-
@harisma23 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Γενικά (και όχι αναφορικά με τους προηγούμενους στους οποίους απάντησα) αποφεύγω να γράφω συχνά σε αυτό το thread. Δεν είμαι ούτε υπέρμαχος ούτε πολέμιος της ηλεκτροκίνησης. Επειδή όμως έχω οδηγήσω καλό ηλεκτρικό, μπορώ να πω ότι η ηλεκτροκίνηση έχει πολλά να προσφέρει, μόλις επιλυθούν τα αλληλένδετα θέματα της αυτονομίας και της ταχείας φόρτισης.
Από εκεί και πέρα, το θέμα έχει γεμίσει "γενίτσαρους" οι οποίοι φαίνεται ότι θεωρούν ιερό χρέος την απαξίωση της ηλεκτροκίνησης και φαίνεται να μεταφέρουν αυτοκινητιστικά και κοινωνικά (είναι ακριβή ακόμη η ηλεκτροκίνηση) συμπλέγματα, επιτιθέμενοι με μένος και συχνά χωρίς λογική. Γενικά ταυτίζομαι με τη θέση του Φάνη, η οποία είναι απόλυτα ψύχραιμη και λογική και λέει ότι η ηλεκτροκίνηση είναι ιδανική σε όποιου το προφίλ χρήσης ταιριάζει, ενώ για τους άλλους δεν κάνει (επί του παρόντος).
Οι χαρακτηρισμοί δε νομίζω οτι προσφέρουν τίποτα στη συζήτηση. Να μη πω ότι είναι απαράδεχτοι σε οποιον και αν αναφέρονται.
-
@fanis75 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
@kostis20 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Δεν είναι ακριβώς έτσι γιατί εγώ βλέπω ότι η πλειοψηφία τα κάνει τα ταξιδακια της .Οι εθνικές σε κάθε τριήμερο Πάσχα ,αργιες είναι σχεδόν ασφυκτικά γεμάτες τα τελευταία χρόνια ,
Σωστά. Αλλά όπως λες τα 3ήμερα (πόσα είναι αυτά??) και κυρίως σε κοντινούς προορισμούς εξοχικών...εκεί είσαι μια χαρά με το ηλεκτρικό. Και εγώ πάω συχνά πυκνά Χαλκίδα, αλλά αυτό δεν το θεωρώ ταξίδι. Μιλάω για ταξίδια 400-500χλμ+ που όντως το ηλεκτρικό έχει πρόβλημα αυτονομίας. Υπάρχει ιδιοκτήτης (τα γράφει στο ΦΒ) που κάνει κάθε εβδομάδα Αθήνα-Βόλος με το ηλεκτρικό χωρίς κανένα θέμα.
@ggab said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Την να την κάνω την δύναμη και τις επιδόσεις όταν πρέπει να πηγαίνω με 100χλμ για να μη μείνω καραβοφαναρο;;;
Ανάλογα το αμάξι. Στο τελευτείο τεύχος του περιοδικού έχει συγκριτικά Taycan vs I4 και μιλάνε ότι ακόμα και με γρήγορη οδήγηση και αναβάσεις, η αυτονομια είναι κοντά στα 400χλμ. Οπότε μια χαρά πας ταξίδι μέχρι τον Βόλο χωρίς στάση και γρήγορα (εντός ορίων 140χαω) και εαν θες πιο μακριά φορτίζεις εκεί.
Ρε Φάνη έλεος ειλικρινά. 22.000€ καθαρά μπαίνουν τον χρόνο στο σπίτι και πρέπει να ζήσουμε 4 άτομα. Η κόρη του χρόνου δίνει πανελλαδικές και ακολουθεί στο κατόπι ο γιος. Τί taycan και i4 μου γράφεις. Όταν σου λέω ότι ο μέσος Έλληνας πρέπει να πουλήσει νεφρό σπλήνα και συκώτι,μιλάμε για το 90% του πληθυσμού.
Ειλικρινά μπράβο που για κάποιους όπως εσύ τέτοια αυτοκίνητα είναι απλά ακόμη μια επιλογή!!! -
Το βάρος κόβει αυτονομία από τα ηλεκτρικά, κόβει επίσης και επιδόσεις, ενώ έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις σε φρένα, αναρτήσεις λάστιχα. Έχει επίσης χειρότερο οικολογικό αποτύπωμα ανακύκλωσης, ενώ όσο περνάει ο καιρός και τα χιλιόμετρα και πέφτει η μπαταρία , το βάρος γίνεται ακόμη πιο δυσβσσταχτο για αυτή, παρόλο που το αρχικό βάρος δεν αλλάζει.
Ένα ιχ πόλης με κεκ μπορεί κάλλιστα να έχει 60-80 αλόγατα και ένα οικογενειακό 120 για τον περισσότερο κόσμο, γιατί είναι πολύ ελαφρύτερα. Πχ το ληφ μκ1 έχει 110 άλογα και ροπάκλα, αλλά παρόλα αυτά πάνω από τα 100 χαω σέρνεται και το βάρος έχει το μερτικό του σ'αυτό.
Και μένει να δούμε και τι κάνει το έξτρα βάρος σε ένα κρας τεστ με τους ίδιους όρους απέναντι σε ένα κλασσικό ιχ. -
@dstou said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Το βάρος κόβει αυτονομία από τα ηλεκτρικά, κόβει επίσης και επιδόσεις, ενώ έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις σε φρένα, αναρτήσεις λάστιχα. Έχει επίσης χειρότερο οικολογικό αποτύπωμα ανακύκλωσης, ενώ όσο περνάει ο καιρός και τα χιλιόμετρα και πέφτει η μπαταρία , το βάρος γίνεται ακόμη πιο δυσβσσταχτο για αυτή, παρόλο που το αρχικό βάρος δεν αλλάζει.
Ένα ιχ πόλης με κεκ μπορεί κάλλιστα να έχει 60-80 αλόγατα και ένα οικογενειακό 120 για τον περισσότερο κόσμο, γιατί είναι πολύ ελαφρύτερα. Πχ το ληφ μκ1 έχει 110 άλογα και ροπάκλα, αλλά παρόλα αυτά πάνω από τα 100 χαω σέρνεται και το βάρος έχει το μερτικό του σ'αυτό.
Και μένει να δούμε και τι κάνει το έξτρα βάρος σε ένα κρας τεστ με τους ίδιους όρους απέναντι σε ένα κλασσικό ιχ.Ισχύουν ακριβώς όσα περιγράφεις, και για όσους έχουμε μια ελάχιστη τεχνική αντίληψη όλα αυτά αποτελούν "πρόβλημα". Απ' τη δεύτερη Δέσμη του λυκείου και πέρα όμως, απλά δεν γίνονται αντιληπτά, ούτε ασχολείται κανείς μαζί τους.
Όπως δεν ασχολούνται και στην Αμερική, ή άλλες κοινωνίες, που ένα υβριδικό RAV είναι το δεύτερο αμάξι που έχει η γυναίκα να πηγαίνει τα παιδιά στο Mall και έχουν συνήθως να συγκρίνουν ένα βενζινοκίνητο 4-5 λίτρα 5μιση μέτρα κι απάνω, με κάποιο ηλεκτροκίνητο. Για πολλούς απ αυτούς, το Τέζλα είναι το μικρότερο αμάξι που αγόρασαν ποτέ...
Και ξαναγυρίζουμε στο νεοελληνικό χρόνιο πρόβλημα, του "ανήκομεν εις την Δύσιν", εφαρμόζουμε νομοθεσίες Ε.Ε., έχουμε τις υποδομές μεσανατολίτικης χώρας και εργασιακά τείνουμε προς Ινδία... αχτύπητος συνδυασμός και σχεδόν άλυτος ο γρίφος. Πολύ "σωστά" αναφέρει και συγκρίνει ο Λαπ τα ινδικά μοντέλα, κουμπώνουν ταμάμ στη χρήση του μέσου έλληνα, αλλά δεν γίνεται να κυκλοφορήσουν σε χώρα Ε.Ε... -
Ρε Φάνη έλεος ειλικρινά. 22.000€ καθαρά μπαίνουν τον χρόνο στο σπίτι και πρέπει να ζήσουμε 4 άτομα. Η κόρη του χρόνου δίνει πανελλαδικές και ακολουθεί στο κατόπι ο γιος. Τί taycan και i4 μου γράφεις. Όταν σου λέω ότι ο μέσος Έλληνας πρέπει να πουλήσει νεφρό σπλήνα και συκώτι,μιλάμε για το 90% του πληθυσμού.
Ειλικρινά μπράβο που για κάποιους όπως εσύ τέτοια αυτοκίνητα είναι απλά ακόμη μια επιλογή!!!Mε κοροϊδεύεις!?!?! Είπα εγώ ότι μπορώ να επιλέξω ενα τέτοιο (αν και θα ήθελα)?? Θα είχα Κορόλα εαν μπορούσα να πάρα Taycan?
Ούτε είπα ποτέ ότι είναι για τον μέσο Έλληνα. Τα συγκεκριμένο παράδειγμα ήταν πολύ στοχευμένο ως απάντηση στον Κωστή που είπε για αυτονομία και ταξίδι 400χλμ και ότι δεν μπορείς να το κάνεις με κανονική ταχύτητα. Και απάντησα ότι μπορείς, ανάλογα το αυτοκίνητο.
Μην τα κάνεις όλα προσωπικά, δεν ξέρω (και δεν θέλω να ξέρω) ο καθένας τι εισοδήματα έχει και τι δυνατότητες. Εδώ συζητάμε γενικά για τα ηλεκτρικά...δεν συζητάμε για τον Φάνη, τον γκαμπ, τον Γιώργο κλπ.
-
@fanis75 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Ειλικρινά μπράβο που για κάποιους όπως εσύ τέτοια αυτοκίνητα είναι απλά ακόμη μια επιλογή!!!Mε κοροϊδεύεις!?!?! Είπα εγώ ότι μπορώ να επιλέξω ενα τέτοιο (αν και θα ήθελα)?? Θα είχα Κορόλα εαν μπορούσα να πάρα Taycan?
Ούτε είπα ποτέ ότι είναι για τον μέσο Έλληνα. Τα συγκεκριμένο παράδειγμα ήταν πολύ στοχευμένο ως απάντηση στον Κωστή που είπε για αυτονομία και ταξίδι 400χλμ και ότι δεν μπορείς να το κάνεις με κανονική ταχύτητα. Και απάντησα ότι μπορείς, ανάλογα το αυτοκίνητο.
Μην τα κάνεις όλα προσωπικά, δεν ξέρω (και δεν θέλω να ξέρω) ο καθένας τι εισοδήματα έχει και τι δυνατότητες. Εδώ συζητάμε γενικά για τα ηλεκτρικά...δεν συζητάμε για τον Φάνη, τον γκαμπ, τον Γιώργο κλπ.
Πότε τα είπα εγω αυτά ?
-
Και μένει να δούμε και τι κάνει το έξτρα βάρος σε ένα κρας τεστ με τους ίδιους όρους απέναντι σε ένα κλασσικό ιχ.Συζητάς γενικά τι πρέπει να εξελίξουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες? δεν καταλαβαίνω τι θες να πεις κόβει επιδόσεις.... δεν υπάρχει αργό ηλεκτρικό... αρα το πρόβλημα σου είναι οτι αν δεν ήταν τοσο βαρύ θα έκανε το 0-100 σε 2 δευτερα και οχι σε 4.... ή οτι αλλάζεις αναρτήσεις σε λιγότερο καιρό απο τα κεκ? δλδ δεν έχεις πρόβλημα με τα λάδια φιλτρα κτλ που αλλάζεις ανα 6μηνο? δεν μπορώ να καταλάβω τι λογική ίσως γιατι δεν είμαι τοσο γνωστης των μηχανικών παραμέτρων.
-
@monopolis said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Και μένει να δούμε και τι κάνει το έξτρα βάρος σε ένα κρας τεστ με τους ίδιους όρους απέναντι σε ένα κλασσικό ιχ.Συζητάς γενικά τι πρέπει να εξελίξουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες? δεν καταλαβαίνω τι θες να πεις κόβει επιδόσεις.... δεν υπάρχει αργό ηλεκτρικό... αρα το πρόβλημα σου είναι οτι αν δεν ήταν τοσο βαρύ θα έκανε το 0-100 σε 2 δευτερα και οχι σε 4.... ή οτι αλλάζεις αναρτήσεις σε λιγότερο καιρό απο τα κεκ? δλδ δεν έχεις πρόβλημα με τα λάδια φιλτρα κτλ που αλλάζεις ανα 6μηνο? δεν μπορώ να καταλάβω τι λογική ίσως γιατι δεν είμαι τοσο γνωστης των μηχανικών παραμέτρων.
Ας μην ξαναγράψουμε το βιβλίο της αυτοκίνησης!
Πρακτικά σε όλες τις μορφές αυτοκίνησης το βάρος θεωρείται μειονέκτημα. Αν δεν θες να δεχτείς τα πολύ σωστά επιχειρήματα του dstou, θα μπορούσαμε να σου απαριθμήσουμε και αρκετά ακόμη, αλλά για την οικονομία της συζήτησης, δέξου ότι το βάρος είναι εχθρός ως αξίωμα. (Στην ουσία θεώρημα είναι γιατί αποδεικνύεται, αλλά ας μην μακρυγορήσουμε).Αυτό που αναφέρεις σχετικά με τα ηλεκτρικά είναι γεγονός. Δηλαδή ότι ενώ τα ηλεκτρικά πρέπει να έχουν ογκώδεις και βαριές μπαταρίες με την παρούσα τεχνολογία, παρόλ' αυτά έχουν καλές πολύ καλές επιδόσεις. Αλλά δεν αναιρεί το μειονέκτημα του βάρους. Ούτε το αναιρούν και τα (διαφορετικά) μειονεκτήματα των θερμικών.
-
Νομίζω αυτό είναι ένα παράδειγμα, αυτού που έγραψα πριν, ότι οι περισσότεροι απ τους υποψήφιους αγοραστές ούτε κατανοούν το (εντός εισαγωγικών) "πρόβλημα", ούτε νοιάζονται.
Καμία μομφή στον monopolis για να μην παρεξηγηθούμε. -
Κάποτε μου είχε γράψει ένας (όχι εδώ) ότι το μεγάλο βάρος στα ηλεκτρικά είναι θετικό γιατί όταν φρενάρει έχει πολύ μεγαλύτερη κινητική ενέργεια για να κάνει regenerate ρεύμα για τις μπαταρίες ο ηλεκτροκινητήρας.
Πονάτε βενζινούληδες; -
Δεν παρεξηγούμαστε γιατι εγώ συζητάω καλοπροαίρετα προς όλους και διατυπώνουμε απόψεις και όχι προσβολές. Λέτε οτι δεν θα ξαναγράψουμε το βιβλίο της αυτοκίνησης και οτι το βάρος είναι πρόβλημα... Άρα το BMW 320 που είχα πριν ήταν χειρότερο από το corsa που είχα παλιότερα επειδή είχε το μισό βάρος?
-
@super-t said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Κάποτε μου είχε γράψει ένας (όχι εδώ) ότι το μεγάλο βάρος στα ηλεκτρικά είναι θετικό γιατί όταν φρενάρει έχει πολύ μεγαλύτερη κινητική ενέργεια για να κάνει regenerate ρεύμα για τις μπαταρίες ο ηλεκτροκινητήρας.
Πονάτε βενζινούληδες;Νομίζω ότι ότι και εδώ έχει ειπωθεί κάτι τέτοιο!
-
@super-t said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Μεγάλο ταλέντο αυτός που στο είπε... Αφού πιστεύει ότι ανακτά περισσότερη ενέργεια από το φρενάρισμα λόγω μεγαλύτερου βάρους, από αυτή που δαπανά για να το κινήσει, αδικείται μένοντας στην Ελλάδα. Πρέπει να πάει ερευνητής στο CERN ή στη NASA, αφού βρήκε τον τρόπο παραγωγής δωρεάν ενέργειας!
Βγάζουμε μερικά εκατομμύρια ηλεκτρικά στη γύρα με σχεδόν άδειες μπαταρίες και όταν επιστρέφουν διοχετεύουμε το κερδισμένο ρεύμα από τις μπαταρίες τους στο δίκτυο. Έτοιμοι είμαστε για το Νόμπελ! -
Δεν παρεξηγούμαστε γιατι εγώ συζητάω καλοπροαίρετα προς όλους και διατυπώνουμε απόψεις και όχι προσβολές. Λέτε οτι δεν θα ξαναγράψουμε το βιβλίο της αυτοκίνησης και οτι το βάρος είναι πρόβλημα... Άρα το BMW 320 που είχα πριν ήταν χειρότερο από το corsa που είχα παλιότερα επειδή είχε το μισό βάρος?
Όχι προφανώς η μπέμπα είναι καλύτερη γιατί μιλάμε για άλλη κατηγορία οχήματος
Αλλά το αυρις των 1200+ κιλων του 2008 είναι χειρότερο από το αουρις των 1100 κιλων του 2010 σε επίπεδο οδικής συμπεριφοράς, φρένων κλπ (εκτός από το μοτέρ που θέλει προσοχή για να μην γίνει φριτεζα) -
Το 320 σου είχε πολύ μεγαλύτερο αμάξωμα από το Corsa σου, πολύ μεγαλύτερο κινητήρα, φρένα κτλ και πολύ καλύτερο εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας. Όλα αυτά προσφέρουν βάρος, το οποίο όμως είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του αυτοκινήτου σου για να σου προσφέρει την ασφάλεια (ενεργητική και παθητική) και τις ανέσεις που θέλεις.
Αν όμως το 320 ήταν 100 ή 200 κιλά βαρύτερο, με την ίδια ακριβώς σύνθεση (κινητήρας, εξοπλισμός κτλ) που έχει και τώρα, το επιπλέον βάρος θα ήταν μειονέκτημα. Και αν αντίθετα η BMW μπορούσε να σου δώσει την ίδια ακριβώς 320 100 ή 200 κιλά ελαφρύτερη, θα ήταν μεγάλο πλεονέκτημα. -
@harisma23 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Το 320 σου είχε πολύ μεγαλύτερο αμάξωμα από το Corsa σου, πολύ μεγαλύτερο κινητήρα, φρένα κτλ και πολύ καλύτερο εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας. Όλα αυτά προσφέρουν βάρος, το οποίο όμως είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του αυτοκινήτου σου για να σου προσφέρει την ασφάλεια (ενεργητική και παθητική) και τις ανέσεις που θέλεις.
Αν όμως το 320 ήταν 100 ή 200 κιλά βαρύτερο, με την ίδια ακριβώς σύνθεση (κινητήρας, εξοπλισμός κτλ) που έχει και τώρα, το επιπλέον βάρος θα ήταν μειονέκτημα. Και αν αντίθετα η BMW μπορούσε να σου δώσει την ίδια ακριβώς 320 100 ή 200 κιλά ελαφρύτερη, θα ήταν μεγάλο πλεονέκτημα.Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, αυτό προσπαθώ να πω τόση ώρα. ¨¨Αν"" είχε λιγότερο βάρος!!!! Όμως δεν έχει γιατι δεν υπάρχει αυτή η τεχνολογία. μιλάμε με υποθέσεις και όχι με συγκρίσεις...
-
-
Ποιό ηλεκτρικό μπορώ να πάρω με 20-25.000€;;;;;
Χαμηλότερο κέντρο βάρους VS πάρα πολύ βάρος συνολικά. Βλέπω κάτι νούμερα πάνω απο 2 τόνους και ζαλίζομαι!FIAT 500e μετά την επιδότηση 21.000 με τις νέες ανεβασμένες τιμές. Δεν καταλαβαίνω γιατι σε ενοχλούν τα πολλά κιλά.
Το 500αρι για την οικογένεια! Μαστα........
Ο πανμεγιστος εχθρός της αυτοκίνησης είναι το βάρος. Μόνο αρνητικά προσφέρει και τίποτα άλλο.Δεν έγραψες για οικογένεια....πάρε τότε SKODA ΕΝΥΑQ IV με 30.000 και τα 5.000 έξτρα τα βγάζεις σε 2 χρόνια απο σέρβις σήμα και βενζίνες.... επίσης επειδή έχω 2.2 τόνους ηλεκτρικό ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω τι κακό μου κάνει το βάρος. αν θες εξήγησε του μου γιατι ειλικρινά δεν βλέπω τπτ κακό.
Μεγαλύτερο φορτίο στα φρένα,μεγαλύτερη αδράνεια άρα περισσότερη ενέργεια κατά την εκκίνηση απο στάσεις και κατά την επιτάχυνση,δυσκολότερο χειρισμό σε περίπτωση απότομης αλλαγής κατεύθυνσης και ο Θεός βοηθός σε περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης.
Είναι τυχαίο ότι δεν έχει κυκλοφορήσει κάποιο crash test ακόμη;;;; -
Είναι τυχαίο ότι δεν έχει κυκλοφορήσει κάποιο crash test ακόμη;;;;
Γενικά συμφωνούμε, αλλά crash test ηλεκτρικών έχουν κυκλοφορήσει αρκετά!
https://www.euroncap.com/en/results/kia/ev6/45871
https://www.euroncap.com/en/results/volvo/c40-recharge/45878
https://www.euroncap.com/en/results/bmw/ix/44196
https://www.euroncap.com/en/results/ford/mustang-mach-e/43812
https://www.euroncap.com/en/results/vw/id.4/42456Και αρκετά ακόμα....
-
Ποιό ηλεκτρικό μπορώ να πάρω με 20-25.000€;;;;;
Χαμηλότερο κέντρο βάρους VS πάρα πολύ βάρος συνολικά. Βλέπω κάτι νούμερα πάνω απο 2 τόνους και ζαλίζομαι!FIAT 500e μετά την επιδότηση 21.000 με τις νέες ανεβασμένες τιμές. Δεν καταλαβαίνω γιατι σε ενοχλούν τα πολλά κιλά.
Το 500αρι για την οικογένεια! Μαστα........
Ο πανμεγιστος εχθρός της αυτοκίνησης είναι το βάρος. Μόνο αρνητικά προσφέρει και τίποτα άλλο.Δεν έγραψες για οικογένεια....πάρε τότε SKODA ΕΝΥΑQ IV με 30.000 και τα 5.000 έξτρα τα βγάζεις σε 2 χρόνια απο σέρβις σήμα και βενζίνες.... επίσης επειδή έχω 2.2 τόνους ηλεκτρικό ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω τι κακό μου κάνει το βάρος. αν θες εξήγησε του μου γιατι ειλικρινά δεν βλέπω τπτ κακό.
Μεγαλύτερο φορτίο στα φρένα,μεγαλύτερη αδράνεια άρα περισσότερη ενέργεια κατά την εκκίνηση απο στάσεις και κατά την επιτάχυνση,δυσκολότερο χειρισμό σε περίπτωση απότομης αλλαγής κατεύθυνσης και ο Θεός βοηθός σε περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης.
Είναι τυχαίο ότι δεν έχει κυκλοφορήσει κάποιο crash test ακόμη;;;Volvo xc40 βενζίνη 100-0 φρενάρισμα 7.58 ηλεκτρικό 7.40. Με 350 κιλά έξτρα…οσο για τον χειρισμό έχεις οδηγήσει κανενα και τα λες αυτά; Εγω πήρα test drive 3 μέρες την βενζίνη 3 μέρες το ηλεκτρικό. Θα πω το εξής. Η διαφορά σε όλα τα επίπεδα είναι χαοτική. Αν δεν το οδηγήσεις δεν μπορείς καν να καταλάβεις ούτε στο ελάχιστο τι εννοώ.
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης