-
@kkostask said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
@costasbab said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
βασικά καλημερα σας.
Σε συνέχεια του ερωτήματος για την αντιπαροχή...ρώτησα και έμαθα που λέτε......ο συντελεστής είναι 1.4 το οικόπεδο είναι 297 m2 ακριβώς.ειναι καθαρό.
επίσης εδώ στη Λάρισα παίζει 25% -30% ανάλογα την περιοχή.
Επομένως στην χειρότερη δύο δυαρακια με θέση στάθμευσης με καμιά αποθηκουλα αν παίξει.Μέσα έπεσα….
Για να είμαστε δίκαιοι είπα 2 δυαρακια 1 ώρα πριν από εσένα
-
@criuser said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Το 30 % δεν είναι εύκολο με 2000 κόστος κατασκευής χωρίς το οικόπεδο, γιατί σημαίνει ότι το κόστος με το οικόπεδο είναι 2000/0,70 = 2857, δηλαδή με τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας, πάμε στα 3000 κόστος. Αρα πώληση πάνω από 4000. Σηκώνει το σημείο που είναι ο φίλος 4000 πώληση ?
Εκείνος αν είχε τα λεφτά, μετρητά ή και με δάνειο, θα αγόραζε ?
Έχω συγκεκριμένη περιοχή δίπλα στη Θεσσαλονίκη που πουλάει 2800-3500 για Α+ και δίνει από 35 έως 40%….αυτοί πως το κάνουν? Η συγκεκριμένη περιοχή μέχρι το 10 είχε 50%!
Κοίταξε η συντριπτική πλειοψηφία των κατασκευαστών, μέχρι πριν λίγα χρόνια, είχε ακαδημαϊκές γνώσεις από δημοτικό μέχρι μερικές τάξεις του γυμνασίου.
Εννοιες όπως προϋπολογισμός και γενικά οικονομικές έννοιες δεν τους απασχολούσαν.
Απλά υπήρχε τζίρος και όταν ζορίζονταν έβγαζαν χαμηλά ένα διαμέρισμα. Συχνά έκαναν και κακώς εννοούμενες οικονομίες στην ποιότητα κατασκευής.
Από αυτούς μετά την κρίση επιβίωσαν ελάχιστοι, αλλά αυτοί είχαν χρήμα και κυρίως διαδόχους, οι οποίοι συχνά μεγάλωσαν στο χρήμα και βλέπουν χαλαρά τα πράγματα, όπως συνήθως συμβαίνει με τους διαδόχους.
Επίσης όταν κάνουμε προμελέτη για μία κατασκευή, δεν μπορούμε να σκεφτούμε τι συμβαίνει σήμερα, αφού η κατασκευή στην καλύτερη θα αρχίσει σε 6 μήνες και θα τελειώσει σε 2 χρόνια. Αλλά η σύμβαση θα υπογραφεί σήμερα και το κόστος δεν μπορείς να το ξέρεις για τα επόμενα 2 χρόνια.
Ετσι υπολογίζοντας το σημερινό κόστος που αφορά τελειωμένη οικοδομή, θα ξέρεις ότι αυτό θα αυξηθεί στην διάρκεια του έργου. Επειδή μπορεί να καταφέρεις να πουλήσεις και κάτι λίγο ακριβότερα, αλλά και άλλα ίσως λίγο φτηνότερα, το περιθώριο του 30 % δεν θα είναι το πραγματικό κέρδος, γιατί θα μειωθεί και από την αύξηση του κόστους που θα είναι σίγουρη και πιθανώς και άλλα θέματα.
Εδώ να κάνω μία σημαντική παρατήρηση.
Εσείς στην Θεσσαλονίκη πουλάτε και τα κοινόχρηστα. Ετσι ένα σπίτι 75 τμ μπορεί εσείς να το πουλάτε για 90-95 τμ. Αντίθετα στην Αθήνα αυτό των 75 τμ παραμένει 75 τμ.
Τα παλιά χρόνια δεν βάζατε στα σπίτια ντουλάπες, ούτε θέρμανση και ο καθένας έβαζε ατομικό λεβητάκι στο μπαλκόνι.
Αυτά δεν νοούνται στην Αθήνα. Οπότε ο υπολογισμός των 2000 ως κόστος είναι για την Αθήνα, όπου μέσα στα 2000 υπολογίζεται και το κόστος των κοινοχρήστων κατανεμημένο στα εμβαδά των διαμερισμάτων.
Αν εσείς το πουλάτε, τότε αν δεχτούμε ότι τα μικτά είναι 20 % σημαίνει ότι το δικό σας κόστος είναι 1600 για ποιότητα Αθήνας, αν είναι χαμηλότερη και έχει ελλείψεις, πάμε για πιο χαμηλά.
Οπότε αν πάμε στα 1500 το κόστος τότε με την αντιπαροχή πάει στα 2300 - 2500. Αρα μιλάμε για κέρδος από 500 μέχρι 1000. Δηλαδή με μέσες τιμές 2400 τιμή πώλησης 3150, ήτοι 32 % κέρδος.
Αρα στα ίδια είμαστε.
Είπες για διαδόχους και θυμήθηκα ένα νιάνιαρο με το οποίο είχα ραντεβού να αναλάβω κάποια ακίνητα του…ήρθε με S400 hybrid και γυρνάει και μου λέει «γιατί να στα δώσω ρε, νομίζεις ότι είσαι μάγκας»? Το 25χρονο……
Αυτό με τα λεβητάκια στο μπαλκόνι το έχεις πει αρκετές φορές….εγώ γιατί δεν έχω δει ούτε ένα ρε συ τόσα χρόνια? Για τις ντουλάπες και τα μεικτά έχεις δίκιο…μέχρι ενός σημείου…πολύ πολύ σπάνια είναι πάνω από 6-7 %.Μιλάω για δεκαετία 70 και 80...
Μετά δεν έχω επαφή...
Τότε το ποσοστό των κοινόχρηστων ήταν πάνω από 20 %. Εβλεπα σκάλες με πλατύσκαλα χωρίς σφηνοειδείς βαθμίδες και άνετος διαδρόμους.
-
βασικά καλημερα σας.
Σε συνέχεια του ερωτήματος για την αντιπαροχή...ρώτησα και έμαθα που λέτε......ο συντελεστής είναι 1.4 το οικόπεδο είναι 297 m2 ακριβώς.ειναι καθαρό.
Επομένως στην χειρότερη δύο δυαρακια με θέση στάθμευσης με καμιά αποθηκουλα αν παίξει.Εντάξει υπάρχουν και τα πατάρια και οι σοφίτες, ίσως και τα μπόνους του άρθρου 10 αν το οικόπεδο είναι άρτιο κατά κανόνα.
Οπότε μπορεί αντί 420, να χτίσει 550-600 και να πας σε 2 τριαράκια...
Βάζεις και ένα δικό σου μηχανικό να ελέγξει.
-
@kapelis said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Το 30 % δεν είναι εύκολο με 2000 κόστος κατασκευής χωρίς το οικόπεδο, γιατί σημαίνει ότι το κόστος με το οικόπεδο είναι 2000/0,70 = 2857, δηλαδή με τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας, πάμε στα 3000 κόστος. Αρα πώληση πάνω από 4000. Σηκώνει το σημείο που είναι ο φίλος 4000 πώληση ?
Εκείνος αν είχε τα λεφτά, μετρητά ή και με δάνειο, θα αγόραζε ?
Έχω συγκεκριμένη περιοχή δίπλα στη Θεσσαλονίκη που πουλάει 2800-3500 για Α+ και δίνει από 35 έως 40%….αυτοί πως το κάνουν? Η συγκεκριμένη περιοχή μέχρι το 10 είχε 50%!
Κοίταξε η συντριπτική πλειοψηφία των κατασκευαστών, μέχρι πριν λίγα χρόνια, είχε ακαδημαϊκές γνώσεις από δημοτικό μέχρι μερικές τάξεις του γυμνασίου.
Εννοιες όπως προϋπολογισμός και γενικά οικονομικές έννοιες δεν τους απασχολούσαν.
Απλά υπήρχε τζίρος και όταν ζορίζονταν έβγαζαν χαμηλά ένα διαμέρισμα. Συχνά έκαναν και κακώς εννοούμενες οικονομίες στην ποιότητα κατασκευής.
Από αυτούς μετά την κρίση επιβίωσαν ελάχιστοι, αλλά αυτοί είχαν χρήμα και κυρίως διαδόχους, οι οποίοι συχνά μεγάλωσαν στο χρήμα και βλέπουν χαλαρά τα πράγματα, όπως συνήθως συμβαίνει με τους διαδόχους.
Επίσης όταν κάνουμε προμελέτη για μία κατασκευή, δεν μπορούμε να σκεφτούμε τι συμβαίνει σήμερα, αφού η κατασκευή στην καλύτερη θα αρχίσει σε 6 μήνες και θα τελειώσει σε 2 χρόνια. Αλλά η σύμβαση θα υπογραφεί σήμερα και το κόστος δεν μπορείς να το ξέρεις για τα επόμενα 2 χρόνια.
Ετσι υπολογίζοντας το σημερινό κόστος που αφορά τελειωμένη οικοδομή, θα ξέρεις ότι αυτό θα αυξηθεί στην διάρκεια του έργου. Επειδή μπορεί να καταφέρεις να πουλήσεις και κάτι λίγο ακριβότερα, αλλά και άλλα ίσως λίγο φτηνότερα, το περιθώριο του 30 % δεν θα είναι το πραγματικό κέρδος, γιατί θα μειωθεί και από την αύξηση του κόστους που θα είναι σίγουρη και πιθανώς και άλλα θέματα.
Εδώ να κάνω μία σημαντική παρατήρηση.
Εσείς στην Θεσσαλονίκη πουλάτε και τα κοινόχρηστα. Ετσι ένα σπίτι 75 τμ μπορεί εσείς να το πουλάτε για 90-95 τμ. Αντίθετα στην Αθήνα αυτό των 75 τμ παραμένει 75 τμ.
Τα παλιά χρόνια δεν βάζατε στα σπίτια ντουλάπες, ούτε θέρμανση και ο καθένας έβαζε ατομικό λεβητάκι στο μπαλκόνι.
Αυτά δεν νοούνται στην Αθήνα. Οπότε ο υπολογισμός των 2000 ως κόστος είναι για την Αθήνα, όπου μέσα στα 2000 υπολογίζεται και το κόστος των κοινοχρήστων κατανεμημένο στα εμβαδά των διαμερισμάτων.
Αν εσείς το πουλάτε, τότε αν δεχτούμε ότι τα μικτά είναι 20 % σημαίνει ότι το δικό σας κόστος είναι 1600 για ποιότητα Αθήνας, αν είναι χαμηλότερη και έχει ελλείψεις, πάμε για πιο χαμηλά.
Οπότε αν πάμε στα 1500 το κόστος τότε με την αντιπαροχή πάει στα 2300 - 2500. Αρα μιλάμε για κέρδος από 500 μέχρι 1000. Δηλαδή με μέσες τιμές 2400 τιμή πώλησης 3150, ήτοι 32 % κέρδος.
Αρα στα ίδια είμαστε.
Είπες για διαδόχους και θυμήθηκα ένα νιάνιαρο με το οποίο είχα ραντεβού να αναλάβω κάποια ακίνητα του…ήρθε με S400 hybrid και γυρνάει και μου λέει «γιατί να στα δώσω ρε, νομίζεις ότι είσαι μάγκας»? Το 25χρονο……
Αυτό με τα λεβητάκια στο μπαλκόνι το έχεις πει αρκετές φορές….εγώ γιατί δεν έχω δει ούτε ένα ρε συ τόσα χρόνια? Για τις ντουλάπες και τα μεικτά έχεις δίκιο…μέχρι ενός σημείου…πολύ πολύ σπάνια είναι πάνω από 6-7 %.Θαλασσί στο χρώμα η S400?
Μαύρη…
-
@kapelis said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
βασικά καλημερα σας.
Επομένως στην χειρότερη δύο δυαρακια με θέση στάθμευσης με καμιά αποθηκουλα αν παίξει.Μέσα έπεσα….
Για να είμαστε δίκαιοι είπα 2 δυαρακια 1 ώρα πριν από εσένα
Δεν αντιλέγω σε καμία περίπτωση, εγώ απλά έπιασα το ποσοστό….
-
βασικά καλημέρα σας.
....Σε συνέχεια της αντιπαροχής....προφανώς κάποια πράγματα για τους γνώστες θεωρούνται δεδομένα... όπως και σε μένα στο αντικείμενο μου...αλλά πώς μπορώ να ξέρω ότι θα χτίσει παραπάνω m2 πέραν του 297x1.4.τι προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται;Πως μπορώ να ξέρω ότι δεν θα με ρίξει...
ευχαριστώ για τις απαντησεις -
Θα πας σε δικό σου μηχανικό για να σε συμβουλεύσει και να παρακολουθήσει το έργο για λογαριασμό σου.
-
Σωστά, τζάμπα διαμερίσματα παίρνεις, οκ όχι τελείως τζάμπα. Κάν'το σωστά! Πάντοτε οι γνώσεις ενός μηχανικού θα σε σώσουν από πολλά παρατράγουδα
-
@lap said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Σωστά, τζάμπα διαμερίσματα παίρνεις, οκ όχι τελείως τζάμπα. Κάν'το σωστά! Πάντοτε οι γνώσεις ενός μηχανικού θα σε σώσουν από πολλά παρατράγουδα
Εγώ θα έλεγα και δικηγόρου…
-
@lap said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Εγώ θα έλεγα και δικηγόρου…
Δικηγόρο παίρνουν όλοι. Μηχανικό δεν βάζουν σχεδόν κανείς και γκρινιάζουν μετά...
-
Για να εκδοθει ΠΕΑ θα πρεπει το ακινητο να εχει νομιμοποιηθει? Μιλαμε για ακινητο που δημιουργηθηκε αυθαιρετα (καποιος χωρος που κλειστηκε).
-
@wantone said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Για να εκδοθει ΠΕΑ θα πρεπει το ακινητο να εχει νομιμοποιηθει? Μιλαμε για ακινητο που δημιουργηθηκε αυθαιρετα (καποιος χωρος που κλειστηκε).
Για ΠΕΑ νομίζω όχι, αλλά για ηλεκτρονική ταυτότητα σίγουρα ναι.
-
Για ΠΕΑ νομίζω όχι, αλλά για ηλεκτρονική ταυτότητα σίγουρα ναι.
Οποτε θα μπορεσει να γινει κανονικα συμβολαιο ενοικιασης στο taxis net ακομα και να μην εχει ολοκληρωθει η νομιμοποιηση;
-
ει να γινει κανονικα συμβολαιο ενοικιασης στο taxis net ακομα και να μην εχει ολο
Η ενοικίαση δεν απαιτεί νομιμότητα, ακόμα.
Το θέμα με το ΠΕΑ είναι ότι μέσα στο σύστημα θα του ζητηθούν του μηχανικού, τα έντυπα νομιμότητας και ιστορικό κατασκευής. Αν ο χώρος δεν έχει καμία οικοδομική άδεια ( εξ ' ολοκλήρου αυθαίρετος ) , τότε θα υπάρξει ζήτημα. Αν ο χώρος είναι π.χ. νόμιμο διαμέρισμα 50 τ.μ. και άλλα 10 κλείσιμο τότε για ενοικίαση θα περάσει το ΠΕΑ. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις που χρειάζεσαι Πεα ( πώληση, παροχή , εξ οικονομώ) πρέπει να είναι όλο νόμιμο πλέον.
Η παροχή ρεύματος , αν δεν υπάρχει , θα απαιτήσει πλέον και αυτή νομιμοποίηση του αυθαιρέτου. -
@civil357 said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Η ενοικίαση δεν απαιτεί νομιμότητα, ακόμα.
Το θέμα με το ΠΕΑ είναι ότι μέσα στο σύστημα θα του ζητηθούν του μηχανικού, τα έντυπα νομιμότητας και ιστορικό κατασκευής. Αν ο χώρος δεν έχει καμία οικοδομική άδεια ( εξ ' ολοκλήρου αυθαίρετος ) , τότε θα υπάρξει ζήτημα. Αν ο χώρος είναι π.χ. νόμιμο διαμέρισμα 50 τ.μ. και άλλα 10 κλείσιμο τότε για ενοικίαση θα περάσει το ΠΕΑ. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις που χρειάζεσαι Πεα ( πώληση, παροχή , εξ οικονομώ) πρέπει να είναι όλο νόμιμο πλέον.
Η παροχή ρεύματος , αν δεν υπάρχει , θα απαιτήσει πλέον και αυτή νομιμοποίηση του αυθαιρέτουΕυχαριστω!
-
Μερικες ερωτησεις ακομα:
Α. Σε οικογενειακη πολυκατοικια η πυλωτη κλειστηκε και εγινε γκαρσονιερα 33τμ απο την αρχη της κατασκευης το 1985 και συναινουν ολοι οι ιδιοκτητες να γινει τακτοποιηση. Θα μπορεσει να συσταθει οριζοντια ιδιοκτησια ωστε να πωληθει ξεχωριστα η γκαρσονιερα; Σημειωνω οτι τα τμ που μπορουσε να κτισει το οικοπεδο εχουν εξαντληθει απο το υπολοιπο κτιριο.
Β. Επισης στον κηπο υπαρχει και ενα αλλο ξεχωριστο κτισμα στην γωνια του οικοπεδου με ημιτελες ισογειο και υπογειο 40 τμ και 40 τμ. Εχει δηλωθει στην συσταση ως παρακολουθημα των δυο οριζοντιων ιδοκτησιων της κεντρικης οικοδομης που ειναι σε αποσταση απο το βοηθητικο κτισμα. Κατασκευη 1985, υπαρχει αδεια σαν βοηθητικη χρηση. Θα τακτοποιηθει στον νομο των αυθαιρετων σαν ημιτελες βοηθητικο κτισμα και μετα μπορει να γινει αλλαγη χρησης σε κατοικια που επιτρεπεται στην περιοχη αλλα δεν υπαρχει περιθωριο στον συντελεστη δομησης;
-
Αυτά είναι! Ελλάδα!!!!
-
Μερικες ερωτησεις ακομα:
Α. Σε οικογενειακη πολυκατοικια η πυλωτη κλειστηκε και εγινε γκαρσονιερα 33τμ απο την αρχη της κατασκευης το 1985 και συναινουν ολοι οι ιδιοκτητες να γινει τακτοποιηση. Θα μπορεσει να συσταθει οριζοντια ιδιοκτησια ωστε να πωληθει ξεχωριστα η γκαρσονιερα; Σημειωνω οτι τα τμ που μπορουσε να κτισει το οικοπεδο εχουν εξαντληθει απο το υπολοιπο κτιριο.
Β. Επισης στον κηπο υπαρχει και ενα αλλο ξεχωριστο κτισμα στην γωνια του οικοπεδου με ημιτελες ισογειο και υπογειο 40 τμ και 40 τμ. Εχει δηλωθει στην συσταση ως παρακολουθημα των δυο οριζοντιων ιδοκτησιων της κεντρικης οικοδομης που ειναι σε αποσταση απο το βοηθητικο κτισμα. Κατασκευη 1985, υπαρχει αδεια σαν βοηθητικη χρηση. Θα τακτοποιηθει στον νομο των αυθαιρετων σαν ημιτελες βοηθητικο κτισμα και μετα μπορει να γινει αλλαγη χρησης σε κατοικια που επιτρεπεται στην περιοχη αλλα δεν υπαρχει περιθωριο στον συντελεστη δομησης;
Α.. Θεωρητικά , δεν υπάρχει πρόβλημα, ο συμβολαιογράφος θα σε κατευθύνει είτε για την ανασύσταση των οριζοντίων είτε για μονομερή μερική τροποποίηση. Εφόσον υπάρχει συναίνεση , όλα λύνονται. Λίγο προσοχή, πιθανότατα θα απαιτηθεί στην ανασύσταση , να είναι όλα νόμιμα. Θέμα συμβολαιογράφου , που "απαιτεί" λεπτούς χειρισμούς , π.χ.
Β. Δεν κατάλαβα , υπάρχει άδεια σαν αποθήκες; Προφανώς , αυξήθηκαν τα τ.μ. για να τα νομιμοποιείς. Πρέπει εξ'αρχής να τα είχες δηλώσει σαν υπέρβαση τ.μ. κυρίως χώρων για να κάνεις αυτό που λες. Ο νόμος απαγορεύει τη μετατροπή χρήσης νομιμοποιημένων χώρων ( για αυτόν ακριβώς το λόγο που περιγράφεις) ακόμα και με οικοδομική άδεια. Μίλα με το μηχανικό που έκανε τη δήλωση , να την "ανοίξει" ,αν δεν είναι οριστικοποιημένη και να δεις τι γίνεται. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, το πρόστιμο να αυξάνει τόσο που θα τον στείλει για έλεγχο. Σήμερα όπως τα περιγράφεις δύσκολα να κάνει μεταφορά της δήλωσης (αν είναι από παλιό νόμο) , θα τον πάει σε κατηγορία αυθαιρέτου που είναι "παγωμένη" και περιμένουμε να ξεκλειδώσει. Επίσης καινούργια δήλωση σε παλιά περαιωμένη , δεν πρέπει να γίνεται.Υ.γ. "καφενειακά" τα παραπάνω..... ρώτα το μηχανικό της δήλωσης για σιγουριά.
-
Χμμμ... τι βλέπουμε εδώ;
Ασοβατιστο ταβάνι, σκάλα τσιμέντο που σου κόβει το πόδι σαν ξυράφι, αυτά είναι... -
Ασοβάτιστο ταβάνι έχω κι εγώ. Αλλά η σκάλα είναι απαράδεκτη. Έκοψα το πόδι μου κι έχασα τρεις μέρες μπάνια σε τέτοια σκάλα το καλοκαίρι.
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ