-
@w202-amg said in Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....:
@a-d-p said in Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....:
Γνωρίζατε ότι αν κάποιος απολυθεί ας πούμε τον Μάρτιο και έχει πάρει 8 άδειες το 2025 , θα λάβει αποζημίωση μη ληφθείσας αδείας για το σύνολο του υπόλοιπου αδειών του 2025? Δηλαδή αν όλο το χρόνο δικαιούται 25 άδειες , παρότι δούλεψε 3/12 ξαφνικά δικαιούται και τις 25 μέρες -8 = 17 μέρες παρότι δεν δούλεψε ποτέ για αυτές......
Παραλογισμός ελληνικόςη αναλογικότητα (πχ. ενας μήνας δουλειά 2 μέρες άδεια) ισχύει για το πρώτο έτος εργασίας, από το επόμενο έτος μπορεί να λάβει όλη την άδεια και από Ιανουάριο.
Ναι άδεια που δεν δούλεψε όμως. Βασικά σαν εργοδότης είσαι σιδηροδέσμιος σ αυτό το ζήτημα.
παλιότερα, το πρώτο έτος εργασίας δεν δικαιούνταν καμία μέρα άδειας, οπότε με το που έκλεινε χρόνο μπορούσε να πάρει 25 μέρες, δηλαδή ήταν δικαίωμα προερχόμενο από την προηγούμενη χρονιά. μετά άλλαξε ο νόμος και δικαιούνταν άδεια από τον πρώτο μήνα εργασίας, αναλογικά, αλλά άφησαν ανεπαφο το προηγούμενο δικαίωμα (25 μέρες μόλις ξεκινήσει η νέα χρονιά), γιαυτο γίνονται οι περισσότερες απολύσεις 31 Δεκεμβρίου
-
Άστα w202, oι εργοδότες είναι πολύ αδικημένοι σε αυτή τη χώρα. Καλύτερα να γίνεις υπάλληλος και εσύ, να βάλεις πλάτη.
-
@xenos said in Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....:
Άστα w202, oι εργοδότες είναι πολύ αδικημένοι σε αυτή τη χώρα. Καλύτερα να γίνεις υπάλληλος και εσύ, να βάλεις πλάτη.
Η ύπαρξη αυτής της στρέβλωσης δικαιολογείται από το γεγονός ότι οι μισοί εργοδότες στην Ελλάδα είναι κακοί? Δηλαδή βάση αυτού να γίνω και εγώ κακός με συμβάσεις ορισμένου χρόνου του τύπου '1 μήνα ' όπως κάνει γνωστή αλυσίδα ξενοδοχείων.
-
Γνωρίζατε ότι αν κάποιος απολυθεί ας πούμε τον Μάρτιο και έχει πάρει 8 άδειες το 2025 , θα λάβει αποζημίωση μη ληφθείσας αδείας για το σύνολο του υπόλοιπου αδειών του 2025?
Ναι φυσικά. Για αυτό συμφέρει να παραιτηθεί κάποιος με το νέο έτος, π.χ. Γενάρη ή Φλεβάρη. Πληρώνεσαι και όλη την άδεια του έτους και παίρνεις και σχεδόν φουλ άδεια από τον επόμενο εργοδότη. Οι μισθωτοί τα γνωρίζουμε αυτά, αλλά και οι εργοδότες συνήθως τα ξέρουν ειδικά πιο μεγάλες εταιρίες που έχουν ειδικό τμήμα σχετικά.
-
Εμ γιαυτο εφτασαν στα υψη οι τιμες των νεοδμητων και δεν βρισκει ο λαπ φτηνο σπιτι.
Απ την αλλη σημερα εμαθα οτι ανιψια μου φοιτητρια που εργαζεται σε παπουτσαδικο στο μοναστηρακι δεν εχει παρει και ουτε προκειται δωρο χριστουγεννων .
Αναδουλειες και στο μοναστηρακι . -
@fanis75 said in Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....:
Γνωρίζατε ότι αν κάποιος απολυθεί ας πούμε τον Μάρτιο και έχει πάρει 8 άδειες το 2025 , θα λάβει αποζημίωση μη ληφθείσας αδείας για το σύνολο του υπόλοιπου αδειών του 2025?
Ναι φυσικά. Για αυτό συμφέρει να παραιτηθεί κάποιος με το νέο έτος, π.χ. Γενάρη ή Φλεβάρη. Πληρώνεσαι και όλη την άδεια του έτους και παίρνεις και σχεδόν φουλ άδεια από τον επόμενο εργοδότη. Οι μισθωτοί τα γνωρίζουμε αυτά, αλλά και οι εργοδότες συνήθως τα ξέρουν ειδικά πιο μεγάλες εταιρίες που έχουν ειδικό τμήμα σχετικά.
Το έμαθα by the hard way ως εργοδότης. Έπρεπε να φύγει άμεσα για λόγο
που έβγαζαν φτερά αλλά σκέφτηκα βάση λογικής.
Όπως και να χει και υπομονή να έκανα,δεν είχε νόημα αφού θα πλήρωνα αναλογικα μισθοδοσία για τις 17 μέρες αν έδινα άδεια και ασφαλιστικές εισφορές. Μία ή άλλη.
Στο τέλος της βρήκα και δικαιολογία να λέει-λεμε ότι δεν έβγαινα ..... -
Θα λες δεν έβγαινα διότι με έκλεβαν! Κρίμα πάντως! Απορώ με το θράσος τους!
-
@lap said in Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....:
Θα λες δεν έβγαινα διότι με έκλεβαν! Κρίμα πάντως! Απορώ με το θράσος τους!
Lap δεν ξέρεις πόσες ευκαιρίες έδωσα και ευγενικά και απέξω απέξω να τα λέω.
Στο τέλος κατάλαβα ότι δεν υπάρχει σωτηρία,το χέρι θα πηγαίνει εκεί μόνιμα στην κάθε ευκαιρία και πάντα θα προσπαθεί να δημιουργεί ευκαιρίες. Σου λέω είχα αρρωστήσει να ελέγχω,να είμαι καχύποπτος και κάθε φορά ρε φίλε αποδεικνύονταν πως όχι άδικα.
Το ποτήρι ξεχείλισε όταν μετά το τελευταίο σκηνικό που της τα χωσα , μετά από 4-5 μέρες μου το παίξε ότι ' έχω και από αλλού πρόταση για δουλειά ' . Μετάφραση ' θα συνεχίσω να κάνω τα ίδια και άμα σ αρέσει '. Οπότε πήρε @@@@ συνοπτικά.
Lap τα άκουγα τα άκουγα αλλά αν δεν σου τύχει ?
Εν τω μεταξύ ντρέπομαι με όλο αυτό. Καφέδες να με στείλεις να πάρω,αν γυρίσω και ξεχάσω να δώσω τα ρέστα στο μπαμ θα είμαι να ανοίξει η γη να με καταπιεί, αυτοί? -
Και αυτός ο άνθρωπος έχει απαίτηση να βρει εργασία; Τι να πω! Έλεος!
Από την στιγμή που ένιωθες ανασφάλεια δεν θα ησύχαζες!
Τα ίδια και εγώ μερσεντακια! Δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό να πειράξω ταμείο! Για αυτό απορώ με το τι σκέφτονται! Ίσως είναι ψυχική παθογένεια όχι ανάγκη!
-
Και αυτός ο άνθρωπος έχει απαίτηση να βρει εργασία; Τι να πω! Έλεος!
Από την στιγμή που ένιωθες ανασφάλεια δεν θα ησύχαζες!
Τα ίδια και εγώ μερσεντακια! Δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό να πειράξω ταμείο! Για αυτό απορώ με το τι σκέφτονται! Ίσως είναι ψυχική παθογένεια όχι ανάγκη!
Lap και εγω κάθε καλοκαίρι δούλευα σερβιτόρος -καφε- ντελιβερι με τα λεφτά πάντα ξεκάθαρος. Άσχετα ότι τη δεύτερη μέρα ζητούσα αύξηση για τη δουλειά που έβγαζα.
Για να προλάβω τους πονηρούς η δουλειά ήταν φαρμακείου,με βασικό, πλήρωνα παράλληλα σχετική σχολή βοηθού και πέρυσι συνολικά 50-60 άδειες φυσικά άγραφες σαν το στρατό και ωράριο συχνά ελλειπτικό........
Πραγματικά προβληματίζομαι με ποιες προϋποθέσεις και συνθήκες να πάρω ξανά εργαζόμενο..... -
Το να έχεις υπάλληλο μόνο με τον βασικό, επιχειρηματικά για μένα είναι τεράστιο λάθος.
Γιατί στην περίπτωση αυτή ο υπάλληλος δεν έχει τίποτα να χάσει και είναι εύκολο να σε παρατήσει για μικρές διαφορές.
Αν όμως του έδινες 2-300 ευρώ καθαρά πάνω από τον βασικό, τότε και αυτός θα έβλεπε με άλλη ματιά το μαγαζί σου και δεν θα ψαχνόταν κάθε μέρα για κάτι άλλο είτε ως δουλειά, είτε να σου ελαφρύνει το ταμείο.
Ειδικά στα μικρά μαγαζιά η σχέση εργοδότη - υπαλλήλου πρέπει να είναι σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Ετσι και ο υπάλληλος αισθάνεται και ο ίδιος σαν μέρος του μαγαζιού, όχι σαν περαστικός.
Η επιβράβευση του εργαζομένου, κοστίζει πρακτικά λίγο στον εργοδότη και έχει πολλαπλάσιο όφελος στο μαγαζί και στην προσωπική του ηρεμία.
Για τα μεγάλα μαγαζιά και τους πολλούς υπαλλήλους, ισχύουν άλλα πιο σύνθετα πράγματα που δεν αναλύονται εύκολα.
-
@w202: Η πλειοψηφία των εργοδοτών τα ξέρει τα κόλπα αυτά και είτε απολύει Δεκέμβρη είτε αναγκάζει τον υπάλληλο να παραιτηθεί.
Τώρα η δική σου περίπτωση ήταν ειδική.@criuser said in Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....:
Το να έχεις υπάλληλο μόνο με τον βασικό, επιχειρηματικά για μένα είναι τεράστιο λάθος.
Γιατί στην περίπτωση αυτή ο υπάλληλος δεν έχει τίποτα να χάσει και είναι εύκολο να σε παρατήσει για μικρές διαφορές.
Αν όμως του έδινες 2-300 ευρώ καθαρά πάνω από τον βασικό, τότε και αυτός θα έβλεπε με άλλη ματιά το μαγαζί σου και δεν θα ψαχνόταν κάθε μέρα για κάτι άλλο είτε ως δουλειά, είτε να σου ελαφρύνει το ταμείο.
Από τις ελάχιστες φορές που συμφωνώ με κρούζερ. Μεγάλο λάθος ο απόλυτα βασικός και οι μηδενικές αυξήσεις. Το βλέπεις στην καθημερινότητα μας πια σε κάθε εμπορικό μαγαζί που επικρατεί η πλήρης αδιαφορία και αμάθεια. Δεν ενδιαφέρονται για τπτ και κανέναν. Η απάντηση "με το βασικό και πολλά κάνω" φέρνει κακίες του στυλ "να διάβαζες" και όχι άδικα πολλές φορές...
Ακόμα και σε μεγάλες εταιρείες τα ίδια λάθη κάνουν, όχι με το βασικό βέβαια. Αλλά παίρνεις έναν άνθρωπο με πχ 900ε καθαρά και μετά από 5 χρόνια παίρνει ακριβώς τα ίδια και βγάζει δουλειά. Ειδικά οι νέοι έχουν το job hopping για πλάκα. -
Μιλάμε για 1,5 χρόνο ανειδίκευτο εργαζόμενο και πλήρωνα αντίστοιχα 200+€ για τη σχολή σχεδόν από το καλημέρα. Της είχα πει αντί για παραπάνω χρήματα προς το παρόν σου πληρώνω τη σχολή για να χει μέλλον και νόημα στη δουλειά. Απλά σκέφτηκε ότι αρπάξουμε και ότι πιούμε σήμερα. Βιβλίο δεν άνοιξε ποτέ μόνο για στορυ
.
Κατά τα άλλα συμφωνώ ότι ο κατώτατος είναι λάθος.
Το θέμα είναι ότι ο εργαζόμενος πρέπει να αναλογίζεται ότι κοστίζει,, άρα πρέπει να παράξει ανάλογα. Όταν τη δεύτερη μέρα σε κάθε καλοκαίρινη δουλειά ανάμεσα από τη σχολή εγώ ζητούσα αύξηση και την έπαιρνα αντιλαμβάνονταν ότι δουλεύω για 2 και όχι για 1 του μ.ο. Αντίστοιχα ο εργοδότης έδινε ρεπό σε τεμπέληδες τις μέτριες μέρες γιατί καλύπτονταν με μένα. -
Η σχέση εργοδότη - εργαζόμενου, πρέπει να είναι σχέση συνεργατών, όχι ανταγωνιστών, όχι κυριαρχίας.
Πριν 40 χρόνια είχα παρακολουθήσει ένα μικρό ας πούμε "μεταπτυχιακό" διάρκειας 6 μηνών που έκανε τότε το ΕΛΚΕΠΑ, για Μάνατζμεντ.
Ημουν από τους μικρότερους σε ηλικία εκεί, ενώ δίδασκαν δυνατοί καθηγητές από τα πανεπιστήμια.
Οι συμφοιτητές μου, ήταν άνω των 35 σχεδόν όλοι και ήταν στελέχη επιχειρήσεων και πολυεθνικών.
Εκεί μιλάγαμε και μεταξύ μας σε διάφορες ευκαιρίες και μου έκανε εντύπωση μια φράση που είχε πει κάποιος 45άρης τότε που ήταν στέλεχος στην XEROX, κορυφή τότε στον χώρο της σαν εταιρεία.
Ελεγε λοιπόν την φράση, η Μάνα μου - η Εταιρεία μου. Δηλαδή ότι η εταιρεία του συμπεριφέρεται σαν μάνα του, γιατί του έδινε πολλά και είχε και άριστες εργασιακές συνθήκες.
Οταν λοιπόν με το σημερινό σύστημα, ένας υπάλληλος με πολλά προσόντα παίρνει 1600 καθαρά τον μήνα και κοστίζει στον εργοδότη του με όλες τις εισφορές και τον φόρο εισοδήματος του 2700, θα πρέπει ο υπάλληλος να γνωρίζει ότι πρέπει να αποδώσει υπεραξία στον εργοδότη του πάνω από τα 2700, δηλαδή κάπου στα 3000+ τον μήνα.
Αν η μεταξύ τους σχέση δεν είναι άριστη και αν ο εργαζόμενος δεν έχει προοπτικές και ανταμοιβές στην εταιρεία, προφανώς αυτό δεν θα συμβαίνει και θα είναι όλοι στενοχωρημένοι.
Δυστυχώς όμως οι εταιρείες μεγαλώνουν και αρχίζουν και διοικούνται από υπαλλήλους που απλά έχουν κολλητούς στην εξουσία και συχνά είναι παντελώς ανίκανοι και ηλίθιοι και κάνουν κακό στην εταιρεία.
Οι μεγάλες εταιρείες στην εποχή μας έχουν μεγάλα θέματα και θεωρώ ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να τις διαλύουμε αν δεν έχουν πραγματικούς ηγέτες και επιχειρηματίες με ενδιαφέρον για αυτές.
-
Είναι χειρότερες από το δημόσιο. Άκου που σου λέω. Τεράστιοι όμιλοι στην Ελλάδα λειτουργούν με κολλητούς και ανίκανους
-
Είναι χειρότερες από το δημόσιο. Άκου που σου λέω. Τεράστιοι όμιλοι στην Ελλάδα λειτουργούν με κολλητούς και ανίκανους
Δεν διαφωνώ καθόλου.
Τα βλέπω συνέχεια, γιατί όπως καταλαβαίνεις πλέον έχουμε δύο πηγές και άτομα της ηλικίας μου που είναι σε ψηλές θέσεις και τα παιδιά μας που είναι σε χαμηλές και έχουμε πολλά ακούσματα.
-
Αν κοστίζει 2700€ και παράγει 3000+ δεν έχει νόημα. Μιλάμε για μεγάλες εταιρείες και όχι για μια μικρή επιχείρηση που θα πληρώσω για να μου κάνει εύκολη τη ζωή άσχετα αν οικονομικά δεν έχει νόημα.
Βιομηχανίες κτλ. Θέλουν επί 3 το κόστος σου και ας ακούγεται καπιταλιστικό. -
@criuser said in Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....:
Δεν διαφωνώ καθόλου.
Τα βλέπω συνέχεια, γιατί όπως καταλαβαίνεις πλέον έχουμε δύο πηγές και άτομα της ηλικίας μου που είναι σε ψηλές θέσεις και τα παιδιά μας που είναι σε χαμηλές και έχουμε πολλά ακούσματα.
Το ίδιο. Έχω κοντινούς ανθρώπους στους μεγαλύτερους ομίλους της χώρας. Δημόσιο και κολλητοί η κατάσταση. Το κόλπο είναι πως πλασάρουν την λεγόμενη ''ομάδα'' τους. Οπότε για τα σούπερ στελέχη λένε πως εγώ λειτουργώ καλά με αυτούς. Έλα όμως που αυτοί δεν ταιριάζουν σε κάθε όμιλο και σε κάθε οργανόγραμμα. Έρχονται και καπελώνουν και στελέχη που έχουν δώσει ψυχή και δεκαετίες και γίνεται του κουτρουλη ο γάμος. Όλη μέρα ασχολούνται πως θα φάει ο ένας τη θέση του άλλου.
Άσε.... είναι η φύση του έλληνα. Για αυτό τα ίδια κάνει και στο δημόσιο και στους ιδιωτικούς οργανισμούς.
Στο εξωτερικό ιδιαίτερα στην Ασία είναι πάνω από όλα η εταιρία. Εδώ είναι η ομάδα γύρω από κάθε στέλεχος.
-
@criuser said in Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....:
Πριν 40 χρόνια είχα παρακολουθήσει ένα μικρό ας πούμε "μεταπτυχιακό" διάρκειας 6 μηνών που έκανε τότε το ΕΛΚΕΠΑ, για Μάνατζμεντ.
Δίδασκε και ο πατέρας μου εκει ενα φεγγάρι. Λες να τον ειχες καθηγητή!;!
-
@xenos said in Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....:
@w202: Η πλειοψηφία των εργοδοτών τα ξέρει τα κόλπα αυτά και είτε απολύει Δεκέμβρη είτε αναγκάζει τον υπάλληλο να παραιτηθεί.
Αν παραιτηθεί 2/1 πάλι δικαιούται ολόκληρη άδεια ο εργαζόμενος. παραλογισμός είναι!
Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....