-
Η γραμμή 10 πάει στο Χαλάνδρι. Η γραμμή 550 στην Κηφισιά. Από το Χαλάνδρι στην Κηφισιά δεν έχει γραμμές τρόλεϊ. Πώς θα πάει το τρόλεϊ ;
Μόνο αν τα τρόλεϊ ήταν μάρκας Τογιότα... -
Τα τραμ από την άλλη μπορούσαν άνετα να αντικατασταθούν από τρόλλεϋ.
Αλλά Siemens δεν ήταν ο προμηθευτής; -
Το τραμ πάει πολύ πιο γρήγορα από το τρόλει. Εφ' όσον το σχεδιάσεις σωστά και δεν του βάλεις στάσεις κάθε 100 μέτρα, σαν να είναι λεωφορείο.
Στο Βερολίνο μπήκα σε γραμμές τραμ με το πρόθεμα Μ. Αυτές έχουν αραιές στάσεις, είναι στη μέση του δρόμου (κυριολεκτικά, σταματούν στην αριστερή λωρίδα και μαζί και τα αυτοκίνητα στη δεξιά για να επιβιβαστεί και αποβιβαστεί ο κόσμος), κι έχουν σούπερ επιτάχυνση, πιάνουν τα 50 μέχρι να πεις κίμινο. Φυσικά, κανένας οδηγός δεν κάνει μαγκιές στη λωρίδα του τραμ γιατί θα τον πάρει και θα τον σηκώσει (ή πατήσει, ανάλογα πώς θα τον πετύχει).
Στα δικά μας στην παραλιακή που το τραμ είναι εκτός του δρόμου, θα έπρεπε να πιάνει πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες από το λεωφορείο, αλλά και από το Μ του Βερολίνου. Αλλά χαντακώνεται από τις πολλές στάσεις. -
To τραμ είναι τελειο ,αλλά σε καποια κανονική χώρα. Στο καραγκιοζ μπερντε το εκαναν και αυτο σαν τα μούτρα μας.
-
@kostis20 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
To τραμ είναι τελειο ,αλλά σε καποια κανονική χώρα. Στο καραγκιοζ μπερντε το εκαναν και αυτο σαν τα μούτρα μας.
Ας ξεκινήσουμε από το ότι δεν μπορούσε να πιάσει τις ταχύτητες που υποτίθεται ότι θα είχε, λόγω ανώμαλης διαδρομής των γραμμών.
Ή πχ ότι το κομμάτι πάνω από τον Ιλισσό προκάλεσε καθίζηση στο καλυμμένο ποτάμι.
Γενικά έφαγε πολύτιμο χώρο από τον δρόμο, χωρίς να αφαιρέσει τελικά πολλά αυτοκίνητα από αυτόν.
-
Τα μπερδεύετε αρκετά.
Το τράμ είναι πολύ ακριβότερο από το τρόλει σαν κατασκευή.
Επίσης έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα, άρα μπορεί να πάει μόνο σε μεγάλες αρτηρίες για να έχει κόσμο.
Στην παραλιακή για να είχε ταχύτητα θα έπρεπε να ήταν υπέργειο. Αλλά θα ενοχλούσε την θέα των παραλιακών κορμοράνων και θα προσέφευγαν στους γέροντες της Πανεπιστημίου και θα έβγαζαν πάλι σοφή απόφαση σαν τις άλλες που βγάζουν ...Γενικά η χάραξη του μέσω Νέας Σμύρνης ήταν λάθος.
Επρεπε να περνάει πάνω από τον Ιλισσό από παραλία μέχρι Καλλιρόης.
Στην Κηφισίας θα ανέβει η γραμμή 4 του μετρό, οπότε δεν υπήρχε λόγος για τράμ.Στο εξωτερικό το τράμ είναι μέρος του τρόπου ζωής του και το σέβονται.
Αλλά έχουν και ατυχήματα με τους τουρίστες που ξεχνιούνται.
-
@criuser said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Επίσης πολύ βαρύτερο και καταναλώνει περισσότερη ενέργεια ανά επιβάτη.
-
Δεν νομίζω να ισχύει αυτό, γιατί το τράμ πρέπει να παίρνει κάπου 500 άτομα όταν γεμίσει. 1000 παίρνει το μετρό, έναντι 100-120 των λεωφορείων και των τρόλει...
-
Αν διαβάζω σωστά τα spec και των δύο τύπων συρμών τραμ που έχουμε στις μήκους 33μ περίπου εκδοχές τους παίρνουν ~300 άτομα σύνολο (στα χαρτιά)
Αν υπολογίσεις ότι ουσιαστικά είναι συρμοί τρένου στην κατασκευή, καταλαβαίνεις γιατί έχουν μεγάλο βάρος. -
Ναι το είδα και εγώ ότι για τα νέα τράμ ισχύει αυτό. Βέβαια μπορούν να ενωθούν και άλλα βαγόνια, δεν ξέρω τα παλιότερα τι έχουν, αλλά βλέπω ότι τα 12μετρα λεωφορεία παίρνουν 95 άτομα, τα 18μετρα 161 και τα 33μετρα τραμ 294.
Τα τράμ είναι γραμμές κορμού και αυτά και μπορούν να γίνουν και διπλά αν υπάρχει κόσμος.
-
Βασικά ανθρώπους που ξέρω από νότια προάστια, προτιμούν να πάνε σε σταθμό μετρό με το αμάξι, παρά να πάρουν τραμ.
Ίσως κάποιους να τους βολεύει.Προσωπικά το μόνο πλεονέκτημα που βλέπω (σε σύγκριση να ήταν τρόλλεϋ σε αποκλειστικές λωρίδες) είναι ότι μπορεί να φυτευτεί γκαζόν ανάμεσα στις ράγες.
-
@criuser Τι λες; αν έχεις χαράξει στην μισή Αθήνα γραμμή τρόλεϊ γιατί να βάλεις στην ίδια ακριβώς διαδρομή θερμικό; Αν θες να συνδέσεις και το Χαλάνδρι είτε βάζεις τοπικό είτε επεκτείνεις την γραμμή τρόλεϊ και προς τα εκεί.
Το ίδιο ακριβώς έχουν κάνει και με τα τραμ/μετρό, γραμμές λεωφορείων που ακολουθούν αυτά της σταθερής τροχιάς αντί να τα συμπληρώνουν. Μιλάμε για λοβοτομή. Συνδέθηκε το αεροδρόμιο με το μετρό της Αθήνας και είχαν καμία 10αριά γραμμές λεωφορείων να πηγαίνουν βόλτες από όλη την Αθήνα μέχρι το ΕΛΒΕΛ με ακριβώς τις αντίστοιχες στάσεις.
Συγκοινωνιολόγοι υπάρχουν τα λένε, αλλά αυτοί που διοικούν κοιτάζουν να βολέψουν "θέσεις εργασίας" και όχι να εξυπηρετήσουν τον πολίτη.
Για το ΤΡΑΜ η αρχική χάραξη ήταν μέσω Συγγρού, πολύ σωστή επιλογή καθώς και ταχύτητα θα είχε και θα εξυπηρετούσε πολύ κόσμο και θα έδινε άλλη μορφή στην υπερδιαστασιολογημένη Συγγρού. Φυσικά για ακόμη μια φορά τα τοπικά συμφέροντα υπερίσχυσαν της λογικής.
-
Οι γραμμές τρόλεϊ για το Χαλάνδρι, αφορούν όλες τις συγκοινωνίες του.
Επειδή το Χαλάνδρι έχει 5 σταθμούς μετρό και προαστιακού στα όρια του, οι 2 γραμμές από Αθήνα και η μία από Φάληρο έγιναν τρόλεϊ.Για να πάει παραπάνω προς Κηφισιά θα έπρεπε να καταργηθούν και άλλες γραμμές λεωφορείων και να αγοραστούν πολλά τρόλεϊ.
Επίσης το Χαλάνδρι λόγω του μετρό είναι τροφοδοτικό για λεωφορεία για Βριλήσσια, Νέα και Παλαιά Πεντέλη, Γέρακας, Λούτσα κλπ.
-
@antonakis said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
@criuser said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Επίσης πολύ βαρύτερο και καταναλώνει περισσότερη ενέργεια ανά επιβάτη.
Δεν ισχύει αυτό, τα μέσα σταθερής τροχιάς αν είναι σύγχρονα βέβαια δεν έχουν μεγάλες καταναλώσεις ενέργειας. Πριν από 25 χρόνια είχα πάει στην Λιλ είχαν παντού υπέργειο, υπόγειο, ισόγειο τραμ που κάλυπτε όλη την πόλη. Δύο βαγονάκια χωρίς οδηγό που έρχονταν κάθε 10 λεπτά και σε πήγαιναν παντού. Όλα αυτοματοποιημένα.
-
Τελευταία φορά που μπήκα σε λεωφορείο πριν χρόνια (ήμουν με τον πατέρα μου, είχαμε πάει σε γιατρό στους Αμπελόκηπους), βρώμαγε τόσο πολύ σκατίλα και κατρουλίλα που κατεβήκαμε στην επόμενη στάση και πήραμε ταξί. Ήθελε ο πατέρας μου να κάνουμε, λέει, οικονομία. Χαμένος στο διάστημα και αυτός. Εκεί βρήκε να κάνει οικονομία.
Και μπήκαμε σε ένα ταξί που ήταν τίγκα στην τσιγαρίλα (Παπαστράτος) και στο ραδιόφωνο έπαιζε Derti 107.7. Μόνο μία αρκούδα έλειπε από εκεί μέσα.
Γίναμε ντίρλα εντελώς και μπήκαμε στο σπίτι με ένα κεφάλι καζάνι. Δύο μέρες έκανα να συνέλθω από το hangover.ΜΜΜ στην Αττική. Για τα πανηγύρια μόνο...
-
@storm said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Τελευταία φορά που μπήκα σε λεωφορείο πριν χρόνια (ήμουν με τον πατέρα μου, είχαμε πάει σε γιατρό στους Αμπελόκηπους), βρώμαγε τόσο πολύ σκατίλα και κατρουλίλα που κατεβήκαμε στην επόμενη στάση και πήραμε ταξί. Ήθελε ο πατέρας μου να κάνουμε, λέει, οικονομία. Χαμένος στο διάστημα και αυτός. Εκεί βρήκε να κάνει οικονομία.
Και μπήκαμε σε ένα ταξί που ήταν τίγκα στην τσιγαρίλα (Παπαστράτος) και στο ραδιόφωνο έπαιζε Derti 107.7. Μόνο μία αρκούδα έλειπε από εκεί μέσα.
Γίναμε ντίρλα εντελώς και μπήκαμε στο σπίτι με ένα κεφάλι καζάνι. Δύο μέρες έκανα να συνέλθω από το hangover.ΜΜΜ στην Αττική. Για τα πανηγύρια μόνο...
Απλά υπερβολικός. Ναι έχει τύχει να πετυχω δυσβάσταχτη δυσωδία αλλά δεν είναι ο κανόνας.
-
Μία μετριοπαθής άποψη. Ένα απλό περιστατικό. Αποφεύγω να γράφω περιστατικά και εμπειρίες που ξέρω ότι εδώ μέσα ελάχιστοι θα τις πιστέψουν, αφού ζούνε στην μαγική τους όμορφη γυάλα.
-
Εδώ μέσα μένουν όλοι Εκάλη και βουλιαγμένη. Κάτω πατησια, περιστέρι και Παγκράτι μένουν άλλοι, δεν τους ξέρεις εσυ, είναι απο το χωριό
-
@storm said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Λεωφορειο σχεδον καθε μερα χρησιμοποιω (4 φορες την εβδομαδα σιγουρα), ειναι σπανιες οι εντονες μυρωδιες/κατουρα δηλ 1 φορα στα 5-6χρονια ισως. Μερικα λεωφορεια ειναι ποιο καινουρια (νομιζω εχουν ερθει απο Νορβηγια) αυτα ειναι καθαρα. Τα παλια οντως εχουν αρκετη μαυριλα αλλα σπανια κατι αλλο. Τα περισσοτερα ταξι ειναι και αυτα στην μαυριλα, σπανια χρησιμοποιω ταξι γιαυτο τον λογο συν οτι οι περισσοτεροι οδηγοι ειναι επιθετικοι προς τους επιβατες.
-
@ataim said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
@criuser Τι λες; αν έχεις χαράξει στην μισή Αθήνα γραμμή τρόλεϊ γιατί να βάλεις στην ίδια ακριβώς διαδρομή θερμικό; Αν θες να συνδέσεις και το Χαλάνδρι είτε βάζεις τοπικό είτε επεκτείνεις την γραμμή τρόλεϊ και προς τα εκεί.
Το ίδιο ακριβώς έχουν κάνει και με τα τραμ/μετρό, γραμμές λεωφορείων που ακολουθούν αυτά της σταθερής τροχιάς αντί να τα συμπληρώνουν. Μιλάμε για λοβοτομή. Συνδέθηκε το αεροδρόμιο με το μετρό της Αθήνας και είχαν καμία 10αριά γραμμές λεωφορείων να πηγαίνουν βόλτες από όλη την Αθήνα μέχρι το ΕΛΒΕΛ με ακριβώς τις αντίστοιχες στάσεις.
Συγκοινωνιολόγοι υπάρχουν τα λένε, αλλά αυτοί που διοικούν κοιτάζουν να βολέψουν "θέσεις εργασίας" και όχι να εξυπηρετήσουν τον πολίτη.
Για το ΤΡΑΜ η αρχική χάραξη ήταν μέσω Συγγρού, πολύ σωστή επιλογή καθώς και ταχύτητα θα είχε και θα εξυπηρετούσε πολύ κόσμο και θα έδινε άλλη μορφή στην υπερδιαστασιολογημένη Συγγρού. Φυσικά για ακόμη μια φορά τα τοπικά συμφέροντα υπερίσχυσαν της λογικής.
Δεν καταλαβαινω τι γραφεις. Λεωφορεια απο /προς το αεροδρομιο χρσιμοποιω παρα πολλα χρονια. Για ελαχιστο κοστος για το στολο των λεωφορειων γιατι δεν ειναι τοσα πολλα εξυπερετουν χιλιαδες κοσμο χωρις να επιβαρυνουν ιδιαιτερα την κινηση αφου μονο μια γραμμη παει στο κεντρο. Το μετρο μονο κεντρο παει, τα λεωφορεια οι περισσοτερες στασεις τους ειναι μακρια απο το μετρο.
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης