-
Να επαναλάβω μια απορία, όχι ειρωνικά, αλλά μπας και βγει καμιά άκρη.
Έγραψε ο Κρούζερ για κόστος κατασκευής χωρίς οικόπεδο 2500€.
Γιατί Βόλο ή Ηράκλειο που έχω μάθει πρόσφατα, δίνουν οι κατασκευαστές τιμή γύρω στα 1200€ το τετραγωνικό στον πελάτη; -
@piliourits said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Να επαναλάβω μια απορία, όχι ειρωνικά, αλλά μπας και βγει καμιά άκρη.
Έγραψε ο Κρούζερ για κόστος κατασκευής χωρίς οικόπεδο 2500€.
Γιατί Βόλο ή Ηράκλειο που έχω μάθει πρόσφατα, δίνουν οι κατασκευαστές τιμή γύρω στα 1200€ το τετραγωνικό στον πελάτη;Αυτές οι τιμές των 1200 ευρώ είναι υπαρκτές μόνο αν η κατασκευή είναι προκατασκευασμένη σε εργοστάσιο Η χαμηλή τιμή οφείλετε στο ότι η κατασκευή είναι βιομηχανοποιημένη.
Η τιμή πέφτει με την παραγωγή όπως και σε πολλά άλλα προϊόντα όπως τα έτοιμα πορτοπαράθυρα.
Άλλος ο χρόνος παραγωγής του τεχνίτη που θα έρθει στην κατασκευή να πάρει μέτρα για το παράθυρο να πάει στο εργαστήριό του να μετρήσει τα κομμάτια να τα κόψει και να τα συναρμολογήσει, και άλλος ο χρόνος του μηχανήματος που κόβει ίδια κομμάτια όλη την ώρα και τα συναρμολογεί ομαδικά. -
Λοιπόν Βόλο, 1200 τελική τιμή περίπου δίνει παραδοσιακός κατασκευαστής κλασικής μεθόδου όπως και άλλος για σιδηροκατασκευη + πανελ, τιμή που περιλαμβάνει τα πάντα.
Την ίδια τιμή έμαθα για το Ηράκλειο.
Οι προκάτ εταιρείες στη Λάρισα, δίνουν 1250-1400 + ΦΠΑ + κόστος χωματουργικων.
Στην Αττική λέτε για 2500€ ΚΟΣΤΟΣ
Τελικά, είναι μόνο ανάλογα το χρήμα που κυκλοφορεί στην περιοχή και το "όπου σε πιάσει" ή υπάρχει κάποια άλλη μέθοδος υπολογισμού;
Πως γίνεται, όσο μεγαλύτερος και πιο οργανωμενος ο κατασκευαστής, να ανεβαίνει η τιμή ακόμη και στην επαρχία που είναι φτωχοτερη της Αττικής, όπου το κόστος διπλασιαζεται;
-
@lap δεν έχω να πω κάτι άλλο
-
@ibiza95 said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Δεν έχει νόημα, άργησες να το καταλάβεις...
-
Ρε φίλε είσαι νομικός;
Δίνεις συμβουλές και λες να μην το ψάξει ο άνθρωπος.
Και σε ξαναρωτώ ως τι δίνεις συμβουλή να μη το ψάξει. Ως νομικός;Τόσο απλή είναι ερώτηση, δεν μπορείς να απαντήσεις;
Δηλαδή εάν δεν το μετακινήσει ο γείτονας του το ελλενιτ δεν έχει κανεναν άλλον τρόπο να τον πιέσει και θα πρέπει να ζει με το ελλενιτ του γείτονα στο μπαλκόνι του ή να πουλήσει το σπίτι του και να φύγει;
Ρε μπας και είσαι από αυτούς που έχουν ελλενιτ και δεν θέλουν να τα μετακινήσουν;
-
@xenos said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Εσύ τι κατάλαβες;
-
@lap said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
@xenos said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Εσύ τι κατάλαβες;
Tι να καταλάβω βρε λαπ; Μπορεί να υπάρξει νικητής απέναντί σου;
-
Πέρα από τους διαξιφισμούς και τις νίκες, ο άνθρωπος έχει ένα θέμα που τον αγχώνει και έχει απόλυτο δίκιο κατα την άποψη μου. Πόσοι από εσάς θα θέλατε να ζει η οικογένεια σας με ελλενιτ στα 2 μέτρα;
Εάν δεν είμαστε ειδικοί και 1000% σίγουροι, δεν γίνεται να του λέμε με μεγάλη σιγουριά πως δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να πιέσει νομικά τον γείτονα του εάν δεν συμφωνήσει να τα μετακινήσει.
Για αυτό έψαξα και βρήκα τους σχετικούς νόμους για να συζητήσουμε εάν υπάρχει διέξοδος.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχει αρμόδια κρατική υπηρεσία που ασχολείται με το θέμα. Πρέπει να πάει να ρωτήσει. Δεν παίζεις με αυτά τα θέματα. Δεν είναι φιλοσοφική συζήτηση είναι σοβαρό.
-
@lap said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Σε κάθε περίπτωση υπάρχει αρμόδια κρατική υπηρεσία που ασχολείται με το θέμα. Πρέπει να πάει να ρωτήσει. Δεν παίζεις με αυτά τα θέματα. Δεν είναι φιλοσοφική συζήτηση είναι σοβαρό.
Αρμόδια υπηρεσία; Υπουργείο Περιβάλλοντος να υποθέσω;
-
Ναι και στις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας, βασικά αυτές είναι υπεύθυνες για τη μετακίνηση του.
Για την μετακίνηση του χρειάζεται από όσο διαβάζω οικοδομική άδεια (ίσως γίνεται και ηλεκτρονικά) υπογραφή μηχανικού και να αναλάβει ειδικό συνεργείο.
Το θέμα είναι ότι οι γείτονες με ελλενιτ, φαντάζομαι δεν είναι τόσο ας το πω ευγενικά για να μη βρίσω, ενήμεροι για το τι έχουν πάνω από τα κεφάλια τους που στάζει στα κάγκελα τους. Το να τους λες για οικοδομική άδεια κτλ θα τους αγχώσει.
Έχει γεμίσει η κοινωνία μας τέτοιους τύπους. Στην κοσμαρα τους.
-
Ο αμίαντος είναι επικίνδυνος, αυτό είναι δεδομένο. Υπάρχει σε αρκετές μορφές, το αμίαντοτσιμέντο είναι το λιγότερο επικίνδυνο καθώς οι ίνες είναι εγκλωβισμένες στο τσιμέντο. Γίνεται και αυτός πολύ επικίνδυνος όταν θρυμματίζεται.
Έχω δουλέψει σε μελέτες απομάκρυνσης αμιάντου μεγάλων εγκαταστάσεων του δημοσίου. Έχω δει όλη τη διαδικασία. Στο μητρώο διαχείρισης αμιάντου υπάρχουν ελάχιστες εταιρείες μετρημένες στα δάχτυλα, όλες προσεκτικές και τα μέτρα πολύ αυστηρά. Η τελική διαχείριση του αμιάντου γίνεται σε εξειδικευμένα κέντρα στη Γερμανία και τη Νορβηγία. Το έργο έκλεινε όταν ερχόταν το εργαστήριο και έκανε ελέγχους διασποράς και μας προσκομίζει και το αποδεικτικό ταφής στο εξωτερικό. Το κόστος είναι δυσθεώρητο. Το αμίαντοτσιμέντο ήταν το πιο εύκολο στη διαχείριση από τα συνεργεία. Η μελέτη περιλαμβάνει πάρα πολλά μέτρα ασφαλείας καθώς τα επιβάλλει ο νόμος.
Στην πράξη δε ξέρω τι καταγγελία μπορεί να κάνει ο άνθρωπος από τη στιγμή που το κτίσμα δεν είναι ετοιμόρροπο. Πιθανολογω ότι αν αναφερθεί στον αμίαντο θα πρέπει να προσκομίσει δεδομένα από το Δημόκριτο για την διασπορά, αν υπάρχει, για να στοιχιοθετειθει η καταγγελία. Δε χάνει τίποτα να ρωτήσει βέβαια. Το υλικό υπάρχει παντού γύρω μας , σε νοσοκομεία, αποθήκες υλικών, σχολεία, σούπερ μάρκετ, όπου μπορείτε να φανταστείτε. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ακόμα και στην πιο επικίνδυνη μορφή του.
-
Ακριβώς αυτό έψαξα να βρω
Το σπίτι δεν είναι ετοιμόρροπο οπότε δεν συντρέχει σε πρώτη ανάγνωση λόγος άμεσης μετακίνησης σύμφωνα με τους νόμους.Όμως, υπάρχουν σχετικοί νόμοι που αναφέρονται στα περί αποβλήτων και ότι πάραυτα πρέπει να μετακινούνται από ειδικά συνεργεία. Σε άλλο νόμο τα υλικά με αμίαντο χαρακτηρίζονται ως απόβλητα. Οπότε από εκεί υπάρχει ένα κενό κι ένας δρόμος.
-
@vagnar said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
@bassstarlet said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Βρίσκεις πιτσιρικάδες-σαλταδόρους, και τα ξεβιδώνουν.
Λούμπεν
Στα παπάργια μας. Αυτοί θα πάθουν καρκίνο, όχι εμείς.
Ενώ εσύ που θα μείνει μέσα ή δίπλα νομίζεις ότι θα γλιτώσεις με την διασπορά των ινών;
Κάθε φορά που θα σκουπιζεις το μπαλκόνι ή την αυλή σου θα τις εισπνέεις.
Το ιδιο αν πας να ξεχορταριασεις το παρτέρι η σε πιάσει η όρεξη για κηπουρική
Θα σου κάνουν παρέα για πάνταΕδώ τριγύρω που μένω τα σπίτια είναι από το 2000 και μετά οπότε πιστεύω την γλιτώνω κάπως.
Αλλά το κείμενο γενικά ήταν ειρωνικά στην νεοελληνική εξυπνάδα, σιγά το πρόβλημα, δίνουμε 10 € σε έναν και πάει και το κάνει στα κρυφά, ποιος ασχολείται με προστασίες κ.τ.λ. αυτά είναι για να μας τρώνε τα λεφτά, εγώ ξέρω καλύτερα. -
Λοιπόν Βόλο, 1200 τελική τιμή περίπου δίνει παραδοσιακός κατασκευαστής κλασικής μεθόδου όπως και άλλος για σιδηροκατασκευη + πανελ, τιμή που περιλαμβάνει τα πάντα.
Τελικά, είναι μόνο ανάλογα το χρήμα που κυκλοφορεί στην περιοχή και το "όπου σε πιάσει" ή υπάρχει κάποια άλλη μέθοδος υπολογισμού;
Πως γίνεται, όσο μεγαλύτερος και πιο οργανωμενος ο κατασκευαστής, να ανεβαίνει η τιμή ακόμη και στην επαρχία που είναι φτωχοτερη της Αττικής, όπου το κόστος διπλασιαζεται;
Εξήγησα αναλυτικά σε δύο σχόλια μου γιατί συμβαίνει αυτό που λες.
Συγκεντρωτικά το κόστος κατασκευής στην Αθήνα είναι από 1700 μέχρι 2500 €/τμ.
Τα 1700 αφορούν περιοχές χαμηλών τιμών με μεσαία κατασκευή σε μικρά οικόπεδα που δεν έχουν κόστος περιβάλλοντος χώρου, που έχουν όμως μεγάλο συντελεστή δόμησης και έτσι έχεις κάποια οικονομία κλίμακας, ενώ και οι προδιαγραφές είναι χαμηλότερες, παράδειγμα στην θέρμανση φυσικό αέριο με κοινόχρηστο λέβητα και αυτονομία και όχι ατομική αντλία θερμότητας, τα πάρκινγκ χρεώνονται ξεχωριστά ή δεν υπάρχουν με πληρωμή ποσού στο κράτος για κατασκευή από αυτό χώρων στάθμευσης όποτε κάνει, τα wc φτιάχνονται μόνο σε μεγάλα διαμερίσματα άνω των 100 τμ και διάφορα άλλα.
Τα 2500 αφορούν περιοχές πολύ ακριβές με μεγάλα οικόπεδα και χαμηλό συντελεστή δόμησης και μεγάλο κόστος περιβάλλοντος χώρου με πισίνες στο ισόγειο, αλλά και μικρές πισίνες στα μπαλκόνια, πολυτελή κατασκευή και διάφορα άλλα που θα δικαιολογούν τιμές από 7000 €/τμ και πάνω, αφού η αντιπαροχή εκεί είναι πάνω από 50 %, δηλαδή το κόστος ακουμπάει τα 6000 €/τμ.
Επίσης οι τιμές αυτές αφορούν μόνο το εμβαδόν των διαμερισμάτων που πωλούνται και όχι το σύνολο του εμβαδού του κτιρίου, ενώ τα διαμερίσματα περιλαμβάνουν στις τιμές αποθήκη και 1-2 υπόγειες θέσεις στάθμευσης.
Επίσης περιλαμβάνουν και μεγάλο ποσοστό του ΦΠΑ μέσα στην τιμή.
Αντίθετα τα 1200 πολλαπλασιάζονται με όλο το εμβαδόν του κτιρίου, δεν περιλαμβάνουν ΦΠΑ, χωματουργικά, άδεια οικοδομής, την βάση του κτιρίου αν πρόκειται για προκάτ, συχνά ζητάνε το ίδιο ποσό και για τα μπαλκόνια και βέβαια μιλάμε για ένα μίνιμουμ προδιαγραφών που αν μπουν όλα αυτά θα ακουμπήσουν τα 2000 ή και παραπάνω κάνοντας αναγωγή στο εμβαδόν του διαμερίσματος.
Δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά τα προκάτ έχουν μικρό ποσοστό της αγοράς. Είναι γιατί δεν είναι φτηνά και έχεις μεγάλες δεσμεύσεις.
Τώρα για τις κλασσικές μεθόδους, πολλά παίζουν σε αυτά. Υπαρχουν αρκετοί που ξεκινάνε με χαμηλές τιμές και μετά έχουν έξτρα για τα πάντα σε τιμές έξτρα μερσέντες ες κλάσε και επειδή ο ιδιοκτήτης πρέπει να τελειώσει το σπίτι, γιατί έχει δώσει τα λεφτά του, υποχωρεί ή δεν κάνει αυτό που νόμιζε ότι θα έκανε.
-
Για μονοκατοικία πόσο είναι δηλαδή, άσε τις πολυκατοικίες
-
Εγραψα 3-4 σελίδες πριν. Διάβασε το.
-
Υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που ανεβάζουν ή κατεβάζουν το κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο.
- Προσφορά και ζήτηση. Αν μπορώ να κατασκευάσω μια οικοδομή τον μήνα και μου ζητούν δέκα οικοδομές τότε θα ανεβάσω το κόστος ανά τετραγωνικό και αν δεν έχω δουλειά θα το κατεβάσω.
- Τα μεταφορικά. Αν μου ζητήσεις σπίτι πάνω στον Όλυμπο ή σε κάποιο νησί θα ανέβει η τιμή.
Αν το σπίτι που θέλεις είναι δίπλα στο εργοστάσιο προκάτ πέφτει η τιμή. - Η πολυτέλεια και οι ακάλυπτοι χώροι ανεβάζουν την τιμή.
-
Είναι ασφαλέστερο να μείνει το ελενίτ στη στέγη του γείτονα. Όπως ειπώθηκε, οι ίνες αμιάντου είναι εγκλωβισμένες στο τσιμέντο και είναι ασφαλές. Όταν σπάσει, τρυπηθεί κλπ υπάρχει θέμα με τον αμίαντο. Αν κατά τη διαδικασία απομάκρυνσης δεν τηρηθούν οι προδιαγραφές είναι σίγουρο ότι ο κίνδυνος θα είναι πάρα πολύ μεγαλύτερος.
-
Τι λένε οι ειδικοί του φόρουμ;
Εγώ πάντως αν κρίνω από την μετάβαση από τα παραδοσιακά παντζούρια με τα φύλλα που ανοίγουν προς τα έξω και τις αντίστοιχες μπαλκονόπορτες, διαπιστώνω ότι μάλλον έχει δίκιο ο τύπος.
Υπάρχει κάποιος λόγος που επιμένουν ακόμη οι κατασκευαστές στα χωνευτά κουφώματα; Τα οποία βλέπω ότι έχουν και άλλα προβλήματα, τα οποία θα αναφέρω σε επόμενο ποστ.
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ