-
@lap said in MAZDA FORUM:
Ε καλά εσείς που είστε μιας ηλικίας όσο να ναι μπορεί να προλάβατε.
Εμείς ως γενιά στα απόνερα της ενεργειακής κρίσης του 80 και μετά ξανά 90 παντού γύρω μας μικρά αυτοκίνητα είχαμε το πολύ μέχρι δύο λίτρα και 150-170 άλογα μαξ. Πολύ σπάνια να έβλεπες κανένα με 200 άλογα. Το 80% των οχημάτων μεταξύ b-c seg και μεταξύ 75-120 αλογων.
Σιγά την αυτοκινητιστικη εμπειρία που θα χάσει ο Ευρωπαίος.
ρε, μιλαμε οτι παντα τα χιλια και τα χιλιαδιακοσα ηταν το ταβανι.
τα χιλιοτρακοσαρια ηταν και γαμω και με τα χιλιοεξακοσαρια ησουνα μπουρζουαζια.
στον κανονικο κοζμο.
στον κοζμο των μαυρων του κριου και των αστων, δεν ξερω.
εδω δυτικα ηταν υπερβαση τα 1600.
οκ, καποια στιγμη και για καναδυο χρονια καπως αφησανε το κυβικα αλλα και παλι, χρημα δεν ειχανε ουλοι. -
Ο wankel σαν γεννήτρια θα έχει πολύ διαφορετική λειτουργία σε σχέση με αυτή που είχε για να κινεί ένα αυτοκίνητο δίνοντας ταυτόχρονα και επιδόσεις.
Σε ένα συγκεκριμένο σταθερό εύρος στροφών θα έχει μέγιστη απόδοση με ελάχιστη κατανάλωση. Άλλωστε σε αυτή την περίπτωση δε θες επιδόσεις. -
Nαι, αλλά μένει να αποδειχτούν στην πράξη αυτά.
Είναι το βεβαρυμένο παρελθόν του εν λόγω κινητήρα που με κάνει να κρατάω μικρή σακούλα. Π.χ. κάθε 100.000 χλμ. ο εν λόγω κινητήρας ήθελε γενική επισκευή. Περιμένω να κρατάει τουλάχιστον 300.000 σε αυτή την εφαρμογή, πρακτικά όλο τον κύκλο ζωής του αυτοκινήτου με άλλα λόγια. Αυτό είναι 300% υπέρβαση, αρχίζουν με το καλημέρα τα δύσκολα.
Και φυσικά και ένα σωρό άλλα θέματα ξεκινώντας από κατανάλωση καυσίμου και κατανάλωση λαδιού, το βασικότερο ρεζόν ντ'ετρ των ηλεκτρικών/υβριδικών. -
@andya3 said in MAZDA FORUM:
@super-t said in MAZDA FORUM:
Πες μας εσύ. Δεν βρίσκω κάτι για τον καταλύτη.Τι γίνεται στην φάση του φτωχού μίγματος, πως λειτουργεί;
Τίποτα δεν γίνεται. Γενικά οι θερμοκρασίες είναι αρκετά χαμηλές ώστε να παράγονται λίγα NOx και να είσαι κάτω από τα όρια χωρίς την χρήση καταλύτη.
Δηλαδή, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο skyactive x παράγει αισθητά λιγότερα nox από τους turbo κινητήρες βενζίνης;
Σε συγκεκριμένο εύρος λειτουργίας. Όχι γενικά.
Αυτό το 2 πρέπει να φοράει ένα ατμοσφαιρικό μοτέρ άμεσου ψεκασμού 1.5 τετρακύλινδρο.
Με ίσως λίγο πιο βελτιωμένες προδιαγραφές από τον αντίστοιχο 1.4 που είχε πρωτοφορέσει το polo το 2009. Έχουν περάσει και τόσα χρόνια, κάτι θα βελτίωσε η Mazda.Και μετά λένε οι Mazda-ίοι ότι είμαι υπερβολικός και τους αδικώ. Τέλος πάντων...
Ποια η άποψη σου για τον 1,5 της Toyota που έχει στο καινούργιο Yaris/Cross κ.τ.λ.;
Δεν έχω ασχοληθεί.
Για να μην χάνεις χρόνο, κάνει ακριβώς τα ίδια με αυτά που κάνει η Mazda στον δικό της 1,5. <=> Πουθενάδες και οι Τογιοταίοι, με σχεδιασμό 2009.
Ούτε της Mazda ξέρω τι κάνει. Δεν γυρνάω το χρόνο πίσω, βαριέμαι. Ατμοσφαιρικοί = Kaputt πια.
Οι Γιαπωνέζοι και όταν επικρατήσουν τα ηλεκτρικά, ατμο θα πουλάνε. Φθηνοί, αξιόπιστοι, με ομαλή λειτουργία. Ότι χρειάζεται το κοινό που τους προτιμάει.Είσαι πραγματικά άσχετος με την αυτοκίνηση.
Οι καλύτεροι κινητήρες σήμερα είναι οι naturally aspirated V12 στα supercars. -
@realzeus said in MAZDA FORUM:
Πες μας εσύ. Δεν βρίσκω κάτι για τον καταλύτη.Τι γίνεται στην φάση του φτωχού μίγματος, πως λειτουργεί;
Τίποτα δεν γίνεται. Γενικά οι θερμοκρασίες είναι αρκετά χαμηλές ώστε να παράγονται λίγα NOx και να είσαι κάτω από τα όρια χωρίς την χρήση καταλύτη.
Δηλαδή, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο skyactive x παράγει αισθητά λιγότερα nox από τους turbo κινητήρες βενζίνης;
Αυτό το 2 πρέπει να φοράει ένα ατμοσφαιρικό μοτέρ άμεσου ψεκασμού 1.5 τετρακύλινδρο.
Με ίσως λίγο πιο βελτιωμένες προδιαγραφές από τον αντίστοιχο 1.4 που είχε πρωτοφορέσει το polo το 2009. Έχουν περάσει και τόσα χρόνια, κάτι θα βελτίωσε η Mazda.Και μετά λένε οι Mazda-ίοι ότι είμαι υπερβολικός και τους αδικώ. Τέλος πάντων...
Ποια η άποψη σου για τον 1,5 της Toyota που έχει στο καινούργιο Yaris/Cross κ.τ.λ.;
Δεν έχω ασχοληθεί.
Για να μην χάνεις χρόνο, κάνει ακριβώς τα ίδια με αυτά που κάνει η Mazda στον δικό της 1,5. <=> Πουθενάδες και οι Τογιοταίοι, με σχεδιασμό 2009.
Ούτε της Mazda ξέρω τι κάνει. Δεν γυρνάω το χρόνο πίσω, βαριέμαι. Ατμοσφαιρικοί = Kaputt πια.
Οι Γιαπωνέζοι και όταν επικρατήσουν τα ηλεκτρικά, ατμο θα πουλάνε. Φθηνοί, αξιόπιστοι, με ομαλή λειτουργία. Ότι χρειάζεται το κοινό που τους προτιμάει.Είσαι πραγματικά άσχετος με την αυτοκίνηση.
Οι καλύτεροι κινητήρες σήμερα είναι οι naturally aspirated V12 στα supercars.Η χρήση χαρακτηρισμών δεν ενισχύει τα επιχειρήματά του. Αντιθέτως δίνει μεγαλύτερη έμφαση και τονίζει την ημιμάθεια σου, ότι κι αν θες να πιστεύεις για τον εαυτό σου.
Καλό ότι βρέθηκε η Mazda να νεκραναστήσει τους ατμο για να χαρούν και οι λάτρεις τους. Κι εμένα μ' αρέσουν.
Απ' αυτό το σημείο και πέρα όμως, το να μιλάει κάποιος για το μεγαλείο των ατμοσφαιρικών, 15 χρόνια περίπου μετά την ουσιαστική κατάργησή τους, είναι τραγελαφικό.
-
@realzeus said in MAZDA FORUM:
Δεν έχω ασχοληθεί.
Οι καλύτεροι κινητήρες σήμερα είναι οι naturally aspirated V12 στα supercars.Η χρήση χαρακτηρισμών δεν ενισχύει τα επιχειρήματά του. Αντιθέτως δίνει μεγαλύτερη έμφαση και τονίζει την ημιμάθεια σου, ότι κι αν θες να πιστεύεις για τον εαυτό σου.
Καλό ότι βρέθηκε η Mazda να νεκραναστήσει τους ατμο για να χαρούν και οι λάτρεις τους. Κι εμένα μ' αρέσουν.
Απ' αυτό το σημείο και πέρα όμως, το να μιλάει κάποιος για το μεγαλείο των ατμοσφαιρικών, 15 χρόνια περίπου μετά την ουσιαστική κατάργησή τους, είναι τραγελαφικό.
Το ότι το παίζεις υπεράνω, δείχνει απλά την ένδεια των επιχειρημάτων σου. Αν ποτέ μπεις σε Ferrari V12, θα καταλάβεις...
-
μών δεν ενισχύει τα επιχειρήματά του. Αντιθέτως δίνει μεγαλύτερη έμφαση και τονίζει την ημιμάθεια σου, ότι κι αν θες να πιστεύεις για τον εαυτό σου.
Απ' αυτό το σημείο και πέρα όμως, το να μιλάει κάποιος για το μεγαλείο των ατμοσφαιρικών, 15 χρόνια περίπου μετά την ουσιαστική κατάργησή τους, είναι τραγελαφικό.Να σε βεβαιώσω οτι σε πολλές χώρες (πχ Κόλπος, Αμέρικα κτλ) ακούνε και τρικύνδρα, μικρά τούρμπο και γελάνε. Εκεί κυκλοφορούν 3λιτρα, 4λιτρα ατμόσφαιρες και μόνο. Απο πλευράς αξιοπιστίας , οδήγησης και αντοχής στο χρόνο τα ατμοσφαιρικά δεν συγκρίνονται. Όσα χρόνια και να περάσουν.
-
@spiros75 said in MAZDA FORUM:
μών δεν ενισχύει τα επιχειρήματά του. Αντιθέτως δίνει μεγαλύτερη έμφαση και τονίζει την ημιμάθεια σου, ότι κι αν θες να πιστεύεις για τον εαυτό σου.
Απ' αυτό το σημείο και πέρα όμως, το να μιλάει κάποιος για το μεγαλείο των ατμοσφαιρικών, 15 χρόνια περίπου μετά την ουσιαστική κατάργησή τους, είναι τραγελαφικό.Να σε βεβαιώσω οτι σε πολλές χώρες (πχ Κόλπος, Αμέρικα κτλ) ακούνε και τρικύνδρα, μικρά τούρμπο και γελάνε. Εκεί κυκλοφορούν 3λιτρα, 4λιτρα ατμόσφαιρες και μόνο. Απο πλευράς αξιοπιστίας , οδήγησης και αντοχής στο χρόνο τα ατμοσφαιρικά δεν συγκρίνονται. Όσα χρόνια και να περάσουν.
Τα μικρά 3κύλινδρα είναι μια υποπερίπτωση που χρησιμοποιήθηκε για τους ρύπους και τα μικρά αυτοκίνητα για λόγους οικονομίας.
Το turbo είναι τεχνολογία κινητήρων που έχει υιοθετηθεί ευρέως και εξελίσσεται από τους μεγάλους κατασκευαστές διαρκώς. Ή εξελισσόταν τέλως πάντων, γιατί τώρα με τα ηλεκτρικά μπορεί να έχουν αλλάξει τα πράγματα.
Ακόμα και οι μελέτες που γίνονται για την καύση υδρογόνου, τουλάχιστον από τους Γερμανούς που διαβάζω, σε turbo γίνονται, δεν κάθησαν ν' ασχοληθούν με ατμοσφαιρικά.Το ότι κάποιες κάποιες χώρες όπως οι ΗΠΑ ή η μέση Ανατολή που έχουν πολύ φτηνά ορυκτά καύσιμα έχουν την πολυτέλεια να ασχολούνται ακόμα με τεράστιους ατμοσφαιρικούς, δεν αλλάζει την εικόνα από τεχνολογικής απόψεως.
Δεν μπορώ όμως να συζητάω τα αυτονόητα, επειδή κάποιοι είναι αρνητές ή δύσπιστοι. Όποιος παρακολουθεί τις εξελίξεις στα μοτέρ τα τελεταία χρόνια, φαντάζομαι θα καταλαβαίνει τι λέω.
-
This post is deleted! -
Ναι δε βλάπτει λίγη αντικειμενικότητα γενικά .Ούτε η Mazda ανακάλυψε τη πυρίτιδα ούτε οι ατμοσφαιρικοί της κινητήρες είναι τόσο χάλια. Αντιθέτως είναι πολύ τεχνολογικά προηγμένοι και πολύ ευχάριστοι στην οδήγηση και αυτό το δείχνουν και οι πωλήσεις στην Αμερική που πάει σφαίρα. Και εγώ μετά απο ένα χρόνο χρήσης είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος και απο τη κατανάλωση που αναφέρθηκε, μιας και είναι εμφανώς χαμηλή συγκρτιτικά .
Τέλος θα ξαναγράψω ότι η εμμονή στη συζήτηση για τους κινητήρες αδικεί το υπόλοιπο αυτοκίνητο το οποίο είναι φανταστικό , πάρα πολύ ποιοτικό και τρομερά αξιόπιστο .Εγώ χαίρομαι που μια μικρή εταιρεία τολμά και πρωτοτυπεί , φτιάχνοντας τόσο καλά αυτοκίνητα .Μην την αδικείτε ετσι. -
Επειδή πολλά λέμε και πέφτουμε σε φαύλο κύκλο το 3 αν ερχόταν και AWD θα άξιζε να δώσεις και ένα νεφρό (που λέει ο λόγος). Όλα τα άλλα είναι νάχαμε να λέγαμε επειδή είμαστε στην Ελλάδα του 2023 και αντικειμενικά το 95% εξ υμών για πολλούς λόγους δεν μπορούμε να το αγοράσουμε...
-
Βρε Άντυ , βρε Άντυ
Αφού και εσύ έχεις fsi που ξεfsi κάθε φορά που το πατάς μη καεί κανένας πολλαπλσιαστης. Ποια turbo υπερασπίζεσαι.
Σκέψου να είχες και intercooler να κουβαλάς μαζί σου μήπως και χαλασει
-
Το υδρογόνο θέλει πολύ φτωχά μείγματα για να δουλέψει οπότε...
Επίσης πιο πολύ οι φορτηγοβιομηχανιες ασχολούνται οπότε 2 ...Άρα καύση υδρογόνου σε ατμοσφαιρικούς δεν γίνεται, αναγκαστικά turbo. Ενδιαφέρον.
Το 2 τι σημαίνει σοφέ γέροντα, που έχεις κάνει τους γρίφους συνήθεια? -
Το 1 είναι το turbo
Το 2 ειναι ότι ασχολούνται οι φορτηγόβιομηχανιες.Βαριέται να γράφει ή χρεώνεται με τις λέξεις.....λες να είναι AI????
-
Βρε Άντυ , βρε Άντυ
Αφού και εσύ έχεις fsi που ξεfsi κάθε φορά που το πατάς μη καεί κανένας πολλαπλσιαστης. Ποια turbo υπερασπίζεσαι.
Σκέψου να είχες και intercooler να κουβαλάς μαζί σου μήπως και χαλασει
Δεν υπερασπίζομαι τίποτα. Μήπως είμαι κατασκευαστής turbo και πάω να βγάλω λεφτά? Τεχνικά μιλάμε. Αλλά μην ξεχάσω κι αυτά που κατάφερα να μάθω με κόπο, επειδή κάποιοι έχουν εμμονές...
-
Έχει δίκιο πάντως ο φίλος για τις εμμονές. Εγώ 17 χρόνια VAGίτης πχ κοντεύω να γίνω βαθιά θρησκευόμενος από την θρησκευτική απάθεια που με διακατείχε πριν από αυτό το (2ο μεγαλύτερο) λάθος της ζωής μου. Κάθε μέρα προσευχή να μην έχω νέα βλάβη και λαμπάκι στο ταμπλό, δεν θέλει και πολύ το πράγμα. Και να σκεφτεί κανείς ότι οδηγάω ένα απλό λαϊκό 1.6FSI από τον κατά τεκμήριο "πιο αξιόπιστο" κατασκευαστή του ομίλου...
-
Εμμονές εχουν αυτοί που δεν αλλάζουν. Εγω ας πουμε που είχα VAG, αλλάξα σε Mazda με θεωρώ λογικό.
-
Από τη συζήτηση ατμοσφαιρικά-turbo φτάσαμε πάλι να συζητάμε για τα vag? Άρα καλώς αναφέρομαι σε εμμονές, όσο κι αν δεν το αποδέχεστε...
-
Από τη συζήτηση ατμοσφαιρικά-turbo φτάσαμε πάλι να συζητάμε για τα vag? Άρα καλώς αναφέρομαι σε εμμονές, όσο κι αν δεν το αποδέχεστε...
μηπως, λεω μηπως, εχει περασει απο το μυαλο σου οτι την εμμονη την εχεις τελικα εσυ?
εκτος βεβαια αν αλλοι πανε αναποδα... -
Τη μόνη της εμμονή που δεν κατάλαβα , είναι ο wankel .
Ναι το ξέρω ότι αποτελούσε βασικό ξεχωριστό του χαρακτήρα του Rx8 , ναι έχω οδηγήσει , ναι στροφάρει στο Θεό, ναι έχω συνοδηγήσει όπως πρέπει ( από κάτοχο - λάτρη του οχήματος ) , αλλά , μήπως το δίλιτρο διαμάντι του s2000 , δε στρόφαρε; ή σιγά το βάρος που είχε μπροστά το Honda, μη σου πω ότι είχε και καλύτερο turn in.... Τώρα , ήλπιζε ότι είχε λύσει τα προβλήματα του ο wankel και απλά δε της βγήκε η πρόβλεψη; πίστευε ότι όλοι οι αγοραστές θα ήταν γνώστες σα το φίλο μου και απογοητεύτηκε από την ποιότητα του κοινού; Άγνωστο.....
Από την άλλη , μαγκιά της η διαφορετικότητα, πήξαμε στα ίδια και στα ίδια, με τις εταιρίες να εγκαταλείπουν μαζικά στοιχεία που της έκαναν διαφορετικές στο όνομα του κέρδους ( υδροπνευματική , πίσω κίνηση κ.λπ. ) . Ας μείνει και μία να παλεύει ανορθόδοξα ( που αν εξαιρέσεις τον wankel, προσωπικά την εμμονή με τον ατμοσφαιρικό την καταλαβαίνω πολύ καλύτερα)
MAZDA FORUM