Jul 6, 2023, 3:04 PM

@cson said in Περι λιπαντικών γενικώς [#2]:

@alexandros-k said in Περι λιπαντικών γενικώς [#2]:

@cson said in Περι λιπαντικών γενικώς [#2]:

Μια ερωτηση για επιλογη λιπαντικου. Οταν ο κατασκευαστης προτεινει Api SH και ανω ή ILSAC GF1 και ανω τα οποια ειναι πολυ παλιες προδιαγραφες(Σημερα εχουμε SM,SN, SP), και δινει διαφορα ιξωδη αναλογα τις θερμοκρασιες χωρις καποια αλλη πληροφορια προδιαγραφης, εστω οτι καταληγω σε 5w-40 που οτι κυκλοφορει σημερα σιγουρα υπερκαλυπτει αυτες τις προδιαγραφες σε API, εγω τι να επιλεξω μεταξυ acea A3-B4 και C3;;
Υπαρχουν και πολλες αλλες κατηγοριες acea για πιο συγχρονα μοντελα Α5-Β5, C2....

Εξαρταται τον κινητηρα . Αν εχεις diesel και θες να προστατεψεις το dpf θα βαλεις C2/C3 . Aν εχεις βενζινης , θα βαλεις Α3/Β4 που ειναι η προδιαγραφη για κινητηρες βενζινης που "τρωνε ξυλο"

Και εγώ εκεί είχα καταλήξει , ότι τα Α3/Β4 είναι απλά λάδια με εξαιρετική λίπανση αλλά μολύνουν τα σύγχρονα αντιρρυπαντικα μεσα γιατί είναι full saps Παντως υπάρχει μεγάλη παρανόηση με αυτό το θέμα και ο καθένας βάζει κυριολεκτικά ότι θέλει . Δηλαδή πολλοί βάζουν mid ή low saps λάδια σε κινητήρες που δεν απαιτουν τετοια προδιαγραφή γιατί αυτά βρίσκουν ετοιμοπαραδοτα ή σε προσφορά . Εκτός εάν και αυτά παρέχουν εξαιρετική ποιότητα λιπανσης και δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Aπο οσο ειχα συγκρινει , τα Α3/Β4 παρεχουν καλυτερη λιπανση, απο Α1/Β1 ή Α5/Β5 . Αλλά δεν ειναι "οικολογικα" , δλδ ουτε ριχνουν την καταναλωση , και ειναι και full saps συνηθως . Εγω παντως Α3/Β4 βαζω παντα σε ολα μου τα αμαξια. Βεβαια ετυχε και τα προτεινει και ο κατασκευαστης