-
@harisma23 said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
@gtsartsal said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Γύρε, δε θα ασχοληθώ για πολύ ακόμη μαζί σου, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να έχεις το θάρρος της γνώμης σου και να μην κάνεις κωλοτούμπες.
Επί μέρες μας έλεγες όλους τους μηχανικούς λαμόγια. Και δεν το έλεγες κατά τύχη ή εκ παραδρομής εννοώντας κάτι άλλο, γιατί αναφερόσουν και σε μένα (που δεν είμαι κατασκευαστής) λέγοντας ότι "σας ξέρει όλη η αγορά τι λαμόγια είστε". Τα σχετικά ποστ που έκανες πριν από 7-8 μέρες είναι όλα εκεί, αδιάψευστοι μάρτυρες των προθέσεων σου.
Κάποια στιγμή, υπό το βάρος της γενικής κατακραυγής, αποφάσισες να κάνεις την κωλοτούμπα σου και να "διευκρινίσεις" ότι αναφέρεσαι στους εργολάβους μηχανικούς μόνο. Ακόμη κι εκεί όμως έδειξες πόσο προβληματικά συμπλεγματικός και μικρός είσαι. Γιατί θες μεν να κάνεις την κωλοτούμπα, αλλά θες και να συνεχίσεις να μας τη λες. Γι' αυτό κολλάς και το μηχανικός στο εργολάβος. Ο εργολάβος είναι εργολάβος πρώτιστα και όλα τα άλλα πολύ πιο μετά. Μπορεί να είναι μηχανικός, αλλά μπορεί και όχι. Μπορεί να είναι αγράμματος, σοβατζής, υδραυλικός, γιατρός ή οτιδήποτε άλλο. Όλες τις αποφάσεις του όμως, θα τις πάρει ως εργολάβος, με γνώμονα το επιχειρηματικό του κέρδος! Η οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα του, απλώς καθίσταται irrelevant.
Εσύ βέβαια θέλεις να κολλήσεις το μηχανιλίκι, από κόμπλεξ και ελπίζοντας να με/μας πικάρεις. Ε λοιπόν, η λάσπη σου δεν κολλάει και όσα έσπειρες, αυτά ακριβώς θα θερίσεις!
Με όλο το θάρρος εκτός κι αν κάτι μου διαφεύγει και δεν το ξέρω καλά.
οι μηχανικοί όταν παίρνετε πτυχίο, δεν ορκιζεστε;
Η όποιοι γίνονται εργολάβοι εξαιρούνται;Κατ' αρχάς και με απόλυτη ειλικρίνεια, δεν θυμάμαι αν ορκιστήκαμε. Έχουν περάσει αρκετές δεκαετίες... Θυμάμαι την τελετή απονομής των πτυχίων μας, αλλά δε θυμάμαι όρκο. Πιθανώς ορκιστήκαμε.
Αλλά πιστεύεις ότι η ορκωμοσία κατά την απονομή οποιουδήποτε πτυχίου είναι κάτι που μπορεί να κρατήσει στο σωστό δρόμο κάποιον επαγγελματία; Με όλο το θάρρος, μήπως πιστεύεις και στους μονόκερους και τον Άη Βασίλη; Η ορκομωσία είναι ουσιαστικά ένα τυπικό τελετουργικό. Το πως θα πορευτεί ο καθείς στην επαγγελματική ζωή του εξαρτάται από πολλά άλλα πράγματα (οικογένεια, ανατροφή, μόρφωση, χαρακτήρα κ.α.), αλλά σίγουρα όχι από το αν ορκίστηκε για να πάρει το πτυχίο του.
Γιατί όμως η απάντηση σου και σε μένα είναι ειρωνική;
Η ερώτηση μου ήταν γιατί ανέφερες ότι πρώτα είναι εργολάβοι, ενώ θα έπρεπε να είναι πρώτα μηχανικοί...
οπότε φαντάζομαι αφού πρώτα είναι εργολάβοι ,τι γίνεται σε εκπτώσεις σε ποιότητα και ασφάλεια....
Δεν θα ήθελα να είσαι ο εργολάβος μου....Κατ' αρχάς κάνεις λάθος! Η απάντηση μου δεν ήταν καθόλου ειρωνική. Ήταν ακριβώς επί του θέματος της ερώτησης και με το ύφος της δικής σου ερώτησης.
Κατά δεύτερον, τι σε κάνει να πιστεύεις ότι όλοι οι εργολάβοι είναι σκάρτοι; Υπάρχει κάποιος επαγγελματικός κλάδος που είναι ΟΛΟΙ σκάρτοι; (Και μη μου πεις οι βουλευτές, γιατί κατ' αρχάς δεν είναι επάγγελμα).
Τελειώνοντας, σου ανταποδίδω τη φιλοφρόνηση: ούτε εγώ θα ήθελα να είσαι πελάτης μου. Τους πελάτες σαν κι εσένα, τους διώχνω!
Αν διαβάσεις το ποστ σου , θα καταλάβεις την ειρωνεία σχετικά με Άγιο Βασίλη κ.α που είπες. Μόνος σου έβγαλες το συμπέρασμα ότι τους θεωρώ όλους σκαρτους.
Απλά αν είσαι μηχανικός, θα έπρεπε πρώτα να νιώθεις μηχανικός και μετά εργολάβος
Γιατί πραγματικά και σαν άτομο και σαν κοινωνία, έχω μεγαλύτερες απαιτήσεις από έναν επιστήμονα που μπορεί και να τιμάει τον όρκο του, παρά από έναν έμπορα με λεφτά.
Θα στο ξαναπώ, γιατί φαίνεται ότι δυσκολεύεσαι να το αντιληφθείς. Δεν είναι ειρωνεία, αλλά σχήμα λόγου αυτό που έγραψα. Ρωτάμε κάποιον αν πιστεύει στον Αη Βασίλη και στους μονόκερους, όταν θέλουμε να δείξουμε ότι πιστεύει κάτι ανεδαφικό. Και όντως ανεδαφικό είναι να πιστεύεις ότι ένας τυπικός όρκος, μέρος ενός τελετουργικού, μπορεί από μόνος του να κρατήσει στον σωστό δρόμο κάποιον.
Τα υπόλοιπα τα έχεις επίσης καταλάβει λάθος. Δεν είμαι ούτε υπήρξα ποτέ εργολάβος. Είμαι μόνο μηχανικός. Αλλά σίγουρα δεν θα ντρεπόμουν, να είμαι εργολάβος. Ακολουθώ την ηθική και την επιστημονική δεοντολογία σε ότι κάνω και είμαι περήφανος γι'αυτό. Εσύ είσαι; Τι δουλειά κάνεις, αν επιτρέπεται;
Στο ξαναλέω κι εγώ λοιπόν γιατί σίγουρα δεν κατάλαβες.
Εγραψα:
*Με όλο το θάρρος εκτός κι αν κάτι μου διαφεύγει και δεν το ξέρω καλά.
Η όποιοι γίνονται εργολάβοι εξαιρούνται;*Εγραψες:
*Κατ' αρχάς και με απόλυτη ειλικρίνεια, δεν θυμάμαι αν ορκιστήκαμε. Έχουν περάσει αρκετές δεκαετίες... Θυμάμαι την τελετή απονομής των πτυχίων μας, αλλά δε θυμάμαι όρκο. Πιθανώς ορκιστήκαμε.
Αλλά πιστεύεις ότι η ορκωμοσία κατά την απονομή οποιουδήποτε πτυχίου είναι κάτι που μπορεί να κρατήσει στο σωστό δρόμο κάποιον επαγγελματία; Με όλο το θάρρος, μήπως πιστεύεις και στους μονόκερους και τον Άη Βασίλη;*
Υπάρχει σίγουρα ειρωνεία.
Πάμε παρακάτω.
Δεν κατάλαβες ούτε την ουσία των λεγόμενων μου, όταν αναφερόμουν σε όρκους.
αν και στο τέλος κάτι ανέφερες , για δεοντολογία και ηθική για να σώσεις τα προσχήματα.
Γεωλόγος είμαι.
-
Οι -εθελοντικοί- όρκοι στην ΝΔΦΚ και τις άλλες παρατάξεις, υπερισχύουν των -υποχρεωτικών- Επαγγελματικών;
-
@piliourits said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Οι -εθελοντικοί- όρκοι στην ΝΔΦΚ και τις άλλες παρατάξεις, υπερισχύουν των -υποχρεωτικών- Επαγγελματικών;
αν αναφέρεσαι σε εμενα , δεν το γνωρίζω. Γνωρίζω όμως οτι και οι επαγγελματικοί είναι εθελοντικοί.
-
Λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα.
Τα 850 νοίκι μου τα έβγαλε το σάιτ της Εθνικής για 40 χρόνια με χαμηλότερη δόση τα πρώτα 10 γύρω στα 800.
Μιλάμε για 230000 δάνειο με 70000 προκαταβολή, άρα μιλάμε για διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων σε καλή περιοχή για καινούργιο, ή σε πολύ καλή για παλιότερο.
Τι ενοίκιο θα έχει ένα τέτοιο διαμέρισμα ?
Το ίδιο ή και πολύ ακριβότερο.
Τώρα ποιος θα το πάρει.
Μα όποιος έχει ανάγκη ένα 5άρι, δηλαδή 4μελής οικογένεια.
Τι θα γίνει αν χάσει την δουλειά του ?
Θα το νοικιάσει σε κάποιον άλλον που δεν έχει χάσει την δική του και ο ίδιος θα πάει σε κάτι ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ φτηνότερο, δηλαδή στα 400 ευρώ, δηλαδή σε τριάρι αρχαίο σε μέτρια περιοχή.
Αλλά τα τελευταία 150 χρόνια, μόνο στην περίοδο της κρίσης και στους πολέμους , συνέβη να χαθούν οι δουλειές και να μειωθούν τα ακίνητα.
Πόσο πιθανό είναι αυτό να ξανασυμβεί τα επόμενα 30-40 χρόνια και αν είναι πιθανό, τότε γιατί είναι απίθανο, να πέσουν πυρηνικά, πείνα , ή υπόλοιπες πληγές του Φαραώ ?
Αλλά εδώ θα ξαναπώ για την γενιά μου.
Φίλος με δυσκολίες οικονομικές ως νέος, όταν αποφάσισαν να παντρευτούν με την γυναίκα του, αγόρασαν με οικονομική βοήθεια από τους γονείς ένα δυάρι, σε καλή περιοχή. Δεν θυμάμαι αν ήταν καινούργιο ή μτχ.
Σήμερα αυτό το σπίτι σε αυτή την περιοχή κάνει καινούργιο κάπου 150-170000, αλλά τότε ήταν αναλογικά λίγο φτηνότερα , γύρω στα 120-130000 σημερινά. Μτχ σήμερα κάνει εκεί 100-120000.
Νομίζω ότι δύο οικογένειες εύκολα θα βρούν να δώσουν από κοινού 100000.
Δεν θέλω να πω ότι είναι όλα τα ΣΚ και τα κτήματα γεμάτα για γάμους φέτος και πόσο κοστίζουν αυτοί.
Οι φίλοι μου έμειναν σε αυτό το σπίτι γύρω στα 8 χρόνια και έκαναν και το πρώτο τους παιδί εκεί.
Σε αυτά τα 8 χρόνια , είχαν μαζέψει μερικά λεφτά και πήγαν σε ένα μεγάλο τριάρι, δηλαδή 25 τμ παραπάνω, δίνοντας σε καλή τιμή το δυάρι και βάζοντας με μετρητά τα μισά λεφτά της διαφοράς, αφού τα άλλα μισά τα είχε καλύψει ή αύξηση της αξίας του σπιτιού. Εκεί γεννήθηκε και το δεύτερο παιδί τους.
Αλλα 10 χρόνια μετά έχοντας πλέον πάει καλά και στις δουλειές τους, πούλησαν το τριάρι και πήγαν σε 135 τμ.
Αλλά ποτέ δεν έδωσαν τίποτα στο νοίκι, που θα χανόταν.
-
Συγνώμη αλλά δεν συμφωνώ.
Δεν μπορούν όλες οι οικογένειες να δώσουν από 100.000 ευρώ σε κάθε ζευγάρι. Κάποιες οικογένειες έχουν δύο και τρία παιδιά.
Εσύ πόσα παιδιά έχεις; Μπορείς να δώσεις από 50.000 ευρώ στο καθένα σήμερα που μιλάμε ενώ είσαι και πετυχημένος στην εργασία σου;Πόσο μάλλον όταν οι γονείς τους πέρασαν από μια 10 ετία απομείωσης των εισοδημάτων τους.
Πόσο μάλλον αν είναι συνταξιούχοι, αν έχουν δικά τους δάνεια, ή αν έχουν κατι για τα γεράματα τους.
Οι γάμοι κοστίζουν 10-12.000 ευρώ. Κακώς για εμένα αν με ρωτάς, αλλά οκ από 6000 ευρώ ίσως τα δώσουν. Πλέον πολλοί κάνουν γάμους με 5000 ευρώ όλα μαζί και είναι μια χαρά.Δεν μπορείς να θεωρείς επειδή κάποιοι κάνουν έναν κάπως ακριβό γάμο των 10.000 ευρώ μπορούν αν αγοράσουν και 400.000 ευρώ σπίτι!!!
Όσο για την οικονομία, αν θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι όντως όλα θα πάνε καλά. Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, τα πράγματα όχι μόνο είναι δύσκολα αλλά θα παρασύρουν σε αρνητικό σπιραλ πολλές κοινωνικές ομάδες. Και αυτές οι ομάδες είναι πελάτες κάποιων άλλων και πάει λέγοντας. Η μεσαία τάξη καταστρέφεται. Για αυτό και εσείς που πουλάτε σε πλούσιους δεν σας φαίνεται αυτό και εμείς που δεν είμαστε πλούσιοι σας λέμε πως πολυ απλά και λιτά, δεν μπορούμε. Είναι φούσκα.
-
Στο παράδειγμα σου πάντως αναφέρεσαι σε 40 χρόνια δάνειο, δηλαδή κάποιος θα πρέπει να το έχει πάρει μέχρι 27 γιατί μετά τα 67 δεν μπορείς να έχεις δάνειο. Επομένως κάθε χρόνος που περνάει αυξάνει και τη δόση.
-
Φυσικά η πλειοψηφία μπορεί να πάρει δάνειο και να του το δώσουν, μη το ξεχνάμε αυτό, από τα 37-40-45 κυρίως λόγω σταθερής εργασίας και καλής προκαταβολής. Για αυτό βάζουν και ορίζοντα δοσεων από 15-20 έτη. Πιο μεγάλα δάνεια των 40 ετών πολύ απλά αν είσαι 45 δεν θα στο δώσουν. Θα πρέπει να κάνουν εξαιρέσεις, να δουν εγγυήσεις, φιλίες, κουμπαριες κτλ.
Η μόνη περίπτωση να πάρουν νεότεροι δάνειο την δεκαετία των 20, αρχες 30,είναι με εγγυήσεις ή με χρήματα των γονιών ως εγγύηση.Άρα και πάλι μιλάμε για δέσμευση αν και όχι στον ίδιο βαθμό μεγάλων κεφαλαίων των γονέων.
-
@fiverg said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Σε κάθε περίπτωση, τα 450 για το παράδειγμα που ανέφερα και πάλι απλησίαστα είναι .
Ένας εκ των κολλητών μου αυτό έκανε. €450Κ σπίτι, τα 200 από περιουσία που πούλησε και τα 250Κ δάνειο, για 25 χρόνια με €1.000(+/-) το μήνα δόση. Μισθό έχει κάπου €2.800-3.000 καθαρά. Πολλά τέτοια παραδείγματα και όταν δούλευα στις τράπεζες και τώρα από φίλους και γνωστούς.
-
Και πάλι προσωπικά μου φαίνεται too much. Αλλά οκ, το αρχικό πνεύμα του πρώτου μου σχετικού post είναι το πόσο εντυπωσιακά πολλοί έχουν αυτά τα "250" για να "χτίσουν" πάνω τους το παραπάνω.
-
Καλά στις τράπεζες θα έχετε τέτοια παραδείγματα γιατί πάνε αυτοί που έχουν τις προϋποθέσεις για να πάρουν δάνεια. Δεν είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα.
Σαν να λέει ένας φαρμακοποιός πως πολλοί είναι άρρωστοι, αφού συνέχεια τέτοιους βλέπει.Συμφωνώ όμως ότι υπάρχουν πολλά επαγγέλματα με μεγάλα εισοδήματα κυρίως ε.ε και πολύ σπανίως υπάλληλος.
-
@lap said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Καλά στις τράπεζες θα έχετε τέτοια παραδείγματα γιατί πάνε αυτοί που έχουν τις προϋποθέσεις για να πάρουν δάνεια. Δεν είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα.
Είναι δείγμα, ως % του πλυθησμού. Δηλαδή πόσοι πολλοί είναι αυτοί που έχουν τις προϋποθέσεις.
-
Ε τι; Όταν πάει κάποιος να πάρει δάνειο λογικά είναι σε φάση αγοράς σπιτιού, δεν είναι λαϊκή αγορά με τον κάθε ένα να περνά και να ρωτά και αν είναι να τσιμπάει και ένα στεγαστικό.
Μέσα σε αυτούς θα υπάρχουν και οι wanabe και θα τρώνε άκυρο αλλά οι περισσότεροι πάνω κάτω θα καλύπτουν τις προϋποθέσεις και θα παίρνουν κάποια δάνειο.
-
Στο ξαναλέω κι εγώ λοιπόν γιατί σίγουρα δεν κατάλαβες.
Εγραψα:
*Με όλο το θάρρος εκτός κι αν κάτι μου διαφεύγει και δεν το ξέρω καλά.
Η όποιοι γίνονται εργολάβοι εξαιρούνται;*Εγραψες:
*Κατ' αρχάς και με απόλυτη ειλικρίνεια, δεν θυμάμαι αν ορκιστήκαμε. Έχουν περάσει αρκετές δεκαετίες... Θυμάμαι την τελετή απονομής των πτυχίων μας, αλλά δε θυμάμαι όρκο. Πιθανώς ορκιστήκαμε.
Αλλά πιστεύεις ότι η ορκωμοσία κατά την απονομή οποιουδήποτε πτυχίου είναι κάτι που μπορεί να κρατήσει στο σωστό δρόμο κάποιον επαγγελματία; Με όλο το θάρρος, μήπως πιστεύεις και στους μονόκερους και τον Άη Βασίλη;*
Υπάρχει σίγουρα ειρωνεία.
Πάμε παρακάτω.
Δεν κατάλαβες ούτε την ουσία των λεγόμενων μου, όταν αναφερόμουν σε όρκους.
αν και στο τέλος κάτι ανέφερες , για δεοντολογία και ηθική για να σώσεις τα προσχήματα.
Γεωλόγος είμαι.
Σίγουρα έχουμε πρόβλημα επικοινωνίας. και το "χαλασμένο ακουστικό" δεν είμαι εγώ...
Εσύ που ψάχνεις να βρεις την ειρωνεία, μήπως δεν την χρησιμοποίησες όταν αναρωτιόσουν αν οι εργολάβοι μηχανικοί εξαιρούνται του όρκου των μηχανικών;
Για εξήγησε μου και την ουσία των λεγομένων σου, που δεν κατάφερα να αντιληφθώ, όταν αναφερόσουν σε όρκους. Ότι ένας τυπικός όρκος, ως τμήμα του τελετουργικού της απονομής του διπλώματος των σπουδών, θεωρείς ότι δεσμεύει ουσιαστικά τον οποιοδήποτε επαγγελματία; Αν κάποια πράγματα τον "δεσμεύουν" είναι όπως σου ξαναέγραψα η μόρφωση του, ο χαρακτήρας του, η ανατροφή του, η ηθική του κτλ.
Η δεοντολογία και η ηθική που θεωρείς ότι ανέφερα για τα προσχήματα, κάθε άλλο παρά προσχηματικά είναι και σίγουρα όχι για να "σώσω τα προσχήματα"! Αυτά είναι η ουσία, η οποία με έχει οδηγήσει στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία.
Κατά τ' άλλα επιβεβαίωσα με συναδέλφους ότι εμείς οι αρχιτέκτονες μηχανικοί στο Μετσόβειο ΔΕΝ δώσαμε όρκο κατά την απονομή των πτυχίων μας. Όχι ότι θα άλλαζε έστω και μια τρίχα από ότι έκανα επαγγελματικά.
Υ.Γ.: Γεωλόγος, ε; Και αν επιτρέπεις, είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, ιδιωτικός υπάλληλος ή δημόσιος υπάλληλος;
-
Ε τι; Όταν πάει κάποιος να πάρει δάνειο λογικά είναι σε φάση αγοράς σπιτιού, δεν είναι λαϊκή αγορά με τον κάθε ένα να περνά και να ρωτά και αν είναι να τσιμπάει και ένα στεγαστικό.
Ξαναγράφω γιατι δεν διαβάζεις τι είπα! Προφανώς όσοι πάνε στην τράπεζα έχουν (ή νομίζουν) ότι έχουν τις προϋποθέσεις. Αλλά όταν δίνεις 10-12.000 στεγαστικά το έτος, το βλέπεις αναλογικά στον πληθυσμό. Δλδ. 40-50.000 στεγαστικά κάθε χρόνο, δεν είναι λίγα. Αυτό λέω....
-
Μωρε καλά διαβάζω, απλά συζητάω ...ας κάνουμε τότε κάποιες απλές διαιρέσεις.
10-12.000 στεγαστικά/ έτος δίνει μια μόνο τραπεζα;
Οι θάνατοι στην Ελλάδα ειναι 40-50.000/έτος Κάποιοι απο αυτούς είναι ηλικιωμένοι και έχουν ένα τουλάχιστον σπίτι, αφήνουν λοιπόν τις περιουσίες, τις πουλάνε οι συγγενείς και μπαίνουν σε δάνεια.
Αλλά ας μη το δώσουμε σημασία αυτό...
Να το κάνουμε πιο απλό.Ακόμα και αν είναι όλα 40-50.000/έτος τότε στους 4 εκ εργαζόμενους στην χώρα μας το ποσοστό των δανείων ανά έτος ανέρχεται στο 0,0125%
Χωρίς να εξετάζουμε ότι θα μπαίνουν στην αγορά εργαζόμενοι και οι σημερινοί που έχουν δάνεια γίνονται συνταξιούχοι. Το κρατάμε ως σταθερά.
Δεν ξέρω αν αυτό το ποσοστό θεωρείται καλό.
Να δεχτώ ότι σε κάθε σπίτι μένουν 2 τουλάχιστον οπότε σε 25 έτη έχουμε 1.200.000 δάνεια. -
ακουει ο γατος κατι 250αρια και εστω 70αρια μαγια απο το μπαμπα και τη μαμα....
και κατι διαρκειες δανειου που αν τις παρεις στα 40 στο τελος θα εισαι πικροδαφνη
το πρωτο το βλεπω.
ομως οσοι τα πηρατε απο τη μαμουα τα γιουρα, σκεφτηκατε οτι πρεπει να δωσετε και εσεις τοσα στα παιδια σας? ε?
κυριοι ή λιγοτερο κυριοι, δηλαδη μηχανικοι.
ειναι πολυ ακριβη η στεγη και δεν παλευεται...
και δεν εχουν ολοι πλατες, οι λαικες οικογενειες δεν ειχαν ποτε -
Το καταλαβαίνω αυτό που λέει ο ταξιδευτής και αρκετοί άλλοι , σπίτι αγοράζεις, μια κίνηση ζωής , και ότι θέλει και λίγο "ρίσκο" η ζωή σου για να κινηθείς. Άδικο δεν έχει...
Στην πράξη , πολύ συγγενικό μου πρόσωπο , έχοντας 20+ χρόνια πλέον εργασίας ως γιατρός σε Δημόσια Νοσοκομεία , στην αρχή περιφερόμενος σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας και πλέον εδώ και κάτι χρόνια μόνιμος στην Αθήνα (κακώς αλλά το αφήνω....) , αποφάσισε να βγεί στη γύρα πρόσφατα για αγορά κατοικίας.
Κατάλαβε γρήγορα , ότι ναι μεν θα ανταποκριθεί στη δόση ,αλλά θα "στριμωχτεί" αρκετά εώς πολύ, παρόλο που δουλεύει και η σύζυγος , έστω ως χαμηλόμισθη. Έχει και ένα ποσό της τάξης μιας ολοκαίνουργιας Χ1 φουλ έξτρα να δώσει μπροστά. Αλλά, ποσά 3.000+ το τ.μ. σε περιοχές κέντρου (οχι τίποτα Β.Π. και παραλίες που αναφέρονται) που ψάχνει ,ακόμα και του ίδιου του μοιάζουν απλησίαστα.
Και δίκιο θα έχετε αν του πείτε ότι τα λεφτά της δόσης, μπορεί να είναι κάπως πιο πολλά από το νοίκι , αλλά άντε να πειστεί. Σου λέει αν σουτάρουν τη γυναίκα, τι γίνεται;
Άρα ούτε οι γιατροί του Δημόσιου Συστήματος Υγείας ( το διευκρινίζω) , οι οποίοι δε χρηματίζονται ( το διευκρινίζω ,δις) μπορούν εύκολα να αγοράσουν σπίτι.
Υ.Γ. και αναφέρομαι μόνο για τους συγκεκριμένους δύο εργολάβους που αντιμετώπισα, και δε τσουβαλιάζω , και πιθανότατα έπεσα στις περιπτώσεις , και δεν αποτελεί προσωπική μομφή σε κανένα, αλλά η Ε.Σ.Υ. του έργου που μου έστειλαν (κοινώς η συγγραφή υποχρεώσεων του εργολάβου), σε δύο περιπτώσεις, ήταν καθρεφτάκια για ιθαγενείς και κάλλιστα την ουσία της μπορούσε να τη γράψει παιδάκι δευτέρας δημοτικού.
Επίσης ο ένας επέμενε να μου στέλνει το φωτορεαλιστικό (επιπέδου σαν αυτά που κάναμε στο 5 έτος στην "Αρχιτεκτονιή V", οχι τίποτα σοβαρό σχέδιο) , παρόλο που είπα ότι είμαι μηχανικός , μπορεί να μην είχε βγάλει την άδεια; (τι να πώ, πιθανό), μπορεί έτσι να δουλεύουν στην Αθήνα (πιστεύω οχι); μπορεί να τον ζαλίζουν κάθε μέρα; (πολύ πιθανό!). Καταλαβαίνω ότι σαν εμάς μπορεί να "βλέπουν" 100 τη μέρα, αλλά ειλικρινά το ενδιαφέρον ήταν θερμό και σε καμία περίπτωση δε θα απασχολούσα κάποιον για χαζολόγημα. Μέχρι και για το θέμα συμβολαιογράφου , μιλήσαμε (άλλη ωραία ιστορία εδώ!).
-
Στο παράδειγμα σου πάντως αναφέρεσαι σε 40 χρόνια δάνειο, δηλαδή κάποιος θα πρέπει να το έχει πάρει μέχρι 27 γιατί μετά τα 67 δεν μπορείς να έχεις δάνειο. Επομένως κάθε χρόνος που περνάει αυξάνει και τη δόση.
Λάθος τώρα έχει πάει μέχρι τα 80 αυτό. Πάντως σίγουρα πολύ πάνω από τα 67.
Σε όλο τον κόσμο μακροχρόνια δάνεια παίρνουν.
Μάλιστα στην Αγγλία και στην Αμερική, παρ΄ ότι εύκολα αλλάζεις πόλη, υπάρχουν ακίνητα που ανήκουν σε τράπεζες και αντί για ενοίκιο, πληρώνεις δόση και όταν φύγεις ανάλογα με την αξία του σπιτιού τότε , ή δίνεις κάτι παραπάνω, ή παίρνεις και λεφτά πίσω, αλλά το ενοίκιο το αποφεύγουν οι οικογένειες.
-
Συγνώμη αλλά δεν συμφωνώ.
Δεν μπορούν όλες οι οικογένειες να δώσουν από 100.000 ευρώ σε κάθε ζευγάρι. Κάποιες οικογένειες έχουν δύο και τρία παιδιά.
Εσύ πόσα παιδιά έχεις; Μπορείς να δώσεις από 50.000 ευρώ στο καθένα σήμερα που μιλάμε ενώ είσαι και πετυχημένος στην εργασία σου;Πόσο μάλλον όταν οι γονείς τους πέρασαν από μια 10 ετία απομείωσης των εισοδημάτων τους.
Πόσο μάλλον αν είναι συνταξιούχοι, αν έχουν δικά τους δάνεια, ή αν έχουν κατι για τα γεράματα τους.
Οι γάμοι κοστίζουν 10-12.000 ευρώ. Κακώς για εμένα αν με ρωτάς, αλλά οκ από 6000 ευρώ ίσως τα δώσουν. Πλέον πολλοί κάνουν γάμους με 5000 ευρώ όλα μαζί και είναι μια χαρά.Δεν μπορείς να θεωρείς επειδή κάποιοι κάνουν έναν κάπως ακριβό γάμο των 10.000 ευρώ μπορούν αν αγοράσουν και 400.000 ευρώ σπίτι!!!
Όσο για την οικονομία, αν θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι όντως όλα θα πάνε καλά. Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, τα πράγματα όχι μόνο είναι δύσκολα αλλά θα παρασύρουν σε αρνητικό σπιραλ πολλές κοινωνικές ομάδες. Και αυτές οι ομάδες είναι πελάτες κάποιων άλλων και πάει λέγοντας. Η μεσαία τάξη καταστρέφεται. Για αυτό και εσείς που πουλάτε σε πλούσιους δεν σας φαίνεται αυτό και εμείς που δεν είμαστε πλούσιοι σας λέμε πως πολυ απλά και λιτά, δεν μπορούμε. Είναι φούσκα.
Δεν κάνουν και όλα τα σπίτια 300-400000 ευρώ.
Υπάρχουν με 150-200-250 , όπου τα ζητούμενα χρήματα , είναι λίγο παραπάνω από ένα μέτριο γάμο.
-
Φυσικά η πλειοψηφία μπορεί να πάρει δάνειο και να του το δώσουν, μη το ξεχνάμε αυτό, από τα 37-40-45 κυρίως λόγω σταθερής εργασίας και καλής προκαταβολής. Για αυτό βάζουν και ορίζοντα δοσεων από 15-20 έτη. Πιο μεγάλα δάνεια των 40 ετών πολύ απλά αν είσαι 45 δεν θα στο δώσουν. Θα πρέπει να κάνουν εξαιρέσεις, να δουν εγγυήσεις, φιλίες, κουμπαριες κτλ.
Η μόνη περίπτωση να πάρουν νεότεροι δάνειο την δεκαετία των 20, αρχες 30,είναι με εγγυήσεις ή με χρήματα των γονιών ως εγγύηση.Άρα και πάλι μιλάμε για δέσμευση αν και όχι στον ίδιο βαθμό μεγάλων κεφαλαίων των γονέων.
Στα 45 δεν παίρνεις δάνειο, γιατί ήδη έχεις πληρώσει πολλά λεφτά σε ενοίκια. Στα 35 όμως μπορείς να πάρεις, αλλά το μυστικό είναι να έχεις το κατάλληλο εμβαδόν για την οικογενειακή σου κατάσταση και πάντα βέβαια σε λογικά τμ, σαν αυτά που μένουμε εμείς που τα φτιάχνουμε...
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!