Jan 6, 2025, 12:54 PM

@dettol said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:

@criuser said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:

@dettol said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:

@criuser said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:

Αντε πάλι θα σας στενοχωρήσω τους κεραυνοβολημένους ηλεκτρόπληκτους...

Αρχικά θα δηλώσω τον σεβασμό μου στα Τέσλα και στον αγαπητό δημιουργό τους.

Από την άλλη όμως σύμφωνα με αυτά που διάβασα, ωραία είναι να φορτίζεις σπίτι σου. Να έχεις και τα φωτοβολταϊκά σου και τα σέα σου και τα μέα σου.

Στην πράξη όμως αυτό σημαίνει ότι μπορείς να κινηθείς φτηνά μόνο σε ότι είναι μέσα στην ακτίνα του 80 % της αυτονομίας του αυτοκινήτου σου, ώστε να μην χρειαστεί να φορτίσεις έξω.

Αρα για μέσα στην πόλη και για κοντινές βόλτες.

Τώρα πόσο χρειάζεσαι ένα αμάξι μήκους σχεδόν 5 μέτρων για αυτές τις διαδρομές είναι ένα ερώτημα.

Με τις τιμές φορτίσεων που βάλατε και με νόμιμες ταχύτητες σημαίνει ότι θέλετε από 6-9 ευρώ τα 100 χλμ, ή μάλλον 7-9 ευρώ τα 100 χλμ.

Τιμές που είναι ψηλότερες από ντίζελ και υβριδικά.

Ας δούμε λοιπόν κάτι πρακτικό.

Εγώ όλα τα 3,5 χρόνια που έχω το ντίζελ η μηνιαία μέση κατανάλωση είναι 5,5 με 5,8 λίτρα στα 100, δηλαδή με 1,55 μέση τιμή 3ετίας στα 8,75 €/100 χλμ.

Τους τελευταίους μήνες δεν έχω έργο σε εξέλιξη, τον Δεκέμβριο δεν πήγα και στο χωριό καθόλου, οπότε οι διαδρομές οι μηνιαίες από 1200-1600 χλμ κατέβηκαν στα 607 χλμ. Ολες είναι με κρύο το αυτοκίνητο, 1-5 χλμ άντε και κάτι κοντινές βόλτες των 20 χλμ. οπότε η μέση κατανάλωση ανέβηκε στα 7 λ/100 αλλά το κόστος για όλο τον μήνα ήταν 62 ευρώ, από 122 ευρώ που ήταν το μέσο μηνιαίο κόστος τους περασμένους μήνες.

Χτες πήγαμε μία βόλτα στο Πόρτο - Ράφτη, 4 άτομα μέσα, πλήρες φορτίο σχεδόν 400 κιλά , αφού οι 2 άνδρες είμαστε ευρύστερνοι και αρχοντικοί.

Κατανάλωση στο κατέβασμα είναι κατηφόρα 3,8 λ και 1,76 € κόστος και στο ανέβασμα 5,6 λ και 2,66 κόστος, σύνολο 4,42 € για 70 χλμ διαδρομή.

Με όλα τα παραπάνω θέλω να πω ότι τελικά το ηλεκτρικό αυτοκίνητο υστερεί συντριπτικά απέναντι στο ντίζελ σε οποιαδήποτε σύγκριση εκτός του αστικού ιστού και της έδρας του αυτοκινήτου. Προφανώς κάπου εκεί θα είναι και του υβριδικού, δεν έχω και έτσι δεν μπορώ να έχω άποψη.

Αρα λοιπόν για τα ηλεκτρικά με αυτονομίες μέχρι το 80 % στα 250 - 300 χλμ σύμφωνα με το πρότυπο που σε ταξίδια είναι λιγότερη η αγορά μεγάλου ηλεκτρικού είναι πρόβλημα.

Τι μένουν λοιπόν ? Τα αυτοκίνητα πόλης. Αλλά και αυτά δεν είναι φτηνά, αφού τα 20000 τα θέλεις μετά την επιδότηση.

Το ότι υπάρχουν κάποια στενάχωρα με 15000 δεν είναι λύση.

Νομίζω ότι θα πρέπει να βγουν κάποια επιπέδου μεγάλου ΑΜΙ, ή άλλων κύβων που έχουν στην Ιαπωνία, με αυτονομίες κάτω από 150 χλμ, αλλά με χώρους που θα μπορούν να χωράνε 4 άνθρωποι ανεξαρτήτως μεγέθους, έστω και με ελάχιστο χώρο αποσκευών, σε τιμές τελικές μετά τις όποιες επιδοτήσεις κάτω ή λίγο πάνω από τις 10000.

Μάλλον προς το τέλος της δεκαετίας θα το δούμε αυτό.

Για να μην θεωρηθεί το όλο σχόλιο τρολάρισμα, επαναφέρω ότι επειδή είχα 3 παλαιά αυτοκίνητα στην οικογένεια, το μεν 35 ετών πουλήθηκε, το 27 ετών θα μείνει ακόμα το πολύ μέχρι το επόμενο φθινόπωρο γιατί εξυπηρετεί συγκεκριμένο σκοπό, έστω και αν κάνει 1000 χλμ τον χρόνο, αλλά το 20χρονο τρίτο, είχε μπει σε συζήτηση για να αλλαχτεί με κάτι μικρό, ίσως και ηλεκτρικό, επειδή όμως διαπιστώθηκε ότι πέρσι έκανε 2500 χλμ αποφάσισα να το κρατήσω για αρκετά χρόνια ακόμα, μέχρι να έρθουν τα παραπάνω ηλεκτρικά που είπαμε για αυτόν τον σκοπό της κίνησης στην πόλη.

Το έχεις σε κάποιο αρχείο word έτοιμο και το κάνεις copy paste;

Οχι γιατί να το έχω έτοιμο ? Οπως μου έρχεται το γράφω...

Γιατί έχω βαρεθεί να διαβάζω τα ίδια.

Χάρη αν δεν έχεις δυνατότητα να φορτίζεις σπίτι ή κάνεις πολλά ταξίδια οπότε εξαρτάσαι από τους νταβατζηδες, τότε οριακά είναι συμφέρον το ηλεκτρικό.
Πρέπει να συνυπολογίσεις σίγουρα ότι είναι αρτιότερα και πιο γρήγορα αμάξια τα ηλεκτρικά για να βγεις συνολικά κερδισμένος

Αν φορτίζεις σπίτι και κάνεις περιαστικά διαδρομές κερδίζεις μεν αλλά χάνεις σε ευελιξία με τις μαούνες