-
@lap said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Πάλι στο όριο της πολιτικής προπαγάνδας είσαι....αλλά το παραβλέπω. Δεν μπορείς να μιλήσεις φυσιολογικά;
Τεσπα.Σωστή παρατήρηση αλλά τα παλαιά σπίτια ήταν τόσο ψηλοταβανα και είχαν παράλληλα τεράστια παράθυρα, σχεδόν μιάμιση φορά σε ύψος από τα σημερινά στα διαμερίσματα, ενώ ήταν παράλληλα και πολλά σε κάθε τοίχο που τα άνοιγαν και το σαλόνι σου στην ουσία γινόταν εξωτερικός χώρος. Σαν ημυπαιθριος
Το είχαν προβλέψει δηλαδή. Και δεν ένιωθες καθολου κλειστοφοβία. Το ανάποδο μάλιστα.Τώρα ζούμε σε κουτιά και ψάχνουμε να βγούμε σε μπαλκόνι μπας και αναπνεύσουμε και δούμε λίγο φως
Φίλε Lap, μετά από 10.700 δημοσιεύσεις, η προφανής απάντηση είναι ΟΧΙ...
ΔΕΝ μπορεί να μιλήσει φυσιολογικά...
Τι ρωτάς κι εσύ τώρα...
Υ.Γ. Ετοιμάσου να εισπράξουμε την, ως συνήθως, ειρωνική απάντηση...
-
Σωστή παρατήρηση αλλά τα παλαιά σπίτια ήταν τόσο ψηλοταβανα και είχαν παράλληλα τεράστια παράθυρα, σχεδόν μιάμιση φορά σε ύψος από τα σημερινά στα διαμερίσματα, ενώ ήταν παράλληλα και πολλά σε κάθε τοίχο που τα άνοιγαν και το σαλόνι σου στην ουσία γινόταν εξωτερικός χώρος. Σαν ημυπαιθριος
Το είχαν προβλέψει δηλαδή. Και δεν ένιωθες καθολου κλειστοφοβία. Το ανάποδο μάλιστα.Τώρα ζούμε σε κουτιά και ψάχνουμε να βγούμε σε μπαλκόνι μπας και αναπνεύσουμε και δούμε λίγο φως
Πάω και βλέπω τέτοια σπίτια όταν έχει Open House εκδήλωση, είναι απίστευτη η αίσθηση του χώρου, ακόμα και στα ελληνικά έργα εποχής που είναι γυρισμένα σε τέτοιες κατασκευές δεν το καταλαβαίνεις. Πρέπει να το ζήσεις για να το αισθανθείς. Στο τελευταίο σπίτι που είχα πάει το παρκέ ήταν το ίδιο από το 1931, επίτηδες αγυάλιστο, με φθορά μεν, αλλά πατούσες επάνω και δεν έτριζε καθόλου και το συζητούσαμε αυτό με τον τωρινό ιδιοκτήτη.
-
@famas said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Σωστή παρατήρηση αλλά τα παλαιά σπίτια ήταν τόσο ψηλοταβανα και είχαν παράλληλα τεράστια παράθυρα, σχεδόν μιάμιση φορά σε ύψος από τα σημερινά στα διαμερίσματα, ενώ ήταν παράλληλα και πολλά σε κάθε τοίχο που τα άνοιγαν και το σαλόνι σου στην ουσία γινόταν εξωτερικός χώρος. Σαν ημυπαιθριος
Πάω και βλέπω τέτοια σπίτια όταν έχει Open House εκδήλωση, είναι απίστευτη η αίσθηση του χώρου, ακόμα και στα ελληνικά έργα εποχής που είναι γυρισμένα σε τέτοιες κατασκευές δεν το καταλαβαίνεις. Πρέπει να το ζήσεις για να το αισθανθείς. Στο τελευταίο σπίτι που είχα πάει το παρκέ ήταν το ίδιο από το 1931, επίτηδες αγυάλιστο, με φθορά μεν, αλλά πατούσες επάνω και δεν έτριζε καθόλου και το συζητούσαμε αυτό με τον τωρινό ιδιοκτήτη.
εγω παω σε σπιτια προσβασιμα απο εμενα (και ιδιοκατοικουμενα τοσο απο εμενα οπως και απο εσενα φαμας μην παρεξηγηθω), κατοικου δυτικης αττικης, απο την εποχη αυτη. συνηθως καλυβια και αυθαιρετα χτισμενα νυχτα ισα-ισα να μπει ενα κεραμυδι ή μαλλον ενα ελενιτ πανω απο το κεφαλι. μωσαικο και κακοριζικα ντουλαπια, μπανια φερετρα, βεραντες που χωρανε μονο ενα παπουτσι και αυτο στο πλάι.
γνωριζω οτι υπαρχουν και οι αρχοντικες κατασκευες αλλα παρκε το τριαντα ενα πρεπει να ησουν αστος για να εχεις. θαυμαστα εργα μεν οπως και οι βερσαλιες, αλλα οχι για τη λαικη οικογενεια.
καπως ετσι ειναι και οι σημερινες αναλογιες, για την πλεμπα διαμερισμα λαικον, μικρον αλλα πλεον τουλαχιστον αξιοπρεπες για τον περισσοτερο κοσμο αν και χωρις χωλ. οι σημερινοι αστοι βιλες με πισιναι, τζακουζια και σαλονια 287 τετραγωνικα που θα τα χαζευουν οι επομενοι γενιας πλεμποι σαν αρχιτεκτονικα διαμαντια σε 77 χρονια απο σημερα. -
Είχε παλιά μια εκπομπή στην ERT-3 λεγόταν Design και παρουσίαζε σπίτια, έκανε κανονική ξενάγηση έβλεπες απίστευτα παλάτια αλλά και μικρά κουκλόσπιτα.
Αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται όταν καταφέρουν και συνδυάζουν το τοπίο με το σπίτι/καταφύγειο/οικία κοκ πχ
https://www.iefimerida.gr/design/sk-o-lofos-ena-spiti-poy-synomilei-me-ton-kritiki-gi
Βέβαια, το τι σκόνη θα μαζεύει αυτός εκεί πάνω, δεν λέγεται... -
Την έβλεπα....πολύ ωραία εκπομπή. Μετά ή πιο πριν είχε τον Θεοφραστου νομίζω
-
Αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται όταν καταφέρουν και συνδυάζουν το τοπίο με το σπίτι/καταφύγειο/οικία κοκ πχ
https://www.iefimerida.gr/design/sk-o-lofos-ena-spiti-poy-synomilei-me-ton-kritiki-giΠωωω....φανταστικό σπίτι!! Αυτά είναι σπίτια, όχι οι βλακείες που μένουμε οι περισσότεροι από εμάς!
-
Όπως τα λέει ο famas.
Κάτι ακόμα να προσθέσω όταν μπαίνεις σε αυτά τα σπίτια νιώθεις πως διακατέχει τον χώρο μια σοφία. Δεν ξέρω πως τα πω αλλιώς. Ίσως το ψηλό ταβάνι σε κάνει να νιώθεις όπως και στους ναούς. Ίσως και δέος δεν ξέρω πως να το εκφράσω.Γάτε δεν είναι όλοι αστοί. Το αναφέρεις συχνά. Εγώ πάντως που μπήκα σε τέτοια ωραία σπίτια οι άνθρωποι καταγωγή από χωριό έχουν και ήταν απλοί υπάλληλοι. Μικροαστοί.
-
@fanis75 said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
https://www.iefimerida.gr/design/sk-o-lofos-ena-spiti-poy-synomilei-me-ton-kritiki-giΠωωω....φανταστικό σπίτι!! Αυτά είναι σπίτια, όχι οι βλακείες που μένουμε οι περισσότεροι από εμάς!
Το συγκεκριμένο είναι υπερβολικά μεγάλο.
-
Δεν ξέρω πόσοι έχετε δει το οσκαρ με τον Λουι ντε φινε. Στη ταινία αν θυμάμαι σωστά τον έδειχνε να ζει σε ένα σπίτι,μια βίλλα δηαλδη που υποτίθεται ήταν υπερμοντερνο με εξτριμ αρχιτεκτονική. Και ανέβαινε και κατεβαίνε σκάλες και άνοιγε πόρτες και έκλεινε πόρτες. Είχε απίστευτο γέλιο
-
Τα έχετε μπλέξει λίγο.
Τα σπίτια τα παλιά, τα περισσότερα ήταν χαμηλά.
Υπήρχαν κάποια αστικά σπίτια, ατόμων που είχαν οικονομική επιφάνεια και βέβαια και πολλά ενδιάμεσα.
Τα ανοίγματα δεν ήταν μεγάλα που λέτε. Ανοιγόμενα πλάτους συνήθως 1-1,20 μ αλλά μεγάλου ύψους συχνά με φεγγίτες.
Το ύψος εύκολα πέρναγε τα 3,5 μ και πλησίαζε τα 4 μ.
Αλλά δωμάτια - δωμάτια με χοντρούς τοίχους για στήριξη και κάποιους λεπτούς ανάμεσα.
Βέβαια μόνωση μηδέν.
-
Ε ναι αυτό εννοώ. Μεγάλου ύψους. Αλλά πολλά περιμετρικά. Ήταν ας πουμε ένα σαλόνι και ειχε 3-4 διπλες μπαλκονόπορτες αλλά στενές. Αντί για ένα ορθογώνιο στα σημερινά.
Όσο για μόνωση...πφφ.
Αυτή μου μένω είναι τέλη ή μέσα του 80 χτισμένη. Και νόμιζα είχε μια κάποια μόνωση. Όταν άλλαξαν παράθυρα σε ένα άλλο σπίτι ενός φίλου εδώ στην πολυκατοικία μάθαμε ότι δεν έχει καμία μονωση. Μηδέν μονωση -
Ε ναι αυτό εννοώ. Μεγάλου ύψους. Αλλά πολλά περιμετρικά. Ήταν ας πουμε ένα σαλόνι και ειχε 3-4 διπλες μπαλκονόπορτες αλλά στενές. Αντί για ένα ορθογώνιο στα σημερινά.
Όσο για μόνωση...πφφ.
Αυτή μου μένω είναι τέλη ή μέσα του 80 χτισμένη. Και νόμιζα είχε μια κάποια μόνωση. Όταν άλλαξαν παράθυρα σε ένα άλλο σπίτι ενός φίλου εδώ στην πολυκατοικία μάθαμε ότι δεν έχει καμία μονωση. Μηδέν μονωσησε ποια πολη? ποιο προαστιο?
τα δυτικα αθηνων ποτες δεν ειχαν τιποτε. βορεια ηταν αλλιως. -
Τα δυτικά είναι έτσι για να ακούγονται οι κάγκουρες...
Τι διάλο τσάμπα θα κάνουν τις καγκουριές...
-
Το συγκεκριμένο είναι υπερβολικά μεγάλο.
Μια χαρά ειναι....bigger is better!!
-
Το κοστος προσθηκης νταου αναμεσα στα τουβλα δεν ειναι απαγορευτικο. Ποτε δεν ηταν. Απλα στα Δυτικα προαστεια χτιστηκαν ολοκληρες γειτονιες διχως αδειες και μες τη βιασυνη που χρονος για σοβαρες δουλειες. Ακομη και με τσιμεντοπλιθες εχουν φτιαχτει οικηματα. Το καλοκαιρι τα σπιτια γινονται φουρνοι. Το χειμωνα ψυγεια. Εγκληματα.
-
Ο κανονισμός θερμομόνωσης έγινε νόμος το 1979. Πρακτικά ο πολύς κοσμάκης συνειδητοποίησε την αξία της μόνωσης περί τα 10 χρόνια μετά. Από το 1990 και εντεύθεν σπανίως θα βρεις κατασκευή χωρίς μόνωση. Τα τελευταία 12χρόνια περίπου γίνονται βαρβάτες μονώσεις λόγω κενάκ.
-
Αυτή μου μένω είναι τέλη ή μέσα του 80 χτισμένη. Και νόμιζα είχε μια κάποια μόνωση. Όταν άλλαξαν παράθυρα σε ένα άλλο σπίτι ενός φίλου εδώ στην πολυκατοικία μάθαμε ότι δεν έχει καμία μονωση. Μηδέν μονωση
Περίεργο μου φαίνεται. Μηδέν μόνωση;
Εγώ όταν έβαλα τα κουφώματα και ήμουν στις εργασίες βρήκαν μόνωση μέσα στα τοίχους και μου την έδειξαν. Κάτι σαν πετροβάμβακας/υαλοβάμβακας. Κάτι τέτοιο ήταν.Πρώτη άδεια 1984 και αποπεράτωση το 1986 με κάποιες τροποποιήσεις στην άδεια. Νομίζω ότι εκείνη την περίοδο έπεφτε πολύ τσιμέντο στις κατασκευές. Αυτό τουλάχιστον έχω καταλάβει από το πάχος των δοκαριών, κολώνες και τις δυσκολίες που έχω αντιμετωπίσει για εγκαταστάσεις κλιματιστικών κλπ...
-
@spi_duster said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Το κοστος προσθηκης νταου αναμεσα στα τουβλα δεν ειναι απαγορευτικο. Ποτε δεν ηταν. Απλα στα Δυτικα προαστεια χτιστηκαν ολοκληρες γειτονιες διχως αδειες και μες τη βιασυνη που χρονος για σοβαρες δουλειες. Ακομη και με τσιμεντοπλιθες εχουν φτιαχτει οικηματα. Το καλοκαιρι τα σπιτια γινονται φουρνοι. Το χειμωνα ψυγεια. Εγκληματα.
εγκληματα πραγματι. το θεμα ειναι ποιοι τα εκαμαν. μην λησμονας οτι δεν σε θελουν στο ποτακι. αυτοι που τα εκαμαν.
-
Τσιμέντο όντως πολύ. Και μεγάλα και φαρδιά δοκάρια. Αλλά μόνωση μηδέν. Κάπου έβγαλα φωτογραφίες όταν αφαίρεσαν τα παλιά παράθυρα. Αν τις βρω θα τις ανεβάσω να δείτε. Τίποτα παιδια. Διπλό τούβλο με τσιμέντο και σοβά σε κάθε πλευρά.
Αρχίζω και θυμάμαι συζητήσεις. Η μόνη μόνωση που συνάντησαν ήταν στην πυλωτη στο ταβάνι της εκείνο το λευκό αφρολεξ, μιλάμε όμως για μια φλούδα, χιλιοστα. Πουθενά αλλού σε ολόκληρη πολυκατοικία
-
Όπως τα έγραψε ο συνφορουμίτης λίγο πρίν.
Ο Κανονισμός ψηφίστηκε το 79 , από το 80 έμπαινε μία κάποια μόνωση, εκτός περιπτώσεων "ευσυνήδειτου" αντιπαροχά ( δεν ήταν λίγες αυτές, ίσως και η πλειοψηφία....), ή έλλειψης χρημάτων από τον ιδιοκτήτη . Ο κανονισμός δεν ήταν κακός , αλλά ούτε ήξεραν πολλά πράγματα ακόμα τότε για θερμογέφυρες και λοιπά ούτε τα υλικά ήταν τόσο προηγμένα, ούτε κυρίως ελέγχονταν η εφαρμογή του. Τότε δεν ήξεραν , δε βοηθούσαν και τα υλικά ακόμα ( όπως είπαμε) , οπότε το φελοζολάκι έμπαινε ανάμεσα στα δύο τούβλα, πολύ συνηθισμένο , δεν είναι εύκολα ορατό στο χρήστη. Επιμένω αναλόγως της τοιχοποιϊας . Πλέον η σωστή χρήση της θερμοπρόσοψης είναι εξωτερικά, δηλαδή και η μόνωση του τότε, μη φανταστείτε ότι παρείχε μεγάλη κάλυψη, καθώς ούτε επαρκής ήταν , ούτε κάλυπτε σωστά την επιφάνεια.
Στατικά μετά τους σεισμούς της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας , από το 85 και μετά ο κανονισμός είναι πολύ αυστηρός ( δεν ήταν ούτε τότε κακός...) και όσο περνούν τα χρόνια ακόμα πιο αυστηρός. Οπότε όχι (γενικά) , δεν τα έφτιαχναν καλύτερα εκείνα τα χρόνια.
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!