-
@driver-m said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Παντως για πεζω δεν εχω ακουσει ποτε κανεναν να παραπονιεται οτι δεν βρισκει ανταλλακτικα. Οχι για το 206, ουτε καν για 106 ή 306 που ειναι ακομα παλαιοτερα. Δεν αναφερομαι καν στο 207 μου που ειναι αρκετα νεοτερο αν και 15ετιας πλεον και βρισκω τα παντα ακομα και σε γνησια, οπως κατι λαστιχακια ζαμφορ που αγορασα πριν 6 μηνες απ'την αντιπροσωπεια.
Μόνο μεταχειρισμένα πολλά μη αναλώσιμα και όσα ακόμα έχουν ανοιχτούς κωδικούς είναι τρίτης ποιότητα, και πολλές φορές μη ευρωπαϊκής προέλευσης όπως τα oem. Την πεζω την σώζει η valeo όπου και αυτή πλέον σιγά σιγά αφήνει τα 306-106. Έχω επαφές με πολλούς πεζακιδες και με πολλά συνεργεία. Αν θες κάτι άλλο, για δοκίμασε να βάλεις ας πούμε αισθητήρα λ από το εμπόριο που λένε πως συνεργάζεται και καλά άψογα με το τάδε παλαιο psa. Ε λοιπόν αν βρεις για τα 2000s psa πέρα από τον αυθεντικό....κερδίσεις ένα like. Κανένας δεν ταιριάζει απόλυτα χωρίς να έχει θέματα συνεργασίας με τον εγκέφαλο του οχήματος.
Ξανά λέω δεν μιλάω για τακάκια, δίσκοι κτλ που είναι universal.
Το 207 έχει ακόμα λίγο ψωμί. Δεν θα ανησυχούσα για το άμεσο μέλλον.
Αλλά το σκεπτικό σου να έχεις 25-35 ετών αυτοκίνητο για να μην πληρώσεις κάτι καινούργιο πριν τα ηλεκτρικά είναι πολύ επίφοβο. Έχω και αυτοκίνητα 30 ετών στο περιβάλλον μου και το ξέρω από πρώτο χέρι. Εάν δεν μπορείς οικονομικά τότε οκ καλή σκέψη να το κρατήσεις και να μην φτάσεις στα όρια σου. Αν όμως μπορείς, μάλλον όχι
Ερώτηση το ταμπλό σου στο 207 έχει φουσκώσει;
-
@lap said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Παντως για πεζω δεν εχω ακουσει ποτε κανεναν να παραπονιεται οτι δεν βρισκει ανταλλακτικα. Οχι για το 206, ουτε καν για 106 ή 306 που ειναι ακομα παλαιοτερα. Δεν αναφερομαι καν στο 207 μου που ειναι αρκετα νεοτερο αν και 15ετιας πλεον και βρισκω τα παντα ακομα και σε γνησια, οπως κατι λαστιχακια ζαμφορ που αγορασα πριν 6 μηνες απ'την αντιπροσωπεια.
Μόνο μεταχειρισμένα πολλά μη αναλώσιμα και όσα ακόμα έχουν ανοιχτούς κωδικούς είναι τρίτης ποιότητα, και πολλές φορές μη ευρωπαϊκής προέλευσης όπως τα oem. Την πεζω την σώζει η valeo όπου και αυτή πλέον σιγά σιγά αφήνει τα 306-106. Έχω επαφές με πολλούς πεζακιδες και με πολλά συνεργεία. Αν θες κάτι άλλο, για δοκίμασε να βάλεις ας πούμε αισθητήρα λ από το εμπόριο που λένε πως συνεργάζεται και καλά άψογα με το τάδε παλαιο psa. Ε λοιπόν αν βρεις για τα 2000s psa πέρα από τον αυθεντικό....κερδίσεις ένα like. Κανένας δεν ταιριάζει απόλυτα χωρίς να έχει θέματα συνεργασίας με τον εγκέφαλο του οχήματος.
Ξανά λέω δεν μιλάω για τακάκια, δίσκοι κτλ που είναι universal.
Το 207 έχει ακόμα λίγο ψωμί. Δεν θα ανησυχούσα για το άμεσο μέλλον.
Αλλά το σκεπτικό σου να έχεις 25-35 ετών αυτοκίνητο για να μην πληρώσεις κάτι καινούργιο πριν τα ηλεκτρικά είναι πολύ επίφοβο. Έχω και αυτοκίνητα 30 ετών στο περιβάλλον μου και το ξέρω από πρώτο χέρι. Εάν δεν μπορείς οικονομικά τότε οκ καλή σκέψη να το κρατήσεις και να μην φτάσεις στα όρια σου. Αν όμως μπορείς, μάλλον όχι
Ερώτηση το ταμπλό σου στο 207 έχει φουσκώσει;
Η Ε90 εχει 95.000 χλμ. Ειναι κυριολεκτικα καινουρια μιας και την εχω απο πρωτο χερι.
Κοιτα να δεις, ναι θα μπορουσα να πουλησω και τα 2 μου αυροκινητα μια 15αρια χιλιαδες στο νερο, να δωσω κι αλλα 25 κατι και να παρω ενα καλο ηλεκτρικο στυλ τεσλα 3. Αν σκεφτεις οτι δινω 1000 ευρω μονο γοα τελη κυκλοφοριας καθε χρονο συν τις βενζινες, σε μια 7ετια θα ειχα κανει για πλακα αποσβεση τα 25-30 αυτα χιλιαρικα.
Αλλα.
Εγω συνολικα κανω πλεον 15.000 χλμ το χρονο, μοιρασμενα σε πολη και σε ταξιδια και χρησιμοποιω σχεδον αποκλειστικα για την εκαστοτε χρηση ειτε το 207 ειτε την Ε90 αντιστοιχα. Παραλληλα, παροτι 15ετιας και τα δυο, το 207 εχει σχεδον 170κ χλμ και η Ε90 ουτε 100κ χλμ. Ειναι κυριοκεκτικα σε αψογη κατασταση (μεχρι και τα εργοστασιακα Μ αμορτισερ μου τα βγαλε το ΚΤΕΟ πριν 2 μηνες στο 79-80% ολα) και ικανοποιει τα θελω μου πληρως. Αν επαιρνα ενα τεσλα 3, εκτος του οτι το θεωρω απαραδεκτο εσωτερικα, πως θα πηγαινα ταξιδια? Με την μπαλαντεζα και περιμενοντας ποση ωρα να φορτισει? Επισης μεσα στην πολη αν βγω για καποια δουλεια, θα το παρκαρα ετσι εξω οπως βαζω το 207 μου χωρις πολλες εγνοιες? Με τη χρηση που κανω λοιπον και τα θελω μου εχω βολευτει πληρως με τα 2 αμαξια μου.
Και μπορει τα χρονια να φαινονται πολλα, τα χιλιομετρα ομως, ιδιως της bmw, ειναι τοσο λιγα που και σε 10 χρονια απο τωρα αντε να χω κανει αλλες 80.000 χλμ, δηλαδη συνολο 180.000 χλμ μαξ. Θεωρεις οτι στα χιλιομετρα αυτα ειναι λογικο να βγαλει σοβαρες ζημιες που να με γονατισουν οικονομικα? Ασε που εχω και συναισθηματικο δεσιμο με το συγκεκριμενο αυτοκινητο και δεν προκειται να το πουλησω ποτε. Οταν ερθει το πληρωμα του χρονου θα βγαλω ιστορικες πινακιδες και θα το εχω να το θυμαμαι. Το 207 παλι οσο αντεξει, δε σκαω. Αλλα δεν βρισκω το λογο γιατι με μια νορμαλ συντηρηση να μη βγαλει κι αυτο αλλες 70-80.000 χλμ να φτασει τα 250.000 μαξ.Σου εξηγησα λιγο πως εχει η κατασταση μ'εμενα και τα θελω μου. Δεν ειπα οτι ντε και καλα θα περιμενω μεχρι το 2035, απλα θα περιμενω στην ξεφτιλα μια 5ετια ακομα και μετα βλεποντας και κανοντας, ειναι τοσο ρευστη η κατασταση και στη χωρα γενικα αλλα και στους τεχνολογικους τομεις που δεν μπορεις να εισαι σιγουρος για τιποτα. Δεν εχω αγχος παντως οτι τα αμαξια μου δεν θα αντεξουν ή οτι θα βγαλουν κατι σοβαρο. Εχουν πολυ καλη συντηρηση και δεν κανουν πολλα χιλιομετρα οποτε λογικα δεν θα αντιμετωπισω καποιο θεμα εκει. Το κοστος χρησης ειναι που δεν μπορω να ξερω, γιατι αν η βενζινη παει φερειπειν 3 ευρω το λιτρο σταθερα και μου αυξηθουν και τα τελη κυκλοφοριας κι αλλο, εκει αναγκαστικα μιλαμε για μαυρη τρυπα οικονομικα οποτε θα πρεπει να σκεφτω κι εγω τη μεταβαση πιο σοβαρα.
Υγ, ναι το 207 μου εχει το καρουμπαλο δυστυχως εκει μπροστα απ'την μεσαια οθονη απ'τον 6-7ο χρονο. Δεν ειναι μεγαλη οπως εχω δει σε αλλα που εχει πεταξει το ταμπλο εντελως αλλα υπαρχει. Ο φαναρτζης μου σε παρομοιο αμαξι που εχει εχει κανει μοντα βεβαια με παρμπριζοκολλα και 5 χρονια τωρα δεν ξαναφουσκωσε, αλλα δεν μ'ενοχλει ιδιαιτςρα για να το δοκιμασω. Αν φουσκωσει κι αλλο ομως ισως να καταφυγω σε παρομοια λυση κι εγω.
-
Πάντως αν επισκεφτείς χώρες όπως η Ολλανδία, η Δανία, η Νορβηγία κλπ αντιλαμβάνεσαι πως σε 5 χρόνια το πολύ δεν θα κυκλοφορεί καν αμάξι μη υβριδικό η/και ηλεκτρικό.
Σίγουρα οι άνθρωποι έχουν τις υποδομές, αλλά όταν πχ στην Κοπεγχάγη 3 στα 10 οχήματα που βλέπεις είναι Tesla και άλλα τόσα ηλεκτρικά και plug in υβριδικά, δεν γίνεται να μην αντιλαμβάνεσαι πόσο γρήγορα μπορεί να προχωρήσει η ηλεκτροκινηση σε μια ανεπτυγμένη χώρα. -
Τι συζηταμε εδω ρε παιδια. Δανια, η χωρα με την καλυτερη ποιοτητα ζωής και με τους 2ους-3ους καλυτέρους μισθους στην Ευρώπη...
-
Βέβαια οι μισθοί έρχονται και με αυξημένο κόστος στα πάντα.
-
Υπάρχει κάτι άλλο κοινό στη ζωή ενός Δανού κι ενός Έλληνα, για να φτάσει σε παρόμοια κοινά επίπεδα και η ηλεκτροκίνηση;
Δηλαδή τώρα, στη συμβατική βενζινο/ντιζελοκίνηση, έχουμε πολλά κοινά με αυτούς, εκτός απ ότι πωλούνται παντού οι ίδιες μάρκες; -
@driver-m πολύ ωραία τα λες, το 207 βγάζει άνετα μέχρι 450.000 χλμ με τον 90 Άρι κινητήρα. Σίγουρα θα χρειαστείς μια φορά τουλάχιστον φλάντζα και θα σου βγει κοντά στα 700 ευρώ. Έπειτα από αυτό εάν κάνεις και καλό καθαρισμό από κατακαθησεις αλλάξεις τσιμοθχακια και ελατήρια βαλβίδων άνετα τα βγάζει αυτά τα χιλιομετρα. Φτάνει και τα 600. Στον αισθητήρα λ θα έχεις σίγουρα θέμα και σου προτείνω να αγοράσεις μονο τον αυθεντικό όσο και αν κοστίζει.
Κατά τα άλλα η άποψη μου είναι όπως σε βλέπω να έχεις μια σχετική άνεση να αγοράσεις πριν χάσει πολύ αξία το 207 ένα μικρό υβριδικό πόλης, ή. Mild hybrid. Έρχεται και το νέο swift. Αν το δώσεις 7-8Κ το 207 με λίγα χιλιόμετρα και βάλεις αλλά 7-8εισαι μια χαρά.
Για τα αμορτισέρ ειδικά στα psa πάντα βγάζουν τέλεια αποτελέσματα στα ΚΤΕΟ αλλά είναι πολύ πιο κάτω από την αρχική τους κατάσταση. Απλά τα μηχανήματα τους δεν το καταλαβαίνουν.
Υ.γ
Πάρε οποίο θες απλά το swift είναι το φθηνότερο συνήθως για αυτό το λέω. -
Διάβασα κάτι άρθρα για την ηλεκτροκίνηση, όλοι οι Ευρωπαίοι θα είναι έτοιμοι μέχρι το 2030.
Ξηρού τύπου μπαταρίες θα μπουν στην αγορά γύρω στο 28 έως 30.
To ID2 θα βγάλει η VW το 26 και υπολογίζουν 23.000€.
-
@driver-m πολύ ωραία τα λες, το 207 βγάζει άνετα μέχρι 450.000 χλμ με τον 90 Άρι κινητήρα. Σίγουρα θα χρειαστείς μια φορά τουλάχιστον φλάντζα και θα σου βγει κοντά στα 700 ευρώ. Έπειτα από αυτό εάν κάνεις και καλό καθαρισμό από κατακαθησεις αλλάξεις τσιμοθχακια και ελατήρια βαλβίδων άνετα τα βγάζει αυτά τα χιλιομετρα. Φτάνει και τα 600. Στον αισθητήρα λ θα έχεις σίγουρα θέμα και σου προτείνω να αγοράσεις μονο τον αυθεντικό όσο και αν κοστίζει.
Κατά τα άλλα η άποψη μου είναι όπως σε βλέπω να έχεις μια σχετική άνεση να αγοράσεις πριν χάσει πολύ αξία το 207 ένα μικρό υβριδικό πόλης, ή. Mild hybrid. Έρχεται και το νέο swift. Αν το δώσεις 7-8Κ το 207 με λίγα χιλιόμετρα και βάλεις αλλά 7-8εισαι μια χαρά.
Για τα αμορτισέρ ειδικά στα psa πάντα βγάζουν τέλεια αποτελέσματα στα ΚΤΕΟ αλλά είναι πολύ πιο κάτω από την αρχική τους κατάσταση. Απλά τα μηχανήματα τους δεν το καταλαβαίνουν.
Υ.γ
Πάρε οποίο θες απλά το swift είναι το φθηνότερο συνήθως για αυτό το λέω.Καταρχας σου βγαζω το καπελο γιατι εχεις μεγαλη γνωση για το 207 και τον κινητηρα αυτα.
Φλατζα αλλαξα στην 4ετια λογω της γνωστης μικρης διαρροης απο σφαλμα στην κατασκευη. Εκτοτε εχουν περασει 11 χρονια και σχεδον 130.000 χλμ και δεν εχει την παραμικρη διαρροη. Παντα με καλο ζεσταμα και παραφλου ποιοτικα (total glacelf) με αλλαγη ανα 3ετια. Αυτα μου ειχε προτεινει ο μαστορας τοτε για να αντεξει η νεα φλατζα, αυτα τηρω ευλαβικα και προς παρον αισθανομαι δικαιωμενος. 450 ευρω ειχα δωσει τοτε για αλλαγη παντως μαζι εννοειται με πλανισμα και αντλια νερου. Ολα γνησια. Τωρα σιγουρα θα'ναι παραπανω βεβαια.
Αμορτισερ ελεγα για την Ε90 μου οτι ειναι αριστα. Στο 207 αλλαξα στις 145.000 χλμ κι εβαλα kyb excel g. Δεν τρελαθηκα κιολας αφου ειναι ψιλοσκληρα αλλα την κανουν τη δουλεια τους.
Και δευτερο λ αλλαξα πριν 5 χρονια με bosch aftermarket και κοστος 50-60 ευρω (ο εργοστασιακος ηθελε τα τριπλα και βαλε). Κανενα θεμα εκτοτε.
Και πολλαπλασιαστη εχω αλλαξει 2 φορες, εναν ngk κι εναν hitachi που εχω ακομα. Κανα 80αρι ευρω εκανε εκαστος. Αυτα εχω αλλαξει στις 170.000 μαζι με τρομπα βενζινης που ειναι αναλωσιμο πριν καμια 30αρια χιλιαδες χλμ κι εναν αισθητηρα μαπ και φυσικα ιμαντα χρονισμου 3 φορες και προφανως λαστιχα και φρενα. Περα απ'τη φλατζα, ολα τ'αλλα ειναι αναλωσιμα και το κοστος τους ηταν πολυ μικρο και σε ανταλλακτικα και σε εργατικα. Νομιζω ειναι πολυ καλα για μια εταιρεια που θεωρειται απο καποιους σαν αναξιοπιστη, ενω το αμαξακι το απολαμβανω καθημερινα αφου και για τα σημερινα δεδομενα θεωρω οτι ειναι πολυ ποιοτικο, ευρυχωρο και καλο στο δρομο. Γι'αυτο και λεω εντελως ειλικρινα οτι δεν βρισκω το λογο να το αποχωριστω με 4-5 χιλιαρικα μαξ (τα 7 που λες ειναι παρα πολλα, τα rc παιζουν στα χρηματα αυτα) για να δωσω αλλα 15 για κατι σχεδον αντιστοιχο με αρκετα καλυτερη καταναλωση αν μιλαμε για κανα γιαρις υβριδικο ή ουτε καν αυτο αν μιλαμε για κανα 1000αρι τουρμπακι.
Οσο αντεξει λοιπον και πιστευω θ'αντεξει αρκετα μεχρι να ωριμασουν τα ηλεκτρικα, να μπορουμε να παμε κι ενα μακρινο ταξιδι σαν ανθρωποι και να προχωρησω σε καποια νεα αγορα. Με λιγα λογια οταν ερθει η ωρα θα παρω κατι να με καλυπτει για τη χρηση που εχω τωρα τα 2 μου αυτοκινητα και να κρατησω την Ε90 στο γκαραζ μου σαν τον Kλιντ Ιστγουντ με το γκραν τορινο του (προφανως καμια σχεση σε αξια και συλλεκτικοτητα, αλλα για τον καθενα μας μπορει καποια συγκεκριμενη λαμαρινα να εχει μια αλφα συναισθηματικη αξια κι ας μην ειναι και τιποτα το ιδιαιτερο αντικειμενικα).Μακαρι λοιπον σε καμια 5ετια να εχουμε πιο ολοκληρωμενα ηλεκτρικα αν και οι υποδομες μας σαν χωρα ειμαι βεβαιος οτι θα παραμεινουν χαοτικα πισω σε σχεση με την υπολοιπη ΕΕ. Ιδιως με τη Δανια που αναφερθηκε, η οποια ομοιοτητα, αν τυχον υπαρχει, θα ειναι εντελως συμπτωματικη.
-
Έχουν και οι πλούσιες Κεντρο-Ευρωπαικές χώρες ποσοστά πληθυσμού με μικρότερα εισοδήματα που θα δυσκολευτούν να πάρουν ηλεκτρικό.
Οπότε αναγκαστικά θα πρέπει να μειωθούν οι τιμές. Και θα ευνοηθούμε κι εμείς οι φτωχότεροι. Μην τα βλέπουμε όλα μαύρα.Η βασική μας διαφορά θα είναι ότι ο Γερμανός πχ θα μπορεί να παίρνει το Id3 κι εμείς το μικρότερο και φθηνότερο Id2 Αλλά και τώρα αναλογικά κάπως έτσι δεν είναι η κατάσταση με τα θερμικά?
-
Ααα πολύ καλές τιμές.
Τώρα έχω εγώ απορίες.
Ο λ της bosch σου λειτουργεί σωστά; Πολύ ενδιαφέρον αυτό!!!! Αλλάζει τα δεδομένα που ξέρω. Σε ότι συζητήσεις έχω κάνει όλοι λένε πως έχουν ακούσει πως σε κάποιους πιάνει ο bosch αλλά σε όσους εχω ρωτήσει σε συζητήσεις και σε συνεργία ποτέ δεν τους κάθετε καλά ο bosch, μετά λίγο καιρό ξαναβγαζει θέμα, anti-pollution fault κτλ. Είσαι λοιπόν από αυτούς που η φήμη επιβεβαιώνεται!!!!
Ερωτηση δεύτερη. Συζητούσα με παλικάρι και λέγαμε για τα kyb excel g και δεν ξέραμε αν τελικά φτάνουν τα εργοστασιακά. Τελικά δεν τα φτάνουν, τι να βάλει;
Όταν όλα θα γίνουν ηλεκτρικά θα έχει κάποια αξία η bmw. Το πιστεύω. Δεν ξέρω απλα αν σε βολεύει λόγω του ότι θα έχεις γκαράζ άρα άνετα φορτίζεις ηλεκτρικό
-
@andya3 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Έχουν και οι πλούσιες Κεντρο-Ευρωπαικές χώρες ποσοστά πληθυσμού με μικρότερα εισοδήματα που θα δυσκολευτούν να πάρουν ηλεκτρικό.
Οπότε αναγκαστικά θα πρέπει να μειωθούν οι τιμές. Και θα ευνοηθούμε κι εμείς οι φτωχότεροι. Μην τα βλέπουμε όλα μαύρα.Η βασική μας διαφορά θα είναι ότι ο Γερμανός πχ θα μπορεί να παίρνει το Id3 κι εμείς το μικρότερο και φθηνότερο Id2 Αλλά και τώρα αναλογικά κάπως έτσι δεν είναι η κατάσταση με τα θερμικά?
To θεμα ειναι τι ποσοστο του πληθυσμου στις σοβαρες χωρες της ΕΕ ειναι σε τετοια κατασταση και τι ποσοστο ειναι εδω. Προφανως σε ολες τις χωρες υπαρχει φτωχος κοσμος που δεν εχει να δωσει 30-40 χιλιαρικα για ενα πληρως ηλεκτρικο αυτοκινητο και καππιοι μπορει να μην εχουν ουτε γενικα για ιδιωτικο μεσο και να κινουνται με τα μεσα μεταφορας, απλα στην Ελλαδα η συντριπτικη πλειοψηφια του πληθυσμου αδυνατει και θα αδυνατει (αφου ολα πανε κατα διαολου χωρις καμια αχτιδα προοδου) να δωσει τοσα χρηματα για ενα συγχρονο αυτοκινητο ενω πχ στη Δανια, μιας κι αναφερθηκε, ο μεσος μισθωτος βγαζει οσο κοστιζει ενα τετοιο αυτοκινητο το χρονο. Εδω ο μεσος μισθωτος δεν βγαζει ουτε το 1/3.
Οποτε για την Ελλαδα βλεπω η ηλεκτροκινηση, τουλαχιστον σε μαζικο βαθμο, να παραμενει στο περιθωριο για 10+ χρονια, εκτος κι αν γεμισουμε τιποτα κινεζικα ρημαδια των 5-6 χιλιαδων ευρω με τελικη ταχυτητα τα 60χλμ ανα ωρα κι αυτονομια 100 χιλιομετρων. Κατι σαν αμι αλλα απ'τα lidl.
Αν εννοουμε αυτο ως επικρατηση της ηλεκτροκινησης, εγω το θεωρω ως μεσαιωνα κυριολεκτικα αφου θα γεμισει ο δρομος αστεια οχηματα που θα θυμιζουν κατι τρικυκλα robin του 80.
Ελπιζω να μην καταντησουμε εκει γιατι αν ειναι ετσι, χιλιες φορες παλαιοτερα αλλα ασφαλη και ποιοτικα οχηματα παρα οχηματα με μηδενικη ενεργητικη και παθητικη ασφαλεια με μονο προσον τον ηλεκτροκινητηρα. -
To θεμα ειναι τι ποσοστο του πληθυσμου στις σοβαρες χωρες της ΕΕ ειναι σε τετοια κατασταση και τι ποσοστο ειναι εδω. Προφανως σε ολες τις χωρες υπαρχει φτωχος κοσμος που δεν εχει να δωσει 30-40 χιλιαρικα για ενα πληρως ηλεκτρικο αυτοκινητο και καππιοι μπορει να μην εχουν ουτε γενικα για ιδιωτικο μεσο και να κινουνται με τα μεσα μεταφορας, απλα στην Ελλαδα η συντριπτικη πλειοψηφια του πληθυσμου αδυνατει και θα αδυνατει (αφου ολα πανε κατα διαολου χωρις καμια αχτιδα προοδου) να δωσει τοσα χρηματα για ενα συγχρονο αυτοκινητο ενω πχ στη Δανια, μιας κι αναφερθηκε, ο μεσος μισθωτος βγαζει οσο κοστιζει ενα τετοιο αυτοκινητο το χρονο. Εδω ο μεσος μισθωτος δεν βγαζει ουτε το 1/3.
Οποτε για την Ελλαδα βλεπω η ηλεκτροκινηση, τουλαχιστον σε μαζικο βαθμο, να παραμενει στο περιθωριο για 10+ χρονια, εκτος κι αν γεμισουμε τιποτα κινεζικα ρημαδια των 5-6 χιλιαδων ευρω με τελικη ταχυτητα τα 60χλμ ανα ωρα κι αυτονομια 100 χιλιομετρων. Κατι σαν αμι αλλα απ'τα lidl.
Αν εννοουμε αυτο ως επικρατηση της ηλεκτροκινησης, εγω το θεωρω ως μεσαιωνα κυριολεκτικα αφου θα γεμισει ο δρομος αστεια οχηματα που θα θυμιζουν κατι τρικυκλα robin του 80.
Ελπιζω να μην καταντησουμε εκει γιατι αν ειναι ετσι, χιλιες φορες παλαιοτερα αλλα ασφαλη και ποιοτικα οχηματα παρα οχηματα με μηδενικη ενεργητικη και παθητικη ασφαλεια με μονο προσον τον ηλεκτροκινητηρα.Δε χρειάζεται τόση απαισιοδοξία. Οι τιμές των ηλεκτρικών θα προσγειωθούν κάποια στιγμή.
Υπάρχουν συγκεκριμένες τακτικές που εισάγονται καινοτόμα τεχνολογικά προιόντα στην αγορά. Πρώτα ξαφρίζονται τα μεγάλα πορτοφόλια, μετά τα μεσαία και τέλος τα μικρά.
Εμείς στην Ελλάδα ανήκουμε στα μικρά πορτοφόλια, άρα θα περιμένουμε τη σειρά μας. Με μερικά χρόνια καθυστέρηση από την υπόλοιπη Ευρώπη, ως συνήθως σε όλα τα θέματα. -
Ααα πολύ καλές τιμές.
Τώρα έχω εγώ απορίες.
Ο λ της bosch σου λειτουργεί σωστά; Πολύ ενδιαφέρον αυτό!!!! Αλλάζει τα δεδομένα που ξέρω. Σε ότι συζητήσεις έχω κάνει όλοι λένε πως έχουν ακούσει πως σε κάποιους πιάνει ο bosch αλλά σε όσους εχω ρωτήσει σε συζητήσεις και σε συνεργία ποτέ δεν τους κάθετε καλά ο bosch, μετά λίγο καιρό ξαναβγαζει θέμα, anti-pollution fault κτλ. Είσαι λοιπόν από αυτούς που η φήμη επιβεβαιώνεται!!!!
Ερωτηση δεύτερη. Συζητούσα με παλικάρι και λέγαμε για τα kyb excel g και δεν ξέραμε αν τελικά φτάνουν τα εργοστασιακά. Τελικά δεν τα φτάνουν, τι να βάλει;
Όταν όλα θα γίνουν ηλεκτρικά θα έχει κάποια αξία η bmw. Το πιστεύω. Δεν ξέρω απλα αν σε βολεύει λόγω του ότι θα έχεις γκαράζ άρα άνετα φορτίζεις ηλεκτρικό
Ειναι ο δευτερος λ που δεν παιζει και φοβερο ρολο, oχι ο πρωτος που ποτε δεν ειχε θεμα και ειναι ακομα ο εργοσταδιακος. Αλλα και παλι απ'οταν τον αλλαξα ουτε antipollution faulty ξαναβγηκε, ουτε κομπιασματα και αρρυθμις, τιποτα, και γενικα ειδα και μια μικρη μειωση στην καταναλωση (μισο λιτρο σιγουρα).
Τα excel g παλι δεν εχουν σιγουρα την ανεση των εργοστασιακων που ηταν κορυφαια. Αλλα εχουν λιγοτερες κλισεις στις στροφες και εμπνεουν ισως περισσοτερη σταθεροτητα. Αλλα επειδη εγω κυριως στην πολη το χρησιμοποιω το αυτοκινητο, θα προτιμουσα το μαγικο χαλι της εργοστασιακης αναρτησης απ'το λιγο πιο σπορ στησιμο της kyb. Αν κι ο φιλος σου θελει ανεση ας δει καλυτερα και monroe ή sachs. Εμενα μ'ενδιεφερε και η διαρκεια παντως και νομιζω οτι στα χρηματα αυτα η kyb βγαζει τα περισσοτερα χιλιομετρα.Οσο για την αξια που λες, ισως οι 6κυλινδρες bmw, περα απ'τα ειδικα Μ μοντελα, να παρουν καποια αξια παραπανω απ'αυτη που εχουν ηδη μιας και οι Ι6 ατμοσφαιρικοι κινητηρες της bmw ηταν και παραμενουν κατα τη γνωμη μου κορυφαιοι σε αισθηση, αποδοση και αξιοπιστια. Ενα απλο διλιτρο σαν το δικο μου δε βρισκω το λογο να παρει σοβαρη αξια αλλα δεν μ'ενδιαφερει κιολας, δεν το βλεπω σαν επενδυση αλλα καθαρα απο συναισθηματικη αποψη.
Οσο για το γκαραζ, εχω δυο θεσεις, μια για την 320 και μια για το 207. Οποτε ενα ηλεκτρικο θεωρητικα θα επαιρνε την θεση του 207 που ως τοτε θα ειχε παει για αποσυρση. -
Ελπιζω να μην καταντησουμε εκει γιατι αν ειναι ετσι, χιλιες φορες παλαιοτερα αλλα ασφαλη και ποιοτικα οχηματα παρα οχηματα με μηδενικη ενεργητικη και παθητικη ασφαλεια με μονο προσον τον ηλεκτροκινητηρα.Δε χρειάζεται τόση απαισιοδοξία. Οι τιμές των ηλεκτρικών θα προσγειωθούν κάποια στιγμή.
Υπάρχουν συγκεκριμένες τακτικές που εισάγονται καινοτόμα τεχνολογικά προιόντα στην αγορά. Πρώτα ξαφρίζονται τα μεγάλα πορτοφόλια, μετά τα μεσαία και τέλος τα μικρά.
Εμείς στην Ελλάδα ανήκουμε στα μικρά πορτοφόλια, άρα θα περιμένουμε τη σειρά μας. Με μερικά χρόνια καθυστέρηση από την υπόλοιπη Ευρώπη, ως συνήθως σε όλα τα θέματα.Πιο πολυ ρεαλισμος ειναι παρα απαισιοδοξια. Μακαρι να φτηνυνουν ωστε να μπορει να παρει ενας μεσος Ελληνας μισθωτος με 20 χιλιαρικα ενα καλο ηλεκτρικο sedan να κυκλοφορει και να ταξιδευει με ασφαλεια, οπως επαιρνε παλια ενα ford mondeo, opel vectra, peugeot 407 κ.ο.κ. με μισθους ενος χρονου πανω κατω.
Αλλα νομιζω πλεον οτι το βιοτικο επιπεδο της χωρας μας ειναι τοσο χαμηλο που θυμιζει και θα θυμιζει πιο πολυ ασιατικη χωρα παρα ευρωπαικη ή ακομα και το δικο μας παρελθον.
Μακαρι να πεσω εξω. -
@piliourits said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Υπάρχει κάτι άλλο κοινό στη ζωή ενός Δανού κι ενός Έλληνα, για να φτάσει σε παρόμοια κοινά επίπεδα και η ηλεκτροκίνηση;
Δηλαδή τώρα, στη συμβατική βενζινο/ντιζελοκίνηση, έχουμε πολλά κοινά με αυτούς, εκτός απ ότι πωλούνται παντού οι ίδιες μάρκες;Δεν διαφωνώ, αλλά τι σε κάνει να πιστεύεις πως οι εταιρείες θα παράγουν οχήματα με ΚΕΚ για εσένα κι εμένα στην Ελλαδιτσα μας;
Όσο προχωράει το project ηλεκτροκινηση σε Αμερική, Κίνα και στην περισσότερη Ευρώπη, τόσο γραμμένους θα έχουν τους Έλληνες και τους κάθε Έλληνες για το τι θα οδηγούν.
Και επειδή θα πέφτουν πρόστιμα απέξω αν δεν μειώσουμε ρύπους και δεν απαγορεύσουμε πετρέλαιο και βενζίνα, θα κοπούν και εδώ μαχαίρι.
Οπότε είτε αναγκαστικά, είτε υποχρεωτικά θα πάμε σε ηλεκτροκινηση με κάποιο είδος υβριδισμού και εδώ. Το πως θα υποστηριχτεί αυτό το πράγμα σε πόλεις σαν την Αθήνα θα το δούμε. Σίγουρα δεν είναι απλή εξίσωση.
Το να συζητάμε όμως σαν γαλατες "εδώ ειναι Βαλκάνια δεν χωράει η ηλεκτροκινηση" και άλλα τέτοια γραφικά όταν όλος ο κόσμος τριγύρω αλλάζει είναι απλά κωμικό.
Είναι όσο κωμικό, όσο όταν έβλεπα άρθρα που λέγανε ότι η Tesla πάει για 1η σε πωλήσεις στην Ευρώπη η/και ότι θα ήταν ήδη αν είχε αρκετό capacity και έλεγα ρε μαλακα μας δουλεύουν, που είναι όλα αυτά τα Tesla? Ε αν περάσεις μια βόλτα από οποιαδήποτε χώρα της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης θα καταλάβεις που.
Και καθόμαστε εμείς εδώ να συζητάμε αν καίει το yaris hybrid λιγότερο από το suzuki swift σε κύκλο εντός/εκτός/μικτό πόλης...
-
Χθές-προχθες τα ποσταρα για τους στόλους. Τον νεώτερο στην Ευρώπη έχει το Λουξεμβούργο με 6.7 χρόνια περίπου, αλλά ο Μ.Ο είναι 11.6.
16,6 εμείς και δεν είμαστε καν από τους τελευταίους στην λίστα οπότε δεν αλλάζει και από την μία μέρα στην άλλη ένας ολόκληρος στόλος σε μία ήπειρο..
Σουηδία 10.2, Γερμανία 9.8, Δανία 8.9 (από τις τοπ), Ιταλία 11.2
Αν θέλει ένας μέσος Ιταλός και Γερμανός 10 και 11 χρόνια για να αλλάξει όχημα, καταλαβαίνετε πόσα πολλά χρόνια μπορεί να πάρει όλο αυτό..Δεν ξέρουμε καν ποια θα είναι η ενεργειακή/οικονομική δύναμη των Γερμανών σε 2-3 χρόνια, γιατί θα πληρώσουν τον χειμώνα αυτό τις μεγαλύτερες τιμές ενέργειας στην Ευρώπη, απλά η διαφορά με τους Νότιους είναι ότι θα τα πληρώσει το ΚΡΑΤΟΣ από τα αποθεματικά του, και δεν θα μετακυλησουν τις τιμές στους πολίτες τους.. σοβαρά κράτη.. αλλά δεν ξέρω τι σχέδια έχουν για ένα -δυο χρόνια μετά, γιατί δεν μπορούν να πουλάνε το χαρτί της οικολογίας, ίδια και τα φουγάρα να βγάζουν μαύρους και αραχνους καπνούς..
.. εκτός αν λήξει σύντομα ο πόλεμος και οι Γερμανοί ξεπουληθούν στον Πούτιν για άλλη μία φορά για φθηνό αέριο..
-
Ίσως η Ευρώπη είναι απ τις σημαντικοτερες αγορές στην γη, που έθετε τα στάνταρ για τις υπόλοιπες, αλλά αυτό δεν αποκλείεται να αλλάξει.
Πουθενά αλλού στον πλανήτη, δυστυχώς, δεν συζητάνε πως θα εκλείψουν οι ΜΕΚ, ούτε τα δισεκατομμύρια κατοίκων και οχημάτων της Ασίας, ούτε τα εκατομμύρια στην Αφρική, ούτε τα δισεκατομμύρια της Λατινικής Αμερικής, ή του ΓιουΕςΕη ή του Καναδά, της Ρωσίας κλπ.
Η χώρα πρωτεργάτης στην ηλεκτροκίνηση, που το χιλιοτραγουδισμενο Dream of Californication υμνει, έχει εξαιρέσει τον εαυτό της απ τις διεθνεις συνθήκες για την κλιματική αλλαγή και ξεκίνησε ένα proxy war με τη δεύτερη πυρηνικη δύναμη στη δική μας ήπειρο.
Κάποιοι από μας εκφράζονται θεωρώντας προεξοφλημενο γεγονός πως σε 7 ως 12 χρόνια ξαφνικά τα αυτοκίνητα που έχουμε θα αυτοκαταστραφουν, κι αυτή είναι η δύναμη της Προπαγάνδας... -
Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια, δεν δίνω πολύ μεγάλη βάση στο τι ανακοινώνουν, οι πιο καλοπληρωμένοι υπάλληλοι, του πιο περιζήτητου εργοδότη που υπάρχει αυτή τη στιγμή.
Σε αυτά που ακούμε για την ηλεκτροκίνηση, δεν ακούμε τίποτα για το τι θα γίνει με τις πολυεθνικές που διαχειρίζονται τα καύσιμα, για το τι θα γίνει με χώρες με άλλη κουλτούρα πολιτισμό και θρησκεία που κονομάνε από τα καύσιμα, πως θα καλυφθούν οι υπέρογκοι φόροι των καυσίμων και το τι θα γίνει στην πορεία με την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.
Εδώ δεν μπορούν να αποφασίσουν πως θα βγάλουμε το χειμώνα φέτος και τι θα γίνει του χρόνου το καλοκαίρι με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, θα αποφασίσουν για το τι θα γίνει μετά από 10-15 χρόνια, okay ωραίες οι ιδέες αλλά......
Όσον αφορά για τα αυτοκίνητα, η άποψή μου είναι ότι τα ηλεκτρομοτέρ ανεβαίνουν συνέχεια και σε τεχνολογία και σε παραγωγή, οπότε ουσιαστικά ένα ηλεκτρικό μοτέρ, θα είναι αυτό που θα κινεί τα αυτοκίνητα τα επόμενα χρόνια.
Η ευελιξία τους, η απλότητα τους, το μέγεθος τους και η ποιότητα λειτουργίας τους, θα τα κάνει πρωταγωνιστές.
Μπορεί να λειτουργούν αποκλειστικά με μπαταρίες, μπορεί σε υβριδική μορφή με γεννήτρια από άλλο κινητήρα ή με κυψέλες υδρογόνου (εκεί πιστεύω θα καταλήξουμε για πολλούς λόγους), αλλά εκ των πραγμάτων θα είναι οι πρωταγωνιστές.
-
@dublin said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Ξηρού τύπου μπαταρίες θα μπουν στην αγορά γύρω στο 28 έως 30.
(1) Χρόνος φόρτισης;
(2) Φόρτιση που;Οι απαντήσεις θα δείξουν αν μπορεί να προχωρήσει η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα.
Για την ώρα οι διάσπαρτοι φορτιστές που φυτρώνουν σε άσχετα σημεία σαπίζουν από την αχρηστία.
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης