-
Εγώ κάνω 3,0-3,5k km/μήνα με 1.5αρη πετρέλαιο, 0,8k km με 2.0 βενζίνης, 0,1k km με μηχανή και τα υπόλοιπα με αεροπλάνο
-
Learjet?
-
@bekiaris said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
@johnny-0 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Αντί να ρίξουν τα χρήματα σε νέες τεχνολογίες προς όφελος του καταναλωτή, συνέχιζαν να προωθούν την τεχνολογία με τους ρυθμούς που τους συμφέρει για να διατηρούν τα κεκτημένα.
Γίνε πιο συγκεκριμένος.
Τι εννοείς «προς όφελος του καταναλωτή»;
Είναι πολύ γενικό αυτό. -
@bassstarlet said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Αντί να ρίξουν τα χρήματα σε νέες τεχνολογίες προς όφελος του καταναλωτή, συνέχιζαν να προωθούν την τεχνολογία με τους ρυθμούς που τους συμφέρει για να διατηρούν τα κεκτημένα.
Γίνε πιο συγκεκριμένος.
Τι εννοείς «προς όφελος του καταναλωτή»;
Είναι πολύ γενικό αυτό.Η Tesla κάνει συνεχώς επενδύσεις και ρίχνει τις τιμές στις μπαταρίες/ηλεκτρικά μέσω ανάπτυξης της τεχνολογίας τους. Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία με ρυθμούς δυνόσαυρου, έδινε μικρές εγγυήσεις, ακριβά ανταλλακτικά, και γενικά οι επενδύσεις ήταν ελάχιστες, για αυτό οι ουσιαστικές καταναλώσεις τον αυτοκινήτων έχουν μειωθεί λίγο στην πάροδο των χρόνων, καλά φυσικά δεν θεωρώ καμία φοβερή τεχνολογία τα turbo των 12000 κυβικών για να πιάνουν τα όρια της νομοθεσίας στα καυσαέρια. Επίσης, οι Γερμανοί πχ πόσα χρήματα επενδύουν στα ηλεκτρικά? μήπως ξύπνησαν πολύ αργά? έχετε δει τα προβλήματα που έβγαλε το λογισμικό του id στην εκκίνηση του? Μόνο Tesla και Κίνα επενδύουν σοβαρά ποσά στα αυτοκίνητα, και έχουν κάνει την συγκεκριμένη τεχνολογία να τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα, οι υπόλοιποι απλά κοιτούν οι επενδύουν ελάχιστα αντίστοιχα.
-
Όταν η ΕΕ ξυπνήσει και δει ότι έχει χάσει την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων τί πιθανότητες δίνετε να επιβληθεί σοβαρός δασμός στα εισαγόμενα; (Κίνας & Αμερικής)
-
@jamesd said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Όταν η ΕΕ ξυπνήσει και δει ότι έχει χάσει την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων τί πιθανότητες δίνετε να επιβληθεί σοβαρός δασμός στα εισαγόμενα; (Κίνας & Αμερικής)
Έχω γράψει πριν μερικές μέρες ότι θεωρώ δεδομένο ότι θα πάει πολύ πίσω η απαγόρευση πώλησης βενζινοκίνητων, με αλλαγή του νόμου από τις Βρυξέλλες, πιθανό και αυτό που αναφέρεις φυσικά, όπως και ότι ίσως ξαφνικά αρχίσουν να δημοσιεύονται "μελέτες" που θα λένε ότι ακόμα τα ηλεκτρικά δεν είναι τόσο net-zero φιλικά σε σχέση με τα βενζινοκίνητα κλπ.
-
@jamesd said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Παρακάτω εχει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία .
Tο θέμα είναι περίπλοκο για την Ευρώπη και θέλει λεπτούς χειρισμούς για τα κινεζικά
για τα αμερικάνικα δεν υπάρχει συζήτηση παρακαλούν οι ευρωπαίοι να εξαιρεθούν απο τους φόρους στις ΗΠΑ που να τολμήσουν να βάλουν;
https://www.politico.com/news/2023/03/24/biden-electric-vehicle-subsidies-eu-00088757
Απο την άλλη οι ΗΠΑ το θέμα των κινέζικων EV φαίνεται να το εχουν λύσει :
‘No, not welcome here,’ εκτός και αν κτίσετε εργοστάσια και δώσετε δουλειά σε Αμερικάνους εργάτες σύμφωνα με τον νόμο IRA του προέδρου Μπάιντεν.https://cleantechnica.com/2023/06/27/us-eu-take-different-approaches-to-electric-cars-from-china/
-
Το πρόβλημα είναι η τιμή λοιπόν και όχι ο τρόπος φόρτισης.
Αν δεν έχεις δικό σου ηλεκτροδοτούμενο χώρο στάθμευσης, είναι οκ να ψάχνεις για φορτιστή σε πεζοδρόμιο, αν π.χ. η τιμή της κιλοβατώρας είναι παραπλήσια με αυτή της οικιακής σου χρέωσης, ενώ είναι απαράδεκτο αν η τιμή έχει σοβαρό καπέλο?
Το ψάξιμο, το ξεροστάλιασμα βρέξει, χιονίσει ή με καύσωνα, το περίμενε στην ουρά να πάρεις θέση όταν τελειώσουν οι προηγούμενοι, και μετά η αποδέσμευση του δημοσίας χρήσεως φορτιστή για να φορτίσει ο επόμενος, και η, εκ νέου, έρευνα απλού χώρου στάθμευσης για να βγάλεις τη μέρα/το βράδυ/ το σαββατοκύριακο είναι οκ? -
Είπαμε, την άλλη δεκαετία για ηλεκτρικό αμάξι, που θα είναι το κύριο αμάξι της οικογένειας.
Αλλιώς περιμένουμε τα επόμενα μικρά και φτηνά πόλης, που με την επιδότηση θα κάνουν κάτω από 20000 και θα θέλουν μία φόρτιση την εβδομάδα, με 400 χλμ αυτονομίας.
-
@pp said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ακόμα παρά πολύ υψηλή για να πληρώνεις από μόνος σου στο σπίτι ή έξω την φόρτιση.
Θα πρέπει να πέσει σημαντικά για να μπορέσει να υπάρχει εξέλιξη στις πωλήσεις.
Ένα τεσλα 2 όταν με το καλό θα βγει, θα το κοίταζα σοβαρά αν η τιμή αγοράς και φόρτισης, είναι σωστήΓια την τιμή του ρεύματος στις σημερινές τιμές, εγώ διαφωνώ κάθετα... πληρώνω το νυχτερινό που φορτίζω 0.12 και έχω 64 KWH μπαταρία, η οποία εντός πόλεως με πολύ συντηριτική οδήγηση όμως, μου βγάζει 585-600 χιλιόμετρα (χωρίς air condition). Κοινώς, γεμίζω το όχημα με 9-10 ευρώ, δεν θεωρώ σε αυτές τις τιμές οτι πληρώνω πολλά. Σίγουρα πριν 2 χρόνια ήταν πιο φθηνό, αλλά και πάλι ειναι αρκετά οικονομικό, να μην αναφέρω οτι από τις 3 -4 φορτίσεις τον μήνα, μόνο την μία κάνω στο σπίτι, όλες τις αλλες τις κάνω στα lidl στην γειτονιά μου τζαμπέ ολε. Τέλος, ήδη έχουμε μαζευτεί κάποια άτομα και καταθέσαμε καταστατικό για σύσταση ενεργειακής κοινότητας (ΕΚΠ) με σκπό να φτιάξουμε πάρκο (σε πολύ λογικές τιμές και με βάθος απόσβεσης στην κατανάλωση που έχω στα 5 χρόνια) και ουσιαστικά να πληρώνω μόνο τα τέλη δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ. Το ρεύμα με τις επενδύσεις που γίνονται σε ΑΠΕ καθώς και μπαταρίες στην Ελλάδα, θα πέσει, και σε λίγα χρόνια θα εξάγουμε σε ανταγωνιστικές τιμές. Το θέμα ειναι να πέσει και το κόστος της μπαταρίας.
-
Πάρκο που? σε αγρό ή οικόπεδο? Και πως θα διαμοιράζεται το παραγόμενο ρεύμα?
-
@dstou said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Με Virtual Net Meetering, εχουμε βρει οικόοπεδο (εκτός σχεδίου) απλά περιμένουμε να ολοκληρωθεί από το BEA/ΓΕΜΗ η σύσταση κοινότητας, και μετά θα καταθέσουμε τα χαρτιά στο ΔΕΔΔΗΕ για να πάρουμε τέλη σύνδεσης (αν φυσικά μας δώσουν, γιατί ειναι πολύπλοκη διαδικασία). Με το Virtual Net Meetering, συμψιφίζεις την κατανάλωση του οικιακού ή ακόμα και επαγγελματικού μετρητή, και πληρώνεις όμως τα τέλη δικτύου (στην περίπτωη του net meetering τα γλιτώνεις αλλά πρεπει να υπάρχει ο χώρος εντός οικίας). Αυτή την στιγμή είμαστε 30 άτομα, αν κλείσουν οι νομικές εκκρεμότητες που έχουμε και πάρουμε ΑΦΜ, στην περίπτωση που ενδιαφέρεται κάποιος, ας μου πει για να ρωτήσω τα υπόλοιπα μέλη, γενικά η κοινότητα φτιάχθηκε για να ειναι ανοιχτή προς νέα μέλη.
Σε κάθε περίπτωση, για να μην ξεφεύγουμε από το θέμα, λύσεις με το ρεύμα υπάρχουν και νομιζω ειναι πιο ευέλικτο το θέμα σε σχέση με το πετρέλαιο. ΕΠίσης η Ελλάδα θα γίνει ο παράδεισος των ΑΠΕ αργά η γρήγορα, ειναι μια καλή συγκυρία για τα ηλεκτρικά οχήματα.
-
Δεν διαφωνώ σε αυτά που γράφει ο bekiaris, αλλά η οπτική μου, είναι ότι σήμερα είναι πολύ ακριβό το όποιο ηλεκτρικό για αυτά που προσφέρει.
Επίσης επιμένω ότι δεν είναι καθόλου εύκολο το να βάλεις φορτιστές σε πολυκατοικίες.
Εδώ ένας γείτονας διαχώρισε το σπίτι του, σε δύο και αφού έκαναν 6 μήνες να έλθουν τα ρολόγια, τώρα θέλει σκαλωσιά που ζήτησαν 600 ευρώ, για να κατεβάσουν τις παροχές από τον 4ο στην Πιλοτή.
Αρα μόνο με πλήρη συνεννόηση των ενοίκων θα μπορούσαν να μπουν φορτιστές σε υπόγεια, πιλοτές και ακάλυπτους που θα έχουν θέσεις στάθμευσης, για να μειωθεί το κόστος.
Και βέβαια μπορεί να χρειαστεί να ανοίξουν κουτιά μέσα στα σπίτια για να περάσουν τα καλώδια, ή νέες οδεύσεις με κανάλια, που σημαίνει βάψιμο και μερεμέτια.
Αρα το να πληρώσω αρκετά παραπάνω από ένα ντιζελάκι, για να πάρω ηλεκτρικό και να έχω όλα αυτά τα προβλήματα, το μεταθέτουν το θέμα στην επόμενη δεκαετία.
Επίσης με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ, που πρακτικά ελάχιστα εκτός σχεδίου κτήματα θα μπορούν να χτίζονται, μπορεί λύσεις όπως αυτές που αναφέρθηκαν να γίνουν προσιτές και το κόστος του ρεύματος να γίνει πολύ φτηνό.
-
@criuser said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Αρα το να πληρώσω αρκετά παραπάνω από ένα ντιζελάκι, για να πάρω ηλεκτρικό και να έχω όλα αυτά τα προβλήματα, το μεταθέτουν το θέμα στην επόμενη δεκαετία.
Σίγουρα, το θέμα της φόρτισης στο σπίτι ειναι ένα μεγάλο πρόβλημα με τις διαδικασίες-μαστορέματα που απαιτούνται, ωστοσο, αν ειναι κάτι που αργά η γρήγορα θα αντιμετωπίσεις, τότε ειναι καλύτερα να το λύσεις οσο πιο γρήγορα γίνεται, γιατι όσο το μεταθέτεις, πιθανόν θα ειναι και πιο δύσκολο να λυθεί. Εκτός βέβαια αν αποκλίσεις τα ηλεκτρικά για το μέλλον, άρα δεν έχει νόημα αυτή η κουβέντα.
-
Βρίσκω πολύ καλή την ιδέα σου, να βάλω σε κάτι χωράφια που έχουν πουρνάρια, χωρίς κανένα δέντρο και οι δασολόγοι τα έχουν βγάλει δασικά, μερικά φωτοβολταϊκά και να συμψηφίζω από εκεί το κόστος του ρεύματος, χωρίς να μπλέξω με φορτιστές στο σπίτι.
Επίσης το ηλεκτρικό που θα πάρω θα έχει τέτοια αυτονομία, αλλά και τέτοιες μπαταρίες, που θα μπορώ να το φορτίζω μία φορά την εβδομάδα, με ένα καφέ για την χρήση πόλης, ή θα έχουμε πολλούς φορτιστές στα ταξίδια που επίσης θα φορτίζουν εύκολα.
Μέχρι τότε ντιζελάκια και μόνο ντιζελάκια...
-
@dstou said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Με Virtual Net Meetering, εχουμε βρει οικόοπεδο (εκτός σχεδίου) απλά περιμένουμε να ολοκληρωθεί από το BEA/ΓΕΜΗ η σύσταση κοινότητας, και μετά θα καταθέσουμε τα χαρτιά στο ΔΕΔΔΗΕ για να πάρουμε τέλη σύνδεσης (αν φυσικά μας δώσουν, γιατί ειναι πολύπλοκη διαδικασία). Με το Virtual Net Meetering, συμψιφίζεις την κατανάλωση του οικιακού ή ακόμα και επαγγελματικού μετρητή, και πληρώνεις όμως τα τέλη δικτύου (στην περίπτωη του net meetering τα γλιτώνεις αλλά πρεπει να υπάρχει ο χώρος εντός οικίας). Αυτή την στιγμή είμαστε 30 άτομα, αν κλείσουν οι νομικές εκκρεμότητες που έχουμε και πάρουμε ΑΦΜ, στην περίπτωση που ενδιαφέρεται κάποιος, ας μου πει για να ρωτήσω τα υπόλοιπα μέλη, γενικά η κοινότητα φτιάχθηκε για να ειναι ανοιχτή προς νέα μέλη.
Σε κάθε περίπτωση, για να μην ξεφεύγουμε από το θέμα, λύσεις με το ρεύμα υπάρχουν και νομιζω ειναι πιο ευέλικτο το θέμα σε σχέση με το πετρέλαιο. ΕΠίσης η Ελλάδα θα γίνει ο παράδεισος των ΑΠΕ αργά η γρήγορα, ειναι μια καλή συγκυρία για τα ηλεκτρικά οχήματα.
Παρα πολυ καλη ιδεα και μπραβο σας! Με τρομαζει λιγο ο αριθμος των εμπλεκομενων, αλλα αν μπορειτε να συνεννοείστε θα ειναι τελειο.
Σε οσους εχουν τη δυνατοτητα, να ξερετε οτι τρεχει επιδοτηση για φωτοβολταικα στο σπιτι ΜΕ ΜΠΑΤΑΡΙΑ. -
@pp said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ακόμα παρά πολύ υψηλή για να πληρώνεις από μόνος σου στο σπίτι ή έξω την φόρτιση.
Θα πρέπει να πέσει σημαντικά για να μπορέσει να υπάρχει εξέλιξη στις πωλήσεις.
Ένα τεσλα 2 όταν με το καλό θα βγει, θα το κοίταζα σοβαρά αν η τιμή αγοράς και φόρτισης, είναι σωστήΓια την τιμή του ρεύματος στις σημερινές τιμές, εγώ διαφωνώ κάθετα... πληρώνω το νυχτερινό που φορτίζω 0.12 και έχω 64 KWH μπαταρία, η οποία εντός πόλεως με πολύ συντηριτική οδήγηση όμως, μου βγάζει 585-600 χιλιόμετρα (χωρίς air condition). Κοινώς, γεμίζω το όχημα με 9-10 ευρώ, δεν θεωρώ σε αυτές τις τιμές οτι πληρώνω πολλά. Σίγουρα πριν 2 χρόνια ήταν πιο φθηνό, αλλά και πάλι ειναι αρκετά οικονομικό, να μην αναφέρω οτι από τις 3 -4 φορτίσεις τον μήνα, μόνο την μία κάνω στο σπίτι, όλες τις αλλες τις κάνω στα lidl στην γειτονιά μου τζαμπέ ολε. Τέλος, ήδη έχουμε μαζευτεί κάποια άτομα και καταθέσαμε καταστατικό για σύσταση ενεργειακής κοινότητας (ΕΚΠ) με σκπό να φτιάξουμε πάρκο (σε πολύ λογικές τιμές και με βάθος απόσβεσης στην κατανάλωση που έχω στα 5 χρόνια) και ουσιαστικά να πληρώνω μόνο τα τέλη δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ. Το ρεύμα με τις επενδύσεις που γίνονται σε ΑΠΕ καθώς και μπαταρίες στην Ελλάδα, θα πέσει, και σε λίγα χρόνια θα εξάγουμε σε ανταγωνιστικές τιμές. Το θέμα ειναι να πέσει και το κόστος της μπαταρίας.
Πληρώνω τώρα 0,12€/kwh να λες. Σε λίγο χωρίς επιδοτήσεις έχει να πέσει κλάμα. Ενδεικτικά η ΔΕΗ έχει το πρόγραμμα με σταθερή τιμή αυτή τη στιγμή στα 0,28€. Το ηλεκτρικό είναι οικονομική λύση αν μπορείς να βάλεις φωτοβολταϊκά να το ταισεις.
Το Lidl είναι το πιο κοστοστρεφες από τη μύγα ξυγκι σουπερμάρκετ, θέμα χρόνου να βάλουν περιορισμους ή επί πληρωμή φόρτιση. -
Πληρώνω τώρα 0,12€/kwh να λες. Σε λίγο χωρίς επιδοτήσεις έχει να πέσει κλάμα. Ενδεικτικά η ΔΕΗ έχει το πρόγραμμα με σταθερή τιμή αυτή τη στιγμή στα 0,28€. Το ηλεκτρικό είναι οικονομική λύση αν μπορείς να βάλεις φωτοβολταϊκά να το ταισεις.
Το Lidl είναι το πιο κοστοστρεφες από τη μύγα ξυγκι σουπερμάρκετ, θέμα χρόνου να βάλουν περιορισμους ή επί πληρωμή φόρτιση.- Τα σταθερά πριν τρεις μήνες ήταν στα 0.5 λεπτά, υπάρχει αισθητή πτώση.
- οι τιμές όντως είναι αυτή την στιγμή, για αυτό είπα για την Ενεργειακή κοινότητα που θα μου βγαίνει περίπου 0.055 λεπτά τη KWh με το κόστος επένδυσης/συντήρησης του πάρκου καθώς και του τελών δικτύου (το κόστος μετακίνησης στα 12.5 kWh/100χλμ που μου τρώει το Kona κατά μέσω όρο θα ειναι κάτω από 1 ευρώ).
- είναι αδύνατο οι τιμές του ρεύματος να παραμείνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό, καθώς θα κλείσουν όλες οι επιχειρήσεις που έτσι και αλλιώς φυτοζωούν τώρα, η απάντηση θα είναι πολιτική και θα ξανά έχουμε επιδότηση στο ρεύμα με οποιοδήποτε τρόπο.
- με τις επενδύσεις που γίνονται σε ΑΠΕ και μηδενικές τιμές ρεύματος σε περιόδους μεγάλης ηλιοφάνειας, η μακροπρόθεσμη τάση είναι προς μείωση των τιμών τις ενέργειας στην Ελλάδα, ειδικά όταν τα έξυπνα δίκτυα το επιτρέψουν.
- ως προς τα lidl, για αυτό παρακαλάω, να μην αγοράσετε ηλεκτρικά, ξερεις τι όμορφα που ειναι να φορτίζεις τζάμπα? για αυτο ξαναλέω...μακριά!!! δεν συμφέρει, είναι για αυτούς που έχουν λεφτά για πέταμα. Βενζίνη και πάλι βενζίνη!!!
-
Μπεκιάρη από μένα έχεις ένα τεράστιο εύγε. Και λάθος να σου βγει κάτι που δεν το υπολογιζες, δεν πειράζει.
ΕΥΓΕ!
-
Το πιθανότερο ειναι ότι θα έχουμε ευρωπαϊκές τιμές ρεύματος (εκεί που είναι το σταθερό της ΔΕΗ που με τα υπολοιπα θα παει αρκετά παραπάνω - η κιλοβατώρα των 12 λεπτών π.χ. τώρα πάει 20+ με τα διάφορα) με ελληνικούς μισθους. Τυχόν επιδοτήσεις θα είναι για "ευάλωτους" και όχι οριζόντια όπως τώρα. Ερωτηματικό τι θα γίνει και με τις επιχειρήσεις (το πιθανότερο είναι ότι θα περάσει στις τιμές και θα έχουμε επιπλέον πληθωρισμό).
Οι ΑΠΕ δε θα μειώσουν την τιμή του ρεύματος, αφού αυτή θα υπολογίζεται με βάση την τιμή του ακριβότερου καυσίμου. Θα καίμε αβερτα ακριβό φυσικό αέριο και θα πληρώνουμε τα ανάλογα. Οι ΑΠΕ δε θα γίνουν ποτέ σταθερά η κυρια πηγή ρεύματος, είναι στοχαστικες (άμα έχει ήλιο και άμα φυσάει). Οι ΗΠΑ παράγουν 50% + ρεύμα από φυσικό αέριο, οι Κινέζοι 50% + από λιγνίτη.
Ο λόγος που βάζουν ΑΠΕ πλέον στην Ελλαδα είναι για να πουλάνε το ρεύμα έξω, στην Ελλάδα δε μπορεί να απορροφηθεί .
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης