-
Κάτι άλλο. Στην αμερική ένας χτίστης βγάζει περίπου όσα ένας χειρούργος ουρολόγος, πολλά δηλαδή. Σχήμα του λόγου, αλλά δείχνει ότι ο κατασκευαστής έχει βασική προτεραιότητα την μείωση των εργατικών. Πως γίνεται αυτή? Με την οργανωμένη δόμηση προκάτ κατασκευών στο εργοστάσιο, μέσα από υφιστάμενα σχέδια και καλά οργανωμένη και αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής.
Αντίθετα, στη χώρα αυτή τα βιομηχανικά υλικά είναι ευρέως διαθέσιμα και φθηνά. Δε λέει κάτι σε ένα αμερικάνο να βάλει 10εκ. μόνωσης αντί για π.χ. 6, το επιπλέον κόστος είναι αστείο.Τελος, ένας σύγχρονος τρόπος που έχει φέρει τα κάτω πάνω στην κατασκευή πολύ φθηνών σπιτιών, και ίσως λύσει το στεγαστικό πρόβλημα στον τρίτο κόζμο, είναι οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές. Aπαιτείται τρελλή αρχική επένδυση και εξειδίκευση, αλλά μετά το κόστος ανά σπίτι είναι δραματικά χαμηλό. Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο.
https://www.cnbc.com/2018/03/15/new-story-nonprofit-will-3-d-print-homes-in-poor-communities.html
https://www.weforum.org/agenda/2021/05/countries-3d-printing-new-homes/
-
Κυρίως γιατί δεν χτίζονται σπίτια ελαφρυας κατασκευής όπως σε όλες τις δυτικές χώρες με σκοπό τη μείωση του κόστους, του χρόνου ανέγερσης ( άρα μικρότερο κόστος) και την απόκτηση περισσότερων τμ. Από εκεί ξεκίνησε η συζήτηση. Από τα 80 τμ σε οικογένεια με 4 άτομα. Και όταν αρθρώσουμε την άποψη ότι δεν ζεις σε 80 τμ και ότι είναι ακριβά για ότι μας προσφέρουν να μας λένε πως είναι λόγω κατασκευής τόσο ακριβά. Επειδή είναι στιβαρά.
Ενώ στο εξωτερικό με άλλο τρόπο δόμησης ζουν πιο άνετα. Σε νέες γειτονιές με σωστή δόμηση που τις κάνουν σε μαζική παραγωγή. Κυρίως μεζονέτες και η μεσαία τάξη μπορεί να τα αγοράσει.
Μακάρι πλέον με το ελληνικό να δουν στην πράξη και οι Έλληνες πώς είναι να έχεις τέτοιες γειτονιές και να ζητήσουν να δημιουργηθούν και αλλού σε πιο ανοιχτά μέρη παρόμοιες γειτονιές. Ακόμα και στην επαρχία που έχει άπλετο χώρο
-
- Δεν τα θέλει ο κοζμάκης, είναι ο βασικός λόγος.
- Συν ότι οι βαριές κατασκευές έχουν σχετικά μικρή σχετικά διαφορά κόστους από τις ελαφριές, στη χώρα μας.
- Συν ότι η γη είναι δυσεύρετη και πολύ ακριβή, ιδιαίτερα στις πόλεις, και ο πολεοδομικός σχεδιασμός σε ωθεί σε ανέγερση καθ' ύψος, άρα θες σοβαρά θεμέλια, δοκάρια και κολώνες και όχι ελαφριές κατασκευές.
- Συν η νοοτροπία του ελ να θέλει να αφήσει κάτι στα παιδιά του, άρα πάμε σε βαριά κατασκευή γιατί το αμερικάνικο γυψοσανιδένιο σπίτι είναι ΄ντέφι'.
- Συν ότι αυτή είναι η παράδοσή μας εδώ και αιώνες.
-
Και αυτό με τα 3d τα έψαξα λίγο. Τελευταία δημοσιεύματα αναφέρουν πως τελικά δεν είναι φθηνότερα από τα δικά τους ελαφρυας δόμησης. Δεν ξέρω τι θα γίνει στο μέλλον, αλλά φιανεται να μην πολυπροχωρα
-
@fanis75 said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
@harisma23 said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
ο Έλληνας κατασκευαστής ή ιδιοκτήτης είναι βαθύτατα συντηρητικός. Ξέρει μόνο την κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα και αυτήν εμπιστεύεται. Κακώς, αλλά έτσι είναι.
Συμφωνώ 100%!! Ακόμα χτίζουμε με τούβλα (ήμαρτον). Όταν ο πατέρας μου έχτισε με Ytong, ήταν επιστημονική φαντασία στην Ελλάδα και δυστυχώς ακόμα είναι.
Και κάτι άσχετο: θυμάμαι στην Σιγκαπούρη που έχτιζαν πολυκατοικίες των 40-50 ορόφων, ερχόταν έτοιμος ο όροφος!!! Ήταν όλος ο όροφος 200-300τμ τσιμεντένιος και ερχόταν με γερανό και "κούμπωνε" στον σκελετό...απίστευτο! Σε 6 μήνες το είχαν χτίσει και σε άλλους 4-5 ήταν όλα έτοιμα.
Στον Καναδα που χτιζουν πολλες πολυκατοικιες απο 30 μεχρι 50 οροφους η κατασκευη ειναι ιδια με Ελλαδα δηλ υπαρχει καλουπι και βαζουν τα σιδερα και μετα χυνουν το μπετον. Οταν στεγνωσει το καλουπι μεταφερεται στον αποπανω οροφο. Η διαφορα με Ελλαδα ειναι οτι το καλουπι ειναι πρι-φαμπ δεν φτιαχνεται καθε φορα με ξυλα. Μετα το ντυνουν γυρω γυρω τον σκελετο με pre-fab τμηματα και οχι με τον Ελληνικο τροπο με τα τουβλα. Και εσωτερικα τα χωρισματα ειναι με γυψοσανιδες. Κατα βαση ομως παρομοια κατασκευη με Ελλαδα.
-
This post is deleted! -
Καταρχάς δεν έχω ιδέα από μεσιτικά, τα αποφεύγω σα τρελός για αυτό δε γράφω για αξία γης κ.λπ. . Με θέματα πολεοδομικού σχεδιασμού έχω ασχοληθεί, έγραψα ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο και δύσκολο να αναλυθεί.
Πάμε στα στατικά, διευκρινίζω δεν είμαι στατικός. Όταν λοιπόν χτίζουμε ένα σπίτι, αυτό πρέπει να πιάνει τα ελάχιστα αποδεκτά όρια. Αυτά είναι πολύ πιο αυστηρά από όλη την Ευρώπη και σίγουρα από οτιδήποτε μας δείχνει το σινεμά του κλασσικού αμερικάνικου ξύλινου σπιτιού. Στην Ελλάδα έχουμε εκτός του αντισεισμικού και πολύ αυστηρές προδιαγραφές στις ανεμοπιεσεις, τις χιονοπτώσεις και πολλά άλλα, δε ξέρω στο Αμέρικα....
Τα όρια αυτά τα πετυχαίνεις είτε με το κλασσικό μπετό είτε με συμμικτη κατασκευή ( θεμέλια σκυρόδεμα, σκελετό Μεταλλικό). Η διαφορά κόστους ανάμεσα στα δύο δεν είναι μεγάλη. Εννοείται ότι μπορείς να χτίσεις και με άλλους τρόπους. Ο κολλητός που είναι στατικός σου βγάζει άδεια (έχει βγάλει), και σε ξύλινο και σε πέτρινο μέχρι και με λάσπη (αυτό το υλικό μίξης αργίλου και χόρτου). Αλλά οι περιορισμοί σε ύψος, ανοίγματα, και πολλά άλλα είναι μεγάλοι. Ακόμα και ισόγειο χωρίς υποστηλωματα μπορείς να χτίσεις.
Άρα εν κατακλείδι, η κλασσική διώροφη μεζονέτα των 120-200 τ.μ. , για να χτιστεί με οτιδήποτε άλλο εκτός μπετό ή μεταλλικό σκελετό, θα σου κοστίσει παραπλήσια λόγω ενός συνδυασμού ακριβών υλικών ( η ξυλεία δεν είναι φθηνή), είτε λόγω ελλείψεως συνεργείου, είτε ότι η έξτρα διαστασιολογηαη θα αυξήσει το κόστος.
Άρα το μπετόν ή η μεταλλική κατασκευή είναι πιο ενδεδειγμένη και με ασύγκριτα μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της κατασκευής.
Τα εσωτερικά χωρίσματα γιατί δεν είναι ξηράς δόμησης; Ένταξει ίσως εδώ έχουν αρκετά προτερήματα αλλά και το τούβλο δεν είναι άσχημο υλικό, είναι φυσικοτατο, θα ζήσει αιώνες, δεν σπάει δε χαλάει, και πολλά άλλα δεν...
Πάμε στη θερμομόνωση , πλέον και εδώ τα στάνταρ μας είναι πολύ υψηλά.
Το έγραψαν και άλλοι, πολλες από αυτές τις μονοκατοικίες του εξωτερικού, μοιάζουν με τα ελληνικά προκάτ. Δε τα συμπαθώ και νομίζω ότι βάση νόμου έχουν και μέγιστο εμβαδόν που μπορεί να φτάσουν....
-
This post is deleted! -
@criuser
Αυτή την εποχή μελετάμε για πελάτες μας επενδυτές, δύο οικοδομές στην Καλλιθέα.
Η μία δίπλα στον Νιάρχο, η άλλη στου Χαροκόπου.
Στην πρώτη οι τιμές θα πάνε πάνω από 3000 για τους χαμηλούς ορόφους. Στην δεύτερη, ίσως ακουμπήσουν τις 3000 στους ψηλούς.Τελευταιες τιμες που ειδα:
Νιαρχο πρωτο τραπεζι πιστα πλεον εισαι στο 5,000 ο πρωτος οροφος ,
δευτερο τριτο δρομο μεσα παιζεις 3500-4000.
3000 το μετρο πανε αυτα που εισαι απλα τζιτζιφιες τυπου κοντα στο ΚΠΙΣΝ,για χαροκοπου ειναι εκει που λες.
-
Εύκολα μπορείς @lap μα πάρεις ένα χωράφι στα Μέγαρα - Ραφήνα - Χαλκίδα να βάλεις μπετά και να στήσεις πάνω ένα προκάτ έτοιμο. Θα κάνεις κάθε μέρα 40-50 - 60 λεπτά δρόμο να πας στην δουλειά αλλά θα έχεις σπίτι με κήπο. Παιδιά υπάρχουν φτηνά σπίτια στο εξωτερικό όπως τα λέτε αλλά πιος θα κάνει καμία ώρα να πάει στην δουλειά? Πήγα μεσοβδόμαδα στη Σαλαμίνα, εκεί να δεις μόνοκατοικίες έτοιμες για ανακαίνιση και τις πουλάνε όσο ένα αμάξι. Επίσης όποιος θέλει μονοκατοικία και δεν θέλει να ματώνει κάθε μήνα πρέπει να πιάνουν και λίγο τα χέρια του να κάνει και κανένα μερεμέτι και κάνα κήπο.
-
Αν βοηθάει λίγο το επαγγελματικό η καλύτερη λύση και ασυγκρίτως πιο φθηνή είναι φύγεις από την Αθήνα.
Το να χτίσεις είναι ακόμα ακριβό σπορ. Έτοιμο βρίσκεις σε πολύ καλές τιμές στην επαρχία.
Μεγάλωσα Αθήνα αλλά μετά το στρατό σηκώθηκα και έφυγα για Κορινθία. Με 100 - 150 χιλ € βρίσκεις νεόδμητο διαμέρισμα σε μικρή πολυκατοικία ή μεζονέτα με μικρό βέβαια κήπο. -
@roulis21 said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
@criuser
Αυτή την εποχή μελετάμε για πελάτες μας επενδυτές, δύο οικοδομές στην Καλλιθέα.
Η μία δίπλα στον Νιάρχο, η άλλη στου Χαροκόπου.
Στην πρώτη οι τιμές θα πάνε πάνω από 3000 για τους χαμηλούς ορόφους. Στην δεύτερη, ίσως ακουμπήσουν τις 3000 στους ψηλούς.Τελευταιες τιμες που ειδα:
Νιαρχο πρωτο τραπεζι πιστα πλεον εισαι στο 5,000 ο πρωτος οροφος ,
δευτερο τριτο δρομο μεσα παιζεις 3500-4000.
3000 το μετρο πανε αυτα που εισαι απλα τζιτζιφιες τυπου κοντα στο ΚΠΙΣΝ,για χαροκοπου ειναι εκει που λες.
Οταν λες πρώτο τραπέζι πίστα, εννοείς παραλιακή, ή τον παράλληλο δρόμο με το γήπεδο την Βότση ?
Εκεί κοντά στην πίστα είμαστε...
Τώρα αν δείχνουμε κάλτσα, δεν ξέρω....
-
@georgemit said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Αν βοηθάει λίγο το επαγγελματικό η καλύτερη λύση και ασυγκρίτως πιο φθηνή είναι φύγεις από την Αθήνα.
Το να χτίσεις είναι ακόμα ακριβό σπορ. Έτοιμο βρίσκεις σε πολύ καλές τιμές στην επαρχία.
Μεγάλωσα Αθήνα αλλά μετά το στρατό σηκώθηκα και έφυγα για Κορινθία. Με 100 - 150 χιλ € βρίσκεις νεόδμητο διαμέρισμα σε μικρή πολυκατοικία ή μεζονέτα με μικρό βέβαια κήπο.Εντάξει αλλά μου θυμίζεις ένα γνωστό που πήγε το Πάσχα στο χωριό του κοντά στο Αγρίνιο και έκανε 600 χλμ περίπου και έκανε άλλα 600, για να πηγαίνει 1-2 φορές την ημέρα για καφέ στο Αγρίνιο, αφού στο χωριό δεν είχε τίποτα...
-
@criuser said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
@georgemit said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Μεγάλωσα Αθήνα αλλά μετά το στρατό σηκώθηκα και έφυγα για Κορινθία. Με 100 - 150 χιλ € βρίσκεις νεόδμητο διαμέρισμα σε μικρή πολυκατοικία ή μεζονέτα με μικρό βέβαια κήπο.Εντάξει αλλά μου θυμίζεις ένα γνωστό που πήγε το Πάσχα στο χωριό του κοντά στο Αγρίνιο και έκανε 600 χλμ περίπου και έκανε άλλα 600, για να πηγαίνει 1-2 φορές την ημέρα για καφέ στο Αγρίνιο, αφού στο χωριό δεν είχε τίποτα...
Δε καταλαβαίνω τον παραλληλισμό σου, εγώ εργάζομαι Κορινθία και για να πάω στη δουλειά μου κάνω 10λεπτά, βάζω 5η και τη βγάζω όταν φτάνω. Όταν φτάνω δε, αράζω σε αλάνα. , να τρώω κίνηση ή να ψάχνω για παρκάρισμα;;;;;;; με τίποτα. Δε νομίζω ότι έχει και πολύ μεγάλη σχέση με το Αγρίνιο. Καμία ίσως. Έχεις άλλη ποιότητα ζωής, θάλασσα κι αν γουστάρεις θέατρα και ό,τι άλλο, η Αθήνα είναι μία ώρα μακριά. Έφυγα απο το τρελάδικο και σώθηκα.
-
Πλέον υπαρχει και η τηλεργασια. Όποιου η δουλειά βολεύει και για αυτό το είδος εργασίας τότε είναι ακόμα ευκολότερο να πας σε προάστια να ζήσεις λίγο πιο ανθρώπινα.
-
Το παράδειγμα δεν πήγαινε σε κάποιον συγκεκριμένα.
Ιδιαίτερα αν δουλεύει στην επαρχία που ζει.Αν κάποιος μένει στο Κιάτο και δουλεύει Αθήνα, είναι ένα θέμα, αν δεν έχει επαφές στο Κιάτο.
Η επιλογή επαρχία, πρέπει να έχεις κάποιες ρίζες εκεί.
-
Ρε φτιάξτε εσείς σοβαρά διαμερίσματα με σωστούς χώρους για μια οικογένεια και όχι πολλές γκαρσονιέρες ανά πολυκατοικία και τότε κάτι θα κάνουμε.
-
Είπαμε το μέλλον είναι μικρά και ακριβά διαμερίσματα.
-
Όντως, όπως λένε οι νεότερες ανθρωπολογικές έρευνες ο μελλοντικός άνθρωπος θα συρρικνωθεί κατά πολύ.
Λογικό
-
@lap said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Ρε φτιάξτε εσείς σοβαρά διαμερίσματα με σωστούς χώρους για μια οικογένεια και όχι πολλές γκαρσονιέρες ανά πολυκατοικία και τότε κάτι θα κάνουμε.
Λαπ, καλά τα λες, αλλά δεν νομίζω να συμφέρει τον κατασκευαστή. Η ζήτηση για μεγάλα οικογενειακά διαμερίσματα μάλλον είναι μικρή. Ειδικά αν θες ακίνητο για εκμετάλλευση, βγάζεις πολύ περισσότερα χρήματα από δύο διαμερίσματα των 80τμ σε σχέση με ένα των 160τμ. Τόσο που δεν νομίζω να φτιάχνει κανένας πια διαμερίσματα των 160τμ!
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!