες οι μέλισσες που το παράγουν να το αγοράζουν μετά απ τον ιδιοκτήτη...
Για να φάνε οι άνθρωποι μέλι, πρέπει το μελίσσι να πεθάνει, να μην αναπαραχθεί. Αυτός είναι ο "παραγομενος πλούτος" του Καπιταλισμού. Δηλαδή η κλεψιά.
Και ότι κάνουμε στα ζώα, να κάνουμε και στους ανθρώπους, να τους υποβιβαζουμε δηλαδή στην κατάσταση του ζώου.
Ξαναλέω: ο γεωργός που παράγει πατάτες ή ντομάτες από ποιον αποσπά τον πλούτο; Παράγει ή δεν παράγει πλούτο; Και τη μπάλα εντός γηπέδου παρακαλώ και όχι πάλι στην εξέδρα...
Αλλά ας παίξουμε και λίγο μπαλίτσα στην εξέδρα που την πέταξες: Σύμφωνα με την άποψη σου, ο μελισσουργός στον καπιταλισμό κλέβει και δεν "παράγει πλούτο". Ο ίδιος μελισσουργός, εντός οποιουδήποτε άλλου οικονομικοπολιτικού συστήματος (του κομμουνισμού συμπεριλαμβανομένου) τι κάνει; Δεν κλέβει;
-
Παιχνίδι λέξεων δεν χρειάζεται κι αυτά περί μπάλας στην εξέδρα είναι ακριβώς ό,τι κάνεις φίλε μου.
Και στο Φάνη, να μην παίζουμε με τις λεπτομέρειες και τις λέξεις.
Πλούτος είναι το πλεόνασμα.
Το να πλουτίσει κάποιος είναι εφικτό μόνο μέσω αδικης μοιρασιας.
Αν ένα σύστημα διανομής είναι δίκαιο, παράγει συνολικά τόσο όσο χρειάζεται για να καλυφθούν οι ανάγκες.
Εμείς ζούμε σε ένα πλανήτη με συνολικό χρέος τρισεκατομυριων, με την πλειονότητα του πληθυσμού σε ανέχεια και ελάχιστους υπερπλουσιους. -
@andya3 said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
@gatoz said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
@andya3 said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Δε χορτάσατε πια μ' όλα αυτά τα σοσιαλιστο-κομμουνιστικά? Τόσες δεκαετίες τα ζούμε στο πετσί μας, βλέπουμε πως πάει η χώρα και πάλι επιμένετε στο μεγάλο κεφάλαιο, τους κακούς καπιταλιστές και τα συμφέροντα που θέλουν να πιουν το αίμα του κοσμάκη.
Μήπως σιγά-σιγά να φύγει το PASOK OS απ' το μυαλό μας (όπως πολύ πετυχημένα το ονόμασε ο φίλτατος mastoras), να ανοίξουμε τα μάτια μας και να δούμε τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη γύρω μας? Δε φτάνει πια με την επαρχιακή Βαλκανική νοοτροπία της αριστεράς και του σοσιαλισμού?
Θα πεις ποιο κόμμα στην Ελλάδα εκφράζει κάτι διαφορετικό? Δυστυχώς κανένα. Ποιος θα πειράξει τα πελατάκια? Το Δημόσιο, τις τράπεζες κοκ. Κατάντια, το PASOK OS έχει προχωρήσει και στο αίμα, ανίατη περίπτωση...
Εκτός αν έρθει το ΚΚΕ να μας σώσει, λίγο για σοσιαλισμό να μιλήσει κι αυτό το γύρισε το ματς...»Als die Nazis die Kommunisten holten,
habe ich geschwiegen,
ich war ja kein Kommunist.Als sie die Sozialdemokraten einsperrten,
habe ich geschwiegen,
ich war ja kein Sozialdemokrat.Als sie die Gewerkschafter holten,
habe ich geschwiegen,
ich war ja kein Gewerkschafter.Als sie mich holten,
gab es keinen mehr,
der protestieren konnte.«Σύντομα, πρώτη και τελευταία φορά μεταφράζω. Το forum είναι δημόσιος διάλογος και πρέπει όλοι να καταλαβαίνουν, αν θες να μιλήσουμε Γερμανικά στείλε μου pm.:
"Όταν οι ναζί έπιασαν τους κομμουνιστές, τους σοσιαλιστές και τους συνδικαλιστές, σιώπησα γιατί δεν ήμουν απ' αυτούς. Όταν έπιασαν κι εμένα, δεν υπήρχε κανείς πια να μπορεί να διαμαρτυρηθεί".Το κάνεις κατά σύστημα. Γράφεις σε ψευτο-αργκώ, με αρχικά κλπ. Δεν ξέρω τι image θέλεις να δημιουργήσεις για τον εαυτό σου, δικό σου θέμα. Όποιος πάντως έχει ξεκάθαρες απόψεις και εμπιστοσύνη σ' αυτά που πιστεύει, τα λέει απλά και κατανοητά για να καταλαβαίνουν και οι άλλοι. Τα μισόλογα κλπ είναι δήθεν για να ρίχνουν μελάνι και θολούρα.
Επί του θέματος. Εκπροσωπείς μία αριστερή-κομμουνιστική σχολή, που έχει αποδειχθεί ιστορικά ΄στις χώρες που εφαρμόστηκε, ότι είναι απλώς η άλλη όψη του φασισμού. Καμία έκπληξη λοιπόν που πήγε κάπου σε ναζί το μυαλό σου...
Έχετε βυθιστεί στην ψευδαίσθηση του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού. Είχα μπει και εγώ στον πειρασμό κάποτε, είχα παιδικά βιώματα από κομμουνιστο-κρατούμενη γειτονιά.
Ευτυχώς με αξίωσε ο Θεός να ταξιδέψω, να δουλέψω έξω, να γνωρίσω και να δω άλλους ανθρώπους, άλλα κράτη. Και τότε γκρεμίστηκε μέσα μου κάθε αμφιβολία, η αριστερή παπάτζα εξανεμίστηκε.Χρειάζεται παραγωγή πλούτου και μετά κανονίζεις πως θα τον μοιράσεις δίκαια. Το καπιταλιστικό σύστημα παράγει πλούτο για να ζούμε όλοι καλύτερα. Είναι το μόνο που μπορεί. Μέχρι και οι Κινέζοι το κατάλαβαν. Ας δώσουμε την ευκαιρία να παραχθεί και μετά ας έρθει το ΚΚ να τον μοιράσει δίκαια. Πάλι κερδισμένοι θα είμαστε.
Ας σταματήσει πια αυτή η μιζέρια και η οπισθοδρόμηση της χώρας, με συνθήματα και ιδεολογίες άλλων αιώνων. Ας προσαρμοστούμε στο σύγχρονο κόσμο...αγαπητε αντυ με αλφα τριο. διακρινω ενα εκνευρισμο στο διαφορετικο απο αυτο που εσυ νομιζεις,
το κειμενο μπηκε απο το πρωτοτυπο που θα βρεις εδω οπου και φαινεται και που ειναι βασισμενο. ηταν και αλλοι εκνευρισμενοι οταν το προκαλεσαν ως φαινεται.
επισης να σου επισημανω οτι ο οποιοσδηποτε μπορει να βρει μεταφραση ενος κειμενου σε ιστοσελιδα οπως εδω και να εχει μια ξεκαθαρη εικονα και κυριως την πηγη και την αιτια του προβληματος. δεν χρειαζονται τα γερμανικα που εσυ γνωριζεις αριστα ή τα ελαχιστα δικα μου.
χρειαζεται μονο καποιος να σκεφτει οτι μπορει να φτασει σπιτι του και στριβοντας σε ενα αλλο στενο απο αυτο που εχει συνηθισει οταν ενα φορτηγο το φραξει. καποιοι δεν μπορουν, θα περιμενουν να γινει η μετακομιση μια και ετσι τους μαθαινουν απο νωρις. συνηθως μεσα σε ενα γερμανικο χατσμπακ, μαλλον πριμιο, αποθημενο των σκληρα εργαζομενων γκασταρμπάιντερ που παραγουν πλουτο για το αφεντικο που ισως αργοτερα θα κανονισει να τον μοιρασει δικαια. -
Το να πλουτίσει κάποιος είναι εφικτό μόνο μέσω αδικης μοιρασιας.
Αν ένα σύστημα διανομής είναι δίκαιο, παράγει συνολικά τόσο όσο χρειάζεται για να καλυφθούν οι ανάγκες.Δεν υπάρχει δίκαιο και άδικο....αυτά είναι δικά μας εφευρήματα. Και τα λιοντάρια τρώνε όταν βρούνε και όσο βρούνε, δεν μοιράζουν την αντιλόπη. Για αυτό μίλησα για φύση. Τα χωράφια είναι εκεί, όποιος θέλει καλλιεργεί...εαν θέλει να καλλιεργεί για κάποιον άλλον, επιλογή του.
-
Παιχνίδι λέξεων δεν χρειάζεται κι αυτά περί μπάλας στην εξέδρα είναι ακριβώς ό,τι κάνεις φίλε μου.
ΚΑΘΡΕΦΤΑΚΙ !
Μόνο σε αυτό το επίπεδο μπορώ να σε αντιμετωπίσω, πλέον... -
H γκρινια και η πτωση στις δημοσκοπησεις αναγκασαν τον κ. Κυριακο να μοιρασει πολλα δις σημερα.
-
Πάντως στον καπιταλισμό, ΔΕΝ ανήκουν όλα τα μελίσσια , χωράφια σε έναν.
Αυτά μόνο στον σοσιαλισμό συμβαίνουν που όλα τα ελέγχει ο Κιμ, ο Στάλιν κλπ.
Και βέβαια και τα απολυταρχικά μοναρχικά ή φεουδαρχικά καθεστώτα, ακριβές αντίγραφο των οποίων ήταν ο σοσιαλισμός όπου εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα.
Αρα ο ουμανισμός της αριστεράς κάνει παρέα με τον κακό λύκο και τους 7 νάνους στα παραμύθια...
-
Θα συμφωνούσα οτι ο καπιταλισμος είναι το καλύτερο σύστημα αλλά το πρόβλημα είναι οτι σε χώρες όπως η Ελλάδα απλά δεν υπάρχει.
Η όποια μεσαία τάξη, εξωθείτε προς το χαμηλότερο άκρο ενώ υπάρχει μια μικρή κάστα ανθρώπων που αυξάνουν πολύ τα εισοδήματα τους.
Δεν είναι καπιταλισμός να μεταβιβάζεται το ρίσκο των λίγων στις πλάτες των πολλών. Σιγουρατζίδικα οι ολιγάρχες μας, στο επίδομα η πλέμπα και οι λακαμάδες της ιστορίας όσοι δηλώνουν πάνω από 50Κ οικογενειακό εισόδημα. Μερικοί λακαμάδες από εμας κιολας χειροκροτούν το Κυριάκο που τρέχει λογισμικό ΠΑΣΟΚ 2.0 επειδή ο Αλέξης έτρεχε 0.9 έκδοση.
Το πράγμα δεν έχει σωτηρία με μαθηματική ακρίβεια πάμε σε νεα οικονομική τραγωδία. Μόνη παρηγορία θα είναι τώρα οτι θα έχουμε και άλλους παρέα.
-
@george1977 said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Θα συμφωνούσα οτι ο καπιταλισμος είναι το καλύτερο σύστημα αλλά το πρόβλημα είναι οτι σε χώρες όπως η Ελλάδα απλά δεν υπάρχει.
Η όποια μεσαία τάξη, εξωθείτε προς το χαμηλότερο άκρο ενώ υπάρχει μια μικρή κάστα ανθρώπων που αυξάνουν πολύ τα εισοδήματα τους.
Δεν είναι καπιταλισμός να μεταβιβάζεται το ρίσκο των λίγων στις πλάτες των πολλών. Σιγουρατζίδικα οι ολιγάρχες μας, στο επίδομα η πλέμπα και οι λακαμάδες της ιστορίας όσοι δηλώνουν πάνω από 50Κ οικογενειακό εισόδημα.
Αυτά που περιγράφεις είναι Ο ΟΡΙΣΜΟΣ του Καπιταλισμού, στο στάδιο που βρίσκεται σήμερα.
Γιατί δεν θέλετε να το δεχτείτε, κι ονειρεύεται κάτι άλλο;
Αυτό που ονειρεύεστε, δεν λέγεται Καπιταλισμός. -
Μια χαρα ειναι ο καπιταλισμος. Στην Ελλαδα υπαρχει αλλο πραμα και για αυτο δε παμε μπροστα.
Φεουδα παντως εχουμε μπολικα καθως και κλικες που καπηλευονται το εισοδημα του κοσμου.
Πολλες απο αυτες με την υποστηριξη των σοσιαλιστων αλλα και των κομμουνιστων. Αυτο που απομενει απο τον ολιγιστο πλουτο που παραγεται δε φτανει ουτε για ζήτω... -
Kαπιταλισμος ειναι το συστημα που στο οποιο μπορει ο piliourits να γραφει ελευθερα την αντιθεση του σε αυτο, χωρις να κινδυνευει να βρεθει μαζι με την οικογενεια του σε κανενα παγωμενο μερος να σπαει πετρες.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2