-
@jamesd said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
@storm said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
@criuser said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Πριν την κρίση, υπήρχε πολύς κόσμος που έπαιρνε πολλά λεφτά, κυρίως στο δημόσιο, αλλά και συνταξιούχοι.
Υπήρχαν περιπτώσεις που ζευγάρι συνταξιούχων έπαιρνε 4000 Χ 14 καθαρά , οπότε αυτοί μάζεψαν χρήμα, αν δεν το έφαγαν στην κρίση, βοήθησε αρκετά παιδιά και εγγόνια.
Γενικά πάντως λεφτά υπάρχουν. Απλά δεν είναι σε όλους και όσοι βρέθηκαν στην κρίση σε άσχημη θέση έχουν πρόβλημα και είναι αρκετοί αυτοί.
Και τώρα υπάρχει πλήθος κόσμου που ακόμη και ως απλοί υπάλληλοι παίρνουν τρελά φράγκα. Και αναφέρομαι σε μισθούς άνω των 4000euro.
Φυσικά όλοι τους γκρινιάζουν, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Βλέπεις η καλοζωϊα έχει και κάποια έξοδα και πολύ δύσκολα κάποιος κάνει εκπτώσεις στη ζωή του.Οπότε και λεφτά υπάρχουν και γκρίνια αδυσώπητη υπάρχει.
Άνω των 4.000€ δύσκολο για απλός υπάλληλος, μόνο ελάχιστες εξαιρέσεις, αν θες ανάφερε παραδείγματα θέσεων/κλάδων, μου κάνει πραγματικά εντύπωση
Αναφέρομαι σε απλούς υπαλλήλους (που δεν έχουν θέση ευθύνης) αλλά είναι εξειδικευμένοι σε κάποιο αντικείμενο. Είναι πολλά τα αντικείμενα στα οποία μία εξειδίκευση μπορεί να δώσει πολλά φράγκα. Ένας εργαζόμενος με κάποια χρόνια εμπειρίας, αν έχει μάθει καλά 10 πράγματα και ξέρει να ελίσσεται στον επαγγελματικό του κύκλο μπορεί να ανεβάσει πολύ το μισθό του μεταπιδώντας από εταιρεία σε εταιρεία.
Θέλεις ένα παράδειγμα πολύ πρόσφατο; Φίλη κτηνίατρος έκλεισε το κτηνιατρείο και προσλήφθηκε σε γνωστή φαρμακοβιομηχανία στην έρευνα και παραγωγή. Πριν είχε ένα βασικό μισθό, τώρα καθαρίζει 4 χιλιάρικα το μήνα. Απλή υπάλληλος.
Μπορώ να αναφέρομαι πολλά τέτοια παραδείγματα.
-
Δεν είναι απλός υπάλληλος ο κτηνίατρος, ακόμη και αν έχει χαμηλή θέση στην εταιρεία. Έχει βαρβάτες σπουδές πίσω του, είναι λίγοι τον αριθμό, και έχουν στιβαρώς κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, αντίστοιχα με τους ιατρούς. Η κτηνιατρική είναι από τις πολύ χοτ σχολές.
-
@jamesd said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Πριν την κρίση, υπήρχε πολύς κόσμος που έπαιρνε πολλά λεφτά, κυρίως στο δημόσιο, αλλά και συνταξιούχοι.
Υπήρχαν περιπτώσεις που ζευγάρι συνταξιούχων έπαιρνε 4000 Χ 14 καθαρά , οπότε αυτοί μάζεψαν χρήμα, αν δεν το έφαγαν στην κρίση, βοήθησε αρκετά παιδιά και εγγόνια.
Γενικά πάντως λεφτά υπάρχουν. Απλά δεν είναι σε όλους και όσοι βρέθηκαν στην κρίση σε άσχημη θέση έχουν πρόβλημα και είναι αρκετοί αυτοί.
Και τώρα υπάρχει πλήθος κόσμου που ακόμη και ως απλοί υπάλληλοι παίρνουν τρελά φράγκα. Και αναφέρομαι σε μισθούς άνω των 4000euro.
Φυσικά όλοι τους γκρινιάζουν, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Βλέπεις η καλοζωϊα έχει και κάποια έξοδα και πολύ δύσκολα κάποιος κάνει εκπτώσεις στη ζωή του.Οπότε και λεφτά υπάρχουν και γκρίνια αδυσώπητη υπάρχει.
Άνω των 4.000€ δύσκολο για απλός υπάλληλος, μόνο ελάχιστες εξαιρέσεις, αν θες ανάφερε παραδείγματα θέσεων/κλάδων, μου κάνει πραγματικά εντύπωση
Αναφέρομαι σε απλούς υπαλλήλους (που δεν έχουν θέση ευθύνης) αλλά είναι εξειδικευμένοι σε κάποιο αντικείμενο. Είναι πολλά τα αντικείμενα στα οποία μία εξειδίκευση μπορεί να δώσει πολλά φράγκα. Ένας εργαζόμενος με κάποια χρόνια εμπειρίας, αν έχει μάθει καλά 10 πράγματα και ξέρει να ελίσσεται στον επαγγελματικό του κύκλο μπορεί να ανεβάσει πολύ το μισθό του μεταπιδώντας από εταιρεία σε εταιρεία.
Θέλεις ένα παράδειγμα πολύ πρόσφατο; Φίλη κτηνίατρος έκλεισε το κτηνιατρείο και προσλήφθηκε σε γνωστή φαρμακοβιομηχανία στην έρευνα και παραγωγή. Πριν είχε ένα βασικό μισθό, τώρα καθαρίζει 4 χιλιάρικα το μήνα. Απλή υπάλληλος.
Μπορώ να αναφέρομαι πολλά τέτοια παραδείγματα.
Δεν είναι απλή υπάλληλος η κτηνίατρος, @storm !!!
Αποκλείεται να προσλήφθηκε με ειδικότητα πχ υπάλληλος γραφείου και να βγάζει 4000€ !!!
Έχει γνώσεις βιολογίας - χημείας - ιατρικής και τις αξιοποιεί στην εργασία της!!! Δεν σηκώνει τηλέφωνα ή τοποθετεί συναγερμούς σε σπίτια!! -
Ότι είχα να γράψω το έγραψα. Είτε σας αρέσει, είτε όχι, εγώ ξέρω καλύτερα την περίπτωση της κοπελιάς. Αυτά.
-
R&D σε φαρμακοβιομηχανία, μπορεί να τους βαφτίσουν όπως θέλουν, ωστόσο πρόκειται για πραγματικούς επιστήμονες και όχι της σειράς. Εντάξει κατάλαβα πως το λέει ο @storm, έχω υπόψη και «υπάλληλο» πάνω σε cnc που βγάζει πολλά, αλλά τέτοιες περιπτώσεις ειναι λιγες, η λέξη πλήθος είναι λίγο μεγαλοποίηση κατα την άποψη μου. Περισσότερο θα έλεγα μέσα στο πλήθος των υπαλλήλων των 700-1.500€ υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις που βγάζουν 4.000€.
-
Ένα παράδειγμα τυχαίο έγραψα. Μπορώ να γράψω και ποιο καραμπινάτα π.χ. σε μηχανογραφήσεις, σε υπολογιστές, σε τεχνική εξυπηρέτηση συστημάτων ασφαλείας, σε ηλεκτρονικά πλοίων, σε ναυτιλιακές εταιρείες, σε βιομηχανίες, σε (δήθεν) εταιρείες λογισμικού, σε θυγατρικές τραπεζών, ΔΕΚΟ, οργανισμούς, πολυεθνικές...σε...σε...σε...
Αλλά θα πέσει πολύ μαύρο δάκρυ στο φόρουμ και θα βγει εντελώς offtopic το θέμα.
-
Ένα παράδειγμα τυχαίο έγραψα. Μπορώ να γράψω και ποιο καραμπινάτα π.χ. σε μηχανογραφήσεις, σε υπολογιστές, σε τεχνική εξυπηρέτηση συστημάτων ασφαλείας, σε ηλεκτρονικά πλοίων, σε ναυτιλιακές εταιρείες, σε βιομηχανίες, σε (δήθεν) εταιρείες λογισμικού, σε θυγατρικές τραπεζών, ΔΕΚΟ, οργανισμούς, πολυεθνικές...σε...σε...σε...
Αλλά θα πέσει πολύ μαύρο δάκρυ στο φόρουμ και θα βγει εντελώς offtopic το θέμα.
πραγματι υπαρχουν πολλοι στη πληροφορικοι, ειδικα οι project managers και οι developers.
πολλοι και σε εταιρειες με εξειδικευμενο αντικειμενο και ας κανουν εκει απλες εργασιες. -
@tgd said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
@lapin said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Μα αυτό αναρωτιέμαι και εγώ. Είναι δυνατόν τόσοι πολλοί να έχουν πάνω από 100k στην τράπεζα; 6% πάνω από 500k στην τράπεζα; Δε μιλάμε δηλαδή για σύνολο επενδύσεων, ή ακίνητης περιουσίας, κ.λπ. Μιλάμε για ρευστό που κάθεται με 0% απόδοση...
Ναι, γιατί είναι αμφόβολο πότε θα έχεις θετική απόδοση με τα ακίνητα. Από τα ενοίκια η απόσβεση πότε βγαίνει, στην εικοσαετία;
Κάνεις ένα λάθος που κάνουν πολλοί.
Αν έχω 200000 στην τράπεζα και παίρνω 1 % τόκο και έχω πληθωρισμό 1 %, τότε η απόδοση μου είναι 0 και στην καλύτερη έχω το κεφάλαιο.
Οταν αγοράσω ένα ακίνητο 200000 και έχω ενοίκια 3 % , σε 20 χρόνια θα έχω 60 % συν τους τόκους των ενοικίων, αλλά και το ακίνητο θα έχει αξία που θα είναι συνδυασμός του πληθωρισμού με την παλαιότητα του. Δηλαδή πρακτικά θα κάνει περισσότερο τότε από τα 200000 που έδωσες σήμερα, ή βασικά με τα 200000 που θα έχεις στην τράπεζα , δεν θα μπορείς να αγοράσεις ίσως ούτε το μισό στην 20ετία.
Χμμμ. Από το 3% τα μισά τα παίρνει η εφορία. Και εισόδημα και ενφια. Πρέπει να υπολογίσεις το κόστος των επισκευών, μια γενική ανακαίνηση στα 20 χρόνια. Στο τέλος, το ακίνητο 20ετίας δεν έχει με τίποτα την αξία που είχε πριν 20 χρόνια. Κι αν σου καθήσει και κανένας κακοπληρωτής; Τέλος, αν χρειαστείς χρήματα για οποιαδήποτε ανάγκη, δεν μπορείς να τα έχεις, αφού μια πώληση μπορεί να κρατήσει μήνες.
-
@lapin said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Μα αυτό αναρωτιέμαι και εγώ. Είναι δυνατόν τόσοι πολλοί να έχουν πάνω από 100k στην τράπεζα; 6% πάνω από 500k στην τράπεζα; Δε μιλάμε δηλαδή για σύνολο επενδύσεων, ή ακίνητης περιουσίας, κ.λπ. Μιλάμε για ρευστό που κάθεται με 0% απόδοση...
Ναι, γιατί είναι αμφόβολο πότε θα έχεις θετική απόδοση με τα ακίνητα. Από τα ενοίκια η απόσβεση πότε βγαίνει, στην εικοσαετία;
Κάνεις ένα λάθος που κάνουν πολλοί.
Αν έχω 200000 στην τράπεζα και παίρνω 1 % τόκο και έχω πληθωρισμό 1 %, τότε η απόδοση μου είναι 0 και στην καλύτερη έχω το κεφάλαιο.
Οταν αγοράσω ένα ακίνητο 200000 και έχω ενοίκια 3 % , σε 20 χρόνια θα έχω 60 % συν τους τόκους των ενοικίων, αλλά και το ακίνητο θα έχει αξία που θα είναι συνδυασμός του πληθωρισμού με την παλαιότητα του. Δηλαδή πρακτικά θα κάνει περισσότερο τότε από τα 200000 που έδωσες σήμερα, ή βασικά με τα 200000 που θα έχεις στην τράπεζα , δεν θα μπορείς να αγοράσεις ίσως ούτε το μισό στην 20ετία.
Χμμμ. Από το 3% τα μισά τα παίρνει η εφορία. Και εισόδημα και ενφια. Πρέπει να υπολογίσεις το κόστος των επισκευών, μια γενική ανακαίνηση στα 20 χρόνια. Στο τέλος, το ακίνητο 20ετίας δεν έχει με τίποτα την αξία που είχε πριν 20 χρόνια. Κι αν σου καθήσει και κανένας κακοπληρωτής; Τέλος, αν χρειαστείς χρήματα για οποιαδήποτε ανάγκη, δεν μπορείς να τα έχεις, αφού μια πώληση μπορεί να κρατήσει μήνες.
Αυτά τα παραμύθια τα λένε και κάτι τύποι στο κάπιταλ, συνήθως τραπεζικοί υπάλληλοι ή των χρηματιστηρίων, που προσπαθούν να μαζέψουν το χρήμα των κορόιδων, για να το επενδύσουν.
Υπήρξα και εγώ τέτοιο μικρό κορόιδο, που στην εποχή του χρηματιστηρίου, είχα εμπιστευθεί κάτι λεφτά σε αμοιβαίο, που ο ιδιοκτήτης της τράπεζας του πέθανε στην φυλακή για τις κομπίνες.
Ηταν βλέπεις μικρή τράπεζα. Αυτοί των μεγάλων έχουν άλλες άκρες, έχουν δανείσει τα κόμματα βλέπεις.
Η εφορία παίρνει 15 % μέχρι τα 12000 ετήσια ενοίκια και 35 % από εκεί και πάνω. Ο ΕΝΦΙΑ συνήθως είναι μισό μέχρι 1 ενοίκιο.
Τα σπίτια 20 χρόνων, αν δεν είναι καταστροφικοί τύποι οι χρήστες και παντελώς ηλίθιοι οι ιδιοκτήτες θέλουν μηδενική συντήρηση και ένα βάψιμο, ανά λίγα χρόνια και αυτό αν καπνίζουν.
Στο δικό μου σπίτι που απαγορεύεται το κάπνισμα και είναι 20 χρόνων δεν το έχω βάψει ακόμα και οι μόνες δαπάνες, είναι ένα κάθισμα λεκάνης και μία μπαταρία νεροχύτη.
Αν το νοίκιαζα θα έκανα ένα φρεσκάρισμα κάθε φορά που θα άλλαζε ενοικιαστής, αλλά αυτά τα λεφτά θα τα έπαιρνα από την διαφορά ενοικίων των πρώτων 5-6 μηνών.
Γενική ανακαίνιση μιλάμε στα 30-40 χρόνια για τις αρχαιολογίες του 60 και του 70.
Σπίτι μετά το 95 που έχει μονώσεις και σύγχρονα κουφώματα, θα κάνουν ανακαίνιση στα 50 χρόνια.
Σε δικές μου οικοδομές οι πρώτες ανακαινίσεις που γίνονται τα τελευταία χρόνια, αφορούν κτίρια της δεκαετίας του 80.
Κακοπληρωτές ακινήτων έχουν πεθάνει εδώ και 5 χρόνια που άλλαξε η δικαστική διαδικασία, ενώ πλέον κάθε σοβαρός ιδιοκτήτης πριν νοικιάσει στέλνει τον δικηγόρο του να δει αν ο υποψήφιος ενοικιαστής έχει εναντίον του μισθωτικές αγωγές στο παρελθόν. Οπως συμβαίνουν εδώ και 50 χρόνια σε όλο τον δυτικό κόσμο δηλαδή.
Τα ακίνητα που είναι 20 ετών σήμερα, σε καλές περιοχές, είχαν αγοραστεί 1600-1800 -2000 το τμ και τώρα πωλούνται εύκολα 3000-3500. Αρα τι είναι αυτά που λες. Θεωρίες αστήρικτες ?
Φέτος πουλήθηκαν 2 σπίτια σε δική μου οικοδομή του 1998. Το ένα 110 τμ 3ου ορόφου είχε αγοραστεί 1400 €/τμ με την μετατροπή των δρχ. και πουλήθηκε 2500 €/τμ.
Το από πάνω του, μεγάλο σπίτι 150 τμ, είχε αγοραστεί 1700 και πουλήθηκε 2800 γιατί ο πωλητής ήθελε να πάει σε μικρότερο και βιαζόταν να το δώσει γιατί είχε βρει το άλλο που θα αγόραζε.
Σε άλλη οικοδομή του 2002, άλλος που δεν βιάζεται το είχε αγοράσει 2200 και το πουλάει 3500. Με 3000 θα το είχε δώσει σε 1 ώρα.
Μιλάμε πάντα για εξαιρετικά σημεία σε καλές περιοχές.
-
Οι μεγαλύτερες αποδόσεις είναι είτε σε επίφοβα χρηματιστήριακα προϊόντα όπου εκεί υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να χάσεις για αυτό απαιτούν γνώσεις αλλά και ένστικτο, παρά τις διαβεβαιώσεις των υπαλλήλων των τραπεζών που τα παρουσιάζουν όλα ωραία και σου δείχνουν ιστορικά διαγράμματα πορείας των επενδύσεων αυτών
Ο δεύτερος είναι οι επενδύσεις σε πραγματικές εταιρίες, επιχειρήσεις κτλ με αναπτυξιακή κατεύθυνση. Και εκεί απαιτεί καλό ψάξιμο, γνώση του κλάδου επένδυσης αλλά εχουν και μικρότερο άγχος
Και ή τρίτη είναι τα ακίνητα τα οποία αποτελούν την επένδυση για όποιον δεν θέλει να απασχολεί την σκέψη του με τέτοια θέματα. Φυσικά η απόδοση τους μείον τον πληθωρισμό, την απαξίωση κτλ είναι μικρότερη των παραπάνω σε βάθος χρόνου αλλά όντως έχουν μια κάποια απόδοση και πολύ πιο χαμηλό ρίσκο. Δύσκολα χάνεις σε ακίνητα αλλά δε κερδίζεις πολλά. Ιδιαίτερα σε περιόδους σαν την σημερινή είναι όντως μια καλή επένδυση.
Εξαιρούνται τα ακίνητα σε περιοχές φιλέτα, όπου εκεί μιλάμε για πολυτελή προϊόντα με άλλους κανόνες και προοπτικές.Την συγκεκριμένη περίοδο και μόνο διότι δεν ξερω πως θα είναι το μελλον, θα κοιτούσα και προς τα πάρκα φωτοβολταϊκών και αν μπορώ να συμμετάσχω σε κάποια. Οι αποδοχές που αναφέρουν είναι απίστευτες αλλά και τα μισά να είναι αλήθεια είναι πολύ καλά. Το πρόβλημα είναι πως οι περισσότεροι δεν είμαστε γνωστες του κλάδου και αυτο είναι ο πρώτος παράγοντας μιας κακής επένδυσης. Υπάρχουν πολλά δεν γνωρίζουμε ως απλοί πολίτες επενδυτές στον τομέα της ενέργειας.
-
Αυτή την περίοδο, φτιάχνουμε μία ιδιωτική οικοδομή.
Η αρχική σκέψη ήταν γίνει μεταλλικός ο σκελετός, αλλά με τον διπλασιασμό των τιμών του σιδήρου, κάναμε αλλαγή σε σκελετό από μπετόν.Κάναμε και κάποιους προϋπολογισμούς κόστους πριν 3-4 μήνες.
Η πραγματικότητα όμως με τις συνεχείς αυξήσεις, ήλθε να τσακίσει την όποια πρόβλεψη είχαμε κάνει, με αποτέλεσμα πλέον να μιλάμε για κόστος κατασκευής χωρίς την αξία της γης, στα 2000 €/τμ.Οι αυξήσεις είναι καθημερινές και θα εμφανίζονται σταδιακά στα προϊόντα και στις τιμές.
-
Για σύμμεικτη μιλάς;
Πολύ ενδιαφέρον.
Τι τοιχοποιία θα βάζατε. Έχω διαβάσει πως το τούβλο δεν κάθετε καλά σε τέτοιους σκελετους, ισχύει;
Γιατί κόστος μιλάς για τη σύμμεικτη;
-
Διπλάσιος από αυτό του μπετόν, τουλάχιστον.
Το θέμα όμως δεν είναι αυτό. Είναι ότι με αυτό το κόστος και τον πληθωρισμό, οι τιμές των σπιτιών θα πάρουν μεγάλη ανηφόρα, αλλά και θα μειωθούν πολύ οι κατασκευές, οπότε και η προσφορά ενοικιαζομένων κατοικιών, άρα και τα ενοίκια θα πάρουν ανηφόρα.
Από την άλλη, ελάχιστα πλέον πράγματα που χρησιμοποιούμε στην οικοδομή, φτιάχνονται στην Ελλάδα, οπότε το κόστος θα ανέβει και από αυτό.
-
Πω πω, τέτοια λέγε μας. Είμαστε η πιο αδικημένη γενια τα τελευταία έτη. Δουλεύουμε και τίποτα δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε.
-
Και χωρίς ντήζελ...
-
Θα με πιάσει κατάθλιψη.
-
Ταξιδευτη κλαιγεσαι παλι? Δε σου βγηκε ουτε ο Κουλης? Μηπως τωρα με τα ηλεκτρονικα τιμολογια δε μπορεις να γλυτωνεις το ΦΠΑ?
-
Εγώ πλέον έχω ξεμπερδέψει σχεδόν. Ενα έμεινε κάποια στιγμή θα φύγει.
Τώρα πλέον σχεδιάζουμε για άλλους και τους πουλάμε την εμπειρία μας.
-
Σπιτι τσεκ. Πατρικο τσεκ. Πατρικο συζυγου τσεκ. Ντεποζιτο ντιζελ τσεκ. Παμε για το εξοχικο τωρα. Ενα μικρουλι να μη βγαζει ματι στο νησι. Να τα βρουν οι επομενοι ετοιμα.
-
Αν συνεχίσουν τα πράγματα έτσι, να χουν κάτι οι επόμενοι να πουλήσουν, να τη βγάλουν κάποια χρόνια...
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!