-
@criuser said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Από την άλλη εγώ σας έγραφα εδώ και μήνες πόσο θα κοστίζει ένας φορτιστής και το έβαλα και στην υπογραφή μου...
Κοστίζει €0, αφου επιδοτείται. Η εγκατάσταση, ανάλογα με το τι χρειάζεται, δεν ειναι κατι στανταρ να μπορει να πει καποις. Σε εμενα ειναι €150. Στον κολλητό κόστισε €80. Σε καποιον θα εχει κοστισει και €1.000. Οποτε δεν εχει νοημα η συζήτηση, γιατι ειναι σαν να ρωτάμε «πόσο κοστίζει το σερβις» ετσι γενικα και αοριστα χωρις να λεμε μαρκα, χλμ κλπ.
-
@fanis75 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Από την άλλη εγώ σας έγραφα εδώ και μήνες πόσο θα κοστίζει ένας φορτιστής και το έβαλα και στην υπογραφή μου...
Κοστίζει €0, αφου επιδοτείται. Η εγκατάσταση, ανάλογα με το τι χρειάζεται, δεν ειναι κατι στανταρ να μπορει να πει καποις. Σε εμενα ειναι €150. Στον κολλητό κόστισε €80. Σε καποιον θα εχει κοστισει και €1.000. Οποτε δεν εχει νοημα η συζήτηση, γιατι ειναι σαν να ρωτάμε «πόσο κοστίζει το σερβις» ετσι γενικα και αοριστα χωρις να λεμε μαρκα, χλμ κλπ.
Καλά εντάξει.
Δεν μιλάω για τον φορτιστή, αλλά για την εγκατάσταση από το ρολόι, αν γίνεται και αν φτάνει μέχρι τον φορτιστή.
-
@fanis75 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Καλά εντάξει.
Δεν μιλάω για τον φορτιστή, αλλά για την εγκατάσταση από το ρολόι, αν γίνεται και αν φτάνει μέχρι τον φορτιστή.
Βρε συ Βασιλη, ειλικρινά συνεχίζεις ενα θέμα ενώ ως μηχανικός ξέρεις οτι το κόστος ειναι αναλογο της ιδιαιτερότητας/χαρακτηριστικών κάθε εγκατάστασης (αποσταση θέσης φόρτισης από ρολοι, πρόσβαση, τριφασικό/μονοφασικό ρεύμα, διαμετρος καλωδίου, που και αυτή εξαρτάται από το αν θα βάλεις wallbox ή απλά θα τραβήξεις μια ενισχυμένη πρίζα, κλπ)
Γι αυτό και γίνεται αυτοψία πρώτα από τους ηλεκτρολόγους και η κάθε προσφορά ειναι διαφορετική...
Και ο Φάνης που αναφέρει 150 ευρώ ή εγώ 1500 μιλαμε για τελείως διαφορετικά έργα!
Αν καποιος ενδιαφέρεται πραγματικά να βάλει οικιακή φόρτιση πέρα από χωρο σταθμευσης καλό είναι να μαθαίνει πριν την παραγγελια πόσο θα του κοστίσει ώστε να κανει σωστό budget! -
Όπως τα έγραψε ο @iceman
Είναι χαζομάρα να πουμε κόστος εγκατάστασης
Εξαρτάται είναι η καλύτερη απάντηση που μπορείς να πάρεις. Μπορεί να είναι 100ευρω, μπορεί να είναι και 2000 ευρώ σε εξαιρετικά δύσκολη περίπτωση .
Εμένα μου κόστισε 150 ευρώ σε υλικά καθώς την έκανα μόνος μου ουσιαστικά
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ΤΙΠΟΤΑ.
Το καλύτερο είναι να πάρεις 3 προσφορές από διαφορετικούς ηλεκτρολόγους. Αυτό γιατί είναι και κάποιοι που κοστολογούν παράλογως ακριβά όπως σε όλα τα επαγγέλματα. Να κάνουν μελέτη τι χρειάζεται να την δεις να την μελετήσεις και να αποφασίσεις τι συμφέρει αλλά να μην κάνεις εκπτώσεις σε υλικά . Πχ οπωσδήποτε χρειάζεται να βάλεις ξεχωριστό πίνακα με ασφάλεια και ας γίνεται και χωρίς αυτόν .
Μετά παίζουν και άλλα πράγματα ρόλο. Πχ εκεί που θα μπει ο φορτιστής μπορεί να θες να τον βάλεις σε άλλο ξεχωριστό αλουμινένιο κουτί με κλειδαριά. Και αυτό κοστίζει έξτρα.
Όλα λοιπόν εξαρτώνται από την περίπτωση . Να πάρει κάποιος προσφορά . Δεν γίνεται σε κάποια πράγματα να εμπιστευτείς σοφούς του πληκτρολογίου. Ένας καλός ηλεκτρολόγος θα κανει μελέτη και θα στα εξηγήσει καλύτερα
-
Αν κοιτάξουμε αυτήν την συζήτηση τότε που ξεκίνησε, μου έλεγαν για αστεία ποσά, που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος του πιστοποιητικού του ηλεκτρολόγου.
Εγώ παρ΄ ότι δεν ξέρω από ηλεκτρολογικά, ξεκίνησα την συζήτηση σκεπτόμενος τον εαυτό μου και την πολυκατοικία μας.
Εμείς έχουμε τους μετρητές στην πιλοτή σε ένα ντουλάπι και ο χώρος δίπλα δεν είναι αρκετός αν θέλουμε να βάλουμε πίνακες και τέτοια και μάλιστα αυτοί θα πρέπει να είναι σε προστατευμένο χώρο.
Εχουμε 11 τριφασικά ρολόγια και κάτι άλλους κατανεμητές, επιτηρητές, νυχτερινά, γενικά είναι ένας χαμός από μετρητές.
Εχουμε 5 αυτοκίνητα στο υπόγειο γκαράζ, 6 στην πιλοτή και 3 στον ακάλυπτο και θα πρέπει αυτά να πάρουν δυνατότητα φόρτισης, με συντεταγμένο τρόπο.
Οπως και να το κάνουμε αυτό δεν είναι μία μικρή δαπάνη.
Επίσης δεν ξέρω τι φορτιστές θα βάλουμε και αν το σύνολο των 14 θέσεων μαζί με τα φορτία των σπιτιών και με λογική ότι κάποια στιγμή η θέρμανση με πετρέλαιο θα αντικατασταθεί με 10 αντλίες θερμότητες, όλα αυτά θα είναι δυνατό να τροφοδοτηθούν από το γενικό παροχικό καλώδιο το οποίο περνάει κάτω από τον κήπο μέσα σε σιδερένια σωλήνα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΔΕΔΔΗΕ και μπαίνει στο υπόγειο γκαράζ και από εκεί μέσω φρεατίων και ορατών σιδερένιων σωλήνων ανεβαίνει στην πιλοτή που είναι τα ρολόγια.
Η διαδρομή αυτή είναι κάπου 20 μέτρα από το φρεάτιο του ΔΕΔΔΗΕ στο πεζοδρόμιο.
Ολα αυτά λοιπόν θα πρέπει να ληφθούν υπ΄ όψη, όταν τεθεί το θέμα του ηλεκτρικού, που μπορεί και να μην αργήσει.
Για αυτό λοιπόν ρωτάω τι γίνεται και τι κοστίζει, πάντα όμως για απόλυτα νόμιμη εγκατάσταση.
Και χωρίς να γίνει καμία έκπτωση στην αισθητική των κοινόχρηστων χώρων του κτιρίου.
-
Μεγαλη φασαρια ακουγεται αυτο για παλαιοτερες οικοδομες που δεν εχουν κανει τετοια προβλεψη (ποιος βεβαια περιμενε ηλεκτρικα αυτοκινητα πριν το 2010?).
-
Για αυτό λοιπόν ρωτάω τι γίνεται και τι κοστίζει, πάντα όμως για απόλυτα νόμιμη εγκατάσταση.
E καταλαβαινεις απόλυτα οτι θες ad hoc προσφορά για την περίπτωσή σου!
Οτι και να σου πούμε εμείς ακρη δεν θα βγάλεις!
Αν δεν έχεις στις κατασκευές ηλεκτρολογο με εμπερια σε αυτά προσωπικά μπορω να σου προτεινω εξειδικευμενο -
Μπορεί ο κρουζερ να είναι χεητερ, αλλά δεν τα λέει κι άσχημα, σαν τα πολιτικά.
Επιδότηση για φορτιστή είναι νομίζω μόνο 500€ και δίνεται μόνο για τις κλειστές θέσεις πάρκινγκ με άδεια και γκαραζοπορτα, απ όσα έμαθα απ τον μοναδικό ηλεκτροκινητο ταξιτζή του Βόλου (και αν του τα είπαν σωστά). Ούτε για αυλές ουτε για πιλοτες ουτε για κανένα άλλο κοινόχρηστο τρόπο παρκαρίσματος, που είναι το 80% όσων έχουν "θέση πάρκινγκ" στην Ελλάδα. Ίσως στο μέλλον αναθεωρηθεί η νομοθεσία, ποιος ξέρει. Ίσως το κάνουν παντού αβαβα όπως με τα κλιματιστικά, τα λεβητακια κλπ.
Με λίγα κατοστάρικα που λέτε, στην καλύτερη να τραβήξεις μια ενισχυμένη πρίζα μέχρι το αυτοκίνητο. Για "σωστή" θέση φόρτισης, θες κάνα 2χιλιαρο με το wallbox απ όσο καταλαβαίνω. -
Εγώ δεν θέλω να αφήσω σε κάποιο συγκάτοικο να σκεφτεί να κάνει καμμία καγκουριά σε κοινόχρηστο.
Σε διπλανή πολυκατοικία δική μου, οι συγκάτοικοι έβαλαν αέριο σε κάθε διαμέρισμα με ένα τρόπο που είναι αισθητικά απαράδεκτος, αλλά βαριέμαι να τους βρίσω, ενώ σε απέναντι πάλι δικιά μου την έκαναν αρκετά καλύτερη.
Δυστυχώς πάντα υπάρχουν οι έξυπνοι, που δίνουν δεκάδες χιλιάδες για ηλεκτρικά, αλλά είναι τσίπηδες να δώσουν κάποια κατοστάρικα, για να έχουν αισθητικά όμορφο φορτιστή.
Οσο για τα πως τα λέω στα πολιτικά, είπαμε ότι είναι ξεκάθαρα θέμα γωνίας παρατήρησης.
-
Εγώ δεν θέλω να αφήσω σε κάποιο συγκάτοικο να σκεφτεί να κάνει καμμία καγκουριά σε κοινόχρηστο.
Σε διπλανή πολυκατοικία δική μου, οι συγκάτοικοι έβαλαν αέριο σε κάθε διαμέρισμα με ένα τρόπο που είναι αισθητικά απαράδεκτος, αλλά βαριέμαι να τους βρίσω, ενώ σε απέναντι πάλι δικιά μου την έκαναν αρκετά καλύτερη.
Δυστυχώς πάντα υπάρχουν οι έξυπνοι, που δίνουν δεκάδες χιλιάδες για ηλεκτρικά, αλλά είναι τσίπηδες να δώσουν κάποια κατοστάρικα, για να έχουν αισθητικά όμορφο φορτιστή.
Οσο για τα πως τα λέω στα πολιτικά, είπαμε ότι είναι ξεκάθαρα θέμα γωνίας παρατήρησης.
-
@piliourits said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Μπορεί ο κρουζερ να είναι χεητερ, αλλά δεν τα λέει κι άσχημα, σαν τα πολιτικά.
Επιδότηση για φορτιστή είναι νομίζω μόνο 500€ και δίνεται μόνο για τις κλειστές θέσεις πάρκινγκ με άδεια και γκαραζοπορτα, απ όσα έμαθα απ τον μοναδικό ηλεκτροκινητο ταξιτζή του Βόλου (και αν του τα είπαν σωστά). Ούτε για αυλές ουτε για πιλοτες ουτε για κανένα άλλο κοινόχρηστο τρόπο παρκαρίσματος, που είναι το 80% όσων έχουν "θέση πάρκινγκ" στην Ελλάδα. Ίσως στο μέλλον αναθεωρηθεί η νομοθεσία, ποιος ξέρει. Ίσως το κάνουν παντού αβαβα όπως με τα κλιματιστικά, τα λεβητακια κλπ.
Με λίγα κατοστάρικα που λέτε, στην καλύτερη να τραβήξεις μια ενισχυμένη πρίζα μέχρι το αυτοκίνητο. Για "σωστή" θέση φόρτισης, θες κάνα 2χιλιαρο με το wallbox απ όσο καταλαβαίνω.Η επιδότηση φορτιστή εχει πολυ χαρτούρα, και εξ όσων έχω δει πιθανότατα αφορά ιδιοκτητη θέση παρκινγκ με χιλιοστά, by the book διαδικασία και ΥΔΕ κλπ.
Αλλά ο μονος φορτιστής που ειναι κοντά στα λεφτά του 500ρικου, ο Τέσλα, δεν περιλαμβάνεται!Ωστόσο και εσύ κανεις το ίδιο λαθος γενίκευσης...
Το 2000 ευρώ με το φορτιστή δεν προσφερεται για συμπεράσματα!
Οπως εξηγησα παραπάνω ειναι καθαρά θέμα της καθε περίπτωσης ξεχωριστά!
Σε περίπτωση που ξέρω εφτασε τα 2000 ευρώ με το φοτιστή τεσλα, by the book, με ΥΔΕ, ξεχωριστό πίνακα σε αποθήκη (για να μην είναι σε κοινοχρηστο χώρο), πρίζα στην αποθήκη να υπάρχει και πρίζα διπλα στο φορτιστή για οποιαδήποτε χρήση (βάζει powerline για να κάνει updates το αμάξι και ο φορτιστής) ΑΛΛΑ 65 μέτρα καλώδιο 5Χ6 ώστε να καλύπτει απόσταση σε ευθεία 45+ μέτρων από είσοδο ρεύματος μέχρι θέση παρκινγκ..
Αν έβαζε 5Χ10 για να μπορει ανετα καποια στιγμή στο μέλλον να φορτίσει με 22kw (αντι 11 που ειναι σημερα σχεδόν ολοι οι obc) θα ηθελε ακόμα 300 ευρώ για το κοστος του καλωδίου!
Και αυτά σε εργασία με ελάχιστα τρυπήματα γιατι το γκαραζ ειχε ηλεκτρολογική σχάρα από ακρη σε άκρη στην οροφή και περασε εκεί χωρις αλλα στηρίγματα το καλώδιο!
Οργανωμένη δουλεια, τακτοποιημένη και νόμιμη με παραστατικά λόγω υλικών και ΥΔΕ..... -
@lap said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Το δική μου σημαίνει ότι την έχω κατασκευάσει, όχι ότι την έχω ιδιοκτησία...
-
-
Εχουμε 11 τριφασικά ρολόγια και κάτι άλλους κατανεμητές, επιτηρητές, νυχτερινά, γενικά είναι ένας χαμός από μετρητές.
Επίσης δεν ξέρω τι φορτιστές θα βάλουμε και αν το σύνολο των 14 θέσεων μαζί με τα φορτία των σπιτιών και με λογική ότι κάποια στιγμή η θέρμανση με πετρέλαιο θα αντικατασταθεί με 10 αντλίες θερμότητες, όλα αυτά θα είναι δυνατό να τροφοδοτηθούν από το γενικό παροχικό καλώδιο το οποίο περνάει κάτω από τον κήπο μέσα σε σιδερένια σωλήνα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΔΕΔΔΗΕ και μπαίνει στο υπόγειο γκαράζ και από εκεί μέσω φρεατίων και ορατών σιδερένιων σωλήνων ανεβαίνει στην πιλοτή που είναι τα ρολόγια.Εφόσον τα ρολόγια ειανι τριφασικά γιατί αγχώνεσαι? εκτός αν λες το τριφασικό το μικρότερο από τα 25kva? αν ειναι πάντως 25kva, σηκώνουν άνετα φορτιστή αυτοκινήτου και χρήση στο σπίτι. Ως προς την αντλία, μπορείτε να βάλετε κοινόχρηστη, γιατί να βάλετε ατομική σε τόσα διαμερίσματα? Στην περίτπωση που πάτε σε επαύξηση, εφόσον το δίκτυο ειναι ήδη οριοθετημένο-κατασκευασμένο, πάτε στην εργασία του ηλεκτρολόγου και την αντικατάσταση του καλωδίου, + το κόστος στον δεδδηε, αλλά σε 11 διαμερίσματα αν το βάλεις όλο μαζί δεν πιστεύω οτι θα ειναι κανα εξωπραγματικό πόσο.
-
Δέκα διαμερίσματα και το κοινόχρηστο είναι.
Τα τριφασικα είναι 3*35.
Αντλία θερμότητας μόνο ατομική αξίζει.
Άσε που θα θέλει 5 τουλάχιστον γιατί για 1000 τμ κατοικίες πως θα μπει μια.
Σε ένα ξενοδοχείο τόσων τμ βάλαμε μια ανά όροφο που είχε 8 μεγάλα δωμάτια.
-
1ον μιλάγαμε για εγκατάσταση όχι για φορτιστές wallbox
Εμένα πχ με την αγορά αυτοκινήτου μου έκαναν δώρο τόσο φορητό φορτιστή όσο και wallbox χωρίς να έχω βάλει στο πρόγραμμα κη3 κάτι για επιδότηση.
Βασικά έχω ακούσει ότι δεν αξίζει να ασχοληθείς με αυτό καθώς ζητάνε πάρα πολλά που μπορεί να μην πλήρεις και όλα αυτά για 500 ευρω
Οπότε αφήστε το wallbox έξω από αυτό. Μπορεί να στο δώσουν σαν δώρο με την αγορά αυτοκινήτου όπως σε μένα ή μπορείς να πάρεις και έναν κινέζικο με 500 η και λιγότερα ευρώ
Μιλάγαμε για το άλλο κομμάτι , αυτό της εγκατάστασης και περάσματος κατάλληλων καλωδίων και πίνακα. Εγώ θεωρώ ότι σε πολύ πολύ ακραία περίπτωση μπορεί το κόστος να περάσει τα 1000 ευρώ χωρίς τον φορτιστή
Στις περισσότερες περιπτώσεις θα είναι από 150-500 ευρώ αναλόγως την περίπτωση φυσικά
-
@bekiaris said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Για ξεχωριστή παροχή, να γνωρίζεις οτι θα πας σε επαγγελματικό τιμόλόγιο και όχι σε οικιακό.
Τι ακριβώς σημαίνει αυτό για τις χρεώσεις;
-
@piliourits said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
@bekiaris said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Για ξεχωριστή παροχή, να γνωρίζεις οτι θα πας σε επαγγελματικό τιμόλόγιο και όχι σε οικιακό.
Τι ακριβώς σημαίνει αυτό για τις χρεώσεις;
Πχ το 4all της δεή έχει 0,13640 την κανονική και 0,11352 την βραδυνή. Τo 4all για τα επαγγελματικά ειναι στα 0,14696 και δεν έχει βραδυνό. ΑΝ θέλει να πάει καποιος σε νυχτερινό πρέπει να πάει στο Γ23 που ειναι φαρμάκι για την κανονική χρέωση , 0,20900 η κανονική και 0,12900 το νυχτερινό. Εχω την εντύπωση οτι τα επαγγελματικά έχουν χαμηλότερο κόστος στην χρήση του δικτύου, πρακτικά δεν εχω δει μεγάλες διαφορές. Αυτή την στιγμή εγώ ειμαι στην ΕΛΙΝ Γ23 (επαγγελματικό) με τιμή 0,13821. Γενικά τα επαγγελματικά τα υπολογίζω περίπου 10% παραπάνω από ότι τα κανονικά στην ίδια εταίρία (το ίδιο ισχύει και για τις κοινόχρηστες παροχές που δεν περνάνε στα οικιακά τιμολόγια). Ισως έχει και ένα νοημα καθώς το ποσό του ρεύματος πάει στα έξοδα στις εταιρίες.
-
Αυτή είναι μια τεχνολογία που δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμα, την ακούμε χρόνια, πριν τις εποχές των (p)hev/bev. Υψηλό charge/discharge με πολύ μικρή όμως χωρητικότητα.
Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με μια μπαταρία ώστε να ανακτά το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας κατά την πέδηση. Επίσης θα μπορούσε να συμπληρώνει την αποδιδόμενη ισχύ, ελαττώνοντας την απαίτηση έντονης εκφόρτισης από την μπαταρία. Τα έχουν τοποθετήσει σε σπορ εφαρμογές αλλά δεν έχει φτάσει στις γραμμές παραγωγής.
-
Αντί να λέμε "χτύπησε μπιέλα" από εδώ και πέρα θα λέμε "χτύπησε πυκνωτή".
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης